Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D0229

    Komission päätös (EU) 2018/229, annettu 12 päivänä helmikuuta 2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/60/EY mukaisesti jäsenvaltioiden seurantajärjestelmien luokitteluille interkalibrointimenettelyn tuloksena määriteltyjen arvojen vahvistamisesta ja komission päätöksen 2013/480/EU kumoamisesta (tiedoksiannettu numerolla C(2018) 696)ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.

    C/2018/0696

    EUVL L 47, 20.2.2018, p. 1–91 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 07/03/2024; Kumoaja 32024D0721 Voimassaolon päättymispäivä perustuu päivään, jona tiedoksiantamispäivänään voimaan tuleva kumoava säädös julkaistaan. Kumoava säädös on annettu tiedoksi, mutta tiedoksiantamispäivä ei ole saatavilla EUR-Lexissä, minkä vuoksi sen asemesta käytetään julkaisemispäivää.

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/229/oj

    20.2.2018   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 47/1


    KOMISSION PÄÄTÖS (EU) 2018/229,

    annettu 12 päivänä helmikuuta 2018,

    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/60/EY mukaisesti jäsenvaltioiden seurantajärjestelmien luokitteluille interkalibrointimenettelyn tuloksena määriteltyjen arvojen vahvistamisesta ja komission päätöksen 2013/480/EU kumoamisesta

    (tiedoksiannettu numerolla C(2018) 696)

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon yhteisön vesipolitiikan puitteista 23 päivänä lokakuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/60/EY (1) ja erityisesti sen liitteessä V olevan 1.4.1 kohdan ix alakohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Direktiivissä 2000/60/EY edellytetään, että jäsenvaltiot suojelevat, parantavat ja ennallistavat kaikkia pintavesimuodostumia tavoitteena saavuttaa hyvä ekologinen ja kemiallinen tila. Lisäksi siinä edellytetään, että jäsenvaltiot suojelevat, parantavat ja ennallistavat kaikkia keinotekoisia tai voimakkaasti muutettuja vesimuodostumia tavoitteena saavuttaa hyvä ekologinen potentiaali ja hyvä kemiallinen tila.

    (2)

    Jotta voitaisiin määritellä yksi direktiivin 2000/60/EY pääympäristötavoitteista eli hyvä ekologinen tila, kyseisessä direktiivissä säädetään menetelmästä, jolla varmistetaan jäsenvaltioiden biologisten seurantatulosten ja seurantajärjestelmien luokittelujen vertailtavuus. Jäsenvaltioiden biologisten seuranta- ja luokittelujärjestelmien tuloksia verrataan interkalibrointiverkon avulla, joka koostuu kunkin jäsenvaltion ja kunkin unionin luonnonmaantieteellisen alueen seurantapaikoista. Direktiivissä 2000/60/EY edellytetään, että jäsenvaltiot keräävät tarpeen mukaan interkalibrointiverkkoon kuuluvista paikoista tarvittavat tiedot, jotta voidaan arvioida, ovatko kansallisen seurantajärjestelmän luokittelut direktiivin 2000/60/EY liitteessä V olevassa 1.2 kohdassa olevien normatiivisten määritelmien mukaisia. Jäsenvaltiot jaettiin interkalibrointia varten komission päätöksen 2005/646/EY (2) liitteen osassa 2 määriteltyihin maantieteellisiin interkalibrointiryhmiin, jotka koostuvat jäsenvaltioista, joissa esiintyy samankaltaisia erityisiä pintavesimuodostumatyyppejä.

    (3)

    Direktiivin 2000/60/EY mukaan interkalibrointimenettely on tehtävä biologisten tekijöiden tasolla vertailemalla kansallisen seurantajärjestelmän tuloksia kunkin biologisen tekijän osalta ja jäsenvaltioille yhteisten pintavesimuodostumatyyppien osalta sekä varmistamalla tulosten yhdenmukaisuus kyseisen direktiivin liitteessä V olevassa 1.2 kohdassa vahvistettujen normatiivisten määritelmien kanssa.

    (4)

    Komissio on järjestänyt kolme interkalibrointimenettelyvaihetta yhteisen tutkimuskeskuksen välityksellä. Interkalibrointimenettelyn helpottamiseksi laadittiin vesipolitiikan puitedirektiivin yhteisen täytäntöönpanostrategian osana neljä ohjeasiakirjaa (nrot 6 (3), 14 (kaksi versiota (4)) ja 30 (5)). Niissä esitetään yleiskatsaus interkalibrointimenettelyn keskeisistä periaatteista ja menettelyn toteutusvaihtoehdoista sekä aikataulut ja raportointivaatimukset. Niissä esitetään myös menettely uusien tai tarkistettujen kansallisten luokittelujärjestelmien sisällyttämiseksi hyvän ekologisen tilan yhdenmukaistettuun määritelmään.

    (5)

    Vuoteen 2007 mennessä komissio oli saanut interkalibrointitulokset useista biologisista laatutekijöistä. Ne on sisällytetty komission päätökseen 2008/915/EY (6), jossa esitetään luokkien välisten rajojen arvot, joita jäsenvaltioiden on käytettävä seurantajärjestelmiensä luokitteluissa. Interkalibrointimenettelyn ensimmäisen vaiheen tulokset olivat puutteellisia sikäli etteivät siinä olleet mukana kaikki biologiset laatutekijät. Saatavilla olevat interkalibrointimenettelyn tulokset oli kuitenkin vahvistettava ajoissa, jotta niitä voitiin käyttää direktiivin 2000/60/EY 11 ja 13 artiklan mukaisesti ensimmäisten vesienhoitoa koskevien toimenpideohjelmien ja ensimmäisten vesienhoitosuunnitelmien laadinnassa.

    (6)

    Jotta saadaan täytettyä aukot ja parannettua interkalibrointitulosten vertailukelpoisuutta ajoissa toisia, vuonna 2015 jätettäviä vesienhoitosuunnitelmia varten, komissio käynnisti interkalibrointimenettelyn toisen vaiheen. Toisen vaiheen tulokset sisällytettiin komission päätökseen 2013/480/EU (7). Niiden perusteella interkalibrointi oli toteutettu joissakin tapauksissa vain osittain. Oli myös maantieteellisiä interkalibrointiryhmiä ja biologisia laatutekijöitä, joiden osalta ei ollut mitään interkalibrointituloksia kyseiseen päätökseen sisällytettäviksi.

    (7)

    Kyseisten puutteiden poistamiseksi ja interkalibrointitulosten vertailtavuuden parantamiseksi oli tarpeen järjestää kolmas interkalibrointimenettelyvaihe kolmansia, vuonna 2021 jätettäviä vesienhoitosuunnitelmia varten. Kolmannen interkalibrointimenettelyvaiheen tulokset on sisällytetty tämän päätöksen liitteeseen.

    (8)

    Tämän asetuksen liitteessä esitetään interkalibrointimenettelyn tulokset. Liitteessä olevassa 1 osassa esitettyjen tulosten osalta on toteutettu täysimääräisesti kaikki ohjeasiakirjoissa esitetyn interkalibrointimenettelyn vaiheet. Liitteessä olevassa 2 osassa esitetään raja-arvoineen kansalliset luokittelujärjestelmät, joiden osalta ei ole teknisesti pystytty tekemään vertailtavuusarviointia, koska yhteiset tyypit puuttuvat tai käsitellyt paineet tai arviointikonseptit ovat erilaiset. Koska liitteessä olevassa 1 ja 2 osassa esitetyt tulokset ovat direktiivin 2000/60/EY liitteessä V olevassa 1.2 kohdassa esitettyjen normatiivisten määritelmien mukaiset, jäsenvaltioiden olisi käytettävä vastaavia raja-arvoja kansallisten seurantajärjestelmien luokitteluissaan.

    (9)

    Jos interkalibroituja tyyppejä vastaavat vesimuodostumat on nimetty keinotekoisiksi tai voimakkaasti muutetuiksi direktiivin 2000/60/EY 4 artiklan 3 kohdan mukaisesti, jäsenvaltioiden olisi sallittava käyttää tämän päätöksen liitteessä esitettyjä tuloksia hyvän ekologisen potentiaalinsa määrittelemiseksi direktiivin 2000/60/EY liitteessä V olevassa 1.2.5 kohdassa olevien normatiivisten määritelmien mukaisesti ottaen huomioon kyseisten vesimuodostumien fyysiset muutokset ja niihin liittyvä vedenkäyttö.

    (10)

    Jäsenvaltioiden olisi sovellettava interkalibrointimenettelyn tuloksia kansallisissa luokittelujärjestelmissään, jotta ne voivat asettaa rajat erinomaisen ja hyvän sekä hyvän ja tyydyttävän tilan välillä kaikkien kansallisten tyyppiensä osalta.

    (11)

    Direktiivin 2000/60/EY 8 artiklassa tarkoitettujen seurantaohjelmien laatimisen ja kyseisen direktiivin 5 artiklassa tarkoitettujen vesipiirin ominaispiirteiden tarkistamisen ja ajan tasalle saattamisen yhteydessä saatavat tiedot voivat tarjota uutta näyttöä, jonka perusteella jäsenvaltioiden seuranta- ja luokittelujärjestelmiä voidaan mukauttaa tieteen ja tekniikan kehitykseen. Jäsenvaltiot voivat myös laatia uusia kansallisia luokittelujärjestelmiä, jotka kattavat biologiset laatutekijät tai biologisten laatutekijöiden osatekijät ja raja-arvot, joiden direktiivin 2000/60/EY liitteessä V olevassa 1.2 kohdassa esitettyjen normatiivisten määritelmien mukaisuus olisi arvioitava. Tämä voi johtaa interkalibrointimenettelyn tulosten tarkistamiseen puutteiden korjaamiseksi sekä interkalibroinnin tulosten laadun ja vertailtavuuden parantamiseksi, mikä puolestaan voi johtaa tämän päätöksen liitteessä esitettyjen tulosten ajantasaistamiseen.

    (12)

    Tästä syystä päätös 2013/480/EU olisi kumottava ja korvattava.

    (13)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat direktiivin 2000/60/EY 21 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    1.   Jäsenvaltioiden on direktiivin 2000/60/EY liitteessä V olevan 1.4.1 kohdan iii alakohdan soveltamiseksi käytettävä seurantajärjestelmiensä luokitteluissa tämän päätöksen liitteessä olevassa 1 osassa esitettyjä luokkien välisten rajojen arvoja.

    2.   Jos jossakin maantieteellisessä interkalibrointiryhmässä ei ole pystytty tekemään vertailuarviointia jonkin biologisen laatutekijän osalta, jäsenvaltioiden on direktiivin 2000/60/EY liitteessä V olevan 1.4.1 kohdan iii alakohdan soveltamiseksi käytettävä seurantajärjestelmiensä luokitteluissa tämän päätöksen liitteessä olevassa 2 osassa esitettyjä menetelmiä ja luokkien välisten rajojen arvoja.

    3.   Kun kyseessä ovat vesimuodostumat, jotka on nimetty keinotekoisiksi tai voimakkaasti muutetuiksi direktiivin 2000/60/EY 4 artiklan 3 kohdan mukaisesti, jäsenvaltiot voivat hyvän ekologisen potentiaalin määrittelemiseksi käyttää tämän päätöksen liitteessä esitettyjä menetelmiä ja luokkien välisten rajojen arvoja.

    2 artikla

    Kumotaan päätös 2013/480/EU.

    3 artikla

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 12 päivänä helmikuuta 2018.

    Komission puolesta

    Karmenu VELLA

    Komission jäsen


    (1)  EYVL L 327, 22.12.2000, s. 1.

    (2)  Komission päätös 2005/646/EY, tehty 17 päivänä elokuuta 2005, paikkarekisterin perustamisesta interkalibrointiverkon muodostamiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/60/EY mukaisesti (EUVL L 243, 19.9.2005, s. 1).

    (3)  Common implementation strategy for the Water Framework Directive (2000/60/EC), Guidance Document No 6, Towards a Guidance on Establishment of the Intercalibration Network and the Process on the Intercalibration Exercise, European Communities, 2003. ISBN 92-894-5126–2

    (4)  Common implementation strategy for the Water Framework Directive (2000/60/EC), Guidance document No 14. Guidance document on the Intercalibration Process 2004–2006, ISBN 92-894-9471–9;

    Common implementation strategy for the Water Framework Directive (2000/60/EC), Guidance document No 14. Guidance document on the Intercalibration Process 2008–2011, ISBN: 978-92-79–18997–5

    (5)  Procedure to fit new or updated classification methods to the results of a completed intercalibration exercise, Guidance document No 30. Technical Report 2015–085, ISBN: 978-92-79–38434–9

    (6)  Komission päätös 2008/915/EY, tehty 30 päivänä lokakuuta 2008, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/60/EY mukaisesti jäsenvaltioiden seurantajärjestelmien luokitteluille interkalibrointimenettelyn tuloksena määriteltyjen arvojen vahvistamisesta (EUVL L 332, 10.12.2008, s. 20).

    (7)  Komission päätös 2013/480/EU, annettu 20 päivänä syyskuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/60/EY mukaisesti jäsenvaltioiden seurantajärjestelmien luokitteluille interkalibrointimenettelyn tuloksena määriteltyjen arvojen vahvistamisesta ja päätöksen 2008/915/EY kumoamisesta (EUVL L 266, 8.10.2013, s. 1).


    LIITE

    Tämän liitteen 1 osassa esitetään raja-arvoineen interkalibrointimenettelyn tulokset, joiden osalta on toteutettu täysimääräisesti kaikki interkalibrointimenettelyn vaiheet.

    Tämän liitteen 2 osassa esitetään raja-arvoineen kansalliset luokittelujärjestelmät, jotka ovat direktiivin 2000/60/EY liitteessä V olevassa 1.2 kohdassa esitettyjen normatiivisten määritelmien mukaiset mutta joiden osalta ei maantieteellisessä interkalibrointiryhmässä ole teknisesti pystytty tekemään vertailtavuusarviointia, koska yhteiset tyypit puuttuvat tai käsitellyt paineet tai arviointikonseptit ovat erilaiset.

    1 OSA -

    Vesijaotteluryhmä

    Joet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Alppialueiden joet

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Joen ominaispiirteet

    Valuma-alue (km2)

    Korkeus merenpinnasta (m) ja geomorfologia

    Alkaliniteetti

    Virtausmalli

    R-A1

    Esialpit, pieni/keskikokoinen, korkealla merenpinnasta, kalkkipitoinen

    10–1 000

    800–2 500  m (valuma-alue), lohkareita

    Suuri (mutta ei äärimmäisen suuri)

     

    R-A2

    Pieni/keskikokoinen, korkealla merenpinnasta, kvartsipitoinen

    10–1 000

    500–1 000  m (valuma-alueen suurin korkeus 3 000  m, keskikorkeus 1 500  m), lohkareita

    Ei-kalkkipitoinen (graniitti, metamorfinen), keskisuuri/matala alkaliniteetti

    Lumen/jään säätelemä virtausmalli

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    Tyyppi R-A1:

    Saksa, Itävalta, Ranska, Italia, Slovenia

    Tyyppi R-A2:

    Itävalta, Ranska, Italia, Espanja

    ALPPIALUEIDEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi R-A1

     

     

     

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi – pohjaeläimistö [Erhebung der biologischen Qualitätselemente – Teil Makrozoobenthos (Detaillierte MZB-Methode)]

    0,80

    0,60

    Ranska

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350 ja arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,93

    0,79

    Saksa

    PERLODES – Bewertungsverfahren von Fließgewässern auf Basis des Makrozoobenthos

    0,80

    0,60

    Italia

    MacrOper, perustana yhteinen STAR-interkalibrointi-indeksi STAR_ICMi

    0,97

    0,73

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi bentoških nevretenčarjev

    0,80

    0,60

    Tyyppi R-A2

     

     

     

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi – pohjaeläimistö [Erhebung der biologischen Qualitätselemente – Teil Makrozoobenthos (Detaillierte MZB-Methode)]

    0,80

    0,60

    Ranska (Alpit)

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350 ja arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,93

    0,71

    Ranska (Pyreneet)

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350 ja arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,94

    0,81

    Italia

    MacrOper, perustana yhteinen STAR-interkalibrointi-indeksi STAR_ICMi

    0,95

    0,71

    Espanja

    Iberian niemimaan BMWP (IBMWP)

    0,83

    0,53

    ALPPIALUEIDEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Fytobentos

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Tyyppi ja maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi R-A1

     

     

     

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi – fytobentos [Leitfaden zur Erhebung der biologischen Qualitätselemente, Teil A3 – Fließgewässer/Phytobenthos]

    0,88

    0,56

    Ranska

    IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, joulukuu 2007. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,94

    0,78

    Saksa

    Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Fließgewässern zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (PHYLIB), Modul Diatomeen

    0,735

    0,54

    Italia

    Yhteinen interkalibrointi-indeksi ICMi (Mancini & Sollazzo, 2009)

    0,87

    0,7

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi fitobentosa in makrofitov, fitobentos

    0,80

    0,60

    Tyyppi R-A2

     

     

     

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi – fytobentos [Leitfaden zur Erhebung der biologischen Qualitätselemente, Teil A3 – Fließgewässer/Phytobenthos]

    0,88

    0,56

    Ranska

    IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, joulukuu 2007. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,94

    0,78

    Espanja

    IPS (Coste in Cemagref, 1982)

