Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R2406

    Kommissionens förordning (EU) 2015/2406 av den 18 december 2015 om ändring av förordning (EG) nr 1126/2008 om antagande av vissa internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 med avseende på internationell redovisningsstandard 1 (Text av betydelse för EES)

    EUT L 333, 19.12.2015, p. 97–103 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/10/2023; tyst upphävande genom 32023R1803

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2406/oj

    19.12.2015   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 333/97


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2015/2406

    av den 18 december 2015

    om ändring av förordning (EG) nr 1126/2008 om antagande av vissa internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 med avseende på internationell redovisningsstandard 1

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder (1), särskilt artikel 3.1, och

    av följande skäl:

    (1)

    Genom kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 (2) antogs vissa internationella standarder och tolkningar som förelåg per den 15 oktober 2008.

    (2)

    Den 18 december 2014 offentliggjorde International Accounting Standards Board (IASB) ändringar i internationell redovisningsstandard (IAS) 1, Utformning av finansiella rapporter, nedan kallat upplysningsinitiativ. Ändringarna syftar till att förbättra effektiviteten vad gäller upplysningar och att uppmuntra företagen att använda professionellt omdöme för att avgöra vilka upplysningar som ska lämnas i de finansiella rapporterna vid tillämpningen av IAS 1.

    (3)

    Av konsekvensskäl medför ändringar i IAS 1 även ändringar av IAS 34 och Internationell finansiell rapporteringsstandard (IFRS) 7, för att säkerställa förenlighet mellan internationella redovisningsstandarder.

    (4)

    Samrådet med European Financial Reporting Advisory Group (Efrag) bekräftar att ändringarna i IAS 1 uppfyller de kriterier för antagande som anges i artikel 3.2 i förordning (EG) nr 1606/2002.

    (5)

    Förordning (EG) nr 1126/2008 bör därför ändras i enlighet med detta.

    (6)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning överensstämmer med yttrandet från föreskrivande kommittén för redovisningsfrågor.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Bilagan till förordning (EG) nr 1126/2008 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Internationell redovisningsstandard (IAS) 1 Utformning av finansiella rapporter ska ändras på det sätt som anges i bilagan till denna förordning.

    b)

    IAS 34 Delårsrapportering och IFRS 7, Finansiella instrument: Upplysningar ska ändras i enlighet med ändringarna i IAS 1, som anges i bilagan till denna förordning.

    Artikel 2

    Alla företag ska tillämpa de ändringar som avses i artikel 1, senast från och med den första dagen av deras första räkenskapsår som inleds den 1 januari 2016 eller senare.

    Artikel 3

    Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 18 december 2015.

    På kommissionens vägnar

    Jean-Claude JUNCKER

    Ordförande


    (1)  EGT L 243, 11.9.2002, s. 1.

    (2)  Kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 av den 3 november 2008 om antagande av vissa internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 (EUT L 320, 29.11.2008, s. 1).


    BILAGA

    Upplysningsinitiativ

    (Ändringar i IAS 1)

    Ändringar i

    IAS 1 Utformning av finansiella rapporter

    Punkterna 10, 31, 54–55, 82A, 85, 113–114, 117, 119 och 122 ändras, punkterna 30A, 55A, 85A–85B och 139P läggs till och punkterna 115 och 120 upphör att gälla. Punkterna 29–30, 112, 116, 118 och 121 har inte ändrats utan har tagits med som jämförelsematerial.

    Fullständiga finansiella rapporter

    10.

    Fullständiga finansiella rapporter utgörs av

    a)

    en rapport över finansiell ställning vid periodens slut,

    b)

    en rapport över resultat och övrigt totalresultat för perioden,

    c)

    en rapport över förändringar i eget kapital för perioden,

    d)

    en rapport över kassaflöden för perioden,

    e)

    noter, som består av betydande redovisningsprinciper och annan förklarande information,

    ea)

    jämförande information för den föregående perioden enligt vad som anges i punkterna 38 och 38A, och

    f)

    en rapport över finansiell ställning vid början av den föregående perioden då ett företag tillämpar en redovisningsprincip retroaktivt eller gör en retroaktiv omräkning av poster i sina finansiella rapporter, eller när det omklassificerar poster i sina finansiella rapporter i enlighet med punkterna 40A–40D.

