EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 32014D0923

2014/923/EU: Uitvoeringsbesluit van de Commissie van 12 december 2014 tot oprichting van het Gemeenschappelijk Instituut voor interferometrie met zeer lange basislijn als een consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur (JIV-ERIC)

PB L 363 van 18.12.2014, s. 156—169 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Asiakirjan oikeudellinen asema Voimassa

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/923/oj

18.12.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 363/156


UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 12 december 2014

tot oprichting van het Gemeenschappelijk Instituut voor interferometrie met zeer lange basislijn als een consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur (JIV-ERIC)

(2014/923/EU)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 723/2009 van de Raad van 25 juni 2009 betreffende een communautair rechtskader voor een consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur (ERIC) (1), en met name artikel 6, lid 1, onder a),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De Franse Republiek, het Koninkrijk der Nederlanden, het Koninkrijk Zweden en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland hebben de Commissie verzocht het Gemeenschappelijk Instituut voor interferometrie met zeer lange basislijn op te richten als een consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur (JIV-ERIC).

(2)

Deze lidstaten zijn overeengekomen dat JIV-ERIC zal worden gevestigd in Nederland.

(3)

De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 20 van Verordening (EG) nr. 723/2009 ingestelde comité,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

1.   Het Gemeenschappelijk Instituut voor interferometrie met zeer lange basislijn wordt opgericht als een consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur (JIV-ERIC).

2.   De statuten van JIV-ERIC zijn in de bijlage opgenomen. Deze statuten worden bijgehouden en worden ter beschikking gesteld van het publiek op de website van JIV-ERIC en op de statutaire zetel ervan.

3.   De essentiële elementen van de statuten die overeenkomstig artikel 11, lid 1, van Verordening (EG) nr. 723/2009 slechts kunnen worden gewijzigd na goedkeuring door de Commissie, zijn opgenomen in de artikelen 1, 2, 18, 20 tot en met 25, 27 en 28.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 12 december 2014.

Voor de Commissie

De voorzitter

Jean-Claude JUNCKER


(1)  PB L 206 van 8.8.2009, blz. 1.


BIJLAGE

PREAMBULE

ERKENNENDE dat het Gemeenschappelijk Instituut voor interferometrie met zeer lange basislijn (Very Long Baseline Interferometry — VLBI) in Europa reeds geruime tijd bestaat en van groot belang is voor de Europese onderzoeksruimte, zijn de partijen overeengekomen alle operationele activiteiten van de Nederlandse rechtspersoon „Stichting JIVE” onder te brengen in een krachtens Verordening (EG) nr. 723/2009 op te richten rechtspersoon genaamd „JIV-ERIC”.

Overwegende hetgeen volgt:

Het Europees VLBI-netwerk (EVN) is een reeds geruime tijd bestaand consortium met een flexibele, schaalbare structuur, dat een faciliteit biedt voor astronomische waarnemingen met behulp van een aantal radiotelescopen in heel Europa en op andere continenten. Deze waarnemingsfaciliteit wordt gebruikt door een actieve, over de hele wereld verspreide gemeenschap van wetenschappers. Het EVN heeft bewezen zeer strenge normen te hanteren en vormt al ruim twintig jaar een zeer stabiel netwerk.

Binnen het EVN is in 1993 het Joint Institute for VLBI in Europe (JIVE) (Gemeenschappelijk Instituut voor VLBI in Europa) opgericht als Nederlandse rechtspersoon (stichting). JIVE verzorgt centrale voorzieningen, in het bijzonder de verwerking (correlatie) van de met de telescopen verzamelde gegevens. JIVE biedt de gebruikers van het EVN ondersteuning bij het indienen van voorstellen voor waarnemingen en het verwerken en interpreteren van de resultaten daarvan. JIVE geeft tevens feedback op de gegevens die de telescopen aanleveren. Het biedt de noodzakelijke infrastructuur voor de gezamenlijke waarnemingen in EVN-verband en via andere netwerken. JIVE speelt een actieve rol bij het vergroten van de mogelijkheden van het EVN door ontwikkeling van nieuwe technieken, met name wat de centrale verwerking en de dienstverlening aan de gebruikers betreft.

Bij deze en andere activiteiten treedt JIVE op als vertegenwoordiger van het EVN, met name wat de uitvoering van EU-programma's betreft. De relatie tussen de JIVE-infrastructuur en het EVN is vastgelegd in het memorandum van overeenstemming inzake het EVN-consortium, dat op 22 november 2002 in Berlijn is gesloten.

De huidige rechtsvorm van JIVE is een stichting naar Nederlands recht. ERIC is een rechtsvorm die geschikt is voor de wetenschappelijke missie en de ambities van JIVE. Het wettelijk kader voor een Consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur (ERIC) is vastgelegd in Verordening (EG) nr. 723/2009.

De oprichting van JIV-ERIC zorgt voor meer duurzaamheid in de al geruime tijd bestaande samenwerking tussen de onderzoeksinstellingen in de lidstaten op het gebied van interferometrie met zeer lange basislijn. De VLBI-netwerken vormen een cruciale en kritieke technologie voor toekomstige leidende onderzoeksinfrastructuur in de radioastronomie.

