Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D2296

    Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/2296, annettu 16 päivänä joulukuuta 2016, yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan suorituskyvyn tarkastuselimeksi nimetyn riippumattoman asiantuntijaryhmän perustamisesta

    C/2016/8444

    EUVL L 344, 17.12.2016, p. 92–99 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2016/2296/oj

    17.12.2016   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 344/92


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2016/2296,

    annettu 16 päivänä joulukuuta 2016,

    yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan suorituskyvyn tarkastuselimeksi nimetyn riippumattoman asiantuntijaryhmän perustamisesta

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan toteuttamisen puitteista 10 päivänä maaliskuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 549/2004 (1) (jäljempänä ’puiteasetus’) ja erityisesti sen 11 artiklan 2 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan suorituskyvyn tarkastuselimen työ vaikuttaa myönteisesti eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintaverkon parantamiseen antamalla erityisesti komissiolle puolueettomia, näyttöön perustuvia suosituksia lennonvarmistuspalvelujen ja verkkotoimintojen suorituskyvystä unionissa ja paikallisella tasolla. Suorituskyvyn tarkastuselimen tarjoama apu on välttämätöntä, jotta voidaan saavuttaa yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan sekä yleisemmällä tasolla myös komission ilmailustrategian (2) toteutumistavoitteet, joiden osalta komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 (3) mukaisesti perustettu suorituskyvyn kehittämisjärjestelmä ja sen tähänastisesta soveltamisesta saadun kokemuksen perusteella toteutetut jatkotoimet sekä siihen liittyvä, komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 391/2013 (4) mukaisesti perustettu maksujärjestelmä ovat toteutumista edistäviä keskeisiä tekijöitä.

    (2)

    Nykyisen suorituskyvyn tarkastuselimen nimeämisen voimassaolo päättyy komission täytäntöönpanopäätöksen 2014/672/EU (5) mukaan 31 päivänä joulukuuta 2016. Komission olisi nimettävä uusi suorituskyvyn tarkastuselin jatkamaan komission ja kansallisten valvontaviranomaisten avustamista kyseisen päivämäärän jälkeen. Nimeäminen olisi tehtävä 1 päivänä tammikuuta 2017 alkavaksi ja 31 päivänä joulukuuta 2024 päättyväksi kaudeksi, jotta voidaan vahvistaa riittävän pitkä aika jatkuvuuden ja vakauden varmistamiseksi ja samalla myös kiinteä määräaika, joka on yhdenmukainen täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen viitekausien kanssa.

    (3)

    Ottaen huomioon, että kyseinen kausi ulottuu toiselta viitekaudelta kolmannelle viitekaudelle, suorituskyvyn tarkastuselimen uusien jäsenten nimeämisen olisi tapahduttava siten, että voidaan varmistaa sujuva siirtyminen ja käytettävissä olevan kokemuksen ja tietämyksen jatkuvuus.

    (4)

    Suorituskyvyn tarkastuselimen puolueettomuuden lujittamiseksi olisi perustettava riippumaton asiantuntijaryhmä, joka avustaa suorituskyvyn kehittämisjärjestelmän täytäntöönpanossa, ja kyseinen asiantuntijaryhmä olisi nimettävä suorituskyvyn tarkasteluelimeksi.

    (5)

    Asetuksen (EY) N:o 549/2004 11 artiklan 2 kohdassa määritellään yleisesti suorituskyvyn tarkastuselimen tehtävät suorituskyvyn kehittämisjärjestelmässä. Täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 3 artiklassa esitetään ei-tyhjentävästi lisätietoja sen tehtävistä ja toimista. Myös Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 598/2014 (6) 6 artiklan 1 kohdassa osoitetaan tiettyjä tehtäviä. Selkeyden ja kattavuuden vuoksi olisi mainittujen säännösten mukaisesti laadittava luettelo kaikista suorituskyvyn tarkastuselimen tehtävistä. Suorituskyvyn tarkastuselin avustaa komissiota tarjoamalla sille neuvoja, asiantuntemusta ja muita palveluja. Tätä varten sen olisi tehtävä yhteistyötä kansallisten valvontaviranomaisten kanssa. Sen olisi myös avustettava kansallisia valvontaviranomaisia näiden pyynnöstä.

