Välj vilka experimentfunktioner du vill testa

Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats

Dokument 32014R0215

    Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 215/2014 av den 7 mars 2014 om tillämpningsföreskrifter till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden och om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden när det gäller metoder för stöd till klimatförändringsmål, fastställande av delmål och mål i resultatramen samt nomenklaturen för insatskategorier för de europeiska struktur- och investeringsfonderna

    EUT L 69, 08/03/2014, s. 65–84 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumentets rättsliga status Gällande: Den här rättsakten har ändrats. Aktuell konsoliderad version: 13/03/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/215/oj

    8.3.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 69/65


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 215/2014

    av den 7 mars 2014

    om tillämpningsföreskrifter till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden och om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden när det gäller metoder för stöd till klimatförändringsmål, fastställande av delmål och mål i resultatramen samt nomenklaturen för insatskategorier för de europeiska struktur- och investeringsfonderna

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 (1), särskilt artikel 8 tredje stycket, artikel 22.7 femte stycket och artikel 96.2 andra stycket, och

    av följande skäl:

    (1)

    I förordning (EU) nr 1303/2013 fastställs de gemensamma reglerna för Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Europeiska socialfonden (ESF), Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF), som ger strukturpolitiskt stöd och som nu verkar inom en gemensam ram.

    (2)

    Reglerna i den här förordningen hänger nära samman med varandra, eftersom de innehåller de fondspecifika bestämmelserna för var och en av de fem europeiska struktur- och investeringsfonderna (nedan kallade ESI-fonderna) om aspekter som är gemensamma för minst tre av dem, dvs. metoder för stöd till klimatförändringsmål, fastställande av delmål och mål i resultatramen samt nomenklaturen för insatskategorier, och de påverkar alla innehållet i programmen. För att säkerställa överensstämmelsen mellan bestämmelserna, som bör träda i kraft samtidigt för att underlätta en strategisk programplanering av ESI-fonderna och för att det ska vara enkelt för invånarna i unionen att få överblick över och åtkomst till dem, är det önskvärt att samla de delar som är relevanta för programplaneringen av ESI-fonderna och som ska fastställas genom genomförandeakter i enlighet med förordning (EU) nr 1303/2013 i en enda förordning.

    (3)

    I enlighet med artikel 8 tredje stycket i förordning (EU) nr 1303/2013 måste en gemensam metod införas för att fastställa stödnivån för klimatförändringsmålen för var och en av de fem ESI-fonderna. Metoden bör innebära att stödet från ESI-fonderna tilldelas en särskild viktning som avspeglar i vilken omfattning stödet bidrar till målen för begränsning av och anpassning till klimatförändringar. Den särskilda viktningen bör differentieras med utgångspunkt i huruvida stödet bidrar väsentligt eller måttligt till klimatförändringsmålen. Om stödet inte bidrar till dessa mål eller om bidraget är obetydligt bör viktningen vara noll. Standardviktningarna bör användas för att harmonisera spårningen av klimatrelaterade utgifter inom unionens olika politikområden. Metoden bör dock avspegla skillnaderna mellan de olika ESI-fondernas insatser. I enlighet med förordning (EU) nr 1303/2013, när det gäller Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden, bör viktningar knytas till de insatskategorier som fastställts i den nomenklatur som kommissionen antagit. När det gäller Ejflu bör viktningar knytas till de fokusområden som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 (2), och när det gäller EHFF till en framtida unionsrättsakt som fastställer villkoren för det ekonomiska biståndet för havs- och fiskepolitiken för programperioden 2014–2020.

    (4)

    I enlighet med artikel 22.7 femte stycket i förordning (EU) nr 1303/2013 måste också närmare bestämmelser införas om fastställande av delmål och mål i resultatramen för varje prioritering som ingår i de program som får stöd från ESI-fonderna och om bedömning av om dessa delmål och mål uppnåtts.

    (5)

    För att man ska kunna kontrollera om delmålen och målen uppfyller villkoren i bilaga II till förordning (EU) nr 1303/2013 krävs registrering av uppgifter för detta syfte och av den metod som använts för att utarbeta resultatramen. Det bör vara frivilligt att ta med den typen av uppgifter i programmen, men dokumentationen av den bör vara tillgänglig både för medlemsstaten och för kommissionen, för att bidra till utarbetandet av en resultatram som uppfyller kraven i bilaga II till förordning (EU) nr 1303/2013.

    (6)

    Det är en förutsättning att man uppnår delmålen i resultatramen för att det slutliga bidraget ur resultatreserven ska kunna tilldelas, och om man allvarligt misslyckas med att uppnå delmålen kan mellanliggande betalningar ställas in. Det är därför viktigt att införa närmare bestämmelser om hur delmålen ska fastställas och att definiera exakt vad som avses med att ha uppnått delmålen.

    (7)

    Eftersom ett viktigt mått på ett framgångsrikt genomförande av ESI-fonderna är att målen har uppnåtts vid programperiodens slut och eftersom ett allvarligt misslyckande när det gäller att uppnå målen kan leda till en finansiell korrigering är det viktigt att tydligt ange hur målen ska fastställas och att noggrant klargöra vad som avses med att ha uppnått målen eller att allvarligt ha misslyckats med det.

    (8)

    För att återspegla framstegen i genomförandet av insatser inom en prioritering är det nödvändigt att fastställa kriterier för viktiga genomförandesteg.

    (9)

    För att säkerställa att resultatramen korrekt återspeglar de mål och resultat som eftersträvas för varje fond eller för sysselsättningsinitiativet för unga samt i tillämpliga fall regionkategori, måste särskilda bestämmelser införas om strukturen för resultatramen och om bedömningen av hur delmålen och målen uppnåtts, i de fall en prioritering omfattar mer än en fond eller regionkategori. Eftersom det bara är för ESF och Eruf som anslagen görs per regionkategori, bör regionkategori inte beaktas när man utarbetar en resultatram för Sammanhållningsfonden, Ejflu eller EHFF.

    (10)

    I enlighet med artikel 96.2 andra stycket i förordning (EU) nr 1303/2013 måste gemensamma insatskategorier fastställas för Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden för att göra det möjligt för medlemsstaterna att lämna in enhetliga uppgifter till kommissionen om den planerade användningen av medlen från dessa fonder, uppgifter om sammanlagda anslag och utgifter för dessa fonder per kategori samt uppgifter om antalet insatser under ett programs ansökningsperiod. Syftet är att göra det möjligt för kommissionen att på lämpligt sätt informera unionens övriga institutioner och allmänheten om användningen av fonderna. Med undantag av de insatskategorier som direkt motsvarar tematiska mål eller investeringsprioriteringar som fastställs i förordning (EU) nr 1303/2013 och de fondspecifika förordningarna kan insatskategorierna knytas till stöd under olika tematiska mål.