    0,94

    0,74

    Italia

    Yhteinen interkalibrointi-indeksi ICMi (Mancini & Sollazzo, 2009)

    0,85

    0,64

    Vesijaotteluryhmä

    Joet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Keski-Euroopan ja Baltian maiden joet

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Joen ominaispiirteet

    Valuma-alue (km2)

    Korkeus ja geomorfologia

    Alkaliniteetti (meq/l)

    R-C1

    Pieni, alava, kvartsipitoinen, hiekka

    10–100

    Alava, vallitsevana hiekkapohja (pieni raekoko), leveys 3–8 m uomantäydellä virtaamalla

    > 0,4

    R-C2

    Pieni, alava, kvartsipitoinen, kivi

    10–100

    Alava, kivi, leveys

    3–8 m uomantäydellä virtaamalla

    < 0,4

    R-C3

    Pieni, korkeus keskitasoa, kvartsipitoinen

    10–100

    Korkeus keskitasoa, kivi (graniitti), sorapohja, leveys 2–10 m uomantäydellä virtaamalla

    < 0,4

    R-C4

    Keskikokoinen, alava, sekapohja

    100–1 000

    Alava, hiekka-sorapohja, leveys 8–25 m uomantäydellä virtaamalla

    > 0,4

    R-C5

    Suuri, alava, sekapohja

    1 000 –10 000

    Alava, särkikalavyöhyke, vaihteleva virtausnopeus, suurin korkeus valuma-alueella: 800 m merenpinnasta, leveys > 25 m uomantäydellä virtaamalla

    > 0,4

    R-C6

    Pieni, alava, kalkkipitoinen

    10–300

    Alava, sorapohja (kalkkikivi), leveys 3–10 m uomantäydellä virtaamalla

    > 2

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    Tyyppi R-C1:

    Belgia (Flanderi), Belgia (Vallonia), Saksa, Tanska, Ranska, Italia, Liettua, Alankomaat, Puola, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi R-C2:

    Espanja, Ranska, Irlanti, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi R-C3:

    Itävalta, Belgia (Vallonia), Tšekki, Saksa, Puola, Espanja, Ruotsi, Ranska, Luxemburg, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi R-C4:

    Belgia (Flanderi), Belgia (Vallonia), Tšekki, Saksa, Tanska, Viro, Espanja, Ranska, Irlanti, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Alankomaat, Puola, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi R-C5:

    Belgia (Vallonia), Tšekki, Viro, Ranska, Saksa, Espanja, Irlanti Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Alankomaat, Puola, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi R-C6:

    Belgia (Vallonia), Tanska, Viro, Espanja, Ranska, Irlanti, Italia, Puola, Latvia, Liettua, Luxemburg, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    KESKI-EUROOPAN JA BALTIAN MAIDEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi – pohjaeläimistö

    0,80

    0,60

    Belgia (Flanderi)

    Flanderin monimuuttujainen pohjaeläinindeksi MMIF

    0,90

    0,70

    Belgia (Vallonia)

    Indice Biologique Global Normalisé (IBGN) (Norme AFNOR NF T 90 350, 1992) ja Arrêté du Gouvernement wallon du 13 septembre 2012 relatif à l’identification, à la caractérisation et à la fixation des seuils d’état écologique applicables aux masses d’eau de surface et modifiant le Livre II du Code de l’Environnement, contenant le Code de l’Eau. Moniteur belge 12.10.2012

    0,94

    (tyyppi R-C1)

    0,97

    (tyypit R-C3, R-C5, R-C6)

    0,75

    (tyyppi R-C1)

    0,74

    (tyypit R-C3, R-C5, R-C6)

    Tšekki

    Pohjaeläimistöön perustuva Tšekin jokien ekologisen tilan arviointijärjestelmä

    0,80

    0,60

    Tanska

    Tanskan jokien eläimistöindeksi DSFI

    1,00

    0,71

    Viro

    Viron pintavesien ekologisen laadun arviointi – jokien pohjaeläimistö

    0,90

    0,70

    Saksa

    PERLODES – Bewertungsverfahren von Fließgewässern auf Basis des Makrozoobenthos

    0,80

    0,60

    Ranska

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF T90-350 ja Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,94

    0,80

    Irlanti

    Quality Rating System (Q-value)

    0,85

    0,75

    Italia

    MacrOper, perustana STAR_ICM-indeksilaskenta

    0,96

    0,72

    Latvia

    Latvian pohjaeläinideksi LMI

    0,92

    0,72

    Liettua

    Liettuan jokien pohjaeläinideksi LRMI

    0,80

    0,60

    Luxemburg

    Classification luxembourgeoise DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350, AFNOR XP T 90–333 ja XP T 90–388

    0,96

    0,72

    Alankomaat

    KRW-maatlat

    0,80

    0,60

    Puola

    RIVECOmacro – MMI_PL

    0,91 (tyyppi R-C1)

    0,72 (tyyppi R-C1)

    Espanja

    METI

    0,93

    0,70

    Ruotsi

    DJ-indeksi (Dahl & Johnson 2004)

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    River Invertebrate Classification Tool (RICT) – WHPT

    0,97

    0,86

    KESKI-EUROOPAN JA BALTIAN MAIDEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrofyytit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Itävallan jokien makrofyytti-indeksi AIM

    RC-3

    0,875

    0,625

    Belgia (Flanderi)

    Flanderin järjestelmä makrofyyttien arvioimiseksi MAFWAT

    R-C1

    0,80

    0,60

    Belgia (Vallonia)

    IBMR-WL – Jokien biologinen makrofyytti-indeksi (Arrêté du Gouvernement wallon du 13 septembre 2012 relatif à l’identification, à la caractérisation et à la fixation des seuils d’état écologique applicables aux masses d’eau de surface et modifiant le Livre II du Code de l’Environnement, contenant le Code de l’Eau. Moniteur belge 12.10.2012)

    R-C3

    0,925

    0,607

    Tšekki

    Biologisena laatutekijänä makrofyyttejä käyttävä Tšekin jokien pintavesien arviointijärjestelmä

    R-C3 (kansallinen tyyppi 1)

    0,83

    0,67

    R-C3 (kansallinen tyyppi 4)

    0,82

    0,64

    R-C4

    0,86

    0,62

    Tanska

    Tanskan jokien kasvi-indeksi DSPI

    R-C1, R-C4

    0,70

    0,50

    Saksa

    Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Fließgewässern zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (PHYLIB), Modul Makrophyten

    R-C1

    0,745

    0,495

    R-C3

    0,80

    0,55

    R-C4

    0,575

    0,395

    Saksa

    NRW-Verfahren zur Bewertung von Fließgewässern mit Makrophyten

    R-C1, R-C3, R-C4

    0,995

    0,695

    Ranska

    IBMR – Indice Biologique Macrophytique en Rivière Ranskan standardi NF T90-395 (2003-10-01)

    R-C3

    0,93

    0,79

    R-C4

    0,905

    0,79

    Irlanti

    MTR – IE – Mean Trophic Ranking

    R-C4

    0,74

    0,62

    Italia

    Jokien biologinen makrofyytti-indeksi IBMR-IT

    R-C1

    0,90

    0,80

    R-C4

    0,90

    0,80

    Liettua

    Liettuan jokien makrofyytti-indeksi

    R-C4

    0,61

    0,41

    Latvia

    Makrofyytteihin perustuva Latvian arviointijärjestelmä

    R-C4

    0,75

    0,55

    Luxemburg

    Jokien biologinen makrofyytti-indeksi IBMR-LU

    R-C3, R-C4, R-C5 ja R-C6

    0,89

    0,79

    Alankomaat

    Tarkistettu makrofyytteihin perustuva jokien arviointijärjestelmä Alankomaissa

    R-C1 ja R-C

    0,80

    0,60

    Puola

    Jokien makrofyytti-indeksi MIR

    R-C1

    0,90

    0,65

    R-C3

    0,910

    0,684

    R-C4

    0,90

    0,65

    Yhdistynyt kuningaskunta

    River LEAFPACS 2

    R-C1, R-C3 ja R-C4 (*1)

    0,80

    0,60

    KESKI-EUROOPAN JA BALTIAN MAIDEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Fytobentos

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi – fytobentos [Leitfaden zur Erhebung der biologischen Qualitätselemente, Teil A3 -Fließgewässer/Phytobenthos]

    Kaikki tyypit, korkeus merenpinnasta < 500 m

    0,70

    0,42

    Kaikki tyypit, korkeus merenpinnasta > 500 m

    0,71

    0,43

    Belgia (Flanderi)

    Vaikutuksille herkkien ja vaikutuksia kestävien piilevien osuuksia mittaava PISIAD-indeksi

    kaikki tyypit

    0,80

    0,60

    Belgia (Vallonia)

    IPS (Coste, in CEMAGREF, 1982; Lenoir & Coste, 1996 and Arrêté du Gouvernement wallon du 13 septembre 2012 relatif à l’identification, à la caractérisation et à la fixation des seuils d’état écologique applicables aux masses d’eau de surface et modifiant le Livre II du Code de l’Environnement, contenant le Code de l’Eau. Moniteur belge 12.10.2012)

    kaikki tyypit

    0,98

    0,73

    Tšekki

    Fytobentosiin perustuva Tšekin jokien arviointijärjestelmä

    R-C3, R-C4, R-C5

    0,80

    0,63

    Viro

    Saasteherkkyysindeksi IPS

    kaikki tyypit

    0,85

    0,70

    Ranska

    IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, joulukuu 2007. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    kaikki tyypit

    0,94

    0,78

    Saksa

    Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Fließgewässern zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (PHYLIB), Modul Diatomeen

    R-C1

    0,67

    0,43

    R-C3

    0,67

    0,43

    R-C4

    0,61

    0,43

    R-C5

    0,73

    0,55

    Irlanti

    Revised form of Trophic Diatom Index (TDI)

    kaikki tyypit

    0,93

    0,78

    Italia

    Yhteinen interkalibrointi-indeksi ICMi (Mancini & Sollazzo, 2009)

    kaikki tyypit

    0,89

    0,70

    Irlanti

    Revised form of Trophic Diatom Index (TDI)

    kaikki tyypit

    0,93

    0,78

    Liettua

    Liettuan fytobentosindeksi

    R-C1, R-C4, R-C5, R-C6

    0,73

    0,55

    Luxemburg

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    R-C3, R-C4 (matala alkaliniteetti)

    0,98

    0,78

    R-C4 (korkea alkaliniteetti), R-C5 ja R-C6

    0,99

    0,78

    Alankomaat

    KRW Maatlat

    kaikki tyypit

    0,80

    0,60

    Puola

    Indeks Okrzemkowy IO dla rzek (jokien piileväindeksi)

    kaikki tyypit

    0,80

    0,58

    Espanja

    MDIAT (Monimuuttujainen Diatom)

    R-C2, R-C3, R-C4

    0,93

    0,70

    Ruotsi

    Ruotsalaiset arviointimenetelmät, Ruotsin ympäristöviraston säännöt (NFS 2008:1), perustana saasteherkkyysindeksi IPS

    kaikki tyypit

    0,89

    0,74

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Diatom Assessment for River Ecological Status (DARLEQ2)

    kaikki tyypit

    1,00

    0,75

    Vesijaotteluryhmä

    Joet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Itäisen manneralueen joet

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Joen ominaispiirteet

    Luonnonmaantieteellinen alue

    Valuma-alue (km2)

    Korkeus merenpinnasta (m)

    Geologia

    Pohja

    R-E1a

    Karpaatit: pieni/keskikokoinen, korkeus merenpinnasta keskitasoa

    10

    10–1 000

    500–800

    seka-

     

    R-E1b

    Karpaatit: pieni/keskikokoinen, korkeus merenpinnasta keskitasoa

    10

    10–1 000

    200–500

    seka-

     

    R-E2

    Tasangot: keskikokoinen, alava

    11 ja 12

    100–1 000

    < 200

    seka-

    hiekka ja siltti

    R-E3

    Tasangot: suuri, alava

    11 ja 12

    > 1 000

    < 200

    seka-

    hiekka, siltti ja sora

    R-E4

    Tasangot: keskikokoinen, korkeus merenpinnasta keskitasoa

    11 ja 12

    100–1 000

    200–500

    seka-

    hiekka ja sora

    R-EX4

    Suuri, korkeus merenpinnasta keskitasoa

    10, 11 ja 12

    > 1 000

    200–500

    seka-

    sora ja lohkare

    R-EX5

    Tasangot: pieni, alava

    11 ja 12

    10–100

    < 200

    seka-

    hiekka ja siltti

    R-EX6

    Tasangot: pieni, korkeus merenpinnasta keskitasoa

    11 ja 12

    10–100

    200–500

    seka-

    sora

    R-EX7

    Balkan: pieni, kalkkipitoinen, korkeus merenpinnasta keskitasoa

    5

    10–100

    200–500

    kalkkipitoinen

    sora

    R-EX8

    Balkan: pieni/keskikokoinen, kalkkipitoinen karstilähde

    5

    10–1 000

     

    kalkkipitoinen

    sora, hiekka ja siltti

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    R-E1a:

    Bulgaria, Tšekki, Romania, Slovakia

    R-E1b:

    Bulgaria, Tšekki, Unkari, Romania, Slovakia

    R-E2:

    Bulgaria, Tšekki, Unkari, Romania, Slovakia, Slovenia

    R-E3:

    Bulgaria, Tšekki, Unkari, Romania, Slovakia, Slovenia

    R-E4:

    Itävalta, Tšekki, Bulgaria, Unkari, Romania, Slovakia, Slovenia

    R-EX4:

    Tšekki, Romania, Slovakia

    R-EX5:

    Unkari, Romania, Slovenia, Slovakia

    R-EX6:

    Unkari, Romania, Slovenia

    R-EX7:

    Slovenia

    R-EX8:

    Slovenia

    ITÄISEN MANNERALUEEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi – pohjaeläimistö

    R-E4

    0,80

    0,60

    Bulgaria

    Irlannin bioottinen indeksi IBI (BG)

    R-E1a, R-E1b

    0,86

    0,67

    R-E2, R-E3

    0,80

    0,60

    Tšekki

    Pohjaeläimistöön perustuva Tšekin jokien ekologisen tilan arviointijärjestelmä

    R-E1a, R-E1b, R-E2, R-E3

    0,80

    0,60

    Unkari

    Unkarin monimuuttujainen pohjaeläinindeksi

    R-E1b, R-E3, R-E4, R-EX5, R-EX6

    0,80

    0,60

    Romania

    Pohjaeläimistöön perustuva vesistöjen ekologisen tilan arviointimenetelmä

    R-E1a, R-E1b, R-E3, R-EX4

    0,74

    0,58

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi bentoških nevretenčarjev

    R-E4, R-EX5, R-EX6

    0,80

    0,60

    Slovakia

    Slovakian jokien pohjaeläimistön arviointi

    R-E1a, R-E1b, R-E2, R-E3, R-E4, R-EX4

    0,80

    0,60

    ITÄISEN MANNERALUEEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrofyytit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Itävallan jokien makrofyytti-indeksi AIM

    R-E4

    0,875

    0,625

    Bulgaria

    Referenssi-indeksi

    R-E2, R-E3

    0,570

    0,370

    R-E4

    0,510

    0,270

    Tšekki

    Biologisena laatutekijänä makrofyyttejä käyttävä Tšekin jokien pintavesien arviointijärjestelmä

    R-E2, R-E3

    0,750

    0,500

    Tšekki

    Biologisena laatutekijänä makrofyyttejä käyttävä Tšekin jokien pintavesien arviointijärjestelmä

    R-E4

    0,770

    0,560

    Unkari

    Referenssi-indeksi

    R-E2, R-E3

    0,700

    0,370

    Romania

    Romanian makrofyytteihin perustuva jokien arviointijärjestelmä MARI

    R-E2, R-E3, R-E4

    R-E2 ja R-E3: 0,875 , R-E4: 0,783

    kaikki tyypit: 0,625

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi fitobentosa in makrofitov, makrofiti

    R-E2, R-E3, R-E4

    0,800

    0,600

    Slovakia

    Jokien biologinen makrofyytti-indeksi IBMR-SK

    R-E2, R-E3, R-E4

    0,800

    0,600

    ITÄISEN MANNERALUEEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Fytobentos

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi – fytobentos

    R-E4

    0,70

    0,42

    Bulgaria

    Bulgarian jokien ekologisen tilan arviointi, perustana IPS-piileväindeksi

    R-E1a, R-E1b, R-E3

    0,87 (kansalliset tyypit R2, R4)

    0,85 (kansalliset tyypit R7, R8)

    0,66 (kansalliset tyypit R2, R4)

    0,64 (kansalliset tyypit R7, R8)

    Tšekki

    Fytobentosiin perustuva jokien arviointijärjestelmä

    R-E1a, R-E1b, R-E2, R-E3, R-EX4

    0,80

    0,60

    Unkari

    Piileviin perustuva jokien ekologisen tilan arviointi

    R-E2, R-E3, R-EX5

    0,80

    0,60

    Romania

    Romanian jokien ekologisen tilan arviointimenetelmä RO-AMRP, perustana fytobentos (piilevät)

    R-E1a, R-E1b, R-E3

    0,80

    0,60

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi fitobentosa in makrofitov, fitobentos

