Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0215

    Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 215/2014, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2014 , Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä sekä Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1303/2013 täytäntöönpanosäännöistä ilmastonmuutokseen liittyvien tavoitteiden tukimenetelmien, tuloskehyksen välitavoitteiden ja tavoitteiden määrittelyn sekä Euroopan rakenne- ja investointirahastojen tukitoimiluokkia koskevan nimikkeistön osalta

    EUVL L 69, 8.3.2014, p. 65–84 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 13/03/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/215/oj

    8.3.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 69/65


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) N:o 215/2014,

    annettu 7 päivänä maaliskuuta 2014,

    Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä sekä Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1303/2013 täytäntöönpanosäännöistä ilmastonmuutokseen liittyvien tavoitteiden tukimenetelmien, tuloskehyksen välitavoitteiden ja tavoitteiden määrittelyn sekä Euroopan rakenne- ja investointirahastojen tukitoimiluokkia koskevan nimikkeistön osalta

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä sekä Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1303/2013 (1) ja erityisesti sen 8 artiklan kolmannen kohdan, 22 artiklan 7 kohdan viidennen alakohdan ja 96 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksella (EU) N:o 1303/2013 vahvistetaan yhteiset säännökset Euroopan aluekehitysrahastolle (EAKR), Euroopan sosiaalirahastolle (ESR), koheesiorahastolle, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastolle (maaseuturahasto) ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastolle (EMKR), joilla tuetaan koheesiopolitiikkaa ja jotka toimivat nykyään yhteisen kehyksen puitteissa.

    (2)

    Tämän asetuksen säännökset ovat tiiviisti kytköksissä toisiinsa, koska niissä on kyse kunkin viiden Euroopan rakenne- ja investointirahaston (jäljempänä ’ERI-rahastot’) sääntöjen kohdista, jotka ovat yhteisiä vähintään kolmelle niistä, eli ilmastonmuutokseen liittyvien tavoitteiden tukimenetelmistä, tuloskehyksen välitavoitteiden ja tavoitteiden määrittelystä sekä Euroopan rakenne- ja investointirahastojen tukitoimiluokkia koskevasta nimikkeistöstä, ja koska ne kaikki vaikuttavat ohjelmien sisältöön. Jotta varmistettaisiin kyseisten säännösten, joiden pitäisi tulla voimaan samanaikaisesti ERI-rahastojen strategisen ohjelmatyön helpottamiseksi, yhdenmukaisuus sekä se, että kaikki unionin asukkaat tuntevat ne ja saavat ne käyttöönsä kootusti, on suotavaa sisällyttää nämä ERI-rahastojen ohjelmatyön kannalta olennaiset seikat, jotka on asetuksen (EU) N:o 1303/2013 mukaisesti vahvistettava täytäntöönpanosäädöksillä, yhteen ainoaan asetukseen.

    (3)

    Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 8 artiklan kolmannen kohdan mukaisesti on tarpeen hyväksyä kaikille viidelle ERI-rahastolle yhteinen menetelmä ilmastomuutokseen liittyviä tavoitteita koskevan tukimäärän määrittelyyn. Menetelmässä ERI-rahastoista myönnettävää tukea pitäisi painottaa sen mukaan, miten hyvin sillä edistetään ilmastonmuutokseen sopeutumista ja sen vaikutusten hillitsemistä koskevia tavoitteita. Painotuksen pitäisi vaihdella sen mukaan, edistääkö tuki ilmastonmuutokseen liittyviä tavoitteita merkittävästi vai kohtalaisesti. Jos tuki ei edistä kyseisiä tavoitteita tai sen edistävä vaikutus on merkityksetön, pitäisi soveltaa nollapainotusta. Vakiopainotuksia pitäisi käyttää sen varmistamiseen, että ilmastonmuutokseen liittyvien menojen jäljittämiseen sovelletaan EU:n eri politiikkojen puitteissa yhdenmukaista lähestymistapaa. Menetelmässä olisi kuitenkin huomioitava kunkin ERI-rahaston tukitoimien väliset erot. Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 mukaisesti EAKR:n, ESR:n ja koheesiorahaston tapauksessa painotus pitäisi liittää komission hyväksymässä nimikkeistössä määriteltyihin tukitoimiluokkiin. Maaseuturahaston tapauksessa painotus pitäisi liittää Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1305/2013 (2) vahvistettuihin painopistealueisiin ja EMKR:n tapauksessa toimenpiteisiin, jotka vahvistetaan myöhemmin annettavassa meri- ja kalastuspolitiikan rahoituksen ehtoja vuosina 2014–2020 koskevassa unionin säädöksessä.

    (4)

    Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 22 artiklan 7 kohdan viidennen alakohdan mukaan on myös tarpeen vahvistaa yksityiskohtaiset järjestelyt tuloskehyksen välitavoitteiden ja tavoitteiden määrittelemiseksi kullekin ERI-rahastoista tuettaviin ohjelmiin sisältyvälle prioriteetille sekä kyseisten välitavoitteiden ja tavoitteiden toteutumisen arvioimiseksi.

    (5)

    Sen todentaminen, täyttävätkö välitavoitteet ja tavoitteet asetuksen (EU) N:o 1303/2013 liitteessä II asetetut ehdot, edellyttää tarkoitukseen käytettyjen tietojen ja tuloskehyksen perustamiseen sovellettavan, menetelmiä koskevan lähestymistavan tallentamista. Vaikka näiden tietojen ohjelmiin sisällyttämisen pitäisi olla vapaaehtoista, kyseisten tietojen pitäisi olla sekä jäsenvaltion että komission käytettävissä tukemassa asetuksen (EU) N:o 1303/2013 liitteen II mukaisen tuloskehyksen laatimista.

    (6)

    Tuloskehyksen välitavoitteiden toteutuminen on ennakkoedellytys suoritusvarauksen lopulliselle kohdentamiselle, kun taas vakava toteutumatta jääminen voi johtaa välimaksujen keskeyttämiseen. Sen vuoksi on tärkeää vahvistaa yksityiskohtaiset järjestelyt välitavoitteiden asettamiseksi ja sen määrittelemiseksi, mikä tarkkaan ottaen katsotaan niiden toteutumiseksi.

    (7)

    Koska tavoitteiden saavuttaminen ohjelmakauden loppuun mennessä on tärkeä ERI-rahastojen onnistumismittari ja vakava epäonnistuminen niiden saavuttamisessa voi olla peruste rahoitusoikaisun tekemiselle, on tärkeää määritellä selkeästi tavoitteiden asettamisjärjestelyt ja selventää, mitä tavoitteiden saavuttamisella tai vakavalla epäonnistumisella niiden saavuttamisessa tarkalleen tarkoitetaan.

    (8)

    On tarpeen vahvistaa täytäntöönpanon avainkohtien ominaispiirteet, jotta voidaan arvioida prioriteetin mukaisten toimien täytäntöönpanon edistymistä.

    (9)

    Jotta voidaan varmistaa, että tuloskehyksessä otetaan riittävällä tavalla huomioon kunkin rahaston, tai nuorisotyöllisyysaloitteen, päämäärät ja tavoitellut tulokset ja tarvittaessa alueluokka, on tarpeen vahvistaa erityissäännökset tuloskehyksen rakenteesta sekä välitavoitteiden ja tavoitteiden toteutumisen arvioinnista tapauksissa, joissa prioriteetti kattaa useamman kuin yhden rahaston tai alueluokan. Koska ainoastaan ESR:stä ja EAKR:stä myönnetään määrärahoja alueluokittain, viimeksi mainittua ei pitäisi huomioida tuloskehystä koheesiorahastolle, maaseuturahastolle ja EMKR:lle laadittaessa.

    (10)

    Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 96 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaan on tarpeen määritellä EAKR:lle, ESR:lle ja koheesiorahastolle yhteiset tukitoimiluokat, jotta jäsenvaltiot voivat toimittaa komissiolle yhdenmukaisia tietoja kyseisten rahastojen suunnitellusta käytöstä, rahastojen luokkakohtaisista kumulatiivisista määrärahoista ja menoista sekä toimien määrästä ohjelman koko soveltamiskauden ajan. Näin toimitaan, jotta komissio voi tiedottaa muille EU:n toimielimille ja unionin kansalaisille rahastojen käytöstä tarkoituksenmukaisella tavalla. Tukitoimien luokkia voidaan soveltaa eri temaattisten tavoitteiden mukaiseen tukeen lukuun ottamatta luokkia, jotka vastaavat suoraan asetuksessa (EU) N:o 1303/2013 ja rahastokohtaisissa asetuksissa vahvistettuja temaattisia tavoitteita tai investointiprioriteetteja.

