Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22018D1088

    Besluit nr. 1/2018 van het EPO-comité dat is opgericht bij de tijdelijke economische partnerschapsovereenkomst tussen Ivoorkust, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, van 22 maart 2018 tot vaststelling van het reglement van orde van het EPO-comité [2018/1088]

    PB L 194 van 31.7.2018, p. 158–161 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/1088/oj

    31.7.2018   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 194/158


    BESLUIT Nr. 1/2018 VAN HET EPO-COMITÉ DAT IS OPGERICHT BIJ DE TIJDELIJKE ECONOMISCHE PARTNERSCHAPSOVEREENKOMST TUSSEN IVOORKUST, ENERZIJDS, EN DE EUROPESE GEMEENSCHAP EN HAAR LIDSTATEN, ANDERZIJDS,

    van 22 maart 2018

    tot vaststelling van het reglement van orde van het EPO-comité [2018/1088]

    HET EPO-COMITÉ,

    Gezien de tijdelijke economische partnerschapsovereenkomst tussen Ivoorkust, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds (1) („de overeenkomst”), die op 26 november 2008 te Abidjan en op 22 januari 2009 te Brussel is ondertekend, en sinds 3 september 2016 voorlopig wordt toegepast, en met name artikel 73,

    Overwegende dat in de overeenkomst is bepaald dat het EPO-comité zelf de regels voor zijn organisatie en werking vaststelt,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Het reglement van orde van het EPO-comité wordt vastgesteld overeenkomstig de bijlage.

    Artikel 2

    Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt ondertekend.

    Gedaan te Abidjan, 22 maart 2018.

    Voor de Republiek Ivoorkust

    Ally COULIBALY

    Voor de Europese Unie

    Cecilia MALMSTRÖM


    (1)  PB L 59 van 3.3.2009, blz. 3.


    BIJLAGE

    REGLEMENT VAN ORDE VAN HET EPO-COMITÉ

    dat is opgericht bij de tijdelijke economische partnerschapsovereenkomst tussen Ivoorkust, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds

    Artikel 1

    Samenstelling en voorzitterschap

    1.   Het EPO-comité bestaat, enerzijds, uit vertegenwoordigers van de leden van de Raad van de Europese Unie en van de Europese Commissie en, anderzijds, uit vertegenwoordigers van Ivoorkust, op ministerieel niveau of op het niveau van hoge ambtenaren.

    2.   De verwijzing naar „de partijen” in het reglement van orde is in overeenstemming met de definitie in artikel 72 van de overeenkomst.

    3.   Het EPO-comité wordt telkens voor een periode van twaalf maanden beurtelings door een vertegenwoordiger van de Europese Unie en door een vertegenwoordiger van Ivoorkust voorgezeten. De eerste periode vangt aan op de datum van de eerste vergadering van het EPO-comité en loopt af op 31 december van het daaropvolgende jaar. De voorzitter van het EPO-comité (de „voorzitter”) wordt eerst bekleed door een vertegenwoordiger van Ivoorkust.

    4.   Vertegenwoordigers van de commissie van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (Waemu) en van de commissie van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) kunnen door de partijen worden uitgenodigd om aan de vergaderingen van het EPO-comité deel te nemen. De partijen kunnen tevens besluiten om op ad-hocbasis vertegenwoordigers van de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld, alsmede deskundigen, uit te nodigen als waarnemers.

    Artikel 2

    Vergaderingen

    1.   Het EPO-comité komt met regelmatige tussenpozen van maximaal een jaar bijeen en het houdt buitengewone vergaderingen indien de omstandigheden dit vereisen en de partijen dit gezamenlijk besluiten.

    2.   Elke vergadering van het EPO-comité wordt op een gezamenlijk door de partijen besloten plaats en datum gehouden.

    3.   Vergaderingen van het EPO-comité worden bijeengeroepen door de voorzitter van het EPO-comité.

    Artikel 3

    Delegaties

    De voorzitter wordt voorafgaand aan elke vergadering op de hoogte gesteld van de voorgenomen samenstelling van de delegaties van Ivoorkust en van de Europese Unie.

    Artikel 4

    Secretariaat

    Het secretariaat van het EPO-comité (het „secretariaat”) wordt telkens voor een periode van twaalf maanden beurtelings waargenomen door ambtenaren van de Europese Commissie en van Ivoorkust. Die perioden vallen samen met de uitoefening van het voorzitterschap van het EPO-comité door respectievelijk de Europese Unie en Ivoorkust. Het secretariaat wordt waargenomen door de partij die het voorzitterschap bekleedt.

    Artikel 5

    Subcomités

    Om zijn bevoegdheden doeltreffend uit te oefenen kan het EPO-comité onder zijn gezag subcomités instellen die verantwoordelijk zijn voor de behandeling van specifieke onderwerpen die onder de overeenkomst vallen. Hiertoe stelt het EPO-comité de samenstelling en taken van deze subcomités vast.

    Artikel 6

    Documenten

    Wanneer de beraadslagingen van het EPO-comité gebaseerd zijn op schriftelijke documenten ter zake, worden deze door het secretariaat genummerd en als documenten van het EPO-comité rondgezonden.

    Artikel 7

    Correspondentie

    1.   Alle aan het EPO-comité gerichte correspondentie wordt naar het secretariaat gestuurd.

    2.   Het secretariaat zorgt ervoor dat de aan het EPO-comité gerichte correspondentie wordt doorgezonden naar de voorzitter en, in voorkomend geval, dat de correspondentie als documenten van het EPO-comité naar de in artikel 73 van de overeenkomst bedoelde aangewezen correspondenten (de „correspondenten”) van de partijen wordt rondgezonden.