De correlator van JIVE vormt de kern van de infrastructuur van JIV-ERIC en is een essentiële centrale component van de VLBI-onderzoeksinfrastructuur. In het kader van JIV-ERIC zullen de bestaande samenwerking en de contractuele verplichtingen met alle EVN-partners en de EVN-structuur worden voortgezet en aangepast aan de missie van JIV-ERIC. JIV-ERIC zal de correlatie verzorgen voor alle EVN-projecten. Daarnaast zal JIV-ERIC worden belast met de promotie en de implementatie van VLBI en andere radioastronomische technieken.

De oprichtende leden KOMEN OVEREEN JIV-ERIC op te richten en te exploiteren overeenkomstig de hiernavolgende bepalingen.

HOOFDSTUK 1

ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1

Naam, zetel en werktaal

1.   Er wordt een consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur opgericht met de benaming Gemeenschappelijk Instituut voor VLBI (Very Long Baseline Interferometry — interferometrie met zeer lange basislijn), hierna „JIV-ERIC” genoemd.

2.   JIV-ERIC voorziet in onderzoeksinfrastructuur voor alle lidstaten van JIV-ERIC alsmede de landen die de status van waarnemer hebben en andere landen waar JIV-ERIC overeenkomsten heeft gesloten overeenkomstig artikel 8, lid 1, van de statuten.

3.   JIV-ERIC heeft de rechtsvorm van een Consortium voor een Europese onderzoeksinfrastructuur (ERIC) dat overeenkomstig Verordening (EG) nr. 723/2009 is opgericht, en wordt „JIV-ERIC” genoemd.

4.   De statutaire zetel van JIV-ERIC is gevestigd te Dwingeloo in Nederland.

5.   De werktaal van JIV-ERIC is het Engels.

Artikel 2

Taken en werkzaamheden

1.   JIV-ERIC draagt zorg voor de promotie en de implementatie van VLBI en andere radioastronomische technieken. In het bijzonder zorgt JIV-ERIC voor de exploitatie en ontwikkeling van de gegevensverwerkingsfaciliteit, vaak „correlator” genoemd, en voor de dienstverlening aan wetenschappers die van de EVN-faciliteiten gebruikmaken. JIV-ERIC zorgt voor de correlatie van alle EVN-projecten die door de EVN-programmacommissie zijn goedgekeurd, door de EVN-planning zijn ingepland en op het EVN-blokschema voor correlatie door JIV-ERIC zijn aangewezen.

2.   JIV-ERIC bevordert het gebruik van interferometrie met lange basislijn door de telescopen die door de EVN-partners en andere netwerken worden beheerd. JIV-ERIC organiseert en faciliteert de ondersteuning van de exploitatie van het EVN-netwerk en andere netwerken, alsook aanverwante activiteiten op het gebied van radioastronomie die voor de verwezenlijking van de doelstellingen van JIV-ERIC noodzakelijk zijn.

3.   JIV-ERIC opereert op niet-economische basis. Om innovatie en overdracht van kennis en technologie verder te bevorderen, kunnen beperkte economische activiteiten worden ondernomen zolang de hoofdactiviteiten hierdoor niet in gevaar komen.

HOOFDSTUK 2

LIDMAATSCHAP

Artikel 3

Lidmaatschap en vertegenwoordiging

1.   De volgende entiteiten kunnen lid worden van JIV-ERIC dan wel waarnemer zonder stemrecht:

a)

lidstaten;

b)

geassocieerde landen;

c)

derde landen die geen geassocieerd land zijn;

d)

intergouvernementele organisaties.

2.   Leden of waarnemers kunnen zich laten vertegenwoordigen door één publiekrechtelijke entiteit of één privaatrechtelijke entiteit met een openbaredienstverleningstaak die zij hebben gekozen en overeenkomstig hun eigen regels en procedures hebben aangewezen.

3.   In bijlage 1 worden de huidige leden van JIV-ERIC, de waarnemers en hun vertegenwoordigers vermeld. Bijlage 1 wordt bijgehouden door de uitvoerend directeur. De op het tijdstip van indiening van de ERIC-aanvraag aangesloten leden worden aangeduid als oprichtende leden.

Artikel 4

Toelating van leden

1.   De toelating van nieuwe leden verloopt als volgt:

a)

voor de toelating van nieuwe leden is de goedkeuring van de raad vereist;

b)

aanvragers dienen een schriftelijk verzoek te richten aan de voorzitter van de raad;

c)

in het verzoek beschrijft de aanvrager hoe hij zal bijdragen aan het doel en de activiteiten van JIV-ERIC en hoe hij aan de verplichtingen zal voldoen, en draagt hij een wettelijk toegelaten gevolmachtigde vertegenwoordiger voor.

2.   De initiële lidmaatschapsperiode is vijf jaar.

Artikel 5

Uittreding van een lid en beëindiging van het lidmaatschap

1.   Gedurende de eerste vijf jaar na de oprichting van JIV-ERIC mag een lid niet uittreden, tenzij het lidmaatschap is aangegaan voor een gespecificeerde kortere periode. Na afloop van de eerste vijf jaar na de oprichting van JIV-ERIC mag een lid uittreden aan het eind van een boekjaar, mits het daartoe twaalf maanden vóór de uittreding een verzoek heeft ingediend.

2.   Een lid mag uittreden indien de raad besluit de in bijlage 2 vermelde jaarlijkse bijdrage te verhogen. Niettegenstaande lid 1 mag een lid uittreden binnen zes maanden nadat de raad een voorstel tot verhoging van de bijdrage heeft goedgekeurd.

