Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0912

Decizia 2104/912/PESC a Consiliului din 15 decembrie 2014 de sprijinire a activităților de securitate fizică și gestionare a stocurilor (PSSM) pentru reducerea riscului de comerț ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor (SALW) și muniția aferentă în regiunea Sahel

JO L 360, 17.12.2014, p. 30–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/912/oj

17.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 360/30


DECIZIA 2104/912/PESC A CONSILIULUI

din 15 decembrie 2014

de sprijinire a activităților de securitate fizică și gestionare a stocurilor (PSSM) pentru reducerea riscului de comerț ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor (SALW) și muniția aferentă în regiunea Sahel

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 26 alineatul (2) și articolul 31 alineatul (1),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 15 și 16 decembrie 2005, Consiliul European a adoptat Strategia UE de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de arme de calibru mic și armament ușor (SALW), precum și de muniție aferentă. În strategia respectivă, Consiliul European recunoaște că abundența stocurilor de SALW și muniție aferentă facilitează accesul civililor, al infractorilor, al teroriștilor și al luptătorilor la aceste arme în egală măsură și subliniază necesitatea urmăririi unor acțiuni preventive de combatere a furnizării ilegale și a cererii de arme convenționale. De asemenea, strategia evidențiază Africa drept continentul cel mai afectat de impactul conflictelor interne agravat de afluxul destabilizator de SALW.

(2)

La 21 martie 2011, Consiliul a aprobat Strategia Uniunii Europene pentru securitate și dezvoltare în Sahel, care oferă un cadru integrat pentru angajamentul Uniunii în regiunea Sahel. Una dintre cele patru linii de acțiune ale strategiei urmărește consolidarea capacităților în sectoarele securității, aplicării legii și statului de drept în această regiune pentru a lupta împotriva amenințărilor și pentru a gestiona terorismul și criminalitatea organizată într-un mod mai eficient și specializat și coroborarea acestora cu măsuri de bună guvernanță.

(3)

La 14 iunie 2006, la Abuja, Nigeria, statele membre ale Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au adoptat Convenția ECOWAS privind armele de calibru mic și armamentul ușor, munițiile aferente și alte materiale conexe, care a intrat în vigoare la 29 septembrie 2009. La 30 aprilie 2010, la Kinshasa, Republica Democratică Congo, statele membre ale Comunității Economice a Statelor din Africa Centrală (ECCAS) și Republica Rwanda au adoptat o convenție a Africii Centrale pentru controlul armelor de calibru mic și a armamentului ușor, al munițiilor aferente, al pieselor și componentelor care pot fi utilizate pentru fabricarea, repararea sau asamblarea lor. În ambele convenții, statele semnatare s-au angajat, printre altele, să ia măsurile necesare pentru a asigura gestionarea, depozitarea și securitatea, în condiții de siguranță și eficacitate, ale stocurilor lor naționale de SALW, în conformitate cu standardele și procedurile corespunzătoare.

(4)

Burkina Faso, Mali și Nigeria au ratificat Tratatul privind comerțul cu arme, la fel ca și 23 de state membre, iar Ciad, Mauritania, și Niger au semnat tratatul. Articolul 16 alineatul (1) din Tratatul privind comerțul cu arme prevede că la punerea în aplicare a tratatului, fiecare stat parte poate solicita asistență, inclusiv asistență juridică sau legislativă, consolidarea capacității instituționale și asistență tehnică, materială sau financiară. Respectiva asistență poate include programe de gestionare a stocurilor, de dezarmare, demobilizare și reintegrare, legislație model și practici eficace de punere în aplicare. Fiecare stat parte în măsură să facă acest lucru oferă asistență, la cerere.

(5)

Burkina Faso, Mali, Mauritania și Nigeria sunt state părți la Protocolul împotriva fabricării și traficului ilegale de arme de foc, piese și componente ale acestora, precum și de muniții, care completează Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate (denumit în continuare „Protocolul privind armele de foc”).

(6)

Toate statele membre ale ONU s-au angajat la punerea efectivă în aplicare a Programului de acțiune al ONU pentru prevenirea, combaterea și eradicarea comerțului ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor sub toate aspectele sale (denumit în continuare „Programul de acțiune al ONU”), precum și a Instrumentului internațional care permite statelor să identifice și să urmărească, în mod rapid și fiabil, armamentul ușor și armele de calibru mic ilicite.

(7)

La cea de-a cincea reuniune bienală a statelor pentru a examina punerea în aplicare a programului de acțiune al ONU (New York, 16-20 iunie 2014), toate statele membre ale ONU au reiterat faptul că buna gestionare a stocurilor de SALW, în special în situații de conflict și post-conflict, este esențială pentru prevenirea accidentelor și reducerea riscului de deturnare către comerțul ilicit, grupări armate ilegale, teroriști și alți beneficiari neautorizați. Statele membre ale ONU au făcut apel la consolidarea cooperării și asistenței internaționale și regionale privind aspectele legate de securitatea fizică și gestionarea stocurilor și s-au angajat să profite, dacă este fezabil, de evoluțiile tehnologice pentru a consolida gestionarea stocurilor, inclusiv măsurile de securitate fizică.