    (6)

    Suorituskyvyn tarkastuselimen toiminnan tehokkuuden ja tuloksellisuuden varmistamiseksi sen tukena on komission asettama sihteeristö.

    (7)

    Suorituskyvyn tarkastuselimen jäsenten olisi oltava erittäin päteviä asiantuntijoita, joilla on asianmukaiset toimivaltuudet suorituskyvyn kannalta keskeisillä osa-alueilla. Muut jäsenet kuin puheenjohtaja olisi valittava hakemuspyyntömenettelyn perusteella noudattaen puolueettomuuden, yhtäläisten mahdollisuuksien ja avoimuuden periaatteita ja varmistaen, että todelliset tai mahdolliset eturistiriidat todetaan, ja heidät olisi nimettävä yksityishenkilöinä. Ottaen huomioon puheenjohtajan erityistehtävät ja vastuualueet komission olisi nimettävä puheenjohtaja omien sisäisten hallintojärjestelyjensä mukaisesti noudattaen edellä mainittuja periaatteita ja varmistaen, että edellä tarkoitetut eturistiriidat todetaan.

    (8)

    Ottaen huomioon jäsenten pätevyys ja asiantuntemus, puolueettomuutta ja eturistiriidattomuutta koskevat vaatimukset ja se, että muut jäsenet kuin puheenjohtaja nimetään yksityishenkilöinä, sekä heidän työnsä merkitys, heille olisi kulujen korvaamisen lisäksi maksettava korvaus, jonka olisi oltava oikeasuhteinen jäsenille osoitettuihin tehtäviin nähden. Puheenjohtajalle korvattavat kulut ja hänelle maksettava korvaus olisi vahvistettava komission sisäisten hallintojärjestelyjen mukaisesti.

    (9)

    Sen vuoksi on myös asianmukaista, että suorituskyvyn tarkastuselimen toiminta sekä sen saaman hallinnollisen ja teknisen tuen kustannukset rahoitetaan unionin talousarviosta.

    (10)

    Suorituskyvyn tarkastuselimen työ edellyttää pääsyä täytäntöönpanoasetuksessa (EU) N:o 390/2013 tarkoitettuihin suorituskykyyn liittyviin tietoihin, jotka ovat saatavilla Eurocontrolista. Sen vuoksi komission olisi sovittava Eurocontrolin kanssa asianmukaisista järjestelyistä, joilla varmistetaan pääsy kyseisiin tietoihin, mukaan lukien niiden kerääminen, validointi, esikäsittely ja toimittaminen. Näissä järjestelyissä olisi tunnustettava suorituskyvyn tarkastamisen yleiseurooppalainen ulottuvuus neuvoston päätöksen (EU) 2015/2394 (7) mukaisesti.

    (11)

    Suorituskyvyn tarkastuselimen moitteettoman toiminnan varmistamiseksi sen työjärjestyksessä olisi vahvistettava asianmukaiset menettelysäännöt sekä se, miten kyseisen elimen olisi raportoitava komissiolle. Myös tietojen luovuttamista koskevat säännöt olisi vahvistettava.

    (12)

    Henkilötietojen käsittelyssä olisi noudatettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001 (8).

    (13)

    Tätä päätöstä ei pitäisi enää soveltaa sen jälkeen, kun siinä vahvistettu suorituskyvyn tarkastuselimen nimeämisen voimassaoloaika on päättynyt.

    (14)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 549/2004 5 artiklan 1 kohdalla perustetun yhtenäisen ilmatilan komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Suorituskyvyn tarkastuselimen nimeäminen

    1.   Perustetaan yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan lennonvarmistuspalvelujen ja verkkotoimintojen suorituskyvyn riippumaton asiantuntijaryhmä 1 päivänä tammikuuta 2017 alkavaksi ja 31 päivään joulukuuta 2024 kestäväksi kaudeksi.