    3.   De correspondentie van de voorzitter wordt door het secretariaat naar de correspondenten van de partijen gezonden en in voorkomend geval rondgezonden als documenten van het EPO-comité.

    Artikel 8

    Agenda voor de vergaderingen

    1.   Het secretariaat stelt op basis van voorstellen van de partijen voor elke vergadering een voorlopige agenda op. Deze wordt uiterlijk 15 dagen vóór het begin van de vergadering door het secretariaat aan de correspondenten van de partijen toegezonden.

    2.   Op de voorlopige agenda staan de punten waarvoor het secretariaat uiterlijk 21 dagen vóór het begin van de vergadering een verzoek tot plaatsing op de agenda heeft ontvangen, op voorwaarde dat de bijbehorende documenten uiterlijk op de datum waarop die voorlopige agenda wordt verzonden, door het secretariaat zijn ontvangen.

    3.   De agenda wordt aan het begin van elke vergadering door het EPO-comité vastgesteld. Indien de partijen dit overeenkomen, kunnen punten die niet op de voorlopige agenda staan, als agendapunt worden opgenomen.

    4.   De voorzitter kan met instemming van de partijen deskundigen uitnodigen de vergaderingen van het EPO-comité bij te wonen om informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken.

    5.   Het secretariaat kan met instemming van de partijen de in lid 1 genoemde termijnen inkorten, als dat in een bepaald geval noodzakelijk is.

    Artikel 9

    Notulen

    1.   Van elke vergadering stelt het secretariaat zo snel mogelijk ontwerpnotulen op.

    2.   De notulen geven in de regel een samenvatting van elk agendapunt, met in voorkomend geval vermelding van:

    a)

    alle bij het EPO-comité ingediende documenten;

    b)

    alle eventuele verklaringen die op verzoek van een lid van het EPO-comité worden opgenomen;

    c)

    de besluiten, de aanbevelingen, de verklaringen waarover overeenstemming is bereikt, en de conclusies die met betrekking tot specifieke punten zijn vastgesteld.

    3.   De notulen omvatten tevens een lijst van de personen die aan het EPO-comité hebben deelgenomen en een lijst van de leden van de delegaties die hen vergezelden.

    4.   De notulen worden binnen twee maanden na de datum van de vergadering door beide partijen schriftelijk goedgekeurd. Na de goedkeuring worden twee exemplaren van de notulen door het secretariaat ondertekend en ontvangt elk van de partijen een origineel van deze authentieke documenten.

    Artikel 10

    Besluiten en aanbevelingen

    1.   De besluiten en aanbevelingen van het EPO-comité worden met eenparigheid van stemmen vastgesteld.

    2.   Het EPO-comité kan besluiten elke aangelegenheid van algemene aard, die van belang is voor zowel de staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS) als de Europese Unie (ACS-EU), die zich in het kader van de overeenkomst voordoet in verband met de uitvoering daarvan, voor te leggen aan de ACS-EU-Raad van ministers als bedoeld in artikel 15 van de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds (de „Overeenkomst van Cotonou”).

    3.   In de periode tussen twee vergaderingen kan het EPO-comité, indien beide partijen daarmee instemmen, besluiten of aanbevelingen volgens de schriftelijke procedure vaststellen. Een schriftelijke procedure bestaat uit een uitwisseling van nota's tussen de partijen.

    4.   Elk besluit of aanbeveling van het EPO-comité wordt respectievelijk aangeduid als „besluit” of „aanbeveling” en wordt gevolgd door een volgnummer, de datum van vaststelling en een beschrijving van het onderwerp. In elk besluit of aanbeveling wordt de datum van inwerkingtreding vermeld.

    5.   De door het EPO-comité vastgestelde besluiten en aanbevelingen worden geauthenticeerd door een vertegenwoordiger van de Europese Commissie namens de Europese Unie en door een vertegenwoordiger van Ivoorkust.

    6.   De besluiten en aanbevelingen worden als document van het EPO-comité aan de partijen toegezonden.

    Artikel 11

    Openbaarheid

    1.   De vergaderingen van het EPO-comité zijn niet openbaar, tenzij de partijen anders besluiten.

    2.   Elke partij kan beslissen om de besluiten van het EPO-comité in haar staatsblad of publicatieblad bekend te maken.

    Artikel 12

    Taalregeling

    1.   De werktaal van het EPO-comité is de officiële taal die de partijen gemeen hebben.

    2.   Het EPO-comité beraadslaagt en stelt besluiten vast op basis van documenten en voorstellen die in de in lid 1 genoemde taal zijn opgesteld.

    Artikel 13

    Uitgaven

    1.   Elke partij draagt haar eigen personeels-, reis- en verblijfskosten en haar eigen kosten voor post en telecommunicatie in verband met de deelname aan de vergaderingen van het EPO-comité.

    2.   Uitgaven in verband met de organisatie van de vergaderingen en de reproductie van documenten komen ten laste van de partij die als gastheer voor de vergadering optreedt.

    3.   Uitgaven voor tolkdiensten tijdens vergaderingen en voor de vertaling van documenten in de werktaal komen ten laste van de partij die als gastheer voor de vergadering optreedt. Uitgaven voor tolkdiensten en vertaling van documenten in en uit andere officiële talen van de instellingen van de Europese Unie komen ten laste van de Europese Unie.


    Top