(8)

Revolta populară din Libia din februarie 2011 și conflictul armat care a urmat, precum și crizele politice și de securitate din Mali din 2012 au ilustrat modul în care actorii nestatali, inclusiv teroriștii, pot profita de stocurile aflate în proprietatea statului, securizate și gestionate în mod necorespunzător, pentru deturnarea SALW și a muniției aferente, în detrimentul păcii și securității. În contextul sporirii activității actorilor nestatali în regiunea Sahel, inclusiv în nordul Nigeriei, îmbunătățirea securității armelor și munițiilor în statele din Sahel a devenit o prioritate.

(9)

Centrul regional al Organizației Națiunilor Unite pentru pace și dezarmare în Africa (UNREC), care face parte din Biroul pentru probleme de dezarmare al ONU (UNODA), are o îndelungată experiență în sprijinirea statelor din Sahel și a societății civile în punerea în aplicare a instrumentelor internaționale și regionale privind controlul SALW, conform mandatului primit din partea Adunării Generale a ONU (Rezoluția 40/151 G, 16 decembrie 1985).

(10)

Începând din 2013, Misiunea multidimensională integrată a ONU pentru stabilizarea situației din Mali (MINUSMA), prin intermediul Serviciului acțiunii de luptă împotriva minelor din cadrul Națiunilor Unite (UNMAS), a oferit asistență autorităților maliene în acțiuni împotriva minelor și în gestionarea armelor și munițiilor, în conformitate cu Rezoluțiile 2100(2013) și 2164(2014) ale Consiliului de Securitate al ONU.

(11)

Organizația neguvernamentală Grupul consultativ în materie de mine (MAG) a început recent un proiect regional care abordează chestiuni urgente privind securitatea și gestionarea armelor și munițiilor convenționale în țările vizate din regiunea Sahel-Maghreb.

(12)

În temeiul Deciziei 2011/428/PESC a Consiliului (1), Uniunea a finanțat, printre altele, furnizarea de echipament de marcare agențiilor de aplicare a legii în mai multe state din Africa de Vest, precum și formarea cu privire la Instrumentul internațional de urmărire și la Orientările tehnice internaționale privind muniția.

(13)

În temeiul Deciziei 2013/320/PESC a Consiliului (2), Uniunea sprijină măsurile vizând garantarea eficienței securității fizice și a gestionării stocurilor (PSSM) pentru arsenalele de arme libiene, în vederea reducerii riscurilor reprezentate de răspândirea ilicită de SALW și muniție aferentă pentru securitatea Libiei și a țărilor sale vecine, inclusiv din Sahel.

(14)

În temeiul Deciziei 2013/698/PESC a Consiliului (3), Uniunea sprijină instituirea unui mecanism global de raportare privind SALW ilicite și alte arme și muniții convenționale („iTrace”), în special pe baza unor activități de cercetare pe teren privind SALW și muniția care circulă în zonele afectate de conflict, inclusiv în Africa.

(15)

În cadrul politicii sale de securitate și apărare comune, Uniunea a lansat trei acțiuni în regiunea Sahel și anume, în primul rând EUCAP Sahel Niger, care a început la 8 august 2012, pentru a sprijini lupta împotriva criminalității organizate și a terorismului în Niger; în al doilea rând, Misiunea Uniunii Europene de instruire în Mali, care a început la 18 februarie 2013, pentru a contribui la restructurarea și reorganizarea forțelor armate maliene prin instruire și consiliere; și, în al treilea rând, EUCAP Sahel Mali, care a fost lansată la 15 aprilie 2014, pentru a oferi consiliere strategică și instruire pentru forțele de securitate internă din Mali.

(16)

În temeiul Instrumentului care contribuie la stabilitate și pace, începând din 2011, Uniunea sprijină Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate în eforturile sale de promovare a ratificării și punerii în aplicare a Protocolului privind armele de foc, în special în Africa de Vest. În temeiul aceluiași instrument, începând din 2010, Uniunea oferă sprijin financiar Centrului regional pentru armele de calibru mic (RECSA) din regiunea Marilor Lacuri, Cornul Africii și statele învecinate, cu sediul la Nairobi,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Uniunea contribuie la securitatea și stabilitatea din regiunea Sahel oferind asistență statelor din această regiune pentru a preveni deturnarea și traficul ilicit de SALW și muniție aferentă aflate în proprietatea statului prin îmbunătățirea securității fizice a acestora și a gestionării stocurilor (PSSM).

(2)   Activitățile care urmează a fi sprijinite de Uniune au următoarele obiective specifice:

(a)

să genereze angajamentul politic necesar pentru consolidarea procedurilor PSSM și să promoveze cooperarea regională și schimbul de cunoștințe;

(b)

să sprijine țările vizate în dezvoltarea unei legislații, a unor proceduri administrative și a unor proceduri standard de operare (PSO) practice actualizate drept bază a unei PSSM consolidate, în conformitate cu standardele internaționale în materie de bune practici;

(c)

să sprijine în mod direct punerea în aplicare a activităților de gestionare și securitate a stocurilor, inclusiv prin reabilitarea spațiilor de depozitare, distrugerea SALW excedentare, învechite sau ilicite și testarea noilor tehnologii.