    (11)

    Tässä asetuksessa säädettyjen toimenpiteiden ripeän soveltamisen varmistamiseksi asetuksen olisi tultava voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    (12)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EU) N:o 1303/2013 150 artiklan 3 kohdan toisen alakohdan mukaisia, koska samaisen asetuksen 150 artiklan 1 kohdalla perustettu Euroopan rakenne- ja investointirahastojen yhteensovittamisesta vastaava komitea on antanut niistä lausunnon,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    I   LUKU

    MENETELMÄ ILMASTONMUUTOKSEEN LIITTYVILLE TAVOITTEILLE MYÖNNETTÄVÄN TUEN MÄÄRITTELYYN KUNKIN ERI-RAHASTON OSALTA

    (Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 8 artiklan kolmannen kohdan mukainen valtuutus)

    1 artikla

    Menetelmä ilmastonmuutokseen liittyville tavoitteille EAKR:stä, ESR:stä ja koheesiorahastosta myönnettävän tuen laskemiseen

    1.   Ilmastonmuutokseen liittyville tavoitteille EAKR:stä ja koheesiorahastosta myönnettävän tuen laskutapa on kaksivaiheinen:

    a)

    tämän asetuksen liitteessä I olevassa taulukossa 1 esitettyjä kertoimia sovelletaan tukitoimien alaa koskevien koodien osalta ilmoitettuihin rahoitustietoihin koodeittain;

    b)

    rahoitustiedot, joita koskevan tukitoimien alakoodin kerroin on nolla, painotetaan 40 prosentin kertoimella sen mukaan, miten hyvin ne edistävät ilmastonmuutokseen liittyviä tavoitteita, kun tiedot on ilmoitettu tämän asetuksen liitteessä I olevaan temaattisia tavoitteita koskevaan taulukkoon 5 sisältyvien koodien 04 ja 05 osalta.

    2.   Tämän asetuksen liitteessä I olevan taulukon 1 perusteella sovellettavia ilmastonmuutoskertoimia sovelletaan myös vastaaviin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1299/2013 (3) 8 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla vahvistettuihin Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen mukaisiin luokkiin.

    3.   Ilmastonmuutokseen liittyviin tavoitteisiin ESR:stä myönnettävä tuki lasketaan erittelemällä koodin 01 (”Vähähiiliseen ja resurssitehokkaaseen talouteen siirtymisen tukeminen”) osalta ilmoitetut rahoitustiedot tämän asetuksen liitteessä I olevassa taulukossa 6 (”ESR:n toissijaisia aihepiirejä koskevat koodit”) esitetyn mukaisesti.

    2 artikla

    Menetelmä ilmastonmuutokseen liittyville tavoitteille maaseuturahastosta myönnettävän tuen laskemiseen

    1.   Maaseuturahastosta ilmastonmuutokseen liittyviin tavoitteisiin kussakin ohjelmassa myönnettävä, asetuksen (EU) N:o 1303/2013 27 artiklan 6 kohdassa tarkoitettu tuen alustava määrä lasketaan soveltamalla tämän asetuksen liitteessä II esitettyjä kertoimia asetuksen (EU) N:o 1305/2013 8 artiklan 1 kohdan h alakohdassa tarkoitetussa rahoitussuunnitelmassa ilmoitettuihin suunniteltuihin menoihin asetuksen (EU) N:o 1305/2013 5 artiklan 3 kohdan b alakohdassa, 4 ja 5 kohdassa ja 6 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen prioriteettien ja painopistealueiden osalta.

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettuja kertoimia sovelletaan asetuksen (EU) N:o 1305/2013 75 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuihin menotietoihin, kun vuotuisessa täytäntöönpanokertomuksessa ilmoitetaan ilmastonmuutokseen liittyviin tavoitteisiin käytetystä tuesta asetuksen (EU) N:o 1303/2013 50 artiklan 4 ja 5 kohdan mukaisesti.

    3 artikla

    Menetelmä ilmastonmuutokseen liittyville tavoitteille EMKR:stä myönnettävän tuen laskemiseen

    1.   EMKR:n osuus ilmastomuutokseen liittyvien tavoitteiden edistämisessä lasketaan liittämällä kerroin kuhunkin EMKR:stä tuettavaan keskeiseen toimenpiteeseen ottaen huomioon kunkin toimenpiteen merkitys ilmastonmuutoksen kannalta.

    EMKR:n tuki ilmastonmuutokseen liittyville tavoitteille lasketaan seuraavien tietojen perusteella:

    a)

    EMKR:stä ilmastonmuutokseen liittyviin tavoitteisiin myönnettävän tuen alustava määrä kussakin asetuksen (EU) N:o 1303/2013 27 artiklan 6 kohdassa tarkoitetussa ohjelmassa;

    b)

    EMKR:stä tuettaville keskeisille toimenpiteille tämän asetuksen liitteessä III vahvistetut kertoimet;

    c)

    jäsenvaltioiden vuotuisissa täytäntöönpanokertomuksissa ilmoittamat määrärahat ja menot toimenpiteittäin asetuksen (EU) N:o 1303/2013 50 artiklan 4 ja 5 kohdan mukaisesti;

    d)

    jäsenvaltioiden toimittamat tiedot rahoituksen kohteiksi meri- ja kalastuspolitiikan rahoituksen ehdoista vuosina 2014–2020 myöhemmin annettavan asetuksen, jäljempänä ’EMKR-asetus’, nojalla valituista toimista.

    2.   Jäsenvaltio voi toimenpideohjelmassaan ehdottaa, että tämän asetuksen liitteessä III nollakertoimella painotettuun toimenpiteeseen sovelletaan 40 prosentin kerrointa, jos jäsenvaltio voi osoittaa kyseisen toimenpiteen merkityksen ilmastonmuutokseen sopeutumisen tai sen vaikutusten hillitsemisen kannalta.

    II   LUKU

    TULOSKEHYKSEN VÄLITAVOITTEIDEN JA TAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY JA NIIDEN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI

    (Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 22 artiklan 7 kohdan viidennen alakohdan mukainen valtuutus)

    4 artikla

    Ohjelmien laatijoiden tallentamat tiedot

    1.   Ohjelmien laatijoiden on tallennettava tiedot tuloskehyksen indikaattoreiden valintaan sovelletuista menetelmistä ja perusteista sen varmistamiseksi, että vastaavat välitavoitteet ja tavoitteet täyttävät asetuksen (EU) N:o 1303/2013 liitteessä II olevassa 3 kohdassa asetetut ehdot kaikkien ERI-rahastoista tuettavien ohjelmien ja prioriteettien sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1304/2013 (4) 16 artiklassa tarkoitetulle nuorisotyöllisyysaloitteelle kohdennetun erityismäärärahan osalta, asetuksen (EU) N:o 1303/2013 liitteessä II olevassa 1 kohdassa säädettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

    2.   Ohjelman laatijoiden tallentamien tietojen ansiosta voidaan todentaa, että välitavoitteille ja tavoitteille asetuksen (EU) N:o 1303/2013 liitteessä II olevassa 3 kohdassa säädetyt edellytykset täyttyvät. Tällaisia tietoja ovat seuraavat:

    a)

    välitavoitteiden ja tavoitteiden arvon määrittämiseen käytettävät tiedot tai todisteet ja laskutapa, kuten tiedot yksikkökustannuksista, vertailuarvoista ja normaalista tai aiemmasta täytäntöönpanoasteesta, sekä asiantuntijalausunnot ja ennakkoarvioinnin päätelmät;

    b)

    tiedot niiden toimien rahoitusosuudesta, joita vastaavat tuotosindikaattorit ja täytäntöönpanon avainkohdat on vahvistettu tuloskehyksessä, sekä selitys siitä, miten osuus on laskettu;

    c)

    tiedot siitä, miten menetelmiä ja mekanismeja on käytetty kumppanuussopimuksessa esitetyn tuloskehyksen toiminnan johdonmukaisuuden varmistamiseen asetuksen (EU) N:o 1303/2013 15 artiklan 1 kohdan b alakohdan iv alakohdan mukaisesti;

    d)

    jos tuloskehys sisältää tulosindikaattoreita tai täytäntöönpanon avainkohtia, selvitys niiden valinnasta.

