EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0141

Regulamentul (UE) nr. 141/2013 al Comisiei din 19 februarie 2013 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1338/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare referitoare la sănătatea publică, precum și la sănătatea și siguranța la locul de muncă, în ceea ce privește statisticile bazate pe Ancheta europeană de sănătate realizată prin interviu (EHIS) Text cu relevanță pentru SEE

JO L 47, 20.2.2013, p. 20–48 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 17/02/2014

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/141/oj

20.2.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 47/20


REGULAMENTUL (UE) NR. 141/2013 AL COMISIEI

din 19 februarie 2013

de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1338/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare referitoare la sănătatea publică, precum și la sănătatea și siguranța la locul de muncă, în ceea ce privește statisticile bazate pe Ancheta europeană de sănătate realizată prin interviu (EHIS)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1338/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind statisticile comunitare referitoare la sănătatea publică, precum și la sănătatea și siguranța la locul de muncă (1), în special articolul 9 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1338/2008 stabilește un cadru comun pentru producerea sistematică de statistici europene referitoare la sănătatea publică și la sănătatea și siguranța la locul de muncă.

(2)

În temeiul articolului 9 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1338/2008, sunt necesare măsuri de punere în aplicare pentru specificarea datelor și metadatelor care urmează a fi furnizate privind starea de sănătate, factorii determinanți ai sănătății și îngrijirea sănătății care fac obiectul anexei I la regulamentul respectiv și pentru a stabili perioadele de referință și intervalele pentru furnizarea acestor date.

(3)

Datele respective reprezintă un set minim de date statistice care ar trebui să permită o mai bună monitorizare a programelor de sănătate și a politicilor din Uniune privind incluziunea socială și protecția socială, inegalitățile în materie de sănătate și îmbătrânirea cu o stare bună de sănătate.

(4)

Datele confidențiale transmise de statele membre Comisiei (Eurostat) ar trebui tratate în conformitate cu principiul confidențialității statistice, așa cum este prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene (2) și în Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (3).

(5)

O analiză cost-beneficiu a fost realizată și evaluată în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 1338/2008. Ea a demonstrat că este probabil ca disponibilitatea unor date comparabile la nivelul Uniunii să fie foarte utilă pentru deciziile privind politicile din domeniul sănătății și din cel social și pentru scopuri științifice, utilizând instrumente comune ce permit coerența datelor între țări, chiar dacă costurile aferente vor varia în funcție de gradul de integrare a variabilelor solicitate și a metodologiei utilizate în cadrul anchetelor naționale existente.

(6)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Sistemului Statistic European,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Domeniul de aplicare

Statisticile europene bazate pe Ancheta europeană de sănătate realizată prin interviu (EHIS) se referă la starea de sănătate, îngrijirea sănătății și factorii determinanți ai sănătății, precum și la caracteristicile sociodemografice ale populației în vârstă de 15 ani și peste.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„gospodărie” înseamnă o persoană care locuiește singură sau un grup de persoane care locuiesc împreună în aceeași locuință privată și împart cheltuielile, inclusiv achiziția în comun a produselor de primă necesitate; această definiție nu cuprinde gospodăriile colective, precum spitale, cămine sau case de îngrijire, penitenciare, cazărmi, instituții religioase, internate sau pensiuni;

2.

„reședință obișnuită” înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada zilnică de repaus, fără a ține seama de absențele temporare pentru recreere, vacanțe, vizite la prieteni și rude, afaceri, tratamente medicale sau pelerinaj religios, sau, în absența informațiilor, locul de reședință legal sau înregistrat.

Se consideră că au reședință obișnuită în zona geografică în cauză doar următoarele persoane:

(a)

cele care au locuit la locul lor de reședință obișnuită o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni înainte de data de referință; sau

(b)

cele care au sosit la locul lor de reședință obișnuită în cursul celor 12 luni anterioare datei de referință, cu intenția de a rămâne pentru cel puțin un an.

În cazul în care nu se pot determina circumstanțele menționate la literele (a) sau (b), „reședință obișnuită” înseamnă locul domiciliului legal sau înregistrat;

3.

„microdate” înseamnă observații neagregate sau măsurători ale caracteristicilor unităților individuale;

4.

„metadate” înseamnă date care definesc și descriu alte date, precum și procesele de derulare a activităților statistice.

Articolul 3

Date solicitate

(1)   Fiecare stat membru transmite Comisiei (Eurostat) microdatele prevăzute în anexa I.

(2)   Aceste microdate se bazează pe eșantioane aleatorii reprezentative la nivel național.

(3)   Pentru a obține un nivel înalt de armonizare între țări privind rezultatele anchetei, Comisia (Eurostat), în strânsă cooperare cu statele membre, propune recomandări practice și metodologice și ghiduri privind eșantionarea și implementarea anchetei, sub forma unui „Manual privind ancheta europeană de sănătate realizată prin interviu”, incluzând un model de chestionar.

(4)   Dimensiunea minimă efectivă a eșantionului, calculată pe baza unei eșantionări aleatorii simple, este prevăzută în anexa II. Factorii de ponderare se calculează luând în considerare probabilitatea unității de selecție, de nonrăspuns și, după caz, de ajustare a eșantionului pe baza datelor externe referitoare la distribuția persoanelor în populația-țintă.