    Ett företag får använda andra benämningar på rapporterna än dem som används i denna standard. Ett företag får exempelvis använda benämningen ”rapport över totalresultat” i stället för ”rapport över resultat och övrigt totalresultat”.

    Väsentlighet och sammanslagningar

    29.

    Ett företag ska separat redovisa varje väsentlig kategori av likartade poster. Ett företag ska separat redovisa poster av olikartad karaktär eller funktion såvida de inte är oväsentliga.

    30.

    Finansiella rapporter är resultatet av bearbetningar av ett stort antal transaktioner eller andra händelser som slagits samman i kategorier beroende på karaktär eller funktion. Den sista etappen i denna process av sammanslagning och klassificering består i att utforma klassificerade uppgifter i sammandrag, som utgör poster i de finansiella rapporterna. Om en post i sig inte är väsentlig, slås den samman med andra poster antingen i dessa rapporter eller i noterna. En post som inte är tillräckligt väsentlig för att anges separat i dessa rapporter kan behöva anges separat i noterna.

    30 A

    Vid tillämpning av denna och andra IFRS ska ett företag, med beaktande av alla relevanta fakta och omständigheter, besluta hur det sammanställer information i de finansiella rapporterna, vilket inbegriper noterna. Ett företag ska inte minska förståbarheten i sina finansiella rapporter genom att fördunkla väsentlig information med oväsentlig information eller genom att slå samman väsentliga poster av olika art eller funktion.

    31.

    I vissa IFRS anges information som måste ingå i de finansiella rapporterna, vilket inbegriper noterna. Ett företag behöver inte lämna någon särskild upplysning som krävs av en IFRS om informationen som följer av den upplysningen inte är väsentlig. Detta gäller även om IFRS:en innehåller en förteckning över särskilda krav eller beskriver dem som minimikrav. Ett företag ska också överväga att lämna ytterligare upplysningar när tillämpning av de särskilda kraven i IFRS inte är tillräckligt för att göra det möjligt för användarna av de finansiella rapporterna att förstå inverkan av vissa transaktioner, andra händelser och förhållanden på företagets finansiella ställning och finansiella resultat.

    Information som ska redovisas i rapporten över finansiell ställning

    54.

    Rapporten över finansiell ställning ska innefatta poster som visar följande belopp:

    a)

    55.

    Ett företag ska redovisa ytterligare poster (inbegripet uppdelning av poster som förtecknas i punkt 54), rubriker och delsummor i rapporten över finansiell ställning när så är relevant för förståelsen av företagets finansiella ställning.

    55A

    När ett företag redovisar delsummor i enlighet med punkt 55, ska dessa delsummor

    a)

    bestå av poster med belopp som redovisas och värderas i enlighet med IFRS,

    b)

    redovisas och rubriceras på ett sådant sätt som gör de poster som utgör delsumman tydliga och begripliga,

    c)

    vara konsekventa från period till annan, i enlighet med punkt 45, och

    d)

    inte redovisas med större vikt än de delsummor och totalsummor som krävs enligt IFRS för rapporten över finansiell ställning.

    Information som ska redovisas i avsnittet övrigt totalresultat

    82A

    Avsnittet övrigt totalresultat ska redovisa poster som visar belopp för perioden

    a)

    av poster i övrigt totalresultat (exklusive belopp i punkt b), klassificerade efter posternas karaktär och grupperade som de poster som, enligt andra IFRS

    i)

    inte senare kommer att omklassificeras till resultatet, och

    ii)

    senare kommer att omklassificeras till resultatet när specifika villkor är uppfyllda,

    b)

    av andel av det övriga totalresultatet i intresseföretags och joint ventures redovisade med tillämpning av kapitalandelsmetoden och delas upp i de poster som, enligt andra IFRS

    i)

    inte senare kommer att omklassificeras till resultatet, och

    ii)

    senare kommer att omklassificeras till resultatet när specifika villkor är uppfyllda.

    85.

    Ett företag ska redovisa ytterligare poster (inbegripet uppdelning av posterna som förtecknas i punkt 82), rubriker och delsummor i rapporten (-erna) som visar resultat och övrigt totalresultat när så är relevant för förståelsen av företagets finansiella resultat.