    3.   Ohjelmien laatijoiden tallentamat tiedot tuloskehyksen indikaattoreiden valintaan ja vastaavien välitavoitteiden ja tavoitteiden asettamiseen sovelletuista menetelmistä ja perusteista on pyynnöstä toimitettava komissiolle.

    4.   Tämän artiklan 1–3 kohdassa esitettyjä vaatimuksia sovelletaan myös välitavoitteiden ja tavoitteiden tarkistamiseen asetuksen (EU) N:o 1303/2013 30 artiklan mukaisesti.

    5 artikla

    Välitavoitteiden ja tavoitteiden asettaminen

    1.   Välitavoitteet ja tavoitteet asetetaan prioriteetin tasolla 7 artiklassa tarkoitettuja tapauksia lukuun ottamatta. Tuloskehyksessä vahvistettujen tuotosindikaattoreiden ja täytäntöönpanon avainkohtien osuuden prioriteetin määrärahoista on oltava yli 50 prosenttia. Kyseisen määrän vahvistamiseksi indikaattorille tai täytäntöönpanon avainkohdalle osoitettu määräraha lasketaan vain kerran.

    2.   Taloudellista indikaattoria koskeva välitavoite ja tavoite viittaa kaikissa ERI-rahastoissa maaseuturahastoa lukuun ottamatta tukikelpoisten menojen kokonaismäärään, joka on viety todentamisviranomaisen kirjanpitojärjestelmään ja jonka kyseinen viranomainen on todentanut asetuksen (EU) N:o 1303/2013 126 artiklan c alakohdan mukaisesti.

    Maaseuturahastossa ne viittaavat toteutuneisiin julkisiin kokonaismenoihin, jotka on viety yhteiseen seuranta- ja arviointijärjestelmään.

    3.   Tuotosindikaattoria koskeva välitavoite ja tavoite viittaa kaikissa ERI-rahastoissa ESR:ää ja maaseuturahastoa lukuun ottamatta toimiin, joissa kaikki tuotoksiin johtavat toimenpiteet on toteutettu täysimääräisesti mutta joihin liittyviä kaikkia maksuja ei ole välttämättä suoritettu.

    ESR:n osalta ja maaseuturahaston tapauksessa asetuksen (EU) N:o 1305/2013 16 artiklan, 19 artiklan 1 kohdan c alakohdan, 21 artiklan 1 kohdan a ja b alakohdan, 27–31 artiklan sekä 33 ja 34 artiklan mukaisten toimenpiteiden osalta ne voivat liittyä myös saavutettuun arvoon toimissa, jotka on aloitettu mutta joiden tuotoksiin johtavista toimenpiteistä osa on vielä käynnissä.

    Maaseuturahaston muiden toimenpiteiden osalta ne viittaavat asetuksen (EU) N:o 1303/2013 2 artiklan 14 kohdassa tarkoitettuun päätökseen saatuun toimeen.

    4.   Täytäntöönpanon avainkohta on tärkeä vaihe sellaisten prioriteetin mukaisten toimien toteutuksessa, joiden päätökseen saaminen on todennettavissa ja voidaan ilmaista numerolla tai prosenttimäärällä. Tämän asetuksen 6 ja 7 artiklaa sovellettaessa täytäntöönpanon avainkohtia kohdellaan indikaattoreina.

    5.   Tulosindikaattoria käytetään vain tarvittaessa, ja se liittyy kiinteästi toimintapoliittisiin tukitoimiin.

    6.   Jos tämän asetuksen 4 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen tietojen on todettu perustuvan vääriin oletuksiin, mistä syystä tavoitteet tai välitavoitteet on ali- tai yliarvioitu, tapaus voidaan katsoa asetuksen (EU) N:o 1303/2013 liitteessä II olevassa 5 kohdassa tarkoitetuksi asianmukaisesti perustelluksi tapaukseksi.

    6 artikla

    Välitavoitteiden ja tavoitteiden toteutuminen

    1.   Välitavoitteiden ja tavoitteiden toteutumista arvioidaan ottamalla huomioon kaikki tuloskehyksen indikaattorit ja täytäntöönpanon avainkohdat, jotka on asetettu asetuksen (EU) N:o 1303/2013 2 artiklan 8 kohdassa tarkoitetun prioriteetin tasolla tämän asetuksen 7 artiklassa tarkoitettuja tapauksia lukuun ottamatta.

    2.   Prioriteetin välitavoitteiden tai tavoitteiden katsotaan toteutuneen, jos kaikissa asianomaisen tuloskehyksen indikaattoreissa on saavutettu vähintään 85 prosenttia välitavoitearvosta vuoden 2018 loppuun mennessä tai vähintään 85 prosenttia tavoitearvosta vuoden 2023 loppuun mennessä. Jos tuloskehys sisältään vähintään kolme indikaattoria, prioriteetin välitavoitteiden tai tavoitteiden voidaan poikkeuksellisesti katsoa toteutuneen, jos kaikissa indikaattoreissa on yhtä lukuun ottamatta saavutettu 85 prosenttia niiden välitavoitearvoista vuoden 2018 loppuun mennessä tai 85 prosenttia niiden tavoitearvoista vuoden 2023 loppuun mennessä. Indikaattorissa, jonka välitavoite- tai tavoitearvosta ei saavuteta 85:tä prosenttia, on saavutettava vähintään 75 prosenttia sen välitavoite- tai tavoitearvosta.

    3.   Sellaisen prioriteetin osalta, jonka tuloskehys sisältää enintään kaksi indikaattoria, katsotaan, että välitavoitteiden saavuttamisessa on epäonnistuttu vakavasti, jos kummassakaan indikaattorissa ei vuoden 2018 loppuun mennessä ole saavutettu vähintään 65 prosenttia välitavoitearvosta. Tavoitteiden saavuttamisessa katsotaan epäonnistutun vakavasti, jos kummassakaan indikaattorissa ei vuoden 2023 loppuun mennessä ole saavutettu vähintään 65 prosenttia tavoitearvosta.

    4.   Sellaisen prioriteetin osalta, jonka tuloskehys sisältää enemmän kuin kaksi indikaattoria, katsotaan, että välitavoitteiden saavuttamisessa on epäonnistuttu vakavasti, jos vähintään kahdessa indikaattorissa ei vuoden 2018 loppuun mennessä ole saavutettu vähintään 65 prosenttia välitavoitearvosta. Tavoitteiden saavuttamisessa katsotaan epäonnistutun vakavasti, jos vähintään kahdessa indikaattorissa ei vuoden 2023 loppuun mennessä ole saavutettu vähintään 65 prosenttia tavoitearvosta.

    7 artikla

    Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 96 artiklan 1 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettujen toimintalinjojen ja nuorisotyöllisyysaloitteen integroivien toimintalinjojen tuloskehys

    1.   Tuloskehykseen valitut indikaattorit ja täytäntöönpanon avainkohdat samoin kuin niiden välitavoitteet, tavoitteet ja toteutumisaste esitetään rahastoittain ja EAKR:n ja ESR:n osalta alueluokittain.

    2.   Tämän asetuksen 4 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut tiedot esitetään rahastoittain ja soveltuvin osin alueluokittain.

    3.   Prioriteetille asetettujen välitavoitteiden ja tavoitteiden toteutumista arvioidaan erikseen kunkin rahaston ja kunkin alueluokan osalta ottaen huomioon indikaattorit sekä niiden välitavoitteet, tavoitteet ja toteutumisasteen, jotka esitetään rahastoittain ja alueluokittain. Tuloskehyksessä vahvistettujen tuotosindikaattoreiden ja täytäntöönpanon avainkohtien osuuden rahaston ja soveltuvin osin alueluokan määrärahoista on oltava yli 50 prosenttia. Kyseisen määrän vahvistamiseksi indikaattorille tai täytäntöönpanon avainkohdalle osoitettu määräraha lasketaan vain kerran.