(5)   Sunt excluse părțile mici din teritoriul național reprezentând maximum 2 % din populația națională a statelor membre respective, precum și teritoriile naționale enumerate în anexa III.

Articolul 4

Anul și populația de referință

(1)   Anul de referință este 2013, 2014 sau 2015.

(2)   Populația de referință trebuie să fie constituită din persoane în vârstă de 15 ani și peste care domiciliază în gospodării private și au reședința pe teritoriul statului membru respectiv la momentul colectării datelor.

(3)   Colectarea datelor se desfășoară pe o perioadă de cel puțin trei luni, incluzând cel puțin o lună de toamnă (septembrie-decembrie).

Articolul 5

Metadate de referință

(1)   Metadatele de referință referitoare la calitate sunt transmise în conformitate cu standardul privind Sistemul Statistic European specificat de Comisie (Eurostat) și convenit cu statele membre.

(2)   Statele membre furnizează aceste metadate Comisiei (Eurostat) cel târziu la două luni după transmiterea microdatelor.

Articolul 6

Furnizarea de microdate și de metadate de referință Comisiei (Eurostat)

(1)   Statele membre furnizează microdatele finalizate, validate și ponderate și metadatele de referință privind calitatea solicitate prin prezentul regulament în conformitate cu un standard de schimb de date specificat de Comisie (Eurostat). Microdatele și metadatele de referință privind calitatea sunt furnizate utilizând serviciile punctului unic de acces.

(2)   Microdatele sunt puse la dispoziție cel târziu până la 30 septembrie 2015 sau la nouă luni de la încheierea perioadei de colectare a datelor naționale în cazurile în care ancheta se desfășoară după decembrie 2014.

Articolul 7

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 19 februarie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 354, 31.12.2008, p. 70.

(2)  JO L 87, 31.3.2009, p. 164.

(3)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


ANEXA I

Microdatele care urmează a fi transmise Comisiei (Eurostat)

VARIABILE TEHNICE ALE ANCHETEI

Denumirea variabilei

Descriere

Categorii de răspuns și coduri

Filtru

PID

Numărul de identificare al respondentului

Număr din 10 cifre

– 1

lipsă

Toate persoanele

HHID

Numărul de identificare al gospodăriei

Număr din 10 cifre

– 1

lipsă

Toate persoanele

PRIMSTRAT

Straturi primare așa cum s-au utilizat pentru selecția eșantionului

0001 – 9999

– 2

nu se aplică (nicio stratificare)

Toate persoanele

PSU

Unități primare de eșantionare așa cum s-au utilizat pentru selecția eșantionului

0001 – 9999

– 2

nu se aplică (nicio eșantionare cu mai multe etape)

Toate persoanele

WGT

Ponderea finală individuală

Formatul numărului: 5 cifre în total, inclusiv un maximum de 3 zecimale

– 1

lipsă

Toate persoanele

PROXY

Intervievarea persoanei selectate sau a unei alte persoane (interviu indirect)

1.

Persoana însăși

2.

Alt membru al gospodăriei

3.

O altă persoană din afara gospodăriei

– 1

lipsă

Toate persoanele

REFYEAR

Anul de referință al interviului

4 cifre

Toate persoanele

REFMONTH

Luna de referință a interviului

1 – 12

– 1

lipsă

Toate persoanele

INTMETHOD

Metoda utilizată pentru colectarea datelor

10.

Prin poștă, versiunea nonelectronică

11.

Prin poștă, versiunea electronică (e-mail)

20.

Față în față, versiunea nonelectronică

21.

Față în față, versiunea electronică

30.

Prin telefon, versiunea nonelectronică

31.

Prin telefon, versiunea electronică

40.

Prin internet

50.

Metodă de colectare mixtă (de exemplu: atât metodă poștală, cât și interviu în vederea colectării datelor)

Toate persoanele

INTLANG

Limba utilizată pentru interviu

Coduri cu 3 cifre (Lista codurilor standard a Eurostat)

– 1

lipsă

Toate persoanele


VARIABILE SOCIALE DE BAZĂ

Denumirea variabilei

Descriere

Categoriile și codurile răspunsurilor

Filtru

SEX

Sexul respondentului

1.

Masculin

2.

Feminin

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

AGE

Vârsta respondentului în ani împliniți la momentul interviului

Număr în cifre

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

COUNTRY

Țara de reședință

2 cifre, pe baza nivelului cel mai agregat al clasificării NUTS (nivelul 0 sau nivelul țării)

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

BIRTHPLACE

Țara de naștere

10.

Nativ

21.

Născut într-un alt stat membru al UE

22.

Născut într-o țară care nu este membră a UE

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CITIZEN

Țara de cetățenie la momentul colectării datelor

10.

Cetățean/deține cetățenia țării raportoare

21.

Necetățean/nu deține cetățenia țării raportoare, însă este cetățean al unui alt stat membru al UE

22.

Necetățean/nu deține cetățenia țării raportoare, însă este cetățean al unei țări care nu este membră a UE

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

REGION

Regiunea de reședință

Codificare conform NUTS, la nivel de 2 cifre

– 1

lipsă

Toate persoanele

DEG_URB

Grad de urbanizare

1.

Zonă dens populată

2.

Zonă mediu populată

3.

Zonă slab populată

– 1

lipsă

Toate persoanele

MARSTALEGAL

Starea civilă legală

1.

