EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0757

2007/757/CE: Decizia Comisiei din 14 noiembrie 2007 privind o contribuție financiară a Comunității la anumite măsuri în domeniul sănătății și al bunăstării animalelor și la anumite măsuri tehnice și științifice

JO L 305, 23.11.2007, p. 52–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/757/oj

23.11.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 305/52


DECIZIA COMISIEI

din 14 noiembrie 2007

privind o contribuție financiară a Comunității la anumite măsuri în domeniul sănătății și al bunăstării animalelor și la anumite măsuri tehnice și științifice

(2007/757/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Decizia 90/424/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (1), în special articolele 17 și 20,

întrucât:

(1)

Decizia 90/424/CEE stabilește procedurile care reglementează contribuțiile financiare ale Comunității la anumite măsuri veterinare specifice, inclusiv măsuri în domeniul sănătății și al bunăstării animalelor și măsuri tehnice și științifice.

(2)

În special, Comunitatea trebuie să contribuie financiar la elaborarea unei strategii de informare în domeniul sănătății și al bunăstării animalelor, care să includă realizarea unor studii necesare pentru pregătirea și dezvoltarea legislației în domeniul bunăstării animalelor. De asemenea, Comunitatea trebuie să efectueze sau să ajute statele membre sau organizațiile internaționale să efectueze demersurile tehnice și științifice necesare pentru dezvoltarea legislației comunitare veterinare și pentru dezvoltarea programelor de educație sau formare în domeniul veterinar.

(3)

Tehnologiile emergente în materie de reproducere a animalelor, precum clonarea animalelor prin transferul nucleului celulelor somatice (somatic cell nuclear transfer – SCNT), sunt utilizate în scopuri de cercetare. SCNT, a cărui utilizare este preconizată pentru reproducerea animalelor și producția de alimente în viitor, poate avea impact asupra sănătății și a bunăstării animalelor, dar are, de asemenea, o dimensiune etică și socială. Prin urmare, pe lângă consultarea care are loc în prezent cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Grupul European pentru Etică, este necesar să se realizeze un sondaj Eurobarometru pentru a se studia atitudinile consumatorilor față de posibila utilizare a SCNT în sectorul agroalimentar și, în special, nevoia de informații privind utilizarea tehnologiei în lanțul alimentar și modalitățile prin care consumatorii ar dori să fie informați. Rezultatele sondajului Eurobarometru vor oferi informațiile necesare pentru evaluarea necesităților în materie de legislație comunitară în acest domeniu. Prin urmare, acest sondaj ar trebui să beneficieze de o contribuție financiară din partea Comunității.

(4)

Prin Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97 (2) Comisiei i se solicită să stabilească o gamă nouă de temperaturi minime și maxime pentru transportul animalelor.

(5)

De asemenea, în 2004, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a adoptat un aviz privind standardele de microclimat în interiorul vehiculelor destinate transportului rutier de animale (3). Prin urmare, este necesar să se stabilească condițiile de temperatură în care sunt transportate animalele pe distanțe lungi în cadrul Comunității și să se realizeze un studiu în acest scop. Studiul va furniza informațiile necesare pentru pregătirea și dezvoltarea legislației în domeniul protecției animalelor. Prin urmare, acest studiu ar trebui să beneficieze de o contribuție financiară din partea Comunității.

(6)

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind un plan de acțiune comunitar pentru protecția și bunăstarea animalelor 2006-2010 (4) face apel la un sprijin total acordat activităților care vizează bunăstarea animalelor desfășurate de organizații internaționale precum Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE).

(7)

În 2005, OIE a adoptat orientări privind bunăstarea animalelor în ceea ce privește transportul rutier și maritim al animalelor, sacrificarea animalelor destinate consumului uman și eutanasierea animalelor în vederea combaterii bolilor. OIE intenționează să dezvolte orientările respective și să ia măsuri pentru a asigura punerea lor în aplicare de către țările membre ale OIE, în special oferind formare și asistență.