    4.   Jos nuorisotyöllisyysaloitteen määrärahat ohjelmoidaan asetuksen (EU) N:o 1304/2013 18 artiklan c alakohdan mukaisesti toimintalinjan osana, aloitteelle vahvistetaan erillinen tuloskehys ja aloitteen välitavoitteiden toteutumista arvioidaan toimintalinjan toisesta osasta erillään.

    III   LUKU

    INVESTOINNIT KASVUUN JA TYÖPAIKKOIHIN -TAVOITTEEN MUKAISTEN EAKR:N, ESR:N JA KOHEESIORAHASTON TUKITOIMIEN LUOKKIA KOSKEVA NIMIKKEISTÖ

    8 artikla

    EAKR:n, ESR:n ja koheesiorahaston tukitoimiluokat

    (Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 96 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukainen valtuutus)

    1.   Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 96 artiklan 2 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitettu tukitoimiluokkien nimikkeistö esitetään tämän asetuksen liitteessä I olevissa taulukoissa 1–8. Taulukkojen koodeja sovelletaan EAKR:ään Investoinnit kasvuun ja työpaikkoihin -tavoitteen osalta, koheesiorahastoon, ESR:ään ja nuorisotyöllisyysaloitteeseen tämän artiklan 2 ja 3 kohdassa esitetyllä tavalla.

    2.   Tämän asetuksen liitteessä I olevan taulukon 1 koodeja 001–101 sovelletaan ainoastaan EAKR:ään ja koheesiorahastoon.

    Tämän asetuksen liitteessä I olevan taulukon 1 koodeja 102–120 sovelletaan ainoastaan ESR:ään.

    Nuorisotyöllisyysaloitteeseen sovelletaan ainoastaan tämän asetuksen liitteessä I olevan taulukon 1 koodia 103.

    Tämän asetuksen liitteessä I olevan taulukon 1 koodeja 121–123 sovelletaan EAKR:ään, koheesiorahastoon ja ESR:ään.

    3.   Tämän asetuksen liitteessä I olevien taulukoiden 2–4, 7 ja 8 koodeja sovelletaan EAKR:ään, ESR:ään, nuorisotyöllisyysaloitteeseen ja koheesiorahastoon.

    Tämän asetuksen liitteessä I olevan taulukon 5 koodeja sovelletaan ainoastaan EAKR:ään ja koheesiorahastoon.

    Tämän asetuksen liitteessä I olevan taulukon 6 koodeja sovelletaan ainoastaan ESR:ään ja nuorisotyöllisyysaloitteeseen.

    IV   LUKU

    LOPPUSÄÄNNÖKSET

    9 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämän asetuksen 3 artiklaa ja liitettä III sovelletaan EMKR-asetuksen voimaantulosta alkaen.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 7 päivänä maaliskuuta 2014.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    José Manuel BARROSO


    (1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 320.

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1305/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1698/2005 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 487).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1299/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen tukemista Euroopan aluekehitysrahastosta koskevista erityissäännöksistä (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 259).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1304/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan sosiaalirahastosta ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 181/2006 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 470).


    LIITE I

    Rahastoista  (1) Investoinnit kasvuun ja työpaikkoihin –tavoitteen puitteissa ja nuorisotyöllisyysaloitteesta toteutettavien tukitoimien otsikot ja koodit

    TAULUKKO 1:   TUKITOIMIEN ALAKOODIT

    1.

    TUKITOIMEN ALA

    Ilmastonmuutokseen liittyviin tavoitteisiin myönnettävän tuen laskukerroin

    I   Tuotannolliset investoinnit:

    001

    Yleiset tuotannolliset investoinnit pieniin ja keskisuuriin yrityksiin (pk-yritykset)

    0 %

    002

    Tutkimus- ja innovointiprosessit suurissa yrityksissä

    0 %

    003

    Vähähiiliseen talouteen liittyvät tuotannolliset investoinnit suurissa yrityksissä

    40 %

    004

    Tuotannolliset investoinnit suurten yritysten ja pk-yritysten väliseen yhteistyöhön, jolla kehitetään tieto- ja viestintätekniikan tuotteita ja palveluja sekä verkkokauppaa ja lisätään tieto- ja viestintätekniikan kysyntää

    0 %

    II   Peruspalveluja tarjoava infrastruktuuri ja siihen liittyvät investoinnit:

    Energiainfrastruktuuri

     

    005

    Sähkö (varastointi ja siirto)

    0 %

    006

    Sähkö (varastointi ja siirto, TEN-E)

    0 %

    007

    Maakaasu

    0 %

    008

    Maakaasu (TEN-E)

    0 %

    009

    Uusiutuva energia: tuuli

    100 %

    010

    Uusiutuva energia: aurinkovoima

    100 %

    011

    Uusiutuva energia: biomassa

    100 %

    012

    Muut uusiutuvat energialähteet (myös vesivoima sekä maalämpö- ja merienergia) ja niiden integrointi (myös varastointi sekä kaasuun ja uusiutuvaan vetyyn perustuvien infrastruktuurien käyttövoima)

    100 %

    013

    Julkisen infrastruktuurin energiatehokkuutta parantava peruskorjaus, esittelyhankkeet ja tukitoimenpiteet

    100 %

    014

    Asuntokannan energiatehokkuutta parantava peruskorjaus, esittelyhankkeet ja tukitoimenpiteet

    100 %

    015

    Keski- tai pienjännitteiset älykkäät energianjakelujärjestelmät (myös älykkäät verkot ja tieto- ja viestintätekniset järjestelmät)

    100 %

    016

    Korkeahyötysuhteinen yhteistuotanto ja kaukolämmitys

    100 %

    Ympäristöinfrastruktuuri

     

    017

    Kotitalouksien jätehuolto (myös jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätystoimet)

    0 %

    018

    Kotitalouksien jätehuolto (myös jätteiden mekaanis-biologinen käsittely, lämpökäsittely, poltto ja kaatopaikalle vienti)

    0 %

    019

    Yritysten, teollisuuden ja vaarallisten jätteiden jätehuolto

    0 %

    020

    Ihmisten käyttöön tarkoitetun veden tarjonta (otto-, käsittely-, varastointi- ja jakeluinfrastruktuuri)

    0 %

    021

    Vesihuolto ja juomaveden suojelu (myös valuma-alueiden hoito, veden hankinta, erityistoimenpiteet ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi, mittaus vesipiirin ja yksittäisen kuluttajan tasolla, laskutusjärjestelmät ja vuotojen vähentäminen)

    40 %

    022

    Jäteveden käsittely

    0 %

    023

    Muut kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen ja/tai välttämiseen tarkoitetut ympäristötoimet (myös metaanikaasun käsittely ja varastointi ja kompostointi)

    100 %

    Liikenneinfrastruktuuri

     

    024

    Rautatiet (TEN-T-runkoverkko)

    40 %

    025

    Rautatiet (kattava TEN-T-verkko)

    40 %

    026

    Muut rautatiet

    40 %

    027

    Rautatiekalusto

    40 %

    028

    TEN-T-moottori- ja maantiet – runkoverkko (uudet)

    0 %

    029

    TEN-T-moottori- ja maantiet – kattava verkko (uudet)

    0 %

    030

    Toissijaiset maantieyhteydet TEN-T-tieverkkoon ja -solmukohtiin (uudet)

    0 %

    031

    Muut kansalliset ja alueelliset maantiet (uudet)

    0 %

    032

    Paikalliset liittymätiet (uudet)

    0 %

    033

    Uudelleen rakennetut tai parannetut TEN-T-tiet

    0 %

    034

    Muut uudelleen rakennetut tai parannetut tiet (moottoritiet sekä kansalliset, alueelliset ja paikalliset tiet)

    0 %

    035

    Multimodaaliliikenne (TEN-T)

    40 %

    036

    Multimodaaliliikenne

    40 %

    037

    Lentoasemat (TEN-T) (2)

    0 %

    038

    Muut lentoasemat (2)

    0 %

    039

    Merisatamat (TEN-T)

    40 %

    040

    Muut merisatamat

    40 %

    041

    Sisävesiväylät ja -satamat (TEN-T)

    40 %

    042

    Sisävesiväylät ja -satamat (alueelliset ja paikalliset)

    40 %

    Kestävä liikenne

     

    043

    Puhdas kaupunkiliikenneinfrastruktuuri ja sen edistäminen (myös laitteisto ja liikkuva kalusto)