Nu a fost căsătorit(ă) niciodată și nu a fost niciodată într-un parteneriat înregistrat

2.

Căsătorit(ă) sau într-un parteneriat înregistrat

3.

Văduv(ă) sau într-un parteneriat înregistrat încheiat cu decesul partenerului [nerecăsătorit(ă), nici într-un nou parteneriat înregistrat]

4.

Divorțat(ă) sau într-un parteneriat înregistrat dizolvat legal [nerecăsătorit(ă), nici într-un nou parteneriat înregistrat]

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

MARSTADEFACTO

Starea civilă de fapt

1.

Persoană care trăiește într-o uniune consensuală

2.

Persoană care nu trăiește în uniune consensuală

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HATLEVEL

Cel mai înalt nivel de educație absolvit (Nivel de educație)

Pe baza clasificării ISCED-2011

0.

Dezvoltarea timpurie a copiilor, învățământ preșcolar

1.

Învățământ primar

2.

Învățământ secundar inferior

3.

Învățământ secundar superior

4.

Învățământ postsecundar, dar neechivalent educației terțiare

5.

Învățământ terțiar de scurtă durată

6.

Învățământ terțiar; licență sau titlu echivalent

7.

Învățământ terțiar; masterat sau titlu echivalent

8.

Învățământ terțiar; doctorat sau titlu echivalent

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

MAINSTAT

Statutul ocupațional autodeclarat

10.

Exercită o profesiune sau o activitate, inclusiv o muncă neremunerată pentru o întreprindere sau o afacere familială, o ucenicie sau un stagiu remunerat etc.

20.

Șomer

31.

Copil, elev, student, care urmează un stagiu de formare profesională, desfășoară o muncă neremunerată

32.

Pensionar sau pensionat anticipat sau a renunțat la afacerea pe cont propriu

33.

Persoană cu dizabilitate permanentă

34.

În serviciu militar sau civil obligatoriu

35.

Care efectuează activități casnice

36.

Alte persoane fără activitate

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

FT_PT

Muncă cu normă întreagă sau cu normă parțială

1.

Cu normă întreagă

2.

Cu normă parțială

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

MAINSTAT = 10

JOBSTAT

Statutul profesional

10.

Persoană care desfășoară o activitate pe cont propriu

21.

Salariat cu loc de muncă permanent sau cu un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată

22.

Salariat cu loc de muncă temporar sau cu un contract de muncă pe o perioadă determinată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

MAINSTAT = 10

JOBISCO

Ocupația actuală

Codificare ISCO-08 la nivel de 2 cifre

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

MAINSTAT = 10

LOCNACE

Sectorul economic al locului de muncă

Secțiuni ale NACE Rev. 2

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

MAINSTAT = 10

HHNBPERS

Numărul de persoane care locuiesc în gospodărie, inclusiv respondentul

0 – 98

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HHNBPERS_0_4

Numărul de persoane în vârstă de până la 4 ani

0 – 98

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HHNBPERS_5_13

Numărul de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani

0 – 98

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HHNBPERS_14_15

Numărul de persoane cu vârste cuprinse între 14 și 15 ani

0 – 98

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HHNBPERS_16_24

Numărul de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 24 ani

0 – 98

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HHNBPERS_25_64

Numărul de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 64 ani

0 – 98

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HHNBPERS_65plus

Numărul de persoane în vârstă de 65 de ani și peste

0 – 98

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HHTYPE

Tipul gospodăriei

10.

Gospodărie formată dintr-o singură persoană

21.

Părinte singur cu copil (copii) cu vârstă (vârste) sub 25 de ani

22.

Cuplu fără copil (copii) cu vârsta (vârste) sub 25 de ani

23.

Cuplu cu copil (copii) cu vârsta (vârste) sub 25 de ani

24.

Cuplu sau părinte singur cu copil (copii) cu vârstă (vârste) sub 25 de ani și alte persoane care trăiesc în gospodărie

25.

Alt tip de gospodărie

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HH_ACT

Numărul de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani membre ale gospodăriei, care au un loc de muncă

0 – 98

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HH_INACT

Numărul de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani membre ale gospodăriei care sunt șomere sau inactive din punct de vedere economic

0 – 98

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HHINCOME

Venitul net lunar echivalat al gospodăriei

1.

Inferior primei quintile

2.

Între prima și cea de a doua quintilă

3.

Între cea de a doua și cea de a treia quintilă

4.

Între cea de a treia și cea de a patra quintilă

5.

Între cea de a patra și cea de a cincea quintilă

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele


VARIABILE PRIVIND SĂNĂTATEA

Denumirea variabilei

Descriere

Categorii de răspuns și coduri

Filtru

Starea de sănătate – Modulul minim european privind sănătatea

HS1

Starea generală de sănătate percepută:

percepția personală a stării generale de sănătate

1.

Foarte bună

2.

Bună

3.

Satisfăcătoare

4.

Proastă

5.

Foarte proastă

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HS2

Probleme de sănătate de lungă durată:

persoana suferă de o boală sau are probleme de sănătate cu o durată de cel puțin șase luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HS3

Limitarea activității generale:

limitarea activităților desfășurate în mod obișnuit din cauza unor probleme de sănătate de cel puțin șase luni

1.

Limitare severă a activității

2.

