Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Eurodac: eurooppalainen järjestelmä turvapaikanhakijoiden sormenjälkien vertailua varten (vuoteen 2026 asti)

Eurodac: eurooppalainen järjestelmä turvapaikanhakijoiden sormenjälkien vertailua varten (vuoteen 2026 asti)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 603/2013 Eurodac-järjestelmästä – EU:n turvapaikanhakijoiden sormenjälkitietokannasta turvapaikanhakijoiden sormenjälkien vertailua varten

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksella (EU) N:o 603/2013 laajennetaan Euroopan unionin (EU) laajuista biometristä tietokantaa Eurodacia, joka sisältää turvapaikanhakijoiden ja muiden kuin EU:n tai Euroopan talousalueen (ETA-maiden) kansalaisten sormenjälkiä EU:n jäsenvaltioiden välistä vertailua varten.
  • Asetuksen tarkoituksena on
    • auttaa EU:n jäsenvaltioita määrittämään helpommin turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa oleva EU-maa vertailemalla turvapaikanhakijoiden ja muiden kuin EU- tai ETA-maiden kansalaisten sormenjälkiä keskustietokannassa oleviin sormenjälkiin sekä
    • antaa lainvalvontaviranomaisille tiukoin edellytyksin mahdollisuus tehdä hakuja Eurodacista terrorismirikosten tai vakavien rikosten tutkimista, havaitsemista ja torjumista varten.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • Jokaisen EU:n jäsenvaltion on otettava sormenjäljet kaikilta turvapaikanhakijoilta ja unionin ulkorajojen laittoman ylittämisen yhteydessä kiinni otetuilta (kuten muilta kuin EU- tai ETA-maiden kansalaisilta tai kansalaisuudettomilta henkilöiltä, jotka ylittävät rajan ilman voimassa olevia asiakirjoja) vähintään 14-vuotiailta henkilöiltä 72 tunnin kuluessa ja siirrettävä tiedot Eurodaciin.
  • Kun hakijan tai muun kuin EU- tai ETA-maan kansalaisen on todettu oleskelevan EU:n jäsenvaltiossa laittomasti, kyseinen jäsenvaltio voi tarkistaa Eurodacista, onko henkilö hakenut aiemmin turvapaikkaa jostakin EU:n jäsenvaltiosta tai onko hänet otettu aiemmin kiinni hänen yrittäessään päästä EU:hun laittomasti.
  • Sormenjälkitiedot on poistettava järjestelmästä, kun turvapaikanhakijalle, muun kuin EU- tai ETA-maan kansalaiselle tai kansalaisuudettomalle henkilölle myönnetään EU:n jäsenvaltion kansalaisuus.
  • Asetuksesta on apua sovellettaessa Dublin III -asetusta (asetus (EU) N:o 604/2013), jossa vahvistetaan säännöt turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa olevan EU:n jäsenvaltion määrittämiselle.
  • Alkuperäisessä Eurodac-asetuksessa (asetus (EY) N:o 2725/2000) lainvalvontaviranomaisille ei tarjottu keinoja vertailuja koskevien pyyntöjen esittämiseen. Tässä asetuksessa annetaan kuitenkin poliisille ja Euroopan unionin lainvalvontayhteistyövirastolle mahdollisuus vertailla rikostutkintaan liittyviä sormenjälkiä Eurodacin sisältämiin sormenjälkiin. Koska oikeus yksityisyyden suojaan kuuluu perusoikeuksiin, lainvalvontaviranomaiset saavat käyttää Eurodacia vertailuun ainoastaan
    • jos on perusteltuja syitä uskoa, että vertailu edistää merkittävästi terrorismirikoksen tai muun vakavan rikoksen torjuntaa, havaitsemista tai tutkimista, ja
    • vain viimeisenä keinona, sen jälkeen kun ensin on suoritettu useita muita tarkastuksia.
  • Eurodac-tietoja ei saa jakaa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa (lukuun ottamatta Islantia ja Norjaa).
  • Jotkut turvapaikanhakijat ja muiden kuin EU- tai ETA-maiden kansalaiset tai kansalaisuudettomat henkilöt ovat kieltäytyneet yhteistyöstä EU:n jäsenvaltioiden yrittäessä ottaa heiltä sormenjäljet Eurodac-tietokantaan. Tämän vuoksi Euroopan komissio julkaisi asiakirjan sormenjälkien ottamista koskevista parhaista käytännöistä.
  • EU:n, Islannin ja Norjan välinen pöytäkirja sekä Liechtensteinin ja Sveitsin kanssa allekirjoitettu pöytäkirja, jotka molemmat allekirjoitettiin vuonna 2020, laajentavat asetuksen (EU) N:o 603/2013 soveltamisalaa niin, että se koskee Islantia, Liechtensteinia, Norjaa ja Sveitsiä. Kyseinen asetus annettiin perusteista ja mekanismeista, joiden mukaisesti määritetään valtio, joka vastaa Eurodac-järjestelmän lainvalvontatarkoituksiin pääsyä koskevan turvapaikkahakemuksen käsittelystä.

