Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R2156

    Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/2156 av den 14 oktober 2020 om närmare uppgifter om det tekniska tillvägagångssättet för en ändamålsenlig tillämpning av ett frivilligt gemensamt unionssystem för betygsättning av byggnaders smarta beredskap (Text av betydelse för EES)

    C/2020/6929

    EUT L 431, 21.12.2020, p. 25–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/2156/oj

    21.12.2020   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 431/25


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2020/2156

    av den 14 oktober 2020

    om närmare uppgifter om det tekniska tillvägagångssättet för en ändamålsenlig tillämpning av ett frivilligt gemensamt unionssystem för betygsättning av byggnaders smarta beredskap

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda (1), särskilt artikel 8.11, och

    av följande skäl:

    (1)

    I kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/2155 (2) inrättas ett frivilligt gemensamt unionssystem för betygsättning av byggnaders smarta beredskap, inklusive en definition av en indikator för smart beredskap och en gemensam metod för hur denna indikator ska beräknas.

    (2)

    Systemet är frivilligt för medlemsstaterna. De medlemsstater som väljer att införa det gemensamma systemet ska tillämpa det i enlighet med denna förordning och delegerad förordning 2020/2155.

    (3)

    Det tekniska tillvägagångssättet för en ändamålsenlig tillämpning av det frivilliga gemensamma unionssystemet ska beskrivas i en genomförandeakt.

    (4)

    Bedömningen av byggnaders och byggnadsenheters smarta beredskap, som en del av systemet med indikatorer för smart beredskap och i syfte att utfärda ett smarthetscertifikat, bör utföras av experter som är kvalificerade eller auktoriserade, och som antingen arbetar som egenföretagare eller är anställda av offentliga organ eller privata företag.

    (5)

    Om medlemsstaterna anser det lämpligt bör experter som är auktoriserade att certifiera byggnaders energiprestanda, att inspektera system för uppvärmning, luftkonditionering och kombinerad uppvärmning eller luftkonditionering och ventilation enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU och att genomföra energibesiktningar enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/27/EU (3), anses ha kompetens att även bedöma byggnaders eller byggnadsenheters smarta beredskap.

    (6)

    Medlemsstater som beslutar att tillämpa systemet med indikatorer för smart beredskap bör ges möjlighet att genomföra en testfas i enlighet med de närmare uppgifter som lämnas i denna förordning. Ingen lagstiftning anses vara nödvändig för en sådan testfas, såvida inte en medlemsstat anser att detta krävs med tanke på nationella förhållanden. Under denna testfas bör det ges möjlighet att samla in synpunkter för att justera hur systemet ska tillämpas och för att förbereda översynen av denna förordning och av delegerad förordning (EU) 2020/2155.

    (7)

    Tillämpningen av systemet med indikatorer för smart beredskap bör göra det möjligt för ägare av byggnader eller byggnadsenheter, eller andra berörda parter med kopplingar till byggnaden eller byggnadsenheten, t.ex. fastighetsförvaltaren, att utvärdera sina byggnaders eller byggnadsenheters smarta beredskap. Ett smarthetscertifikat bör dock utfärdas endast på grundval av en sådan bedömning som utförts av en kvalificerad eller auktoriserad expert.

    (8)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från den kommitté som avses i artikel 26 i direktiv 2010/31/EU.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Syfte och tillämpningsområde

    I denna förordning anges närmare uppgifter om det tekniska tillvägagångssättet för en ändamålsenlig tillämpning av ett frivilligt gemensamt unionssystem för betygsättning av byggnaders smarta beredskap, enligt vad som fastställs i delegerad förordning (EU) 2020/2155.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denna förordning ska definitionerna i delegerad förordning (EU) 2020/2155 gälla.

    Dessutom gäller följande definition:

    tillvägagångssätt avseende indikatorer för smart beredskap: tekniskt tillvägagångssätt för en ändamålsenlig tillämpning av det frivilliga gemensamma unionssystem för betygsättning av byggnaders smarta beredskap som fastställs i delegerad förordning (EU) 2020/2155.