    R-E4, R-EX5, R-EX6, R-EX7, R-EX8

    0,80

    0,60

    Slovakia

    Fytobentosiin perustuva jokien ekologisen tilan arviointijärjestelmä

    R-E1a, R-E1b, R-E2, R-E3, R-E4, R-EX4

    0,90

    0,70

    Vesijaotteluryhmä

    Joet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Välimeren alueen joet

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Joen ominaispiirteet

    Valuma-alue (km2)

    Geologia

    Virtausmalli

    R-M1

    Pienet Välimeren alueen joet

    < 100

    seka- (paitsi kvartsipitoinen)

    vuodenajasta riippuva

    R-M2

    Keskikokoiset Välimeren alueen joet

    100–1 000

    seka- (paitsi kvartsipitoinen)

    vuodenajasta riippuva

    R-M4

    Välimeren alueen vuoristojoet

     

    ei-kvartsipitoinen

    vuodenajasta riippuva

    R-M5

    Ajoittain virtaavat joet

     

     

    ajoittainen

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    R-M1:

    Bulgaria, Ranska, Kreikka, Italia, Portugali, Slovenia, Espanja

    R-M2:

    Bulgaria, Ranska, Kreikka, Italia, Portugali, Slovenia, Espanja

    R-M4:

    Kypros, Ranska, Kreikka, Italia, Espanja

    R-M5:

    Kypros, Italia, Portugali, Slovenia, Espanja

    VÄLIMEREN ALUEEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Tyyppi ja maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    R-M1

     

     

     

    Ranska

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF T90-350 ja Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,940

    0,700

    Kreikka

    Kreikan arviointijärjestelmä HESY-2

    0,943

    0,750

    Italia

    MacrOper, perustana yhteinen STAR-interkalibrointi-indeksi ICMi

    0,970

    0,720

    Portugali

    Jokien pohjaeläimistön biologisen laadun arviointimenetelmä IPtIN, IPtIS

    0,870 (tyyppi 1)

    0,678 (tyyppi 1)

    0,850 (tyyppi 3)

    0,686 (tyyppi 3)

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi bentoških nevretenčarjev

    0,800

    0,600

    Espanja

    Iberian niemimaan biologisen seurannan työryhmä IBMWP

    0,845

    0,698

    Espanja

    Kvantitatiivista dataa käyttävä Iberian niemimaan monimuuttujainen indeksi IMMi-T

    0,811

    0,707

    R-M2

     

     

     

    Bulgaria

    Irlannin bioottinen indeksi IBI (BG)

    0,800

    0,600

    Ranska

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF T90-350 ja Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,940

    0,700

    Kreikka

    Kreikan arviointijärjestelmä HESY-2

    0,944

    0,708

    Italia

    MacrOper, perustana yhteinen STAR-interkalibrointi-indeksi ICMi

    0,940

    0,700

    Portugali

    Jokien pohjaeläimistön biologisen laadun arviointimenetelmä IPtIN, IPtIS

    0,830 (tyyppi 2)

    0,693 (tyyppi 2)

    0,880 (tyyppi 4)

    0,676 (tyyppi 4)

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi bentoških nevretenčarjev

    0,800

    0,600

    Espanja

    Iberian niemimaan biologisen seurannan työryhmä IBMWP

    0,845

    0,698

    Espanja

    Kvantitatiivista dataa käyttävä Iberian niemimaan monimuuttujainen indeksi IMMi-T

    0,811

    0,707

    R-M4

     

     

     

    Kypros

    Yhteinen STAR-interkalibrointi-indeksi STAR_ICMi

    0,972

    0,729

    Ranska

    Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF T90-350 ja Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,940

    0,700

    Kreikka

    Kreikan arviointijärjestelmä HESY-2

    0,850

    0,637

    Italia

    MacrOper, perustana yhteinen STAR-interkalibrointi-indeksi ICMi

    0,940

    0,700

    Espanja

    Iberian niemimaan biologisen seurannan työryhmä IBMWP

    0,840

    0,700

    Espanja

    Kvantitatiivista dataa käyttävä Iberian niemimaan monimuuttujainen indeksi IMMi-T

    0,850

    0,694

    R-M5

     

     

     

    Kypros

    Yhteinen STAR-interkalibrointi-indeksi STAR_ICMi

    0,982

    0,737

    Kreikka

    Kreikan arviointijärjestelmä HESY-2

    0,963

    0,673

    Italia

    MacrOper, perustana yhteinen STAR-interkalibrointi-indeksi ICMi

    0,970

    0,730

    Portugali

    Jokien pohjaeläimistön biologisen laadun arviointimenetelmä IPtIN, IPtIS

    0,973 (tyyppi 5)

    0,705 (tyyppi 5)

    0,961 (tyyppi 6)

    0,708 (tyyppi 6)

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi bentoških nevretenčarjev

    0,800

    0,600

    Espanja

    Iberian niemimaan biologisen seurannan työryhmä IBMWP

    0,830

    0,630

    Espanja

    Kvantitatiivista dataa käyttävä Iberian niemimaan monimuuttujainen indeksi IMMi-T

    0,830

    0,620

    VÄLIMEREN ALUEEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrofyytit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Tyyppi ja maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    R-M1, M2, M4

     

     

     

    Bulgaria (R-M1 ja R-M2)

    RI (BG) (Referenssi-indeksi (BG))

    0,640

    0,350

    Kypros

    Jokien biologinen makrofyytti-indeksi IBMR

    0,795

    0,596

    Ranska

    IBMR – Indice Biologique Macrophytique en Rivière Ranskan standardi NF T90-395 (2003-10-01)

    0,930

    0,745

    Kreikka

    Jokien biologinen makrofyytti-indeksi IBMR

    0,750

    0,560

    Italia

    Jokien biologinen makrofyytti-indeksi IBMR

    0,900

    0,800

    Portugali

    Jokien biologinen makrofyytti-indeksi IBMR

    0,920

    0,690

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi fitobentosa in makrofitov, makrofiti

    0,800

    0,600

    Espanja

    Jokien biologinen makrofyytti-indeksi IBMR

    0,950

    0,740

    VÄLIMEREN ALUEEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Fytobentos

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Tyyppi ja maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    R-M1

     

     

     

    Bulgaria

    Saasteherkkyysindeksi IPS

    0,820

    0,630

    Ranska

    IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, joulukuu 2007. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,940

    0,780

    Kreikka

    IPS (Coste in Cemagref, 1982) Intercalibrated (EQR IPS)

    0,956

    0,717

    Italia

    Yhteinen interkalibrointi-indeksi ICMi (Mancini & Sollazzo, 2009)

    0,800

    0,610

    Portugali

    IPS (Coste in Cemagref, 1982)

    0,970 (tyyppi 1)

    0,730 (tyyppi 1)

    0,910 (tyyppi 3)

    0,680 (tyyppi 3)

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi fitobentosa in makrofitov, fitobentos

    0,800

    0,600

    Espanja

    IPS (Coste in Cemagref, 1982)

    0,937

    0,727

    R-M2

     

     

     

    Bulgaria

    Saasteherkkyysindeksi IPS

    0,820

    0,630

    Ranska

    IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, joulukuu 2007. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,940

    0,780

    Kreikka

    IPS (Coste in Cemagref, 1982) Intercalibrated (EQR IPS)

    0,953

    0,732

    Italia

    Yhteinen interkalibrointi-indeksi ICMi

    (Mancini & Sollazzo, 2009)

    0,800

    0,610

    Portugali

    IPS (Coste in Cemagref, 1982))

    0,910 (tyyppi 2)

    0,680 (tyyppi 2)

    0,970 (tyyppi 4)

    0,730 (tyyppi 4)

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi fitobentosa in makrofitov, fitobentos

    0,800

    0,600

    Espanja

    IPS (Coste in Cemagref, 1982)

    0,938

    0,727

    R-M4

     

     

     

    Kypros

    IPS (Coste in Cemagref, 1982)

    0,910

    0,683

    Ranska

    IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, joulukuu 2007. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,940

    0,780

    Kreikka

    IPS (Coste in Cemagref, 1982) Intercalibrated (EQR IPS)

    0,932

    0,716

    Italia

    Yhteinen interkalibrointi-indeksi ICMi

    (Mancini & Sollazzo, 2009)

    0,800

    0,610

    Espanja

    IPS (Coste in Cemagref, 1982)

    0,935

    0,727

    R-M5

     

     

     

    Kypros

    IPS (Coste in Cemagref, 1982)

    0,958

    0,718

    Italia

    Yhteinen interkalibrointi-indeksi ICMi

    (Mancini & Sollazzo, 2009)

    0,880

    0,650

    Portugali

    IPS (Coste in Cemagref, 1982)

    0,800 (tyyppi 5)

    0,651 (tyyppi 5)

    0,940 (tyyppi 6)

    0,700 (tyyppi 6)

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi fitobentosa in makrofitov, fitobentos

    0,800

    0,600

    Espanja

    IPS (Coste in Cemagref, 1982)

    0,935

    0,700

    Vesijaotteluryhmä

    Joet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Pohjoisen alueen joet

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Joen ominaispiirteet

    Joen tai sen osan

    valuma-alue (km2)

    Korkeus ja geomorfologia

    Alkaliniteetti

    (meq/l)

    Orgaaninen aines

    (mg Pt/l)

    R-N1

    Pieni, alava, kvartsipitoinen, kohtalainen alkaliniteetti

    10–100

    < 200 m merenpinnasta tai korkeimman rantaviivan alapuolella

    0,2 –1

    < 30

    (Irlanti < 150)

    R-N3

    Pieni/keskikokoinen, alava, orgaaninen, pieni alkaliniteetti

    10–1 000

    < 0,2

    > 30

    R-N4

    Keskikokoinen, alava, kvartsipitoinen, kohtalainen alkaliniteetti

    100–1 000

    0,2 –1

    < 30

    R-N5

    Pieni, korkeus merenpinnasta keskitasoa, kvartsipitoinen, pieni alkaliniteetti

    10–100

    Alangon ja ylängön välimaasto

    < 0,2

    < 30

    R-N9

    Pieni/keskikokoinen, korkeus merenpinnasta keskitasoa, kvartsipitoinen, pieni alkaliniteetti, orgaaninen (humus)

    10–1 000

    Alangon ja ylängön välimaasto

    < 0,2

    > 30

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    R-N1:

    Suomi, Irlanti, Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    R-N3:

    Suomi, Irlanti, Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    R-N4:

    Suomi, Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    R-N5:

    Suomi, Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    R-N9:

    Suomi, Norja, Ruotsi

    POHJOISEN ALUEEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö (orgaanisten ravinteiden kuormituksen lisääntymiselle ja yleiselle huonontumiselle herkät menetelmät)

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Suomi

    Suomen jokien selkärangattomien arviointimenetelmä, tarkistettu

    0,80

    0,60

    Irlanti

    Quality Rating System (Q-value)

    0,85

    0,75

    Norja

    ASPT

    0,99

    0,87

    Ruotsi

    DJ-indeksi (Dahl & Johnson 2004)

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    River Invertebrate Classification Tool (RICT) – WHPT

    0,97

    0,86

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö (happamoitumiselle herkät menetelmät)

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Seuraavat tulokset koskevat kirkasvetisiä alkaliniteetiltaan matalia jokityyppejä.

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Norja

    AcidIndex2 (muutettu Raddum-indeksi 2) (jokien happamoituminen)

    0,675

    0,515

    Yhdistynyt kuningaskunta – Skotlanti

    WFD-AWIC

    0,910

    0,830

    Yhdistynyt kuningaskunta – Englanti ja Wales

    WFD-AWIC

    0,980

    0,890

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Seuraavat tulokset koskevat humuksisia alkaliniteetiltaan matalia jokityyppejä.

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Ruotsi

    Jokien happamuutta mittaava monimuuttujainen selkärangattomien indeksi MISA

    0,550

    0,400

    Yhdistynyt kuningaskunta

    WFD-AWIC

    0,930

    0,830

    POHJOISEN ALUEEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrofyytit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Tyyppi ja maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    R-N3 ja R-N9

     

     

     

    Suomi

    Rehevöitymisindeksi TIc

    0,889

    0,610

    Ruotsi

    Rehevöitymisindeksi TIc

    0,889

    0,610

    Norja

    Rehevöitymisindeksi TIc

    0,889

    0,610

    POHJOISEN ALUEEN JOKIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Fytobentos

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Suomi

    Suomen jokien fytobentosmenetelmä

    0,80

    0,60

    Ruotsi

    Saasteherkkyysindeksi IPS

    0,89

    0,74

    Irlanti

    Revised form of Trophic Diatom Index (TDI)

    0,93

    0,78

    Yhdistynyt kuningaskunta

    DARLEQ 2

    1,00

    0,75

    Norja

    Rehevöitymistilan perifytonindeksi PIT

    0,99

    (Ca ≤ 1 mg/l)

    0,83

    0,95

    (Ca > 1 mg/l)

    Vesijaotteluryhmä

    Joet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Kaikki

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    Jokikalaston interkalibrointia varten määritellyt alueelliset ryhmät:

    Alavien tai keskikorkeudella merenpinnasta olevien alueiden ryhmä  – Belgia (Flanderi), Belgia (Vallonia), Ranska, Saksa, Alankomaat, Liettua, Luxemburg, Yhdistynyt kuningaskunta (Englanti ja Wales), Puola, Latvia, Viro, Tanska, Unkari

    Pohjoisten alueiden ryhmä  – Suomi, Irlanti, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta (Skotlanti ja Pohjois-Irlanti), Norja

    Alppien tyyppisten vuoristoalueiden ryhmä  –Itävalta, Ranska, Saksa, Slovenia, Italia

    Välimeren ja Etelä-Atlantin alueiden ryhmä  – Portugali, Espanja, Italia, Kreikka, Bulgaria

    Tonavan ryhmä  – Tšekki, Romania, Slovakia, Bulgaria

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Alavien tai keskikorkeudella merenpinnasta olevien alueiden ryhmä

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Belgia (Flanderi)

    Upstream and Lowland IBI

    0,850

    0,650

    Belgia (Vallonia)

    IBIP (Arrêté du Gouvernement wallon du 13 septembre 2012 relatif à l’identification, à la caractérisation et à la fixation des seuils d’état écologique applicables aux masses d’eau de surface et modifiant le Livre II du Code de l’Environnement, contenant le Code de l’Eau. Moniteur belge 12.10.2012)

    0,958

    0,792

    Ranska

    Kalaindeksi FBI: Indice Poissons Rivière (IPR). AFNOR NF-T-90-344.

    1,131

    0,835

    Saksa

    FIBS – fischbasiertes Bewertungssystem für Fließgewässer zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

    1,086

    0,592

    Latvia

    Latvian kalaindeksi

    0,880

    0,660

    Liettua

    Liettuan jokien kalaindeksi

    0,940

    0,720

    Luxemburg

    Classification française DCE Indice Poissons Rivière (IPR). AFNOR NF-T-90-344

    1,131

    0,835

    Alankomaat

    NLFISR

    0,800

    0,600

    Puola

    EFI+PL-indeksi

    0,800

    0,600

    Pohjoisten alueiden ryhmä

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Suomi

    Suomen kalaindeksi (FiFi) – tyyppi L2

    0,665

    0,499

    Suomi

    Suomen kalaindeksi (FiFi) – tyyppi L3

    0,658

    0,493

    Suomi

    Suomen kalaindeksi (FiFi) – tyyppi M1

    0,709

    0,532

    Suomi

    Suomen kalaindeksi (FiFi) – tyyppi M2

    0,734

    0,550

    Suomi

    Suomen kalaindeksi (FiFi) – tyyppi M3

    0,723

    0,542

    Irlanti

    Fish Classification Scheme 2 Ireland (FCS2)

    0,845

    0,540

    Ruotsi

    Ruotsin menetelmä VIX

    0,739

    0,467

    Yhdistynyt kuningaskunta – Pohjois-Irlanti

    IR_FCS2

    0,845

    0,540

    Yhdistynyt kuningaskunta – Skotlanti

    FCS2 Scotland

    0,850

    0,600

    Välimeren alueen ryhmä

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Kreikka

    Kreikan kalaindeksi HeFI

    0,800

    0,600

    Portugali

    Portugalin kahluukelpoisten jokien bioottisen eheyden kalaperusteinen indeksi F-IBIP

    0,850

    0,675

    Espanja

    IBIMED – tyyppi T2

    0,816

    0,705

    Espanja

    IBIMED – tyyppi T3

    0,929

    0,733

    Espanja

    IBIMED – tyyppi T4

    0,864

    0,758

    Espanja

    IBIMED – tyyppi T5

    0,866

    0,650

    Espanja

    IBIMED – tyyppi T6

    0,916

    0,764

    Alppialueiden ryhmä

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    FIA

    0,875

    0,625

    Ranska

    Kalaindeksi FBI: Indice Poissons Rivière (IPR). AFNOR NF-T90-344

    1,131

    0,876

    Saksa

    FIBS – fischbasiertes Bewertungssystem für Fließgewässer zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

    1,086

    0,592

    Italia

    Kalastojen ekologisen tilan uusi indeksi NISECI

    0,800

    0,520

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi rib

    0,800

    0,600

    Tonavan ryhmä

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Bulgaria

    Bulgarian tyyppikohtainen kalaindeksi TsBRI

    0,860

    0,650

    Tšekki

    Tšekin monimuuttujainen menetelmä CZI

    0,780

    0,585

    Romania

    EFI + Euroopan kalaindeksi (tyyppi: cyprinid wading)