Activitate limitată, însă nu în mod sever

3.

Activitatea nu este deloc limitată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Boli și afecțiuni cronice

CD1a

Astm în ultimele 12 luni (inclusiv astm alergic)

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1b

Bronșită cronică, bronșită pulmonară cronică obstructivă sau emfizem în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1c

Infarct miocardic (atac de cord) în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1d

Boală coronariană sau angină pectorală în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1e

Hipertensiune arterială în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1f

Atac cerebral (hemoragie cerebrală, tromboză cerebrală) în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1g

Artroză (cu excepția artritei) în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1h

Afecțiune a zonei lombare sau altă deficiență cronică a zonei lombare în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1i

Afecțiune a zonei cervicale sau altă deficiență cronică a zonei cervicale în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1j

Diabet în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1k

Alergie, cum ar fi rinita, inflamarea ochilor, dermatita, alergia alimentară sau de alt tip (cu excepția astmului alergic) în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1l

Ciroză hepatică în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1m

Incontinență urinară, probleme privind controlul vezicii în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1n

Probleme renale în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

CD1o

Depresie în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Accidente și răniri

AC1a

Accident rutier suferit în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

AC1b

Accident la domiciliu suferit în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

AC1c

Accident în timpul liber suferit în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

AC2

Cea mai importantă intervenție de asistență medicală pentru cel mai grav accident suferit în ultimele 12 luni

1.

Internarea într-un spital sau într-o altă instituție medicală

2.

Apelarea la un medic sau la o asistentă medicală

3.

Nu a fost necesară nicio intervenție

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă

AC1a = 1 sau

AC1b = 1 sau

AC1c = 1

Absența de la locul de muncă (din cauza unor probleme de sănătate)

AW1

Absență de la locul de muncă din cauza unor probleme personale de sănătate în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă MAINSTAT = 10

AW2

Numărul de zile de absență de la locul de muncă din cauza unor probleme personale de sănătate în ultimele 12 luni

Numărul de zile

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AW1 = 1

Limitări funcționale fizice și senzoriale

PL1

Ochelari sau lentile de contact

1.

Da

2.

Nu

3.

Orb sau nu poate vedea deloc

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PL2

Dificultăți de vedere, chiar și atunci când poartă ochelari sau lentile de contact

1.

Fără dificultate

2.

Cu puțină dificultate

3.

Cu mare dificultate

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă PL1 = 1 sau 2

PL3

Utilizarea unei proteze auditive

1.

Da

2.

Nu

3.

Complet surd

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PL4

Dificultate de a urmări o conversație cu o altă persoană într-o încăpere liniștită, chiar și atunci când utilizează o proteză auditivă

1.

Fără dificultate

2.

Cu puțină dificultate

3.

Cu mare dificultate

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă PL3 = 1 sau 2

PL5

Dificultate de a urmări o conversație cu o altă persoană într-o încăpere zgomotoasă, chiar și atunci când utilizează o proteză auditivă

1.

Fără dificultate

2.

Cu puțină dificultate

3.

Cu mare dificultate

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă PL3 = 1 sau 2 și

PL4 = 1 sau 2 sau 3

PL6

Dificultate de a parcurge pe jos jumătate de km pe teren plat fără ajutorul unei persoane, al unui dispozitiv sau echipament

1.

Fără dificultate

2.

Cu puțină dificultate

3.

Cu mare dificultate

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PL7

Dificultate de a urca sau a coborî 12 trepte

1.

Fără dificultate

2.

Cu puțină dificultate

3.

Cu mare dificultate

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Activități de îngrijire personală

PC1a

Dificultate de a se hrăni

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

PC1b

Dificultate de a se urca și a coborî din pat sau de a se așeza și a se ridica de pe scaun

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

PC1c

Dificultate de a se îmbrăca și a se dezbrăca

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

PC1d

Dificultate de a utiliza toaleta

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

PC1e

Dificultate de a face baie sau duș

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

PC2

De obicei, persoana primește ajutor pentru efectuarea uneia sau mai multor activități de îngrijire personală: hrănire, urcarea și coborârea din pat sau așezarea și ridicarea de pe scaun, îmbrăcare și dezbrăcare, utilizarea toaletei, baie sau duș

1.

Da, cel puțin pentru o activitate

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă (AGE >= 65) și

{PC1a ≠ 1 sau PC1b ≠ 1 sau PC1c ≠ 1 sau PC1d ≠ 1 sau PC1e ≠ 1}

PC3

Persoana are nevoie de ajutor sau de mai mult ajutor pentru efectuarea uneia sau mai multor activități de îngrijire personală: hrănire, urcarea și coborârea din pat sau așezarea și ridicarea de pe scaun, îmbrăcare și dezbrăcare, utilizarea toaletei, baie sau duș

1.

Da, cel puțin pentru o activitate

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă (AGE >= 65) și

{PC1a ≠ 1 sau PC1b ≠ 1 sau PC1c ≠ 1 sau PC1d ≠ 1 sau PC1e ≠ 1}

Activități casnice

HA1a

Dificultate de a pregăti mesele

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

5.

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

HA1b

Dificultate de a utiliza telefonul

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

5.

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

HA1c

Dificultate de a face cumpărături

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

5.

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

HA1d

Dificultate de a gestiona administrarea medicației

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

5.