    Artikel 3

    Auktorisation och kvalifikationer hos experter på indikatorer för smart beredskap

    1.   Om medlemsstaterna beslutar att tillämpa systemet med indikatorer för smart beredskap får de besluta att experter som är auktoriserade eller kvalificerade att utfärda energicertifikat, eller att utföra inspektion av system för uppvärmning, luftkonditionering och kombinerad uppvärmning eller luftkonditionering och ventilation enligt direktiv 2010/31/EU, eller att genomföra energibesiktningar enligt direktiv 2012/27/EU, även har kompetens att utfärda smarthetscertifikat. I så fall får medlemsstaterna besluta att fastställa ytterligare krav på dessa experter för att de ska få utfärda smarthetscertifikat, särskilt i fråga om deras utbildning.

    2.   Medlemsstaterna ska offentliggöra information om kvalifikationerna hos de experter som svarar för bedömningen av smart beredskap.

    3.   Om så är relevant får medlemsstaterna ge allmänheten tillgång till antingen regelbundet uppdaterade förteckningar över kvalificerade eller auktoriserade experter eller regelbundet uppdaterade förteckningar över auktoriserade företag som erbjuder sådana experters tjänster. Medlemsstaterna får för detta syfte använda samma tillvägagångssätt som i fråga om experter på certifiering av energiprestanda och inspektioner enligt artikel 17 i direktiv 2010/31/EU.

    Artikel 4

    Utfärdande av smarthetscertifikat och villkor och förutsättningar för dess användning

    1.   Varje ekonomisk aktör får vända sig till de experter som avses i artikel 3 och begära en bedömning och ett certifikat avseende indikator för smart beredskap för en byggnad eller byggnadsenhet.

    2.   Experten ska verifiera tillförlitligheten i den information som samlas in för bedömningen av byggnadens eller byggnadsenhetens smarta beredskap och för utfärdandet av smarthetscertifikatet.

    3.   Experten får vid bedömningen av en byggnads eller byggnadsenhets smarta beredskap, om så är relevant, beakta andra regionala eller nationella indikatorer och tillhörande bedömningsmetoder.

    4.   Ett smarthetscertifikat får utfärdas endast på grundval av en bedömning som utförts av en kvalificerad eller auktoriserad expert.

    5.   Smarthetscertifikatet ska innehålla de uppgifter som förtecknas i bilaga IX till delegerad förordning (EU) 2020/2155.

    6.   Giltighetstiden för smarthetscertifikatet får inte överskrida tio år. Om en betydande förändring i en byggnad eller byggnadsenhet skulle påverka den ursprungliga bedömningen av smart beredskap ska dock ett nytt certifikat rekommenderas.

    Artikel 5

    Koppling till system för certifiering av energiprestanda och inspektioner

    1.   Medlemsstater som beslutar att tillämpa systemet med indikatorer för smart beredskap får koppla utfärdandet av smarthetscertifikat till sitt system för certifiering av energiprestanda eller till sitt system för inspektion av system för uppvärmning, luftkonditionering och kombinerad uppvärmning eller luftkonditionering och ventilation enligt direktiv 2010/31/EU, eller till sitt system för energibesiktningar enligt direktiv 2012/27/EU.

    2.   Medlemsstater får besluta om en obligatorisk koppling till dessa system och att ett smarthetscertifikat i så fall alltid ska utfärdas när ett energicertifikat måste utfärdas eller när en inspektion eller besiktning måste utföras, eller att systemet ska vara frivilligt och att ett smarthetscertifikat i så fall ska utfärdas endast på begäran av den ekonomiska aktören.

    3.   Om medlemsstater väljer att koppla systemet med indikatorer för smart beredskap till sitt system för certifiering av energiprestanda eller inspektion eller sitt system för energibesiktning får de använda det befintliga kontrollsystem som redan finns för systemet.

