Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015L0652

    Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului din 20 aprilie 2015 de stabilire a metodelor de calcul și a cerințelor de raportare în temeiul Directivei 98/70/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea benzinei și a motorinei

    JO L 107, 25.4.2015, p. 26–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 24/12/2018

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2015/652/oj

    25.4.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 107/26


    DIRECTIVA (UE) 2015/652 A CONSILIULUI

    din 20 aprilie 2015

    de stabilire a metodelor de calcul și a cerințelor de raportare în temeiul Directivei 98/70/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea benzinei și a motorinei

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 98/70/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 1998 privind calitatea benzinei și a motorinei și de modificare a Directivei 93/12/CEE a Consiliului (1), în special articolul 7a alineatul (5),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)

    Metoda de calcul a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanți și de alte forme de energie provenind din surse nebiologice care urmează să fie instituită în temeiul articolului 7a alineatul (5) din Directiva 98/70/CE ar trebui să asigure raportarea cu suficientă precizie, astfel încât Comisia să poată evalua în mod critic performanțele furnizorilor în ceea ce privește respectarea obligațiilor care le revin în temeiul articolului 7a alineatul (2) din directiva menționată. Metoda de calcul ar trebui să asigure precizia ținând cont, de asemenea, de complexitatea cerințelor administrative aferente. În același timp, aceasta ar trebui să stimuleze furnizorii să reducă intensitatea gazelor cu efect de seră generate de carburanții pe care îi furnizează. De asemenea, ar trebui să se acorde o atenție deosebită impactului metodei de calcul asupra rafinăriilor în Uniune. Prin urmare, metoda de calcul ar trebui să se bazeze pe intensitățile medii ale emisiilor de gaze cu efect de seră reprezentând o valoare medie pe industrie care este tipică pentru un anumit carburant. Aceasta ar avea avantajul de a reduce sarcina administrativă asupra furnizorilor și asupra statelor membre. În prezenta etapă, metoda de calcul propusă nu ar trebui să impună diferențierea intensității gazelor cu efect de seră generate de carburanți pe baza sursei de materii prime, întrucât acest lucru ar putea afecta investițiile actuale în anumite rafinării în Uniune.

    (2)

    Cerințele de raportare pentru furnizorii care sunt întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), astfel cum sunt definite în Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei (2), ar trebui să fie reduse cât mai mult posibil în contextul articolului 7a alineatul (1) din Directiva 98/70/CE. În mod similar, importatorii de benzină și motorină rafinate în afara Uniunii nu ar trebui să fie obligați să furnizeze informații detaliate privind sursele de țiței utilizat pentru producerea carburanților respectivi, întrucât este posibil ca informațiile să nu fie disponibile sau să fie greu de obținut.

    (3)

    Pentru a stimula în continuare reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, economiile obținute din reducerile emisiilor generate în amonte (UER), inclusiv din arderi și evacuarea în atmosferă, ar trebui incluse în calcularea emisiilor de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață de furnizori. Pentru a facilita obținerea economiilor din UER de către furnizori, ar trebui permisă utilizarea unor sisteme diferite de calculare și de certificare a reducerilor de emisii. Numai proiectele privind UER care debutează ulterior datei de stabilire a standardului de carburant menționat la articolul 7a alineatul (5) litera (b) din Directiva 98/70/CE, și anume 1 ianuarie 2011, ar trebui să fie eligibile.

    (4)

    Media ponderată a valorilor implicite de gaze cu efect de seră care reprezintă țițeiul consumat în Uniune oferă o metodă simplă de calcul prin care furnizorii pot determina conținutul de gaze cu efect de seră generate de carburanții pe care îi furnizează.

    (5)

    UER ar trebui să fie estimate și validate în conformitate cu principiile și standardele identificate în standardele internaționale, în special în ISO 14064, ISO 14065 și ISO 14066.

    (6)

    În plus, este oportun să se faciliteze punerea în aplicare de către statele membre a legislației în ceea ce privește UER, inclusiv din arderi și evacuarea în atmosferă. În acest scop ar trebui elaborate, sub auspiciile Comisiei, orientări fără caracter legislativ cu privire la abordările privind cuantificarea, verificarea, validarea, monitorizarea și raportarea unor astfel de UER (inclusiv reduceri ale emisiilor din arderi și evacuări în atmosferă în unitățile de producție) înainte de încheierea perioadei de transpunere prevăzute de în articolul 7 din prezenta directivă.

    (7)

    Articolul 7a alineatul (5) litera (b) din Directiva 98/70/CE prevede stabilirea unei metode pentru determinarea standardului de carburant care se bazează pe emisiile de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață pe unitate de energie de combustibilii fosili în 2010. Standardul de carburant ar trebui să se bazeze pe cantitățile de motorină, benzină, motorină fără destinație rutieră, gaz petrolier lichefiat (GPL) și gaz natural comprimat (GNC) consumate care utilizează date raportate de statele membre în mod oficial în cadrul Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice (CCONUSC) din 2010. Standardul de carburant nu ar trebui să fie carburantul fosil de referință utilizat pentru calcularea reducerilor emisiilor de gaze cu efect de seră generate de biocarburanți, care ar trebui să rămână astfel cum este prevăzut în anexa IV la Directiva 98/70/CE.

    (8)

    Întrucât compoziția amestecului relevant de combustibili fosili variază puțin de la un an la altul, variația totală a intensității emisiilor de gaze cu efect de seră generate de combustibilii fosili de la un an la altul va fi, de asemenea, redusă. Prin urmare, este oportun ca standardul de carburant să se bazeze pe datele privind consumul mediu al Uniunii pentru 2010, astfel cum au fost raportate de către statele membre în cadrul CCONUSC.

    (9)

    Standardul de carburant ar trebui să reprezinte o intensitate medie a gazelor cu efect de seră generate în amonte și intensitatea carburantului unei rafinării de complexitate medie pentru combustibilii fosili. În consecință, standardul de carburant ar trebui să se calculeze utilizând respectivele valori medii implicite pentru carburanți. Standardul de carburant ar trebui să rămână neschimbat în perioada până în 2020, pentru a oferi securitate juridică furnizorilor în ceea ce privește obligațiile lor de a reduce intensitatea gazelor cu efect de seră generate de carburanții pe care îi furnizează.

    (10)

    Articolul 7a alineatul (5) litera (d) din Directiva 98/70/CE prevede adoptarea unei metode de calcul al contribuției vehiculelor rutiere electrice pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață. În temeiul articolului menționat, metoda de calcul ar trebui să fie compatibilă cu articolul 3 alineatul (4) din Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3). Pentru a se asigura compatibilitatea, ar trebui utilizat același factor de corecție pentru eficiența sistemului de propulsie.

    (11)

    Electricitatea furnizată destinată utilizării în transportul rutier poate fi raportată de furnizori, astfel cum prevede articolul 7a alineatul (1) din Directiva 98/70/CE, ca parte a rapoartelor lor anuale către statele membre. Pentru limitarea costurilor administrative, este adecvat ca metoda de calcul să se bazeze mai mult pe o estimare decât pe o măsurare efectivă a consumului de electricitate în cazul unui vehicul rutier electric sau al unei motociclete în scopul raportării din partea furnizorilor.

    (12)

    Este adecvat să se includă o abordare detaliată pentru a estima cantitatea și intensitatea gazelor cu efect de seră generate de biocarburanți în cazul în care prelucrarea unui biocarburant și a unui combustibil fosil are loc în timpul aceluiași proces. Este necesară o metodă specifică deoarece cantitatea de biocarburantului nu poate fi măsurată, cum ar fi în cazul co-hidrotratamentului uleiurilor de origine vegetală cu un combustibil fosil. Articolul 7d alineatul (1) din Directiva 98/70/CE prevede că emisiile de gaze cu efect de seră generate de biocarburanți pe durata ciclului de viață se calculează, în sensul articolului 7a și al articolului 7b alineatul (2) din directiva respectivă, prin aceeași metodă. Prin urmare, certificarea emisiilor de gaze cu efect de seră prin sisteme voluntare recunoscute este la fel de valabilă atât în scopurile articolului 7a cât și în scopurile articolului 7b alineatul (2) din Directiva 98/70/CE.

    (13)

    Cerința de raportare impusă furnizorilor prevăzută la articolul 7a alineatul (1) din Directiva 98/70/CE ar trebui completată cu un format armonizat și definiții armonizate ale datelor care urmează să fie raportate. Armonizarea definițiilor datelor este necesară pentru efectuarea în mod corespunzător a calculului intensității gazelor cu efect de seră în raport cu obligațiile de raportare ale unui anumit furnizor, întrucât datele reprezintă elemente cheie în metoda de calcul armonizată în conformitate cu articolul 7a alineatul (5) litera (a) din Directiva 98/70/CE. Datele includ identificarea furnizorului, cantitatea de carburant sau de energie introdusă pe piață și tipul de carburant sau de energie introdus pe piață.

    (14)

    Cerința de raportare impusă furnizorilor prevăzută la articolul 7a alineatul (1) din Directiva 98/70/CE ar trebui să fie completată cu cerințe armonizate de raportare, un format de raportare și definiții armonizate pentru raportarea din partea statelor membre către Comisie cu privire la performanța în materie de emisii de gaze cu efect de seră generate de carburanții consumați în Uniune. În special, cerințele de raportare vor permite actualizarea carburantului fosil de referință descris la punctul 19 din partea C a anexei IV la Directiva 98/70/CE și la punctul 19 din partea C a anexei V la Directiva 2009/28/CE și vor facilita raportarea prevăzută la articolul 8 alineatul (3) și la articolul 9 alineatul (2) din Directiva 98/70/CE, precum și actualizarea metodei de calcul în funcție de progresul tehnic și științific, pentru a se asigura că aceasta îndeplinește scopul preconizat. Datele ar trebui să includă cantitatea de carburant sau de energie introdusă pe piață și tipul de carburant sau energie, locul de achiziționare și originea carburantului sau a energiei introduse pe piață.

    (15)

    Este oportun ca statele membre să permită furnizorilor să își îndeplinească cerințele de raportare bazându-se pe date echivalente colectate în temeiul altor acte legislative naționale sau ale Uniunii, în vederea reducerii sarcinii administrative, cu condiția ca raportarea să se efectueze în conformitate cu cerințele prevăzute în anexa IV și cu definițiile prevăzute în anexele I și III.

