Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R1603

Regulamentul delegat (UE) 2019/1603 al Comisiei din 18 iulie 2019 de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește măsurile adoptate de Organizația Aviației Civile Internaționale pentru monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor generate de aviație în scopul punerii în aplicare a unei măsuri globale bazate pe piață (Text cu relevanță pentru SEE.)

C/2019/5206

JO L 250, 30.9.2019, p. 10–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/1603/oj

30.9.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 250/10


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/1603 AL COMISIEI

din 18 iulie 2019

de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește măsurile adoptate de Organizația Aviației Civile Internaționale pentru monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor generate de aviație în scopul punerii în aplicare a unei măsuri globale bazate pe piață

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (1), în special articolul 28c,

întrucât:

(1)

Articolul 28c din Directiva 2003/87/CE împuternicește Comisia să adopte dispoziții pentru monitorizarea, raportarea și verificarea adecvate ale emisiilor în scopul punerii în aplicare a măsurii globale bazate pe piață a Organizației Aviației Civile Internaționale („OACI”) cu privire la toate rutele acoperite de această măsură. Din motive de securitate juridică și de claritate, este necesar să se specifice zborurile care fac obiectul dispozițiilor respective în funcție de rutele și de operatorii de aeronave în cauză.

(2)

Se aplică modalitățile de monitorizare și raportare a emisiilor, precum și de verificare a rapoartelor privind emisiile în scopurile sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 601/2012 al Comisiei (2) și cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2067 al Comisiei (3). Aceste modalități au fost actualizate și dezvoltate în continuare în ceea ce privește monitorizarea și raportarea emisiilor prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2066 al Comisiei (4), care se va aplica de la 1 ianuarie 2021. Regulamentele de punere în aplicare (UE) 2018/2066 și (UE) 2018/2067 țin seama de prima ediție a standardelor internaționale și a practicilor recomandate adoptate de OACI la 27 iunie 2018. Din motive de eficiență administrativă și pentru a reduce la minimum costurile de asigurare a conformității pentru operatori, este oportun să se alinieze dispozițiile privind punerea în aplicare a măsurii globale bazate pe piață a OACI la dispozițiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 601/2012 și în regulamentele de punere în aplicare menționate.

(3)

În temeiul Regulamentul (UE) nr. 601/2012 al Comisiei, statele membre pot impune utilizarea modelelor electronice și a formatelor specifice de fișiere în scopul raportării emisiilor provenite din activitățile de aviație în conformitate cu Directiva 2003/87/CE. Pentru a se asigura că operatorii de aeronave pot respecta astfel de cerințe și atunci când raportează emisii în scopurile măsurii globale bazate pe piață a OACI, Comisia ar trebui să publice un format specific pentru schimbul electronic de date.

(4)

Se consideră că aplicarea cerințelor de monitorizare, raportare și verificare pentru anumite zboruri numai în ceea ce privește operatorii de aeronave cu sediul în SEE nu cauzează nicio denaturare a concurenței. Prin urmare, aceste cerințe pot fi adoptate în temeiul articolului 28c din Directiva 2003/87/CE.

(5)

Pe baza unui acord de cooperare dintre Comisie și Eurocontrol, Comisia are dreptul de a solicita asistență din partea Eurocontrol pentru a asigura calitatea datelor privind emisiile. Pentru a se asigura faptul că datele privind emisiile care trebuie furnizate de statele membre în formatul cerut de OACI sunt complete și fiabile, statele membre ar trebui să fie în măsură să îi ceară Comisiei să solicite asistență din partea Eurocontrol.

(6)

Statele membre ar trebui să transmită secretariatului OACI date relevante privind emisiile verificate și să asigure raportarea completă și la timp a datelor privind emisiile legate de toate zborurile relevante.

(7)

În conformitate cu articolul 28b alineatul (2) din Directiva 2003/87/CE, raportul menționat la articolul respectiv ar trebui să evalueze dacă prezentul regulament ar trebui revizuit,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Obligațiile de raportare prevăzute la articolul 2 se aplică numai operatorilor de aeronave care îndeplinesc toate condițiile următoare:

(a)

dețin un certificat de operator aerian eliberat de un stat membru sau sunt înregistrați într-un stat membru, inclusiv în regiunile ultraperiferice, pe teritoriile dependente și pe teritoriile statului membru respectiv;

(b)

produc emisii anuale de CO2 mai mari de 10 000 de tone, care provin din utilizarea de avioane cu o masă maximă autorizată la decolare mai mare de 5 700 kg, care efectuează zboruri între aerodromurile situate în state diferite din Spațiul Economic European (SEE) sau zboruri menționate la articolul 2 alineatul (1), începând cu 1 ianuarie 2019.

(2)   În sensul alineatului (1) litera (b), nu se iau în considerare emisiile generate de următoarele tipuri de zboruri:

(a)

zboruri de stat;

(b)

zboruri umanitare;

(c)

zboruri medicale;

(d)

zboruri militare;

(e)

zboruri ale serviciilor de pompieri.