3.   De uittreding wordt van kracht aan het eind van het boekjaar, mits het uittredende lid aan zijn verplichtingen heeft voldaan.

4.   In de volgende gevallen kan de raad het lidmaatschap van een lid beëindigen:

a)

het lid schiet ernstig tekort in de nakoming van een of meer van zijn verplichtingen op grond van deze statuten;

b)

het lid heeft nagelaten een dergelijke tekortkoming binnen een periode van zes maanden na de kennisgeving ervan weg te werken.

Het lid wordt in de gelegenheid gesteld het besluit tot beëindiging aan te vechten en zijn standpunt aan de raad kenbaar te maken.

HOOFDSTUK 3

WAARNEMERS EN DEELNEMENDE ONDERZOEKSINSTELLINGEN

Artikel 6

Toelating van waarnemers

1.   Staten en intergouvernementele organisaties die bereid zijn bij te dragen aan JIV-ERIC en voornemens zijn lid te worden, kunnen een verzoek indienen om als waarnemer te worden toegelaten.

2.   De toelating van waarnemers verloopt als volgt:

a)

waarnemers worden toegelaten voor een initiële periode van drie jaar;

b)

voor de toelating van waarnemers is de goedkeuring van de raad vereist; en

c)

de aanvrager dient bij de voorzitter van de raad een schriftelijke aanvraag in, waarin hij omschrijft op welke wijze hij zal bijdragen tot de doelstellingen en activiteiten van JIV-ERIC en een wettelijk toegelaten gevolmachtigde vertegenwoordiger voordraagt.

3.   Waarnemers kunnen te allen tijde het lidmaatschap aanvragen.

Artikel 7

Uittreding van een waarnemer en beëindiging van de status van waarnemer

1.   De initiële duur van de waarnemersstatus bedraagt drie jaar.

2.   De uittreding van een waarnemer wordt van kracht aan het eind van het boekjaar, mits de uittredende waarnemer aan zijn verplichtingen heeft voldaan.

3.   In de volgende gevallen kan de raad de waarnemersstatus van een waarnemer beëindigen:

a)

de waarnemer schiet ernstig tekort in de nakoming van een of meer van zijn verplichtingen op grond van deze statuten; en

b)

de waarnemer heeft nagelaten een dergelijke tekortkoming binnen een periode van zes maanden na de kennisgeving ervan weg te werken.

De waarnemer wordt in de gelegenheid gesteld het besluit tot beëindiging aan te vechten en zijn standpunt aan de raad kenbaar te maken.

Artikel 8

Deelname van onderzoeksinstellingen aan JIV-ERIC

1.   JIV-ERIC kan een samenwerkingsovereenkomst aangaan met onderzoeksinstellingen die een VLBI-installatie exploiteren of de nationale interesse in samenwerking op VLBI-gebied vertegenwoordigen en zich niet bevinden in een land dat lid of waarnemer is. In de samenwerkingsovereenkomst worden de voorwaarden vastgesteld waaronder nationale onderzoeksinstellingen zich kunnen aansluiten bij de infrastructuur van JIV-ERIC en de in artikel 2 omschreven taken en activiteiten kunnen vervullen.

2.   De samenwerkingsovereenkomst vermeldt de overeengekomen bijdrage, het recht om gegevens ter verwerking aan te leveren aan de centrale faciliteiten van JIV-ERIC, het recht om vergaderingen van de raad bij te wonen en het recht om de agenda en daaraan gehechte stukken te ontvangen en op de vergaderingen van de raad een standpunt uit te spreken over de operationele activiteiten van JIV-ERIC.

3.   De samenwerkingsovereenkomst wordt gesloten door de uitvoerend directeur van JIV-ERIC.

4.   Voor de vaststelling van de jaarlijkse bijdrage van de onderzoeksinstellingen worden de in bijlage 2 vermelde beginselen als uitgangspunt genomen. Specifiek wordt rekening gehouden met de jaarlijkse operationele uitgaven voor de plaatselijke faciliteit die aan de VLBI-infrastructuur deelneemt.

HOOFDSTUK 4

RECHTEN EN VERPLICHTINGEN

Artikel 9

Rechten en verplichtingen van leden

1.   Leden hebben het recht:

a)

de vergaderingen van de raad bij te wonen en aan de stemming deel te nemen;

b)

deel te nemen aan de ontwikkeling van strategieën en beleid voor de lange termijn en aan besluitvormingsprocedures met betrekking tot JIV-ERIC.

De leden genieten tevens de volgende voordelen:

c)

zij kunnen hun onderzoekers tegen preferentiële tarieven laten deelnemen aan JIV-ERIC-evenementen, zoals zomercursussen, workshops, conferenties en opleidingen, mits er plaats is;

d)

zij kunnen hun onderzoekers toegang bieden tot ondersteuning door JIV-ERIC bij het ontwikkelen van relevante systemen, processen en diensten;

e)

zij mogen gegevens aanleveren ter verwerking door de centrale faciliteiten van JIV-ERIC en kunnen steun krijgen van JIV-ERIC.

2.   Ieder lid wijst twee vertegenwoordigers aan; ten minste één van de vertegenwoordigers beschikt over wetenschappelijke expertise en vertegenwoordigt de onderzoeksinstellingen die middelen ter beschikking stellen van JIV-ERIC.