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettu asiantuntijaryhmä nimetään yhteisen eurooppalaisen ilmatilan suorituskyvyn tarkastuselimeksi 1 päivänä tammikuuta 2017 alkavaksi ja 31 päivään joulukuuta 2024 kestäväksi kaudeksi.

    2 artikla

    Tehtävät

    Suorituskyvyn tarkastuselimen tehtävänä on

    a)

    avustaa komissiota suorituskyvyn kehittämisjärjestelmän täytäntöönpanossa erityisesti täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 3 artiklan 3 kohdassa ja 6 artiklan a alakohdassa mainituissa tehtävissä;

    b)

    antaa komission pyynnöstä tapauskohtaisia tietoja tai raportteja suorituskykyyn liittyvistä kysymyksistä täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 3 artiklan 4 kohdan mukaisesti;

    c)

    avustaa komissiota tämän pyynnöstä täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 21 ja 22 artiklassa tarkoitettujen suorituskykyyn liittyvien tietojen saatavuutta koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen määrittelemisessä;

    d)

    avustaa pyydettäessä kansallisia valvontaviranomaisia suorituskyvyn kehittämisjärjestelmän täytäntöönpanossa esittämällä riippumaton näkemys suorituskykyyn liittyvistä kysymyksistä tai määrittämällä ohjeellisten arvojen vaihteluvälit tavoitteiden asettamista varten täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 3 artiklan 6 kohdan b ja c alakohdan mukaisesti;

    e)

    tukea pyydettäessä toimivaltaisia viranomaisia lentoasemien meluolosuhteiden arvioinnissa, josta nämä ovat vastuussa asetuksen (EU) N:o 598/2014 6 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

    3 artikla

    Neuvoa-antava rooli

    1.   Komissio voi kuulla suorituskyvyn tarkastuselintä kaikissa lennonvarmistuspalvelujen ja verkkotoimintojen suorituskykyyn yhtenäisessä eurooppalaisessa ilmatilassa liittyvissä kysymyksissä.

    2.   Suorituskyvyn tarkastuselin voi täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 3 artiklan 5 kohdan mukaisesti omasta aloitteestaan raportoida ja antaa suosituksia komissiolle järjestelmän parantamiseksi.

    4 artikla

    Kokoonpano sekä puheenjohtajan ja jäsenten nimeäminen

    1.   Suorituskyvyn tarkastuselimessä on puheenjohtaja mukaan luettuna yhdeksän jäsentä.

    2.   Muut jäsenet kuin puheenjohtaja nimetään yksityishenkilöinä hakemuspyynnön tuloksena saatujen hakemusten perusteella.

    3.   Liikenteen ja liikkumisen pääosaston pääjohtaja nimeää komission puolesta muut jäsenet kuin puheenjohtajan soveltuvan pätevyyden omaavista asiantuntijoista, jotka ovat vastanneet hakemuspyyntöön, kuultuaan ensin jäsenvaltioita suunnitelluista nimityksistä. Valintakriteerit ja kelpoisuusvaatimukset esitetään liitteessä.

    4.   Liikenteen ja liikkumisen pääosaston pääjohtaja nimeää komission puolesta soveltuvan pätevyyden omaavan asiantuntijan suorituskyvyn tarkastuselimen puheenjohtajaksi komission sisäisten hallintojärjestelyjen mukaisesti ja kuultuaan ensin jäsenvaltioita. Puheenjohtaja toimii suorituskyvyn tarkastuselimen edustajana ja hoitaa sen kokousten puheenjohtajuuden.

    5.   Puheenjohtajan ja muiden jäsenten toimikausi on kaksi vuotta, ja se voidaan uusia kahdesti. Jäsenistä enintään kahden kolmasosan toimikausi voidaan uusia samalla kertaa.