    (11)

    I syfte att möjliggöra ett snabbt genomförande av de åtgärder som föreskrivs i denna förordning bör den träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    (12)

    De åtgärder som föreskrivs i den här förordningen överensstämmer med artikel 150.3 andra stycket i förordning (EU) nr 1303/2013, om den samordningskommitté för de europeiska struktur- och investeringsfonderna som inrättats i enlighet med artikel 150.1 i den förordningen har yttrat sig.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL I

    METODER FÖR ATT FASTSTÄLLA STÖDET TILL KLIMATFÖRÄNDRINGSMÅLEN FÖR VAR OCH EN AV ESI-FONDERNA

    (Bemyndigande enligt artikel 8 tredje stycket i förordning (EU) nr 1303/2013)

    Artikel 1

    Metoder för att beräkna stödet från Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden till klimatförändringsmålen

    1.   Beräkningen av Erufs och Sammanhållningsfondens stöd till klimatförändringsmålen ska göras i två steg enligt följande:

    a)

    Koefficienterna som fastställs i tabell 1 i bilaga I till denna förordning ska tillämpas på de ekonomiska uppgifter som rapporterats för varje insatstypkod.

    b)

    När det gäller ekonomiska uppgifter som rapporterats för insatstypkoder med koefficienten noll, och de ekonomiska uppgifterna rapporterats för koderna 04 och 05 för tematiskt mål som fastställs i tabell 5 i bilaga I till denna förordning, ska uppgifterna viktas med koefficienten 40 % vid beräkningen av hur de bidrar till klimatförändringsmålen.

    2.   De koefficienter för klimatförändring som tillämpas på grundval av tabell 1 i bilaga I till denna förordning ska också tillämpas för de olika kategorier inom målet Europeiskt territoriellt samarbete som fastställts på grundval av artikel 8.2 andra stycket i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013 (3).

    3.   Beräkningen av ESF:s stöd till klimatförändringsmålen ska ske genom att man delar upp de ekonomiska uppgifter som rapporterats för kod 01 ”Stödja övergången till en koldioxidsnål och resurseffektiv ekonomi” i dimension 6 i enlighet med tabell 6 (”Koder för ESF:s andratema”) i bilaga I till den här förordningen.

    Artikel 2

    Metoder för att beräkna stödet från Ejflu till klimatförändringsmålen

    1.   Det preliminära stödbeloppet till klimatförändringsmål från Ejflu i de program som avses i artikel 27.6 i förordning (EU) nr 1303/2013 ska beräknas genom att man tillämpar de koefficienter som fastställs i bilaga II till den här förordningen på de planerade utgifterna i den finansieringsplan som avses i artikel 8.1 h i förordning (EU) nr 1305/2013 för de prioriteringar och fokusområden som avses i artikel 5.3 b, 5.4, 5.5 och 5.6 b i förordning (EU) nr 1305/2013.

    2.   Vid rapporteringen av stöd till klimatförändringsmål i den årliga genomföranderapporten enligt artikel 50.4 och 50.5 i förordning (EU) nr 1303/2013 ska de koefficienter som avses i punkt 1 tillämpas på de uppgifter om utgifter som avses i artikel 75.2 i förordning (EU) nr 1305/2013.

    Artikel 3

    Metoder för att beräkna stödet från EHFF till klimatförändringsmålen

    1.   EHFF:s bidrag till klimatförändringsmålen ska beräknas genom att koefficienter tillämpas på var och en av de huvudsakliga åtgärder som får stöd från EHFF, i förhållande till hur mycket varje åtgärd bidrar till klimatförändringsmålen.

    EHFF:s stöd till klimatförändringsmålen ska beräknas på grundval av följande uppgifter:

    a)

    Det preliminära stödbeloppet till klimatförändringsmål från EHFF i varje program i enlighet med artikel 27.6 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    b)

    De koefficienter som fastställts för de huvudsakliga åtgärder som får stöd från EHFF, i enlighet med bilaga III till denna förordning.

    c)

    Medlemsstaternas rapportering om anslag och utgifter per åtgärd i årliga genomföranderapporter i enlighet med artikel 50.4 och 50.5 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    d)

    Uppgifter och data från medlemsstaterna om de insatser som valts ut för finansiering i enlighet med en framtida unionsrättsakt som fastställer villkoren för det ekonomiska biståndet för havs- och fiskepolitiken för programperioden 2014–2020 (nedan kallad EHFF-förordningen).

    2.   En medlemsstat kan i sitt operativa program föreslå att en koefficient på 40 % tillämpas på en åtgärd med viktningen 0 % i bilaga III till den här förordningen, under förutsättning att medlemsstaten kan visa att åtgärden bidrar till en begränsning av eller en anpassning till klimatförändringar.

    KAPITEL II

    FASTSTÄLLANDE AV DELMÅL OCH MÅL I RESULTATRAMEN OCH BEDÖMNING AV OM DE UPPNÅTTS

    (Bemyndigande enligt artikel 22.7 femte stycket i förordning (EU) nr 1303/2013)

    Artikel 4

    Uppgifter som ska registreras av de organ som utarbetar programmen

    1.   De organ som utarbetar programmen ska registrera uppgifter om metoder och kriterier som använts för att välja ut indikatorer för resultatramen, för att säkerställa att motsvarande delmål och mål uppfyller kraven i punkt 3 i bilaga II till förordning (EU) nr 1303/2013 för alla program och prioriteringar som får stöd från ESI-fonderna, liksom det särskilda anslag till sysselsättningsinitiativet för unga som avses i artikel 16 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1304/2013 (4) och som omfattas av de undantag som anges i punkt 1 i bilaga II till förordning (EU) nr 1303/2013.

    2.   De uppgifter som registreras av de organ som utarbetar programmen ska göra det möjligt att kontrollera att de villkor som anges i punkt 3 i bilaga II i förordning (EU) nr 1303/2013 för delmålen och målen är uppfyllda. Följande ska ingå:

    a)

    Data eller underlag som använts för att uppskatta delmålens och målens värde samt beräkningsmetoden, t.ex. uppgifter om kostnad per enhet, riktmärken, standardiserad eller tidigare utnyttjandegrad, expertråd och slutsatser från förhandsutvärderingen.

    b)

    Uppgifter om hur stor del av anslaget som går till de insatser som aktivitetsindikatorerna och de viktiga genomförandestegen i resultatramen gäller, samt en förklaring av hur andelen beräknats.

    c)

    Uppgifter om tillämpningen av metoden och mekanismerna för att säkerställa överensstämmelse i genomförandet av den resultatram som fastställts i partnerskapsöverenskommelsen i enlighet med artikel 15.1 b iv i förordning (EU) nr 1303/2013.

    d)

    En förklaring av valet av resultatindikatorer eller viktiga genomförandesteg, i de fall dessa tagits med i resultatramen.