    0,939

    0,700

    Romania

    EFI + Euroopan kalaindeksi (tyyppi: salmonid)

    0,911

    0,755

    Slovakia

    Slovakian kalaindeksi FIS

    0,710

    0,570

    Vesijaotteluryhmä

    Joet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Kaikki – Hyvin suuret joet

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Joen ominaispiirteet

    Joen tai sen osan valuma-alue (km2)

    Alkaliniteetti (meq/l)

    R-L1

    Hyvin suuri, matala alkaliniteetti

    > 10 000

    < 0,5

    R-L2

    Hyvin suuri, keskisuuri/suuri alkaliniteetti

    > 10 000

    > 0,5

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    R-L1:

    Suomi, Norja, Ruotsi

    R-L2:

    Itävalta, Belgia (Flanderi), Bulgaria, Kroatia, Tšekki, Viro, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Italia, Latvia, Liettua, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi

    HYVIN SUURTEN JOKIEN MAANTIETEELLINEN INTERKALIBROINTIRYHMÄ

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi – pohjaeläimistö (alppialueiden suuret joet)

    0,80

    0,60

    Itävalta

    Slovakian suurten jokien pohjaeläimistöarviointi (alavan maan suuret joet)

    0,80

    0,60

    Belgia (Flanderi)

    Flanderin monimuuttujainen pohjaeläinindeksi MMIF

    0,90

    0,70

    Bulgaria

    Biologinen pika-arviointi mRBA, muutettu

    0,80

    0,60

    Kroatia

    Pohjaeläimistöön perustuva hyvin suurten jokien ekologisen tilan arviointijärjestelmä

    0,80

    0,60

    Tšekki

    Pohjaeläimistöön perustuva Tšekin suurten ei-kahluukelpoisten jokien ekologisen tilan arviointijärjestelmä

    0,80

    0,60

    Saksa

    Saksan Potamon-Typie-indeksi PTI

    0,80

    0,60

    Viro

    Viron pintavesien ekologisen laadun arviointi – suurten jokien pohjaeläimistö

    0,90

    0,70

    Espanja

    Iberian niemimaan biologisen seurannan työryhmä IBMWP

    0,79

    0,48

    Suomi

    Suomen jokien selkärangattomien arviointimenetelmä, tarkistettu

    0,80

    0,60

    Unkari

    Unkarin suurten ja hyvin suurten jokien monimuuttujainen pohjaeläinindeksi Hungary HMMI_II

    0,80

    0,60

    Italia

    ISA (Indice per la classificazione sulla base dei Substrati Artificiali) – Välimeren alueen joet

    0,94

    0,70

    Italia

    ISA (Indice per la classificazione sulla base dei Substrati Artificiali) – muut kuin Välimeren alueen joet

    0,96

    0,72

    Liettua

    Liettuan jokien pohjaeläimistöindeksi

    0,80

    0,60

    Latvia

    Latvian suurten jokien pohjaeläimistöindeksi LRMI

    0,88

    0,63

    Alankomaat

    WFD-indikaattorit luonnon vesityypeille

    0,80

    0,60

    Norja

    Norjan keskimääräinen tulos taksonia kohden, ASPT

    0,99

    0,87

    Puola

    RIVECOmacro – MMI_PL

    0,91

    0,71

    Romania

    Pohjaeläimistöön perustuva vesistöjen ekologisen tilan arviointimenetelmä ECO-BENT

    0,79

    0,53

    Ruotsi

    Keskimääräinen tulos taksonia kohden, ASPT, ja DJ-indeksi

    0,80

    0,60

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi bentoških nevretenčarjev

    0,80

    0,60

    Slovakia

    Slovakian suurten jokien pohjaeläimistön arviointi

    0,80

    0,60

    HYVIN SUURTEN JOKIEN MAANTIETEELLINEN INTERKALIBROINTIRYHMÄ

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Saksan PhytoFluss-indeksi 4.0

    0,80

    0,60

    Belgia (Flanderi)

    Saksan PhytoFluss-indeksi 2.0

    0,80

    0,60

    Bulgaria

    Saksan PhytoFluss-indeksi 4.0

    0,80

    0,60

    Kroatia

    Unkarin jokien kasviplanktonindeksi HRPI

    0,80

    0,60

    Tšekki

    Kasviplanktoniin perustuva jokien ekologisen tilan arviointimenetelmä CZ

    0,80

    0,60

    Saksa

    Saksan PhytoFluss-indeksi

    0,80

    0,60

    Viro

    Viron suurten jokien kasviplanktonindeksi EST_PHYPLA_R

    0,85

    0,65

    Unkari

    Unkarin jokien kasviplanktonindeksi HRPI

    0,80

    0,60

    Liettua

    Saksan PhytoFluss-indeksi – alavan maan joet tyyppiä 15.2

    0,80

    0,60

    Latvia

    Latvian suurten jokien kasviplanktonindeksi

    0,80

    0,60

    Puola

    Kasviplanktoniin perustuva suurten jokien arviointijärjestelmä IFPL metric

    1,08

    0,92

    Romania

    Kasviplanktoniin perustuva vesistöjen ekologisen tilan arviointimenetelmä ECO-FITO

    0,92

    0,76

    Slovakia

    Slovakian suurten jokien kasviplanktonin arviointi Phytoplankton-SK

    0,80

    0,60

    HYVIN SUURTEN JOKIEN MAANTIETEELLINEN INTERKALIBROINTIRYHMÄ

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Fytobentos

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    R-L1

     

     

     

    Suomi

    Suomen jokien fytobentosmenetelmä

    0,80

    0,60

    Ruotsi

    Jokien pohjalevästö – piileväanalyysi

    0,89

    0,74

    R-L2

     

     

     

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi – fytobentos

    0,85

    0,57

    Bulgaria

    Saasteherkkyysindeksi IPS

    0,76

    0,58

    Tšekki

    Fytobentosiin perustuva jokien arviointijärjestelmä

    0,80

    0,60

    Viro

    Viron pintavesien ekologisen laadun arviointi – jokien fytobentos

    0,83

    0,64

    Ranska

    IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF T90-354, huhtikuu 2016. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

    0,92

    0,76

    Espanja

    IPS (Coste in Cemagref, 1982)

    0,68

    0,48

    Saksa

    Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Fließgewässern zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (PHYLIB), Modul Diatomeen

    0,725

    0,55

    Kroatia

    Piileviin perustuva jokien fytobentoksen ekologisen tilan arviointijärjestelmä

    0,8

    0,61

    Unkari

    Piileviin perustuva jokien ekologisen tilan arviointi

    0,762

    0,60

    Italia

    Yhteinen interkalibrointi-indeksi ICMi (Mancini & Sollazzo 2009)

    0,89 (kansallinen tyyppi C)

    0,70 (kansallinen tyyppi C)

    0,82 (kansallinen tyyppi M3)

    0,62 (kansallinen tyyppi M3)

    Alankomaat

    WFD-indikaattorit luonnon vesityypeille

    0,80

    0,60

    Portugali

    Saasteherkkyysindeksi IPS

    0,90 (kansallinen tyyppi R_GRS/ Guadianajoki)

    0,67 (kansallinen tyyppi R_GRS/ Guadianajoki)

    Slovakia

    Fytobentosiin perustuva jokien ekologisen tilan arviointijärjestelmä

    0,90

    0,70

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja vodotokov na podlagi fitobentosa in makrofitov, fitobentos

    0,80

    0,60

    Vesijaotteluryhmä

    Järvet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Alppialueen järvet

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Järven ominaispiirteet

    Korkeus merenpinnasta (m)

    Keskisyvyys (m)

    Alkaliniteetti (meq/l)

    Järven koko (km2)

    L-AL3

    Alava tai keskikorkeudella merenpinnasta, syvä, kohtalainen/suuri alkaliniteetti (alppialue), suuri

    50–800

    > 15

    > 1

    > 0,5

    L-AL4

    Keskikorkeudella merenpinnasta, matala, kohtalainen/suuri alkaliniteetti (alppialue), suuri

    200–800

    3–15

    > 1

    > 0,5

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    Tyyppi L-AL3:

    Itävalta, Ranska, Saksa, Italia, Slovenia

    Tyyppi L-AL4:

    Itävalta, Ranska, Saksa, Italia

    ALPPIALUEIDEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Biologisten laatutekijöiden arviointi, osa B2 – kasviplankton

    0,80

    0,60

    Ranska

    Järvien kasviplanktonindeksi IPLAC: Indice Phytoplancton Lacustre

    0,80

    0,60

    Saksa

    PSI (Phyto-Seen-Index) – Bewertungsverfahren für Seen mittels Phytoplankton zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

    0,80

    0,60

    Italia

    Italian kasviplanktonin arviointimenetelmä IPAM

    0,80

    0,60

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja jezer na podlagi fitoplanktona

    0,80

    0,60

    ALPPIALUEIDEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrofyytit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Interkalibroitu tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Itävallan järvien makrofyytti-indeksi AIM

    L-AL3+

    L-AL4

    0,80

    0,60

    Ranska

    Ranskan järvien makrofyytti-indeksi IBML: Indice Biologique Macrophytique en Lacs

    L-AL3+

    L-AL4

    0,92

    0,72

    Saksa

    Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (PHYLIB), Modul Makrophyten

    L-AL3+

    L-AL4

    0,76

    0,51

    Saksa

    Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (PHYLIB), Modul Makrophyten und Phytobenthos

    LAL4

    0,74

    0,47

    Italia

    Makrofyytti-indeksi Italian järvien ekologisen laadun arvioimiseksi, MacroIMMI

    L-AL3+

    L-AL4

    0,80

    0,60

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja jezer na podlagi fitobentosa in makrofitov, makrofiti

    L-AL3

    0,80

    0,60

    ALPPIALUEIDEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja jezer na podlagi bentoških nevretenčarjev

    0,80

    0,60

    Saksa

    AESHNA – Bewertungsverfahren für das eulitorale Makrozoobenthos in Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

    0,80

    0,60

    ALPPIALUEIDEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Itävalta

    Itävallan järvikalaindeksi ALFI: Kalastoon perustuva moniparametri-indeksi alppialueiden järvien ekologisen tilan arvioimiseksi

    0,80

    0,60

    Saksa

    DeLFI_SITE – Deutsches probennahmestandort-spezifisches Bewertungsverfahren für Fische in Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie

    0,85

    0,69

    Italia

    Järvien kalaindeksi LFI

    0,82

    0,64

    Vesijaotteluryhmä

    Järvet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Keski-Euroopan ja Baltian maiden järvet

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Järven ominaispiirteet

    Korkeus merenpinnasta (m)

    Keskisyvyys (m)

    Alkaliniteetti (meq/l)

    Viipymäaika (vuosina)

    L-CB1

    Alava, matala, kalkkipitoinen

    < 200

    3–15

    > 1

    1–10

    L-CB2

    Alava, hyvin matala, kalkkipitoinen

    < 200

    < 3

    > 1

    0,1 –1

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy

    Tyyppi L-CB1:

    Belgia, Saksa, Tanska, Viro, Irlanti, Liettua, Latvia, Alankomaat, Puola, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi L-CB2:

    Belgia, Saksa, Tanska, Viro, Irlanti, Liettua, Latvia, Alankomaat, Puola, Yhdistynyt kuningaskunta

    KESKI-EUROOPAN JA BALTIAN MAIDEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Belgia (Flanderi)

    Flanderin järvien kasviplanktonin arviointimenetelmä

    0,80

    0,60

    Tanska

    Tanskan jokien kasviplanktonindeksi

    0,80

    0,60

    Viro

    Viron pintavesien ekologisen laadun arviointi – järvien kasviplankton

    0,80

    0,60

    Saksa

    PSI (Phyto-Seen-Index) – Bewertungsverfahren für Seen mittels Phytoplankton zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland – German Phyto-Lake-Index (Phyto-See-Index)

    0,80

    0,60

    Irlanti

    IE Lake Phytoplankton Index

    0,80

    0,60

    Latvia

    Latvian järvien kasviplanktonindeksi

    0,81

    0,61

    Liettua

    Saksan kasviplanktonindeksi PSI

    0,81

    0,61

    Alankomaat

    WFD-indikaattorit luonnon vesityypeille

    0,80

    0,60

    Puola

    Puolan järvien kasviplanktonin arviointimenetelmä PMPL

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Phytoplankton Lake Assessment Tool with Uncertainty Module (PLUTO)

    0,80

    0,60

    KESKI-EUROOPAN JA BALTIAN MAIDEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrofyytit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Interkalibroitu tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Belgia (Flanderi)

    Flanderin makrofyyttien arviointijärjestelmä

    kaikki tyypit

    0,80

    0,60

    Tanska

    Tanskan järvien makrofyytti-indeksi

    kaikki tyypit

    0,80

    0,60

    Viro

    Viron pintavesien ekologisen laadun arviointi – järvien makrofyytit

    LCB1

    0,78

    0,52

    LCB2

    0,76

    0,50

    Saksa

    Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (PHYLIB), Modul Makrophyten

    kaikki tyypit

    0,80

    0,60

    Latvia

    Latvian makrofyyttien arviointimenetelmä

    kaikki tyypit

    0,80

    0,60

    Liettua

    Liettuan järvien makrofyytti-indeksi

    kaikki tyypit

    0,75

    0,50

    Alankomaat

    WFD-indikaattorit luonnon vesityypeille

    kaikki tyypit

    0,80

    0,60

    Puola

    Makrofyytteihin perustuva järvien indikaattorimenetelmä ESMI (monimuuttujainen)

    kaikki tyypit

    0,68

    0,41

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Lake LEAFPACS 2 (*2)

    kaikki tyypit

    0,80

    0,66

    KESKI-EUROOPAN JA BALTIAN MAIDEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Belgia (Flanderi)

    Flanderin monimuuttujainen pohjaeläinindeksi MMIF

    0,90

    0,70

    Viro

    Viron pintavesien ekologisen laadun arviointi – järvien pohjaeläimistö

    0,86

    0,70

    Saksa

    AESHNA – Bewertungsverfahren für das eulitorale Makrozoobenthos in Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

    0,80

    0,60

    Latvia

    Latvian järvien monimuuttujainen pohjaeläimistöindeksi LLMMI

    0,85

    0,52

    Liettua

    Liettuan järvien pohjaeläimistöindeksi

    0,74

    0,50

    Alankomaat

    WFDi-indikaattorit luonnon vesityypeille

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Chironomid Pupal Exuvial Technique (CPET)

    0,77

    0,64

    KESKI-EUROOPAN JA BALTIAN MAIDEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    Yhteisten interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Järven ominaispiirteet

    Korkeus merenpinnasta (m)

    Keskisyvyys (m)

    Alkaliniteetti (meq/l)

    Viipymäaika (vuosina)

    L-CB1

    Alava, matala, kalkkipitoinen

    < 200

    3–15

    > 1

    1–10

    L-CB2

    Alava, hyvin matala, kalkkipitoinen

    < 200

    < 3

    > 1

    0,1 –1

    L-CB3

    Alava, matala, pieni, kvartsipitoinen (kohtalainen alkaliniteetti)

    < 200

    3–15

    0,2 –1

    1–10

    L-CB4

    Voimakkaasti muutetut vesimuodostumat

    200–700

    3–30

    > 0,2

    0,1 –5

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy

    Tyyppi L-CB1:

    Belgia, Saksa, Tanska, Viro, Irlanti, Liettua, Latvia, Alankomaat, Puola, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi L-CB2:

    Belgia, Saksa, Tanska, Viro, Irlanti, Liettua, Latvia, Alankomaat, Puola, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi L-CB3:

    Belgia, Tanska, Viro, Ranska, Latvia, Puola

    Tyyppi L-CB4:

    Tšekki

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tšekki

    CZ-FBI

    0,870

    0,619

    Tanska

    Tanskan järvien kalaindeksi

    0,75

    0,54

    Viro

    LAFIEE

    0,80

    0,61

    Saksa

    DeLFI_SITE – Deutsches probennahmestandort-spezifisches Bewertungsverfahren für Fische in Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie

    0,95

    0,80

    Ranska

    Euroopan järvikalaindeksi ELFI: Indice Ichtyofaune Lacustre (IIL)

    0,73

    0,49

    Latvia

    Latvian järvien kalaindeksi

    0,76

    0,57

    Liettua

    Liettuan järvien kalaindeksi

    0,865

    0,605

    Alankomaat

    VISMAATLAT

    0,80

    0,60

    Puola

    LFI+

    0,866

    0,595

    Puola

    LFI EN

    0,804

    0,557

    Vesijaotteluryhmä

    Järvet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Itäisen manneralueen järvet

    Yhteisten interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Järven ominaispiirteet

    Korkeus merenpinnasta (m)

    Keskisyvyys (m)

    Alkaliniteetti (meq/l)

    Sähkönjohtavuus (μS/cm)

    L-EC1

    Alava, hyvin matala, kova vesi

    < 200

    < 6

    1–4

    300–1 000

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy

    Tyyppi L-EC1:

