Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2012/399/18

Cauza C-435/12: Cerere de decizie preliminară introdusă de Hoge Raad der Nederlanden (Țările de Jos) la 26 septembrie 2012 — ACI Adam BV și alții/Stichting de Thuiskopie și alții

JO C 399, 22.12.2012, p. 10–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.12.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 399/10


Cerere de decizie preliminară introdusă de Hoge Raad der Nederlanden (Țările de Jos) la 26 septembrie 2012 — ACI Adam BV și alții/Stichting de Thuiskopie și alții

(Cauza C-435/12)

2012/C 399/18

Limba de procedură: olandeza

Instanța de trimitere

Hoge Raad der Nederlanden

Părțile din acțiunea principală

Reclamante: ACI Adam BV, Alpha International BV, AVC Nederland BV, BAS Computers & Componenten BV, Despec BV, Dexxon Data Media and Storage BV, Fuji Magnetics Nederland, Imation Europe BV, Maxell Benelux BV, Philips Consumer Electronics BV, Sony Benelux BV, Verbatim GmbH

Pârâte: Stichting de Thuiskopie, Stichting Onderhandelingen Thuiskopie vergoeding

Întrebările preliminare

1.

Articolul 5 alineatul (2) litera (b) — coroborat, eventual, cu articolul 5 alineatul (5) — din Directiva privind dreptul de autor (1) trebuie interpretat în sensul că limitarea dreptului de autor pe care o prevede se aplică reproducerilor care îndeplinesc cerințele menționate în acest articol, indiferent dacă exemplarele operei din care provin reproducerile s-au aflat în mod licit la dispoziția persoanei fizice în cauză — și anume fără încălcarea drepturilor de autor ale titularilor —, sau această limitare se aplică numai în privința reproducerilor care provin din exemplare pe care persoana fizică respectivă le-a avut la dispoziție fără încălcarea dreptului de autor?

2.

(a)

În cazul în care răspunsul la prima întrebare este cea de a doua variantă propusă, aplicarea „testului în trei etape” prevăzut la articolul 5 alineatul (5) din Directiva privind dreptul de autor poate determina extinderea domeniului de aplicare al excepției prevăzute la articolul 5 alineatul (2) sau aplicarea testului poate conduce doar la restrângerea domeniului de aplicare al acestei excepții?

(b)

În cazul în care răspunsul la prima întrebare este cea de a doua variantă propusă, o dispoziție a dreptului național prin care se impune o remunerație echitabilă pentru reproducerile realizate de o persoană fizică pentru uz privat și în scopuri care nu sunt direct sau indirect comerciale, indiferent de aspectul dacă realizarea reproducerilor în cauză este permisă în temeiul articolului 5 alineatul (2) din Directiva privind dreptul de autor — și fără ca această dispoziție să limiteze dreptul de a interzice reproducerea al titularului drepturilor de autor, nici dreptul acestuia de a obține despăgubiri —, încalcă articolul 5 din Directiva privind dreptul de autor sau orice altă dispoziție de drept al Uniunii?

În lumina „testului în trei etape” prevăzut la articolul 5 alineatul (5) din Directiva privind dreptul de autor, pentru a răspunde la această întrebare prezintă relevanță aspectul că nu se dispune (încă) de măsuri tehnice necesare pentru a combate efectuarea de copii private nelegale?

3.

Directiva nr. 2004/48 (2) este aplicabilă într-o cauză precum cea în discuție, în care — după ce un stat membru a impus în temeiul articolului 5 alineatul (2) litera (b) din Directiva privind dreptul de autor producătorilor și importatorilor de suporturi, care sunt adecvate și destinate reproducerii de opere, obligația de a plăti compensația echitabilă prevăzută la articolul menționat și a stabilit că respectiva compensație echitabilă trebuie să fie plătită în favoarea organizației desemnate de statul membru care este însărcinată cu perceperea și repartizarea compensației echitabile — debitorii solicită ca instanța, având în vedere anumite circumstanțe ale litigiului care prezintă relevanță pentru determinarea compensației echitabile, să facă constatări împotriva organizației menționate, care se opune acestora?


(1)  Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională (JO L 167, p. 19, Ediție specială, 17/vol. 1, p. 230)

(2)  Directiva 2004/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală (JO L 157, p. 45, Ediție specială, 17/vol. 2, p. 56)


Top