Välj vilka experimentfunktioner du vill testa

Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats

Dokument 32019D1708

    Decizia (UE) 2019/1708 a Consiliului din 7 octombrie 2019 de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului în legătură cu adoptarea unei decizii de prelungire a unei derogări de la normele OMC care să permită Statelor Unite să ofere un tratament tarifar preferențial în temeiul Legii Statelor Unite privind redresarea economică a Bazinului Caraibilor (CBERA)

    ST/12117/2019/INIT

    JO L 260, 11.10.2019, s. 48–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumentets rättsliga status Gällande

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/1708/oj

    11.10.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 260/48


    DECIZIA (UE) 2019/1708 A CONSILIULUI

    din 7 octombrie 2019

    de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului în legătură cu adoptarea unei decizii de prelungire a unei derogări de la normele OMC care să permită Statelor Unite să ofere un tratament tarifar preferențial în temeiul Legii Statelor Unite privind redresarea economică a Bazinului Caraibilor (CBERA)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)

    Acordul de la Marrakesh privind constituirea Organizației Mondiale a Comerțului (denumit în continuare „Acordul OMC”) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1995.

    (2)

    Articolul II alineatul (2) din Acordul OMC prevede că acordurile și instrumentele juridice conexe cuprinse în anexele 1, 2 și 3 la Acordul OMC (denumite în continuare „acordurile comerciale multilaterale”) fac parte integrantă din Acordul OMC și sunt obligatorii pentru toți membrii.

    (3)

    În temeiul articolului IX alineatul (3), în circumstanțe excepționale, Conferința ministerială poate decide să acorde o derogare unui membru de la o obligație prevăzută în Acordul OMC sau în oricare dintre acordurile comerciale multilaterale.

    (4)

    Articolul IX alineatele (3) și (4) din Acordul OMC stabilește procedurile de acordare a derogărilor în ceea ce privește acordurile comerciale multilaterale din anexa 1A, 1B sau 1C la Acordul OMC și la anexele acestora

    (5)

    În temeiul articolului IV alineatul (1) din Acordul OMC, Conferința ministerială are autoritatea de a lua decizii cu privire la toate aspectele care fac obiectul oricăruia dintre acordurile comerciale multilaterale.

    (6)

    În temeiul articolului IV alineatul (2) din Acordul OMC, în intervalele dintre reuniunile Conferinței ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului („OMC”), funcțiile sale sunt exercitate de Consiliul General al OMC.

    (7)

    În temeiul articolului IX alineatul (1) din Acordul OMC, OMC adoptă de obicei deciziile prin consens.

    (8)

    La 15 februarie 1985, Statele Unite au primit o derogare de la obligațiile care le revin în temeiul articolului I alineatul (1) din Acordul General pentru Tarife și Comerț (denumit în continuare „GATT 1994”) pentru perioada 1 ianuarie 1984-30 septembrie 1995. La 15 noiembrie 1995, membrii au reînnoit derogarea până la 30 septembrie 2005 și, din nou, la 29 mai 2009 până la 31 decembrie 2014. La 5 mai 2015, membrii au prelungit derogarea în ceea ce privește articolul I alineatul (1) din GATT 1994 până la 31 decembrie 2019 și au extins derogarea pentru a include articolul XIII alineatele (1) și (2) din GATT 1994, în măsura necesară pentru ca Statele Unite să poată acorda un regim de scutire de taxe vamale pentru importurile de produse eligibile originare din țările beneficiare desemnate în conformitate cu dispozițiile Legii privind redresarea economică a Bazinului Caraibilor (CBERA).

    (9)

    În temeiul articolului IX alineatele (3) și (4) din Acordul OMC, Statele Unite au prezentat Consiliului General o cerere de adoptare a unei decizii de prelungire a derogării existente de la normele OMC pentru a permite Statelor Unite să acorde un regim de scutire de taxe vamale produselor eligibile originare din țările și teritoriile din America Centrală și din zona Caraibilor în temeiul CBERA, de la 1 ianuarie 2020 până la 30 septembrie 2025.

    (10)

    Statele Unite își justifică cererea printr-o prevalență ridicată a sărăciei și a instabilității în țările din Bazinul Caraibilor, în special în Haiti. Beneficiile din cadrul CBERA sunt menite să extindă oportunitățile economice și să contribuie la un viitor mai stabil și mai prosper al regiunii.

    (11)

    Prelungirea acestei derogări nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra economiei Uniunii sau asupra relațiilor comerciale ale Uniunii cu beneficiarii derogării. În plus, Uniunea sprijină acțiunile de combatere a sărăciei și de promovare a stabilității.

    (12)

    Este adecvat să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Consiliului General de a sprijini cererea Statelor Unite de prelungire a derogării în conformitate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE, deoarece prelungirea derogării va fi obligatorie pentru membrii OMC,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene, în cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului, este de a sprijini prelungirea unei derogări de la normele OMC care să permită Statelor Unite să acorde un tratament tarifar preferențial produselor eligibile originare din țările și teritoriile din America Centrală și din zona Caraibilor în temeiul Legii privind redresarea economică a Bazinului Caraibilor în perioada 1 ianuarie 2020-30 septembrie 2025.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la Luxemburg, 7 octombrie 2019.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    A.-M. HENRIKSSON


    Upp