În anexă figurează o descriere detaliată a acestor activități.

Articolul 2

(1)   Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate („Înaltul Reprezentant”) este responsabil de punerea în aplicare a prezentei decizii.

(2)   Punerea în aplicare la nivel tehnic a activităților menționate la articolul 1 alineatul (2) este realizată de UNODA prin intermediul UNREC. UNODA îndeplinește aceste sarcini sub responsabilitatea Înaltului Reprezentant. În acest scop, Înaltul Reprezentant va încheia acordurile necesare cu UNODA.

Articolul 3

(1)   Valoarea de referință financiară pentru punerea în aplicare a activităților menționate la articolul 1 alineatul (2) este de 3 561 257,06 EUR. Bugetul total estimativ pentru proiect în ansamblul său este de 4 129 393,06 EUR și se asigură prin cofinanțare.

(2)   Cheltuielile finanțate din suma prevăzută la alineatul (1) sunt gestionate în conformitate cu procedurile și normele Uniunii aplicabile bugetului general al Uniunii.

(3)   Comisia supraveghează punerea în aplicare corespunzătoare a contribuției Uniunii menționate la alineatul (1). În acest scop, aceasta încheie un acord de finanțare cu UNODA. Acordul stipulează faptul că UNODA trebuie să asigure o vizibilitate adecvată a contribuției Uniunii în raport cu dimensiunea acestei contribuții.

(4)   Comisia depune eforturile necesare pentru a încheia acordul de finanțare menționat la alinatul (3) cât mai curând posibil după 15 decembrie 2014. Aceasta informează Consiliul și Înaltul Reprezentant cu privire la orice dificultăți care intervin în cursul procesului și cu privire la data încheierii acordului de finanțare, în termen de două săptămâni de la semnare.

Articolul 4

(1)   Înaltul Reprezentant raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii, pe baza unor rapoarte periodice care urmează a fi pregătite de UNODA. Aceste rapoarte stau la baza evaluării efectuate de Consiliu.

(2)   Comisia furnizează informații cu privire la aspectele financiare ale punerii în aplicare a activităților menționate la articolul 1 alineatul (2).

Articolul 5

(1)   Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

(2)   Prezenta decizie expiră după 42 de luni de la data încheierii acordului de finanțare relevant menționat la articolul 3 alineatul (3) sau după șase luni de la data adoptării dacă în termenul menționat nu a fost încheiat niciun acord de finanțare.

Adoptată la Bruxelles, 15 decembrie 2014.

Pentru Consiliu

Președintele

F. MOGHERINI


(1)  Decizia 2011/428/PESC a Consiliului din 18 iulie 2011 de sprijinire a activităților Biroului pentru probleme de dezarmare al Organizației Națiunilor Unite în vederea punerii în aplicare a Programului de acțiune al ONU pentru prevenirea, combaterea și eradicarea comerțului ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor sub toate aspectele sale (JO L 188, 19.7.2011, p. 37).

(2)  Decizia 2013/320/PESC a Consiliului din 24 iunie 2013 de sprijinire a activităților de securitate fizică și gestionare a stocurilor pentru reducerea riscului de comerț ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor (SALW) și muniția aferentă în Libia și în regiunea acesteia (JO L 173, 26.6.2013, p. 54).

(3)  Decizia 2013/698/PESC a Consiliului din 25 noiembrie 2013 în sprijinul unui mecanism global de raportare privind armele de calibru mic și armamentul ușor și alte arme și muniții convenționale ilicite pentru a reduce riscul comerțului ilicit cu acestea (JO L 320, 30.11.2013, p. 34).


ANEXĂ

Activități de securitate fizică și gestionare a stocurilor (PSSM) pentru reducerea riscului de comerț ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor (SALW) și muniția aferentă în regiunea Sahel

1.   Context și justificare pentru sprijinul PESC

1.1.   Context

Lipsa PSSM în condiții de eficiență, în conformitate cu standardele internaționale, în depozitele de arme și muniții convenționale existente în Sahel a fost recunoscută drept reprezentând o provocare majoră pentru pacea și securitatea din regiune și nu numai. În ultimii ani, o serie de stocuri aflate în proprietatea statului din Libia și Mali au fost jefuite de către actori nestatali înarmați, inclusiv grupări teroriste. Există un risc concret ca o situație similară să apară în anumite părți din Burkina Faso, Ciad, Mauritania, Niger și Nigeria, întrucât o serie de grupări înarmate și grupări teroriste își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier și sunt implicate în comerțul ilicit cu SALW. PSSM necorespunzătoare ale armelor și munițiilor sporesc riscul de deturnare — inclusiv prin furt și atac — către piața ilicită, precum și exploziile neplanificate la depozitele de muniții. Aceasta ar putea duce la o acumulare cu caracter destabilizator și trafic de SALW care ar afecta pacea și securitatea la nivel național, regional și internațional.

