EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2010/278/12

Inbjudan att lämna projektförslag – EACEA/32/10 – Tempus IV – Reform av högre utbildning genom internationellt universitetssamarbete

EUT C 278, 15.10.2010, p. 18–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.10.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 278/18


INBJUDAN ATT LÄMNA PROJEKTFÖRSLAG – EACEA/32/10

Tempus IV – Reform av högre utbildning genom internationellt universitetssamarbete

2010/C 278/12

1.   Syfte och beskrivning

Tempusprogrammet fortsätter i sin fjärde fas under perioden 2007–2013.

Programmets överordnade mål är att underlätta samarbetet mellan högskolor i EU-länderna och partnergrannländer. Programmet kommer särskilt att främja frivillig konvergens med den EU-utveckling inom högre utbildning som går tillbaka på Europa 2020 strategin, det strategiska ramverket for europeiskt samarbete inom utbildning och yrkesutbildning (Utbildning 2020) och Bolognaprocessen.

Syftet med denna inbjudan att lämna projektförslag är att främja multilateralt samarbete mellan högskolor, myndigheter och organisationer från EU-länder och partnerländer med särskild inriktning på att reformera och modernisera den högre utbildningen.

Ansvarigt för denna inbjudan att lämna projektförslag är genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur (”genomförandeorganet”), i enlighet med de befogenheter som det tilldelats av Europeiska kommissionen (”kommissionen”).

2.   Vem får söka?

För att kunna få bidrag måste de sökande vara juridiska personer (”rättsliga enheter”) som varit lagligen etablerade under mer än fem år i EU-länderna eller något av Tempus partnerländer.

De som ansöker om att få delta i Gemensamma projekt måste vara statligt erkända, offentliga eller privata högskolor eller föreningar, organisationer eller nätverk av högskolor som har till uppgift att främja, förbättra och reformera den högre utbildningen.

De som ansöker för Strukturella åtgärder måste vara rättsliga enheter enligt vad som angetts ovan för gemensamma projekt, eller nationella eller internationella sammanslutningar för rektorer, lärare eller studenter.

Institutioner och organisationer som har rätt att delta som partner/medbidragsmottagare i Tempusprogrammet kan vara allt från institutioner och organisationer för högre utbildning till icke-akademiska institutioner och organisationer såsom icke-statliga organisationer, företag, industrier och offentliga myndigheter.

Dessa institutioner och organisationer måste ligga i någon av följande fyra grupper av behöriga sökarländer:

EU:s 27 medlemsländer.

4 länder på västra Balkan: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro och Serbien samt Kosovo (1).

17 grannländer söder och öster om EU: Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Libyen, Marocko, de ockuperade palestinska territorierna, Syrien, Tunisien, Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien, Ryska federationen och Ukraina.

5 Centralasiatiska republiker: Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan.

3.   Åtgärder som kan få bidrag samt projekttid

De två viktigaste samarbetsinstrumenten i denna inbjudan att lämna projektförslag är följande:

—   Gemensamma projekt: projekt som bygger på en strategi ”nedifrån och upp” och som syftar till modernisering och reformer på institutionell nivå (universitetsnivå). Syftet med de gemensamma projekten är att överföra kunskaper mellan universitet, organisationer och institutioner från EU och partnerländerna samt mellan enheter i partnerländerna.

—   Strukturella åtgärder: projekt som har till syfte att bidra till att utveckla och reformera högskolesystemen i partnerländerna, öka deras kvalitet och relevans samt öka deras frivilliga konvergens med utvecklingen i EU. Strukturella åtgärder kommer att avse insatser för att stödja strukturella reformer av högskolesystemen och dess strategiska inramning på nationell nivå.

Enligt denna inbjudan, kan nationella och flerlandsprojekt finansieras:

Nationella projekt måste uppfylla nationella prioriteringar som utarbetats i nära dialog mellan EU delegationer och respektive myndigheter i partnerländerna.

För nationella projekt måste förslagen lämnas in av grupper av institutioner som omfattar

minst tre högskolor från ett partnerland (när det gäller Montenegro och Kosovo räcker det med en högskola på grund av högskolesektorns begränsade storlek),

minst tre högskolor från tre olika EU-länder.

Flerlandsprojekt måste stämma med de regionala programprioriteringar som har fastställts i linje med EU:s samarbetsagenda med partnerländernas regioner enligt vad som anges i EU:s strategiska dokument angående grannländerna (2), föranslutningsländerna (3) och länderna i Centralasien (4) och är gemensamma för samtliga partnerländer inom en viss region, eller avse en nationell prioritering som är gemensam för vart och ett av de deltagande partnerländerna.

För flerlandsprojekt måste förslagen lämnas in av grupper av institutioner som omfattar

minst två högskolor från vart och ett av de partnerländer (minst två partnerländer) som deltar i förslaget (med undantag för Kosovo och Montenegro där kravet är en högskola från vardera landet),

minst tre högskolor från tre olika EU-länder.

För strukturella åtgärder gäller ytterligare ett villkor: departementet/departementen med ansvar för högskoleutbildningen i partnerlandet/partnerländerna måste delta som partner i ett projekt som avser strukturella åtgärder.

Maximal projektlängd är 24 månader eller 36 månader. Behörighetsperioden för kostnader förväntas starta den 15 oktober 2011.