    3.   Uppgifterna om de metoder och mekanismer som använts för att välja ut indikatorer för resultatramen och för att fastställa motsvarande delmål och mål som registrerats av de organ som utarbetar programmen ska ställas till förfogande på kommissionens begäran.

    4.   De kravs som avses i punkterna 1–3 ska också gälla vid översynen av delmålen och målen i enlighet med artikel 30 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    Artikel 5

    Fastställande av delmål och mål

    1.   Delmål och mål ska fastställas på prioriteringsnivå, utom i de fall som avses i artikel 7. Aktivitetsindikatorer och viktiga genomförandesteg i resultatramen ska motsvara mer än 50 % av anslaget till prioriteringen. När det beloppet fastställs får ett anslag till en indikator eller till ett viktigt genomförandesteg bara räknas en gång.

    2.   För alla ESI-fonder utom för Ejflu ska delmålen och målen för en ekonomisk indikator avse summan av stödberättigande utgifter som bokförts i redovisningssystemet av den attesterande myndigheten och som attesterats av myndigheten i enlighet med artikel 126 c i förordning (EU) nr 1303/2013.

    För Ejflu ska delmålen och målen avse summan av realiserade offentliga utgifter som förts in i det gemensamma övervaknings- och utvärderingssystemet.

    3.   För alla ESI-fonder utom för ESF och Ejflu ska delmålen och målen för en aktivitetsindikator avse insatser där alla de åtgärder som ger utfall har genomförts fullt ut, men där inte nödvändigtvis alla utbetalningar har gjorts.

    För ESF och för Ejflu, för åtgärder i enlighet med artiklarna 16, 19.1 c, 21.1 a, 21.1 b, 27, 28, 29, 30, 31, 33 och 34 i förordning (EU) nr 1305/2013, kan delmålen och målen också avse det värde som uppnåtts för insatser som startats, men där vissa av åtgärderna som ger utfall fortfarande pågår.

    För andra åtgärder inom Ejflu ska delmålen och målen avse genomförda insatser enligt artikel 2.14 i förordning (EU) nr 1303/2013.

    4.   Ett viktigt genomförandesteg ska vara ett viktigt steg i genomförandet av insatserna inom en prioritering, vars avslutande går att verifiera och att uttrycka i siffror eller procentandelar. Vid tillämpningen av artiklarna 6 och 7 i den här förordningen ska viktiga genomförandesteg behandlas på samma sätt som indikatorer.

    5.   En resultatindikator ska bara användas när så är lämpligt och när den är nära sammankopplad med politiska insatser som får stöd.

    6.   Om det visar sig att de uppgifter som avses i artikel 4.2 i den här förordningen är baserade på oriktiga antaganden som leder till att mål eller delmål har under- eller överskattats ska detta anses vara ett vederbörligen motiverat fall i enlighet med punkt 5 i bilaga II till förordning (EU) nr 1303/2013.

    Artikel 6

    Bedömning av om delmål och mål uppnåtts

    1.   Vid bedömningen av om delmål och mål uppnåtts ska man beakta alla indikatorer och viktiga genomförandesteg i den resultatram som fastställts för en prioritering enligt definitionen i artikel 2.8 i förordning (EU) nr 1303/2013, utom i fall som avses i artikel 7 i den här förordningen.

    2.   Delmålen och målen inom en prioritering ska anses vara nådda om alla indikatorer i motsvarande resultatram uppgår till minst 85 % av delmålets värde vid utgången av 2018 eller minst 85 % av målvärdet vid utgången av 2023. Som ett undantag gäller att om resultatramen innehåller tre eller fler indikatorer, kan delmålen eller målen inom en prioritering anses vara nådda om alla indikatorer utom en når upp till 85 % av delmålets värde vid utgången av 2018 eller 85 % av målvärdet vid utgången av 2023. Den indikator som inte når upp till 85 % av delmålets värde eller målvärdet måste uppgå till minst 75 %.

    3.   För en prioritering vars resultatram omfattar högst två indikatorer ska det anses vara ett allvarligt misslyckande när det gäller delmålen om någon av indikatorerna inte uppgår till minst 65 % av delmålets värde vid utgången av 2018. När det gäller målen ska det anses vara ett allvarligt misslyckande om någon av indikatorerna inte uppgår till minst 65 % av målvärdet vid utgången av 2023.

    4.   För en prioritering vars resultatram omfattar mer än två indikatorer ska det anses vara ett allvarligt misslyckande när det gäller delmålen om minst två av indikatorerna inte uppgår till minst 65 % av delmålets värde vid utgången av 2018. När det gäller målen ska det anses vara ett allvarligt misslyckande om minst två av indikatorerna inte uppgår till minst 65 % av målvärdet vid utgången av 2023.

    Artikel 7

    Resultatram för prioriterade områden som avses i artikel 96.1 a och b i förordning (EU) nr 1303/2013 och prioriterade områden som omfattar sysselsättningsinitiativet för unga

    1.   De indikatorer och viktiga genomförandesteg som valts ut för resultatramen, deras delmål och mål samt de värden som ska uppnås, ska delas upp per fond och, när det gäller Eruf och ESF, per regionkategori.

    2.   De uppgifter som krävs enligt artikel 4.2 i den här förordningen ska anges per fond och per regionkategori, i tillämpliga fall.

    3.   Bedömningen av om delmålen och målen uppnåtts ska göras separat för varje fond och varje regionkategori inom prioriteringen, med hänsyn till indikatorerna, deras delmål och mål samt de värden som ska uppnås, uppdelade per fond och per regionkategori. Aktivitetsindikatorer och viktiga genomförandesteg i resultatramen ska motsvara mer än 50 % av anslaget till fonden och regionkategorin, i tillämpliga fall. När det beloppet fastställs får ett anslag till en indikator eller till ett viktigt genomförandesteg bara räknas en gång.

    4.   Om medlen för sysselsättningsinitiativet för unga ingår i ett prioriterat område i enlighet med artikel 18.c i förordning (EU) nr 1304/2013 ska en separat resultatram upprättas för sysselsättningsinitiativet för unga och bedömningen av om delmålen för initiativet har uppnåtts ska göras separat från den andra delen av det prioriterade området.