Această amenințare este, de asemenea, recunoscută în cadrul Strategiei integrate a Organizației Națiunilor Unite pentru Sahel, care consideră că este necesar să se minimizeze riscul deturnării de SALW către actori nestatali, sporind securitatea stocurilor existente și, dacă este necesar, relocându-le, precum și distrugând SALW și munițiile excedentare sau ilicite. Acest lucru poate fi realizat prin punerea în aplicare eficientă a Programului de acțiune al ONU privind comerțul ilicit cu SALW și a Instrumentului internațional de urmărire care utilizează standardele internaționale pentru controlul armelor de calibru mic (ISACS), precum și a Orientărilor tehnice internaționale privind muniția (IATG) elaborate în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

1.2.   Justificare

În limitele mandatului său în temeiul Rezoluției 40/151 G a Adunării Generale a ONU, Centrul regional al Organizației Națiunilor Unite pentru pace și dezarmare în Africa (UNREC), reprezentând prezența regională africană a Biroului ONU pentru probleme de dezarmare (UNODA), se află în poziția unică de a sprijini și a consolida capacitatea și capabilitatea statelor din Sahel de a utiliza eficient aceste standarde și bune practici, controlând astfel stocurile proprii de SALW și muniție aferentă pentru a preveni efectul destabilizator al acumulării de SALW și al comerțului ilicit cu acestea în subregiune și dincolo de aceasta.

UNREC propune punerea în aplicare a proiectului în cooperare cu Serviciul acțiunii de luptă împotriva minelor din cadrul Organizației Națiunilor Unite (UNMAS) și cu organizația neguvernamentală Grupul consultativ în materie de mine (MAG) și în coordonare cu organizațiile regionale și subregionale relevante, cum ar fi ECOWAS și ECCAS, precum și cu organizații neguvernamentale. UNMAS desfășoară activități în sprijinul Misiunii multidimensionale integrate a ONU pentru stabilizarea situației din Mali (MINUSMA), drept una dintre componentele sale integrate în temeiul Rezoluției 2100(2013) a Consiliului de Securitate al ONU și cu echipa de țară a ONU în Mali. MAG realizează în prezent un proiect regional care abordează securitatea și gestionarea armelor și munițiilor convenționale în țările vizate din regiunea Sahel-Maghreb. Rezultatele acestor activități vor fi utilizate pentru a contribui la planificarea și punerea în aplicare a proiectului. Sinergiile vor oferi posibilitatea unui impact global mai mare. Proiectul va beneficia în continuare de expertiza internă a UNODA la sediul ONU și în regiune, precum și de expertiza suplimentară disponibilă în cadrul sistemului ONU.

Aceste activități vor consolida, completa și valorifica sinergiile cu proiecte pe care UNREC și alți parteneri bilaterali, agenții ale ONU, organizații subregionale și organizații neguvernamentale le pun deja în aplicare în regiune, inclusiv: un proiect de sprijinire a reoperaționalizării Comisiei naționale din Mali privind SALW și de dezvoltare a unui plan național de acțiune privind SALW; Decizia 2011/428/PESC, în temeiul căreia s-au furnizat, printre altele, mașini de marcat statelor Burkina Faso și Niger; proiectul în curs „Lupta împotriva acumulării ilicite și a traficului de arme de foc în Africa”, finanțat de Comisia Europeană în cadrul Instrumentului care contribuie la stabilitate și pace și în cursul căruia, în prima sa etapă (2010-2013), s-au desfășurat, printre altele, activități de marcare și s-au furnizat mașini de marcare concomitent cu instalarea unui software personalizat pentru ținerea evidențelor în țările din Africa de Est, în timp ce în etapa în curs (2013-2016) se prevăd activități similare în alte țări (orientativ: Burundi, Camerun, Ciad, Côte d'Ivoire, Guineea Ecuatorială, Gabon, Ghana, Liberia, Mali, Rwanda, Somalia, Sudanul de Sud, Togo, Uganda); un proiect transregional pus în aplicare de Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate, printre altele, în Africa de Vest (și anume Benin, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Mali, Mauritania, Senegal, Togo), finanțat de asemenea prin Instrumentul Uniunii care contribuie la stabilitate și pace, care urmărește să promoveze ratificarea și punerea în aplicare a Convenției ONU împotriva criminalității transnaționale organizate și a Protocolului la aceasta privind armele de foc, în special prin sprijinul acordat revizuirii și reformei legislative; activități de formare legate de gestionarea armelor, întreprinse de misiunea EUCAP Sahel Niger în cadrul politicii de securitate și apărare comune a UE, precum și un proiect NATO în Mauritania, pus în aplicare de Agenția pentru sprijin a NATO (NSPA).

De asemenea, activitățile PSSM din cadrul acestui proiect ar trebui să ia în considerare și să sprijine, atunci când acest lucru este relevant, programe de securitate mai ample puse în aplicare în țările beneficiare, cum ar fi procesul de dezarmare, demobilizare și reintegrare (DDR), precum și procesul de reformă a sectorului de securitate (RSS). Revizuirea legislației și a cadrelor administrative ale PSSM și recomandările suplimentare ca acestea să îndeplinească standardele internaționale privind controlul armelor, precum și dezvoltarea unor proceduri standard de operare la nivel național privind PSSM vor contribui la eforturile în materie de RSS în fiecare țară și în subregiune. Activitățile din cadrul proiectului pot de asemenea sprijini, după caz, eforturile DDR — în special cele legate de măsurile practice de dezarmare — întrucât dezvoltarea de PSO naționale privind controlul armelor poate fi integrată în procesele DDR, de exemplu prin stabilirea de norme pentru marcarea și înregistrarea sau distrugerea armelor recuperate. Practicile existente, promovate și prin alte proiecte relevante finanțate de UE, ar trebui să fie utilizate pentru a asigura armonizarea proceselor.