    6.   Jäsen, joka ei enää pysty tehokkaasti osallistumaan suorituskyvyn tarkastuselimen asioiden käsittelyyn tai eroaa taikka ei täytä 5 ja 6 artiklassa vahvistettuja edellytyksiä, voidaan tilanteen mukaan 2, 3 tai 4 kohdan mukaisesti korvata uudella jäsenellä jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

    7.   Liikenteen ja liikkumisen pääosaston pääjohtaja voi komission puolesta laatia soveltuvista ehdokkaista varallaololuettelon, jota voidaan käyttää muiden korvaavien jäsenten kuin puheenjohtajan nimeämiseen. Pääjohtaja pyytää hakijoilta suostumuksen ennen heidän nimiensä lisäämistä varallaololuetteloon.

    8.   Suorituskyvyn tarkastuselimen jäseniksi nimettyjen yksityishenkilöiden nimet julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    9.   Henkilötietoja kerättäessä, käsiteltäessä ja julkaistaessa noudatetaan asetusta (EY) N:o 45/2001.

    5 artikla

    Jäsenyyttä koskevat periaatteet

    1.   Suorittaessaan tämän päätöksen mukaisia tehtäviä suorituskyvyn tarkastuselimen ja sen jäsenten on toimittava puolueettomasti ja kaikista ulkoisista vaikutteista riippumattomasti yleisen edun nimissä. Tätä varten jäsenten on allekirjoitettava lausunto, jossa he sitoutuvat hoitamaan tehtävänsä suorituskyvyn tarkastuselimessä edellä mainitulla tavalla.

    2.   He eivät voi siirtää tehtäviään kenellekään muulle.

    3.   Jäsenyyttä hakevien yksityishenkilöiden on ilmoitettava kaikki olosuhteet, joista voisi syntyä eturistiriita, toimittamalla 4 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa hakemuspyynnössä mainittu ilmoitus sidonnaisuuksista. Myös puheenjohtajaksi nimettävän yksityishenkilön on hyvissä ajoin ennen nimittämistään ilmoitettava kaikki tällaiset olosuhteet. Kaikkien edellä mainittujen yksityishenkilöiden on mainittava kyseisessä ilmoituksessa ainakin kaikki asian kannalta merkitykselliset ammatilliset ja taloudelliset intressit ja tilanteet, joissa eturistiriidat voivat vaarantua tai joiden voidaan kohtuudella katsoa vaarantavan heidän kykynsä toimia puolueettomasti ja yleisen edun nimissä suorituskyvyn tarkastuselimen jäsenenä.

    4.   Mahdollisten eturistiriitojen esiintymisen arvioimiseksi olisi otettava huomioon useita tekijöitä, kuten yksityishenkilön intressien luonne, tyyppi ja merkitys sekä se, missä määrin intressien voidaan kohtuudella olettaa vaikuttavan hänen mielipiteisiinsä ja suorituskyvyn tarkastuselimen yleiseen päätöksentekoprosessiin. Intressiä on pidettävä merkityksettömänä tai vähäisenä, jos se ei todennäköisesti vaaranna tai sen ei voida kohtuudella katsoa vaarantavan yksityishenkilön kykyä toimia puolueettomasti ja yleisen edun nimissä hänen antaessaan neuvoja komissiolle.

    5.   Komissio julkaisee nimettyjen jäsenten intressejä koskevat ilmoituslomakkeet erityisellä verkkosivustolla. Tekniset toimenpiteet toteutetaan sen varmistamiseksi, että intressejä koskevat ilmoituslomakkeet rajataan hakukoneissa hakutuloksen ulkopuolelle.

    6.   Jäseniä koskee salassapitovelvollisuus, ja heidän on noudatettava unionin turvallisuusluokiteltujen tietojen suojelua koskevia komission turvallisuussääntöjä, jotka on vahvistettu komission päätöksissä (EU, Euratom) 2015/443 (9) ja (EU, Euratom) 2015/444 (10).