    Artikel 6

    Egenbedömning

    1.   Kommissionen ska senast den 1 april 2021 på sin webbplats ge tillgång till ett regelverk som ger fastighetsägare, användare och andra berörda parter möjlighet att utvärdera en byggnads eller byggnadsenhets smarta beredskap. Medlemsstaterna får anpassa eller komplettera detta regelverk för användning under nationella förhållanden.

    2.   Om en byggnads eller byggnadsenhets smarta beredskap utvärderas av fastighetsägare, användare eller andra berörda parter, utan medverkan av en expert, får detta inte leda till att ett smarthetscertifikat utfärdas.

    Artikel 7

    Övervakning och främjande av systemet med indikatorer för smart beredskap

    1.   Om medlemsstater beslutar att tillämpa systemet med indikatorer för smart beredskap ska experter som arbetar på respektive medlemsstats eller medlemsstaters territorium rapportera uppgifter om de smarthetscertifikat de utfärdar till de nationella eller, om så är tillämpligt, de regionala myndigheterna i respektive medlemsstater, i enlighet med bilagan till denna förordning.

    2.   Medlemsstater som beslutar att tillämpa systemet med indikatorer för smart beredskap ska årligen lämna en rapport till kommissionen med antalet utfärdade smarthetscertifikat på deras territorium och tillhörande statistik, enligt vad som fastställs i bilagan till denna förordning.

    3.   Kommissionen ska, på grundval av samråd med medlemsstater, experter och berörda parter, och på grundval av uppgifter från experter, övervaka spridningen på marknaden av systemet med indikatorer för smart beredskap.

    4.   Medlemsstater som beslutar att tillämpa systemet med indikatorer för smart beredskap får fastställa ytterligare åtgärder som stöd för spridningen av systemet. Sådana åtgärder får fastställas och rapporteras inom ramen för de långsiktiga renoveringsstrategier som krävs enligt artikel 2a i direktiv 2010/31/EU.

    Artikel 8

    Testning av systemet med indikatorer för smart beredskap

    1.   Medlemsstater får på nationell nivå genomföra en icke-bindande testfas för systemet med indikatorer för smart beredskap.

    2.   Nationella testfaser får inledas från och med dagen för denna förordnings ikraftträdande.

    3.   Medlemsstater som genomför en nationell testfas ska lämna in en rapport med insamlade synpunkter till kommissionen senast sex månader efter testfasens slut.

    4.   Alla arrangemang runt de nationella testfaserna ska fastställas av medlemsstaterna. Detta innefattar, men är inte begränsat till, varaktighet, fasindelning, inriktning mot vissa typer av byggnader och geografiska zoner, aspekter av regelverket för indikatorer för smart beredskap som testas, arrangemang för insamling av synpunkter, kriterier för att välja ut experter som genomför bedömningar avseende indikatorer för smart beredskap, beslut om huruvida ett oberoende kontrollsystem ska upprättas som en del av testfasen, beslut om huruvida certifikat ska utfärdas och göras tillgängliga för ekonomiska aktörer under testfasen och utnämning av en tredje part för att sköta testfasen, enligt vad som är relevant.

    5.   När de nationella testfaserna avslutas ska medlemsstaterna bedöma resultaten och besluta om huruvida de ska tillämpa systemet med indikatorer för smart beredskap.

    6.   Medlemsstater som planerar att genomföra en nationell testfas ska anmäla detta till kommissionen innan testfasen inleds, och även ange de tillämpliga arrangemangen.

    7.   Kommissionen ska stödja medlemsstater som genomför en testfas med indikatorer för smart beredskap på nationell nivå genom att tillhandahålla det regelverk som avses i artikel 6 i denna förordning och genom att stödja utbyte av information och god praxis.

    8.   Kommissionen ska i samråd med medlemsstaterna övervaka testfaserna för systemet med indikatorer för smart beredskap.