Cu punerea în aplicare a standardelor internaționale în materie de bune practici privind controlul armelor, acest proiect va sprijini statele în dezvoltarea controlului civil independent al activităților PSSM la nivel național. Necesitatea controlului civil va fi eficientizată în diferitele activități ale proiectului, în special în cadrul consultărilor și al atelierelor de lucru.

2.   Obiective generale

Acțiunea descrisă în continuare va contribui la securitatea și stabilitatea în Sahel și la sprijinirea a șase state din regiunea Sahel (Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania, Niger și Nigeria) pentru a preveni deturnarea și traficul ilicit de SALW și muniție aferentă aflate în proprietatea statului prin îmbunătățirea PSSM.

În mod specific, acțiunea va urmări:

(a)

să genereze angajamentul politic necesar pentru consolidarea procedurilor PSSM și să promoveze cooperarea regională și schimbul de cunoștințe;

(b)

să sprijine țările vizate în dezvoltarea unei legislații, a unor proceduri administrative și a unor PSO practice actualizate drept bază a unei PSSM consolidate, în conformitate cu standardele internaționale în materie de bune practici;

(c)

să sprijine în mod direct punerea în aplicare a activităților de gestionare a depozitelor, inclusiv prin reabilitarea spațiilor de depozitare, distrugerea SALW excedentare, învechite sau ilicite și testarea noilor tehnologii.

3.   Rezultate

Acțiunea va avea următoarele rezultate:

(a)

norme legislative și administrative adecvate privind PSSM;

(b)

îmbunătățirea securității fizice și a gestionării stocurilor de SALW prin consolidarea depozitelor;

(c)

reducerea riscului de deturnare și explozii accidentale de SALW și muniții aferente excedentare, învechite și ilicite, prin distrugere;

(d)

îmbunătățirea marcării, urmăririi și ținerii evidenței SALW;

(e)

consolidarea cooperării regionale și a schimbului de informații;

(f)

identificarea posibilei utilizări de noi tehnologii în cadrul PSSM;

(g)

consolidarea capacității naționale și a responsabilității legate de PSSM în țările beneficiare;

(h)

o mai bună înțelegere a contribuției PSSM la securitatea regională;

(i)

contribuția la reducerea riscului de destabilizare regională, care poate fi cauzată de acumularea excesivă de SALW și muniție aferentă sau de deturnarea SALW către actori nestatali, inclusiv grupări teroriste.

4.   Descrierea acțiunii

4.1.   Conferința Wilton Park privind PSSM în Sahel

Obiective

Să ofere o oportunitate pentru schimbul de experiență și să genereze angajamentul politic necesar pentru activitățile care urmează să fie desfășurate în cadrul proiectului.

Descriere

Organizarea unei conferințe de către Wilton Park și UNREC pentru a discuta despre impactul stocurilor libiene nesecurizate asupra securității armelor în Sahel, a elabora strategii pentru a preveni deturnarea și traficul ilicit de SALW și muniție aferentă aflate în proprietatea statului prin îmbunătățirea PSSM. Conferința va oferi, de asemenea, oportunitatea de a face un bilanț al progreselor realizate în domeniul PSSM în regiunea Sahel, în special în contextul asistenței internaționale, de a discuta despre nevoile efective ale țărilor, de a contura acțiunile în curs relevante și de a identifica lacunele care ar trebui abordate. În plus, aceasta va fi utilizată pentru a explora sinergiile cu alte instrumente de control al SALW sprijinite de UE, inclusiv mecanismul global de raportare „iTrace” (finanțat în temeiul Deciziei 2013/698/PESC), în consultare cu țările beneficiare. Participarea va fi numai pe bază de invitație și se va urmări participarea de rang înalt din cele șase state din regiunea Sahel (Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania, Niger și Nigeria), precum și Libia, alte țări învecinate relevante, ECOWAS, ECCAS și Uniunea Africană (UA).

Indicatori privind rezultatele/punerea în aplicare

Conferința Wilton Park are loc conform planificării, cu participarea părților interesate relevante, inclusiv a reprezentanților din cele șase țări vizate (până la 40 de participanți).

4.2.   Revizuirea legislației și a procedurilor administrative și consultări privind PSSM

4.2.1.   Consultări la nivel național privind procedurile PSSM și pentru identificarea unor depozite-pilot

Obiective

(a)

Dobândirea unei înțelegeri clare a cadrului legislativ și administrativ privind PSSM pentru fiecare țară și în regiune.