    (16)

    Pentru a facilita raportarea de către grupuri de furnizori în temeiul articolului 7a alineatul (4) din Directiva 98/70/CE, articolul 7a alineatul (5) litera (c) din directiva respectivă permite stabilirea oricăror norme necesare. Este de dorit să se faciliteze acest tip de raportare pentru a se evita orice perturbare a deplasărilor fizice ale carburantului, întrucât furnizori diferiți introduc pe piață carburanți diferiți în proporții diferite și, prin urmare, este posibil să se dovedească necesară mobilizarea unor niveluri diferite de resurse în vederea îndeplinirii obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin urmare, este necesar să se armonizeze definițiile privind identificarea furnizorului, cantitatea de carburant sau de energie introdusă pe piață, tipul de carburant sau de energie, locul de achiziționare și originea carburantului sau a energiei introduse pe piață. De asemenea, pentru a evita contabilizarea dublă în cazul raportării în comun de către furnizori în temeiul articolului 7a alineatul (4), este oportun să se armonizeze punerea în aplicare a metodei de calcul și de raportare în statele membre, inclusiv în ceea ce privește raportarea către Comisie, astfel încât informațiile solicitate din partea unui grup de furnizori să se refere la un anumit stat membru.

    (17)

    În temeiul articolului 8 alineatul (3) din Directiva 98/70/CE, statele membre prezintă anual un raport cu datele naționale privind calitatea carburanților pentru anul calendaristic precedent în conformitate cu formatul stabilit în Decizia 2002/159/CE a Comisiei (4). Pentru a acoperi modificările introduse în Directiva 98/70/CE prin Directiva 2009/30/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5) și cerințele ulterioare suplimentare de raportare pentru statele membre și pentru eficacitate și armonizare, este necesar să se clarifice ce informații ar trebui raportate și, de asemenea, să se adopte un format pentru transmiterea datelor de către furnizori și statele membre.

    (18)

    Comisia a prezentat un proiect de măsură comitetului înființat prin Directiva 98/70/CE la 23 februarie 2012. Comitetul nu a reușit să adopte avizul cu majoritatea calificată necesară. Prin urmare, este oportun ca Comisia să prezinte Consiliului o propunere în temeiul articolului 5a alineatul (4) din Decizia 1999/468/CE a Consiliului (6),

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Domeniul de aplicare

    (1)   Prezenta directivă stabilește norme privind metodele de calcul și cerințele de raportare în conformitate cu Directiva 98/70/CE.

    (2)   Prezenta directivă se aplică carburanților utilizați pentru propulsia vehiculelor rutiere, a echipamentelor mobile fără destinație rutieră (inclusiv navele de navigație interioară atunci când nu se află pe mare), a tractoarelor agricole și forestiere și a ambarcațiunilor de agrement atunci când nu se află pe mare, precum și electricității destinate utilizării de către vehiculele rutiere.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentei directive și în plus față de definițiile cuprinse deja în Directiva 98/70/CE, se aplică definițiile următoare:

    1.

    „emisii generate în amonte” înseamnă toate emisiile de gaze cu efect de seră care sunt generate înainte ca materiile prime să ajungă la o rafinărie sau la o instalație de prelucrare unde a fost produs carburantul, astfel cum se menționează în anexa I;

    2.

    „bitum natural” înseamnă orice sursă de materii prime de rafinărie:

    (a)

    care prezintă o greutate API (American Petroleum Institute – Institutul American al Petrolului) de 10 grade sau mai puțin atunci când se află într-un zăcământ la locul de extracție, definită în conformitate cu metoda de testare a Societății americane pentru testare și materiale (ASTM) (7) D287;

    (b)

    care are o vâscozitate medie anuală la temperatura din rezervor mai mare decât cea calculată prin ecuația: Vâscozitate (Centipoise) = 518,98e-0,038T, unde T reprezintă temperatura exprimată în grade Celsius;

    (c)

    care intră sub incidența definiției nisipurilor bituminoase conform codului din nomenclatura combinată (NC) 2714, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului (8); și

    (d)

    la care mobilizarea sursei de materii prime este realizată prin extracție minieră sau prin drenaj gravitațional îmbunătățit din punct de vedere termic, unde energia termică este derivată în principal din alte surse decât însăși sursa de materii prime;

    3.

    „șisturi bituminoase” înseamnă orice sursă de materii prime pentru rafinării situată într-o formațiune de roci, care conține kerogen solid și care intră sub incidența definiției șistului bituminos conform codului NC 2714 stabilit în Regulamentul (CEE) nr. 2658/87. Mobilizarea sursei de materii prime este realizată prin extracție minieră sau prin drenaj gravitațional îmbunătățit din punct de vedere termic;

    4.

    „standard de carburant” înseamnă un standard de carburant care se bazează pe ciclul de viață al emisiilor de gaze cu efect de seră pe unitate de energie generate de combustibili fosili în 2010;

    5.

    „țiței convențional” înseamnă orice materie primă pentru rafinării care prezintă o greutate API mai mare de 10 grade atunci când este situată într-un zăcământ la locul de origine, măsurată în conformitate cu metoda de testare ASTM D 287, și care nu intră sub incidența definiției aferente codului NC 2714 astfel cum este prevăzut în Regulamentul (CEE) nr. 2658/87.

    Articolul 3

    Metoda de calcul a intensității gazelor cu efect de seră generate de carburanți, alții decât biocarburanții, și a energiei furnizate și de raportare de către furnizori

    (1)   În sensul articolului 7a alineatul (2) din Directiva 98/70/CE, statele membre se asigură că furnizorii utilizează metoda de calcul stabilită în anexa I la prezenta directivă pentru a determina intensitatea gazelor cu efect de seră generate de carburanții pe care îi furnizează.

    (2)   În sensul articolului 7a alineatul (1) al doilea paragraf și al articolului 7a alineatul (2) din Directiva 98/70/CE, statele membre impun furnizorilor să raporteze datele utilizând definițiile și metoda de calcul prevăzute în anexa I la prezenta directivă. Datele se raportează anual utilizând modelul prevăzut în anexa IV la prezenta directivă.

    (3)   În sensul articolului 7a alineatul (4) din Directiva 98/70/CE, orice stat membru se asigură că un grup de furnizori care alege să fie considerat drept furnizor unic își îndeplinește obligația care îi revine în temeiul articolului 7a alineatul (2) în statul membru respectiv.

    (4)   Statele membre aplică metoda simplificată prevăzută în anexa I la prezenta directivă pentru furnizorii care sunt IMM-uri.

    Articolul 4

    Calcularea standardului de carburant și a reducerii intensității gazelor cu efect de seră

    Pentru a verifica respectarea de către furnizori a obligației care le revine în temeiul articolului 7a alineatul (2) din Directiva 98/70/CE, statele membre impun furnizorilor să compare reducerile pe care le-au obținut în emisiile de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață de carburanți și de electricitate cu standardul de carburant stabilit în anexa II la prezenta directivă.

    Articolul 5

    Raportarea din partea statelor membre

    (1)   Atunci când prezintă rapoarte Comisiei în temeiul articolului 8 alineatul (3) din Directiva 98/70/CE, statele membre furnizează Comisiei date referitoare la conformitatea cu articolul 7a din prezenta directivă, astfel cum sunt prevăzute în anexa III la prezenta directivă.

    (2)   Statele membre utilizează instrumentele ReportNet ale Agenției Europene de Mediu, disponibile în temeiul Regulamentului (CE) nr. 401/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (9), pentru transmiterea datelor prevăzute în anexa III la prezenta directivă. Datele se transmit de către statele membre, prin transfer electronic de date, către arhiva centrală de date gestionată de Agenția Europeană de Mediu.

    (3)   Datele se transmit anual utilizându-se modelul prevăzut în anexa IV. Statele membre îi comunică Comisiei data transmiterii și denumirea punctului de contact din cadrul autorității competente responsabile cu verificarea și raportarea datelor către Comisie.

    Articolul 6

    Sancțiuni

    Statele membre stabilesc normele privind sancțiunile aplicabile în caz de încălcare a dispozițiilor de drept intern adoptate în temeiul prezentei directive și iau toate măsurile necesare pentru a asigura punerea lor în aplicare. Sancțiunile prevăzute trebuie să fie eficace, proporționale și cu efect de descurajare. Statele membre notifică dispozițiile respective Comisiei până la 21 aprilie 2017, notificând fără întârziere și orice modificare ulterioară a acestora.

    Articolul 7

    Transpunere

    (1)   Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 21 aprilie 2017 cel târziu. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

    (2)   Atunci când statele membre adoptă aceste măsuri, acestea trebuie să conțină o trimitere la prezenta directivă sau să fie însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a respectivei trimiteri.

    (3)   Statele membre comunică Comisiei textele principalelor măsuri de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

    Articolul 8

    Intrarea în vigoare

    Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 9

    Destinatari

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Luxemburg, 20 aprilie 2015.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. DŪKLAVS


    (1)  JO L 350, 28.12.1998, p. 58.

    (2)  Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei din 6 mai 2003 privind definiția microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (JO L 124, 20.5.2003, p. 36).

    (3)  Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, de modificare și ulterior de abrogare a Directivelor 2001/77/CE și 2003/30/CE (JO L 140, 5.6.2009, p. 16).

    (4)  Decizia 2002/159/CE a Comisiei din 18 februarie 2002 privind elaborarea unui format comun pentru prezentarea sintezelor de date naționale privind calitatea carburanților (JO L 53, 23.2.2002, p. 30).

    (5)  Directiva 2009/30/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 de modificare a Directivei 98/70/CE în ceea ce privește specificațiile pentru benzine și motorine, de introducere a unui mecanism de monitorizare și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de modificare a Directivei 1999/32/CE a Consiliului în ceea ce privește specificațiile pentru carburanții folosiți de navele de navigație interioară și de abrogare a Directivei 93/12/CEE (JO L 140, 5.6.2009, p. 88).

    (6)  Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (JO L 184, 17.7.1999, p. 23).

    (7)  Societatea americană pentru testare și materiale, http://www.astm.org/index.shtml.

    (8)  Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind nomenclatura tarifară și statistică și tariful vamal comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).

    (9)  Regulamentul (CE) nr. 401/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2009 privind Agenția Europeană de Mediu și Rețeaua europeană de informare și observare pentru mediu (JO L 126, 21.5.2009, p. 13).


    ANEXA I

    METODA DE CALCUL ȘI DE RAPORTARE DE CĂTRE FURNIZORI A INTENSITĂȚII GAZELOR CU EFECT DE SERĂ GENERATE PE DURATA CICLULUI DE VIAȚĂ DE CARBURANȚII ȘI ENERGIA FURNIZATE

    Partea 1

    Calculul intensității gazelor cu efect de seră generate de carburanții și energia furnizate de un furnizor

    Intensitatea gazelor cu efect de seră generate de carburanți și energie se exprimă în grame de echivalent de dioxid de carbon pe MJ de carburant (gCO2eq/MJ).

    1.

    Gazele cu efect de seră luate în considerare în scopul calculării intensității gazelor cu efect de seră generate de carburanți sunt dioxidul de carbon (CO2), protoxidul de azot (N2O) și metanul (CH4). În vederea calculării echivalenței în CO2, emisiile gazelor se evaluează în emisii de echivalent de CO2 după cum urmează:

    CO2: 1;

    CH4: 25;

    N2O: 298

    2.