    Bulgaria, Unkari, Romania

    ITÄISEN MANNERALUEEN JÄRVIEN MAANTIETEELLINEN INTERKALIBROINTIRYHMÄ

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Bulgaria

    Unkarin järvien kasviplanktonindeksi HLPI

    0,80

    0,60

    Unkari

    Unkarin järvien kasviplanktonindeksi HLPI

    0,80

    0,60

    Romania

    Unkarin järvien kasviplanktonindeksi HLPI

    0,80

    0,60

    ITÄISEN MANNERALUEEN JÄRVIEN MAANTIETEELLINEN INTERKALIBROINTIRYHMÄ

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrofyytit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-

    hyvä

    Raja välillä hyvä-

    tyydyttävä

    Bulgaria

    Mukautettu referenssi-indeksi RI-BG

    0,83

    0,58

    Unkari

    Mukautettu referenssi-indeksi HU-RI

    0,89

    0,67

    Romania

    Romanian järvien makrofyytti-indeksi (mukautettu referenssi-indeksi) MIRO

    0,86

    0,66

    ITÄISEN MANNERALUEEN JÄRVIEN MAANTIETEELLINEN INTERKALIBROINTIRYHMÄ

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä- tyydyttävä

    Bulgaria

    Unkarin järvien monimuuttujainen pohjaeläinindeksi HMMI_lakes

    0,85

    0,65

    Unkari

    Unkarin järvien monimuuttujainen pohjaeläinindeksi HMMI_lakes

    0,85

    0,65

    Romania

    Pohjaeläimistöön perustuva Romanian luonnonjärvien ekologisen tilan arviointijärjestelmä ECO-NL-BENT

    0,93

    0,60

    ITÄISEN ALUEEN JÄRVIEN MAANTIETEELLINEN INTERKALIBROINTIRYHMÄ

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    INTERKALIBROINNIN TULOKSET EIVÄT VALMIIT

    Vesijaotteluryhmä

    Järvet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Välimeren alueen järvet

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Järven ominaispiirteet

    Korkeus

    (m)

    Vuotuinen keskisademäärä (mm) ja -lämpötila ( oC)

    Keskisyvyys (m)

    Pinta-ala (km2)

    Valuma-alue (km2)

    Alkaliniteetti (meq/l)

    L-M5/7

    Tekojärvi, syvä, suuri, kvartsipitoinen, ”kosteikko”

    < 1 000

    > 800 ja/tai < 15

    > 15

    0,5 –50

    < 20 000

    < 1

    L-M8

    Tekojärvi, syvä, suuri, kalkkipitoinen

    < 1 000

    > 15

    0,5 –50

    < 20 000

    > 1

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy

    Tyyppi L-M5/7:

    Ranska, Kreikka, Italia, Portugali, Espanja

    Tyyppi L-M8:

    Kypros, Ranska, Kreikka, Italia, Espanja

    VÄLIMEREN ALUEEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-

    hyvä

    Raja välillä hyvä-

    tyydyttävä

    LM 5/7

    Ranska

    Järvien kasviplanktonindeksi IPLAC: Indice Phytoplancton Lacustre

    ei määritelty (*3)

    0,60

    Kreikka

    Välimeren tekojärvien uusi arviointijärjestelmä NMASRP

    ei määritelty (*3)

    0,60

    Italia

    Italian uusi menetelmä NITMET

    ei määritelty (*3)

    0,60

    Portugali

    Tekojärvien biologisen laadun arviointimenetelmä – kasviplankton (Välimeren tekojärvien kasviplanktonin uusi arviointijärjestelmä NMASRP)

    ei määritelty (*3)

    0,60

    Espanja

    Välimeren tekojärvien kasviplanktonin arviointijärjestelmä MASRP

    ei määritelty (*3)

    0,58

    L-M8

    Kypros

    Välimeren tekojärvien kasviplanktonin uusi arviointijärjestelmä NMASRP

    ei määritelty (*3)

    0,60

    Ranska

    Järvien kasviplanktonindeksi IPLAC: Indice Phytoplancton Lacustre

    ei määritelty (*3)

    0,60

    Kreikka

    Välimeren tekojärvien uusi arviointijärjestelmä NMASRP

    ei määritelty (*3)

    0,60

    Italia

    Italian uusi menetelmä NITMET

    ei määritelty (*3)

    0,60

    Espanja

    Välimeren tekojärvien kasviplanktonin arviointijärjestelmä MASRP

    ei määritelty (*3)

    0,60

    Vesijaotteluryhmä

    Järvet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Pohjoisen alueen järvet

    POHJOISEN ALUEEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Järven ominaispiirteet

    Korkeus merenpinnasta (m)

    Keskisyvyys (m)

    Alkaliniteetti (meq/l)

    Väri

    (mg Pt/l)

    L-N1

    Alava, matala, kohtalainen alkaliniteetti, kirkasvetinen

    < 200

    3–15

    0,2 –1

    < 30

    L-N2a

    Alava, matala, pieni alkaliniteetti, kirkasvetinen

    < 200

    3–15

    < 0,2

    < 30

    L-N2b

    Alava, syvä, pieni alkaliniteetti, kirkasvetinen

    < 200

    > 15

    < 0,2

    < 30

    L-N3a

    Alava, matala, pieni alkaliniteetti, keskihumuksinen

    < 200

    3–15

    < 0,2

    30–90

    L-N5

    Korkeus merenpinnasta keskitasoa, matala, pieni alkaliniteetti, kirkasvetinen

    200–800

    3–15

    < 0,2

    < 30

    L-N6a

    Korkeus merenpinnasta keskitasoa, matala, pieni alkaliniteetti, keskihumuksinen

    200–800

    3–15

    < 0,2

    30–90

    L-N8a

    Alava, matala, kohtalainen alkaliniteetti, keskihumuksinen

    < 200

    3–15

    0,2 –1

    30–90

    Tyypit L-N1, L-N2a, L-N3a, LN-8a:

    Irlanti, Suomi, Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi L-N2b:

    Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi L-N5, L-N6a:

    Norja, Ruotsi

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-

    hyvä

    Raja välillä hyvä-

    tyydyttävä

    Suomi

    Suomen järvien kasviplanktonin arviointimenetelmä

    0,80

    0,60

    Irlanti

    IE Lake Phytoplankton Index

    0,80

    0,60

    Norja

    Järvien kasviplanktonin ekologisen tilan luokittelumenetelmä

    0,80

    0,60

    Ruotsi

    Järvien ekologisen tilan arviointimenetelmät, laatutekijä kasviplankton

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Phytoplankton Lake Assessment Tool with Uncertainty Module (PLUTO)

    0,80

    0,60

    POHJOISEN ALUEEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrofyytit

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Järven ominaispiirteet

    Alkaliniteetti (meq/l)

    Väri (mg Pt/l)

    L-N-M 101

    Pieni alkaliniteetti, kirkasvetinen

    0,05 –0,2

    < 30

    L-N-M 102

    Pieni alkaliniteetti, humusjärvi

    0,05 –0,2

    > 30

    L-N-M 201

    Kohtalainen alkaliniteetti, kirkasvetinen

    0,2 –1,0

    < 30

    L-N-M 202

    Kohtalainen alkaliniteetti, humusjärvi

    0,2 –1,0

    > 30

    L-N-M 301a

    Suuri alkaliniteetti, kirkasvetinen, Atlantin alueen alatyyppi

    > 1,0

    < 30

    L-N-M 302a

    Suuri alkaliniteetti, humusjärvi, Atlantin alueen alatyyppi

    > 1,0

    > 30

    Tyypit 101, 102, 201 ja 202:

    Irlanti, Suomi, Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi 301a:

    Irlanti, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi 302 a:

    Irlanti, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Suomi

    Suomen makrofyyttien luokittelujärjestelmä Finnmac

    0,8 (kaikki tyypit)

    0,6 (kaikki tyypit)

    Irlanti

    Free Macrophyte Index

    0,9 (kaikki tyypit)

    0,68 (kaikki tyypit)

    Norja

    Kansallinen makrofyytti-indeksi (rehevöitymisindeksi TIc)

    Tyyppi 101: 0,98

    Tyyppi 102: 0,96

    Tyyppi 201: 0,95

    Tyyppi 202: 0,99

    Tyyppi 101: 0,87

    Tyyppi 102: 0,87

    Tyyppi 201: 0,75

    Tyyppi 202: 0,77

    Ruotsi

    Makrofyyttien rehevöitymisindeksi TMI

    Tyyppi 101: 0,93

    Tyyppi 102: 0,93

    Tyyppi 201: 0,89

    Tyyppi 202: 0,91

    Tyyppi 101: 0,80

    Tyyppi 102: 0,83

    Tyyppi 201: 0,78

    Tyyppi 202: 0,78

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Lake LEAFPACS 2 (*4)

    0,8 (kaikki tyypit)

    0,66 (kaikki tyypit)

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Free Macrophyte Index (*5)

    0,9 (kaikki tyypit)

    0,68 (kaikki tyypit)

    POHJOISEN ALUEEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Järven ominaispiirteet

    Luonnonmaantieteellinen alue

    Korkeus

    merenpinnasta

    Alkaliniteetti (meq/l)

    Väri (mg Pt/l)

    Järvenrantavyöhyke, happamoituminen

     

     

     

     

    L-N-BF1

    Alava/korkeus merenpinnasta keskitasoa, pieni alkaliniteetti, kirkasvetinen

    ei määritelty

    < 800

    0,05 –0,2

    < 30

    Järvisyvänne (profundaali), rehevöityminen

     

     

     

     

    L-N-BF2

    Luonnonmaantieteellinen alue 22, pieni alkaliniteetti, kirkasvetinen ja humusjärvi

    22

    pinta-ala > 1 km2, enimmäissyvyys > 6 m

    < 0,2

    ei määritelty

    Tyyppi L-N-BF1:

    Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta, Irlanti, Suomi

    Tyyppi L-N-BF2:

    Suomi, Ruotsi

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

     

    Järvenrantavyöhyke, happamoituminen

     

     

    Norja

    Kirkkaiden järvien monimuuttujainen selkärangattomien indeksi MultiClear

    0,95

    0,74

    Ruotsi

    Järvien happamoitumista mittaava monimuuttujainen selkärangattomien indeksi MILA

    0,85

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    LAMM (Lake Acidification Macroinvertebrate Metric)

    0,86

    0,70

     

    Järvisyvänne (profundaali), rehevöityminen

     

     

    Suomi

    Suomen järvien selkärangattomien arviointimenetelmä PICM, tarkistettu

    0,80

    0,60

    Ruotsi

    Pohjaelämistön laatuindeksi BQI

    0,84

    0,67

    POHJOISEN ALUEEN JÄRVIEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Järven ominaispiirteet

    Järven pinta-ala (km2)

    Alkaliniteetti (meq/l)

    Väri (mg Pt/l)

    L-N-F1

    Dimiktiset kirkasvetiset järvet

    < 40

    < 0,2

    < 30

    L-N-F2

    Dimiktiset humusjärvet

    < 5

    < 0,2

    30–90

    Tyyppi L-N-F1:

    Irlanti, Suomi, Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi L-N-F2:

    Irlanti, Suomi, Norja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Rehevöityminen

    Suomi

    EQR4

    0,80

    0,60

    Irlanti

    FIL2

    0,76

    0,53

    Yhdistynyt kuningaskunta (Pohjois-Irlanti)

    FIL2

    0,76

    0,53

    Norja

    EindexW3

    0,75

    0,56

    Ruotsi

    EindexW3

    0,75

    0,56

    Happamoituminen

    Norja

    AindexW5

    0,74

    0,55

    Ruotsi

    AindexW5

    0,74

    0,55

    Vesijaotteluryhmä

    Järvet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Kaikkien maantieteellisten interkalibrointiryhmien fytobentos

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Järven ominaispiirteet

    Alkaliniteetti (meq/l)

    Luonnonmaantieteellinen alue

    HA

    Suuri alkaliniteetti

    > 1

    Alppialueet, Keski-Euroopan/Baltian maat, itäinen manneralue, Välimeren alue

    MA

    Kohtalainen alkaliniteetti

    0,2 –1

    Alppialueet, Keski-Euroopan/Baltian maat, itäinen manneralue, Välimeren alue, pohjoinen alue

    LA

    Pieni alkaliniteetti

    < 0,2

    Pohjoinen alue

    Tyyppi HA:

    Belgia, Saksa, Unkari, Irlanti, Italia, Liettua, Puola, Ruotsi, Slovenia, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi MA:

    Belgia, Suomi, Irlanti, Italia, Romania, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi LA:

    Suomi, Irlanti, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi HA

    Belgia (Flanderi)

    Vaikutuksille herkkien ja vaikutuksia kestävien piilevien osuuksia mittaava PISIAD-indeksi

    0,80

    0,60

    Saksa

    Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (PHYLIB), Modul Phytobenthos

    0,80

    0,55

    Unkari

    Järvien monimuuttujainen indeksi MIL

    0,80

    0,69

    Irlanti

    Lake Trophic Diatom Index (IE)

    0,90

    0,63

    Italia

    Benttisiin piileviin perustuva Italian kansallinen järvien ekologisen tilan arviointimenetelmä EPI-L

    0,75

    0,5

    Liettua

    Liettuan järvien fytobentosindeksi

    0,63

    0,47

    Puola

    Järvien monimuuttujainen piileväindeksi PL IOJ (Multimetryczny Indeks Okrzemkowy dla Jezior)

    0,91

    0,76

    Ruotsi

    IPS

    0,89

    0,74

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja jezer na podlagi fitobentosa in makrofitov, fitobentos

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    DARLEQ 2

    0,92

    0,70

    Tyyppi MA

    Belgia (Flanderi)

    Vaikutuksille herkkien ja vaikutuksia kestävien piilevien osuuksia mittaava PISIAD-indeksi

    0,80

    0,60

    Suomi

    Suomen järvien fytobentosmenetelmä

    0,80

    0,60

    Irlanti

    Lake Trophic Diatom Index (IE)

    0,90

    0,63

    Italia

    Benttisiin piileviin perustuva Italian kansallinen järvien ekologisen tilan arviointimenetelmä EPI-L

    0,75

    0,5

    Romania

    Romanian luonnnonjärvien ekologisen tilan arviointimenetelmä RO-AMLP, perustana fytobentos (piilevät)

    0,80

    0,60

    Ruotsi

    IPS

    0,89

    0,74

    Yhdistynyt kuningaskunta

    DARLEQ 2

    0,93

    0,66

    Tyyppi LA

    Irlanti

    Lake Trophic Diatom Index (IE)

    0,90

    0,66

    Yhdistynyt kuningaskunta

    DARLEQ 2

    0,92

    0,70

    Vesijaotteluryhmä

    Rannikkovedet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Itämeri

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Pintaveden suolaisuus (psu)

    Pohjaveden suolaisuus

    (psu)

    Ekspositio

    Jääpäivät

    Muut ominaisuudet

    BC1

    0,5 –6 Oligohaliininen

    1–6

    Avoin

    90–150

    Seurantapaikat Merenkurkusta ja Selkämereltä Saaristomerelle ulottuvalla alueella (kasviplanktonin osalta Saaristomeri sisältyy tyyppiin BC9) Humusaineksen vaikutus

    BC2

    6–22 Mesohaliininen

    2–6

    Hyvin suojainen

     

    Laguunit

    BC3

    3–6 Oligohaliininen

    3–6

    Suojainen

    90–150

    Suomen ja Viron rannikot Suomenlahdella

    BC4

    5–8 Vähäisesti mesohaliininen

    5–8

    Suojainen

    < 90

    Viron ja Latvian seurantapaikat Riianlahdella

    BC5

    6–8 Vähäisesti mesohaliininen

    6–12

    Avoin

    < 90

    Seurantapaikat kaakkoisella Itämerellä Latvian, Liettuan ja Puolan rannikoilla

    BC6

    8–12 Kohtalaisesti mesohaliininen

    8–12

    Suojainen

    < 90

    Seurantapaikat läntisellä Itämerellä Ruotsin etelärannikolla ja Tanskan kaakkoisrannikolla

    BC7

    6–8 Kohtalaisesti mesohaliininen

    8–11

    Avoin

    < 90

    Puolan läntinen rannikko ja Saksan itäinen rannikko

    BC8

    13–18 Voimakkaasti mesohaliininen

    18–23

    Suojainen

    < 90

    Tanskan ja Saksan rannikko läntisellä Itämerellä

    BC9

    3–6 Vähäisesti mesohaliininen

    3–6

    Kohtalaisen avoin tai avoin

    90–150

    Seurantapaikat läntisellä Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Askön saaristossa (vain kasviplankton)

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    Tyyppi BC1:

    Suomi, Ruotsi

    Tyyppi BC2:

    Saksa

    Tyyppi BC3:

    Viro, Suomi

    Tyyppi BC4:

    Viro, Latvia

    Tyyppi BC5:

    Latvia, Liettua

    Tyyppi BC6:

    Ruotsi, Tanska

    Tyyppi BC7:

    Saksa, Puola

    Tyyppi BC8:

    Saksa, Tanska

    Tyyppi BC9:

    Suomi, Ruotsi, Viro (tyyppi on merkityksellinen vain kasviplanktonin osalta)

    ITÄMEREN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    BC7

    Saksa

    Saksan rannikoiden kasviplanktonmenetelmä

    0,8

    0,6

    Puola

    Puolan rannikoiden kasviplanktonmenetelmä

    0,8

    0,6

    BC8

    Tanska

    Tanskan rannikoiden kasviplanktonmenetelmä

    0,8

    0,6

    Saksa

    Saksan rannikoiden kasviplanktonmenetelmä

    0,8

    0,6

    Biomassaa osoittavan muuttujan (a-klorofylli) tulokset:

    Maa ja tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Arvot (μg/l)

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    BC1

    Suomi (Merenkurkun ulkoselkä)