    85A

    När ett företag redovisar delsummor i enlighet med punkt 85, ska dessa delsummor

    a)

    bestå av poster som omfattar belopp som redovisas och värderas i enlighet med IFRS,

    b)

    redovisas och rubriceras på ett sådant sätt som gör de poster som utgör delsumman tydliga och begripliga,

    c)

    vara konsekventa från period till annan, i enlighet med punkt 45, och

    d)

    inte redovisas med större vikt än de delsummor och totalsummor som krävs enligt IFRS i rapporten (-erna) som visar resultat och övrigt totalresultat.

    85B

    Ett företag ska redovisa de poster i rapporten (-erna) som visar resultat och övrigt totalresultat som summerar till eventuella delsummor som presenteras i enlighet med punkt 85 med de delsummor eller totalsummor som krävs enligt IFRS för sådan(a) rapport(er).

    Struktur

    112.

    Noterna ska

    a)

    innehålla information om grunden för upprättandet av de finansiella rapporterna samt de specifika redovisningsprinciper som används i enlighet med punkterna 117–124,

    b)

    innehålla den information som krävs enligt IFRS som inte redovisas på annan plats i de finansiella rapporterna, och

    c)

    tillhandahålla information som inte lämnas på annan plats i de finansiella rapporterna, men som är relevant för en förståelse av någon av rapporterna.

    113.

    Ett företag ska, så långt det är praktiskt genomförbart, presentera noterna på ett systematiskt sätt. Vid fastställandet av ett systematiskt sätt ska företaget beakta effekten på förståelsen och jämförbarheten i sina finansiella rapporter. Ett företag ska för varje post i rapporterna över finansiell ställning, resultat och övrigt totalresultat och i rapporterna över förändringar i eget kapital och över kassaflöden ange hänvisningar till eventuell hänförlig information i noterna.

    114.

    Exempel på systematisk ordning eller gruppering av noterna innefattar

    a)

    ge större vikt åt de typer av dess aktiviteter som företaget anser vara mest relevanta för en förståelse av företagets finansiella resultat och ställning, såsom att gruppera ihop information om särskild operativ verksamhet.

    b)

    gruppera ihop information om poster som värderas på likvärdigt sätt såsom tillgångar som värderas till verkligt värde, eller

    c)

    följa posternas ordningsföljd i rapporten(-erna) över resultat och övrigt totalresultat och rapporten över finansiell ställning, t.ex.

    i)

    uttalande om att IFRS följs (se punkt 16),

    ii)

    betydande redovisningsprinciper som tillämpas (se punkt 117),

    iii)

    tilläggsinformation för poster som redovisas i rapporterna över finansiell ställning, rapporten (-erna) över resultat och övrigt totalresultat och i rapporterna över förändringar i eget kapital och över kassaflöden, i den ordning i vilken varje rapport och post redovisas, och

    iv)

    andra upplysningar, inklusive

    1)

    eventualförpliktelser (se IAS 37) och oredovisade avtalsenliga åtaganden, och

    2)

    icke-finansiella upplysningar, såsom företagets mål och riktlinjer för riskhanteringen (se IFRS 7).

    115.

    [Struken]

    116.

    Ett företag kan redovisa noter med information om grunden för upprättande av de finansiella rapporterna samt särskilda redovisningsprinciper som en separat del av de finansiella rapporterna.

    Upplysning om redovisningsprinciper

    117.

    Ett företag ska upplysa om dess betydande redovisningsprinciper inbegripande

    a)

    den värderingsgrund (eller de värderingsgrunder) som använts vid upprättandet av de finansiella rapporterna, och

    b)

    de övriga använda redovisningsprinciper som är relevanta för en förståelse av de finansiella rapporterna.

    118.

    Det är viktigt för ett företag att informera användare om den värderingsgrund eller de värderingsgrunder som använts i de finansiella rapporterna (exempelvis anskaffningsvärde, återanskaffningsvärde, nettoförsäljningsvärde, verkligt värde eller återvinningsvärde) eftersom den grund ett företag använder vid upprättandet av de finansiella rapporterna på ett betydande sätt påverkar användares analyser. När ett företag använder mer än en värderingsgrund i de finansiella rapporterna, exempelvis när vissa tillgångsslag omvärderas, är det tillräckligt att företaget ger en indikation om de slag av tillgångar och skulder som varje värderingsgrund tillämpats på.

    119.

