Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62016CN0328

    Mål C-328/16: Talan väckt den 1 juni 2016 – Europeiska kommissionen mot Republiken Grekland

    EUT C 402, 31.10.2016, p. 13–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    31.10.2016   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 402/13


    Talan väckt den 1 juni 2016 – Europeiska kommissionen mot Republiken Grekland

    (Mål C-328/16)

    (2016/C 402/16)

    Rättegångsspråk: grekiska

    Parter

    Sökande: Europeiska kommissionen (ombud: G. Zavvos och E. Manhaeve)

    Svarande: Republiken Grekland

    Sökandens yrkanden

    Sökanden yrkar att domstolen ska

    fastställa att Republiken Grekland har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt artikel 260.1 FEUF genom att inte vidta samtliga åtgärder som är nödvändiga för att följa domen av den 24 juni 2004, kommissionen/Grekland, C-119/02, (1) och

    förplikta Republiken Grekland att till kommissionen betala ett vite, som föreslås uppgå till 34 974 euro per dag som medlemsstaten inte har följt domen kommissionen/Grekland, C-119/02, från den dag då dom meddelas i förevarande mål till dess att domen kommissionen/Grekland, C-119/02 har följts,

    förplikta Republiken Grekland att till kommissionen betala ett schablonbelopp på 3 828 euro per dag, från den dag då domen kommissionen/Grekland, C-119/02 meddelades till dess att dom meddelas i förevarande mål eller till dess att domen kommissionen/Grekland, C-119/02 har följts, om detta skulle inträffa tidigare, och

    förplikta Republiken Grekland att ersätta rättegångskostnaderna.

    Grunder och huvudargument

    1.

    Domstolen slog i domen kommissionen/Grekland, C-119/02, fast följande:

    Republiken Grekland har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt artiklarna 3.1 andra stycket och 5.2 i rådets direktiv 91/271/EEG  (2) av den 21 maj 1991 om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse, i dess lydelse enligt kommissionens direktiv 98/15/EG av den 27 februari 1998, genom att underlåta att vidta nödvändiga åtgärder för att inrätta ett ledningsnät för avloppsvatten från tätbebyggelsen i Thriasio Pedio-regionen och genom att inte låta avloppsvatten från tätbebyggelsen i denna region genomgå en mer långtgående rening än sekundär rening innan det släpps ut i det känsliga området Elefsinabukten.

    2.

    Republiken Grekland var skyldig att vidta alla nödvändiga åtgärder för att inrätta ett system för avledning och rening av avloppsvatten från tätbebyggelsen i Thriasio Pedio-regionen (inklusive de tätbebyggda områdena Elefsina, Mandra, Magoula och Aspropyrgos) i enlighet med artiklarna 3.1 andra stycket och 5.2 i direktiv 91/271/EEG, i dess lydelse enligt direktiv 98/15/EG, innan de släpps ut i det känsliga området Elefsinabukten. Systemet för avledning och rening av avloppsvatten från tätbebyggelsen i Thriasio Pedio-regionen borde ha inrättats senast den 31 december 1998. Avloppsvattnet borde även ha blivit föremål för en mer långtgående rening än sekundär rening (tertiär rening) senast detta datum, innan det släpps ut i det känsliga området.

    3.

    Republiken Grekland var skyldig att se till att avloppsvatten från tätbebyggelsen i Thriasio Pedio-regionen avleddes och blev föremål för en mer långtgående rening än sekundär rening samt att visa att anläggningarna för rening av avloppsvattnet uppfyllde de krav som ställs i direktivet.

    4.

    För att följa domen var Republiken Grekland skyldig att genomföra följande:

    Inrätta ett reningsverk för behandling av avloppsvatten från tätbebyggelse (nedan kallat reningsverket).

    Anläggande av de ”huvudsakliga” avledningskomponenterna (för ledningsnätet för avloppsvatten från tätbebyggelse) eller av ett ”huvudnät”.

    Anläggande av avledningskomponenterna (för ledningsnätet för avloppsvatten från tätbebyggelse) eller av ett ”sekundärnät”.