    40 %

    044

    Älykkäät liikennejärjestelmät (myös kysynnän hallinnan sekä tiemaksu- seuranta-, valvonta- ja tietojärjestelmien käyttöönotto)

    40 %

    Tieto- ja viestintätekninen infrastruktuuri

     

    045

    Tieto- ja viestintätekniikka: runko-/runkoliityntäverkko

    0 %

    046

    Tieto- ja viestintätekniikka: Nopea laajakaistaverkko (käyttöoikeus/tilaajayhteys; >/= 30 Mbp/s)

    0 %

    047

    Tieto- ja viestintätekniikka: Erittäin nopea laajakaistaverkko (käyttöoikeus/tilaajayhteys; >/= 100 Mbp/s)

    0 %

    048

    Tieto- ja viestintätekniikka: Muuntyyppiset tieto- ja viestintätekniset infrastruktuurit / mittavat tietotekniset resurssit/laitteet (myös sähköinen infrastruktuuri, tietokeskukset ja tunnistimet; myös muuhun infrastruktuurin sisäänrakennetut, kuten tutkimuslaitokset, ympäristöinfrastruktuuri ja sosiaalinen infrastruktuuri)

    0 %

    III   Sosiaali-, terveydenhuolto- ja koulutusalan infrastruktuuri ja siihen liittyvät investoinnit:

    049

    Korkea-asteen koulutuksen infrastruktuuri

    0 %

    050

    Ammatti- ja aikuiskoulutuksen infrastruktuuri

    0 %

    051

    Kouluopetuksen infrastruktuuri (alempi ja ylempi perusasteen koulutus)

    0 %

    052

    Varhaiskasvatuksen infrastruktuuri

    0 %

    053

    Terveydenhuollon infrastruktuuri

    0 %

    054

    Asumisinfrastruktuuri

    0 %

    055

    Muu alueellista ja paikallista kehitystä edistävä sosiaalialan infrastruktuuri

    0 %

    IV   Omien mahdollisuuksien kehittäminen:

    Tutkimus, kehitys ja innovointi

     

    056

    Investoinnit pk-yritysten infrastruktuuriin, valmiuksiin ja laitteisiin, jotka ovat suorassa yhteydessä tutkimukseen ja innovointiin

    0 %

    057

    Investoinnit suurten yritysten infrastruktuuriin, valmiuksiin ja laitteisiin, jotka ovat suorassa yhteydessä tutkimukseen ja innovointiin

    0 %

    058

    Tutkimus- ja innovointi-infrastruktuuri (julkinen)

    0 %

    059

    Tutkimus- ja innovointi-infrastruktuuri (yksityinen, myös tiedepuistot)

    0 %

    060

    Tutkimus ja innovointi julkisissa tutkimus- ja osaamiskeskuksissa, myös verkottuminen

    0 %

    061

    Tutkimus ja innovointi yksityisissä tutkimuskeskuksissa, myös verkottuminen

    0 %

    062

    Pääasiassa pk-yrityksiä hyödyttävät teknologian siirto sekä korkeakoulujen ja yritysten välinen yhteistyö

    0 %

    063

    Pääasiassa pk-yrityksiä hyödyttävät klusterituki ja yritysverkostot

    0 %

    064

    Tutkimus- ja innovointiprosessit pk-yrityksissä (myös seteliohjelmat sekä prosesseihin, suunnitteluun, palveluihin ja sosiaalialaan liittyvät innovaatiot)

    0 %

    065

    Tutkimus- ja innovointi-infrastruktuuri, prosessit, teknologian siirto ja yhteistyö yrityksissä, jotka keskittyvät vähähiiliseen talouteen ja kykyyn selviytyä ilmastonmuutoksesta

    100 %

    Yritystoiminnan kehittäminen

     

    066

    Pitkälle kehitetyt tukipalvelut pk-yrityksille ja niiden ryhmittymille (myös johtamis-, markkinointi- ja suunnittelupalvelut)

    0 %

    067

    Pk-yritysten kehittäminen, tuki yrittäjyydelle ja yrityshautomoille (myös tuki spin-off- ja spin-out-yrityksille)

    0 %

    068

    Energiatehokkuus ja esittelyhankkeet pk-yrityksissä ja tukitoimenpiteet

    100 %

    069

    Tuki pk-yritysten ympäristöystävällisille tuotantoprosesseille ja resurssitehokkuudelle

    40 %

    070

    Energiatehokkuuden edistäminen suurissa yrityksissä

    100 %

    071

    Vähähiilistä taloutta ja kykyä selviytyä ilmastonmuutoksesta edistävien palvelujen tarjoamiseen erikoistuneiden yritysten kehittäminen ja edistäminen (myös tuki tällaisille palveluille)

    100 %

    072

    Pk-yritysten liiketoimintainfrastruktuuri (myös teollisuusalueet)

    0 %

    073

    Tuki sosiaalisille yrityksille (pk-yritykset)

    0 %

    074

    Kaupalliseen matkailuun liittyvän omaisuuden kehittäminen ja edistäminen pk-yrityksissä

    0 %

    075

    Kaupalliseen matkailuun liittyvien palveluiden kehittäminen ja edistäminen pk-yrityksissä tai niitä varten

    0 %

    076

    Kulttuuriomaisuuden ja luovan omaisuuden kehittäminen ja edistäminen pk-yrityksissä

    0 %

    077

    Kulttuuripalveluiden ja luovien palvelujen kehittäminen ja edistäminen pk-yrityksissä tai niitä varten

    0 %

    Tieto- ja viestintätekniikka — kysynnän edistäminen, sovellukset ja palvelut

     

    078

    Sähköisen hallinnon palvelut ja sovellukset (myös sähköiset hankinnat, julkishallinnon uudistamista tukevat tieto- ja viestintätekniset toimenpiteet, tietoverkkoturvallisuus, luottamusta ja yksityisyyttä tukevat toimenpiteet sekä sähköinen oikeudenkäyttö ja demokratia)

    0 %

    079

    Julkisen sektorin tietojen saatavuus (myös avoin data, sähköiset kulttuuripalvelut, digitaalikirjastot, digitaalinen sisältö ja sähköiset matkailupalvelut)

    0 %

    080

    Digitaaliseen osallisuuteen, esteettömään tietoyhteiskuntaan ja verkko-opiskeluun liittyvät palvelut ja sovellukset, digitaalinen lukutaito

    0 %

    081

    Tieto- ja viestintätekniset sovellukset, joilla ratkotaan aktiivisen ikääntymisen terveyshaasteita, sekä sähköisen terveydenhuollon palvelut ja sovellukset (myös sähköiset hoivapalvelut ja tietotekniikka-avusteinen asuminen)

    0 %

    082

    Tieto- ja viestintätekniset palvelut ja sovellukset pk-yrityksille (myös verkkokauppa ja -liiketoiminta, verkottuneet liiketoimintaprosessit, elävät laboratoriot, verkkoyrittäjät ja tieto- ja viestintätekniikan start-up-yritykset)

    0 %

    Ympäristö

     

    083

    Ilmanlaatua koskevat toimenpiteet

    40 %

    084

    Ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistäminen (IPPC)

    40 %

    085

    Biologisen monimuotoisuuden suojelu ja lisääminen, luonnonsuojelu ja vihreä infrastruktuuri

    40 %

    086

    Natura 2000 -alueiden suojelu, ennallistaminen ja kestävä käyttö

    40 %

    087

    Ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevat toimenpiteet sekä ilmastoriskien, esim. eroosion, tulipalojen, tulvien, myrskyjen ja kuivuuden, ehkäisy ja hallinta, myös tietoisuuden lisääminen, pelastuspalvelu sekä katastrofien hallintajärjestelmät ja -infrastruktuurit

    100 %

    088

    Ilmastoon liittymättömien luonnonriskien (esim. maanjäristys) ja ihmisen toimintaan liittyvien riskien (esim. teknisen vian aiheuttama onnettomuus) ehkäisy ja hallinta, myös tietoisuuden lisääminen, pelastuspalvelu sekä katastrofien hallintajärjestelmät ja -infrastruktuurit