    Emisiile rezultate din producția de mașini și echipamente utilizate în extracția, producția, rafinarea și consumul de combustibili fosili nu se iau în considerare în calculul emisiilor de gaze cu efect de seră.

    3.

    Intensitatea gazelor cu efect de seră generate de un furnizor pe durata ciclului de viață al emisiilor de gaze cu efect de seră generate de toți carburanții furnizați și de toată energia furnizată se calculează în conformitate cu formula de mai jos:

    Formula

    unde

    (a)

    „#” reprezintă identificarea furnizorului (identificarea entității obligate la plata accizei), definită în Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei (1) ca fiind numărul de acciză al operatorului [numărul de înregistrare din cadrul sistemului de schimb de date privind accizele (SEED) sau numărul de identificare aferent taxei pe valoare adăugată (TVA) din tabelul 1 punctul 5 litera (a) din anexa I la respectivul regulament pentru codurile tipului de destinație 1-5 și 8], care este, de asemenea, entitatea responsabilă cu plata accizelor în conformitate cu articolul 8 din Directiva 2008/118/CE a Consiliului (2) în momentul în care accizele au devenit exigibile în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2008/118/CE. Dacă identificarea nu este posibilă, statele membre trebuie să se asigure că este stabilit un mijloc de identificare echivalent în conformitate cu un sistem de raportare a accizei naționale;

    (b)

    „x” reprezintă tipurile de carburant și de energie care intră sub incidența prezentei directive, astfel cum se prezintă în tabelul 1 – punctul 17 litera (c) din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 684/2009. În cazul în care datele nu sunt disponibile, statele membre colectează date echivalente în conformitate cu un sistem de raportare a accizelor stabilit la nivel național;

    (c)

    „MJx” reprezintă cantitatea totală de energie furnizată și transformată din volumele de carburant „x” comunicate, exprimată în megajouli. Calculul se face după cum urmează:

    (i)

    Cantitatea din fiecare carburant pe tip de carburant

    Aceasta este obținută din datele raportate în conformitate cu tabelul 1 – punctul 17 literele (d), (f) și (o) din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 684/2009. Cantitățile de biocarburanți sunt transformate într-un conținut energetic cu o putere calorifică inferioară în conformitate cu densitățile energetice prevăzute în anexa III la Directiva 2009/28/CE. Cantitățile de carburanți de origine nebiologică sunt transformate într-un conținut energetic cu o putere calorifică inferioară în conformitate cu densitățile energetice prevăzute în apendicele 1 la raportul „Well-to-Tank” (versiunea 4) din iulie 2013 (3) al Centrului comun de cercetare – EUCAR-CONCAWE (JEC) (4);

    (ii)

    Coprelucrarea simultană a combustibililor fosili și a biocarburanților

    Prelucrarea include orice modificare pe durata ciclului de viață al carburanților sau al energiei furnizate, care determină o modificare a structurii moleculare a produsului. Adăugarea unui denaturant nu intră sub incidența prelucrării. Cantitatea de biocarburanți coprelucrați alături de carburanți de origine nebiologică reflectă starea biocarburanților ulterioară prelucrării. Cantitatea de biocarburant coprelucrat este determinată în funcție de bilanțul energetic și eficiența procesului de coprelucrare, astfel cum se prevede în partea C punctul 17 din anexa IV la Directiva 98/70/CE.

    În cazul în care se amestecă mai mulți biocarburanți și combustibili fosili, cantitatea din fiecare carburant și tipul acestuia sunt luate în considerare la efectuarea calculului și sunt raportate de către furnizori statelor membre.

    Cantitatea de biocarburant furnizată care nu îndeplinește criteriile de durabilitate menționate la articolul 7b alineatul (1) din Directiva 98/70/CE este considerat a fi combustibil fosil.

    Amestecul benzină-etanol E85 va fi calculat drept carburant separat în sensul articolului 6 din Regulamentul (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (5).

    În cazul în care cantitățile nu sunt colectate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 684/2009, statele membre colectează date echivalente în conformitate cu un sistem de raportare a accizelor stabilit la nivel național.

    (iii)

    Cantitatea de electricitate consumată

    Aceasta reprezintă cantitatea de electricitate consumată de vehicule rutiere sau motociclete, în cazul în care un furnizor de energie raportează respectiva cantitate de energie către autoritatea competentă din fiecare stat membru în conformitate cu următoarea formulă:

    Electricitatea consumată = distanța parcursă (km) × eficiența consumului de electricitate (MJ/km).

    (d)

    Reducerea emisiilor generate în amonte (UER)

    „UER” reprezintă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate în amonte obținută de un furnizor măsurată în gCO2eq, dacă aceasta este cuantificată și raportată în conformitate cu următoarele cerințe:

    (i)

    Eligibilitate

    UER se aplică numai emisiilor generate în amonte din valorile medii implicite pentru benzină, motorină, GNC sau GPL.

    UER care provine din orice țară poate fi considerată drept o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în raport cu carburanții proveniți din orice sursă de materii prime furnizată de orice furnizor.

    UER este luată în calcul doar dacă aceasta este asociată cu proiectele care au început după 1 ianuarie 2011.

    Nu este necesar să se dovedească dacă UER nu s-ar mai fi produs în lipsa cerinței de raportare prevăzute la articolul 7a din Directiva 98/70/CE;

    (ii)

    Calcul

    UER se estimează și se validează în conformitate cu principiile și standardele identificate în standardele internaționale, în special în ISO 14064, ISO 14065 și ISO 14066.

    UER și emisiile de referință vor trebui monitorizate, raportate și verificate în conformitate cu standardul ISO 14064, iar rezultatele furnizate vor trebui să prezinte un grad de fiabilitate echivalent cu cel prevăzut de Regulamentul (UE) nr. 600/2012 al Comisiei (6) și Regulamentul (UE) nr. 601/2012 al Comisiei (7). Verificarea metodelor pentru estimarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie efectuată în conformitate cu standardul ISO 14064-3, iar organizația care efectuează verificarea trebuie să fie acreditată în conformitate cu standardul ISO 14065;

    (e)

    „GHGix” reprezintă intensitatea gazelor cu efect de seră generate de carburantul sau energia „x”, exprimată în gCO2eq/MJ. Furnizorii calculează intensitatea gazelor cu efect de seră generate de fiecare carburant sau energie după cum urmează:

    (i)

    intensitatea gazelor cu efect de seră a carburanților de origine nebiologică este „intensitatea ponderată a gazelor cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață” pentru fiecare tip de carburant enumerat în ultima coloană a tabelului din partea 2 punctul 5 din prezenta anexă;

    (ii)

    electricitatea este calculată conform descrierii din partea 2 punctul 6;

    (iii)

    intensitatea gazelor cu efect de seră generate de biocarburanți

    Intensitatea gazelor cu efect de seră generate de biocarburanți care îndeplinește cerințele de durabilitate menționate la articolului 7b alineatul (1) din Directiva 98/70/CE se calculează în conformitate cu articolul 7d din directiva respectivă. În cazul în care datele privind emisiile de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață de biocarburanți au fost obținute în conformitate cu un acord sau un sistem care a făcut obiectul unei decizii în temeiul articolului 7c alineatul (4) din Directiva 98/70/CE cu privire la articolul 7b alineatul (2) din directiva respectivă, datele respective sunt utilizate, de asemenea, la stabilirea intensității gazelor cu efect de seră generate de biocarburanți în temeiul articolului 7b alineatul (1) din directiva respectivă. Intensitatea gazelor cu efect de seră generate de biocarburanții care nu îndeplinesc cerințele de durabilitate menționate la articolul 7b alineatul (1) din Directiva 98/70/CE este egală cu intensitatea gazelor cu efect de seră generate de respectivul combustibil fosil derivat din țiței convențional sau din gaz;

    (iv)

    Coprelucrarea simultană a carburanților de origine nebiologică și a biocarburanților

    Intensitatea gazelor cu efect de seră generate de biocarburanții coprelucrați cu combustibili fosili reflectă starea ulterioară prelucrării a biocarburanților.

    (f)

    „AF” reprezintă factorii de ajustare pentru eficiența sistemului de propulsie:

    Tehnologia predominantă de transformare

    Factor de eficiență

    Motor cu ardere internă

    1

    Sistem de propulsie electric cu baterie

    0,4

    Sistem de propulsie electric cu pilă de combustie cu hidrogen

    0,4

    Partea 2

    Raportarea de către furnizori a carburanților, alții decât biocarburanții

    1.   UER de combustibili fosili

    Pentru ca UER să fie eligibile în sensul prezentei metode de calcul și de raportare, furnizorii trebuie să raporteze autorității desemnate de către statele membre următoarele:

    (a)

    data de începere a proiectului, care trebuie să fie ulterioară datei de 1 ianuarie 2011;

    (b)

    reducerile emisiilor anuale în gCO2eq;

    (c)

    durata pentru care au avut loc reducerile;

    (d)

    locul de desfășurare a proiectului cel mai apropiat de sursa emisiilor în grade de latitudine și longitudine cu patru zecimale;

    (e)

    emisiile anuale de referință generate înaintea adoptării măsurilor de reducere și emisiile anuale generate după punerea lor în aplicare, exprimate în gCO2eq/MJ de materii prime produse;

    (f)

    numărul de certificat cu utilizare unică, care identifică fără echivoc sistemul și reducerile gazelor cu efect de seră pretinse;

    (g)

    numărul cu utilizare unică, care identifică fără echivoc metoda de calcul și schema conexă;

    (h)

    în cazul în care proiectul se referă la extracția petrolului, media istorică și anuală a raportului gaz-petrol (gas-to-oil ratio – GOR) în soluție, presiunea din rezervor, adâncimea și debitul din sondă al țițeiului.

    2.   Originea

    „Originea” înseamnă denumirea comercială a materiilor prime enumerate în partea 2 punctul 7 din prezenta anexă, dar numai în cazul în care furnizorii dețin informațiile necesare întrucât:

    (a)

    sunt persoane sau întreprinderi care importă țiței din țări terțe sau primesc livrări de țiței dintr-un alt stat membru în conformitate cu articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 2964/95 al Consiliului (8); sau

    (b)

    există modalități de a face schimb de informații convenite cu alți furnizori.

    În toate celelalte cazuri, originea se referă la faptul dacă respectivul carburant este de origine din UE sau din afara UE.

    Informațiile colectate și raportate de furnizorii către statele membre cu privire la originea carburanților sunt confidențiale, însă acest lucru nu împiedică publicarea de către Comisie a unor informații generale sau de sinteză, care nu conțin informații privind întreprinderile individuale.

    În cazul biocarburanților, originea se referă la filiera de producție a biocarburanților, astfel cum este prevăzută în anexa IV la Directiva 98/70/CE.