    7.   Jäsenten on kunkin toimikauden alussa allekirjoitettava kirjallinen salassapitovakuutus.

    6 artikla

    Työmenetelmä

    1.   Edellyttäen, että liikenteen ja liikkumisen pääosaston pääjohtaja antaa komission puolesta ennakkohyväksynnän erityisesti suorituskyvyn tarkastuselimen rahoituksen osalta, suorituskyvyn tarkastuselimen on hyväksyttävä seuraavat asiakirjat:

    a)

    vuosittainen toimintaohjelmansa ja vuosiraporttinsa;

    b)

    työjärjestyksensä;

    c)

    yksityiskohtaiset säännöt sen yhteistyöstä kansallisten valvontaviranomaisten kanssa;

    d)

    täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 3 artiklan 8 kohdassa tarkoitetut työjärjestelyt lennonvarmistuspalvelun tarjoajien, lentoaseman pitäjien, lentoasemien koordinaattoreiden ja lentoliikenteen harjoittajien kanssa;

    e)

    tiedonhallintasuunnitelma.

    2.   Suorituskyvyn tarkastuselin hyväksyy raporttinsa ja suosituksensa sekä 1 kohdassa tarkoitetut asiakirjat yksinkertaisella enemmistöllä.

    3.   Suorituskyvyn tarkastuselimen työskentelyn kannalta merkityksellisten kysymysten tarkastelemiseksi sen jäsenistä voidaan muodostaa alaryhmiä, jotka työskentelevät suorituskyvyn tarkastuselimen määrittelemän ja liikenteen ja liikkumisen pääosaston pääjohtajan komission puolesta hyväksymän toimeksiannon perusteella. Alaryhmät hajotetaan heti, kun ne ovat suorittaneet toimeksiantonsa.

    4.   Suorituskyvyn tarkastuselin ja sen alaryhmät kokoontuvat komission tiloissa. Poikkeustapauksissa kokoukset voidaan kuitenkin pitää muualla.

    5.   Suorituskyvyn tarkastuselimen jäsenten osallistuminen suorituskyvyn tarkastuselimen ja sen alaryhmien kokouksiin on pakollista. Perustelut poissaoloista on toimitettava puheenjohtajalle ja sihteeristölle.

    6.   Suorituskyvyn tarkastuselimen on sihteeristön tuella varmistettava, että sen menetelmä on viimeisimpien tieteellisten standardien mukainen.

    7 artikla

    Hallinnollinen ja tekninen tuki

    1.   Komissio tarjoaa suorituskyvyn tarkastuselimen tehokkaan ja tuloksellisen toiminnan varmistamiseksi tarvittavaa hallinnollista ja teknistä tukea, suorituskyvyn tarkastuselimen ja sen alaryhmien sihteeristötehtävät mukaan luettuina. Sihteeristö kutsuu koolle suorituskyvyn tarkastuselimen täysistunnot ja avustaa niissä, ja se kutsuu koolle myös alaryhmien kokoukset.

    Hallinnollinen ja tekninen tuki on annettava kustannustehokkaalla tavalla siten, että varmistetaan suorituskyvyn tarkastuselimen toiminnallinen ja tekninen riippumattomuus sen suorittaessa tehtäviään.

    2.   Silloin kun Eurocontrol katsotaan asianmukaiseksi tietojen toimittajaksi, komissio toteuttaa sen kanssa aiheelliset järjestelyt tietojen keräämiseksi, validoimiseksi, esikäsittelemiseksi ja toimittamiseksi sekä sen varmistamiseksi, että suorituskyvyn tarkastuselin voi jatkuvasti tutustua täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 21 artiklassa tarkoitettuihin suorituskykyyn liittyviin tietoihin, jotka ovat saatavilla Eurocontrolista.

    8 artikla

    Raportointi ja avoimuus

    1.   Suorituskyvyn tarkastuselimen on sille 2 artiklassa osoitettuja tehtäviä hoitaessaan annettava raportteja ja suosituksia komissiolle.

    2.   Suorituskyvyn tarkastuselimen on annettava kansallisille valvontaviranomaisille mahdollisuus tarkastaa suorituskykysuunnitelmien arviointiin ja seurantaan liittyvät asiatiedot ennen raporttien antamista.

    3.   Komissio julkaisee kaikki suorituskyvyn tarkastuselimen raportit ja suositukset tätä tarkoitusta varten perustetulla verkkosivustolla.

