EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0613

Regulamentul (UE) 2022/613 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 aprilie 2022 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1303/2013 și (UE) nr. 223/2014 în ceea ce privește majorarea prefinanțării din resursele REACT-EU și stabilirea unui cost unitar

PE/14/2022/REV/1

JO L 115, 13.4.2022, p. 38–41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/613/oj

13.4.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 115/38


REGULAMENTUL (UE) 2022/613 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 12 aprilie 2022

de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1303/2013 și (UE) nr. 223/2014 în ceea ce privește majorarea prefinanțării din resursele REACT-EU și stabilirea unui cost unitar

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 175 al treilea paragraf și articolul 177,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

după consultarea Comitetului Economic și Social European,

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

întrucât:

(1)

Recenta agresiune militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei și conflictul armat în desfășurare au schimbat în mod fundamental situația securității în Europa. Ca urmare a respectivei agresiuni militare, Uniunea, în special regiunile sale estice, se confruntă cu un aflux substanțial de persoane. Aceasta reprezintă o provocare suplimentară pentru bugetele publice, într-un moment în care economiile statelor membre sunt încă în curs de redresare în urma impactului pandemiei de COVID-19, și riscă să submineze pregătirea unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei.

(2)

Statele membre pot finanța deja o gamă largă de investiții pentru a răspunde provocărilor legate de migrație prin programele lor operaționale cu sprijin din partea Fondului european de dezvoltare regională (FEDR), al Fondului social european (FSE) și al Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), inclusiv din resursele suplimentare puse la dispoziție sub forma Asistenței de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU), cu scopul de a oferi asistență pentru sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și pentru pregătirea unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei.

(3)

În plus, Regulamentul (UE) 2022/562 al Parlamentului și al Consiliului (2) a adus o serie de modificări specifice Regulamentelor (UE) nr. 1303/2013 (3) și (UE) nr. 223/2014 (4) ale Parlamentului European și ale Consiliului pentru a facilita utilizarea de către statele membre a alocărilor rămase din FEDR, FSE și FEAD în temeiul cadrului financiar multianual 2014-2020, precum și utilizarea resurselor REACT-EU, pentru a răspunde provocărilor legate de migrație cât mai eficient și mai rapid posibil.

(4)

În pofida flexibilităților oferite de Regulamentul (UE) 2022/562, statele membre se confruntă în continuare cu o presiune considerabilă asupra bugetelor publice din cauza provocărilor generate de numărul foarte mare de persoane care fug din Ucraina. Această presiune riscă să submineze capacitatea statelor membre de a progresa către o redresare rezilientă a economiei în urma pandemiei de COVID-19. Prin urmare, pentru a ajuta statele membre să facă față provocărilor legate de migrație, sprijinul din FEDR, FSE și FEAD ar trebui să fie mobilizat rapid, prin majorarea ratei de prefinanțare inițială plătită din resursele REACT-EU pentru toate statele membre. Totodată, unele state membre se confruntă cu un număr semnificativ de persoane care sosesc din Ucraina și care necesită un sprijin imediat. În consecință, statele membre respective ar trebui să beneficieze de o creștere semnificativ mai mare a ratei prefinanțării inițiale pentru a compensa costurile bugetare imediate și pentru a sprijini eforturile lor de pregătire a redresării economiilor lor.

(5)

Pentru a monitoriza utilizarea respectivei prefinanțări suplimentare, rapoartele finale privind implementarea programelor FEDR și FSE care au primit o prefinanțare suplimentară ar trebui să includă informații cu privire la utilizarea sumelor suplimentare primite pentru a răspunde provocărilor legate de migrație generate de agresiunea militară a Federației Ruse și la modul în care sumele suplimentare respective au contribuit la redresarea economiei.