    KAPITEL III

    NOMENKLATUR FÖR INSATSKATEGORIER FÖR ERUF, ESF OCH SAMMANHÅLLNINGSFONDEN INOM MÅLET INVESTERING FÖR TILLVÄXT OCH SYSSELSÄTTNING

    Artikel 8

    Insatskategorier för Eruf, ESF och Sammanhållningsfonden

    (Bemyndigande enligt artikel 96.2 andra stycket i förordning (EU) nr 1303/2013)

    1.   Den nomenklatur för insatskategorier som avses i artikel 96.2 andra stycket i förordning (EU) nr 1303/2013 fastställs i tabellerna 1–8 i bilaga I till den här förordningen. De koder som fastställs i tabellerna ska gälla för Eruf för målet Investering för tillväxt och sysselsättning, Sammanhållningsfonden, ESF och sysselsättningsinitiativet för unga, i enlighet med punkterna 2–4 i den här artikeln.

    2.   Koderna 001–101 som fastställs i tabell 1 i bilaga I till denna förordning ska endast gälla för Eruf och Sammanhållningsfonden.

    Koderna 102–120 som fastställs i tabell 1 i bilaga I till denna förordning ska endast gälla för ESF.

    Endast kod 103 som fastställs i tabell 1 i bilaga I till denna förordning ska gälla för sysselsättningsinitiativet för unga.

    Koderna 121, 122 och 123 som fastställs i tabell 1 i bilaga I till denna förordning ska gälla för Eruf, Sammanhållningsfonden och ESF.

    3.   Koderna som fastställs i tabellerna 2–4, 7 och 8 i bilaga I till denna förordning ska gälla för Eruf, ESF, sysselsättningsinitiativet för unga och Sammanhållningsfonden.

    Koderna som fastställs i tabell 5 i bilaga I till denna förordning ska endast gälla för Eruf och Sammanhållningsfonden.

    Koderna som fastställs i tabell 6 i bilaga I till denna förordning ska endast gälla för ESF och sysselsättningsinitiativet för unga.

    KAPITEL IV

    SLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 9

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Artikel 3 och bilaga III till denna förordning ska börja tillämpas när EHFF-förordningen träder i kraft.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 7 mars 2014.

    På kommissionens vägnar

    José Manuel BARROSO

    Ordförande


    (1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 320.

    (2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 487).

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013 av den 17 december 2013 om särskilda bestämmelser för stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden till målet Europeiskt territoriellt samarbete (EUT L 347, 20.12.2013, s. 259).

    (4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1304/2013 av den 17 december 2013 om Europeiska socialfonden och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 181/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 470).


    BILAGA I

    Nomenklatur för fondernas  (1) insatskategorier inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning och sysselsättningsinitiativet för unga

    TABELL 1:   KODER FÖR INSATSTYP

    1.

    INSATSTYP

    Koefficient för beräkning av stöd till klimatförändringsmålen

    I.   Produktiva investeringar

    001

    Allmänna produktiva investeringar i små och medelstora företag

    0 %

    002

    Forsknings- och innovationsprocesser i stora företag

    0 %

    003

    Produktiva investeringar i stora företag kopplade till en koldioxidsnål ekonomi

    40 %

    004

    Produktiva investeringar kopplade till samarbetet mellan stora företag och små och medelstora företag för att utveckla IKT-produkter och IKT-tjänster, e-handel samt främja efterfrågan på IKT.

    0 %

    II.   Infrastruktur för grundläggande tjänster och relaterade investeringar

    Energiinfrastruktur

     

    005

    Elektricitet (lagring och överföring)

    0 %

    006

    Elektricitet (lagring och överföring i transeuropeiska energinät)

    0 %

    007

    Naturgas

    0 %

    008

    Naturgas (transeuropeiska energinät)

    0 %

    009

    Förnybar energi: vindkraft

    100 %

    010

    Förnybar energi: solenergi

    100 %

    011

    Förnybar energi: biomassa

    100 %

    012

    Annan förnybar energi (inklusive vattenkraft, geotermisk energi och havsenergi) och integreringen av förnybar energi (inklusive infrastruktur för lagring, power to gas och förnybar väte)

    100 %

    013

    Upprustning av offentlig infrastruktur för ökad energieffektivitet, demonstrationsprojekt och stödåtgärder

    100 %

    014

    Upprustning av befintliga bostäder för ökad energieffektivitet, demonstrationsprojekt och stödåtgärder

    100 %

    015

    Intelligenta eldistributionssystem för låg- och medelspänning (inklusive smarta nät och it-system)

    100 %

    016

    Högeffektiv kraftvärmeproduktion och fjärrvärme

    100 %

    Miljöinfrastruktur

     

    017

    Hantering av hushållsavfall (inklusive avfallsminimering, sortering och materialåtervinning)

    0 %

    018

    Hantering av hushållsavfall (inklusive mekanisk biologisk behandling, värmebehandling, förbränning och deponering)

    0 %

    019

    Hantering av verksamhetsavfall, industriavfall och farligt avfall

    0 %

    020

    Vattenförsörjning med dricksvatten för människor (infrastruktur för utvinning, behandling, lagring och distribution)

    0 %

    021

    Vattenvård och dricksvattenskydd (inklusive förvaltning av avrinningsområden, vattenförsörjning, anpassning till klimatförändringar, gemensam och individuell vattenmätning, avgiftssystem och minskning av läckage)

    40 %

    022

    Avloppsrening

    0 %

    023

    Miljöåtgärder för att minska/undvika utsläpp av växthusgaser (inklusive behandling och lagring av metangas och kompostering)

    100 %

    Transportinfrastruktur

     

    024

    Järnvägar (TEN-T, stomnätet)

    40 %

    025

    Järnvägar (TEN-T, hela nätet)

    40 %

    026

    Andra järnvägar

    40 %

    027

    Rullande järnvägsmateriel

    40 %

    028

    Vägar i TEN-T, stomnätet (nybyggnad)

    0 %

    029

    Vägar i TEN-T, hela nätet (nybyggnad)

    0 %

    030

    Landsvägar i samband med vägnät och knutpunkter i TEN-T (nybyggnad)

    0 %

    031

    Andra nationella och regionala vägar (nybyggnad)

    0 %

    032

    Lokal tillfartsvägar (nybyggnad)

    0 %

    033

    Ombyggda eller förbättrade vägar i TEN-T

    0 %

    034

    Andra ombyggda eller förbättrade vägar (motorvägar, nationella, regionala och lokala vägar)

    0 %

    035

    Multimodala transporter (TEN-T)

    40 %

    036

    Multimodala transporter

    40 %

    037

    Flygplatser (TEN-T) (2)

    0 %

    038

    Andra flygplatser (2)

    0 %

    039

    Kusthamnar (TEN-T)