    Anslutning av de olika bostads- och industriområdena i regionen (i kommunerna Elefsina, Mandra, Magoula och Aspropyrgos) till ledningsnätet för avloppsvatten från tätbebyggelse eller till ”tertiära nät”.

    5.

    De behöriga grekiska myndigheterna meddelade kommissionen att huvuddelen av det övergripande projektet skulle slutföras före utgången av år 2010. Huvudnätet höll på att anläggas, sekundärnätet hade anlagts till 45 % och tertiärnätet höll på att anläggas. Myndigheterna hävdade att reningsverket skulle ha kapacitet att hantera avloppsvatten från hela befolkningen i regionen före utgången av år 2010. Huvudnätet skulle täcka 100 % av befolkningen i Mandra, Magoula och Aspropyrgos och två tredjedelar av befolkningen i Elefsina (det vill säga cirka 90 % av den totala befolkningen i de fyra kommunerna). Den resterande delen av befolkningen skulle täckas senast den 30 april 2011.

    6.

    Kommissionen har utifrån dessa uppgifter gjort bedömningen att domstolens dom inte hade följts ut den 18 juli 2011.

    7.

    De grekiska myndigheterna har i sitt svar av den 27 november 2012 till kommissionen uppgett att reningsverket är i bruk sedan den 27 juli 2012, men att sekundär- och tertiärnäten ännu inte hade färdigställts (arbetena beräknades vara slutförda i slutet av mars 2013). Sekundärnätet påstods vara nästan färdigt, förutom vad gäller en del av kommunen Elefsina (Kato Elefsina), där arbetena försenats på grund av arkeologiska fynd. Myndigheterna anser dessutom att 24 % av avloppsvattnet från tätbebyggelsen i Thriasio Pedio för närvarande avleds och renas i reningsverket. De har även översänt uppgifter för att visa (tertiär rening av det avledda avloppsvattnet) att anläggningen uppfyller de krav som ställs i direktivet.

    8.

    Kommissionen anser att Republiken Grekland ännu tolv år efter att den dom meddelades i vilken staten fälldes för fördragsbrott inte har följt denna dom fullt ut. Reningsverket har visserligen färdigställts och är i bruk sedan den 27 juli 2012, samt har kapacitet att ta bort kväve från vattnet. Kommissionen framhåller emellertid att endast en mycket låg andel (28 %) av avloppsvattnet från tätbebyggelsen i regionen Thriasio avleds och renas i dag.

    9.

    Kommissionen har dessutom inte från de grekiska myndigheterna erhållit någon som helst tidsplan eller några tillförlitliga uppgifter som gör det möjligt att bedöma när verkliga framsteg skulle kunna göras. Kommissionen har därutöver framhållit att de frister som de grekiska myndigheterna successivt har angett fram till i dag aldrig har hållits. Förutom tertiärnätet, som ansluter de olika bostads- och industriområdena i regionen, har inte heller sekundärnätet (anläggande av de stora avledningskomponenterna) färdigställts, eftersom det inte föreligger något sådant i Kato Elefsina i kommunen Elefsina.

    10.

    Kommissionen framhåller att det inte har översänts några statistiska uppgifter som visar att det avledda avloppsvattnet från tätbebyggelse genomgår en mer långtgående rening än sekundär rening, utöver de grekiska myndigheternas svar av den 27 november 2012. Detta svar innehåller visserligen vissa uppgifter, men rör endast en period på fyra månader, eftersom anläggningen tagits i bruk den 27 juli 2012. För att kommissionen skulle kunna konstatera att avloppsvattnet genomgick en tillräcklig rening hade emellertid krävts att de grekiska myndigheterna bevisade att reningsverket används och uppfyller de krav som ställs i direktivet under en period på tolv månader och att reningsgraden av BOD5 och COD uppfyller de krav som anges i tabell 2 i bilaga 1 till direktivet. I avsaknad av sådana uppgifter är kommissionen således inte i stånd att kontrollera huruvida det avledda avloppsvattnet från tätbebyggelse genomgår en mer långtgående rening än sekundär rening i enlighet med artikel 4 i direktivet.


    (1)  EU:C:2004:385.

    (2)  EGT L 135, 1991, s. 40.


    Top