    În cazul în care sunt utilizate mai multe materii prime, furnizorii raportează cantitatea în tone metrice de produs finit din fiecare materie primă obținut în unitatea de prelucrare în cursul anului de raportare.

    3.   Locul de achiziție

    „Locul de achiziție” se referă la țara și la denumirea unității de prelucrare unde carburantul sau forma de energie au fost supuse ultimei transformări substanțiale utilizate pentru a conferi originea carburantului sau a energiei în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei (9).

    4.   IMM-uri

    Prin derogare pentru furnizorii care sunt IMM-uri, „originea” și „locul de achiziție” sunt din UE sau din afara UE, după caz, indiferent dacă aceștia importă țiței sau furnizează uleiuri din petrol sau uleiuri obținute din materiale bituminoase.

    5.   Media valorilor implicite ale gazelor cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață de carburanții furnizați, alții decât biocarburanții, și de electricitatea furnizată

    Sursa de materii prime și prelucrarea

    Tipul de carburant introdus pe piață

    Intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață (gCO2eq/MJ)

    Intensitatea ponderată a emisiilor de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață (gCO2eq/MJ)

    Țiței convențional

    Petrol

    93,2

    93,3

    Lichefierea gazului natural

    94,3

    Lichefierea cărbunelui

    172

    Bitum natural

    107

    Șisturi bituminoase

    131,3

    Țiței convențional

    Combustibil diesel sau motorină

    95

    95,1

    Lichefierea gazului natural

    94,3

    Lichefierea cărbunelui

    172

    Bitum natural

    108,5

    Șisturi bituminoase

    133,7

    Orice surse fosile

    Gaz petrolier lichefiat la un motor cu aprindere prin scânteie

    73,6

    73,6

    Gaze naturale, amestec UE

    Gaz natural comprimat la un motor cu aprindere prin scânteie

    69,3

    69,3

    Gaze naturale, amestec UE

    Gaz lichefiat la un motor cu aprindere prin scânteie

    74,5

    74,5

    Reacție Sabatier a hidrogenului din electroliza energiei din surse regenerabile nebiologice

    Metan sintetic comprimat la un motor cu aprindere prin scânteie

    3,3

    3,3

    Gaze natural care utilizează reformarea cu abur

    Pilă de combustie cu hidrogen comprimat

    104,3

    104,3

    Electroliză alimentată integral cu energie din surse regenerabile nebiologice

    Pilă de combustie cu hidrogen comprimat

    9,1

    9,1

    Cărbune

    Pilă de combustie cu hidrogen comprimat

    234,4

    234,4

    Cărbune cu captarea carbonului și stocarea emisiilor de proces

    Pilă de combustie cu hidrogen

    52,7

    52,7

    Deșeuri de plastic derivate din materii prime fosile

    Benzină, combustibil diesel sau motorină

    86

    86

    6.   Electricitate

    În ceea ce privește raportarea de către furnizorii de energie a cantității de electricitate consumate de vehiculele electrice și motociclete, statele membre ar trebui să calculeze valorile implicite ale ciclului de viață mediu la nivel național în conformitate cu standardele internaționale corespunzătoare.

    În mod alternativ, statele membre pot permite furnizorilor lor să stabilească valorile intensității emisiilor de gaze cu efect de seră (gCO2eq /MJ) generate de electricitatea din datele raportate de statele membre în baza:

    (a)

    Regulamentului (CE) nr. 1099/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (10),

    (b)

    Regulamentului (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (11), sau

    (c)

    Regulamentului delegat (UE) nr. 666/2014 al Comisiei (12).

    7.   Denumirea comercială a materiilor prime

    Țara

    Denumirea comercială a materiilor prime

    API

    Sulf (% în greutate)

    Abu Dhabi

    Al Bunduq

    38,5

    1,1

    Abu Dhabi

    Mubarraz

    38,1

    0,9

    Abu Dhabi

    Murban

    40,5

    0,8

    Abu Dhabi

    Zakum (Lower Zakum/Abu Dhabi Marine)

    40,6

    1

    Abu Dhabi

    Umm Shaif (Abu Dhabi Marine)

    37,4

    1,5

    Abu Dhabi

    Arzanah

    44

    0

    Abu Dhabi

    Abu Al Bu Khoosh

    31,6

    2

    Abu Dhabi

    Murban Bottoms

    21,4

    DATE NEDISPONIBILE (DN)

    Abu Dhabi

    Top Murban

    21

    DN

    Abu Dhabi

    Upper Zakum

    34,4

    1,7

    Algeria

    Arzew

    44,3

    0,1

    Algeria

    Hassi Messaoud

    42,8

    0,2

    Algeria

    Zarzaitine

    43

    0,1

    Algeria

    Algerian

    44

    0,1

    Algeria

    Skikda

    44,3

    0,1

    Algeria

    Saharan Blend

    45,5

    0,1

    Algeria

    Hassi Ramal

    60

    0,1

    Algeria

    Algerian Condensate

    64,5

    DN

    Algeria

    Algerian Mix

    45,6

    0,2

    Algeria

    Algerian Condensate (Arzew)

    65,8

    0

    Algeria

    Algerian Condensate (Bejaia)

    65,0

    0

    Algeria

    Top Algerian

    24,6

    DN

    Angola

    Cabinda

    31,7

    0,2

    Angola

    Takula

    33,7

    0,1

    Angola

    Soyo Blend

    33,7

    0,2

    Angola

    Mandji

    29,5

    1,3

    Angola

    Malongo (vest)

    26

    DN

    Angola

    Cavala-1

    42,3

    DN

    Angola

    Sulele (sud-1)

    38,7

    DN

    Angola

    Palanca

    40

    0,14

    Angola

    Malongo (nord)

    30

    DN

    Angola

    Malongo (sud)

    25

    DN

    Angola

    Nemba

    38,5

    0

    Angola

    Girassol

    31,3

    DN

    Angola

    Kuito

    20

    DN

    Angola

    Hungo

    28,8

    DN

    Angola

    Kissinje

    30,5

    0,37

    Angola

    Dalia

    23,6

    1,48

    Angola

    Gimboa

    23,7

    0,65

    Angola

    Mondo

    28,8

    0,44

    Angola

    Plutonio

    33,2

    0,036

    Angola

    Saxi Batuque Blend

    33,2

    0,36

    Angola

    Xikomba

    34,4

    0,41

    Argentina

    Tierra del Fuego

    42,4

    DN

    Argentina

    Santa Cruz

    26,9

    DN

    Argentina

    Escalante

    24

    0,2

    Argentina

    Canadon Seco

    27

    0,2

    Argentina

    Hidra

    51,7

    0,05

    Argentina

    Medanito

    34,93

    0,48

    Armenia

    Armenian Miscellaneous

    DN

    DN

    Australia

    Jabiru

    42,3

    0,03

    Australia

    Kooroopa (jurasic)

    42

    DN

    Australia

    Talgeberry (jurasic)

    43

    DN

    Australia

    Talgeberry (cretacic superior)

    51

    DN

    Australia

    Woodside Condensate

    51,8

    DN

    Australia

    Saladin-3 (Top Barrow)

    49

    DN

    Australia

    Harriet

    38

    DN

    Australia

    Skua-3 (Challis Field)

    43

    DN

    Australia

    Barrow Island

    36,8

    0,1

    Australia

    Northwest Shelf Condensate

    53,1

    0

    Australia

    Jackson Blend

    41,9

    0

    Australia

    Cooper Basin

    45,2

    0,02

    Australia

    Griffin

    55

    0,03

    Australia

    Buffalo Crude

    53

    DN

    Australia

    Cossack

    48,2

    0,04

    Australia

    Elang

    56,2

    DN

    Australia

    Enfield

    21,7

    0,13

    Australia

    Gippsland (Strâmtoarea Bass)

    45,4

    0,1

    Azerbaidjan

    Azeri Light

    34,8

    0,15

    Bahrain

    Bahrain Miscellaneous

    DN

    DN

    Belarus

    Belarus Miscellaneous

    DN

    DN

    Benin

    Seme

    22,6

    0,5

    Benin

    Benin Miscellaneous

    DN

    DN

    Belize

    Belize Light Crude

    40

    DN

    Belize

    Belize Miscellaneous

    DN

    DN

    Bolivia

    Bolivian Condensate

    58,8

    0,1

    Brazilia

    Garoupa

    30,5

    0,1

    Brazilia

    Sergipano

    25,1

    0,4

    Brazilia

    Bazinul Campos

    20

    DN

    Brazilia

    Urucu (cursul superior al Amazonului)