3.   Ieder lid:

a)

betaalt de door de raad vastgestelde en in bijlage 2 vermelde bijdrage;

b)

verleent een van zijn vertegenwoordigers volledige volmacht om te stemmen over alle op de vergaderingen van de raad besproken onderwerpen;

c)

kan een plaatselijke instelling of infrastructuurconsortium aanwijzen of machtigen om zijn uit deze statuten voortvloeiende verplichtingen te vervullen.

4.   Andere bijdragen dan de in artikel 9, lid 3, onder a), bedoelde bijdrage kunnen door de leden worden verstrekt op individuele basis of gezamenlijk, in samenwerking met andere leden, waarnemers of derden. Dergelijke bijdragen — contant of in natura — zijn onderworpen aan goedkeuring door de raad.

Artikel 10

Rechten en verplichtingen van waarnemers

1.   Waarnemers hebben het recht:

a)

de vergaderingen van de raad bij te wonen zonder stemrecht;

b)

hun standpunt te uiten over de agenda van de raad;

c)

de agenda te ontvangen, inclusief de bijbehorende stukken;

d)

hun relevante onderzoekers en technici te laten deelnemen aan evenementen van JIV-ERIC.

2.   Iedere waarnemer:

a)

wijst twee vertegenwoordigers aan; ten minste één van de vertegenwoordigers vertegenwoordigt de nationale instellingen die middelen ter beschikking stellen van JIV-ERIC;

b)

geeft aan welke activiteiten hij ontplooit in het kader van de samenwerking om de doelstellingen van JIV-ERIC te verwezenlijken, zoals bedoeld in artikel 2;

c)

dient bij de raad jaarlijks een verklaring in met het oog op de beoordeling van de samenwerking ter verwezenlijking van de doelstellingen van JIV-ERIC;

d)

kan zijn vertegenwoordiger machtigen om de verplichtingen als bedoeld in artikel 10, lid 2, onder b), te vervullen.

3.   Andere bijdragen dan de in artikel 10, lid 2, onder b), bedoelde samenwerking ter verwezenlijking van de doelstellingen van JIV-ERIC kunnen door waarnemers worden verstrekt op individuele basis of gezamenlijk, in samenwerking met andere leden, waarnemers of derden. Dergelijke bijdragen — contant of in natura — zijn onderworpen aan goedkeuring door de raad.

HOOFDSTUK 5

BESTUUR

Artikel 11

Bestuur en beheer

De bestuursstructuur van JIV-ERIC bestaat uit:

a)

de raad;

b)

de uitvoerend directeur.

Artikel 12

Raad

1.   De raad is het leidinggevend orgaan van JIV-ERIC en is samengesteld uit vertegenwoordigers van de leden en waarnemers van JIV-ERIC. Elk lid heeft één stem. Elk lid benoemt één aan de stemming deelnemende vertegenwoordiger. Elke delegatie van leden en waarnemers bestaat uit maximaal twee personen, van wie er ten minste één beschikt over de relevante wetenschappelijke expertise op het gebied van JIV-ERIC (zoals bedoeld in artikel 9, lid 2, en artikel 10, lid 2). Het gastinstituut wordt vertegenwoordigd door de delegatie van het lid dat als gastland optreedt.

2.   De raad verstrekt vaste uitnodigingen aan organen of vertegenwoordigers van het EVN en de deelnemende onderzoeksinstellingen (bedoeld in artikel 8, lid 1), wanneer hij dat relevant acht.

3.   De raad stelt binnen een termijn die redelijkerwijs haalbaar is na de oprichting van JIV-ERIC het reglement van orde vast, met inbegrip van de procedurele voorschriften bedoeld in artikel 23, lid 1, artikel 25, lid 1, en artikel 26, lid 1.

4.   De raad vergadert ten minste eenmaal per jaar en is in overeenstemming met deze statuten verantwoordelijk voor de algemene leiding van en het algemene toezicht op JIV-ERIC.

5.   De raad streeft met de VLBI-infrastructuur naar buitengewone wetenschappelijke prestaties en ziet toe op de consistentie, de samenhang en de stabiliteit van de dienstverlening van de onderzoeksinstellingen die middelen ter beschikking stellen van JIV-ERIC.

6.   De Raad heeft onder meer de bevoegdheid om:

a)

te beslissen over de strategieën voor de ontwikkeling van JIV-ERIC;

b)

goedkeuring te verlenen aan het door de uitvoerend directeur voorgestelde jaarlijkse werkprogramma, met de jaarbegroting waarin de kredieten voor het coördinatie- en ondersteuningsbureau van JIV-ERIC en de gemeenschappelijke dienstverlening zijn opgenomen, alsmede een schets van de strategie voor de langere termijn;

c)

ten minste om de vijf jaar de door de leden en de waarnemers te betalen bijdrage vast te stellen volgens de in bijlage 2 opgenomen berekeningswijze;

d)

het jaarverslag van JIV-ERIC vast te stellen en de gecontroleerde financiële rekeningen goed te keuren;

e)

over de toetreding van nieuwe leden en waarnemers te beslissen;

f)

over de beëindiging van het lidmaatschap en de status van waarnemer te beslissen;

g)

over voorstellen voor wijziging van de statuten te beslissen;

h)

de uitvoerend directeur te benoemen, te schorsen of te ontslaan;

i)

ondergeschikte organen in te stellen;

j)

het mandaat en de specifieke activiteiten van de uitvoerend directeur te beschrijven en richtsnoeren uit te vaardigen voor de sluiting van de in artikel 8, lid 3, bedoelde samenwerkingsovereenkomsten door de uitvoerend directeur.