    4.   Raporttia tai suositusta ei julkisteta, jos sen tai jonkin sen osan julkistaminen vahingoittaisi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1049/2001 (11) 4 artiklassa säädettyä julkisen tai yksityisen edun suojaa.

    5.   Suorituskyvyn tarkastuselimen on laadittava toiminnastaan vuosikertomus, jossa käsitellään myös sen yhteistyötä Euroopan lentoturvallisuusviraston kanssa sekä työjärjestelyjä täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 390/2013 3 artiklan 7 ja 8 kohdassa tarkoitettujen lennonvarmistuspalvelujen tarjoajien, lentoasemien pitäjien, lentoasemien koordinaattoreiden ja lentoliikenteen harjoittajien kanssa sekä Eurocontrolin kanssa sovittuja järjestelyjä, jotka koskevat pääsyä 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuihin suorituskykyyn liittyviin tietoihin.

    6.   Komissio seuraa suorituskyvyn tarkastuselimen toimintaa ja tiedottaa sen työn etenemisestä säännöllisesti jäsenvaltioille.

    9 artikla

    Korvaukset, kulut ja kustannukset

    1.   Suorituskyvyn tarkastuselimen muut jäsenet kuin puheenjohtaja ovat oikeutettuja enintään 600 euron suuruiseen erityiskorvaukseen päivittäisenä yksikkökustannuksena kutakin täyttä työpäivää kohti. Korvauksen kokonaismäärä lasketaan ja pyöristetään ylöspäin lähimpää puolta työpäivää vastaavaan määrään. Maksut suoritetaan euroina.

    2.   Komissio korvaa muiden jäsenten kuin puheenjohtajan matka- ja oleskelukustannukset komission päätöksen C(2007) 5858 (12) mukaisesti. Kulut korvataan vuosittaisessa määrärahojen kohdentamismenettelyssä käytettävissä olevien määrärahojen rajoissa.

    3.   Komissio maksaa suorituskyvyn tarkastuselimen puheenjohtajalle korvauksen ja korvaa hänen matka- ja oleskelukustannuksensa omien sisäisten hallintojärjestelyjensä mukaisesti.

    10 artikla

    Rahoitus

    Edellä 2 artiklassa tarkoitettujen tehtävien suorittamisesta aiheutuneet kustannukset, mukaan lukien 9 artiklassa tarkoitetut suorituskyvyn tarkastuselimen jäsenille maksettavat korvaukset ja kulut sekä 7 artiklassa tarkoitetun hallinnollisen ja teknisen tuen kustannukset rahoitetaan unionin talousarviosta. Edellä 9 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuista korvauksista ja kuluista aiheutuneet kustannukset rahoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom N:o 966/2012 (13) 204 artiklan ja komission delegoidun asetuksen (EU) N:o 1268/2012 (14) 287 artiklan mukaisesti.

    11 artikla

    Kumoaminen

    Kumotaan täytäntöönpanopäätös 2014/672/EU.

    12 artikla

    Voimaantulo ja soveltaminen

    Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 1 päivän tammikuuta 2017 ja 31 päivän joulukuuta 2024 välisenä aikana.

    Tehty Brysselissä 16 päivänä joulukuuta 2016.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  EUVL L 96, 31.3.2004, s. 1.

    (2)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Ilmailustrategia Euroopalle, COM(2015) 598 final.

    (3)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 390/2013, annettu 3 päivänä toukokuuta 2013, lennonvarmistuspalvelujen ja verkkotoimintojen suorituskyvyn kehittämisjärjestelmästä (EUVL L 128, 9.5.2013, s. 1).

    (4)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 391/2013, annettu 3 päivänä toukokuuta 2013, lennonvarmistuspalvelujen yhteisestä maksujärjestelmästä (EUVL L 128, 9.5.2013, s. 31).

    (5)  Komission täytäntöönpanopäätös 2014/672/EU, annettu 24 päivänä syyskuuta 2014, yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan suorituskyvyn tarkastuselimen nimeämisen voimassaolon jatkamisesta (EUVL L 281, 25.9.2014, s. 5).