    42

    DN

    Brazilia

    Marlim

    20

    DN

    Brazilia

    Brazil Polvo

    19,6

    1,14

    Brazilia

    Roncador

    28,3

    0,58

    Brazilia

    Roncador Heavy

    18

    DN

    Brazilia

    Albacora East

    19,8

    0,52

    Brunei

    Seria Light

    36,2

    0,1

    Brunei

    Champion

    24,4

    0,1

    Brunei

    Champion Condensate

    65

    0,1

    Brunei

    Brunei LS Blend

    32

    0,1

    Brunei

    Brunei Condensate

    65

    DN

    Brunei

    Champion Export

    23,9

    0,12

    Camerun

    Kole Marine Blend

    34,9

    0,3

    Camerun

    Lokele

    21,5

    0,5

    Camerun

    Moudi Light

    40

    DN

    Camerun

    Moudi Heavy

    21,3

    DN

    Camerun

    Ebome

    32,1

    0,35

    Camerun

    Cameroon Miscellaneous

    DN

    DN

    Canada

    Peace River Light

    41

    DN

    Canada

    Peace River Medium

    33

    DN

    Canada

    Peace River Heavy

    23

    DN

    Canada

    Manyberries

    36,5

    DN

    Canada

    Rainbow Light și Medium

    40,7

    DN

    Canada

    Pembina

    33

    DN

    Canada

    Bells Hill Lake

    32

    DN

    Canada

    Fosterton Condensate

    63

    DN

    Canada

    Rangeland Condensate

    67,3

    DN

    Canada

    Redwater

    35

    DN

    Canada

    Lloydminster

    20,7

    2,8

    Canada

    Wainwright-Kinsella

    23,1

    2,3

    Canada

    Bow River Heavy

    26,7

    2,4

    Canada

    Fosterton

    21,4

    3

    Canada

    Smiley-Coleville

    22,5

    2,2

    Canada

    Midale

    29

    2,4

    Canada

    Milk River Pipeline

    36

    1,4

    Canada

    Ipl-Mix Sweet

    40

    0,2

    Canada

    Ipl-Mix Sour

    38

    0,5

    Canada

    Ipl Condensate

    55

    0,3

    Canada

    Aurora Light

    39,5

    0,4

    Canada

    Aurora Condensate

    65

    0,3

    Canada

    Reagan Field

    35

    0,2

    Canada

    Synthetic Canada

    30,3

    1,7

    Canada

    Cold Lake

    13,2

    4,1

    Canada

    Cold Lake Blend

    26,9

    3

    Canada

    Canadian Federated

    39,4

    0,3

    Canada

    Chauvin

    22

    2,7

    Canada

    Gcos

    23

    DN

    Canada

    Gulf Alberta L & M

    35,1

    1

    Canada

    Light Sour Blend

    35

    1,2

    Canada

    Lloyd Blend

    22

    2,8

    Canada

    Peace River Condensate

    54,9

    DN

    Canada

    Sarnium Condensate

    57,7

    DN

    Canada

    Saskatchewan Light

    32,9

    DN

    Canada

    Sweet Mixed Blend

    38

    0,5

    Canada

    Syncrude

    32

    0,1

    Canada

    Rangeland – South L & M

    39,5

    0,5

    Canada

    Northblend Nevis

    34

    DN

    Canada

    Canadian Common Condensate

    55

    DN

    Canada

    Canadian Common

    39

    0,3

    Canada

    Waterton Condensate

    65,1

    DN

    Canada

    Panuke Condensate

    56

    DN

    Canada

    Federated Light și Medium

    39,7

    2

    Canada

    Wabasca

    23

    DN

    Canada

    Hibernia

    37,3

    0,37

    Canada

    BC Light

    40

    DN

    Canada

    Boundary

    39

    DN

    Canada

    Albian Heavy

    21

    DN

    Canada

    Koch Alberta

    34

    DN

    Canada

    Terra Nova

    32,3

    DN

    Canada

    Echo Blend

    20,6

    3,15

    Canada

    Western Canadian Blend

    19,8

    3

    Canada

    Western Canadian Select

    20,5

    3,33

    Canada

    White Rose

    31,0

    0,31

    Canada

    Access

    22

    DN

    Canada

    Premium Albian Synthetic Heavy

    20,9

    DN

    Canada

    Albian Residuum Blend (ARB)

    20,03

    2,62

    Canada

    Christina Lake

    20,5

    3

    Canada

    CNRL

    34

    DN

    Canada

    Husky Synthetic Blend

    31,91

    0,11

    Canada

    Premium Albian Synthetic (PAS)

    35,5

    0,04

    Canada

    Seal Heavy(SH)

    19,89

    4,54

    Canada

    Suncor Synthetic A (OSA)

    33,61

    0,178

    Canada

    Suncor Synthetic H (OSH)

    19,53

    3,079

    Canada

    Peace Sour

    33

    DN

    Canada

    Western Canadian Resid

    20,7

    DN

    Canada

    Christina Dilbit Blend

    21,0

    DN

    Canada

    Christina Lake Dilbit

    38,08

    3,80

    Ciad

    Doba Blend (producție timpurie)

    24,8

    0,14

    Ciad

    Doba Blend (producție ulterioară)

    20,8

    0,17

    Chile

    Chile Miscellaneous

    DN

    DN

    China

    Taching (Daqing)

    33

    0,1

    China

    Shengli

    24,2

    1

    China

    Beibu

    DN

    DN

    China

    Chengbei

    17

    DN

    China

    Lufeng

    34,4

    DN

    China

    Xijiang

    28

    DN

    China

    Wei Jingsheng, Zhou

    39,9

    DN

    China

    Liu Hua

    21

    DN

    China

    Boz Hong

    17

    0,282

    China

    Peng Lai

    21,8

    0,29

    China

    Xi Xiang

    32,18

    0,09

    Columbia

    Onto

    35,3

    0,5

    Columbia

    Putamayo

    35

    0,5

    Columbia

    Rio Zulia

    40,4

    0,3

    Columbia

    Orito

    34,9

    0,5

    Columbia

    Cano-Limon

    30,8

    0,5

    Columbia

    Lasmo

    30

    DN

    Columbia

    Cano Duya-1

    28

    DN

    Columbia

    Corocora-1

    31,6

    DN

    Columbia

    Suria Sur-1

    32

    DN

    Columbia

    Tunane-1

    29

    DN

    Columbia

    Casanare

    23

    DN

    Columbia

    Cusiana

    44,4

    0,2

    Columbia

    Vasconia

    27,3

    0,6

    Columbia

    Castilla Blend

    20,8

    1,72

    Columbia

    Cupiaga

    43,11

    0,082

    Columbia

    South Blend

    28,6

    0,72

    Congo (Brazaville)

    Emeraude

    23,6

    0,5

    Congo (Brazaville)

    Djeno Blend

    26,9

    0,3

    Congo (Brazaville)

    Viodo Marina-1

    26,5

    DN

    Congo (Brazaville)

    Nkossa

    47

    0,03

    Congo (Kinshasa)

    Muanda

    34

    0,1

    Congo (Kinshasa)

    Congo/Zair

    31,7

    0,1

    Congo (Kinshasa)

    Coco

    30,4

    0,15

    Côte d'Ivoire

    Espoir

    31,4

    0,3

    Côte d'Ivoire

    Lion Côte

    41,1

    0,101

    Danemarca

    Dan

    30,4

    0,3

    Danemarca

    Gorm

    33,9

    0,2

    Danemarca

    Danish North Sea

    34,5

    0,26

    Dubai

    Dubai (Fateh)

    31,1

    2

    Dubai

    Margham Light

    50,3

    0

    Ecuador

    Oriente

    29,2

    1

    Ecuador

    Quito

    29,5

    0,7

    Ecuador

    Santa Elena

    35

    0,1

    Ecuador

    Limoncoha-1

    28

    DN

    Ecuador

    Frontera-1

    30,7

    DN

    Ecuador

    Bogi-1

    21,2

    DN

    Ecuador

    Napo

    19

    2

    Ecuador

    Napo Light

    19,3

    DN

    Egipt

    Belayim

    27,5

    2,2

    Egipt

    El Morgan

    29,4

    1,7

    Egipt

    Rhas Gharib

    24,3

    3,3

    Egipt

    Gulf of Suez Mix

    31,9

    1,5

    Egipt

    Geysum

    19,5

    DN

    Egipt

    East Gharib (J-1)

    37,9

    DN

    Egipt

    Mango-1

    35,1

    DN

    Egipt

    Rhas Budran

    25

    DN

    Egipt

    Zeit Bay

    34,1

    0,1

    Egipt

    East Zeit Mix

    39

    0,87

    Guineea Ecuatorială

    Zafiro

    30,3

    DN

    Guineea Ecuatorială

    Alba Condensate

    55

    DN

    Guineea Ecuatorială

    Ceiba

    30,1

    0,42

    Gabon

    Gamba

    31,8

    0,1

    Gabon

    Mandji

    30,5

    1,1

    Gabon

    Lucina Marine

    39,5

    0,1

    Gabon

    Oguendjo

    35

    DN

    Gabon

    Rabi-Kouanga

    34

    0,6

    Gabon

    T'Catamba

    44,3

    0,21

    Gabon

    Rabi

    33,4

    0,06

    Gabon

    Rabi Blend

    34

    DN

    Gabon

    Rabi Light

    37,7

    0,15

    Gabon

    Etame Marin

    36

    DN

    Gabon

    Olende

    17,6

    1,54

    Gabon

    Gabonian Miscellaneous

    DN

    DN

    Georgia

    Georgian Miscellaneous

    DN

    DN

    Ghana

    Bonsu

    32

    0,1

    Ghana

    Salt Pond

    37,4

    0,1

    Guatemala

    Coban

    27,7

    DN

    Guatemala

    Rubelsanto

    27

    DN

    India

    Bombay High

    39,4

    0,2

    Indonezia

    Minas (Sumatron Light)

    34,5

    0,1

    Indonezia

    Ardjuna

    35,2

    0,1

    Indonezia

    Attaka

    42,3

    0,1

    Indonezia

    Suri

    18,4

    0,2

    Indonezia

    Sanga Sanga

    25,7

    0,2

    Indonezia

    Sepinggan

    37,9

    0,9

    Indonezia

    Walio

    34,1

    0,7

    Indonezia

    Arimbi

    31,8

    0,2

    Indonezia

    Poleng

    43,2

    0,2

    Indonezia

    Handil

    32,8

    0,1

    Indonezia

    Jatibarang

    29

    0,1

    Indonezia

    Cinta

    33,4

    0,1

    Indonezia

    Bekapai

    40

    0,1

    Indonezia

    Katapa

    52

    0,1

    Indonezia

    Salawati

    38

    0,5

    Indonezia

    Duri (Sumatran Heavy)

    21,1

    0,2

    Indonezia

    Sembakung

    37,5

    0,1

    Indonezia

    Badak

    41,3

    0,1

    Indonezia

    Arun Condensate

    54,5

    DN

    Indonezia

    Udang

    38

    0,1

    Indonezia

    Klamono

    18,7

    1

    Indonezia

    Bunya

    31,7

    0,1

    Indonezia

    Pamusian

    18,1

    0,2

    Indonezia

    Kerindigan

    21,6

    0,3

    Indonezia

    Melahin

    24,7

    0,3

    Indonezia

    Bunyu

    31,7

    0,1

    Indonezia

    Camar

    36,3

    DN

    Indonezia

    Cinta Heavy

    27

    DN

    Indonezia

    Lalang

    40,4

    DN

    Indonezia

    Kakap

    46,6

    DN

    Indonezia

    Sisi-1

    40

    DN

    Indonezia

    Giti-1

    33,6

    DN

    Indonezia

    Ayu-1

    34,3

    DN

    Indonezia

    Bima

    22,5

    DN

    Indonezia

    Padang Isle

    34,7

    DN

    Indonezia

    Intan

    32,8

    DN

    Indonezia

    Sepinggan – Yakin Mixed

    31,7

    0,1

    Indonezia

    Widuri

    32

    0,1

    Indonezia

    Belida

    45,9

    0

    Indonezia

    Senipah

    51,9

    0,03

    Iran

    Iranian Light

    33,8

    1,4

    Iran

    Iranian Heavy

    31

    1,7

    Iran

    Soroosh (Cyrus)

    18,1

    3,3

    Iran

    Dorrood (Darius)

    33,6

    2,4

    Iran

    Rostam

    35,9

    1,55

    Iran

    Salmon (Sassan)

    33,9

    1,9

    Iran

    Foroozan (Fereidoon)

    31,3

    2,5

    Iran

    Aboozar (Ardeshir)

    26,9

    2,5

    Iran

    Sirri

    30,9

    2,3

    Iran

    Bahrgansar/Nowruz (SIRIP Blend)

    27,1

    2,5

    Iran

    Bahr/Nowruz

    25,0

    2,5

    Iran

    Iranian Miscellaneous

    DN

    DN

    Irak

    Basrah Light (Golful Persic)

    33,7

    2

    Irak

    Kirkuk (Golful Persic)

    35,1

    1,9

    Irak

    Mishrif (Golful Persic)

    28

    DN

    Irak

    Bai Hasson (Golful Persic)

    34,1

    2,4

    Irak

    Basrah Medium (Golful Persic)