    9.   Medlemsstater som väljer att genomföra testfasen får ta med en analys eller utvärdering av de uppgifter som samlats in av deras nationella experter i sin rapport till kommissionen. Sådana nationella analyser eller utvärderingar ska beaktas av kommissionen i syfte att vidareutveckla indikatorn för smart beredskap och tillhörande metoder.

    Artikel 9

    Översyn

    Kommissionen får, enligt vad som är lämpligt, se över denna förordning senast den 1 januari 2026 mot bakgrund av de erfarenheter och de framsteg som gjorts under dess tillämpning.

    Artikel 10

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 14 oktober 2020.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 153, 18.6.2010, s. 13.

    (2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/2155 av den 14 oktober 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU genom inrättande av ett frivilligt gemensamt system inom Europeiska unionen för betygsättning av byggnaders smarta beredskap (se sidan 9 i detta nummer av EUT).

    (3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/27/EU av den 25 oktober 2012 om energieffektivitet, om ändring av direktiven 2009/125/EG och 2010/30/EU och om upphävande av direktiven 2004/8/EG och 2006/32/EG (EUT L 315, 14.11.2012, s. 1).


    BILAGA

    Övervakning av tillämpningen av systemet med indikatorer för smart beredskap

    1.   

    För varje certifikat som utfärdas ska följande uppgifter, om de är tillgängliga, rapporteras av experter till nationella eller, om så är relevant, regionala myndigheter.

    a)

    Typ av byggnad eller byggnadsenhet.

    b)

    Byggnadens eller byggnadsenhetens totala användbara golvyta.

    c)

    Smarthetsklass.

    d)

    Sammanlagt smarthetsvärde.

    e)

    Smarthetsvärden för de tre centrala funktioner som rör smart beredskap och som anges i bilaga Ia till direktiv 2010/31/EU och i delegerad förordning (EU) 2020/2155.

    f)

    Smarthetsvärden för de resultatkriterier avseende indikatorer för smart beredskap som fastställs i bilaga II till delegerad förordning (EU) 2020/2155.

    2.   

    Medlemsstaterna får välja det mest ändamålsenliga sättet att samla in dessa uppgifter. De får använda sin databas för energicertifikat om en sådan finns tillgänglig.

    3.   

    Medlemsstaterna ska årligen rapportera de uppgifter som samlats in i enlighet med kraven i punkt 1 till kommissionen. Den årliga rapporten till kommissionen ska innehålla åtminstone följande uppgifter, i den mån de är tillgängliga:

    a)

    Totalt antal utfärdade smarthetscertifikat, övergripande fördelning av smarthetsklasser i enlighet med bilaga VIII till delegerad förordning (EU) 2020/2155 och statistik över energiprestanda för de byggnader och byggnadsenheter som omfattas av de utfärdade smarthetscertifikaten.

    b)

    Statistik över de byggnader som omfattas av smarthetscertifikat som utfärdats under rapporteringsåret, inklusive andelen certifikat för

    (1)

    bostadshus och andra byggnader än bostäder,

    (2)

    enfamiljshus,

    (3)

    flerfamiljshus,

    (4)

    andra byggnader än bostäder, med en total användbar golvyta på högst 1 000 m2,

    (5)

    andra byggnader än bostäder, med en total användbar golvyta på mer än 1 000 m2.

    c)

    Fördelningen av smarthetsklasser, i enlighet med bilaga VIII till delegerad förordning (EU) 2020/2155 för var och en av följande kategorier av byggnader, nämligen

    (1)

    enfamiljshus,

    (2)

    flerfamiljshus,

    (3)

    andra byggnader än bostäder, med en total användbar golvyta på högst 1 000 m2,

    (4)

    andra byggnader än bostäder, med en total användbar golvyta på mer än 1 000 m2.

    4.   

    Om tillgängliga uppgifter ger möjlighet får medlemsstaterna lämna mer detaljerad statistik, med uppdelning mellan olika typer av byggnader, t.ex. skolbyggnader, byggnader för hälso- och sjukvård eller kulturarvsbyggnader.


    Top