    0,76

    0,59

    1,7

    2,2

    Suomi (Selkämeren ulkoselkä)

    0,78

    0,60

    1,6

    2,1

    Ruotsi (Merenkurkun ulkoselkä)

    0,75

    0,58

    1,6

    2,1

    Ruotsi (Selkämeren ulkoselkä)

    0,80

    0,60

    1,5

    2,0

    BC4

    Viro

    0,830

    0,670

    2,4

    3,0

    Latvia

    0,82

    0,67

    2,2

    2,7

    BC5

    Latvia

    0,650

    0,390

    1,85

    3,1

    Liettua

    0,880

    0,600

    2,5

    4,9

    BC6

    Tanska

    0,78

    0,62

    1,36

    1,72

    Ruotsi

    0,79

    0,64

    1,44

    1,78

    BC9

    Viro

    0,82

    0,67

    2,20

    2,70

    Suomi

    0,79

    0,65

    1,90

    2,30

    Ruotsi

    0,80

    0,67

    1,50

    1,80

    ITÄMEREN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    BC3

    Viro

    Viron rannikkovesien fytobentosindeksi EPI (makrolevät ja koppisiemeniset kasvit)

    0,98

    0,86

    Suomi

    Rakkolevän syvyysraja (makrolevät)

    0,92

    0,79

    BC4

    Viro

    Viron fytobentosindeksi EPI (makrolevät ja koppisiemeniset kasvit)

    0,91

    0,70

    Latvia

    Fytobentoksen ekologinen laatuindeksi PEQI

    0,90

    0,75

    BC5

    Latvia

    Punalevän (Furcellaria lumricalis) kasvun enimmäissyvyys MDFLD (makrolevät)

    0,90

    0,75

    Liettua

    Liettuan punalevän (Furcellaria lumricalis) kasvun enimmäissyvyys MDFLD (makrolevät)

    0,84

    0,68

    ITÄMEREN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    BC1

    Suomi

    Suomen murtovesien pohjaelämistöindeksi BBI

    0,96

    0,56

    Ruotsi

    Ruotsin monimuuttujainen biologinen laatuindeksi BQI (pehmeän sedimentin infauna)

    0,77

    0,31

    BC3

    Viro

    Viron rannikkovesien pohjaeläimistön yhteisöindeksi ZKI

    0,39

    0,24

    Suomi

    Suomen murtovesien pohjaelämistöindeksi BBI

    0,94

    0,56

    BC5

    Latvia

    Pohjaelämistön laatuindeksi BQI

    0,87

    0,61

    Liettua

    Liettuan pohjaelämistön laatuindeksi BQI

    0,94

    0,81

    BC6

    Tanska

    Tanskan laatuindeksi, versio 2 (DKI ver2)

    0,84

    0,68

    Ruotsi

    Ruotsin monimuuttujainen biologinen laatuindeksi BQI (pehmeän sedimentin infauna)

    0,76

    0,27

    BC7

    Saksa

    Meren bioottinen indeksi MarBIT

    0,60

    Puola

    B-Macrozoobenthos BQE, arviointi monimuuttujaisella indeksillä

    0,58

    BC8

    Tanska

    Tanskan laatuindeksi, versio 2 (DKI ver2)

    0,86

    0,72

    Saksa

    Meren bioottinen indeksi MarBIT

    0,80

    0,60

    Vesijaotteluryhmä

    Rannikkovedet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Koillis-Atlantti

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Ominaispiirteet

    Suolaisuus (psu)

    Vuoroveden vaihteluväli (m)

    Syvyys (m)

    Virtausnopeus solmuina (KT) Ekspositio

    Sekoittuminen

    Viipymä

    Opportunistisia kukkivia makroleviä, meriruohoja, marskimaan kasveja ja pohjaeläimistöä koskeva tyyppi

    NEA 1/26

    Valtameri tai sulkeutunut meri, avoin tai suojainen, euhaliininen, matala,

    < 30

    Melko suuri vuorovesi 1–5

    < 30

    Keskisuuri 1–3

    Avoin tai suojainen

    Sekoittunut

    Päiviä (Waddenzeellä jopa viikkoja)

    Vuorovesialueiden makroleviä koskevat alatyypit

    NEA 1/26 A2

    Valtameri, avoin tai suojainen, euhaliininen, matala, lauhkeat vedet (pääasiassa > 13 oC) ja suuri säteilyvoimakkuus (pääasiassa PAR > 29 Mol/m2 päivässä)

    > 30

    Melko suuri vuorovesi 1–5

    < 30

    Keskisuuri 1–3

    Avoin tai suojainen

    Sekoittunut Päiviä

    NEA 1/26 B21

    Valtameri tai sulkeutunut meri, avoin tai suojainen, euhaliininen, matala, viileät vedet (pääasiassa < 13 oC) ja keskisuuri säteilyvoimakkuus (pääasiassa PAR < 29 Mol/m2 päivässä)

    > 30 Melko suuri vuorovesi 1–5 < 30

    Keskisuuri 1–3 Avoin tai suojainen

    Sekoittunut Päiviä

    Kasviplanktonia koskevat alatyypit

    NEA 1/26a

    Valtameri, avoin tai suojainen, euhaliininen, matala

    > 30 Melko suuri vuorovesi 1–5 < 30

    Keskisuuri 1–3 Avoin tai suojainen

    Sekoittunut Päiviä

    NEA 1/26b

    Sulkeutunut meri, avoin tai suojainen, euhaliininen, matala

    > 30 Melko suuri vuorovesi 1–5 < 30

    Keskisuuri 1–3 Avoin tai suojainen

    Sekoittunut Päiviä

    NEA 1/26c

    Sulkeutunut meri, avoin tai suojainen, osittain kerrostunut

    > 30 Vähäinen / melko suuri vuorovesi < 1–5 < 30

    Keskisuuri 1–3 Avoin tai suojainen

    Osittain kerrostunut Päiviä/viikkoja

    NEA 1/26d

    Skandinavian rannikko, avoin tai suojainen, matala

    > 30 Vähäinen vuorovesi < 1 < 30

    Pieni < 1 Avoin tai kohtalaisen avoin

    Osittain kerrostunut Päiviä/viikkoja

    NEA 1/26e

    Kumpuamisalueita, avoin tai suojainen, euhaliininen, matala

    > 30 Melko suuri vuorovesi < 1 < 30

    Keskisuuri 1–3 Avoin tai suojainen

    Sekoittunut Päiviä

    Kasviplanktonia, makroleviä, meriruohoja, marskimaan kasveja ja pohjaeläimistöä koskevat tyypit

    NEA 5

    Helgoland (Deutsche Bucht), kivikkoinen, avoin ja osittain kerrostunut

    > 30

    Melko suuri vuorovesi

    < 30

    Keskisuuri 1–3 Avoin

    Osittain kerrostunut Päiviä

    NEA 3/4

    Polyhaliininen, avoin tai kohtalaisen avoin (Waddenzee-tyyppi)

    Polyhaliininen 18–30 Melko suuri vuorovesi 1–5 < 30

    Keskisuuri 1–3 Avoin tai kohtalaisen avoin

    Sekoittunut Päiviä

    NEA 7

    Syvät vuonot ja mereen yhdistyvät järvet

    > 30 Melko suuri vuorovesi 1–5 > 30

    Pieni < 1 Suojainen

    Sekoittunut Päiviä

    NEA 8a

    Skagerrakin sisäselkä, polyhaliininen, vähäinen vuorovesi, kohtalaisen avoin, matala

    Polyhaliininen 25–30 Vähäinen vuorovesi < 1 > 30

    Pieni < 1 Kohtalaisen avoin

    Sekoittunut Päiviä/viikkoja

    NEA 8b

    Skagerrakin sisäselkä, polyhaliininen, vähäinen vuorovesi, kohtalaisen suojainen, matala

    Polyhaliininen 10–30 Vähäinen vuorovesi < 1 < 30

    Pieni < 1 Suojainen/kohtalaisen avoin

    Osittain kerrostunut Päiviä/viikkoja

    NEA 9

    Vuono, jonka suussa matalan muodostava harjanne, keskialtaan suurin syvyys hyvin suuri ja syvänveden vaihtuvuus huono

    Polyhaliininen 25–30 Vähäinen vuorovesi < 1 > 30

    Pieni < 1 Suojainen

    Osittain kerrostunut Viikkoja

    NEA 10

    Skagerrakin sisäselkä, polyhaliininen, vähäinen vuorovesi, avoin, syvä

    Polyhaliininen 25–30 Vähäinen vuorovesi < 1 > 30

    Pieni < 1 Avoin

    Osittain kerrostunut Päiviä

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    Opportunistisia kukkivia makroleviä, meriruohoja, marskimaan kasveja ja pohjaeläimistöä koskeva tyyppi NEA1/26: Belgia, Ranska, Saksa, Tanska, Irlanti, Alankomaat, Norja, Portugali, Espanja, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi NEA1/26 A2 vuorovesialueiden makrolevät: Ranska, Espanja, Portugali

    Tyyppi NEA1/26 B21 vuorovesialueiden makrolevät: Ranska, Irlanti, Norja, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi NEA1/26a kasviplankton: Espanja, Ranska, Irlanti, Norja, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi NEA1/26b kasviplankton: Belgia, Ranska, Alankomaat, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi NEA1/26c kasviplankton: Saksa, Tanska

    Tyyppi NEA1/26d kasviplankton: Tanska

    Tyyppi NEA1/26e kasviplankton: Portugali, Espanja

    Tyyppi NEA 5: Saksa

    Tyyppi NEA3/4: Saksa, Alankomaat

    Tyyppi NEA7: Norja, Yhdistynyt kuningaskunta

    Tyyppi NEA8a: Norja, Ruotsi

    Tyyppi NEA8b: Tanska, Ruotsi

    Tyyppi NEA9: Norja, Ruotsi

    Tyyppi NEA10: Norja, Ruotsi

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Kasviplankton:

    biomassaa osoittava muuttuja (a-klorofylli)

    Tulokset:

    Ekologiset laatusuhteet ja parametriarvot

    Parametriarvot (μg/l) ilmaistaan 90 %:n persentiiliarvona laskettuna määritellyn kasvukauden aikana yhteensä kuuden vuoden ajalta.

    Maa ja tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Arvot (μg/l)

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    NEA 1/26a

    Ranska

    0,76

    0,33

    4,40

    10,00

    Irlanti

    0,82

    0,60

    9,90

    15,00

    Norja

    0,67

    0,33

    2,50

    5,00

    Espanja (Itä-Cantabrian rannikko)

    0,67

    0,33

    1,50

    3,00

    Espanja (Länsi- ja Keski-Cantabrian rannikko)

    0,67

    0,33

    3,00

    6,00

    Espanja (Cádizinlahden rannikko)

    0,67

    0,33

    5,00

    10,00

    Yhdistynyt kuningaskunta

    0,80

    0,60

    5,00

    10,00

    NEA 1/26b

    Belgia

    0,80

    0,67

    12,50

    15,00

    Ranska

    0,67

    0,44

    10,00

    15,00

    Alankomaat

    0,67

    0,44

    10,00

    15,00

    Yhdistynyt kuningaskunta (etelä)

    0,82

    0,63

    9,80

    14,30

    Yhdistynyt kuningaskunta (pohjoinen)

    0,80

    0,60

    10,00

    15,00

    NEA 1/26c

     

     

     

     

    Saksa

    0,67

    0,44

    5,0

    7,5

    Tanska

    0,67

    0,44

    5,0

    7,5

    NEA 1/26e

    Portugali (Iberian niemimaa, voimakas kumpuaminen – A5)

    0,670

    0,440

    8,000

    12,000

    Portugali (kumpuaminen – A6, A7)

    0,880

    0,490

    4,500

    8,200

    Espanja (läntinen Iberian niemimaa, kumpuava rannikko)

    0,67

    0,44

    6,00

    9,00

    Espanja (läntinen Iberian niemimaa, kumpuava rannikko – rías)

    0,67

    0,44

    8,00

    12,00

    NEA 3/4

    Saksa (Eems Dollard)

    0,80

    0,60

    7,00

    11,00

    Saksa (Waddenzee)

    0,80

    0,60

    7,00

    11,00

    Alankomaat (Eems Dollard)

    0,80

    0,60

    6,75

    10,13

    Alankomaat (Waddenzee)

    0,80

    0,60

    9,60

    14,40

    Alankomaat (Pohjanmeri)

    0,80

    0,60

    11,25

    16,88

    NEA 8a

    Norja

    0,79

    0,57

    3,95

    5,53

    Ruotsi

    0,75

    0,49

    1,54

    2,35

    NEA 8b (Juutinrauma)

    Tanska

    0,79

    0,59

    1,22

    1,63

    Ruotsi

    0,80

    0,60

    1,18

    1,56

    NEA 8b (Kattegat ja Iso-Belt)

    Tanska

    0,83

    0,64

    1,22

    1,58

    Ruotsi

    0,84

    0,65

    1,18

    1,52

    NEA 9

    Norja

    0,76

    0,43

    3,92

    6,90

    Ruotsi

    0,73

    0,38

    1,89

    3,60

    NEA 10

    Norja

    0,73

    0,49

    3,53

    5,26

    Ruotsi

    0,71

    0,46

    1,39

    2,14

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrolevät

    Vuorovesialueiden tai sublitoraalin kivikkoisen pohjan makrolevät

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi NEA1/26 A2 vuorovesialueiden makrolevät:

    Ranska

    Vuorovesialueiden kivikkoisilla pohjilla esiintyvien opportunististen lajien peitto ja lajiominaisuudet, CCO

    0,80

    0,60

    Portugali

    Merien mikrolevän arviointiväline PMarMAT

    0,80

    0,61

    Espanja

    Kivikkoisen pohjan laatu CFR

    0,81

    0,60

    Espanja

    Vuorovesialueiden kivikoiden yhteisöjen laatuindeksi RICQI

    0,82

    0,60

    Espanja

    Karsittu lajiluettelo RSL

    0,75

    0,48

    Tyyppi NEA1/26 B21 vuorovesialueiden makrolevät:

    Irlanti

    RSL – Rocky Shore Reduced Species List

    0,80

    0,60

    Norja

    Kivikkoisten rannikoiden runsaussuhteita osoittava karsittu lajiluettelo RSLA

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    RSL – Rocky Shore Reduced Species List

    0,80

    0,60

    Tyyppi NEA 7 vuorovesialueiden makrolevät

     

    Norja

    Kivikkoisten rannikoiden runsaussuhteita osoittava karsittu lajiluettelo RSLA

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    RSL – Rocky Shore Reduced Species List

    0,80

    0,60

    Tyypit NEA8a/9/10 sublitoraalin makrolevät

    Norja

    Monilajinen ensimmäissyvyysindeksi MSMDI

    0,80

    0,60

    Ruotsi

    Monilajinen ensimmäissyvyysindeksi MSMDI

    0,80

    0,60

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrolevät

    Runsaussuhteita osoittava vuorovesialueiden pehmeän pohjan makroleväkukinnot

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi NEA 1/26

    Saksa

    Opportunististen makrolevien peittävyys/pinta-ala vuorovesialueiden pehmeällä sedimentillä rannikkovesillä, OMAI

    0,78

    0,59

    Ranska

    Makrolevien kukinnan arviointi CWOGA

    0,825

    0,617

    Irlanti

    OGA Tool-Opportunistic Green Macroalgal Abundance

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    OMBT – Opportunistic macroalgal blooming tool

    0,80

    0,60

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Koppisiemeniset kasvit

    Meriruohot

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi NEA 1/26

    Saksa

    Vuorovesialueiden rannikkovesien ja jokisuiden vaihettumisalueiden vesien meriruohon arviointiväline SG

    0,80

    0,60

    Ranska

    Meriruohokasvustojen laatu rannikkovesissä ja vaihettumisalueilla, SBQ

    0,80

    0,645

    Irlanti

    Intertidal Seagrass tool

    0,80

    0,61

    Alankomaat

    Meriruohokasvustojen seuranta vesistöittäin ilmakuvien, kenttätutkimusten ja lajikohtaisen pinta-alan ja tiheyden määrittämisen avulla, SG

    0,80

    0,60

    Portugali

    Meriruohojen laatuindeksi SQI

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Intertidal Seagrass tool

    0,80

    0,61

    Tyyppi NEA 3/4

    Saksa

    SG – Bewertungssystem für Makroalgen und Seegräser der Küsten- und Übergangsgewässer zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

    0,80

    0,60

    Alankomaat

    Meriruohokasvustojen seuranta vesistöittäin ilmakuvien, kenttätutkimusten ja lajikohtaisen pinta-alan ja tiheyden määrittämisen avulla, SG

    0,80

    0,60

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi NEA 1/26

    Belgia

    Pohjaelämistön ekosysteemin laatuindeksi BEQI

    0,80

    0,60

    Tanska

    Tanskan laatuindeksi (DKI)

    0,80

    0,60

    Saksa

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,85

    0,70

    Ranska

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,77

    0,53

    Irlanti

    Pohjaeläimistön laatuindeksi IQI

    0,75

    0,64

    Alankomaat

    Pohjaelämistön ekosysteemin laatuindeksi 2 BEQI2

    0,80

    0,60

    Norja

    Norjan laatuindeksi NQI

    0,72

    0,63

    Portugali

    Pohjaelämistön arviointiväline BAT

    0,79

    0,58

    Espanja

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,77

    0,63

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Pohjaeläimistön laatuindeksi IQI

    0,75

    0,64

    Tyyppi NEA 3/4

    Saksa

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,85

    0,70

    Alankomaat

    Pohjaelämistön ekosysteemin laatuindeksi 2 BEQI2

    0,80

    0,60

    Tyyppi NEA 7

    Norja

    Norjan laatuindeksi NQI

    0,72

    0,63

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Pohjaeläimistön laatuindeksi IQI

    0,75

    0,64

    Tyyppi NEA 8b

    Tanska

    Tanskan laatuindeksi (DKI)

    0,84

    0,68

    Ruotsi

    Ruotsin monimuuttujainen biologinen laatuindeksi BQI (pehmeän sedimentin infauna)

    0,71

    0,54

    Tyyppi NEA 8a/9/10

    Norja

    Norjan laatuindeksi NQI

    0,82

    0,63

    Ruotsi

    Ruotsin monimuuttujainen biologinen laatuindeksi BQI (pehmeän sedimentin infauna)

    0,71

    0,54

    Vesijaotteluryhmä

    Rannikkovedet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Välimeri

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus (koskee ainoastaan kasviplanktonia)

    Pohjaeläimistön, makrolevien ja meriruohojen osalta interkalibrointitulokset koskevat koko kyseisen alueen maille kuuluvaa Välimeren osaa.