    31,1

    2,6

    Irak

    Basrah Heavy (Golful Persic)

    24,7

    3,5

    Irak

    Kirkuk Blend (Golful Persic)

    35,1

    2

    Irak

    N. Rumalia (Golful Persic)

    34,3

    2

    Irak

    Ras el Behar

    33

    DN

    Irak

    Basrah Light (Marea Roșie)

    33,7

    2

    Irak

    Kirkuk (Marea Roșie)

    36,1

    1,9

    Irak

    Mishrif (Marea Roșie)

    28

    DN

    Irak

    Bai Hasson (Marea Roșie)

    34,1

    2,4

    Irak

    Basrah Medium (Marea Roșie)

    31,1

    2,6

    Irak

    Basrah Heavy (Marea Roșie)

    24,7

    3,5

    Irak

    Basrah Heavy (Marea Roșie)

    34

    1,9

    Irak

    N. Rumalia (Marea Roșie)

    34,3

    2

    Irak

    Ratawi

    23,5

    4,1

    Irak

    Basrah Light (Turcia)

    33,7

    2

    Irak

    Kirkuk (Turcia)

    36,1

    1,9

    Irak

    Mishrif (Turcia)

    28

    DN

    Irak

    Bai Hasson (Turcia)

    34,1

    2,4

    Irak

    Basrah Medium (Turcia)

    31,1

    2,6

    Irak

    Basrah Heavy (Turcia)

    24,7

    3,5

    Irak

    Kirkuk Blend (Turcia)

    34

    1,9

    Irak

    N. Rumalia (Turcia)

    34,3

    2

    Irak

    FAO Blend

    27,7

    3,6

    Kazahstan

    Kumkol

    42,5

    0,07

    Kazahstan

    CPC Blend

    44,2

    0,54

    Kuweit

    Mina al Ahmadi (Kuwait Export)

    31,4

    2,5

    Kuweit

    Magwa (jurasicul timpuriu)

    38

    DN

    Kuweit

    Burgan (Wafra)

    23,3

    3,4

    Libia

    Bu Attifel

    43,6

    0

    Libia

    Amna (punct de curgere ridicat)

    36,1

    0,2

    Libia

    Brega

    40,4

    0,2

    Libia

    Sirtica

    43,3

    0,43

    Libia

    Zueitina

    41,3

    0,3

    Libia

    Bunker Hunt

    37,6

    0,2

    Libia

    El Hofra

    42,3

    0,3

    Libia

    Dahra

    41

    0,4

    Libia

    Sarir

    38,3

    0,2

    Libia

    Zueitina Condensate

    65

    0,1

    Libia

    El Sharara

    42,1

    0,07

    Malaysia

    Miri Light

    36,3

    0,1

    Malaysia

    Tembungo

    37,5

    DN

    Malaysia

    Labuan Blend

    33,2

    0,1

    Malaysia

    Tapis

    44,3

    0,1

    Malaysia

    Tembungo

    37,4

    0

    Malaysia

    Bintulu

    26,5

    0,1

    Malaysia

    Bekok

    49

    DN

    Malaysia

    Pulai

    42,6

    DN

    Malaysia

    Dulang

    39

    0,037

    Mauritania

    Chinguetti

    28,2

    0,51

    Mexic

    Isthmus

    32,8

    1,5

    Mexic

    Maya

    22

    3,3

    Mexic

    Olmeca

    39

    DN

    Mexic

    Altamira

    16

    DN

    Mexic

    Topped Isthmus

    26,1

    1,72

    Țările de Jos

    Alba

    19,59

    DN

    Zonă neutră

    Eocene (Wafra)

    18,6

    4,6

    Zonă neutră

    Hout

    32,8

    1,9

    Zonă neutră

    Khafji

    28,5

    2,9

    Zonă neutră

    Burgan (Wafra)

    23,3

    3,4

    Zonă neutră

    Ratawi

    23,5

    4,1

    Zonă neutră

    Neutral Zone Mix

    23,1

    DN

    Zonă neutră

    Khafji Blend

    23,4

    3,8

    Nigeria

    Forcados Blend

    29,7

    0,3

    Nigeria

    Escravos

    36,2

    0,1

    Nigeria

    Brass River

    40,9

    0,1

    Nigeria

    Qua Iboe

    35,8

    0,1

    Nigeria

    Bonny Medium

    25,2

    0,2

    Nigeria

    Pennington

    36,6

    0,1

    Nigeria

    Bomu

    33

    0,2

    Nigeria

    Bonny Light

    36,7

    0,1

    Nigeria

    Brass Blend

    40,9

    0,1

    Nigeria

    Gilli Gilli

    47,3

    DN

    Nigeria

    Adanga

    35,1

    DN

    Nigeria

    Iyak-3

    36

    DN

    Nigeria

    Antan

    35,2

    DN

    Nigeria

    OSO

    47

    0,06

    Nigeria

    Ukpokiti

    42,3

    0,01

    Nigeria

    Yoho

    39,6

    DN

    Nigeria

    Okwori

    36,9

    DN

    Nigeria

    Bonga

    28,1

    DN

    Nigeria

    ERHA

    31,7

    0,21

    Nigeria

    Amenam Blend

    39

    0,09

    Nigeria

    Akpo

    45,17

    0,06

    Nigeria

    EA

    38

    DN

    Nigeria

    Agbami

    47,2

    0,044

    Norvegia

    Ekofisk

    43,4

    0,2

    Norvegia

    Tor

    42

    0,1

    Norvegia

    Statfjord

    38,4

    0,3

    Norvegia

    Heidrun

    29

    DN

    Norvegia

    Norwegian Forties

    37,1

    DN

    Norvegia

    Gullfaks

    28,6

    0,4

    Norvegia

    Oseberg

    32,5

    0,2

    Norvegia

    Norne

    33,1

    0,19

    Norvegia

    Troll

    28,3

    0,31

    Norvegia

    Draugen

    39,6

    DN

    Norvegia

    Sleipner Condensate

    62

    0,02

    Oman

    Oman Export

    36,3

    0,8

    Papua-Noua Guinee

    Kutubu

    44

    0,04

    Peru

    Loreto

    34

    0,3

    Peru

    Talara

    32,7

    0,1

    Peru

    High Cold Test

    37,5

    DN

    Peru

    Bayovar

    22,6

    DN

    Peru

    Low Cold Test

    34,3

    DN

    Peru

    Carmen Central-5

    20,7

    DN

    Peru

    Shiviyacu-23

    20,8

    DN

    Peru

    Mayna

    25,7

    DN

    Filipine

    Nido

    26,5

    DN

    Filipine

    Philippines Miscellaneous

    DN

    DN

    Qatar

    Dukhan

    41,7

    1,3

    Qatar

    Qatar Marine

    35,3

    1,6

    Qatar

    Qatar Land

    41,4

    DN

    Ras Al Khaimah

    Rak Condensate

    54,1

    DN

    Ras Al Khaimah

    Ras Al Khaimah Miscellaneous

    DN

    DN

    Rusia

    Urals

    31

    2

    Rusia

    Russian Export Blend

    32,5

    1,4

    Rusia

    M100

    17,6

    2,02

    Rusia

    M100 Heavy

    16,67

    2,09

    Rusia

    Siberian Light

    37,8

    0,4

    Rusia

    E4 (Gravenshon)

    19,84

    1,95

    Rusia

    E4 Heavy

    18

    2,35

    Rusia

    Purovsky Condensate

    64,1

    0,01

    Rusia

    Sokol

    39,7

    0,18

    Arabia Saudită

    Light (Golful Persic)

    33,4

    1,8

    Arabia Saudită

    Heavy (Golful Persic) (Safaniya)

    27,9

    2,8

    Arabia Saudită

    Medium (Golful Persic) (Khursaniyah)

    30,8

    2,4

    Arabia Saudită

    Extra Light (Golful Persic) (Berri)

    37,8

    1,1

    Arabia Saudită

    Light (Yanbu)

    33,4

    1,2

    Arabia Saudită

    Heavy (Yanbu)

    27,9

    2,8

    Arabia Saudită

    Medium (Yanbu)

    30,8

    2,4

    Arabia Saudită

    Berri (Yanbu)

    37,8

    1,1

    Arabia Saudită

    Medium (Zuluf/Marjan)

    31,1

    2,5

    Sharjah

    Mubarek. Sharjah

    37

    0,6

    Sharjah

    Sharjah Condensate

    49,7

    0,1

    Singapore

    Rantau

    50,5

    0,1

    Spania

    Amposta Marina North

    37

    DN

    Spania

    Casablanca

    34

    DN

    Spania

    El Dorado

    26,6

    DN

    Siria

    Syrian Straight

    15

    DN

    Siria

    Thayyem

    35

    DN

    Siria

    Omar Blend

    38

    DN

    Siria

    Omar

    36,5

    0,1

    Siria

    Syrian Light

    36

    0,6

    Siria

    Souedie

    24,9

    3,8

    Thailanda

    Erawan Condensate

    54,1

    DN

    Thailanda

    Sirikit

    41

    DN

    Thailanda

    Nang Nuan

    30

    DN

    Thailanda

    Bualuang

    27

    DN

    Thailanda

    Benchamas

    42,4

    0,12

    Trinidad și Tobago

    Galeota Mix

    32,8

    0,3

    Trinidad și Tobago

    Trintopec

    24,8

    DN

    Trinidad și Tobago

    Land/Trinmar

    23,4

    1,2

    Trinidad și Tobago

    Calypso Miscellaneous

    30,84

    0,59

    Tunisia

    Zarzaitine

    41,9

    0,1

    Tunisia

    Ashtart

    29

    1

    Tunisia

    El borma

    43,3

    0,1

    Tunisia

    Ezzaouia-2

    41,5

    DN

    Turcia

    Turkish Miscellaneous

    DN

    DN

    Ucraina

    Ukraine Miscellaneous

    DN

    DN

    Regatul Unit

    Auk

    37,2

    0,5

    Regatul Unit

    Beatrice

    38,7

    0,05

    Regatul Unit

    Brae

    33,6

    0,7

    Regatul Unit

    Buchan

    33,7

    0,8

    Regatul Unit

    Claymore

    30,5

    1,6

    Regatul Unit

    S.V. (Brent)

    36,7

    0,3

    Regatul Unit

    Tartan

    41,7

    0,6

    Regatul Unit

    Tern

    35

    0,7

    Regatul Unit

    Magnus

    39,3

    0,3

    Regatul Unit

    Dunlin

    34,9

    0,4

    Regatul Unit

    Fulmar

    40

    0,3

    Regatul Unit

    Hutton

    30,5

    0,7

    Regatul Unit

    N.W. Hutton

    36,2

    0,3

    Regatul Unit

    Maureen

    35,5

    0,6

    Regatul Unit

    Murchison

    38,8

    0,3

    Regatul Unit

    Ninian Blend

    35,6

    0,4

    Regatul Unit

    Montrose

    40,1

    0,2

    Regatul Unit

    Beryl

    36,5

    0,4

    Regatul Unit

    Piper

    35,6

    0,9

    Regatul Unit

    Forties

    36,6

    0,3

    Regatul Unit

    Brent Blend

    38

    0,4

    Regatul Unit

    Flotta

    35,7

    1,1

    Regatul Unit

    Thistle

    37

    0,3

    Regatul Unit

    S.V. (Ninian)

    38

    0,3

    Regatul Unit

    Argyle

    38,6

    0,2

    Regatul Unit

    Heather

    33,8

    0,7

    Regatul Unit

    South Birch

    38,6

    DN

    Regatul Unit

    Wytch Farm

    41,5

    DN

    Regatul Unit

    Cormorant. North

    34,9

    0,7

    Regatul Unit

    Cormorant. South (Cormorant „A”)

    35,7

    0,6

    Regatul Unit

    Alba

    19,2

    DN

    Regatul Unit

    Foinhaven

    26,3

    0,38

    Regatul Unit

    Schiehallion

    25,8

    DN

    Regatul Unit

    Captain

    19,1

    0,7

    Regatul Unit

    Harding

    20,7

    0,59

    Alaska, S.U.A.