7.   De raad wordt ten minste vier weken vóór de dag van de vergadering door de voorzitter bijeengeroepen en de agenda wordt ten minste veertien dagen vóór de vergadering verspreid. Leden hebben het recht tot vijf dagen vóór de vergadering agendapunten in te dienen. Door ten minste 50 % van de leden mag een vergadering van de raad worden gevraagd.

8.   De raad kiest zijn voorzitter met een meerderheid van 75 % van de stemmen. De voorzitter wordt gekozen voor een termijn van twee jaar, die eenmaal kan worden verlengd.

9.   De raad kiest een vicevoorzitter met een meerderheid van 75 % van de stemmen. De vicevoorzitter vervangt de voorzitter tijdens zijn/haar afwezigheid en in geval van belangenverstrengeling. De vicevoorzitter wordt gekozen voor een termijn van twee jaar, die eenmaal kan worden verlengd.

Artikel 13

Besluitvorming in de raad

1.   De raad kan slechts geldig beraadslagen en besluiten nemen indien op de vergadering een quorum van twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

2.   De raad stelt alles in het werk om bij alle beslissingen een consensus te bereiken.

3.   Wanneer er geen consensus wordt bereikt, volstaat een gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen om een beslissing te nemen, behalve voor de in artikel 12, leden 8 en 9, en artikel 13, leden 4 en 5, bedoelde beslissingen.

4.   Een meerderheid van ten minste twee derde van de door de leden uitgebrachte stemmen is vereist wanneer de raad een beslissing neemt over:

a)

vaststelling of wijziging van de strategieën voor de ontwikkeling van JIV-ERIC;

b)

beëindiging van een lidmaatschap of status van waarnemer;

c)

benoeming, schorsing of ontslag van de uitvoerend directeur;

d)

instelling van ondergeschikte organen;

e)

vaststelling of wijziging van het reglement van orde;

f)

goedkeuring en wijziging van het jaarlijkse werkprogramma en de jaarlijkse begroting.

5.   Eenparigheid van de door alle aanwezige leden van JIV-ERIC uitgebrachte stemmen is vereist wanneer de raad een beslissing neemt over:

a)

indiening van een voorstel tot wijziging van de statuten bij de Commissie;

b)

vaststelling en wijziging van de beginselen voor de berekening van de jaarlijkse bijdragen, als bedoeld in bijlage 2;

c)

de door de leden en waarnemers te betalen bijdragen;

d)

opheffing van JIV-ERIC.

6.   De in de leden 4 en 5 bedoelde beslissingen worden slechts genomen indien alle leden ten minste twee weken voor de vergadering over de voorgenomen beslissingen zijn ingelicht. De in lid 5, onder a) en b), bedoelde wijzigingen van de statuten en van bijlage 2 worden slechts genomen indien alle leden ten minste twee weken voor de vergadering in kennis zijn gesteld van de precieze tekst van het wijzigingsvoorstel.

7.   Op wijzigingen van de statuten zijn de bepalingen van artikel 11 van Verordening (EG) nr. 723/2009 van toepassing.

Artikel 14

Uitvoerend directeur

1.   De raad benoemt de uitvoerend directeur van JIV-ERIC voor een termijn van vijf jaar, die kan worden verlengd. De uitvoerend directeur van JIV-ERIC is belast met de wetenschappelijke ontwikkeling van JIV-ERIC. De uitvoerend directeur is verantwoordelijk voor de uitvoering van de beslissingen van de raad en het dagelijks bestuur van alle operationele activiteiten van JIV-ERIC, waaronder de activiteiten van het coördinatie- en ondersteuningsbureau en de ontwikkeling van de correlator.

2.   De uitvoerend directeur is de wettelijke vertegenwoordiger van JIV-ERIC.

3.   De uitvoerend directeur werkt het in artikel 12, lid 6, onder b), bedoelde jaarlijkse werkprogramma uit en legt dit ter goedkeuring voor aan de raad.

4.   Zodra het jaarlijkse werkprogramma door de raad is goedgekeurd, wordt de uitvoerend directeur belast met de uitvoering ervan, als bedoeld in artikel 12, lid 6, onder b).

5.   De uitvoerend directeur kan een comité instellen om zich te laten bijstaan bij de uitvoering van de activiteiten van JIV-ERIC.

Artikel 15

Coördinatie- en ondersteuningsbureau van JIV-ERIC

Het coördinatie- en ondersteuningsbureau van JIV-ERIC zorgt voor het centrale beheer van de dagelijkse activiteiten van JIV-ERIC. Het ondersteunt het dagelijkse bestuur van JIV-ERIC en verleent bijstand aan de raad. Het bureau wordt ingesteld en geleid door de uitvoerend directeur.

HOOFDSTUK 6

FINANCIËN EN VERSLAGLEGGING AAN DE EUROPESE COMMISSIE

Artikel 16

Begrotingsbeginselen en boekhouding

1.   De middelen van JIV-ERIC mogen uitsluitend worden gebruikt voor in deze statuten bepaalde doeleinden.

2.   JIV-ERIC beheert zijn eigen activa overeenkomstig de fiscale regelgeving. JIV-ERIC mag middelen van derden verwerven, gebruiken en beheren om zijn doelstellingen te verwezenlijken.