4.   Tilldelningskriterier

Behöriga ansökningar för gemensamma projekt och strukturella åtgärder kommer att granskas av externa oberoende experter utifrån följande tilldelningskriterier:

Projektmålens tydlighet och konsekvens. Deras relevans för högskolereformerna (Europa 2020 strategin, det strategiska ramverket for europeiskt samarbete inom utbildning och yrkesutbildning (Utbildning 2020) och, Bolognaprocessen) i partnerlandets institution eller system. Ansökningarna måste redovisa projektets effekt på dessa reformer (25 % av det totala värdet).

Partnerskapets kvalitet (kompetens, erkända expertkunskaper och behörigheter som behövs för att genomföra alla aspekter av arbetsprogrammet, lämplig fördelning av uppgifter, effektiv kommunikation och samarbete). (20 % av det totala värdet).

Projektinnehållets kvalitet och tillämpad metodik, inbegripet bland annat projektresultatens och relaterade aktiviteters lämplighet i enlighet med projektets allmänna och specifika mål, demonstrerad logisk och grundlig planeringsförmåga (logisk rammatris och arbetsplan), föregripen kvalitetskontroll, övervakning och ledning av projektet (indikatorer och jämförelseprojekt). (25 % av det totala värdet).

Projektets hållbarhet eller långsiktiga effekter på institutioner, målgrupper och/eller system för högre utbildning, inklusive spridning och utnyttjande av aktiviteter och projektresultat. (15 % av det totala värdet).

Budget och kostnadseffektivitet, inbegripet personalplanering som respekterar de dagliga lönesatserna, inköp av lämplig utrustning, effektivt utnyttjande av perioder för rörlighet, rättvis distribution av budget och möjlighet att utföra projektet inom budget. (15 % av det totala värdet).

5.   Budget och bidragsbelopp

Den preliminära budgeten för medfinansiering av projekt enligt denna förslagsinfordran uppgår till 48,7 miljoner EUR.

Det ekonomiska bidraget från den Europeiska Unionen får inte överstiga 90 procent av de totala bidragsberättigade kostnaderna. En medfinansiering på lägst 10 procent av den totala bidragsberättigade kostnaden krävs.

Lägsta bidragsbelopp för både gemensamma projekt och strukturåtgärder kommer att vara 500 000 EUR. Högsta bidragsbelopp kommer att vara 1 500 000 EUR. För nationella projekt, när det gäller Kosovo och Montenegro har lägsta bidragsbeloppet för båda typerna av projekt fastställts till 300 000 EUR.

6.   Inlämning av ansökningar och tidsfrister

Bidragsansökningar ska avfattas på engelska, franska eller tyska och göras på den elektroniska blankett som tagits fram särskilt för detta syfte och som kommer att finnas på genomförandeorganets webbplats: http://eacea.ec.europa.eu/tempus

De fullständigt ifyllda elektroniska ansökningsblanketterna för gemensamma projekt och för strukturåtgärder ska vara inlämnade senast den 15 februari 2011 kl. 12.00 Brysseltid.

Den elektroniska ansökningsblanketten betraktas som original. För att ge såväl de sökande som genomförandeorganet ytterligare garantier och för att lämna in ytterligare efterfrågad information ska en komplett papperskopia av den inlämnade elektroniska blanketten tillsammans med kompletterande dokument (se riktlinjerna för inbjudan) skickas med post till genomförandeorganet senast den 15 februari 2011 (poststämpelns datum gäller) till följande adress:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Tempus & Bilateral Cooperation with Industrialised Countries

Call for Proposal EACEA/32/10

Office: BOUR 2/17

Avenue du Bourget 1

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Ansökningar som skickas med fax eller e-post kommer inte att beaktas.

7.   Övriga upplysningar

Ansökan måste följa bestämmelserna i riktlinjerna för ansökan – inbjudan att lämna projektförslag EACEA/32/10, lämnas in på den ansökningsblankett som tillhandahålls och innehålla relevanta bilagor. De dokument som anges ovan finns på Internet på följande adress:

http://eacea.ec.europa.eu/tempus


(1)  Under FN:s beskydd, enligt definitionen i FN:s säkerhetsråds resolution 1244 av den 10 juni 1999.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1638/2006 av den 24 oktober 2006 om fastställande av allmänna bestämmelser för upprättandet av ett europeiskt grannskaps- och partnerskapsinstrument; http://ec.europa.eu/world/enp/pdf/oj_l310_en.pdf europeiskt grannskaps- och partnerskapsinstrument, ENPI Interregionalt program, strategidokument 2007–2013 och vägledande program 2007–2010; http://ec.europa.eu/world/enp/pdf/country/enpi_interregional_en.pdf

(3)  Rådets förordning (EG) nr 1085/2006 av den 17 juli 2006 om upprättande av ett instrument för stöd inför anslutningen; http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2006/l_210/l_21020060731en00820093.pdf Instrument för stöd inför anslutningen (IPA), flerårigt vägledande planeringsdokument (MIPD), 2008-2010, flera stödmottagare; MIPD (2008–2010), C(2008) 3585 av den 17 juli 2008 http://www.cc.cec/sg_vista/cgi-bin/repository/getdoc/COMM_NATIVE_C_2008_3585_1_EN_ANNEXE.doc

(4)  EU och Centralasien: Strategi för ett nytt partnerskap; Europeiska unionens råd den 31 maj 2007, 10113/07 http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/librairie/PDF/EU_CtrlAsia_EN-RU.pdf


Top