Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XX1015(02)

    Raport final al consilierului-auditor în Cazul COMP/39.317 – E.ON Gas

    JO C 278, 15.10.2010, p. 8–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.10.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 278/8


    Raport final al consilierului-auditor (1) în Cazul COMP/39.317 – E.ON Gas

    2010/C 278/05

    Proiectul de decizie prezentat Comisiei se referă la un presupus abuz de poziție dominantă în temeiul articolului 102 din TFUE din partea societății germane E.ON, activă în domeniul energiei, și a filialelor acesteia, E.ON Ruhrgas AG și E.ON Gastransport GmbH (denumite împreună în continuare „E.ON”). În proiect se exprimă preocuparea că este posibil ca E.ON să fi refuzat rezervări pe termen lung efectuate în sistemul E.ON de transport al gazelor. Întreprinderea și-a rezervat tranșe mari din capacitățile de intrare ferme disponibile în rețeaua sa de transport al gazelor. Aceste practici pot conduce la blocarea concurenților care încearcă să transporte și să vândă gaze clienților racordați la rețeaua E.ON, restrângând astfel concurența pe piețele de furnizare a gazelor din aval.

    Comisia a deschis procedura în vederea luării unei decizii în temeiul capitolului III din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (2) și a adoptat o evaluare prealabilă, conform articolului 9 alineatul (1), la 22 decembrie 2009. Discuțiile ulterioare cu serviciile Comisiei au condus la propunerea de angajamente de către E.ON în ianuarie 2010. În temeiul acestor angajamente, E.ON garantează, în principal, o cedare semnificativă imediată a capacităților de intrare atât pentru gazele cu valoare calorică ridicată („gaze H”), cât și pentru gazele cu valoare calorică scăzută („gaze L”), precum și o reducere pe termen lung a rezervărilor sale de capacitate pentru ambele rețele de gaze până cel târziu la 1 octombrie 2015. În acest sens, E.ON a acceptat comercializarea capacităților cedate, inițial pentru primii doi ani și ulterior pentru restul perioadei de angajament. Mai mult, E.ON s-a angajat să cedeze o cantitate proporțională de capacități de ieșire adiacente la punctele de intrare în care nu există suficiente astfel de capacități și pentru care dispune, în același timp, de rezerve semnificative de capacitate de ieșire.

    La 22 ianuarie 2010, Comisia a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene o comunicare în conformitate cu articolul 27 alineatul (4), care rezumă preocupările și angajamentele și invită totodată părțile terțe interesate să transmită observații cu privire la această notificare în termen de o lună de la publicarea acesteia. S-au primit în total 20 de răspunsuri de la părțile interesate, în special de la concurenți, asociații de furnizori de gaze și clienți, precum și de la autoritățile naționale de reglementare.

    Comisia a informat E.ON cu privire la rezultatul testului de piață. Întreprinderea a răspuns preocupărilor exprimate și a înaintat o propunere revizuită a angajamentelor la 24 martie 2010.

    Comisia a ajuns la concluzia că, având în vedere angajamentele modificate și fără a se aduce atingere prevederilor articolului 9 alineatul (2), procedura ar trebui să se încheie.

    E.ON a comunicat Comisiei că a primit acces suficient la informațiile pe care le-a considerat necesare în vederea asumării angajamentelor pentru a putea răspunde preocupărilor exprimate de Comisie.

    E.ON sau părțile terțe nu au adresat solicitări suplimentare consilierului-auditor în ceea ce privește prezentul caz.

    Având în vedere cele prezentate mai sus, consider că, în acest caz, dreptul la audiere a fost respectat.

    Bruxelles, 16 aprilie 2010.

    Michael ALBERS


    (1)  În temeiul articolelor 15 și 16 din Decizia 2001/462/CE, CECO a Comisiei din 23 mai 2001 privind mandatul consilierilor-auditori în anumite proceduri în domeniul concurenței – JO L 162, 19.6.2001, p. 21.

    (2)  În continuare, toate articolele la care se face referire fac parte din Regulamentul (CE) nr. 1/2003.


    Top