    40 %

    040

    Andra kusthamnar

    40 %

    041

    Inre vattenvägar och inlandshamnar (TEN-T)

    40 %

    042

    Inre vattenvägar och inlandshamnar (regionala och lokala)

    40 %

    Hållbara transporter

     

    043

    Rena stadstransporter, infrastruktur och främjande (inklusive utrustning och rullande materiel)

    40 %

    044

    Intelligenta transportsystem (inklusive införande av efterfrågestyrning, vägtullar och it-system för övervakning, kontroll och information)

    40 %

    IKT-infrastruktur

     

    045

    IKT: Stamnät / backhaul

    0 %

    046

    IKT: Snabba bredbandsnät (tillträde till accessnät, >/= 30 Mbps)

    0 %

    047

    IKT: Mycket snabba bredbandsnät (tillträde till accessnät, >/= 100 Mbps)

    0 %

    048

    IKT: Andra typer av IKT-infrastruktur / storskaliga datorresurser / utrustning (inklusive e-infrastruktur, datacentraler och sensorer, även inbyggda i annan infrastruktur, t.ex. forskningsanläggningar, miljöinfrastruktur och social infrastruktur)

    0 %

    III.   Social infrastruktur och hälso- och utbildningsinfrastruktur samt relaterade investeringar

    049

    Utbildningsinfrastruktur för högre utbildning

    0 %

    050

    Utbildningsinfrastruktur för yrkes- och vuxenutbildning

    0 %

    051

    Utbildningsinfrastruktur för grundskole- och gymnasieutbildning

    0 %

    052

    Infrastruktur för förskoleverksamhet

    0 %

    053

    Hälsoinfrastruktur

    0 %

    054

    Bostäder

    0 %

    055

    Annan social infrastruktur som bidrar till regional och lokal utveckling

    0 %

    IV.   Utveckling av befintlig potential

    Forskning, utveckling och innovation

     

    056

    Investeringar i infrastruktur, kapacitet och utrustning i små och medelstora företag, direkt kopplade till forskning och innovation

    0 %

    057

    Investeringar i infrastruktur, kapacitet och utrustning i stora företag, direkt kopplade till forskning och innovation

    0 %

    058

    Forsknings- och innovationsinfrastruktur (offentlig)

    0 %

    059

    Forsknings- och innovationsinfrastruktur (privat, inklusive forskningsbyar)

    0 %

    060

    Forskning och innovation vid offentliga forskningscenter och kompetenscenter, inklusive nätverkande

    0 %

    061

    Forskning och innovation vid privata forskningscenter, inklusive nätverkande

    0 %

    062

    Tekniköverföring och samarbete mellan högskola och näringsliv som i första hand gynnar små och medelstora företag

    0 %

    063

    Stöd till kluster och företagsnätverk som i första hand gynnar små och medelstora företag

    0 %

    064

    Forsknings- och innovationsprocesser i små och medelstora företag (inklusive kupongsystem och innovation i processer, design, tjänstesektorn och den sociala sektorn)

    0 %

    065

    Forsknings- och innovationsinfrastruktur, processer, tekniköverföring och samarbete i företag med inriktning på en koldioxidsnål ekonomi och motståndskraft mot klimatförändringar

    100 %

    Näringslivsutveckling

     

    066

    Avancerade stödtjänster för små och medelstora företag och grupper av sådana företag (inklusive ledning, marknadsföring och design)

    0 %

    067

    Näringslivsutveckling för små och medelstora företag, stöd till företagande och företagskuvöser (inklusive stöd till avknoppningsföretag)

    0 %

    068

    Energieffektivitet och demonstrationsprojekt i små och medelstora företag samt stödåtgärder

    100 %

    069

    Stöd till miljövänliga produktionsprocesser och resurseffektivitet i små och medelstora företag

    40 %

    070

    Främjande av energieffektivitet i stora företag

    100 %

    071

    Utveckling och främjande av företag som tillhandahåller tjänster med inriktning på en koldioxidsnål ekonomi och motståndskraft mot klimatförändringar (inklusive stöd till sådana tjänster)

    100 %

    072

    Näringslivsinfrastruktur för små och medelstora företag (inklusive industriparker och industriområden)

    0 %

    073

    Stöd till sociala företag (små och medelstora företag)

    0 %

    074

    Utveckling och främjande av kommersiella turismtillgångar i små och medelstora företag

    0 %

    075

    Utveckling och främjande av kommersiella turismtjänster i och för små och medelstora företag

    0 %

    076

    Utveckling och främjande av kulturella och immateriella tillgångar i små och medelstora företag

    0 %

    077

    Utveckling och främjande av kulturella och immateriella tjänster i och för små och medelstora företag

    0 %

    IKT – efterfrågestimulans, tillämpningar och tjänster

     

    078

    Tjänster och tillämpningar för e-förvaltning (inklusive e-upphandling, IKT-åtgärder som stöder reformen av den offentliga förvaltningen, it-säkerhet, förtroendeskapande åtgärder och integritetsskydd, e-juridik och e-demokrati)

    0 %

    079

    Åtkomst till information från offentliga sektorn (inklusive öppna data, e-kultur, digitala bibliotek, digitalt innehåll och e-turism)

    0 %

    080

    Tjänster och tillämpningar för e-integration, e-tillgänglighet, e-lärande och e-utbildning samt digital kunskap

    0 %

    081

    IKT-lösningar för ett hälsosamt aktivt åldrande samt tjänster och tillämpningar för e-hälsa (inklusive e-vård och it-stöd i hemmet)

    0 %

    082

    IKT-tjänster och tillämpningar för små och medelstora företag (inklusive e-handel, e-affärer och sammanlänkade affärsprocesser, levande laboratorier, webbentreprenörer och nystartade IKT-företag)

    0 %

    Miljö

     

    083

    Luftkvalitet

    40 %

    084

    Samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar (IPPC)

    40 %

    085

    Skydd och ökning av biologisk mångfald, naturskydd samt grön infrastruktur

    40 %

    086

    Skydd, återställande och hållbar användning av Natura 2000-områden

    40 %

    087

    Anpassning till klimatförändringar samt förebyggande och hantering av klimatrelaterade risker, t.ex. erosion, bränder, översvämningar, stormar och torka, inklusive åtgärder för ökad medvetenhet, civilskydd och system och infrastruktur för katastrofhantering

    100 %

    088

    Riskförebyggande och hantering av icke klimatrelaterade naturrisker (t.ex. jordbävningar) och risker i samband med mänsklig aktivitet (t.ex. tekniska olyckor), inklusive åtgärder för ökad medvetenhet, civilskydd och system och infrastruktur för katastrofhantering

