Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R1205

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1205/2012 al Comisiei din 14 decembrie 2012 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 802/2010 în ceea ce privește performanța companiei Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 347, 15.12.2012, p. 10–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2012/1205/oj

    15.12.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 347/10


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 1205/2012 AL COMISIEI

    din 14 decembrie 2012

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 802/2010 în ceea ce privește performanța companiei

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2009/16/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind controlul statului portului (1), în special articolul 27,

    întrucât:

    (1)

    Performanța companiei este unul dintre parametrii generici care determină profilul de risc al unei nave.

    (2)

    Pentru a evalua performanța companiei, se iau în calcul ratele deficiențelor și reținerilor tuturor navelor din flota companiei care au făcut obiectul unei inspecții în Uniune și în regiunea acoperită de Memorandumul de înțelegere de la Paris privind controlul statului portului (MoU Paris).

    (3)

    Normele de punere în aplicare pentru a calcula criteriile de performanță ale companiilor în vederea determinării profilul de risc al navelor, precum și metodologia pentru elaborarea listelor destinate publicării sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 802/2010 al Comisiei din 13 septembrie 2010 de punere în aplicare a articolului 10 alineatul (3) și a articolului 27 din Directiva 2009/16/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind performanța companiei (2).

    (4)

    Simulările de publicare a listelor bazate pe informațiile înregistrate în baza de date privind inspecțiile demonstrează că metodologia de publicare prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 802/2010 trebuie să fie mai bine orientată.

    (5)

    Prin urmare, pentru ca listele companiilor cu o performanță redusă sau foarte redusă să fie relevante, este necesară modificarea criteriilor utilizate pentru întocmirea acestor liste astfel încât publicarea să se concentreze asupra companiilor cu performanțele cele mai reduse. Acest lucru nu trebuie să ducă la modificarea modului de calculare a performanței companiilor pentru determinarea profilului de risc al navei.

    (6)

    Pentru a fi inclusă pe listele companiilor cu performanțe reduse și foarte reduse, compania trebuie să fi dat dovadă de un nivel redus de performanță în mod neîntrerupt, pentru o perioadă de 36 de luni imediat anterioară publicării. O performanță redusă sistematică pe o perioadă atât de lungă demonstrează lipsa de voință sau incapacitatea companiei de a-și îmbunătăți performanța. Întrucât publicarea pe liste se bazează pe prelucrarea datelor corespunzătoare performanței companiilor pentru o perioadă de 36 de luni, trebuie să se acorde suficient timp înainte de prima publicare pentru ca în baza de date THETIS să se adune suficiente date raportate de statele membre în conformitate cu Directiva 2009/16/CE.

    (7)

    Companiile care urmează să fie trecute pe liste sunt stabilite exclusiv pe baza informațiilor transferate și validate de statele membre în baza de date privind inspecțiile, în conformitate cu articolul 24 alineatul (3) din Directiva 2009/16/CE. Aceste informații includ inspecții ale navelor, deficiențe identificate pe durata inspecțiilor și rețineri. Ele includ, de asemenea, informații despre nave (denumirea, numărul de identificare OMI, indicativul de apel și pavilionul), precum și numele proprietarului sau al persoanei, cum ar fi managerul sau navlositorul navă nudă, care și-a asumat responsabilitatea pentru operarea navei, precum și obligațiile și responsabilitățile impuse de Codul Internațional de Management al Siguranței. În acest mod, performanța unei companii și a navelor aflate în responsabilitatea acesteia pot fi monitorizate automat în baza de date privind inspecțiile, iar listele pot fi actualizate zilnic.

    (8)

    Cu ajutorul funcțiilor sale automate, Comisia trebuie să poată extrage din baza de date privind inspecțiile datele relevante pentru a stabili companiile care trebuie incluse pe lista companiilor cu performanțe reduse sau foarte reduse.

    (9)

    Metodologia pentru stabilirea matricei de performanță a companiei se bazează pe prelucrarea indicelui de reținere și a indicelui de deficiență ale companiei, în conformitate cu anexa la Regulamentul (UE) nr. 802/2010.

    (10)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru siguranța maritimă și prevenirea poluării de către nave,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 802/2010 se înlocuiește cu următorul text:

    „(2)   EMSA publică, începând cu 1 ianuarie 2014, și actualizează zilnic pe site-ul său internet informațiile următoare:

    (a)

    lista companiilor a căror performanță a fost foarte redusă pentru o perioadă neîntreruptă de 36 de luni;

    (b)

    lista companiilor a căror performanță a fost redusă sau foarte redusă pentru o perioadă neîntreruptă de 36 de luni;

    (c)

    lista companiilor a căror performanță a fost redusă pentru o perioadă neîntreruptă de 36 de luni.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 14 decembrie 2012.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 131, 28.5.2009, p. 57.

    (2)  JO L 241, 14.9.2010, p. 4.


    Top