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

HA1e

Dificultate de a efectua activități casnice ușoare

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

5.

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

HA1f

Dificultate de a efectua ocazional activități casnice grele

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

5.

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

HA1g

Dificultate de a administra bugetul și sarcinile zilnice

1.

Nicio dificultate

2.

Oarecum dificil

3.

Foarte dificil

4.

Nu poate deloc/îi este imposibil

5.

Nu se aplică (nu a încercat niciodată sau nu are nevoie să facă acest lucru)

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AGE >= 65

HA2

De obicei, persoana primește ajutor pentru efectuarea uneia sau mai multor activități casnice: pregătirea meselor, utilizarea telefonului, cumpărături, administrarea medicației, activități casnice ușoare sau, ocazional, activități casnice grele, gestionarea bugetului și a sarcinilor zilnice

1.

Da, cel puțin pentru o activitate

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă (AGE >= 65) și

{HA1a ≠ 1 sau HA1b ≠ 1 sau HA1c ≠ 1 sau HA1d ≠ 1 sau HA1e ≠ 1 sau HA1f ≠ 1 sau HA1g ≠ 1}

HA3

Persoana are nevoie de ajutor sau de mai mult ajutor pentru efectuarea uneia sau mai multor activități casnice: pregătirea meselor, utilizarea telefonului, cumpărături, administrarea medicației, activități casnice ușoare sau, ocazional, activități casnice grele, gestionarea bugetului și a sarcinilor zilnice

1.

Da, cel puțin pentru o activitate

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă (AGE >= 65) și

{HA1a ≠ 1 sau HA1b ≠ 1 sau HA1c ≠ 1 sau HA1d ≠ 1 sau HA1e ≠ 1 sau HA1f ≠ 1 sau HA1g ≠ 1}

Durerea

PN1

Intensitatea durerii fizice în cursul ultimelor 4 săptămâni

1.

Deloc

2.

Foarte ușoară

3.

Ușoară

4.

Moderată

5.

Puternică

6.

Foarte puternică

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PN2

Gradul în care durerea a afectat munca desfășurată în mod uzual în ultimele 4 săptămâni (incluzând atât munca desfășurată în afara domiciliului, cât și activitățile casnice)

1.

Deloc

2.

Puțin

3.

Moderat

4.

Mult

5.

Extrem de mult

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Sănătatea mintală

MH1a

Interes scăzut sau plăcere redusă pentru efectuarea de activități în ultimele 2 săptămâni

1.

Niciodată

2.

Câteva zile

3.

Mai mult de jumătate din timp

4.

Aproape zilnic

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

MH1b

Sentimente de tristețe, deprimare sau deznădejde în ultimele 2 săptămâni

1.

Niciodată

2.

Câteva zile

3.

Mai mult de jumătate din timp

4.

Aproape zilnic

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

MH1c

Dificultăți de a adormi sau de a se odihni sau exces de somn în ultimele 2 săptămâni

1.

Niciodată

2.

Câteva zile

3.

Mai mult de jumătate din timp

4.

Aproape zilnic

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

MH1d

Senzație de oboseală sau lipsă de energie în ultimele 2 săptămâni

1.

Niciodată

2.

Câteva zile

3.

Mai mult de jumătate din timp

4.

Aproape zilnic

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

MH1e

Apetit redus sau excese alimentare în ultimele 2 săptămâni

1.

Niciodată

2.

Câteva zile

3.

Mai mult de jumătate din timp

4.

Aproape zilnic

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

MH1f

Stimă de sine scăzută, sentimente de eșec în ultimele 2 săptămâni

1.

Niciodată

2.

Câteva zile

3.

Mai mult de jumătate din timp

4.

Aproape zilnic

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

MH1g

Dificultăți de concentrare, de exemplu pentru a citi ziarul sau a privi la televizor, în ultimele 2 săptămâni

1.

Niciodată

2.

Câteva zile

3.

Mai mult de jumătate din timp

4.

Aproape zilnic

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

MH1h

Mișcări și vorbire atât de lente încât ar fi putut fi sesizate de alte persoane sau stare de nervozitate sau agitație, în ultimele 2 săptămâni

1.

Niciodată

2.

Câteva zile

3.

Mai mult de jumătate din timp

4.

Aproape zilnic

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Îngrijirea sănătății

Utilizarea îngrijirii sănătății acordate în condiții de spitalizare continuă și spitalizare de zi

HO1

Internarea ca pacient într-un spital în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HO2

Numărul de nopți petrecute ca pacient într-un spital în ultimele 12 luni

Număr 1 – 99

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă HO1 = 1

HO3

Pacient cu internare de zi într-un spital în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

HO4

Numărul de internări de zi într-un spital în ultimele 12 luni

Număr 1 – 300

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă HO3 = 1

Utilizarea îngrijirii sănătății în ambulatoriu și îngrijirea la domiciliu

AM1

Ultima dată când a vizitat un medic stomatolog sau ortodont

(pentru tratament personal)

1.

Mai puțin de 6 luni

2.

Între 6 și 12 luni

3.

12 luni sau mai mult

4.

Nicio vizită

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

AM2

Ultima dată când a consultat un medic generalist sau medic de familie (pentru tratament personal)

1.

Mai puțin de 12 luni

2.

12 luni sau mai mult

3.