    (6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 598/2014, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, tasapainoisen lähestymistavan mukaista meluun liittyvien toimintarajoitusten asettamista unionin lentoasemilla koskevista säännöistä ja menettelyistä sekä direktiivin 2002/30/EY kumoamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 65).

    (7)  Neuvoston päätös (EU) 2015/2394, annettu 8 päivänä joulukuuta 2015, kannasta, jonka jäsenvaltiot esittävät Euroopan unionin puolesta Eurocontrolin pysyvän komission päätöksiin Eurocontrolin rooleista ja tehtävistä sekä keskitetyistä palveluista (EUVL L 332, 18.12.2015, s. 136).

    (8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 45/2001, annettu 18 päivänä joulukuuta 2000, yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1).

    (9)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/443, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, turvallisuudesta komissiossa (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 41).

    (10)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/444, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevista säännöistä (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 53).

    (11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43).

    (12)  Komission päätös C(2007) 5858, annettu 5 päivänä joulukuuta 2007, – Rules on the reimbursement of expenses incurred by people from outside the Commission invited to attend meetings in an expert capacity (Säännöt kokouksiin asiantuntijan ominaisuudessa komission ulkopuolelta kutsuttujen henkilöiden kulujen korvaamisesta).

    (13)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 kumoamisesta (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).

    (14)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1268/2012, annettu 29 päivänä lokakuuta 2012, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 soveltamissäännöistä (EUVL L 362, 31.12.2012, s. 1).


    LIITE

    Suorituskyvyn tarkastuselimen jäsenten valinta- ja kelpoisuusvaatimukset

    Suorituskyvyn tarkastuselimen jäsenten valinta- ja kelpoisuusvaatimukset ovat seuraavat:

    a)

    hakijan osoitettu asiantuntemus, pätevyys ja korkean tason ammatillinen kokemus suorituskyvyn kannalta keskeisillä osa-alueilla;

    b)

    tasapainoinen edustus pätevyyden ja asiantuntemuksen osalta kaikilla suorituskyvyn kannalta keskeisillä osa-alueilla sekä sukupuolten osalta samoin kuin sukupuolten ja maantieteellisten alueiden tasapainoinen edustus;

    c)

    osaamisen tasapainoinen edustus seuraavilla aloilla muttei yksinomaan niillä:

    EU:n ilmailupolitiikka ja siihen sovellettava lainsäädäntö;

    lentoyhtiöiden ja/tai lentoasemien hallinnointi;

    sotilasoperaatioiden ja niiden hallinnoinnin asettamat vaatimukset;

    ilmailuun liittyvät taloudelliset kysymykset, SESARin käyttöönoton hallinnointi ja unionin rahoitusmekanismit;

    vertailuanalyysi, kustannus-hyötysuhteen arviointimenetelmät ja rahoitussuunnittelu;

    kustannusten ja muiden suorituskyvyn osa-alueiden sekä siviili- ja sotilasilmailun vaatimusten keskinäiset riippuvuussuhteet;

    turvallisuusriskien kartoittaminen ja turvallisuustason mittaaminen;

    päästökauppajärjestelmä ja ympäristötehokkuuden mittaaminen (esimerkiksi ilmailun ympäristövaikutusten, polttoainetehokkuuden ja hiilidioksidi- ja melupäästöjen tarkastelu);

    viereisen ilmatilan vuorovaikutuksesta yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan alueeseen johtuvat vaikutukset, ongelmakohdat ja liikennevirtojen säätely mukaan luettuina;

    d)

    kyky analysoida ja arvioida suorituskyvyn osa-alueiden välisiä riippuvuussuhteita ja vuorovaikutusta sekä määritellä suunniteltuihin toiminnallisiin ja teknologisiin parannuksiin perustuvia tulevia suorituskykytavoitteita;

    e)

    riittävä kielitaito, joka mahdollistaa hakijan täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisen suorituskyvyn tarkastuselimen työskentelyyn;

    f)

    riippumattomuus ja eturistiriidattomuus.


    Top