    0 %

    089

    Återställande av industriområden och förorenad mark

    0 %

    090

    Cykel- och gångbanor

    100 %

    091

    Utveckling och främjande av turismpotentialen i naturområden

    0 %

    092

    Skydd, utveckling och främjande av offentliga turismtillgångar

    0 %

    093

    Utveckling och främjande av offentliga turismtjänster

    0 %

    094

    Skydd, utveckling och främjande av offentliga kulturtillgångar och kulturarv

    0 %

    095

    Utveckling och främjande av offentliga kultur- och kulturarvstjänster

    0 %

    Övrigt

     

    096

    Institutionell kapacitet hos offentlig förvaltning och offentliga sektorns tjänster att genomföra Eruf eller åtgärder som stöder ESF:s initiativ för institutionell kapacitet

    0 %

    097

    Initiativ för lokalt ledd utveckling i stads- och landsbygdsområden

    0 %

    098

    Yttersta randområdena: kompensation för eventuella extrakostnader på grund av dålig tillgänglighet och territoriell splittring

    0 %

    099

    Yttersta randområdena: specifika åtgärder för att kompensera extrakostnader på grund av marknadens storlek

    0 %

    100

    Yttersta randområdena: stöd för att kompensera extrakostnader på grund av klimatförhållanden och svåra terrängförhållanden

    40 %

    101

    Korsfinansiering inom Eruf (stöd till åtgärder av ESF-typ som krävs för att genomföra Eruf-delen av insatsen på ett tillfredsställande sätt och som är direkt kopplade till den)

    0 %

    V.   Att främja hållbar och kvalitativ sysselsättning och arbetskraftens rörlighet

    102

    Tillgång till anställning för arbetssökande och icke-förvärvsarbetande, inklusive långtidsarbetslösa och personer långt från arbetsmarknaden, även genom lokala sysselsättningsinitiativ och stöd till arbetskraftens rörlighet

    0 %

    103

    Varaktig integration på arbetsmarknaden för ungdomar, särskilt de som inte arbetar eller studerar, inklusive ungdomar som löper risk för social utestängning och ungdomar från marginaliserade grupper, vilket inbegriper genomförandet av ungdomsgarantin

    0 %

    104

    Egenföretagande, entreprenörskap och nyföretagande, inklusive innovativa mikroföretag, små och medelstora företag

    0 %

    105

    Jämställdhet inom alla områden, inklusive när det gäller tillträde till arbetsmarknaden, karriärutveckling, möjlighet att förena arbete och privatliv samt främjande av lika lön för lika arbete

    0 %

    106

    Anpassning till förändringar för arbetstagare, företag och entreprenörer

    0 %

    107

    Aktivt och sunt åldrande

    0 %

    108

    Åtgärder för att modernisera arbetsmarknadsinstitutionerna, såsom offentliga och privata arbetsförmedlingstjänster, och förbättra matchning till arbetsmarknadens behov, inklusive genom åtgärder för att öka arbetstagarnas rörlighet över gränserna samt genom rörlighetssystem och bättre samarbete mellan institutioner och berörda parter

    0 %

    VI.   Att främja social inkludering och bekämpa fattigdom och diskriminering

    109

    Aktiv inkludering, inklusive för att främja lika möjligheter och aktivt deltagande samt förbättra anställningsbarheten

    0 %

    110

    Socioekonomisk integrering av marginaliserade grupper, exempelvis romer

    0 %

    111

    Åtgärder mot all slags diskriminering och främjande av lika möjligheter

    0 %

    112

    Ökad tillgång till kvalitativa och hållbara tjänster till rimlig kostnad, inklusive hälso- och sjukvård och sociala tjänster av allmänt intresse

    0 %

    113

    Främjande av socialt entreprenörskap och arbetsmarknadsintegration inom de sociala företagen och den sociala och solidariska ekonomin för att göra det lättare för alla att få arbete

    0 %

    114

    Lokalt ledda strategier för lokal utveckling

    0 %

    VII.   Att investera I utbildning, inklusive yrkesutbildning, för färdigheter och livslångt lärande

    115

    Minska och förebygga skolavhopp och främja lika tillgång till bra förskole-, grundskole- och gymnasieutbildning, inklusive formella, icke-formella och informella utbildningsvägar för en återgång till utbildning och yrkesutbildning

    0 %

    116

    Höja kvaliteten och öka effektiviteten inom och tillgången till universitets- och högskoleutbildningen för att öka deltagandet och förbättra resultaten, framför allt för missgynnade grupper

    0 %

    117

    Stärka lika tillgång till livslångt lärande för alla åldersgrupper i formella, icke-formella och informella sammanhang, höja arbetskraftens kunskaper, färdigheter och kompetens och främja flexibla utbildningsvägar inklusive genom yrkesvägledning och validering av förvärvad kompetens

    0 %

    118

    Förbättra utbildningens relevans för arbetsmarknaden, underlätta övergången från utbildning till arbete, förstärka yrkesutbildningssystemen och deras kvalitet, inklusive genom mekanismer för att förutse kompetensbehoven, anpassning av kursplaner och inrättande och utveckling av arbetsbaserade system för lärande, inbegripet system med både teori och praktik och lärlingssystem

    0 %

    VIII.   Att förbättra den institutionella kapaciteten hos myndigheter och berörda parter och bidra till effektiv offentlig förvaltning

    119

    Investeringar i institutionell kapacitet och offentliga förvaltningarnas och allmännyttiga tjänsters effektivitet på de nationella, regionala och lokala nivåerna med sikte på reformer, bättre lagstiftning och god förvaltning

    0 %

    120

    Kapacitetsuppbyggnad för samtliga aktörer som ansvarar för genomförandet av åtgärder som rör utbildning, livslångt lärande samt sysselsättningspolitik och socialpolitik, inklusive genom sektoriella och territoriella pakter för att skapa stöd för reformer på den nationella, regionala och lokala nivån

    0 %

    IX.   Tekniskt stöd

    121

    Planering, genomförande, övervakning och inspektion

    0 %

    122

    Utvärderingar och studier

    0 %

    123

    Information och kommunikation

    0 %


    TABELL 2:   KODER FÖR FINANSIERINGSFORM

    2.   FINANSIERINGSFORM

    01

    Ej återbetalningspliktigt stöd

    02

    Återbetalningspliktigt stöd

    03

    Stöd genom finansieringsinstrument: riskkapital eller motsvarande

    04

    Stöd genom finansieringsinstrument: lån eller motsvarande

    05

    Stöd genom finansieringsinstrument: garanti eller motsvarande

    06

    Stöd genom finansieringsinstrument: räntesubventioner, subventioner av garantiavgifter, tekniskt stöd eller motsvarande

