EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1276

Решение (ОВППС) 2022/1276 на Съвета от 21 юли 2022 година за изменение на Решение 2014/145/ОВППС относно ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна

ST/11119/2022/INIT

OJ L 194, 21.7.2022, p. 11–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/1276/oj

21.7.2022   

BG

Официален вестник на Европейския съюз

L 194/11


РЕШЕНИЕ (ОВППС) 2022/1276 НА СЪВЕТА

от 21 юли 2022 година

за изменение на Решение 2014/145/ОВППС относно ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна

СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,

като взе предвид Договора за Европейския съюз, и по-специално член 29 от него,

като взе предвид предложението на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност,

като има предвид, че:

(1)

На 17 март 2014 г. Съветът прие Решение 2014/145/ОВППС (1).

(2)

Съюзът остава непоколебим в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и продължава да осъжда действията и политиките, които подкопават териториалната цялост на Украйна.

(3)

Сирийският режим предоставя подкрепа, включително военна подкрепа, за непровокираната и необоснована агресивна война на Русия срещу Украйна. Предвид сериозността на положението Съветът смята, че в съдържащия се в приложението към Решение 2014/145/ОВППС списък на лица, образувания и органи, за които се прилагат ограничителни мерки, следва да бъдат добавени шест лица и едно образувание, които участват в набирането на наемници от Сирия, за да воюват в Украйна заедно с руските войски.

(4)

Поради това Решение 2014/145/ОВППС следва да бъде съответно изменено,

ПРИЕ НАСТОЯЩОТО РЕШЕНИЕ:

Член 1

Приложението към Решение 2014/145/ОВППС се изменя в съответствие с приложението към настоящото решение.

Член 2

Настоящото решение влиза в сила в деня на публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.

Съставено в Брюксел на 21 юли 2022 година.

За Съвета

Председател

M. BEK


(1)  Решение 2014/145/ОВППС на Съвета от 17 март 2014 г. относно ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна (ОВ L 78, 17.3.2014 г., стр. 16).


ПРИЛОЖЕНИЕ

Следните лица и образувание се добавят в списъка на лицата, образуванията и органите, съдържащ се в приложението към Решение 2014/145/ОВППС:

Лица

 

Име

Идентифицираща информация

Основания

Дата на вписване

„1176.

Muhammad AL-SALTI (Muhamad AL-SALTI, Akram Muhammad AL-SALTI, Muhammad SALTI) - محمد السلطي, أكرم السلطي, أكرم محمد السلطي, محمد

Гражданство: сирийско

Длъжност: Главнокомандващ „Армията за освобождение на Палестина“

Пол: мъжки

Muhammad AL-SALTI е главнокомандващият „Армията за освобождение на Палестина“ и участва в набирането на палестинци, за да воюват в Украйна на страната на Русия. Поради това той е отговорен за действия и политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, или стабилността или сигурността в Украйна.

21.7.2022 г.

1177.

Abu Hani SHAMMOUT (Abu Hani SHAMOUT, Abu SHAMMOUT, Hani SHAMMOUT) -أبو هاني شموط, أبو شموط, هاني شموط

Пол: мъжки

Abu Hani SHAMMOUT е бивш сирийски военен офицер и ръководител на фракцията al-Ahdat al-Omariya, отговорна, заедно с вербуващите от руска страна, за набирането на сирийски наемници от Ялда, Бабила и Бейт Сахем, южно от Дамаск, които да воюват на страната на руските сили в Либия и Украйна. Групата „Вагнер“ му е възложила пряко надзора върху наемането на лица с военен опит. Поради това той е отговорен за действия и политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, или стабилността или сигурността в Украйна.

21.7.2022 г.

1178.

Nabeul AL-ABDULLAH (Nabel AL-ABDULLAH, Nabel AL-ABDALLAH, Nabel ABDALLAH, Nabel ABDULLAH) - نابل عبدالله, نابل العبدالله

Длъжност: Командващ националните сили за отбрана в град Suqaylabiyah

Пол: мъжки

Nabeul AL-ABDULLAH е командващ националните сили за отбрана в град Suqaylabiyah. От началото на руската агресивна война той контролира набирането на сирийски наемници, които да воюват заедно с Русия в Украйна. Поради това той е отговорен за действия и политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, или стабилността или сигурността в Украйна.

21.7.2022 г.

1179.

Simon AL WAKIL (Simon WAKIL, Simon Al WAQIL, Simon WAQIL, Simon AL WAKEEL, Simon WAKEEL) - سيمون الوكيل, سيمون

Длъжност: командващ националните сили за отбрана в град Maharda

Пол: мъжки

Simon AL WAKIL е командващ националните сили за отбрана в град Maharda (Hama). Сътрудничи пряко с командването на руските сили в Сирия и участва активно в операциите по набиране на лица за бойни действия в Украйна на страната на Русия. Поради това той е отговорен за действия и политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, или стабилността или сигурността в Украйна.

21.7.2022 г.

1180.

Fawaz Mikhail GERGES - فواز ميخائيل جرجس

Длъжност: бизнесмен, главен изпълнителен директор на „Al-Sayyad Company for Guarding and Protection Services“

Пол: мъжки

Fawaz Mikhail Gerges е директор на Al-Sayyad Company for Guarding and Protection Services Ltd, сирийско частно охранително дружество, учредено през 2017 г. и контролирано от групата „Вагнер“ в Сирия, осъществяващо дейност в защита на руските интереси (фосфати, газ и защита на петролни обекти). Отговаря за набирането на наемници в подкрепа на руските сили в Либия и Украйна. Поради това той е отговорен за действия и политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, или стабилността или сигурността в Украйна.

21.7.2022 г.

1181.

Yasar Hussein IBRAHIM (Yassar Hussein IBRAHIM, Yassar IBRAHIM) - ياسر حسين ابراهيم

Гражданство: сирийско

Дата на раждане: 9.4.1983 г.

Място на раждане: Дамаск

Пол: мъжки

Yasar Hussein Ibrahim е съсобственик на Al-Sayyad Company for Guarding and Protection Services Ltd, сирийско частно охранително дружество, учредено през 2017 г. и контролирано от групата „Вагнер“ в Сирия, осъществяващо дейност в защита на руските интереси (фосфати, газ и защита на петролни обекти). Дружеството участва активно в набирането на сирийски наемници, които да воюват в Либия и Украйна. Следователно Yasar Hussein Ibrahim е отговорен за, подкрепя или осъществява действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна или стабилността и сигурността в Украйна.

21.7.2022 г.“

Образувания

 

Име

Идентифицираща информация

Основания

Дата на вписване

„102.

Al-Sayyad Company for Guarding and Protection Services Ltd (известно също като „ISIS Hunters“) - شركة الصياد لخدمات الحراسة والحماية

Дата на учредяване: 2017 г.

Седалище: Al Suqaylabiya (област Hama)

Al-Sayyad Company for Guarding and Protection Services Ltd е сирийско частно охранително дружество, създадено през 2017 г. и контролирано от групата „Вагнер“ в Сирия, осъществяващо дейност в защита на руските интереси (фосфати, газ и защита на петролни обекти). Дружеството, което оперира под името ISIS Hunters, участва активно в набирането на сирийски наемници за Либия и Украйна. Следователно дружеството е отговорно за, подкрепя или осъществява действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна или стабилността и сигурността в Украйна.

21.7.2022 г.“


Top