Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22007D0754

    2007/754/EF: Afgørelse nr. 1/2007 truffet af Associeringsrådet EU-Tunesien den 9. november 2007 om oprettelse af Underudvalget Menneskerettigheder og demokrati

    EUT L 305 af 23.11.2007, p. 24–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/754/oj

    23.11.2007   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 305/24


    AFGØRELSE Nr. 1/2007 TRUFFET AF ASSOCIERINGSRÅDET EU-TUNESIEN

    den 9. november 2007

    om oprettelse af Underudvalget »Menneskerettigheder og demokrati«

    (2007/754/EF)

    ASSOCIERINGSRÅDET EU-TUNESIEN HAR —

    under henvisning til Euro-Middelhavsaftalen om oprettelse af en associering mellem Det Europæiske Fællesskab og dets medlemsstater på den ene side og Den Tunesiske Republik på den anden side (i det følgende benævnt »associeringsaftalen«), og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Respekt for de demokratiske principper, menneskerettighederne og de grundlæggende frihedsrettigheder udgør en integrerende del og et afgørende aspekt af rammen for forbindelserne mellem Den Europæiske Union (EU) og dets partnere i Middelhavsområdet.

    (2)

    Disse spørgsmål er et afgørende element i associeringsaftalen. De vil blive behørigt drøftet i de forskellige organer, der er oprettet ved aftalen.

    (3)

    Naboskabspolitikken fastsætter ambitiøse mål, der bygger på et gensidigt anerkendt engagement i fælles værdier såsom demokrati, retsstat samt respekt for og fremme af menneskerettighederne som helhed, herunder retten til udvikling.

    (4)

    EU’s forbindelser med de sydlige Middelhavslande bliver stadig mere intensive som følge af gennemførelsen af Euro-Middelhavsaftalerne, handlingsplanerne under den europæiske naboskabspolitik og videreførelsen af Euro-Middelhavspartnerskabet. Gennemførelsen af prioriteterne for Euro-Middelhavspartnerskabet med hvert land og den indbyrdes tilnærmelse af disse landes relevante lovgivning kræver en regelmæssig overvågning.

    (5)

    Forbindelserne og samarbejdet med Middelhavslandene kan udvikle sig under hensyntagen til EU’s kompetencer, sammenhængen og den samlede balance i Barcelona-processen samt det enkelte Middelhavslands særlige forhold og behov.

    (6)

    For at skabe en passende institutionel ramme for gennemførelsen og styrkelsen af samarbejdet har Associeringsrådet allerede besluttet at oprette underudvalg under Associeringsudvalget EU-Tunesien.

    (7)

    Ifølge associeringsaftalens artikel 84 kan der nedsættes arbejdsgrupper eller organer, der er nødvendige til aftalens gennemførelse —

    TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    1.   Der oprettes et underudvalg »Menneskerettigheder og demokrati« under Associeringsudvalget EU-Tunesien (i det følgende benævnt »associeringsudvalget«).

    Udvalgets forretningsorden er anført i bilaget.

    2.   De emner, der henhører under mandatet for underudvalget, kan ligeledes drøftes på højere niveau inden for rammerne af den politiske dialog mellem Den Europæiske Union og Tunesien.

    3.   Associeringsudvalget foreslår associeringsrådet alle andre foranstaltninger, der er nødvendige for at sikre, at underudvalget fungerer hensigtsmæssigt.

    Artikel 2

    Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 9. november 2007.

    På Associeringsrådet EU-Tunesiens vegne

    L. AMADO


    BILAG

    Forretningsorden for underudvalget »Menneskerettigheder og demokrati«

    1.   Sammensætning og formandskab

    Underudvalget »Menneskerettigheder og demokrati« (i det følgende benævnt »underudvalget«) består af repræsentanter for Kommissionen og dets medlemsstater på den ene side og af repræsentanter for Den Tunesiske Republiks regering på den anden side. Formandskabet varetages af de to parter på skift.

    2.   Rolle

    Underudvalget arbejder under associeringsudvalget EU-Tunesiens (i det følgende benævnt »associeringsudvalget«) myndighed og aflægger rapport til dette efter hvert møde. Underudvalget har ikke beslutningsbeføjelser. Det har derimod en forslagsret over for associeringsudvalget.

    3.   Emner

    Underudvalget drøfter gennemførelsen af associeringsaftalen EU-Tunesien på nedennævnte områder. Det er også det vigtigste organ på teknisk plan for overvågning af gennemførelsen af de aktioner på området menneskerettigheder og demokrati, der er indeholdt i handlingsplanen EU-Tunesien inden for rammerne af naboskabspolitikken. Det vurderer fremskridtene med hensyn til tilnærmelse og gennemførelse af lovgivningen. Hvor det er relevant, drøftes samarbejdet mellem offentlige forvaltningsorganer i overensstemmelse med handlingsplanen inden for rammerne af naboskabspolitikken. Underudvalget vurderer de fremskridt, der gøres på nedennævnte områder, og stiller forslag til eventuelle foranstaltninger.

    a)

    Retsstat og demokrati, herunder styrkelse af demokratiet og retsstaten, retsvæsenets uafhængighed og adgangen til domstolene samt modernisering af retsvæsenet.

    b)

    Gennemførelse af de vigtigste internationale konventioner vedrørende menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, herunder undersøgelse af mulighederne for tiltrædelse af de fakultative protokoller til disse konventioner.

    c)

    Styrkelse af de nationale institutioners administrative kapacitet.

    Denne liste er ikke udtømmende, og associeringsudvalget kan tilføje andre spørgsmål efter aftale mellem de to parter.

    Underudvalget kan på et møde drøfte spørgsmål, der vedrører et, flere eller alle ovennævnte områder.

    4.   Sekretariat

    En tjenestemand fra Europa-Kommissionen og en regeringsembedsmand fra Den Tunesiske Republik fungerer i fællesskab som faste sekretærer for underudvalget og forbereder dettes møder.

    5.   Møder

    Underudvalget mødes mindst en gang om året. Der kan indkaldes til møde, når en af parterne fremsætter anmodning herom via dennes faste sekretær, der videregiver anmodningen til den anden part. Den anden parts faste sekretær svarer inden for en frist på 15 arbejdsdage efter modtagelsen af anmodningen.

    Hvert møde i underudvalget holdes på et tidspunkt og et sted, der aftales mellem parterne.

    Hver faste sekretær indkalder den respektive part til møde efter aftale med formanden. Før hvert møde underrettes formanden om, hvem der deltager i parternes delegationer.

    Hvis de to parter er enige, kan underudvalget pålægge eksperter at tilvejebringe specifikke oplysninger om forud aftalte emner.

    6.   Dagsorden for møderne

    Alle forslag fra de to parter til punkter på underudvalgets dagsorden fremsendes til underudvalgets faste sekretærer.

    Den foreløbige dagsorden omfatter de punkter, som de faste sekretærer senest femten dage før mødet har modtaget anmodning om at få optaget på dagsordenen.

    Senest ti dage før mødets begyndelse opstiller formanden en foreløbig dagsorden for mødet i samråd med den anden part.

    Mødedokumenter skal være begge parter i hænde senest syv dage før mødet. Disse frister kan forkortes, hvis parterne er enige herom.

    Dagsordenen vedtages af underudvalget ved mødets begyndelse.

    7.   Referat

    De to faste sekretærer udarbejder og godkender et referat efter hvert møde. Underudvalgets faste sekretærer sender associeringsudvalgets sekretærer og formand en kopi af referatet.

    8.   Offentliggørelse

    Underudvalgets møder er ikke offentlige, og dets referater er fortrolige.


    Top