    0 %

    089

    Teollisuusalueiden ja saastuneiden maa-alueiden ennallistaminen

    0 %

    090

    Pyöräily- ja kävelyreitit

    100 %

    091

    Luonnonvaraisten alueiden matkailumahdollisuuksien kehittäminen ja edistäminen

    0 %

    092

    Matkailuun liittyvän julkisen omaisuuden suojelu, kehittäminen ja edistäminen

    0 %

    093

    Julkisten matkailupalvelujen suojelu, kehittäminen ja edistäminen

    0 %

    094

    Julkisen kulttuuri- ja kulttuuriperintöomaisuuden suojelu, kehittäminen ja edistäminen

    0 %

    095

    Julkisten kulttuuri- ja kulttuuriperintöpalvelujen kehittäminen ja edistäminen

    0 %

    Muut

     

    096

    Julkishallintojen institutionaaliset valmiudet ja julkiset palvelut, jotka liittyvät EAKR:n täytäntöönpanoon tai institutionaalisia valmiuksia koskevia ESR:n aloitteita tukeviin toimiin

    0 %

    097

    Yhteisön vastuulla olevat paikalliskehitysaloitteet kaupungeissa ja maaseudulla

    0 %

    098

    Syrjäisimmät alueet: heikoista kulkuyhteyksistä ja alueellisesta pirstoutumisesta mahdollisesti aiheutuvien lisäkulujen korvaaminen

    0 %

    099

    Syrjäisimmät alueet: erityiset toimet markkinoiden kokoon liittyvistä tekijöistä aiheutuvien lisäkulujen korvaamiseksi

    0 %

    100

    Syrjäisimmät alueet: tuki ilmasto-olosuhteista ja pinnanmuodostukseen liittyvistä haittatekijöistä aiheutuvien lisäkulujen korvaamiseksi

    40 %

    101

    Ristirahoitus EAKR:n puitteissa (tuki ESR:n tyyppisille toimille, jotka ovat tarpeen toimen EAKR-osuuden tyydyttävän täytäntöönpanon kannalta ja suoraan yhteydessä siihen)

    0 %

    V   Työllisyyden kestävyyden ja laadun parantaminen ja työvoiman liikkuvuuden tukeminen:

    102

    Työnhakijoiden ja työmarkkinoiden ulkopuolella olevien, mukaan lukien pitkäaikaistyöttömät ja kaukana työmarkkinoista olevat henkilöt, työllistyminen, myös paikallisten työllistymisaloitteiden ja työvoiman liikkuvuustuen avulla

    0 %

    103

    Nuorten, varsinkin niiden nuorten, jotka eivät ole työelämässä eivätkä koulutuksessa, sekä syrjäytymisvaarassa olevien ja syrjäytyneisiin ryhmiin kuuluvien nuorten, kestävä työmarkkinoille integrointi, myös nuorisotakuun täytäntöönpanon avulla

    0 %

    104

    Itsenäinen ammatinharjoittaminen, yrittäjyys ja yritysten, myös innovatiivisten mikro- ja pk-yritysten, perustaminen

    0 %

    105

    Sukupuolten tasa-arvo kaikilla aloilla, myös työllistymisessä, urakehityksessä ja työ- ja yksityiselämän yhteensovittamisessa, ja samapalkkaisuuden edistäminen

    0 %

    106

    Työntekijöiden, yritysten ja yrittäjien sopeutuminen muutoksiin

    0 %

    107

    Aktiivisena ja terveenä ikääntyminen

    0 %

    108

    Työmarkkinalaitosten, kuten julkisten ja yksityisten työvoimapalvelujen, nykyaikaistaminen ja työmarkkinoiden tarpeisiin paremmin vastaaminen, myös rajat ylittävää työvoiman liikkuvuutta lisäävillä toimilla, liikkuvuusohjelmilla sekä parantamalla laitosten ja asianomaisten sidosryhmien välistä yhteistyötä

    0 %

    VI   Sosiaalisen osallisuuden edistäminen sekä köyhyyden ja syrjinnän torjuminen:

    109

    Aktiivinen osallistaminen, myös yhtäläisten mahdollisuuksien ja aktiivisen osallistumisen edistämiseksi, ja työllistettävyyden parantaminen

    0 %

    110

    Syrjäytyneiden yhteisöjen, kuten romanien, sosioekonominen integroituminen

    0 %

    111

    Kaikenlaisen syrjinnän torjuminen ja yhtäläisten mahdollisuuksien edistäminen

    0 %

    112

    Kohtuuhintaisten, kestävien ja korkealaatuisten palveluiden, myös terveydenhoitopalvelujen ja yleishyödyllisten sosiaalipalvelujen, saatavuuden parantaminen

    0 %

    113

    Sosiaalisen yrittäjyyden ja sosiaalisten yritysten palvelukseen pääsyn tukeminen sekä talouden yhteisöllisyyden ja solidaarisuuden edistäminen työllistymisen helpottamiseksi

    0 %

    114

    Yhteisön vastuulla olevat paikalliset kehittämisstrategiat

    0 %

    VII   Investoinnit yleissivistävään ja ammatilliseen koulutukseen osaamisen ja elinikäisen oppimisen tukemiseksi:

    115

    Koulupudokkuuden vähentäminen ja ehkäiseminen sekä korkealaatuiseen esiasteen ja alemman ja ylemmän perusasteen koulutukseen pääsyä koskevien yhtäläisten mahdollisuuksien edistäminen, mukaan lukien formaali, nonformaali ja informaali oppiminen keinona palata koulutuksen pariin

    0 %

    116

    Korkea-asteen ja vastaavan koulutuksen laadun ja tehokkuuden parantaminen ja koulutukseen pääsyn helpottaminen keinoina lisätä varsinkin vähäosaisten ryhmien osallistumista ja tutkinnon suorittamista

    0 %

    117

    Kaikille ikäryhmille yhtäläisten elinikäisen oppimisen mahdollisuuksien edistäminen formaaleissa, nonformaaleissa ja informaaleissa puitteissa työvoiman tietojen, taitojen ja pätevyyden kehittämiseksi sekä joustavien oppimisväylien edistäminen, myös ammatillisen ohjauksen ja hankitun pätevyyden validoinnin avulla

    0 %

    118

    Koulutusjärjestelmien kehittäminen työmarkkinoiden näkökulmasta, koulutuksesta työelämään siirtymisen helpottaminen sekä ammattikoulutusjärjestelmien ja niiden laadun parantaminen, muun muassa osaamisen kysyntää ennakoivilla mekanismeilla, opintosuunnitelmia mukauttamalla sekä ottamalla käyttöön ja kehittämällä työperäisiä oppimisjärjestelmiä, teorian ja käytännön yhdistävä opetus ja oppisopimukset mukaan lukien

    0 %

    VIII   Viranomaisten ja sidosryhmien institutionaalisten valmiuksien parantaminen ja tehokas julkishallinto:

    119

    Investoinnit julkishallintojen ja julkisten palvelujen institutionaalisiin valmiuksiin ja tehokkuuteen kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla uudistusten, paremman sääntelyn ja hyvän hallintotavan tukemiseksi

    0 %

    120

    Kaikkien yleissivistävästä ja ammatillisesta koulutuksesta, elinikäisestä oppimisesta sekä työllisyys- ja sosiaalipolitiikasta vastaavien sidosryhmien valmiuksien kehittäminen, myös alakohtaisilla ja alueellisilla järjestelyillä, joilla tuetaan kansallisen, alueellisen ja paikallisen tason uudistuksia

    0 %

    IX   Tekninen apu:

    121

    Valmistelu, täytäntöönpano, seuranta ja tarkastus

    0 %

    122

    Arviointi ja selvitykset

    0 %

    123

    Tiedotus ja viestintä

    0 %


    TAULUKKO 2:   RAHOITUSMUOTOJA KOSKEVAT KOODIT

    2.   RAHOITUSMUOTO

    01

    Avustus, jota ei tarvitse maksaa takaisin

    02

    Takaisinmaksettava avustus

    03

    Rahoitusvälineistä osoitettava tuki: riskipääoma ja oma pääoma tai vastaava

    04

    Rahoitusvälineistä osoitettava tuki: laina tai vastaava

    05

    Rahoitusvälineistä osoitettava tuki: vakuus tai vastaava

    06

    Rahoitusvälineistä osoitettava tuki: korkotuki, vakuuspalkkiohyvitys, tekninen tuki tai vastaava