(6)

Ar trebui să se stabilească un cost unitar pentru a simplifica utilizarea fondurilor structurale și de investiții europene și pentru a reduce sarcina administrativă pentru beneficiari și pentru administrațiile statelor membre în contextul măsurilor care vizează provocările legate de migrație generate de agresiunea militară a Federației Ruse. Costul unitar ar trebui să faciliteze, în toate statele membre, finanțarea nevoilor de bază și sprijinul pentru persoanele cărora li s-a acordat protecție temporară sau altă protecție adecvată în temeiul dreptului intern, în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului (5) și cu Directiva 2001/55/CE a Consiliului (6), pentru o perioadă de 13 săptămâni de la data sosirii persoanei în Uniune. În conformitate cu Regulamentul (UE) 2022/562, statele membre ar putea aplica un cost unitar și atunci când fac uz de posibilitatea prevăzută la articolul 98 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 de a finanța operațiunile care vizează provocările legate de migrație fie din FEDR, fie din FSE, pe baza normelor aplicabile celuilalt fond, inclusiv atunci când acest lucru implică resurse REACT-EU. Atunci când utilizează costul unitar, statele membre ar trebui să se asigure că iau măsurile necesare pentru a evita dubla finanțare a acelorași costuri.

(7)

Întrucât obiectivele prezentului regulament, și anume sprijinirea statelor membre pentru a răspunde provocărilor create de numărul excepțional de mare de persoane care fug din calea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și sprijinirea tranziției statelor membre către o redresare rezilientă a economiei în urma pandemiei de COVID-19, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii propuse, acestea pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor respective.

(8)

Prin urmare, Regulamentele (UE) nr. 1303/2013 și (UE) nr. 223/2014 ar trebui să fie modificate în consecință.

(9)

Având în vedere necesitatea urgentă de a oferi un ajutor rapid bugetelor publice în vederea menținerii capacității statelor membre de susținere a redresării economiilor în urma pandemiei de COVID-19 și de a permite efectuarea de plăți suplimentare pentru programele operaționale fără întârziere, se consideră oportun să se invoce excepția de la termenul de opt săptămâni prevăzută la articolul 4 din Protocolul nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat la TUE, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

(10)

Având în vedere necesitatea de a oferi un ajutor rapid bugetelor publice în vederea menținerii capacității statelor membre de susținere a procesului de redresare economică și de a permite efectuarea de plăți suplimentare pentru programele operaționale fără întârziere, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență, în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificarea Regulamentului (UE) nr. 1303/2013

Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 se modifică după cum urmează:

1.

Se introduce următorul articol:

„Articolul 68c

Costul unitar pentru operațiunile care vizează provocările legate de migrație generate de agresiunea militară a Federației Ruse

Pentru implementarea operațiunilor care vizează provocările legate de migrație generate de agresiunea militară a Federației Ruse, statele membre pot include în cheltuielile declarate în cererile de plată un cost unitar legat de nevoile de bază și sprijinul pentru persoanele cărora li s-a acordat protecție temporară sau altă protecție adecvată în temeiul dreptul intern, în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului (*1) și cu Directiva 2001/55/CE a Consiliului (*2). Respectivul cost unitar este de 40 EUR pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parțială în care persoana se află în statul membru în cauză. Costul unitar poate fi utilizat pentru maximum 13 săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în Uniune.

Sumele calculate pe această bază sunt considerate drept sprijin public plătit beneficiarilor și drept cheltuieli eligibile, în sensul aplicării prezentului regulament.

(*1)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenței unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înțelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE și având drept efect introducerea unei protecții temporare (JO L 71, 4.3.2022, p. 1)."

(*2)  Directiva 2001/55/CE a Consiliului din 20 iulie 2001 privind standardele minime pentru acordarea protecției temporare, în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, și măsurile de promovare a unui echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane și suportarea consecințelor acestei primiri (JO L 212, 7.8.2001, p. 12).”"

2.