3.   Het begrotingsjaar van JIV-ERIC begint op 1 januari en eindigt op 31 december van elk jaar.

4.   Voor elk begrotingsjaar worden alle ontvangsten en uitgaven van JIV-ERIC geraamd en in de begroting opgenomen. De jaarlijkse begroting moet in overeenstemming zijn met de algemeen aanvaarde beginselen van transparantie.

5.   De rekeningen van JIV-ERIC gaan vergezeld van een door een onafhankelijke instantie gecontroleerd verslag over het beheer op financieel en begrotingsgebied in het betrokken begrotingsjaar.

6.   Wat de opstelling, neerlegging, controle en openbaarmaking van de jaarrekening betreft, is JIV-ERIC onderworpen aan de voorschriften van het toepasselijke recht.

7.   JIV-ERIC zorgt ervoor dat de kredieten worden gebruikt volgens de beginselen van goed financieel beheer.

8.   JIV-ERIC boekt de kosten en ontvangsten van zijn economische activiteiten afzonderlijk.

9.   Het coördinatie- en ondersteuningsbureau van JIV-ERIC is verantwoordelijk voor het bijhouden van een nauwkeurige administratie van alle ontvangsten en uitbetalingen.

Artikel 17

Verslaglegging

1.   JIV-ERIC stelt een jaarlijks activiteitenverslag op waarin het met name verantwoording aflegt over de wetenschappelijke, operationele en financiële aspecten van zijn activiteiten. Het verslag wordt goedgekeurd door de raad en binnen zes maanden na afloop van het overeenkomstige begrotingsjaar bij de Commissie en de betrokken overheidsinstanties ingediend. Het verslag wordt openbaar gemaakt.

2.   JIV-ERIC stelt de Europese Commissie in kennis van alle omstandigheden die de verwezenlijking van de taken van JIV-ERIC ernstig in gevaar dreigen te brengen of JIV-ERIC belemmeren bij de naleving van de voorschriften die zijn vastgelegd in Verordening (EG) nr. 723/2009.

Artikel 18

Aansprakelijkheid

1.   JIV-ERIC is aansprakelijk voor zijn schulden.

2.   De financiële aansprakelijkheid van de leden voor de schulden van JIV-ERIC is beperkt tot de jaarlijkse bijdrage van elk individueel lid, als vermeld in bijlage 2.

3.   JIV-ERIC sluit de nodige verzekeringen af ter dekking van alle aan de opbouw en de werking van JIV-ERIC inherente risico's.

HOOFDSTUK 7

BELEID

Artikel 19

Samenwerkingsovereenkomsten met derden

Wanneer JIV-ERIC dat nuttig acht, kan het samenwerkingsovereenkomsten aangaan met derden, bijvoorbeeld onderzoeksinstellingen in landen die geen lid of waarnemer van JIV-ERIC zijn.

Artikel 20

Beleid inzake toegang voor gebruikers

1.   JIV-ERIC streeft naar open toegang tot de infrastructuur, met inachtneming van de beperkingen en voorwaarden die in het betrokken toegangsbeleid zijn opgenomen.

2.   Met toestemming van de informatieleverancier en met toepassing van door JIV-ERIC goedgekeurde authenticatieprocedures staan de door JIV-ERIC aangeboden gegevens, werktuigen en diensten open voor de wetenschapsgemeenschap.

3.   JIV-ERIC ziet erop toe dat gebruikers instemmen met de toegangsvoorwaarden en dat geschikte beveiligingsmaatregelen worden getroffen inzake interne opslag en verwerking van onderzoeksgegevens.

4.   JIV-ERIC voorziet in duidelijk omschreven regelingen voor het onderzoeken van vermeende beveiligingslekken en schending van geheimhoudingsverplichtingen van onderzoeksgegevens.

Artikel 21

Beleid inzake wetenschappelijke evaluatie

1.   Bij het faciliteren van wetenschappelijk onderzoek neemt JIV-ERIC de beginselen van transparantie in acht en ondersteunt het een cultuur van „beste praktijken”, zoals die zijn overeengekomen en in gebruik zijn genomen in het kader van de samenwerking met het EVN.

2.   De toegang tot de onderzoeksfaciliteiten van JIV-ERIC, tot observatietijd en tot de correlator wordt verleend op basis van de wetenschappelijke waarde en technische uitvoerbaarheid van projectvoorstellen; de voorstellen worden op basis van collegiale toetsing beoordeeld door onafhankelijke deskundigen, aan de hand van de in het EVN afgesproken criteria en praktijken. De toegang tot de correlator is afgestemd op de toewijzing en planning van observatietijd.

Artikel 22

Beleid inzake verspreiding

1.   JIV-ERIC neemt alle passende maatregelen ter bevordering van de infrastructuur en het gebruik ervan in onderzoek en onderwijs.

2.   JIV-ERIC moedigt de gebruikers aan hun onderzoeksresultaten te publiceren en de resultaten via JIV-ERIC beschikbaar te stellen.

3.   JIV-ERIC stelt een verspreidingsbeleid vast.

Artikel 23

Beleid inzake intellectuele-eigendomsrechten (IPR)

1.   De intellectuele-eigendomsrechten die noodzakelijk zijn voor en het resultaat zijn van onderzoek en ontwikkeling in verband met de correlator van JIV-ERIC worden erkend, maar de eigendom kan worden gedeeld door alle deelnemers die actief bijdragen aan het onderzoek ten behoeve van de ontwikkeling van de correlator. Wat de rechten van nationale onderzoeksinstellingen die infrastructuur ter beschikking stellen van JIV-ERIC betreft, geldt binnen JIV-ERIC een geïntegreerde aanpak van IPR-richtsnoeren en -contracten die van toepassing is op de overdracht van technologie en het delen van IPR; de uitvoerend directeur dient hiertoe bij de raad een voorstel voor procedurele voorschriften in.