Articolul 2

(1)   Operatorii de aeronave raportează emisiile generate de următoarele zboruri:

(a)

zboruri între aerodromurile situate în statele membre și aerodromurile situate în țări terțe;

(b)

zboruri între aerodromurile situate în statele membre și aerodromurile situate în regiunile ultraperiferice, pe teritoriile dependente sau pe teritoriile altor state membre;

(c)

zboruri între aerodromurile situate în regiunile ultraperiferice, pe teritoriile dependente sau pe teritoriile statelor membre și aerodromurile situate în țări terțe sau în regiunile ultraperiferice sau pe teritoriile altor state membre.

(2)   Alineatul (1) se aplică, de asemenea, operatorilor de transport aerian comercial care operează mai puțin de 243 de zboruri pe perioadă, timp de trei perioade consecutive de câte patru luni, care pleacă de pe un aerodrom situat pe teritoriul unui stat membru sau sosesc pe un astfel de aerodrom.

(3)   De asemenea, se recomandă operatorilor de aeronave să verifice și să raporteze emisiile generate de zborurile acestora între aerodromurile situate în două țări terțe diferite.

(4)   Alineatele (1) și (3) se aplică în ceea ce privește emisiile provenite de la orice tip de zbor, cu excepția tipurilor de zboruri menționate la articolul 1 alineatul (2), inclusiv:

(a)

zboruri efectuate în scopul formării sau al căutării și al salvării;

(b)

zboruri efectuate în conformitate cu regulile de zbor la vedere;

(c)

zboruri pentru cercetare și testare științifică;

(d)

zboruri legate de obligațiile de serviciu public.

Articolul 3

(1)   În scopul raportării, în temeiul articolului 2 din prezentul regulament, a emisiilor pe care le generează, operatorii de aeronave sunt supuși acelorași cerințe ca și cele prevăzute la articolul 14 din Directiva 2003/87/CE și în Regulamentul (UE) nr. 601/2012. De la 1 ianuarie 2021, aceștia sunt supuși acelorași cerințe ca și cele prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2066.

(2)   Comisia publică un format specific pentru schimbul electronic de date în scopul raportării emisiilor generate de zborurile menționate la articolul 2. Operatorii de aeronave utilizează formatul respectiv pentru schimbul electronic de date.

Articolul 4

Verificarea datelor privind emisiile care trebuie raportate în temeiul articolului 2 din prezentul regulament și acreditarea verificatorilor care efectuează această verificare sunt supuse acelorași cerințe ca și cele prevăzute la articolul 15 din Directiva 2003/87/CE și în partea B din anexa V la directiva respectivă, precum și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2067.

Articolul 5

Un operator de aeronave care figurează pe lista din anexa la Regulamentul (CE) nr. 748/2009 al Comisiei (5) raportează emisiile sale statului membru de administrare specificat în anexa respectivă.

Un operator de aeronave care nu figurează pe lista din anexa la Regulamentul (CE) nr. 748/2009 raportează emisiile sale statului membru care i-a eliberat certificatul de operator aerian sau, în cazul în care nu a fost eliberat un certificat de operator aerian de către un stat membru, statului membru în care se află locul de înregistrare al operatorului de aeronave.

Articolul 6

La cererea unui stat membru, Comisia poate solicita asistență din partea Eurocontrol pentru îmbunătățirea fiabilității datelor privind emisiile, în vederea transmiterii lor în conformitate cu articolul 7.

Articolul 7

Fără a aduce atingere revizuirii Directivei 2003/87/CE de către Parlamentul European și Consiliu, statele membre trebuie să transmită secretariatului Organizației Aviației Civile Internaționale datele relevante privind emisiile care au fost raportate în temeiul articolului 14 din Directiva 2003/87/CE și al prezentului regulament. Înainte de această transmitere, autoritățile competente efectuează verificări ale ordinii de mărime a datelor care trebuie transmise. În același timp, statele membre trebuie să transmită aceste date privind emisiile și Comisiei.

Factorul de emisie specificat în volumul IV din anexa 16 la Convenția privind aviația civilă internațională (Convenția de la Chicago), semnată la 7 decembrie 1944, pentru carburantul kerosen pentru avioanele cu reacție (jet A1 sau jet A) se utilizează în scopul transmiterii datelor privind emisiile în temeiul primului paragraf de la prezentul articol.

Articolul 8

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 iulie 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)   JO L 275, 25.10.2003, p. 32.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 601/2012 al Comisiei din 21 iunie 2012 privind monitorizarea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 181, 12.7.2012, p. 30).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2067 al Comisiei din 19 decembrie 2018 privind verificarea datelor și acreditarea verificatorilor în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 334, 31.12.2018, p. 94).

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2066 al Comisiei din 19 decembrie 2018 privind monitorizarea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 601/2012 al Comisiei (JO L 334, 31.12.2018, p. 1).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 748/2009 al Comisiei din 5 august 2009 privind lista operatorilor de aeronave care au efectuat o activitate de aviație menționată în anexa I la Directiva 2003/87/CE la 1 ianuarie 2006 sau ulterior, specificând statul membru de administrare pentru fiecare operator de aeronave (JO L 219, 22.8.2009, p. 1).


Top