    07

    Pris


    TABELL 3:   KODER FÖR TYP AV OMRÅDE

    3.   TYP AV OMRÅDE

    01

    Storstadsområden (tätbefolkade, >50 000 invånare)

    02

    Mindre stadsområden (mindre tätbefolkade, >5 000 invånare)

    03

    Landsbygdsområden (glesbefolkade)

    04

    Makroregionala samarbetsområden

    05

    Samarbete mellan nationella eller regionala programområden på nationell nivå

    06

    Transnationellt samarbete inom ESF

    07

    Ej tillämpligt


    TABELL 4:   KODER FÖR TERRITORIELLA GENOMFÖRANDEMEKANISMER

    4.   TERRITORIELLA GENOMFÖRADEMEKANISMER

    01

    Integrerad territoriell investering – Urban

    02

    Andra integrerade strategier för hållbar stadsutveckling

    03

    Integrerad territoriell investering – annan

    04

    Andra integrerade strategier för hållbar landsbygdsutveckling

    05

    Andra integrerade strategier för hållbar stads-/landsbygdsutveckling

    06

    Lokalt ledda initiativ för lokal utveckling

    07

    Ej tillämpligt


    TABELL 5:   KODER FÖR TEMATISKT MÅL

    5.   TEMATISKT MÅL (Eruf och Sammanhållningsfonden)

    01

    Att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation

    02

    Att öka tillgången till, användningen av och kvaliteten på IKT

    03

    Att öka konkurrenskraften hos små och medelstora företag

    04

    Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer

    05

    Att främja anpassning, riskförebyggande och riskhantering i samband med klimatförändringar

    06

    Att bevara och skydda miljön och främja ett effektivt resursutnyttjande

    07

    Att främja hållbara transporter och få bort flaskhalsar i viktig nätinfrastruktur

    08

    Att främja hållbar och kvalitativ sysselsättning och arbetskraftens rörlighet

    09

    Att främja social delaktighet och bekämpa fattigdom och diskriminering

    1.

    Att investera i utbildning och i vidareutbildning, inklusive yrkesutbildning för färdigheter och livslångt lärande

    2.

    Att förbättra den institutionella kapaciteten hos myndigheter och berörda parter och bidra till effektiv offentlig förvaltning

    3.

    Ej tillämpligt (endast tekniskt stöd)


    TABELL 6:   KODER FÖR ESF:S ANDRATEMA

    6.

    ESF:S ANDRATEMA

    Koefficient för beräkning av stöd till klimatförändringsmålen

    01

    Stödja övergången till en koldioxidsnål och resurseffektiv ekonomi

    100 %

    02

    Social innovation

    0 %

    03

    Att öka små och medelstora företags konkurrenskraft

    0 %

    04

    Att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation

    0 %

    05

    Att öka tillgången till, användningen av och kvaliteten på IKT

    0 %

    06

    Icke-diskriminering

    0 %

    07

    Jämställdhet

    0 %

    08

    Ej tillämpligt

    0 %


    TABELL 7:   KODER FÖR NÄRINGSGREN

    7.   NÄRINGSGREN

    01

    Jordbruk och skogsbruk

    02

    Fiske och vattenbruk

    03

    Framställning av livsmedel och drycker

    04

    Framställning av textilier och textilprodukter

    05

    Tillverkning av transportmedel

    06

    Tillverkning av datorer, elektronikvaror och optik

    07

    Ospecificerade tillverkningsindustrier

    08

    Byggverksamhet

    09

    Utvinning av mineral (inklusive utvinning av energimineral)

    10

    El, gas, ånga, varmvatten och kyla

    11

    Vattenförsörjning, avloppsrening, avfallshantering och sanering

    12

    Transport och magasinering

    13

    Informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive telekommunikationer, informationstjänster, dataprogrammering, datakonsultverksamhet o.d.

    14

    Partihandel och detaljhandel

    15

    Turism, hotell- och restaurangverksamhet

    16

    Finans- och försäkringsverksamhet

    17

    Fastighets- och uthyrningsverksamhet, företagstjänster

    18

    Offentlig förvaltning

    19

    Utbildning

    20

    Hälso- och sjukvård

    21

    Sociala tjänster, andra samhälleliga och personliga tjänster

    22

    Verksamhet som rör miljö och klimatförändringar

    23

    Kultur, nöje, kreativa sektorn och fritid

    24

    Andra ospecificerade tjänster


    TABELL 8:   KODER FÖR REGION

    8.   

    REGION (2)

    Kod

    Region

     

    Kod för område eller region där insatsen är belägen/genomförs, enligt klassificeringen av statistiska territoriella enheter (Nuts) i bilagan till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 (3)


    (1)  Europeiska regionala utvecklingsfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska socialfonden.

    (2)  Endast investeringar kopplade till miljöskydd eller kombinerade med investeringar för att mildra eller minska negativ miljöpåverkan.

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 av den 26 maj 2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS) (EUT L 154, 21.6.2003, s. 1).


    BILAGA II

    Koefficienter för att beräkna stödet till klimatförändringsmålen för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling i enlighet med artikel 2

    Artikel i förordning (EU) nr 1305/2013 (1)

    Prioritering / fokusområde

    Koefficient

    Artikel 5.3 b

    Stödja riskförebyggande insatser och riskhantering inom jordbruket.

    40 %

    Artikel 5.4

    Återställa, bevara och förbättra ekosystem som är relaterade till jord- och skogsbruket (alla fokusområden)

    100 %

    Artikel 5.5

    Främja resurseffektivitet och stödja övergången till en koldioxidsnål och klimattålig ekonomi inom jordbruks-, livsmedels- och skogsbrukssektorn (alla fokusområden)

    100 %

    Artikel 5.6 b

    Främja lokal utveckling på landsbygden

    40 %


    (1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) (EUT L 347, 20.12.2013, s. 487).