    07

    Palkinto


    TAULUKKO 3:   ALUETYYPPEJÄ KOSKEVAT KOODIT

    3.   ALUETYYPPI

    01

    Suuret kaupunkialueet (tiheästi asutut, > 50 000 asukasta)

    02

    Pienemmät kaupunkialueet (keskitiheästi asutut, > 5 000 asukasta)

    03

    Maaseutualueet (harvaan asutut)

    04

    Makroalueellinen yhteistyöalue

    05

    Yhteistyö kansallisten tai alueellisten yhteistyöalueiden kesken maatasolla

    06

    ESR:n puitteissa tehtävä valtioiden välinen yhteistyö

    07

    Ei sovelleta


    TAULUKKO 4:   ALUEELLISIA TÄYTÄNTÖÖNPANOMEKANISMEJA KOSKEVAT KOODIT

    4.   ALUEELLISET TÄYTÄNTÖÖNPANOMEKANISMIT

    01

    Alueelliset integroidut investoinnit – Kaupunkialueet

    02

    Muut integroidut lähestymistavat kestävään kaupunkikehitykseen

    03

    Alueelliset integroidut investoinnit – Muut

    04

    Muut integroidut lähestymistavat kestävään maaseutukehitykseen

    05

    Muut integroidut lähestymistavat kestävään kaupunki-/maaseutukehitykseen

    06

    Yhteisön vastuulla olevat paikalliset kehittämisaloitteet

    07

    Ei sovelleta


    TAULUKKO 5:   TEMAATTISIA TAVOITTEITA KOSKEVAT KOODIT

    5.   TEMAATTISET TAVOITTEET (EAKR ja koheesiorahasto)

    01

    Tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja innovoinnin vahvistaminen

    02

    Tieto- ja viestintätekniikan saatavuuden, käytön ja laadun parantaminen

    03

    Pk-yritysten kilpailukyvyn parantaminen

    04

    Vähähiiliseen talouteen siirtymisen tukeminen kaikilla aloilla

    05

    Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja riskinhallinnan edistäminen

    06

    Ympäristön säilyttäminen ja suojelu ja luonnonvarojen käytön tehostaminen

    07

    Kestävän liikenteen edistäminen ja pullonkaulojen poistaminen tärkeimmistä liikenneverkkoinfrastruktuureista

    08

    Työllisyyden kestävyyden ja laadun parantaminen ja työvoiman liikkuvuuden tukeminen

    09

    Sosiaalisen osallisuuden edistäminen sekä köyhyyden ja syrjinnän torjunta

    010

    Investoinnit yleissivistävään ja ammatilliseen koulutukseen osaamisen ja elinikäisen oppimisen tukemiseksi

    011

    Viranomaisten ja sidosryhmien institutionaalisten valmiuksien parantaminen ja tehokas julkishallinto

    012

    Ei sovelleta (ainoastaan tekninen apu)


    TAULUKKO 6:   ESR:N TOISSIJAISIA AIHEPIIREJÄ KOSKEVAT KOODIT

    6.

    ESR:N TOISSIJAISET AIHEPIIRIT

    Ilmastonmuutokseen liittyviin tavoitteisiin myönnettävän tuen laskukerroin

    01

    Vähähiiliseen ja resurssitehokkaaseen talouteen siirtymisen tukeminen

    100 %

    02

    Sosiaaliset innovaatiot

    0 %

    03

    Pk-yritysten kilpailukyvyn parantaminen

    0 %

    04

    Tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja innovoinnin vahvistaminen

    0 %

    05

    Tieto- ja viestintätekniikan saatavuuden, käytön ja laadun parantaminen

    0 %

    06

    Syrjintäkielto

    0 %

    07

    Sukupuolten tasa-arvo

    0 %

    08

    Ei sovelleta

    0 %


    TAULUKKO 7:   TALOUDELLISTA TOIMINTAA KOSKEVAT KOODIT

    7.   TALOUDELLINEN TOIMINTA

    01

    Maa- ja metsätalous

    02

    Kalastus ja vesiviljely

    03

    Elintarvikkeiden ja juomien valmistus

    04

    Tekstiilien ja tekstiilituotteiden valmistus

    05

    Kulkuneuvojen valmistus

    06

    Tietokoneiden sekä elektronisten ja optisten tuotteiden valmistus

    07

    Muu muualle luokittelematon valmistus

    08

    Rakentaminen

    09

    Kaivostoiminta ja louhinta (myös energiatuotantoon liittyvä kaivostoiminta)

    10

    Sähkö, kaasu, lämpö, lämminvesi ja ilmastointi

    11

    Vesihuolto, viemäri- ja jätevesihuolto, jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito

    12

    Kuljetus ja varastointi

    13

    Informaatio ja viestintä, myös televiestintä, tietopalvelutoiminta, ohjelmistot, konsultointi ja siihen liittyvä toiminta

    14

    Tukku- ja vähittäiskauppa

    15

    Matkailu-, majoitus- ja ravitsemistoiminta

    16

    Rahoitus- ja vakuutustoiminta

    17

    Kiinteistöalan toiminta, vuokraustoiminta ja liiketoiminta

    18

    Julkishallinto

    19

    Koulutus

    20

    Terveyspalvelut

    21

    Sosiaalipalvelut, yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset palvelut

    22

    Ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvä toiminta

    23

    Taiteet, viihde, luovat alat ja virkistys

    24

    Muualle luokittelemattomat palvelut


    TAULUKKO 8:   SIJAINTIA KOSKEVAT KOODIT

    8.   

    SIJAINTI (2)

    Koodi

    Sijainti

     

    Toimen sijainti-/suoritusalueen koodi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1059/2003 (3) liitteessä olevan tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistön (NUTS) mukaisesti


    (1)  Euroopan aluekehitysrahasto, koheesiorahasto ja Euroopan sosiaalirahasto.

    (2)  Koskee ainoastaan investointeja, jotka liittyvät ympäristönsuojeluun tai joiden yhteydessä tehdään investointeja, jotka ovat tarpeen ympäristöön kohdistuvien haittavaikutusten lieventämiseksi tai vähentämiseksi.

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1059/2003, annettu 26 päivänä toukokuuta 2003, yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS) (EUVL L 154, 21.6.2003, s. 1).


    LIITE II

    Kertoimet ilmastonmuutokseen liittyvien tavoitteiden tukemiseen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta myönnettävien määrien laskemiseen 2 artiklan nojalla

    Asetuksen (EU) N:o 1305/2013 artikla (1)

    Prioriteetti/kohdeala

    Kerroin

    5 artiklan 3 kohdan b alakohta

    Maatilojen riskien ehkäisemisen ja hallinnan tukeminen

    40 %

    5 artiklan 4 kohta

    Maa- ja metsätalouteen liittyvien ekosysteemien ennallistaminen, säilyttäminen ja parantaminen (kaikki kohdealat)

    100 %

    5 artiklan 5 kohta

    Voimavarojen tehokkaan käytön sekä vähähiiliseen ja ilmastoa säästävään talouteen siirtymisen edistäminen maatalous-, elintarvike- ja metsäsektoreilla (kaikki kohdealat)

    100 %

    5 artiklan 6 kohdan b alakohta

    Maaseutualueiden paikallisen kehittämisen edistäminen

    40 %


    (1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1305/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 487).