2.   JIV-ERIC verstrekt onderzoekers richtsnoeren (bijvoorbeeld via een website) om te waarborgen dat onderzoek dat verricht is met via JIV-ERIC beschikbaar gesteld materiaal wordt uitgevoerd binnen een kader waarin de rechten van de eigenaren van gegevens worden geëerbiedigd.

Artikel 24

Personeelsbeleid, met inbegrip van het gelijkekansenbeleid

JIV-ERIC kiest als werkgever die gelijke kansen biedt steeds de beste kandidaat, ongeacht achtergrond, nationaliteit, geloofsovertuiging of geslacht. De arbeidsovereenkomsten voldoen aan de nationale wetgeving van het land waar het personeel werkzaam is.

Artikel 25

Aanbestedingsbeleid en belastingvrijstelling

1.   JIV-ERIC behandelt gegadigden en inschrijvers in aanbestedingsprocedures op gelijke en niet-discriminerende wijze, ongeacht of zij in de Europese Unie of daarbuiten zijn gevestigd. Het aanbestedingsbeleid van JIV-ERIC is in overeenstemming met de beginselen van transparantie, non-discriminatie en mededinging. De raad stelt uitvoeringsbepalingen vast waarin alle noodzakelijke details over de exacte aanbestedingsprocedures en -criteria worden geregeld.

2.   De uitvoerend directeur is verantwoordelijk voor alle aanbestedingen voor JIV-ERIC. Alle inschrijvingen worden gepubliceerd op de website van JIV-ERIC en in de landen van de leden en waarnemers. Het gunningsbesluit voor een aanbesteding wordt gepubliceerd op de website van JIV-ERIC en omvat een volledige motivering.

3.   Aanbesteding door leden en waarnemers ten aanzien van activiteiten van JIV-ERIC vindt plaats met de nodige aandacht voor de door de desbetreffende instanties opgestelde behoeften, technische vereisten en specificaties voor JIV-ERIC en is in overeenstemming met de toepasselijke nationale regelgeving.

4.   De vrijstelling van belasting op grond van artikel 143, lid 1, onder g), en artikel 151, lid 1, onder b), van Richtlijn 2006/112/EG van de Raad (1) en overeenkomstig de artikelen 50 en 51 van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 282/2011 van de Raad (2) beperkt zich tot de btw voor goederen en diensten voor officieel gebruik door JIV-ERIC met een waarde van meer dan 225 EUR, die volledig betaald en ingekocht zijn door JIV-ERIC. Deze vrijstellingen gelden niet voor aanschaf door individuele leden. Onverminderd artikel 25, leden 5 en 6, zijn er verder geen beperkingen van toepassing.

5.   De belastingvrijstellingen gelden voor niet-economische activiteiten, niet voor economische activiteiten.

6.   De btw-vrijstellingen gelden voor goederen en diensten die gebruikt worden voor de wetenschappelijke, technische en administratieve activiteiten van JIV-ERIC, in overeenstemming met zijn hoofdtaken. De vrijstelling geldt tevens voor kosten voor conferenties, workshops en bijeenkomsten die rechtstreeks verband houden met de officiële activiteiten van JIV-ERIC, met uitzondering van reis- en verblijfskosten.

Artikel 26

Beleid inzake gegevens

1.   In het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan de beginselen van open source en open access.

De uitvoerend directeur legt procedurele voorschriften inzake het gegevensbeleid met betrekking tot de gebruikers van de infrastructuur van JIV-ERIC aan de raad ter goedkeuring voor, overeenkomstig het beleid van het EVN.

2.   JIV-ERIC maakt alle tools publiekelijk toegankelijk en publiceert passende documentatie.

HOOFDSTUK 8

DUUR, ONTBINDING, GESCHILLEN, OPRICHTINGSBEPALINGEN

Artikel 27

Duur

JIV-ERIC wordt voor onbepaalde tijd opgericht.

Artikel 28

Ontbinding

1.   Tot ontbinding van JIV-ERIC wordt overgegaan na een besluit van de raad overeenkomstig artikel 13, lid 5, onder d).

2.   JIV-ERIC stelt de Europese Commissie onverwijld, doch uiterlijk tien kalenderdagen na de vaststelling van het besluit tot ontbinding van JIV-ERIC, van dit besluit in kennis.

3.   Activa die resteren na betaling van de schulden van JIV-ERIC worden verdeeld over de leden naar rato van hun totale jaarlijkse bijdrage aan JIV-ERIC op grond van bijlage 2.

4.   JIV-ERIC stelt de Europese Commissie onverwijld, doch uiterlijk tien dagen na het voltooien van de ontbindingsprocedure hiervan in kennis.

5.   JIV-ERIC houdt op te bestaan op de dag van bekendmaking door de Europese Commissie van de desbetreffende kennisgeving daarvan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 29

Toepasselijk recht

JIV-ERIC is, in aflopende volgorde, onderworpen aan:

a)

het recht van de Unie, en met name Verordening (EG) nr. 723/2009;

b)

Nederlands recht voor kwesties die niet of slechts gedeeltelijk worden geregeld door het recht van de Unie;

c)

deze statuten;

d)

het reglement van orde.