(8)

Activitățile de formare și comunicare preconizate de OIE sunt necesare pentru dezvoltarea legislației veterinare în vigoare și, de asemenea, pentru dezvoltarea programelor de educație și formare în domeniul veterinar în țările participante. Aceste îmbunătățiri în țările terțe răspund dorinței majorității cetățenilor europeni (5) conform căreia condițiile de bunăstare a animalelor în țările care exportă către Comunitate ar trebui să fie echivalente cu cele care se aplică în cadrul Comunității. Prin urmare, Comunitatea ar trebui să contribuie la finanțarea acestor activități.

(9)

Pătrunderea febrei catarale ovine în Belgia, Germania, Franța, Luxemburg și Țările de Jos nu are precedent. Pentru a limita consecințele negative ale unui astfel de fenomen, este necesar să se pună la dispoziția medicilor veterinari informațiile științifice de ultimă oră, pentru a îmbunătăți supravegherea clinică pasivă bazată pe identificarea rapidă și notificarea suspiciunilor, care constituie o parte esențială a planului de urgență privind febra catarală ovină.

(10)

De asemenea, OIE și Comunitatea intenționează să editeze împreună un pliant privind epidemia de febră catarală ovină din statele membre menționate, care să conțină informații de ultimă oră și să descrie politica Comunității în domeniul combaterii febrei catarale bovine. Prin urmare, ar trebui să se acorde o contribuție financiară comunitară activităților OIE și să se finanțeze editarea și publicarea pliantului menționat.

(11)

Publicarea acestui pliant va contribui semnificativ la dezvoltarea programelor necesare de educație și formare în domeniul veterinar și va constitui un instrument esențial pentru dezvoltarea programelor naționale și comunitare de supraveghere a febrei catarale ovine care reprezintă o parte importantă a legislației veterinare în materie de febră catarală ovină.

(12)

Contribuția financiară a Comunității ar trebui acordată cu condiția ca acțiunile planificate să fie realizate efectiv și să fie furnizate toate informațiile necesare.

(13)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

DECIDE:

Articolul 1

Se aprobă o contribuție financiară comunitară, în conformitate cu articolul 16 din Decizia 90/424/CEE, pentru un sondaj Eurobarometru privind posibila utilizare a clonării animalelor în sectorul agroalimentar, în valoare de maximum 250 000 EUR.

Articolul 2

Se aprobă o contribuție financiară comunitară, în conformitate cu articolul 16 din Decizia 90/424/CEE, pentru un studiu privind condițiile de temperatură în care sunt transportate animalele pe distanțe lungi, în valoare de maximum 300 000 EUR.

Articolul 3

Se aprobă o contribuție financiară comunitară destinată Fondului Mondial pentru Sănătatea și Bunăstarea Animalelor, în conformitate cu articolul 19 din Decizia 90/424/CEE, pentru finanțarea unor seminarii de formare privind orientările OIE referitoare la bunăstarea animalelor, organizate de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), în valoare de maximum 100 000 EUR.

Articolul 4

Se aprobă o contribuție financiară comunitară destinată Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală, în conformitate cu articolul 19 din Decizia 90/424/CEE, pentru editarea unui număr de aproximativ 1 800 de pliante privind febra catarală ovină, echivalentă cu maximum 50 % din costurile eligibile și în valoare de maximum 10 000 EUR.

Adoptată la Bruxelles, 14 noiembrie 2007.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 224, 18.8.1990, p. 19. Decizie modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1791/2006 (JO L 363, 20.12.2006, p. 1).

(2)  JO L 3, 5.1.2005, p. 1.

(3)  The EFSA Journal (2004), 122, 1-25, Standards for microclimate inside animal road transport vehicles (Standarde de microclimat în interiorul vehiculelor destinate transportului rutier de animale).

(4)  COM(2006) 13 final.

(5)  Eurobarometru special 270: Attitudes of EU citizens towards Animal Welfare (Atitudinea cetățenilor UE față de bunăstarea animalelor), http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/survey/sp_barometer_aw_en.pdf, p. 32.


Top