    När företagsledningen avgör om den ska lämna upplysning om en särskild redovisningsprincip beaktar den huruvida upplysning skulle underlätta för användarna att förstå hur transaktioner, andra händelser och förhållanden återspeglas i redovisat finansiellt resultat och finansiell ställning. Varje företag överväger vad användarna av dess finansiella rapporter skulle förvänta sig upplysning om, för den typen av företag, vad gäller dess verksamheters karaktär och principerna. Upplysningar om särskilda redovisningsprinciper är särskilt användbara för användare när dessa principer väljs ut från tillåtna alternativ i IFRS. Ett exempel är upplysningen om huruvida ett företag tillämpar det verkliga värdet eller anskaffningsvärdet för sina förvaltningsfastigheter (se IAS 40 Förvaltningsfastigheter). Vissa IFRS kräver uttryckligen upplysningar om särskilda redovisningsprinciper, bland annat de val som företagsledningen gjort mellan olika principer som de tillåter. Exempelvis krävs enligt IAS 16 upplysning om de värderingsgrunder som används för olika slag av materiella anläggningstillgångar.

    120.

    [Struken]

    121.

    En redovisningsprincip kan vara betydande på grund av karaktären på företagets verksamheter även om belopp för aktuella och tidigare perioder inte är väsentliga. Det är också lämpligt att lämna upplysning om varje betydande redovisningsprincip som inte krävs särskilt enligt IFRS, men som företaget väljer och tillämpar i enlighet med IAS 8.

    122.

    Ett företag ska, tillsammans med dess betydande redovisningsprinciper eller i andra noter, upplysa om de bedömningar, förutom dem som innefattar uppskattningar (se punkt 125), företagsledningen har gjort när den har tillämpat företagets redovisningsprinciper och som har den mest betydande effekten på de redovisade beloppen i de finansiella rapporterna.

    IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

    139P

    Upplysningsinitiativ (ändringar i IAS 1), utfärdad i december 2014, innebar ändring av punkterna 10, 31, 54–55, 82A, 85, 113–114, 117, 119 och 122, tillägg av punkterna 30A, 55A och 85A–85B och att punkterna 115 och 120 ströks. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2016 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Företag behöver inte lämna de upplysningar som krävs enligt punkterna 28–30 i IAS 8 avseende dessa ändringar.

    Följdändringar i andra standarder

    IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar

    Punkt 21 ändras och punkt 44BB läggs till.

    Redovisningsprinciper

    21.

    Enligt punkt 117 i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007) ska ett företag upplysa om dess betydande redovisningsprinciper inbegripandeden värderingsgrund (eller de värderingsgrunder) som använts vid upprättandet av de finansiella rapporterna och de övriga redovisningsprinciper som använts, som är relevanta för en förståelse av de finansiella rapporterna.

    IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

    44BB

    Upplysningsinitiativ (ändringar i IAS 1), utfärdade i december 2014, innebar ändringar av punkt 21 och B 5. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2016 eller senare. Tidigare tillämpning av dessa ändringar är tillåten.

    I bilaga B ska punkt B5 ändras.

    Övriga upplysningar – Redovisningsprinciper (punkt 21)

    B5

    Enligt punkt 21 ska upplysning lämnas om den värderingsgrund (eller de värderingsgrunder) som tillämpats vid upprättandet av de finansiella rapporterna och övriga tillämpade redovisningsprinciper som är relevanta för förståelsen av de finansiella rapporterna. För finansiella instrument kan sådana upplysningar omfatta följande:

    a)

    Enligt punkt 122 i IAS 1 (enligt omarbetning 2007) ska företag tillsammans med dess betydande redovisningsprinciper eller i andra noter, upplysa om de bedömningar företagsledningen har gjort, förutom dem som innefattar uppskattningar, när den har tillämpat företagets redovisningsprinciper, och som har den mest betydande effekten på de redovisade beloppen i de finansiella rapporterna.

    IAS 34 Delårsrapportering

    Punkt 5 ändras och punkt 57 läggs till.

    INNEHÅLLET I EN DELÅRSRAPPORT

    5.

    Enligt IAS 1 består fullständiga finansiella rapporter av:

    e)

    Noter, som består av betydande redovisningsprinciper och annan förklarande information,

    IKRAFTTRÄDANDE

    57.

    Upplysningsinitiativ (ändringar i IAS 1), utfärdad i december 2014, vilket innebar en ändring av punkt 5. Ett företag ska tillämpa ändringen för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2016 eller senare. Tidigare tillämpning av den ändringen är tillåten.


    Top