    BILAGA III

    Koefficienter för att beräkna stödet till klimatförändringsmålen för Europeiska havs- och fiskerifonden i enlighet med artikel 3

     

    Åtgärdens namn

    Provisorisk numrering

    Koefficient

     

    Innovation

    Artikel 28

    0 %* (1)

     

    Rådgivning

    Artikel 29

    0 %

     

    Partnerskap mellan vetenskapsmän och yrkesfiskare

    Artikel 30

    0 %*

     

    Främjande av humankapital och social dialog – utbildning, nätverksbyggande, social dialog

    Artikel 31

    0 %*

     

    Främjande av humankapital och social dialog – stöd till make/maka eller livspartner

    Artikel 31.2

    0 %*

     

    Främjande av humankapital och social dialog – praktikanter på fartyg i småskaligt kustfiske

    Artikel 31.3

    0 %*

     

    Diversifiering och nya typer av inkomster

    Artikel 32

    0 %*

     

    Starthjälp till unga fiskare

    Artikel 32a

    0 %

     

    Hälsa och säkerhet

    Artikel 33

    0 %

     

    Tillfälligt upphörande med fiskeverksamhet

    Artikel 33a

    40 %

     

    Definitivt upphörande med fiskeverksamhet

    Artikel 33b

    100 %

     

    Gemensamma fonder för ogynnsamma väderförhållanden och miljöolyckor

    Artikel 33c

    40 %

     

    Stöd till system för tilldelning av fiskemöjligheter

    Artikel 34

    40 %

     

    Stöd till utformning och genomförande av bevarandeåtgärder

    Artikel 35

    0 %

     

    Begränsande av fiskets inverkan på havsmiljön och anpassning av fisket för att skydda arter

    Artikel 36

    40 %

     

    Innovation kopplad till bevarandet av de marina biologiska resurserna

    Artikel 37

    40 %

     

    Skydd och återställande av den marina biologiska mångfalden – insamling av avfall

    Artikel 38.1 a

    0 %

     

    Skydd och återställande av den marina biologiska mångfalden – bidrag till bättre förvaltning och bevarande, nybyggnation, utplacering eller modernisering av fasta eller flyttbara anläggningar, utarbetande av skydds- och förvaltningsplaner för Natura 2000-områden och särskilda skyddsområden, förvaltning, återställande och övervakning av marina skyddsområden, inklusive Natura 2000-områden, miljömedvetenhet, deltagande i andra åtgärder som syftar till att bevara och främja den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster

    Artikel 38.1 b–e, ea och f

    40 %

     

    Skydd och återställande av den marina biologiska mångfalden – program för kompensering av skador orsakade av däggdjur och fåglar

    Artikel 38.1 eb

    0 %

     

    Åtgärder för att lindra effekterna av klimatförändringarna – investeringar ombord

    Artikel 39.1 a

    100 %

     

    Åtgärder för att lindra effekterna av klimatförändringarna – energieffektivitetsbesiktningar och energieffektivitetsordningar

    Artikel 39.1 b

    100 %

     

    Energieffektivitet – studier för att bedöma bidraget från alternativa framdrivningssystem och skrovformer

    Artikel 39.1 c

    40 %

     

    Ersättning eller modernisering av huvud- eller hjälpmotorer

    Artikel 39.2

    100 %

     

    Mervärde, produktkvalitet och användning av oönskade fångster

    Artikel 40

    0 %

     

    Fiskehamnar, landningsplatser, auktionshallar och skyddshamnar – investeringar för att förbättra infrastrukturer i fiskehamnar och auktionshallar samt landningsplatser och skyddshamnar

    Artikel 41.1

    40 %

     

    Fiskehamnar, landningsplatser, auktionshallar och skyddshamnar – investeringar för att göra det lättare att uppfylla kravet att landa alla fångster

    Artikel 41.2

    0 %

     

    Fiskehamnar, landningsplatser, auktionshallar och skyddshamnar – investeringar för att förbättra säkerheten för yrkesfiskare

    Artikel 41.3

    0 %

     

    Inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet – investeringar ombord eller i individuell utrustning enligt artikel 33

    Artikel 42.1 a

    0 %*

    Inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet – investeringar i utrustning och typer av åtgärder enligt artiklarna 36 och 37

    Artikel 42.1 b

    Inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet – investeringar ombord samt energieffektivitetsbesiktningar och energieffektivitetsordningar

    Artikel 42.1 c

     

    Inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet – främjande av humankapital och social dialog

    Artikel 42.1 aa

    0 %

     

    Inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet – fiskehamnar, landningsplatser och skyddshamnar

    Artikel 42.1 d

    0 %

     

    Inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet – investeringar som förbättrar den fångade fiskens värde eller kvalitet

    Artikel 42.1 da

    0 %

     

    Inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet – starthjälp till unga yrkesfiskare

    Artikel 42.1a

    0 %

     

    Inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet – utveckling och underlättande av innovationer

    Artikel 42.1b

    0 %*

     

    Inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet – skydd och utveckling av den akvatiska faunan och floran

    Artikel 42.5

    40 %

     

    Innovation

    Artikel 45

    0 %*

     

    Produktiva investeringar i vattenbruk

    Artikel 46

    0 %*

     

    Förvaltning och avbytar- och rådgivningstjänster för vattenbruksföretag

    Artikel 48

    0 %*

     

    Främjande av humankapital och nätverksbyggande

    Artikel 49

    0 %*

     

    Förbättrad potential för vattenbruksanläggningar

    Artikel 50

    40 %

     

    Främjande av nya vattenbrukare som bedriver ett hållbart vattenbruk

    Artikel 51

    0 %

     

    Omställning till miljöledningssystem, revisionssystem och ekologiskt vattenbruk

    Artikel 53

    40 %

     

    Vattenbruk som tillhandahåller miljötjänster

    Artikel 54

    40 %

     

    Åtgärder för folkhälsa

    Artikel 55

    0 %

     

    Åtgärder för djurs hälsa och välbefinnande

    Artikel 56

    0 %

     

    Försäkring för vattenbruksbestånd

    Artikel 57

    40 %

     

    Förberedande stöd

    Artikel 63.1 a

    0 %

     

    Genomförande av lokala utvecklingsstrategier

    Artikel 65

    40 %

     

    Samarbetsåtgärder

    Artikel 66

    0 %*

     

    Löpande kostnader och ledningsfunktioner

    Artikel 63.1 d

    0 %

     

    Produktions- och saluföringsplaner

    Artikel 69

    0 %*

     

    Lagringsstöd

    Artikel 70

    0 %

     

    Saluföringsåtgärder

    Artikel 71

    0 %*

     

    Beredning av fiskeri- och vattenbruksprodukter

    Artikel 72

    40 %

     

    Kompensationssystem

    Artikel 73

    0 %

     

    Kontroll och tillsyn

    Artikel 78

    0 %

     

    Datainsamling

    Artikel 79

    0 %*

     

    Tekniskt stöd på medlemsstaternas initiativ

    Artikel 79a

    0 %

     

    Integrerad övervakning till havs

    Artikel 79b.1 a

    40 %

     

    Främjande av skyddet av havsmiljön och en hållbar användning av havs- och kustresurser

    Artikel 79b.1 b

    40 %


    (1)  Åtgärder som markerats med en asterisk i tabellen kan viktas med 40 %, i enlighet med artikel 3.2.


    Upp