Nicio consultație

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

AM3

Numărul de consultații la un medic generalist sau medic de familie în ultimele patru săptămâni (pentru tratament personal)

Număr 0 – 99

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AM2 = 1

AM4

Ultima dată când a consultat un medic specialist sau chirurg (pentru tratament personal)

1.

Mai puțin de 12 luni

2.

12 luni sau mai mult

3.

Nicio consultație

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

AM5

Numărul de consultații la un medic specialist sau chirurg în ultimele patru săptămâni (pentru tratament personal)

Număr 0 – 99

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AM4 = 1

AM6a

Consultarea unui fizioterapeut sau a unui kinetoterapeut în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

AM6b

Consultarea unui psiholog sau psihoterapeut în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

AM7

Utilizarea unor servicii de îngrijire la domiciliu pentru nevoi personale în cursul ultimelor 12 luni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Consumul de medicamente

MD1

Consumul unor medicamente prescrise de un medic în ultimele două săptămâni

(cu excepția contraceptivelor)

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

MD2

Consumul unor medicamente, medicamente pe bază de plante sau vitamine fără prescripție medicală în ultimele două săptămâni

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Servicii preventive

PA1

Ultima dată când s-a făcut un vaccin antigripal

Luna/anul (LLAAAA)

Niciodată sau cu prea mult timp în urmă (0)

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PA2

Ultima dată când s-a efectuat măsurarea tensiunii arteriale de către un cadru medical

1.

În ultimele 12 luni

2.

Cu 1 – 3 ani în urmă

3.

Cu 3 – 5 ani în urmă

4.

Cu mai mult de 5 ani în urmă

5.

Niciodată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PA3

Ultima dată când s-a efectuat măsurarea valorii colesterolului din sânge de către un cadru medical

1.

În ultimele 12 luni

2.

Cu 1 – 3 ani în urmă

3.

Cu 3 – 5 ani în urmă

4.

Cu mai mult de 5 ani în urmă

5.

Niciodată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PA4

Ultima dată când s-a efectuat măsurarea valorii glicemiei de către un cadru medical

1.

În ultimele 12 luni

2.

Cu 1 – 3 ani în urmă

3.

Cu 3 – 5 ani în urmă

4.

Cu mai mult de 5 ani în urmă

5.

Niciodată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PA5

Ultima dată când s-a efectuat un test de determinare a hemoragiilor oculte în fecale

1.

În ultimele 12 luni

2.

Cu 1 – 2 ani în urmă

3.

Cu 2 – 3 ani în urmă

4.

Cu mai mult de 3 ani în urmă

5.

Niciodată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PA6

Ultima dată când s-a efectuat o colonoscopie

1.

În ultimele 12 luni

2.

Cu 1 – 5 ani în urmă

3.

Cu 5 – 10 ani în urmă

4.

Cu mai mult de 10 ani în urmă

5.

Niciodată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PA7

Ultima dată când s-a efectuat o mamografie (examinare radiologică a sânului)

1.

În ultimele 12 luni

2.

Cu 1 – 2 ani în urmă

3.

Cu 2 – 3 ani în urmă

4.

Cu mai mult de 3 ani în urmă

5.

Niciodată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă SEX = 2

PA8

Ultima dată când s-a efectuat un test pentru depistarea cancerului cervical (cancerului de col uterin)

1.

În ultimele 12 luni

2.

Cu 1 – 2 ani în urmă

3.

Cu 2 – 3 ani în urmă

4.

Cu mai mult de 3 ani în urmă

5.

Niciodată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă SEX = 2

Imposibilitatea satisfacerii nevoilor de îngrijire medicală

UN1a

Imposibilitatea satisfacerii nevoilor de îngrijire medicală în ultimele 12 luni din cauza unei (unor) liste de așteptare prea lungi

1.

Da

2.

Nu

3.

Nu a avut nevoie de îngrijire medicală

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

UN1b

Imposibilitatea satisfacerii nevoilor de îngrijire medicală în ultimele 12 luni din cauza distanței prea mari sau a problemelor legate de transport

1.

Da

2.

Nu

3.

Nu a avut nevoie de îngrijire medicală

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

UN2a

Imposibilitatea de a-și permite consultații sau tratamente medicale în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

3.

Nu a avut nevoie

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

UN2b

Imposibilitatea de a-și permite consultații sau tratamente stomatologice în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

3.

Nu a avut nevoie

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

UN2c

Imposibilitatea de a-și permite medicamente pe bază de rețetă medicală în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

3.

Nu a avut nevoie

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

UN2d

Imposibilitatea de a-și permite asistență pentru îngrijirea sănătății mintale (de exemplu, de către un psiholog sau psihiatru) în ultimele 12 luni

1.

Da

2.

Nu

3.

Nu a avut nevoie

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Determinanții stării de sănătate

Greutatea și înălțimea

BM1

Înălțimea descălțat(ă)

În cm

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

BM2

Greutatea dezbrăcat(ă) și descălțat(ă)

În kg

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Activitate fizică/exerciții fizice

PE1

Efort fizic depus pentru realizarea sarcinilor de lucru (atât activități de muncă remunerate, cât și neremunerate)

1.

Cea mai mare parte a timpului stă jos sau stă în picioare

2.

Cea mai mare parte a timpului merge pe jos sau efectuează activități care necesită un efort fizic moderat

3.