    LIITE III

    Kertoimet ilmastonmuutokseen liittyvien tavoitteiden tukemiseen Euroopan meri ja kalatalousrahastosta myönnettävien määrien laskemiseen 3 artiklan nojalla

     

    Toimenpiteen nimi

    Alustava numerointi

    Kerroin (%)

    I   

    LUKU

     

    Innovointi

    28 artikla

    0* (1)

     

    Neuvontapalvelut

    29 artikla

    0

     

    Tutkijoiden ja kalastajien välinen kumppanuus

    30 artikla

    0*

     

    Työvoiman osaamisen ja sosiaalisen vuoropuhelun edistäminen - koulutus, verkostoituminen, sosiaalinen vuoropuhelu

    31 artikla

    0*

     

    Työvoiman osaamisen ja sosiaalisen vuoropuhelun edistäminen – tuki puolisoille ja elinkumppaneille

    31 artiklan 2 kohta

    0*

     

    Työvoiman osaamisen ja sosiaalisen vuoropuhelun edistäminen – harjoittelijat pienimuotoista rannikkokalastusta harjoittavilla aluksilla

    31 artiklan 3 kohta

    0*

     

    Monipuolistaminen ja uudet tulomuodot

    32 artikla

    0*

     

    Aloitustuki nuorille kalastajille

    32 a artikla

    0

     

    Terveys ja turvallisuus

    33 artikla

    0

     

    Kalastustoiminnan väliaikainen lopettaminen

    33 a artikla

    40

     

    Kalastustoiminnan pysyvä lopettaminen

    33 b artikla

    100

     

    Sijoitusrahastot epäsuotuisten sääolojen ja ympäristövahinkojen varalle

    33 c artikla

    40

     

    Tuki kalastusmahdollisuuksien jakojärjestelmille

    34 artikla

    40

     

    Tuki säilyttämistoimenpiteiden suunnitteluun ja täytäntöönpanoon

    35 artikla

    0

     

    Kalastuksesta meriympäristöön aiheutuvien vaikutusten rajoittaminen ja kalastuksen mukauttaminen lajien suojeluun

    36 artikla

    40

     

    Meren elollisten luonnonvarojen säilyttämiseen liittyvä innovointi

    37 artikla

    40

     

    Merten biologisen monimuotoisuuden suojelu ja ennallistaminen – jätteiden keruu

    38 artiklan 1 kohdan a alakohta

    0

     

    Merten biologisen monimuotoisuuden suojelu ja ennallistaminen – luonnonvarojen paremman hoidon tai säilyttämisen edistäminen, kiinteiden tai siirrettävien laitteiden rakentaminen, asentaminen tai nykyaikaistaminen, Natura 2000 –alueiden ja erityissuojelualueiden suojelu- ja hoitosuunnitelmien valmistelu, merten suojelualueiden, myös Natura 2000 –alueiden, hoito, ennallistaminen ja seuranta, ympäristötietoisuus, osallistuminen muihin biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen säilyttämiseen ja parantamiseen tähtääviin toimiin

    38 artiklan 1 kohdan b–e, ea ja f alakohta

    40

     

    Merten biologisen monimuotoisuuden suojelu ja ennallistaminen – nisäkkäiden ja lintujen saaliille aiheuttamien vahinkojen korvausjärjestelmät

    38 artiklan 1 kohdan eb alakohta

    0

     

    Ilmastonmuutoksen hillitseminen – aluksiin tehtävät investoinnit

    39 artiklan 1 kohdan a alakohta

    100

     

    Ilmastonmuutoksen hillitseminen – energiatehokkuustarkastukset ja -järjestelmät

    39 artiklan 1 kohdan b alakohta

    100

     

    Energiatehokkuus – selvitykset vaihtoehtoisten käyttövoimajärjestelmien ja runkomuotojen vaikutuksista

    39 artiklan 1 kohdan c alakohta

    40

     

    Pääkoneen tai apukoneiden korvaaminen tai nykyaikaistaminen

    39 artiklan 2 kohta

    100

     

    Lisäarvo, tuotteiden laatu ja tahattomien saaliiden hyödyntäminen

    40 artikla

    0

     

    Kalasatamat, purkupaikat, huutokauppahallit ja kalastussuojat – investoinnit kalasatamien ja huutokauppahallien infrastruktuurin tai purkupaikkojen ja kalastussuojien parantamiseksi

    41 artiklan 1 kohta

    40

     

    Kalasatamat, purkupaikat, huutokauppahallit ja kalastussuojat – investoinnit, joilla helpotetaan kaikkien saaliiden purkamista koskevan velvollisuuden noudattamista

    41 artiklan 2 kohta

    0

     

    Kalasatamat, purkupaikat, huutokauppahallit ja kalastussuojat – investoinnit kalastajien turvallisuuden parantamiseksi

    41 artiklan 3 kohta

    0

     

    Sisävesikalastus ja sisävesien eläimistö ja kasvisto – 33 artiklassa tarkoitetut aluksiin tai yksittäisiin laitteisiin tehtävät investoinnit

    42 artiklan 1 kohdan a alakohta

    0*

    Sisävesikalastus ja sisävesien eläimistö ja kasvisto – 36 ja 37 artiklassa tarkoitetut laitteisiin ja toimityyppeihin tehtävät investoinnit

    42 artiklan 1 kohdan b alakohta

    Sisävesikalastus ja sisävesien eläimistö ja kasvisto – aluksiin ja energiatehokkuustarkastuksiin ja –järjestelmiin tehtävät investoinnit

    42 artiklan 1 kohdan c alakohta

     

    Sisävesikalastus ja sisävesien eläimistö ja kasvisto – työvoiman osaamisen ja sosiaalisen vuoropuhelun edistäminen

    42 artiklan 1 kohdan aa alakohta

    0

     

    Sisävesikalastus ja sisävesien eläimistö ja kasvisto – kalasatamat, kalastussuojat ja purkupaikat

    42 artiklan 1 kohdan d alakohta

    0

     

    Sisävesikalastus ja sisävesien eläimistö ja kasvisto – investoinnit saaliiksi saatujen kalojen arvon tai laadun parantamiseksi

    42 artiklan 1 kohdan da alakohta

    0

     

    Sisävesikalastus ja sisävesien eläimistö ja kasvisto – aloitustuki nuorille kalastajille

    42 artiklan 1 kohdan 1a alakohta

    0

     

    Sisävesikalastus ja sisävesien eläimistö ja kasvisto – innovoinnin kehittäminen ja helpottaminen

    42 artiklan 1b kohta

    0*

     

    Sisävesikalastus ja sisävesien eläimistö ja kasvisto – vesieläimistön ja –kasviston suojelu ja kehittäminen

    42 artiklan 5 kohta

    40

    II   

    LUKU

     

    Innovointi

    45 artikla

    0*

     

    Tuotannolliset investoinnit vesiviljelyyn

    46 artikla

    0*

     

    Vesiviljelylaitosten hoito-, lomitus- ja neuvontapalvelut

    48 artikla

    0*

     

    Työvoiman osaamisen ja verkottumisen edistäminen

    49 artikla

    0*

     

    Vesiviljelypaikkojen mahdollisuuksien lisääminen

    50 artikla

    40

     

    Uusien kestävän vesiviljelyn harjoittajien kannustaminen

    51 artikla

    0

     

    Siirtyminen ympäristöasioiden hallintaan, auditointijärjestelmiin ja luonnonmukaiseen vesiviljelyyn

    53 artikla

    40

     

    Ympäristöpalveluja tarjoava vesiviljely

    54 artikla

    40

     

    Kansanterveyttä koskevat toimenpiteet

    55 artikla

    0

     

    Eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevat toimenpiteet

    56 artikla

    0

     

    Vesiviljelykannoille otettavat vakuutukset

    57 artikla

    40

    III   

    LUKU

     

    Valmistelutuki

    63 artiklan 1 kohdan a alakohta

    0

     

    Paikallisten kehitysstrategioiden täytäntöönpanoa

    65 artikla

    40

     

    Yhteistyötoimet

    66 artikla

    0*

     

    Toimintakustannukset ja toiminnan edistäminen

    63 artiklan 1 kohdan d alakohta

    0

    IV   

    LUKU

     

    Tuotantoa ja kaupan pitämistä koskevat suunnitelmat

    69 artikla

    0*

     

    Varastointituki

    70 artikla

    0

     

    Kaupan pitämistä koskevat toimenpiteet

    71 artikla

    0*

     

    Kalastus- ja vesiviljelytuotteiden jalostus

    72 artikla

    40

    V   

    LUKU

     

    Korvausjärjestelmä

    73 artikla

    0

    VI   

    LUKU

     

    Valvonta ja täytäntöönpanon valvonta

    78 artikla

    0

     

    Tiedonkeruu

    79 artikla

    0*

    VII   

    LUKU

     

    Tekninen apu jäsenvaltioiden aloitteesta

    79 a artikla

    0

    VIII   

    LUKU

     

    Merivalvonnan yhdentäminen

    79 b artiklan 1 kohdan a alakohta

    40

     

    Meriympäristön suojelun sekä meri- ja rannikkoalueiden varojen kestävän käytön edistäminen

    79 b artiklan 1 kohdan b alakohta

    40


    (1)  Taulukossa tähdellä merkittyihin toimenpiteisiin voidaan 3 artiklan 2 kohdan mukaisesti soveltaa 40 prosentin painotusta.


    Top