Articolul 92b alineatul (7) se modifică după cum urmează:

(a)

se introduc următoarele paragrafe după primul paragraf:

„În plus față de prefinanțarea inițială prevăzută la primul paragraf, Comisia plătește 4 % din resursele REACT-EU alocate programelor pentru anul 2021 ca prefinanțare inițială suplimentară în 2022. Pentru programele din statele membre care au înregistrat un nivel al sosirilor de persoane din Ucraina de peste 1 % din populația lor națională în perioada 24 februarie 2022-23 martie 2022, procentul respectiv se majorează la 34 %.

Atunci când prezintă raportul final de implementare prevăzut la articolul 50 alineatul (1) și la articolul 111, statele membre raportează cu privire la utilizarea prefinanțării inițiale suplimentare prevăzute la al doilea paragraf de la prezentul alineat pentru a răspunde provocărilor legate de migrație generate de agresiunea militară a Federației Ruse și la contribuția respectivei prefinanțări inițiale suplimentare la redresarea economiei.”;

(b)

al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În cazul în care decizia Comisiei de aprobare a programului operațional sau a modificării programului operațional pentru alocarea resurselor REACT-EU pentru 2021 a fost adoptată după 31 decembrie 2021, iar prefinanțarea aferentă nu a fost plătită, cuantumul prefinanțării inițiale menționat la primul și al doilea paragraf de la prezentul alineat se plătește în 2022.

Cuantumul plătit ca prefinanțare inițială menționat la primul și al doilea paragraf de la prezentul alineat este descărcat integral din contabilitatea Comisiei cel târziu la momentul încheierii programului operațional.”

3.

La articolul 131, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Cheltuielile eligibile incluse într-o cerere de plată sunt susținute prin facturi achitate sau documente contabile cu valoare justificativă echivalentă, cu excepția formelor de sprijin menționate la articolul 67 alineatul (1) primul paragraf literele (b)-(e), la articolele 68, 68a, 68b și 68c, la articolul 69 alineatul (1) și la articolul 109 din prezentul regulament, precum și la articolul 14 din Regulamentul privind FSE. În cazul acestor forme de sprijin, cuantumurile incluse într-o cerere de plată sunt costurile calculate pe baza aplicabilă.”

Articolul 2

Modificarea Regulamentului (UE) nr. 223/2014

Articolul 6a alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 se modifică după cum urmează:

1.

Se introduce următorul paragraf după primul paragraf:

„În plus față de prefinanțarea inițială prevăzută la primul paragraf, Comisia plătește 4 % din resursele REACT-EU alocate programelor pentru anul 2021 ca prefinanțare inițială suplimentară în 2022. Pentru programele din statele membre care au înregistrat un nivel al sosirilor de persoane din Ucraina de peste 1 % din populația lor națională în perioada 24 februarie 2022-23 martie 2022, procentul respectiv se majorează la 34 %.”

2.

Al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Cuantumul plătit ca prefinanțare inițială menționat la primul și al doilea paragraf este descărcat integral din contabilitatea Comisiei cel târziu la momentul încheierii programului operațional.”

Articolul 3

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 12 aprilie 2022.

Pentru Parlamentul European

Președinta

R. METSOLA

Pentru Consiliu

Președintele

C. BEAUNE


(1)  Poziția Parlamentului European din 7 aprilie 2022 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 12 aprilie 2022.

(2)  Regulamentul (UE) 2022/562 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 aprilie 2022 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1303/2013 și (UE) nr. 223/2014 în ceea ce privește Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE) (JO L 109, 8.4.2022, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 320).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (JO L 72, 12.3.2014, p. 1).

(5)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenței unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înțelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE și având drept efect introducerea unei protecții temporare (JO L 71, 4.3.2022, p. 1).

(6)  Directiva 2001/55/CE a Consiliului din 20 iulie 2001 privind standardele minime pentru acordarea protecției temporare, în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, și măsurile de promovare a unui echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane și suportarea consecințelor acestei primiri (JO L 212, 7.8.2001, p. 12).


Top