(b)

În țările care nu dispun de un cadru de reglementare actualizat, emiterea unor recomandări în materie de legislație și proceduri pentru ca acestea să îndeplinească cerințele internaționale, astfel cum se specifică în instrumentele internaționale cu forță juridică obligatorie [de exemplu Protocolul ONU privind armele de foc, Convenția ECOWAS privind SALW (1) și Convenția de la Kinshasa privind SALW (2)], Programul de acțiune al ONU privind comerțul ilicit cu SALW, Instrumentul internațional de urmărire, IATG și ISACS, precum și alte standarde și instrumente relevante.

(c)

Identificarea unor spații de depozitare prioritare care ar urma să servească drept depozite-pilot, în conformitate cu prioritățile lor naționale și, după caz, ținând seama de informațiile disponibile cu privire la tendințele de deturnare și trafic.

Descriere

Colaborând cu autoritățile naționale în șase state din regiunea Sahel, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania, Niger și Nigeria, UNREC va realiza o evaluare a tuturor actelor legislative existente legate de PSSM, precum și a procedurilor administrative și a procedurilor standard de operare, valorificând pe deplin evaluările disponibile deja și asigurând legătura cu proiectele regionale și bilaterale în curs care sprijină reformele legislative în domeniul SALW, pentru a evita duplicările și suprapunerile.

Experții juriști ai UNREC vor oferi sprijin ministerelor de resort relevante, legiuitorilor și funcționarilor de rang înalt responsabili de aplicarea legii și apărare în revizuirea legislației și a procedurilor administrative la nivel național, pentru a se asigura că obligațiile juridice internaționale și standardele tehnice internaționale, în special ISACS și IATG, sunt încorporate în cadrul național de reglementare.

Sprijinul în acest domeniu ar trebui să fie furnizat la cererea țărilor și să se concentreze în principal pe apropierea de standardele internaționale privind PSSM, ținând seama de alte inițiative în curs care oferă asistență sau consiliere cu privire la chestiuni mai ample referitoare la controlul armelor sau sectorul de securitate.

UNREC va organiza ateliere de lucru naționale cu înalți reprezentanți ai apărării naționale, autoritățile de aplicare a legii și alte autorități civile care se ocupă de securitatea SALW. Participanții vor dezbate împreună constatările și recomandările evaluării, vor conveni asupra diferitelor măsuri care trebuie adoptate și vor identifica recomandări care pot fi îndeplinite prin schimbări legislative sau decrete administrative.

În cursul consultărilor naționale, vor fi identificate spații de depozitare prioritare care să servească drept depozite-pilot. Acestea ar putea include câte unul în fiecare dintre capitale, unul într-un centru regional major, unul într-o zonă rurală și/sau unul într-o zonă de frontieră (frontieră terestră, port sau aeroport), precum și rute de transport majore pentru SALW și muniția aferentă aflate în proprietatea statului. Atunci când este posibil și oportun, alegerea spațiilor de depozitare prioritare ar trebui să țină seama de informațiile disponibile cu privire la tendințele de deturnare și trafic, astfel încât să se acorde prioritate stocurilor care au fost identificate ca având o contribuție la instabilitatea regiunii.

UNREC va întocmi un raport de evaluare final pentru fiecare țară care să conțină o prezentare detaliată a recomandărilor privind legislația și procedurile necesare pentru îndeplinirea cerințelor internaționale. Aceste rapoarte vor include feedbackul din partea autorităților naționale și a altor părți interesate din cele șase țări vizate.

Indicatori privind rezultatele/punerea în aplicare

(a)

Rapoarte pentru fiecare țară (șase în total) privind cadrul legislativ și administrativ existent privind PSSM, inclusiv recomandări pentru a completa lacunele cu instrumentele internaționale de dezarmare.

(b)

Au loc șase ateliere de lucru naționale, câte unul în fiecare țară vizată.

(c)

Sunt identificate până la 18 spații de depozitare (trei pentru fiecare țară) care să servească drept depozite-pilot.

4.2.2.   Consultări regionale privind procedurile PSSM

Obiective

(a)

Facilitarea schimbului de informații și experiență la nivel regional cu privire la procedurile PSSM, pe baza evaluărilor naționale desfășurate în temeiul punctului 4.2.1.

(b)

Promovarea utilizării ISACS și IATG în rândul părților interesate de la nivel național și regional.

Descriere

Vor fi efectuate consultări regionale cu participarea unor înalți reprezentanți din partea celor șase guverne, cu scopul de a face schimb de informații privind constatările naționale, precum și schimb de experiență și de bune practici, pe baza evaluării la nivel național (punctul 4.2.1). Reprezentanți din partea organizațiilor regionale și subregionale relevante (UA, ECOWAS, ECCAS, RECSA), agențiile ONU care participă la mecanismul Acțiunii de coordonare privind armele de calibru mic (CASA), experți relevanți din Uniune și din statele sale membre (inclusiv care fac parte din misiunile din cadrul politicii de securitate și apărare comune), precum și experți de rang înalt din afara regiunii vor fi, de asemenea, invitați să își împărtășească experiența.

UNREC va întocmi un raport privind constatările atelierului de lucru consultativ regional.

Indicatori privind rezultatele/punerea în aplicare

(a)

Are loc o consultare regională privind procedurile PSSM.

(b)

Raport privind atelierul de lucru consultativ regional.