Kumoaminen

Asetus (EU) N:o 603/2013 kumotaan ja korvataan asetuksella (EU) 2024/1358 (ks. tiivistelmä) 12. kesäkuuta 2026 alkaen.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 20. heinäkuuta 2015 alkaen.

Liechtensteinin ja Sveitsin kanssa allekirjoitettu pöytäkirja tuli voimaan 1. toukokuuta 2022. Islannin ja Norjan kanssa allekirjoitettu pöytäkirja tuli voimaan 1. syyskuuta 2022.

TAUSTAA

Eurodac perustettiin alun perin vuonna 2000 (asetus (EY) N:o 2725/2000), ja se on ollut käytössä vuodesta 2003 alkaen. Euroopan komissio pitää sitä erittäin onnistuneena tietotekniikan välineenä.

Ks. lisätietoja:

  • Eurodac (vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava Euroopan unionin virasto).

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 603/2013, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, ”Eurodac”-järjestelmän perustamisesta sormenjälkien vertailua varten kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja -menettelyjen vahvistamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 604/2013 tehokkaaksi soveltamiseksi sekä jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten ja Europolin esittämistä, Eurodac-tietoihin lainvalvontatarkoituksessa tehtäviä vertailuja koskevista pyynnöistä sekä vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavan eurooppalaisen viraston perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1077/2011 muuttamisesta (EUVL L 180, 29.6.2013, s. 1–30).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Ilmoitus Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton väliseen sopimukseen niistä perusteista ja menettelyistä, joilla ratkaistaan jäsenvaltiossa tai Sveitsissä jätetyn turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa oleva valtio, liitettävän Euroopan unionin, Sveitsin valaliiton ja Liechtensteinin ruhtinaskunnan välisen lainvalvontatarkoituksessa Eurodaciin pääsyä koskevan pöytäkirjan voimaantulosta (EUVL L 240, 16.9.2022, s. 1).

Ilmoitus Euroopan yhteisön sekä Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan väliseen sopimukseen niistä perusteista ja menettelyistä, joilla ratkaistaan jäsenvaltiossa tai Islannissa tai Norjassa jätetyn turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa oleva valtio, liitettävän Euroopan unionin, Islannin ja Norjan kuningaskunnan välisen lainvalvontatarkoituksessa Eurodaciin pääsyä koskevan pöytäkirjan voimaantulosta (EUVL L 240, 16.9.2022, s. 2).

Euroopan yhteisön sekä Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan väliseen sopimukseen niistä perusteista ja menettelyistä, joilla ratkaistaan jäsenvaltiossa tai Islannissa tai Norjassa jätetyn turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa oleva valtio, liitettävä Euroopan unionin, Islannin ja Norjan kuningaskunnan välinen lainvalvontatarkoituksessa Eurodaciin pääsyä koskeva pöytäkirja (EUVL L 64, 3.3.2020, s. 3–7).

Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton väliseen sopimukseen niistä perusteista ja menettelyistä, joilla ratkaistaan jäsenvaltiossa tai Sveitsissä jätetyn turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa oleva valtio, liitettävä Euroopan unionin, Sveitsin valaliiton ja Liechtensteinin ruhtinaskunnan välinen lainvalvontatarkoituksessa Eurodaciin pääsyä koskeva pöytäkirja (EUVL L 32, 4.2.2020, s. 3–7).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 604/2013, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja -menettelyjen vahvistamisesta (EUVL L 180, 29.6.2013, s. 31–59).

Asetukseen (EU) N:o 604/2013 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 09.08.2024

Top