Válassza ki azokat a kísérleti funkciókat, amelyeket ki szeretne próbálni

Ez a dokumentum az EUR-Lex webhelyről származik.

Dokumentum 62016TN0661

    Cauza T-661/16: Acțiune introdusă la 19 septembrie 2016 – Credito Fondiario/SRB

    JO C 402, 31.10.2016., 59—61. o. (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    31.10.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 402/59


    Acțiune introdusă la 19 septembrie 2016 – Credito Fondiario/SRB

    (Cauza T-661/16)

    (2016/C 402/71)

    Limba de procedură: italiana

    Părțile

    Reclamantă: Credito Fondiario SpA (Roma, Italia) (reprezentanți: F. Sciaudone, F. Iacovone, S. Frazzani și A. Neri, avocați)

    Pârât: Comitetul unic de rezoluție

    Concluziile

    Reclamanta solicită Tribunalului:

    anularea primei și a celei de a doua decizii a Comitetului unic de rezoluție;

    declararea faptului că articolul 5 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul delegat (UE) 2015/63, pe care se întemeiază deciziile atacate, este incompatibil cu principiile egalității de tratament, proporționalității și securității juridice, consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene;

    declararea faptului că anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2015/63, pe care se întemeiază deciziile atacate, este incompatibilă cu principiile egalității de tratament, proporționalității și securității juridice, consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene;

    declararea faptului că Regulamentul delegat (UE) 2015/63, pe care se întemeiază deciziile atacate, este incompatibil cu principiul libertății de a desfășura o activitate comercială, consacrat în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene;

    obligarea Comitetului unic de rezoluție la plata cheltuielilor de judecată.

    Motivele și principalele argumente

    Acțiunea este îndreptată împotriva Deciziilor SRB/ES/SRF/2016/06 din 15 aprilie 2016 (prima decizie) și SRB/ES/SRF/2016/13 din 20 mai 2016 (a doua decizie), adoptate de Comitetul unic de rezoluție (SRB), reunit în sesiune executivă, care stabilesc, cu privire la reclamantă, contribuția ex ante prevăzută de Regulamentul delegat (UE) 2015/63 de completare a Directivei 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește contribuțiile ex ante la mecanismele de finanțare a rezoluției (JO 2015, L 11, p. 44).

    În susținerea acțiunii, reclamanta invocă șapte motive.

    1.

    Primul motiv, întemeiat pe lipsa notificării primei și a celei de a doua decizii către Credito Fondiario

    Banca d’Italia nu a notificat reclamantei cele două decizii ale SRB, astfel cum impune articolul 5 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2015/81 al Consiliului din 19 decembrie 2014 de stabilire a condițiilor uniforme de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește contribuțiile ex ante la Fondul unic de rezoluție (JO 2015, L 15, p. 1), limitându-se să comunice cuantumul care trebuie plătit și aducând atingere dreptului reclamantei de a acționa în justiție în timp util. SRB nu a luat măsuri în vederea notificării, astfel cum ar fi trebuit.

    2.

    Al doilea motiv, întemeiat pe încălcarea articolului 296 al doilea paragraf TFUE, pentru lipsa motivării și pentru încălcarea obligației de a adopta decizii privind contribuțiile ex ante la finalul unei proceduri contradictorii.

    Deciziile atacate nu cuprind nicio motivare privind modul de calcul al contribuției ex ante, ceea ce o împiedică pe reclamantă să controleze în mod efectiv legalitatea și temeinicia deciziei.

    3.

    Al treilea motiv, întemeiat pe aplicarea eronată a articolului 5 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/63.

    Contribuția ex ante care este solicitată Credito Fondiario este disproporționată față de profilul de risc al acestei instituții și rezultă dintr-o eroare de apreciere a pasivului său.

    4.

    Al patrulea motiv, întemeiat pe încălcarea articolului 4 alineatul (1) și a articolului 6 din Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/63. Eroare de apreciere a profilului de risc al Creditor Fondiario.

    La 31 decembrie 2014, Credito Fondiario prezenta un profil de risc scăzut, potrivit criteriilor prevăzute la articolul 4 alineatul (1) și la articolul 6 din Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/63. Contribuția calculată de SRB corespunde unor instituții cu profil de risc crescut și rezultă din neluarea în considerare de către SRB a criteriilor de definire și de reducere a riscului care sunt prevăzute de dispozițiile citate.

    5.

    Al cincilea motiv, întemeiat pe încălcarea articolelor 20 și 21 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Egalitatea de tratament

    Articolul 5 alineatul (1) litera (f) și anexa I la Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/63 încalcă egalitatea de tratament întrucât prevăd un tratament discriminatoriu în sectorul respectiv.

    6.

    Al șaselea motiv, întemeiat pe încălcarea principiilor proporționalității și securității juridice.

    Prin neluarea în considerare a profilului de risc scăzut al reclamantei, deciziile îi impun o contribuție ex ante care corespunde unei instituții cu profil de risc crescut, ceea ce încalcă principiile proporționalității și securității juridice.

    7.

    Al șaptelea motiv: încălcarea articolului 16 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Libertatea de a desfășura o activitate comercială

    Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/63, prin faptul că a impus condiții mai stricte decât cele care sunt deja prevăzute de reglementarea bancară europeană și de Regulamentul (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2014 de stabilire a unor norme uniforme și a unei proceduri uniforme de rezoluție a instituțiilor de credit și a anumitor firme de investiții în cadrul unui mecanism unic de rezoluție și al unui fond unic de rezoluție și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 (JO 2014, L 225, p. 1) în materie de apreciere a riscului pe care îl prezintă o instituție și prin introducerea unor elemente discreționare în calculul contribuției ex ante încalcă egalitatea de tratament, securitatea juridică și libertatea de a desfășura o activitate comercială.


    Az oldal tetejére