    ANS

    DN

    DN

    Colorado, S.U.A.

    Niobrara

    DN

    DN

    New Mexico, S.U.A.

    Four Corners

    DN

    DN

    Dakota de Nord, S.U.A.

    Bakken

    DN

    DN

    Dakota de Nord, S.U.A.

    North Dakota Sweet

    DN

    DN

    Texas, S.U.A.

    WTI

    DN

    DN

    Texas, S.U.A.

    Eagle Ford

    DN

    DN

    Utah, S.U.A.

    Covenant

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană (US Federal OCS)

    Beta

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană

    Carpinteria

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană

    Dos Cuadras

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană

    Hondo

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană

    Hueneme

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană

    Pescado

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană

    Point Arguello

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană

    Point Pedernales

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană

    Sacate

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană

    Santa Clara

    DN

    DN

    Platforma continentală exterioară americană

    Sockeye

    DN

    DN

    Uzbekistan

    Uzbekistan Miscellaneous

    DN

    DN

    Venezuela

    Jobo (Monagas)

    12,6

    2

    Venezuela

    Lama Lamar

    36,7

    1

    Venezuela

    Mariago

    27

    1,5

    Venezuela

    Ruiz

    32,4

    1,3

    Venezuela

    Tucipido

    36

    0,3

    Venezuela

    Venez Lot 17

    36,3

    0,9

    Venezuela

    Mara 16/18

    16,5

    3,5

    Venezuela

    Tia Juana Light

    32,1

    1,1

    Venezuela

    Tia Juana Med 26

    24,8

    1,6

    Venezuela

    Officina

    35,1

    0,7

    Venezuela

    Bachaquero

    16,8

    2,4

    Venezuela

    Cento Lago

    36,9

    1,1

    Venezuela

    Lagunillas

    17,8

    2,2

    Venezuela

    La Rosa Medium

    25,3

    1,7

    Venezuela

    San Joaquin

    42

    0,2

    Venezuela

    Lagotreco

    29,5

    1,3

    Venezuela

    Lagocinco

    36

    1,1

    Venezuela

    Boscan

    10,1

    5,5

    Venezuela

    Leona

    24,1

    1,5

    Venezuela

    Barinas

    26,2

    1,8

    Venezuela

    Sylvestre

    28,4

    1

    Venezuela

    Mesa

    29,2

    1,2

    Venezuela

    Ceuta

    31,8

    1,2

    Venezuela

    Lago Medio

    31,5

    1,2

    Venezuela

    Tigre

    24,5

    DN

    Venezuela

    Anaco Wax

    41,5

    0,2

    Venezuela

    Santa Rosa

    49

    0,1

    Venezuela

    Bombai

    19,6

    1,6

    Venezuela

    Aguasay

    41,1

    0,3

    Venezuela

    Anaco

    43,4

    0,1

    Venezuela

    BCF-Bach/Lag17

    16,8

    2,4

    Venezuela

    BCF-Bach/Lag21

    20,4

    2,1

    Venezuela

    BCF-21.9

    21,9

    DN

    Venezuela

    BCF-24

    23,5

    1,9

    Venezuela

    BCF-31

    31

    1,2

    Venezuela

    BCF Blend

    34

    1

    Venezuela

    Bolival Coast

    23,5

    1,8

    Venezuela

    Ceuta/Bach 18

    18,5

    2,3

    Venezuela

    Corridor Block

    26,9

    1,6

    Venezuela

    Cretaceous

    42

    0,4

    Venezuela

    Guanipa

    30

    0,7

    Venezuela

    Lago Mix Med.

    23,4

    1,9

    Venezuela

    Larosa/Lagun

    23,8

    1,8

    Venezuela

    Menemoto

    19,3

    2,2

    Venezuela

    Cabimas

    20,8

    1,8

    Venezuela

    BCF-23

    23

    1,9

    Venezuela

    Oficina/Mesa

    32,2

    0,9

    Venezuela

    Pilon

    13,8

    2

    Venezuela

    Recon (Venez)

    34

    DN

    Venezuela

    102 Tj (25)

    25

    1,6

    Venezuela

    Tjl Cretaceous

    39

    0,6

    Venezuela

    Tia Juana Pesado (Heavy)

    12,1

    2,7

    Venezuela

    Mesa-Recon

    28,4

    1,3

    Venezuela

    Oritupano

    19

    2

    Venezuela

    Hombre Pintado

    29,7

    0,3

    Venezuela

    Merey

    17,4

    2,2

    Venezuela

    Lago Light

    41,2

    0,4

    Venezuela

    Laguna

    11,2

    0,3

    Venezuela

    Bach/Ceuta Mix

    24

    1,2

    Venezuela

    Bachaquero 13

    13

    2,7

    Venezuela

    Ceuta – 28

    28

    1,6

    Venezuela

    Temblador

    23,1

    0,8

    Venezuela

    Lagomar

    32

    1,2

    Venezuela

    Taparito

    17

    DN

    Venezuela

    BCF-Heavy

    16,7

    DN

    Venezuela

    BCF-Medium

    22

    DN

    Venezuela

    Caripito Blend

    17,8

    DN

    Venezuela

    Laguna/Ceuta Mix

    18,1

    DN

    Venezuela

    Morichal

    10,6

    DN

    Venezuela

    Pedenales

    20,1

    DN

    Venezuela

    Quiriquire

    16,3

    DN

    Venezuela

    Tucupita

    17

    DN

    Venezuela

    Furrial-2 (E. Venezuela)

    27

    DN

    Venezuela

    Curazao Blend

    18

    DN

    Venezuela

    Santa Barbara

    36,5

    DN

    Venezuela

    Cerro Negro

    15

    DN

    Venezuela

    BCF22

    21,1

    2,11

    Venezuela

    Hamaca

    26

    1,55

    Venezuela

    Zuata 10

    15

    DN

    Venezuela

    Zuata 20

    25

    DN

    Venezuela

    Zuata 30

    35

    DN

    Venezuela

    Monogas

    15,9

    3,3

    Venezuela

    Corocoro

    24

    DN

    Venezuela

    Petrozuata

    19,5

    2,69

    Venezuela

    Morichal 16

    16

    DN

    Venezuela

    Guafita

    28,6

    0,73

    Vietnam

    Bach Ho (Tigrul Alb)

    38,6

    0

    Vietnam

    Dai Hung (Marele Urs)

    36,9

    0,1

    Vietnam

    Rang Dong

    37,7

    0,5

    Vietnam

    Ruby

    35,6

    0,08

    Vietnam

    Su Tu Den (Leul Negru)

    36,8

    0,05

    Yemen

    North Yemeni Blend

    40,5

    DN

    Yemen

    Alif

    40,4

    0,1

    Yemen

    Maarib Lt.

    49

    0,2

    Yemen

    Masila Blend

    30-31

    0,6

    Yemen

    Shabwa Blend

    34,6

    0,6

    Orice țară

    Șisturi bituminoase

    DN

    DN

    Orice țară

    Șisturi bituminoase

    DN

    DN

    Orice țară

    Gaze naturale: furnizate de la sursă

    DN

    DN

    Orice țară

    Gaze naturale: furnizate din gaze naturale lichefiate

    DN

    DN

    Orice țară

    Șisturi bituminoase: furnizate de la sursă

    DN

    DN

    Orice țară

    Cărbune

    DN

    DN


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de implementare a Directivei 2008/118/CE a Consiliului în ceea ce privește procedurile informatizate pentru deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize (JO L 197, 29.7.2009, p. 24).

    (2)  Directiva 2008/118/CE a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind regimul general al accizelor și de abrogare a Directivei 92/12/CEE (JO L 9, 14.1.2009, p. 12).

    (3)  http://iet.jrc.ec.europa.eu/about-jec/sites/about-jec/files/documents/report_2013/wtt_report_v4_july_2013_final.pdf.

    (4)  Consorțiul JEC aduce împreună Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene (JRC), EUCAR (Consiliul European pentru Cercetarea și Dezvoltarea de Automobile) și CONCAWE („Asociația europeană pentru mediu, sănătate și siguranță la rafinare și distribuție” a companiilor petroliere).

    (5)  Regulamentul (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2009 de stabilire a standardelor de performanță privind emisiile pentru autoturismele noi, ca parte a abordării integrate a Comunității de a reduce emisiile de CO2 generate de vehiculele ușoare (JO L 140, 5.6.2009, p. 1).

    (6)  Regulamentul (UE) nr. 600/2012 al Comisiei din 21 iunie 2012 privind verificarea rapoartelor de emisii de gaze cu efect de seră și a rapoartelor privind datele tonă-kilometru și acreditarea verificatorilor în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 181, 12.7.2012, p. 1).

    (7)  Regulamentul (UE) nr. 601/2012 al Comisiei din 21 iunie 2012 privind monitorizarea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 181, 12.7.2012, p. 30).

    (8)  Regulamentul (CE) nr. 2964/95 al Consiliului din 20 decembrie 1995 de introducere a înregistrării importurilor și a livrărilor de țiței în cadrul Comunității (JO L 310, 22.12.1995, p. 5).

    (9)  Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar (JO L 253, 11.10.1993, p. 1).

    (10)  Regulamentul (CE) nr. 1099/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind statisticile în domeniul energiei (JO L 304, 14.11.2008, p. 1).

    (11)  Regulamentul (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind un mecanism de monitorizare și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și de raportare, la nivel național și al Uniunii, a altor informații relevante pentru schimbările climatice și de abrogare a Deciziei nr. 280/2004/CE (JO L 165, 18.6.2013, p. 13).