Artikel 30

Geschillen

1.   Het Hof van Justitie van de Europese Unie is bevoegd voor geschillen tussen de leden betreffende JIV-ERIC en voor geschillen tussen de leden en JIV-ERIC, alsook voor alle geschillen waarbij de Unie partij is.

2.   De wetgeving van de Unie inzake rechterlijke bevoegdheid is van toepassing op geschillen tussen JIV-ERIC en derden. Voor geschillen die niet onder de wetgeving van de Unie vallen, wordt overeenkomstig Nederlands recht bepaald welk gerecht bevoegd is voor de beslechting van het geschil in kwestie.

Artikel 31

Beschikbaarheid van de statuten

1.   De geldende versie van de statuten is te allen tijde voor het publiek toegankelijk beschikbaar via de website van JIV-ERIC en bij de statutaire zetel.

2.   Deze statuten zijn authentiek in alle versies in alle officiële taalversies van de in bijlage 1 vermelde leden. Deze statuten zijn tevens authentiek in alle versies in de officiële talen van de niet in bijlage 1 vermelde lidstaten. Geen enkele taalversie heeft voorrang.

3.   De vertalingen van de oorspronkelijke versie van de statuten en van wijzigingen daarvan worden door de Europese Commissie bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. Indien de Europese Commissie geen vertaling beschikbaar stelt, zorgt het coördinatie- en ondersteuningsbureau van JIV-ERIC voor de vertaling.

Artikel 32

Oprichtings- en overgangsbepalingen

1.   Het gastland roept zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 45 kalenderdagen na de inwerkingtreding van het besluit van de Commissie tot oprichting van JIV-ERIC, de leden van de raad bijeen voor een oprichtingsvergadering.

2.   Het gastland stelt de oprichtende leden in kennis van eventuele specifieke urgente juridische stappen die namens JIV-ERIC moeten worden ondernomen voordat de oprichtingsvergadering wordt gehouden. Tenzij een oprichtend lid binnen vijf werkdagen na ontvangst van de desbetreffende kennisgeving hiertegen bezwaar maakt, worden de juridische stappen uitgevoerd door een persoon die daartoe naar behoren door het gastland is gemachtigd.

3.   Tot de oprichting van JIV-ERIC blijven de huidige raad van bestuur en de huidige directeur van JIVE optreden als de wettelijke vertegenwoordiger van de Nederlandse stichting. De uitvoerend directeur van JIV-ERIC wordt door zowel de raad van bestuur van JIVE als de raad van JIV-ERIC gemachtigd om het beleid te bepalen tijdens de overgangsfase van de Stichting JIVE naar JIV-ERIC.

BIJLAGE 1

LIJST VAN LEDEN, WAARNEMERS EN VERTEGENWOORDIGENDE ENTITEITEN

LEDEN

Land of intergouvernementele organisatie

Vertegenwoordigende entiteit

(bv. ministerie of onderzoeksraad)

Franse Republiek

Centre national de la recherche scientifique (CNRS)

Koninkrijk der Nederlanden

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Koninkrijk Zweden

Vetenskapsrådet (VR)

Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Science and Technology Facilities Council (STFC)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WAARNEMERS

Land of intergouvernementele organisatie

Vertegenwoordigende entiteit

(bv. ministerie of onderzoeksraad)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIJLAGE 2

BIJDRAGEN

De raad van JIV-ERIC bepaalt ten minste eenmaal per vijf jaar aan de hand van onderstaande beginselen de hoogte van de bijdragen aan JIV-ERIC.

1.

Lidmaatschapsbijdragen

De lidmaatschapsbijdrage is evenredig met de lokale operationele kosten na toepassing van een vaste basisbijdrage. Dit houdt in dat leden die niet over een telescoop beschikken slechts een minimale bijdrage betalen, terwijl de bijdrage van de andere leden evenredig is met hun lokale operationele kosten.

2.

Extra bijdrage van het gastland

Het gastland dient bereid te zijn een substantiële bijdrage te leveren aan JIV-ERIC in de vorm van een gastlandpremie, die echter niet meer dan de helft van de totale basisbegroting van JIVE mag bedragen.

3.

Overeengekomen bijdragen voor de periode 2015-2019

De leden van JIV-ERIC zijn op [datum] tot overeenstemming gekomen over de onderstaande bijdragen.

(in EUR)

 

2015

2016

2017

2018

2019

Nederland

970 000

970 000

970 000

970 000

970 000

Verenigd Koninkrijk

200 000

200 000

200 000

200 000

200 000

Zweden

110 000

110 000

110 000

110 000

110 000

Frankrijk

50 000

50 000

50 000

50 000

50 000

Italië

210 000

210 000

210 000

210 000

210 000

Spanje

140 000

140 000

140 000

140 000

140 000

Zuid-Afrika

65 000

65 000

65 000

65 000

65 000

Italië, Spanje en Zuid-Afrika bereiden zich voor op het lidmaatschap. Hun bijdragen zijn daarom volledigheidshalve cursief weergegeven.


(1)  Richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (PB L 347 van 11.12.2006, blz. 1).

(2)  Uitvoeringsverordening (EU) nr. 282/2011 van de Raad van 15 maart 2011 houdende vaststelling van maatregelen ter uitvoering van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (PB L 77 van 23.3.2011, blz. 1).


Alkuun