4.3.   Securitatea fizică și gestionarea stocurilor (PSSM)

4.3.1.   Evaluarea PSSM la depozitele naționale de arme convenționale și la transportul de SALW și muniție aferentă

Obiective

(a)

Realizarea unor evaluări detaliate și practice ale depozitelor-eșantion selectate cu scopul de a identifica practicile actuale, securitatea fizică, precum și armele și munițiile excedentare, învechite sau ilicite.

(b)

Transferul competențelor practice de cunoaștere privind procedurile PSSM conform standardelor internaționale în materie de bune practici.

Descriere

Pe baza constatărilor în urma atelierelor de lucru consultative la nivel național și sub coordonarea UNREC, experții UNMAS și ai MAG vor efectua evaluări detaliate și practice ale depozitelor-eșantion selectate pentru a identifica practicile și chestiunile actuale, utilizând ISACS și IATG drept bază. În aceste depozite-pilot, experții vor verifica, de asemenea, practicile naționale actuale din perspectiva legislației și a procedurilor naționale existente și vor propune revizuirea acestora, după caz.

Experții UNMAS și MAG vor lucra în țări în care au operațiuni în curs. UNMAS va lucra în Mali în cadrul operațiunii și mandatului său actual în țară, iar MAG va lucra în Burkina Faso, Ciad, Mauritania, Niger și Nigeria. Operațiunile vor avea loc în cooperare cu comisiile naționale privind SALW. Activitatea va include o evaluare a caracterului adecvat al infrastructurii și a securității fizice, a condițiilor stocurilor de SALW și muniție aferentă, a practicilor actuale privind transportul acestora și, cu sprijinul autorităților naționale și în acord cu acestea, identificarea armelor și munițiilor convenționale excedentare, învechite sau ilicite care se găsesc în depozite. În plus, va fi efectuată o evaluare a calificării și a capacității personalului din depozite, pentru a identifica eventualele nevoi de formare. În efectuarea acestor evaluări, se vor folosi instrumentul de evaluare al ISACS și instrumentul de evaluare a riscurilor din cadrul arsenalului MAG. La cererea statului beneficiar vizat, la depozitele-eșantion selectate pot fi desfășurate cursuri de formare ad-hoc privind PSSM, pentru a răspunde nevoilor urgente.

Situația în materie de securitate este diferită în țările vizate. Nivelul activităților în curs privind PSSM variază în fiecare țară, în funcție de resursele naționale pe care le au la dispoziție și de sprijinul pe care îl primesc din partea donatorilor și partenerilor internaționali. Pentru a beneficia de eforturile în curs și a identifica cele mai bune practici, componenta PSSM a proiectului va începe în două țări, iar apoi va fi extinsă, în etape, la cele rămase.

Indicatori privind rezultatele/punerea în aplicare

(a)

Sunt vizitate și evaluate până la 18 depozite în cele șase țări vizate (câte trei pentru fiecare țară).

(b)

La depozitele-eșantion, sunt organizate până la 18 sesiuni de formare (câte trei pentru fiecare țară) privind cele mai bune standarde PSSM, pentru țările care solicită consolidarea capacităților activităților de PSSM.

4.3.2.   Reabilitarea depozitelor-eșantion și marcarea SALW

Obiective

(a)

Reabilitarea spațiilor-pilot de depozitare pentru a le alinia standardelor și orientărilor ISACS și IATG și reducerea riscul de deturnare a armelor și munițiilor.

(b)

Asigurarea, dacă este necesar, a unei intervenții imediate cu impact puternic și costuri reduse pentru a securiza spațiile-pilot de depozitare (de exemplu instalarea de uși, încuietori etc.).

(c)

Promovarea marcării și înregistrării armelor pe baza bunelor practici, precum și pe baza capacităților consolidate prin programe de asistență încheiate și în curs, pentru a evita suprapunerile.

(d)

Furnizarea de asistență în dezvoltarea sau îmbunătățirea bazelor de date centrale privind armele de la nivel național utilizând software existent dezvoltat de UNREC și în conformitate cu standardele internaționale în materie de bune practici, astfel cum este prevăzut în instrumentele internaționale relevante privind dezarmarea, și în consultare cu actorii relevanți care sprijină țările din regiune în acest sens, de exemplu Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) și RECSA.

Descriere

În coordonare cu UNREC, experții UNMAS și ai MAG vor efectua intervenții imediate atunci când acest lucru este necesar. După această acțiune inițială, depozitele evaluate (arsenale și depozite de muniții) vor fi reabilitate în conformitate cu ISACS și IATG, pentru a securiza stocurile aflate în proprietatea statului împotriva deturnării, furtului și atacurilor. Planurile și documentele pregătite pentru reabilitare vor fi dezvoltate ca model de documentație pentru reabilitarea și construirea altor arsenale și depozite de muniții. Amploarea intervenției și considerațiile pentru reabilitare sau construire în fiecare depozit-pilot se vor baza pe rezultatele evaluării.