    (12)  Regulamentul delegat (UE) nr. 666/2014 al Comisiei din 12 martie 2014 de stabilire a cerințelor substanțiale pentru un sistem de inventariere al Uniunii pe baza modificărilor potențialelor de încălzire globală și a orientărilor privind inventarierea convenite la nivel internațional în temeiul Regulamentului (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 179, 19.6.2014, p. 26).


    ANEXA II

    CALCULAREA STANDARDULUI DE CARBURANT PENTRU COMBUSTIBILII FOSILI

    Metoda de calcul

    (a)

    Standardului de carburant se calculează în funcție de consumul mediu la nivelul Uniunii de combustibili fosili precum benzina, combustibilul diesel, motorina, GPL și GNC, după cum urmează:

    Formula

    unde:

     

    „x” reprezintă diferiții carburanți și diferitele forme de energie care intră sub incidența prezentei directive și care sunt definiți în tabelul de mai jos

     

    „GHGix” reprezintă intensitatea pe unitate a gazelor cu efect de seră provenite din livrările anuale vândute pe piața carburanților „x” sau vectorul energetic care intră sub incidența prezentei directive, exprimat în gCO2eq/MJ. Sunt utilizate valorile pentru combustibilii fosili prezentate la punctul 5 din partea 2 a anexei I.

     

    „MJx” reprezintă cantitatea totală de energie furnizată și transformată din volumele de carburant „x” comunicate, exprimate în megajouli.

    (b)

    Date privind consumul

    Datele privind consumul utilizate pentru calcularea valorii sunt după cum urmează:

    Carburant

    Consum de energie (MJ)

    Origine

    combustibil diesel

    7 894 969 × 106

    Raportul statelor membre către CCONUSC din 2010

    motorină fără destinație rutieră

    240 763 × 106

    benzină

    3 844 356 × 106

    GPL

    217 563 × 106

    GNC

    51 037 × 106

    Intensitatea gazelor cu efect de seră

    Standardul de carburant pentru 2010 este: 94,1 gCO2eq/MJ


    ANEXA III

    RAPORTAREA DIN PARTEA STATELOR MEMBRE CĂTRE COMISIE

    1.

    Până la data de 31 decembrie, în fiecare an, statele membre prezintă un raport cu privire la datele enumerate la punctul 3. Datele respective trebuie să fie raportate pentru toți carburanții și toate formele de energie introduse pe piață în fiecare stat membru. În cazul în care se amestecă mai mulți biocarburanți și combustibili fosili, trebuie să fie furnizate datele pentru fiecare biocarburant.

    2.

    Datele enumerate la punctul 3 sunt raportate separat pentru carburanții sau energia introduse pe piață de furnizori într-un anumit stat membru (inclusiv furnizorii comuni care operează într-un singur stat membru).

    3.

    Pentru fiecare carburant și fiecare formă de energie, statele membre prezintă un raport Comisiei privind următoarele date, astfel cum au fost agregate în conformitate cu punctul 2 și cum sunt definite în anexa I:

    (a)

    tipul de carburant sau de energie;

    (b)

    volumul sau cantitatea de carburant sau de electricitate;

    (c)

    intensitatea gazelor cu efect de seră;

    (d)

    UER;

    (e)

    originea;

    (f)

    locul de achiziție.


    ANEXA IV

    MODEL PENTRU RAPORTAREA INFORMAȚIILOR PRIVIND COERENȚA DATELOR RAPORTATE

    Carburant – furnizori unici

    Articol

    Raportare comună (DA/NU)

    Țară

    Furnizor1

    Tip de carburant7

    Cod NC carburant7

    Cantitate2

    Intensitatea medie a gazelor cu efect de seră

    Reducerea emisiilor generate în amonte5

    Reducerea față de media din 2010

    în litri

    de energie

    1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Cod NC

    Intensitatea gazelor cu efect de seră4

    Materii prime

    Cod NC

    Intensitatea gazelor cu efect de seră4

    sustenabil (DA/NU)

     

    Componenta F.1 (Componenta „combustibili fosili”)

    Componenta B.1 (Componenta „biocarburanți”)

     

     

     

     

     

     

     

    Componenta F.n (Componenta „combustibili fosili”)

    Componenta B.m (Componenta „biocarburanți”)

     

     

     

     

     

     

     

     

    k

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Cod NC2

    Intensitatea gazelor cu efect de seră4

    Materii prime

    Cod NC2

    Intensitatea gazelor cu efect de seră4

    sustenabil (DA/NU)

     

    Componenta F.1 (Componenta „combustibili fosili”)

    Componenta B.1 (Componenta „biocarburanți”)

     

     

     

     

     

     

     

    Componenta F.n (Componenta „combustibili fosili”)

    Componenta B.m (Componenta „biocarburanți”)

     

     

     

     

     

     

     

     


    Carburant – furnizori comuni

    Articol

    Raportare comună (DA/NU)

    Țară

    Furnizor1

    Tip de combustibil7

    Cod NC combustibil7

    Cantitate2

    Intensitatea medie a gazelor cu efect de seră

    Reducerea emisiilor generate în amonte5

    Reducerea față de media din 2010

    în litri

    de energie

    I

    DA

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    DA

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Subtotal

     

     

     

     

     

     

    Cod NC

    Intensitatea gazelor cu efect de seră4

    Materii prime

    Cod NC

    Intensitatea gazelor cu efect de seră4

    sustenabil (DA/NU)

     

    Componenta F.1 (Componenta „combustibili fosili”)

    Componenta B.1 (Componenta „biocarburanți”)

     

     

     

     

     

     

     

    Componenta F.n (Componenta „combustibili fosili”)

    Componenta B.m (Componenta „biocarburanți”)

     

     

     

     

     

     

     

     

    x

    DA

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    DA

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Subtotal

     

     

     

     

     

     

    Cod NC2

    Intensitatea gazelor cu efect de seră4

    Materii prime

    Cod NC2

    Intensitatea gazelor cu efect de seră4

    sustenabil (DA/NU)

     

    Componenta F.1 (Componenta „combustibili fosili”)

    Componenta B.1 (Componenta „biocarburanți”)

     

     

     

     

     

     

     

    Componenta F.n (Componenta „combustibili fosili”)

    Componenta B.m (Componenta „biocarburanți”)

     

     

     

     

     

     

     

     


    Electricitate

    Raportare comună (DA/NU)

    Țară

    Furnizor1

    Tip de energie7

    Cantitate6

    Intensitatea gazelor cu efect de seră

    Reducerea față de media din 2010

    de energie

    NU

     

     

     

     

     

     


    Informații comune privind furnizorii

     

    Țară

    Furnizor1

    Tip de energie7

    Cantitate6

    Intensitatea gazelor cu efect de seră

    Reducerea față de media din 2010

    de energie

    DA

     

     

     

     

     

     

    DA

     

     

     

     

     

     

     

    Subtotal

     

     

     

     

     


    Origine – furnizori unici8

    Articol 1

    componenta F.1

    Articol 1

    componenta F.n

    Articol k

    componenta F.1

    Articol k

    componenta F.n

    Denumirea comercială a materiilor prime

    Greutate API3

    Tone

    Denumirea comercială a materiilor prime

    Greutate API3

    Tone

    Denumirea comercială a materiilor prime

    Greutate API3

    Tone

    Denumirea comercială a materiilor prime

    Greutate API3

    Tone

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Articol 1

    componenta B.1

    Articol 1

    componenta B.m

    Articol k

    componenta B.1

    Articol k

    componenta B.m

    Filiera de producție a biocarburanților

    Greutate API3

    Tone

    Filiera de producție a biocarburanților

    Greutate API3

    Tone

    Filiera de producție a biocarburanților

    Greutate API3

    Tone

    Filiera de producție a biocarburanților

    Greutate API3

    Tone

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Origine– furnizori comuni8

    Articol l

    componenta F.1

    Articol l

    componenta F.n

    Articol X

    componenta F.1

    Articol X

    componenta F.n

    Denumirea comercială a materiilor prime

    Greutate API3

    Tone

    Denumirea comercială a materiilor prime

    Greutate API3

    Tone

    Denumirea comercială a materiilor prime

    Greutate API3

    Tone

    Denumirea comercială a materiilor prime

    Greutate API3

    Tone

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Articol l

    componenta B.1

    Articol l

    componenta B.m

    Articol X

    componenta B.1

    Articol X

    componenta B.m

    Filiera de producție a biocarburanților

    Greutate API3

    Tone

    Filiera de producție a biocarburanților

    Greutate API3

    Tone

    Filiera de producție a biocarburanților

    Greutate API3

    Tone

    Filiera de producție a biocarburanților

    Greutate API3

    Tone

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Locul de achiziție9

    Plasarea sub regim vamal

    Componentă

    Denumirea rafinăriei/ unității de prelucrare

    Țară

    Denumirea rafinăriei/ unității de prelucrare

    Țară

    Denumirea rafinăriei/ unității de prelucrare

    Țară

    Denumirea rafinăriei/ unității de prelucrare

    Țară

    Denumirea rafinăriei/ unității de prelucrare

    Țară

    Denumirea rafinăriei/ unității de prelucrare

    Țară

    1

    F.1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    1

    F.n

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    1

    B.1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    1

    B.m

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    k

    F.1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    k

    F.n

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    k

    B.1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    k

    B.m

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    l

    F.1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    l

    F.n

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    l

    B.1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    l

    B.m

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    X

    F.1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    X

    F.n

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    X

    B.1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    X

    B.m

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Energia totală raportată și reducerea realizată pe stat membru

    Volum (ca energie)

    Intensitatea gazelor cu efect de seră

    Reducerea față de media din 2010

     

     

     

    Formatul notelor

    Modelul de raport destinat furnizorilor este identic cu modelul de raport destinat statelor membre.

    Celulele hașurate nu trebuie completate.

    1.

    Identificarea furnizorului este definită în partea 1 punctul 3 litera (a) din anexa I.

    2.

    Cantitatea de carburant este definită în partea 1 punctul 3 litera (c) din anexa I.

    3.

    Greutatea API este definită în conformitate cu metoda de testare ASTM D 287.

    4.

    Intensitatea gazelor cu efect de seră este definită în partea 1 punctul 3 litera (e) din anexa I.

    5.

    UER este definită în partea 1 punctul 3 litera (d) din anexa I; specificațiile de raportare sunt definite în partea 2 punctul 1 din anexa I.

    6.

    Cantitatea de electricitate este definită în partea 2 punctul 6 din anexa I.

    7.

    Tipurile de carburant și codurile NC corespunzătoare sunt definite în partea 1 punctul 3 litera (b) din anexa I.

    8.

    Originea este definită în partea 2 punctele 2 și 4 din anexa I.

    9.

    Locul de achiziție este definit în partea 2 punctele 3 și 4 din anexa I.

    10.

    Cantitatea totală de energie (carburant și electricitate) consumată.


    Top