    Tyyppi

    Kuvaus

    Taajuus (kg/m3)

    Vuotuinen keskisuolaisuus (psu)

    Tyyppi I

    Voimakas makean veden virtauksenvaikutus

    < 25

    < 34,5

    Tyyppi IIA, IIA Adrianmeri

    Kohtalainen makean veden virtauksen vaikutus (kontinentaalinen vaikutus)

    25–27

    34,5 –37,5

    Tyyppi IIIW

    Mannerrannikko, ei makean veden virtauksen vaikutusta (läntinen allas)

    > 27

    > 37,5

    Tyyppi IIIE

    Ei makean veden virtauksen vaikutusta (itäinen allas)

    > 27

    > 37,5

    Tyyppi Island-W*

    Rannikkosaaret (läntinen allas)

    Kaikki arvot

    Kaikki arvot

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    Tyyppi I:

    Ranska, Italia

    Tyyppi IIA:

    Ranska, Espanja, Italia

    Tyyppi II-A Adrianmeri:

    Italia, Slovenia

    Tyyppi Island-W* (tälle tyypille ei rajoja, eikä interkalibrointia voi tehdä perustelluista syistä):

    Ranska, Espanja, Italia

    Tyyppi IIIW:

    Ranska, Espanja, Italia

    Tyyppi IIIE:

    Kreikka, Kypros

    VÄLIMEREN ALUEEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Kasviplankton:

    biomassaa osoittava muuttuja (a-klorofylli)

    Tulokset:

    Ekologiset laatusuhteet ja parametriarvot

    a-klorofyllin parametriarvot (μg/l) ilmaistaan 90 %:n persentiiliarvona laskettuna kunkin vuoden ajalle vähintään viiden vuoden ajalta.

    Maa ja tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Arvot (μg/l)

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi II A

    Ranska

    0,67

    0,37

    1,92

    3,50

    Espanja

    0,67

    0,37

    1,92

    3,50

    Tyyppi II A Adrianmeri

    Kroatia

    0,82

    0,61

    1,70

    4,00

    Italia

    0,82

    0,61

    1,70

    4,00

    Slovenia

    0,82

    0,61

    1,70

    4,00

    Tyyppi IIIW

    Ranska

    0,67

    0,42

    1,18

    1,89

    Espanja

    0,67

    0,42

    1,18

    1,89

    Tyyppi IIIE

    Kypros

    0,66

    0,37

    0,29

    0,53

    Kreikka

    0,66

    0,37

    0,29

    0,53

    VÄLIMEREN ALUEEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrolevät

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Seuraavat tulokset koskevat kivikkoisten rannikkojen ylempää infralitoraalia (syvyys 3,5–0,2 m):

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Kypros

    Ekologinen arviointi-indeksi EEI-c

    0,76

    0,48

    Ranska

    Kivikkoisten rannikoiden litoraalin ja ylemmän sublitoraalin kartografia CARLIT

    0,75

    0,60

    Kreikka

    Ekologinen arviointi-indeksi EEI-c

    0,76

    0,48

    Kroatia

    Kivikkoisten rannikoiden litoraalin ja ylemmän sublitoraalin kartografia CARLIT

    0,75

    0,60

    Italia

    Kivikkoisten rannikoiden litoraalin ja ylemmän sublitoraalin kartografia CARLIT

    0,75

    0,60

    Malta

    Kivikkoisten rannikoiden litoraalin ja ylemmän sublitoraalin kartografia CARLIT

    0,75

    0,60

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja obalnega morja na podlagi makroalg

    0,76

    0,48

    Espanja

    Kivikkoisten rannikoiden litoraalin ja ylemmän sublitoraalin kartografia CARLIT

    0,75

    0,60

    VÄLIMEREN ALUEEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Koppisiemeniset kasvit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Kroatia

    Posidonia oceanica Multivariate -indeksi POMI

    0,775

    0,55

    Kypros

    Posidonia oceanica Rapid Easy -indeksi PREI

    0,775

    0,55

    Ranska

    Posidonia oceanica Rapid Easy -indeksi PREI

    0,775

    0,55

    Italia

    Posidonia oceanica Rapid Easy -indeksi PREI

    0,775

    0,55

    Malta

    Posidonia oceanica Rapid Easy -indeksi PREI

    0,775

    0,55

    Espanja

    Posidonia oceanica Multivariate -indeksi POMI

    0,775

    0,55

    Espanja

    Valencian CS

    0,775

    0,55

    VÄLIMEREN ALUEEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Biologinen laatutekijä

     

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Italia

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,81

    0,61

    Slovenia

    Metodologija vrednotenja ekološkega stanja obalnega morja na podlagi bentoških nevretenčarjev

    0,83

    0,62

    Kypros

    Bentix

    0,75

    0,58

    Ranska

    AMBI

    0,83

    0,58

    Kreikka

    Bentix

    0,75

    0,58

    Espanja

    BOPA

    0,95

    0,54

    Espanja

    MEDOCC

    0,73

    0,47

    Vesijaotteluryhmä

    Rannikkovedet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Mustameri

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Kuvaus

    CW-BL1

    Mesohaliininen, vähäinen vuorovesi (< 1 m), matala (< 30 m), kohtalaisen avoin tai hyvin avoin, sekapohja (pohjaeläimille hienoa hiekkaa)

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy: Bulgaria ja Romania

    MUSTANMEREN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Bulgaria

    IBI

    0,80

    0,63

    Romania

    IBI

    0,80

    0,63

    MUSTANMEREN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Bulgaria

    Ekologinen indeksi EI

    0,837

    0,644

    Romania

    Ekologinen indeksi EI

    0,837

    0,644

    MUSTANMEREN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Bulgaria

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI(n) Multivariate, standardisoitu

    0,90

    0,68

    Romania

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI(n) Multivariate, standardisoitu

    0,90

    0,68

    Vesijaotteluryhmä

    Jokisuiden vaihettumisalueet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Itämeren maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Pintaveden suolaisuus psu

    Pohjaveden suolaisuus (psu)

    Ekspositio

    Jääpäivät

    Muut ominaisuudet

    BT1

    0–8 Oligohaliininen

    0–8

    Hyvin suojainen

    Veikselin lahti (Puola) ja Kuurin laguuni (Liettua)

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy:

    Liettua ja Puola

    ITÄMEREN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Biomassaa osoittavan muuttujan (a-klorofylli) tulokset:

    Seuraavat tulokset ovat (touko-kesäkuusta syyskuuhun ulottuvan) kesäkauden keskiarvoja.

    Maa

    Ekologiset laatusuhteet

    Arvot (μg/l)

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Liettua

    0,83

    0,57

    31,70

    46,60

    Puola

    0,77

    0,61

    33,46

    42,20

    Vesijaotteluryhmä

    Jokisuiden vaihettumisalueet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Koillis-Atlantti

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Tyyppi

    Ominaispiirteet

    Suolaisuus (psu)

    Vuoroveden vaihteluväli (m), syvyys (m)

    Virtausnopeus solmuina (KT), ekspositio

    Sekoittuminen

    Viipymä

    NEA 11

    Jokisuiden vaihettumisalueet

    0–35 Vähäinen/suuri vuorovesi < 30

    Muuttuva Suojainen tai kohtalaisen avoin

    Osittain pysyvästi kerrostunut Päiviä/viikkoja

    Maat, joissa näitä interkalibroituja tyyppejä esiintyy

    Belgia, Saksa, Ranska, Irlanti, Alankomaat, Portugali, Espanja, Yhdistynyt kuningaskunta

    Biologista laatutekijää ”pohjaeläimistö” koskevien yhteisten interkalibroitujen alatyyppien kuvaus

    Alatyyppi

    Ominaispiirteet

    Jäsenvaltiot, joissa näitä alatyyppejä esiintyy

    A

    Laguunit

    Irlanti, Espanja, Yhdistynyt kuningaskunta

    B

    Makea vesi, oligohaliininen, virtausnopeus keskisuuri

    Irlanti, Espanja, Yhdistynyt kuningaskunta

    C

    Estuaari, jossa melko suuri vuorovesi ja epäsäännöllinen virtaus

    Portugali, Espanja

    D

    Laaja estuaari

    Saksa, Irlanti, Alankomaat, Portugali, Espanja, Yhdistynyt kuningaskunta

    E

    Pieni/keskisuuri estuaari, jossa > 50 %:n vuorovesialue

    Irlanti, Saksa, Espanja, Yhdistynyt kuningaskunta

    F

    Pieni/keskisuuri estuaari, jossa < 50 %:n vuorovesialue

    Irlanti, Portugali, Espanja, Yhdistynyt kuningaskunta

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä:

    Kasviplankton

    Kasviplankton:

    biomassaa osoittava muuttuja (a-klorofylli)

    Tulokset:

    Ekologiset laatusuhteet ja parametriarvot

    Parametriarvot (μg/l) ilmaistaan kansallisena a-klorofylli-indeksinä laskettuna kuuden vuoden ajalta. Ranskan, Alankomaiden, Portugalin ja Espanjan kansallisissa indekseissä käytetään tyypillisesti P90 Chl-a -mittausta, jossa kynnyksiä mukautetaan suolaisuuden perusteella. Irlanti käyttää P90 Chl-a:n ja mediaaniarvojen yhdistelmää. Yhdistynyt kuningaskunta käyttää indeksiä, joka perustuu eräiden tilastollisten lukujen ylitysten määriin. Yhdistyneen kuningaskunnan osalta P90-arvot laskettiin vain interkalibrointitarkoituksiin.

    Maa

    Ekologiset laatusuhteet

    Arvot (μg/l)

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Ranska

    0,67

    0,397

    5,33

    8,88

    Irlanti

    0,80

    0,60

    12,96

    25,96

    Alankomaat

    0,80

    0,60

    12,00

    18,00

    Portugali – pohjoinen

    0,667

    0,467

    10,000

    14,288

    Espanja – keskisen Cantabrian ja Galician estuaarit – Sekoittumisvyöhyke (*6)

    0,67

    0,44

    8,00

    12,00

    Espanja – keskisen Cantabrian ja Galician estuaarit – Euhaliininen (*6)

    0,67

    0,33

    4,00

    8,00

    Espanja – itäisen Cantabrian estuaarit – Euhaliininen (*6)

    0,67

    0,33

    1,95

    3,90

    Espanja – itäisen Cantabrian estuaarit – Polyhaliininen (*6)

    0,67

    0,33

    3,30

    6,60

    Espanja – itäisen Cantabrian estuaarit – Mesohaliininen (*6)

    0,67

    0,33

    5,10

    10,20

    Espanja – itäisen Cantabrian estuaarit – Oligohaliininen (*6)

    0,67

    0,33

    6,60

    13,20

    Espanja – Cádizinlahden estuaarit – Sekoittumisvyöhyke

    0,67

    0,33

    3,75

    7,50

    Espanja – Cádizinlahden estuaarit – Euhaliininen (*6)

    0,67

    0,33

    3,00

    6,00

    Yhdistynyt kuningaskunta

    0,80

    0,60

    10,00

    15,00

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä:

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrolevät

    Runsaussuhteita osoittava vuorovesialueiden pehmeän pohjan makroleväkukinnot

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Ranska

    Makrolevien kukinnan arviointi TWOGA

    0,80

    0,60

    Irlanti

    OGA Tool – Opportunistic Green Macroalgal Abundance

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    OMBT- Opportunistic macroalgal blooming tool

    0,80

    0,60

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä:

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Koppisiemeniset kasvit

    Meriruohot

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Saksa

    Vuorovesialueiden rannikkovesien ja jokisuiden vaihettumisalueiden vesien meriruohon arviointiväline SG

    0,80

    0,60

    Ranska

    Meriruohokasvustojen laatu rannikkovesissä ja vaihettumisalueilla, SBQ

    0,80

    0,645

    Irlanti

    Intertidal Seagrass tool

    0,80

    0,61

    Alankomaat

    Meriruohokasvustojen seuranta vesistöittäin ilmakuvien, kenttätutkimusten ja lajikohtaisen pinta-alan ja tiheyden määrittämisen avulla, SG

    0,80

    0,60

    Portugali

    Meriruohon laatuindeksi SQI

    0,800

    0,600

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Intertidal Seagrass tool

    0,80

    0,61

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä:

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Koppisiemeniset kasvit

    Marskimaan kasvit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Espanja – Cantabria

    Koppisiemenisten kasvien laatuindeksi AQI

    0,88

    0,73

    Portugali

    Koppisiemenisten kasvien laadunarviointi-indeksi AQuA

    0,800

    0,600

    Yhdistynyt kuningaskunta

    SM – UK Saltmarsh Tool

    0,800

    0,600

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä:

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Alatyyppi D

    Saksa

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,850

    0,700

    Alankomaat

    Pohjaelämistön ekosysteemin laatuindeksi 2 BEQI2

    0,800

    0,600

    Espanja

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,770

    0,530

    Portugali

    Pohjaelämistön arviointiväline BAT

    0,838

    0,582

    Alatyyppi E

    Espanja

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,770

    0,530

    Espanja

    Pehmeän pohjan laatu QSB

    0,800

    0,600

    Alatyyppi F

    Espanja

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,770

    0,530

    Portugali

    Pohjaelämistön arviointiväline BAT

    0,806

    0,580

    KOILLIS-ATLANTIN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä:

    Kalasto

    Tulokset: I

    nterkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Belgia

    Zeeschelden estuaarin bioottinen indeksi EBI

    0,850

    0,615

    Ranska

    Estuaarien ja laguunien kalaindeksi ELFI

    0,910

    0,675

    Saksa

    FAT – TW – Fischbasiertes Bewertungswerkzeug für Übergangsgewässer der norddeutschen Ästuare

    0,840

    0,620

    Irlanti

    Vaihettumisalueiden kalojen luokitteluindeksi TFCI

    0,810

    0,580

    Irlanti

    Estuaarin monimuuttujainen kalaindeksi EMFI

    0,920

    0,650

    Alankomaat

    Jokisuiden vaihettumisalueiden kalaindeksi FAT – TW – WFD, tyyppi O2

    0,800

    0,600

    Portugali

    Estuaarin kalojen arviointi-indeksi EFAI

    0,865

    0,700

    Espanja

    AZTI-kalaindeksi AFI

    0,780

    0,550

    Espanja

    Vaihettumisalueiden kalojen luokitteluindeksi TFCI

    0,900

    0,650

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Vaihettumisalueiden kalojen luokitteluindeksi TFCI

    0,810

    0,580

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Estuaarin monimuuttujainen kalaindeksi EMFI

    0,920

    0,650

    Vesijaotteluryhmä

    Jokisuiden vaihettumisalueet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Välimeri

    Interkalibroitujen tyyppien kuvaus

    Yhteinen interkalibroitu tyyppi

    Tyypin ominaisuudet

    Jäsenvaltiot, joissa näitä yhteisiä interkalibroituja tyyppejä esiintyy

    Rannikkolaguunit – oligohaliiniset

    Rannikkolaguunit (suolapitoisuus < 5 psu)

    Espanja, Ranska, Italia

    Rannikkolaguunit – mesohaliiniset, lähes kokonaan ja osittain umpeen kuroutuneet

    Rannikkolaguunit (suolapitoisuus 5–18 psu)

    Espanja (*7), Ranska (*7), Italia, Kreikka

    Rannikkolaguunit – euhaliiniset, lähes kokonaan ja osittain umpeen kuroutuneet

    Rannikkolaguunit (suolapitoisuus 18–40 psu)

    Espanja (*7), Ranska (*7), Italia, Kreikka

    Hyperhaliininen (suolapitoisuus > 40 psu)

    Hyperhaliininen (suolapitoisuus > 40 psu)

    Espanja

    Estuaarit

    Estuaarit (suolavesikiilatyyppi)

    Espanja, Kroatia

    VÄLIMEREN ALUEEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä:

    Kasviplankton

    Kasviplankton:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Rannikkolaguunit – polyhaliiniset, lähes kokonaan umpeen kuroutuneet