Cea mai mare parte a timpului desfășoară o muncă grea sau solicitantă din punct de vedere fizic

4.

Nu efectuează nicio muncă

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PE2

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana merge pe jos pentru a ajunge dintr-un loc în altul, continuu cel puțin 10 minute

Număr de zile: 1 – 7

0.

Persoana nu efectuează niciodată astfel de activități fizice

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PE3

Timpul dedicat mersului pe jos pentru a ajunge dintr-un loc în altul într-o zi obișnuită

1.

10 – 29 de minute pe zi

2.

30 – 59 de minute pe zi

3.

1 oră până la mai puțin de 2 ore pe zi

4.

2 ore până la mai puțin de 3 ore pe zi

5.

3 ore sau mai mult pe zi

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă PE2 ≠ 0

PE4

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana merge pe bicicletă pentru a ajunge dintr-un loc în altul, continuu cel puțin 10 minute

Număr de zile: 1 – 7

0.

Persoana nu efectuează niciodată astfel de activități fizice

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PE5

Timpul dedicat mersului pe bicicletă pentru a ajunge dintr-un loc în altul într-o zi obișnuită

1.

10 – 29 de minute pe zi

2.

30 – 59 de minute pe zi

3.

1 oră până la mai puțin de 2 ore pe zi

4.

2 ore până la mai puțin de 3 ore pe zi

5.

3 ore sau mai mult pe zi

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă PE4 ≠ 0

PE6

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana practică pentru o perioadă de timp de cel puțin 10 minute neîntrerupt activități sportive, fitness sau activități fizice recreative (în timpul liber) care determină cel puțin o creștere ușoară a frecvenței respiratorii sau a ritmului cardiac

Număr de zile: 1 – 7

0.

Persoana nu efectuează niciodată astfel de activități fizice

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

PE7

Timpul dedicat sportului, fitness-ului sau activităților fizice recreative (în timpul liber) într-o săptămână obișnuită

OOMM (ore/minute)

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă PE6 ≠ 0

PE8

Numărul de zile dintr-o săptămână obișnuită în care persoana efectuează activități fizice pentru întărirea musculaturii

Număr de zile: 1 – 7

0.

Persoana nu efectuează niciodată astfel de activități fizice

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Consumul de fructe și legume

FV1

Frecvența consumului de fructe, exclusiv sucuri

1.

Cel puțin o dată pe zi

2.

De 4 – 6 ori pe săptămână

3.

De 1 – 3 ori pe săptămână

4.

Mai puțin de o dată pe săptămână

5.

Niciodată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

FV2

Numărul de porții de fructe consumate zilnic, exclusiv sucuri

Număr 1 – 99

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă FV1 = 1

FV3

Frecvența consumului de legume sau salată, exclusiv sucuri și cartofi

1.

Cel puțin o dată pe zi

2.

De 4 – 6 ori pe săptămână

3.

De 1 – 3 ori pe săptămână

4.

Mai puțin de o dată pe săptămână

5.

Niciodată

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

FV4

Numărul de porții de legume sau salată consumate zilnic, exclusiv sucuri și cartofi

Număr 1 – 99

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă FV3 = 1

Fumatul

SK1

Tipul de comportament legat de consumul de tutun

1.

Fumător zilnic

2.

Fumător ocazional

3.

Nefumător

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

SK2

Tipul produselor din tutun consumate

1.

Țigări (fabricate și/sau rulate manual)

2.

Trabucuri

3.

Tutun de pipă

4.

Altele

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă SK1 = 1 sau 2

SK3

Numărul mediu de țigări fumate zilnic

Număr 1 – 99

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă SK1 = 1 și

SK2 = 1

SK4

Frecvența expunerii la fumul de tutun în spații închise

1.

Niciodată sau aproape niciodată

2.

Mai puțin de o oră pe zi

3.

Una sau mai multe ore pe zi

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Consumul de alcool

AL1

Frecvența consumului de băuturi alcoolice de orice tip (bere, vin, cidru, băuturi spirtoase, cocteiluri, preamestecuri, lichioruri, băuturi alcoolice fabricate în casă …) în ultimele 12 luni

1.

Zilnic sau aproape zilnic

2.

5 – 6 zile pe săptămână

3.

3 – 4 zile pe săptămână

4.

1 – 2 zile pe săptămână

5.

2 – 3 zile pe lună

6.

O dată pe lună

7.

Mai puțin de o dată pe lună

8.

Niciodată în ultimele 12 luni, deoarece nu mai consumă alcool

9.

Niciodată sau doar a gustat sau a încercat de câteva ori în viață

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

AL2

Frecvența consumului unei băuturi alcoolice în intervalul luni-joi

1.

În toate cele 4 zile

2.

În 3 dintre cele 4 zile

3.

În 2 dintre cele 4 zile

4.

În una dintre cele 4 zile

5.

În niciuna dintre cele 4 zile

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AL1 = 1, 2, 3 sau 4

AL3

Numărul mediu de băuturi alcoolice (standard) consumate pe zi (de luni până joi)

1.

Cel puțin 16 băuturi pe zi

2.

10 – 15 băuturi pe zi

3.

6 – 9 băuturi pe zi

4.

4 – 5 băuturi pe zi

5.

3 băuturi pe zi

6.

2 băuturi pe zi

7.

1 băutură pe zi

8.

