Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Eurodac: sistemul european pentru compararea amprentelor digitale ale solicitanților de azil

Eurodac: sistemul european pentru compararea amprentelor digitale ale solicitanților de azil

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 603/2013 privind „Eurodac” – bază de date dactiloscopice a UE pentru compararea amprentelor digitale ale solicitanților de azil

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul extinde sistemul Eurodac, care este o bază de date biometrice la nivelul Uniunii Europene (UE), conținând amprente digitale ale solicitanților de azil și ale unor resortisanți din afara UE/ din Spațiul Economic European (SEE), în scopul comparării acestora între statele membre.
  • Obiectivele sunt:
    • de a facilita determinarea de către statele membre a responsabilității de examinare a unei cereri de azil prin compararea amprentelor digitale ale solicitanților de azil și ale resortisanților din afara UE/SEE cu înregistrările dintr-o bază de date centrală; și
    • de a permite autorităților de aplicare a legii, sub rezerva unor condiții stricte, să consulte Eurodac în scopul investigării, detectării și prevenirii infracțiunilor cu caracter terorist sau a altor infracțiuni grave.

ASPECTE-CHEIE

  • Fiecare stat membru trebuie să ia amprentele digitale ale tuturor solicitanților de azil și ale persoanelor reținute pentru încercarea de a trece ilegal o frontieră (de exemplu, resortisanți din afara UE/SEE sau apatrizi care intră fără documente valabile) având vârsta de peste 14 ani și să transmită datele către Eurodac în termen de 72 de ore.
  • Dacă se constată că un resortisant din afara UE/SEE este prezent ilegal într-un stat membru, respectivul stat membru poate să consulte Eurodac pentru a determina dacă persoana respectivă a mai solicitat anterior azil într-un stat membru sau a mai fost reținută anterior încercând să pătrundă ilegal în UE.
  • Datele dactiloscopice trebuie șterse odată ce solicitanții de azil, resortisanții din afara UE/SEE sau apatrizii dobândesc cetățenia unii stat membru.
  • Acest regulament sprijină aplicarea Regulamentului Dublin III [Regulamentul (UE) nr. 604/2013], care stabilește norme pentru a determina care stat membru este responsabil de examinarea unei cereri de azil.
  • Actul legislativ inițial privind Eurodac [Regulamentul (CE) nr. 2725/2000] nu oferea mijloace prin care autoritățile de aplicare a legii să solicite comparări ale datelor. Acest regulament le permite însă forțelor de poliție și Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol) să compare amprentele digitale legate de investigații penale cu cele existente în Eurodac. Cu toate acestea, datorită dreptului fundamental la viață privată, agențiile de aplicare a legii au dreptul de a utiliza Eurodac doar pentru comparații:
    • acolo unde există motive întemeiate pentru a considera că acest lucru le va ajuta în mod substanțial la prevenirea, detectarea sau anchetarea unei infracțiuni cu caracter terorist sau a unei alte infracțiuni grave; și
    • doar în ultimă instanță, după ce au fost efectuate mai întâi mai multe alte verificări.
  • Nu este permisă partajarea niciunor date Eurodac cu țări din afara UE (în afară de Islanda și Norvegia).
  • Unii solicitanți de azil și resortisanți din afara UE/SEE sau apatrizi au refuzat să coopereze în scopul prelevării de către statele membre a amprentelor lor digitale pentru baza de date Eurodac. Ca urmare, Comisia Europeană a publicat un document privind posibile bune practici legate de prelevarea amprentelor digitale.
  • Protocolul între UE, Islanda și Norvegia, precum și protocolul cu Liechtenstein și Elveția, ambele semnate în 2020, extind aplicarea Regulamentului (UE) nr. 603/2013, privind criteriile și mecanismele de determinare a statului responsabil de examinarea unei cereri de azil în ceea ce privește accesul la Eurodac în scopul asigurării respectării legii, la Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 20 iulie 2015.

Protocolul cu Liechtenstein și Elveția a intrat în vigoare la 1 mai 2022. Protocolul cu Islanda și Norvegia a intrat în vigoare la 1 septembrie 2022.

CONTEXT

Eurodac a fost înființat în 2000 [Regulamentul (CE) nr. 2725/2000] și funcționează din 2003. Comisia îl consideră un instrument foarte reușit din domeniul tehnologiei informației.

Pentru informații suplimentare, consultați:

  • Eurodac (Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție).

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 603/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind instituirea sistemului „Eurodac” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Regulamentului (UE) nr. 604/2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid și privind cererile autorităților de aplicare a legii din statele membre și a Europol de comparare a datelor Eurodac în scopul asigurării respectării aplicării legii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011 de instituire a Agenției europene pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă, în spațiul de libertate, securitate și justiție (reformare) (JO L 180, 29.6.2013, pp. 1-30).

DOCUMENTE CONEXE

Informare privind intrarea în vigoare a Protocolului între Uniunea Europeană, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein la Acordul dintre Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană cu privire la criteriile și mecanismele de determinare a statului responsabil de examinarea unei cereri de azil introdusă într-un stat membru sau în Elveția, în ceea ce privește accesul la Eurodac în scopul asigurării respectării legii (JO L 240, 16.9.2022, p. 1).

Informare privind intrarea în vigoare a Protocolului între Uniunea Europeană, Islanda și Regatul Norvegiei la Acordul dintre Comunitatea Europeană, Republica Islanda și Regatul Norvegiei privind criteriile și mecanismele de determinare a statului responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate într-un stat membru, în Islanda sau în Norvegia, în ceea ce privește accesul la Eurodac în scopul asigurării respectării legii (JO L 240, 16.9.2022, p. 2).

Protocol între Uniunea Europeană, Islanda și Regatul Norvegiei la Acordul dintre Comunitatea Europeană, Republica Islanda și Regatul Norvegiei privind criteriile și mecanismele de determinare a statului responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate într-un stat membru, în Islanda sau în Norvegia, în ceea ce privește accesul la Eurodac în scopul asigurării respectării legii (JO L 64, 3.3.2020, pp. 3-7).

Protocol între Uniunea Europeană, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein la Acordul dintre Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană cu privire la criteriile și mecanismele de determinare a statului responsabil de examinarea unei cereri de azil introdusă într-un stat membru sau în Elveția, în ceea ce privește accesul la Eurodac în scopul asigurării respectării legii (JO L 32, 4.2.2020, pp. 3-7).

Documentul de lucru al serviciilor Comisiei privind punerea în aplicare a Regulamentului Eurodac în ceea ce privește obligația de prelevare a amprentelor digitale [SWD(2015) 150 final, 27.5.2015].

Regulamentul (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid (reformare) (JO L 180, 29.6.2013, pp. 31-59).

Data ultimei actualizări: 28.09.2022

Top