    Ranska

    Välimeren polyhaliinisten laguunien kasviplanktonindeksi PhIL

    0,710

    0,390

    Kreikka

    Monimuuttujainen kasviplanktonindeksi MPI

    0,780

    0,510

    Italia

    Monimuuttujainen kasviplanktonindeksi MPI

    0,780

    0,510

    Rannikkolaguunit – polyhaliiniset, osittain umpeen kuroutuneet

    Ranska

    Välimeren polyhaliinisten laguunien kasviplanktonindeksi PhIL

    0,710

    0,390

    Kreikka

    Monimuuttujainen kasviplanktonindeksi MPI

    0,820

    0,540

    Italia

    Monimuuttujainen kasviplanktonindeksi MPI

    0,820

    0,540

    VÄLIMEREN ALUEEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä:

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Ranska

    Exclame

    0,8

    0,6

    Kreikka

    Ekologinen arviointi-indeksi EEI-c

    0,7

    0,4

    Italia

    Makrofyyttien laatuindeksi MaQI

    0,8

    0,6

    VÄLIMEREN ALUEEN MAANTIETEELLISEN INTERKALIBROINTIRYHMÄN TULOKSET

    Biologinen laatutekijä:

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Rannikkolaguunit – polyhaliiniset, osittain umpeen kuroutuneet

    Ranska

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,84

    0,63

    Italia

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,96

    0,71

    Kreikka

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,83

    0,62

    Rannikkolaguunit – mesohaliiniset, lähes kokonaan ja osittain umpeen kuroutuneet

    Italia

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,71

    Kreikka

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI Multivariate, standardisoitu

    0,62

    -- 2 OSA --

    Vesijaotteluryhmä

    Joet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Kaikkien maantieteellisten interkalibrointiryhmien jokikalasto

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Välimeren alueen ryhmä

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Italia

    Kalastojen ekologisen tilan uusi indeksi NISECI

    0,80

    0,60

    Bulgaria

    Bulgarian tyyppikohtainen kalaindeksi TsBRI

    0,860

    0,650

    Vesijaotteluryhmä

    Joet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Kaikkien maantieteellisten interkalibrointiryhmien hyvin suuret joet

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Fytobentos

    Tulokset:

    Interkalibroitujen kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet – Tyyppi R-L2

    Maa

    Interkalibroidut kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Belgia (Flanderi)

    Vaikutuksille herkkien ja vaikutuksia kestävien piilevien osuuksia mittaava PISIAD-indeksi

    0,80

    0,60

    Vesijaotteluryhmä

    Järvet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Alppialueen järvet

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Italia

    Odotettuun lajien lukumäärään perustuva pohjaelämistön laatuindeksi BQIES

    0,88

    0,76

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Ranska

    Euroopan järvikalaindeksi ELFI: Indice Ichtyofaune Lacustre (IIL)

    0,73

    0,49

    Vesijaotteluryhmä

    Järvet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Keski-Euroopan ja Baltian maiden järvet

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Ranska

    Järvien kasviplanktonindeksi IPLAC: Indice Phytoplancton Lacustre

    0,80

    0,60

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrofyytit

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Ranska

    Ranskan järvien makrofyytti-indeksi IBML: Indice Biologique Macrophytique en Lacs

    0,80

    0,60

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Belgia (Flanderi)

    Belgian Flanderin järvien ja tekojärvien kalaperusteinen indeksi

    0,80

    0,60

    Vesijaotteluryhmä

    Järvet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Välimeren alueen järvet

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Ranska

    Järvien kasviplanktonindeksi IPLAC: Indice Phytoplancton Lacustre

    0,80

    0,60

    Kreikka

    Kreikan järvien kasviplanktonin arviointimenetelmä HeLPhy

    0,80

    0,60

    Italia

    Italian kasviplanktonin arviointimenetelmä IPAM

    0,80

    0,60

    Biologinen laatutekijä

    Makrofyytit ja fytobentos

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrofyytit

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Ranska

    Ranskan järvien makrofyytti-indeksi IBML: Indice Biologique Macrophytique en Lacs

    0,80

    0,60

    Kreikka

    Kreikan järvien makrofyyttien arviointimenetelmä HeLM

    0,80

    0,60

    Italia

    Volkaanisten järvien monimuuttujainen makrofyytti-indeksi VLMMI

    0,70

    0,50

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Kreikka

    Kreikan järvien pohjaeläimistöindeksi GLBiI

    0,80

    0,60

    Italia

    Odotettuun lajien lukumäärään perustuva pohjaelämistön laatuindeksi BQIES

    0,88

    0,76

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Ranska

    Euroopan järvikalaindeksi ELFI: Indice Ichtyofaune Lacustre (IIL)

    0,73

    0,49

    Kreikka

    Kreikan järvien kalaindeksi GLFI

    0,80

    0,60

    Italia

    Järvien kalaindeksi LFI

    0,82

    0,64

    Vesijaotteluryhmä

    Järvet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Itäisen manneralueen järvet

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Bulgaria

    Bulgarian kalaperusteinen menetelmä järvien ekologista luokittelua ja seurantaa varten

    0,76

    0,52

    Vesijaotteluryhmä

    Rannikkovedet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Itämeri

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Kasviplankton:

    biomassaa osoittava muuttuja (a-klorofylli)

    Tulokset:

    Ekologiset laatusuhteet ja parametriarvot

    Maa ja tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Arvot (μg/l)

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    BC2 (mukaan lukien Saksan kansalliset tyypit B1, B2a, B2b)

    Saksa (B1)

    0,91

    0,67

    9,30

    12,70

    Saksa (B2a)

    0,89

    0,67

    1,80

    2,40

    Saksa (B2b)

    0,93

    0,67

    1,40

    1,95

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    BC2

    Saksa

    Itämeren sisempien rannikkovesien fytobentosindeksi PHYBIBCO

    0,80

    0,60

    BC1

    Suomi

    Rakkolevän syvyysraja (makrolevät)

    0,90

    0,74

    Ruotsi

    MSMDI (makrolevät ja koppisiemeniset kasvit)

    0,60

    0,40

    BC6

    Tanska

    Meriajokkaan (Zostera marina, koppisiemeninen kasvi) syvyysraja

    0,90

    0,74

    Ruotsi

    MSMDI (makrolevät ja koppisiemeniset kasvit)

    0,60

    0,40

    BC7

    Saksa

    Itämeren leväyhteisöjen analysointijärjestelmä Balcosis (makrolevät ja koppisiemeniset kasvit)

    0,80

    0,60

    Puola

    Makrofyyttien laadunarviointi-indeksi MQAI

    0,90

    0,70

    BC8

    Saksa

    Itämeren leväyhteisöjen analysointijärjestelmä Balcosis (makrolevät ja koppisiemeniset kasvit)

    0,80

    0,60

    Tulokset:

    Runsaussuhteita osoittavan muuttujan (meriajokkaan (Zostera marina, koppisiemeninen kasvi) syvyysraja) ekologiset laatusuhteet ja parametriarvot

    Maa ja tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Parametriarvot/rajat Syvyysraja (m) Meriajokas (Zostera marina)

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    BC8

    Tanska

    Avoin rannikko

    0,90

    0,74

    8,5

    7

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    BC2

     

     

     

    Saksa

    Meren bioottinen indeksi MarBIT

    0,80

    0,60

    BC4

     

     

     

    Viro

    Viron rannikkovesien pohjaeläimistön yhteisöindeksi ZKI

    0,39

    0,24

    Latvia

    Pohjaelämistön laatuindeksi BQI

    0,88

    0,75

    Vesijaotteluryhmä

    Rannikkovedet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Koillis-Atlantti

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    NEA 7

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Phytoplankton tool

    0,80

    0,60

    Kasviplankton:

    biomassaa osoittava muuttuja (a-klorofylli)

    Tulokset:

    Ekologiset laatusuhteet ja parametriarvot

    Parametriarvot (μg/l) ilmaistaan 90 %:n persentiiliarvona laskettuna määritellyn kasvukauden aikana yhteensä kuuden vuoden ajalta.

    Maa ja tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Arvot (μg/l)

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    NEA 1/26d

    Tanska

    0,66

    0,50

    3,00

    4,00

    NEA 5

     

     

     

     

    Saksa

    0,67

    0,44

    5,00

    7,50

    NEA 7

     

     

     

     

    Norja

    0,67

    0,33

    2,50

    5,00

    Yhdistynyt kuningaskunta (rannikko/Pohjanmeri)

    0,67

    0,33

    10,00

    15,00

    Yhdistynyt kuningaskunta (Atlantti)

    0,67

    0,33

    5,00

    10,00

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrolevät

    Vuorovesialueiden tai sublitoraalin kivikkoisen pohjan makrolevät

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi NEA 5

     

     

     

    Saksa

    Helgolandin fytobentosindeksi HPI

    0,80

    0,60

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Makrolevät

    Runsaussuhteita osoittava vuorovesialueiden pehmeän pohjan makroleväkukinnot

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    NEA 3/4

    Saksa

    Opportunististen makrolevien peittävyys/pinta-ala vuorovesialueiden pehmeällä sedimentillä rannikkovesillä, OMAI

    0,80

    0,60

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Koppisiemeniset kasvit

    Marskimaan kasvit

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Saksa

    Rannikkovesien ja jokisuiden vaihettumisalueiden vesien marskimaan kasvien arviointi, EM

    0,80

    0,60

    Irlanti

    SMAATIE – Saltmarsh Angiosperm Assessment Tool for Ireland

    0,80

    0,60

    Alankomaat

    TSM – WFD-indikaattorit luonnon vesityypeille: vuorovesialueiden marskimaan kasvit

    0,80

    0,60

    Yhdistynyt kuningaskunta

    SM – UK Saltmarsh Tool

    0,80

    0,60

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi NEA 8b

    Ruotsi

    MSMDI (makrolevät ja koppisiemeniset kasvit)

    0,80

    0,60

    Tanska

    Meriajokkaan (Zostera marina, koppisiemeninen kasvi) syvyysraja

    0,90

    0,74

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi NEA 1/26

    Portugali

    Kivikkoisten rannikoiden arviointiväline RAT

    0,800

    0,600

    Espanja

    Benttisten opportunististen monisukasmatojen/katkojen indeksi BO2A

    0,83

    0,50

    Tyyppi NEA 5*

    Saksa

    Meren bioottinen indeksi MarBIT

    0,80

    0,60

    Vesijaotteluryhmä

    Rannikkovedet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Välimeri

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Kasviplankton:

    biomassaa osoittava muuttuja (a-klorofylli)

    Tulokset:

    Ekologiset laatusuhteet ja parametriarvot

    a-klorofyllin parametriarvot (μg/l) ilmaistaan 90 %:n persentiiliarvona laskettuna kunkin vuoden ajalle vähintään viiden vuoden ajalta.

    Maa ja tyyppi

    Ekologiset laatusuhteet

    Arvot (μg/l)

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Tyyppi I

    Ranska

    0,670

    0,330

    4,925

    10,000

    Italia

    0,850

    0,620

    5,600

    14,100

    Tyyppi II A Tyrrhenanmeri

     

     

     

     

    Italia

    0,84

    0,62

    1,17

    2,90

    Tyyppi III W Adrianmeri

    Italia

     

     

     

    1,7  (*8)

    Tyyppi III W Tyrrhenanmeri

    Italia

     

     

     

    1,17  (*8)

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Koppisiemeniset kasvit

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Kreikka

    CymoSkew

    0,75

    0,5

    Vesijaotteluryhmä

    Jokisuiden vaihettumisalueet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Koillis-Atlantti

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Kasviplankton:

    biomassaa osoittava muuttuja (a-klorofylli)

    Tulokset:

    Ekologiset laatusuhteet ja parametriarvot

    Parametriarvot (μg/l) ilmaistaan 90 %:n persentiiliarvona laskettuna määritellyn kasvukauden aikana

    Maa

    Ekologiset laatusuhteet

    Arvot (μg/l)

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Belgia

    1,00

    0,60

    100

    200

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Koppisiemeniset kasvit

    Marskimaan kasvit

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Belgia

    Vuorovesien marskimaan laatuindeksi TMQI

    0,85

    0,75

    Saksa

    Rannikkovesien ja jokisuiden vaihettumisalueiden vesien marskimaan kasvien arviointi, EM

    0,80

    0,60

    Irlanti

    SMAATIE – Saltmarsh Angiosperm Assessment Tool for Ireland

    0,80

    0,60

    Alankomaat

    TSM – WFD-indikaattorit luonnon vesityypeille: vuorovesialueiden marskimaan kasvit

    0,80

    0,60

    Biologinen laatutekijä

    Makrolevät ja koppisiemeniset kasvit

    Biologinen alalaatutekijä

    Koppisiemeniset kasvit

    Meriruohot

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Espanja – Cantabria

    Koppisiemenisten kasvien laatuindeksi AQI

    0,850

    0,700

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Belgia

    Pohjaelämistön ekosysteemin laatuindeksi BEQI

    0,75

    0,5

    Alatyyppi D

    Saksa

    AeTV – Aestuar Type Verfahren

    0,80

    0,60

    Irlanti

    Pohjaeläimistön laatuindeksi IQI

    0,75

    0,64

    Espanja

    Taksonomisesti riittävä pohjaelämistön monimuuttujaindeksi TasBEM

    0,79

    0,66

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Pohjaeläimistön laatuindeksi IQI

    0,75

    0,64

    Alatyyppi E

    Saksa

    AeTV – Aestuar Type Verfahren

    0,80

    0,60

    Saksa

    M-AMBI -

    0,85

    0,70

    Irlanti

    Pohjaeläimistön laatuindeksi IQI

    0,75

    0,64

    Espanja

    Taksonomisesti riittävä pohjaelämistön monimuuttujaindeksi TasBEM

    0,79

    0,66

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Pohjaeläimistön laatuindeksi IQI

    0,75

    0,64

    Alatyyppi F

    Irlanti

    Pohjaeläimistön laatuindeksi IQI

    0,75

    0,64

    Espanja

    Taksonomisesti riittävä pohjaelämistön monimuuttujaindeksi TasBEM

    0,79

    0,66

    Yhdistynyt kuningaskunta

    Pohjaeläimistön laatuindeksi IQI

    0,75

    0,64

    Vesijaotteluryhmä

    Jokisuiden vaihettumisalueet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Välimeri

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Rannikkolaguunit, oligohaliiniset ja mesohaliiniset

    Espanja (Baleaarit)

    FITOHMIB

    0,93

    0,73

    Estuaarit

    Espanja (etelärannikko)

    Jokisuiden vaihettumisalueiden kasviplanktonindeksi TWIf

    0,50

    0,36

    Kroatia

    Monimuuttujainen kasviplanktonindeksi MPI

    0,80

    0,60

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa ja tyyppi

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Rannikkolaguunit, oligohaliiniset, mesohaliiniset ja polyhaliiniset

    Espanja (Baleaarit)

    INVHMIB

    0,93

    0,73

    Rannikkolaguunit, oligohaliiniset

     

     

     

    Espanja (koillisrannikko)

    QAELS

    0,86

    0,58

    Rannikkolaguunit, mesohaliiniset

    Espanja (koillisrannikko)

    QAELS

    0,72

    0,62

    Estuaarit

    Espanja (ei suolavesikiilaa – etelärannikko)

    BO2A

    0,87

    0,45

    Espanja (suolavesikiila – etelärannikko)

    BO2A

    0,87

    0,52

    Biologinen laatutekijä

    Kalasto

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Italia

    Elinympäristön kalojen bioindikaattori HFBI

    0,94

    0,55

    Kroatia

    Estuaarien kalaindeksi M-EFI, muutettu

    0,80

    0,60

    Vesijaotteluryhmä

    Jokisuiden vaihettumisalueet

    Maantieteellinen interkalibrointiryhmä

    Mustameri

    Biologinen laatutekijä

    Kasviplankton

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Romania

    Integroitu biologinen indeksi IBI

    0,70

    0,42

    Biologinen laatutekijä

    Pohjaeläimistö

    Tulokset:

    Kansallisten luokittelujärjestelmien ekologiset laatusuhteet

    Maa

    Kansalliset luokittelujärjestelmät

    Ekologiset laatusuhteet

    Raja välillä erinomainen-hyvä

    Raja välillä hyvä-tyydyttävä

    Romania

    Meren bioottinen AZTi-indeksi M-AMBI(n) Multivariate, standardisoitu

    0,90

    0,68


    (*1)  Yhdistyneen kuningaskunnan osalta näitä tuloksia sovelletaan myös yhteisiin interkalibroituihin tyyppeihin, jotka kuuluvat pohjoisen alueen maantieteelliseen interkalibrointiryhmään

    (*2)  Käytetään Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa.

    (*3)  Erinomaisen ja hyvän välistä rajaa ei ole määritelty tekojärvien osalta (tyypit LM5/7 ja LM8 ovat tekojärviä).

    (*4)  Käytetään Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa.

    (*5)  Käytetään myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa (Pohjois-Irlanti).

    (*6)  Suolaisuusrajat vahvistettu mediaanisuolaisuuden (P50) perusteella seuraavasti: Euhaliininen [30,1–34,4] PSU; Polyhaliininen [18,1–30,0] PSU; Mesohaliininen [5,1–18,0] PSU; Oligohaliininen [0,5–5,0] PSU

    (*7)  Espanja ja Ranska eivät tee eroa lähes kokonaan ja osittain umpeen kuroutuneiden laguunien välillä.

    (*8)  Arvot eivät ole kansallisia rajoja vaan kynnysarvoja.


    Top