0 băuturi pe zi

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă (AL1 = 1, 2, 3 sau 4) și (AL2 = 1, 2, 3 sau 4)

AL4

Frecvența consumului unei băuturi alcoolice în intervalul vineri-duminică

1.

În toate cele 3 zile

2.

În 2 dintre cele 3 zile

3.

În una dintre cele 3 zile

4.

În niciuna dintre cele 3 zile

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AL1 = 1, 2, 3 sau 4

AL5

Numărul mediu de băuturi alcoolice (standard) consumate pe zi (de vineri până duminică)

1.

Cel puțin 16 băuturi pe zi

2.

10 – 15 băuturi pe zi

3.

6 – 9 băuturi pe zi

4.

4 – 5 băuturi pe zi

5.

3 băuturi pe zi

6.

2 băuturi pe zi

7.

1 băutură pe zi

8.

0 băuturi pe zi

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă (AL1 = 1, 2, 3 sau 4) și (AL4 = 1, 2 sau 3)

AL6

Frecvența consumului riscant de alcool cu o singură ocazie (echivalent cu cel puțin 60 g de etanol pur) în ultimele 12 luni

1.

Zilnic sau aproape zilnic

2.

5 – 6 zile pe săptămână

3.

3 – 4 zile pe săptămână

4.

1 – 2 zile pe săptămână

5.

2 – 3 zile pe lună

6.

O dată pe lună

7.

Mai puțin de o dată pe lună

8.

Niciodată în ultimele 12 luni

9.

Niciodată în viața mea

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă AL1 = 1, 2, 3, 4, 5, 6 sau 7

Suport social

SS1

Numărul de persoane apropiate pe care se poate conta în cazul unor probleme personale serioase

1.

Niciuna

2.

1 sau 2

3.

3 – 5

4.

Cel puțin 6

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

SS2

Gradul de atenție manifestată de ceilalți cu privire la ceea ce face persoana

1.

Multă atenție și mult interes

2.

O oarecare atenție și un oarecare interes

3.

Nici multă, nici puțină

4.

Puțină atenție și puțin interes

5.

Niciun fel de atenție și niciun interes

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

SS3

Ușurința cu care persoana poate obține ajutor practic din partea vecinilor în caz de nevoie

1.

Foarte ușor

2.

Ușor

3.

Posibil

4.

Dificil

5.

Foarte dificil

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

Acordarea de îngrijire sau asistență informală (în afara activităților profesionale)

IC1

Acordarea de îngrijire sau asistență uneia sau mai multor persoane care suferă de o problemă cauzată de îmbătrânire, de o afecțiune cronică sau de o infirmitate, cel puțin o dată pe săptămână

(cu excepția activităților profesionale)

1.

Da

2.

Nu

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

Toate persoanele

IC2

Relația dintre persoana (persoanele) care suferă de o afecțiune cronică, de o infirmitate sau de o problemă cauzată de îmbătrânire și respondentul care îi (le) acordă îngrijire sau asistență cel puțin o dată pe săptămână

1.

Membru (membri) al (ai) familiei respondentului

2.

Nu are (au) calitatea de membru (membri) al (ai) familiei respondentului

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă IC1 = 1

IC3

Numărul de ore pe săptămână în care respondentul acordă îngrijire sau asistență persoanei (persoanelor) care suferă de o afecțiune cronică, de o infirmitate sau de o problemă cauzată de îmbătrânire

1.

Mai puțin de 10 ore pe săptămână

2.

Cel puțin 10 ore, însă mai puțin de 20 de ore pe săptămână

3.

Cel puțin 20 de ore pe săptămână

– 1

lipsă (nu știe, refuză să răspundă)

– 2

nu se aplică

Dacă IC1 = 1


ANEXA II

Dimensiuni finale ale eșantionului

 

Persoane cu vârsta 15 ani și peste care urmează a fi intervievate

Statele membre ale UE

Belgia

6 500

Bulgaria

5 920

Republica Cehă

6 510

Danemarca

5 350

Germania

15 260

Estonia

4 270

Irlanda

5 057

Grecia

6 667

Spania

11 620

Franța

13 110

Italia

13 180

Cipru

4 095

Letonia

4 555

Lituania

4 850

Luxemburg

4 000

Ungaria

6 410

Malta

3 975

Țările de Jos

7 515

Austria

6 050

Polonia

10 690

Portugalia

6 515

România

8 420

Slovenia

4 486

Slovacia

5 370

Finlanda

5 330

Suedia

6 200

Regatul Unit

13 085

Totalul pentru statele membre ale UE

194 990

Elveția

5 900

Islanda

3 940

Norvegia

5 170

Totalul, inclusiv Elveția, Islanda și Norvegia

210 000


ANEXA III

Teritorii naționale care sunt excluse din anchetă

Țara

Teritoriile naționale

Franța

Departamentele și teritoriile franceze de peste mări

Cipru

Zona care nu este controlată de guvern

Țările de Jos

Insulele Caraibe (Bonaire, St. Eustatius și Saba) și Insulele West Frisian, cu excepția Texel

Irlanda

Toate insulele offshore, cu excepția Achill, Bull, Cruit, Gorumna, Inishnee, Lettermore, Lettermullan și Valentia

Regatul Unit

Scoția la nord de Canalul Caledonian, Insulele Scilly


Top