UNREC va colabora cu autoritățile naționale astfel încât SALW care sunt stocate în depozite să fie marcate și înregistrate în conformitate cu ISACS, utilizând capacitățile existente în subregiune. UNREC va dezvolta, de asemenea, un sistem precis și cuprinzător pentru gestionarea depozitelor de stocare a armelor și munițiilor, care să răspundă nevoilor țărilor vizate, să ia în considerare sistemele existente și să evite suprapunerea eforturilor în curs. Această activitate va permite o evaluare fiabilă a tipurilor de arme și muniții convenționale, înregistrarea și transparența acestora, luând în considerare infrastructura existentă pentru tehnologia informației, asigurând compatibilitatea cu iARMS al Interpol și permițând interoperabilitatea dintre țări. Acest lucru va facilita cooperarea transfrontalieră în urmărirea armelor și prevenirea comerțului ilicit cu SALW.

Marcarea, înregistrarea și gestionarea stocurilor de SALW se vor baza pe activitățile recente și actuale privind marcarea SALW în subregiune finanțate în temeiul Deciziei 2011/428/PESC și prin Instrumentul UE care contribuie la stabilitate și pace. Acestea vor beneficia de experiența UNREC în urma desfășurării unor activități similare în țările din subregiune aflate în situații postconflict.

Indicatori privind rezultatele/punerea în aplicare

(a)

Până la 18 depozite-pilot sunt conforme cu standardele internaționale în materie de bune practici privind PSSM.

(b)

Sunt marcate și înregistrate arme nemarcate din depozitele-pilot.

(c)

Pentru fiecare țară este dezvoltată (sau îmbunătățită) o bază de date, pentru a înregistra armele marcate și alte arme.

4.3.3.   Distrugerea SALW și a muniției excedentare

Obiective

Contribuția la distrugerea armelor excedentare, învechite sau ilicite din țară.

Descriere

Sub coordonarea UNREC, SALW și munițiile care au fost identificate drept excedentare, învechite sau ilicite la depozitele evaluate vor fi distruse de către autoritățile naționale competente, cu sprijinul tehnic al UNMAS și MAG (în țările în care își desfășoară activitatea), în conformitate cu ISACS 05.50 și IATG 10.10. Echipamentele care urmează să fie furnizate pentru distrugere și cantitatea de arme care urmează a fi distruse vor depinde de constatările evaluării.

Indicatori privind rezultatele/punerea în aplicare

(a)

Distrugerea armelor identificate.

(b)

Know-how-ul de ordin practic privind tehnicile de distrugere este partajat cu autoritățile naționale din țările vizate.

4.3.4.   Testarea noilor tehnologii

Obiective

Evaluarea posibilei utilizări a noilor tehnologii pentru securizarea SALW, care să răspundă nevoilor din regiune.

Descriere

Infrastructura PSSM limitată face ca țările să fie extrem de vulnerabile la deturnarea SALW atunci când acestea sunt depozitate în mici arsenale în locații îndepărtate, inclusiv în regiunile de frontieră volatile, precum și în timpul transferului. În cazul jafurilor sau al furturilor care deturnează arma către un actor nestatal, o armă devine accesibilă și disponibilă pentru utilizare abuzivă dacă nu este securizată în mod individual.

Noile tehnologii mobile și flexibile pot oferi soluții pentru securizarea eficace a SALW în situațiile în care riscul de deturnare se află la cel mai înalt nivel. Tehnologia ar putea oferi soluții rentabile adecvate pentru statele membre care nu dispun de o infrastructură semnificativă în materie de securitate a armelor.

Electronica ar putea adăuga un strat de securitate și siguranță suplimentară pentru armele de calibru mic. Un sistem care să securizeze fiecare armă la punctul de colectare dintr-un arsenal securizat, să o mențină securizată pe durata transportului și a depozitării temporare până când ajunge la destinația sa securizată finală ar putea reduce semnificativ riscul de deturnare a armelor în cazurile de jafuri sau furturi. Sistemele electronice de blocare sau dezactivare a fiecărei arme pe durata transferului și a depozitării temporare ar putea utiliza încuietori cu coduri digitale, biometrice sau de identificare prin radiofrecvență, care ar îmbunătăți PSSM în punctele cele mai vulnerabile. Cheile digitale nu ar fi disponibile în timpul transportului, deoarece acestea ar putea fi transmise prin alte mijloace de comunicare, cum ar fi e-mailurile sau mesajele SMS, persoanelor autorizate. Aceste mijloace de protecție nu ar permite personalului neautorizat să utilizeze armele deturnate către piața ilegală ca urmare a furturilor sau a jafurilor.

UNREC va desfășura o evaluare privind potențialul noilor tehnologii pentru securizarea SALW, care răspund nevoilor regiunii prin consultare cu organizațiile regionale și comisiile naționale privind SALW și în cooperare cu sectorul industrial. Experiența țărilor vecine din subregiune privind utilizarea tehnologiilor inteligente pentru securizarea armelor în cadrul procesului DDR va fi, de asemenea, luată în considerare, de exemplu, studiul de caz al Côte d'Ivoire.

Evaluarea va identifica, de asemenea, instalațiile și rutele de transport din Burkina Faso și Ciad în care pot fi testate aceste tehnologii. Aceste tehnologii pentru depozitarea armelor și munițiilor convenționale și pentru securitatea armelor (inclusiv pentru transport) vor fi introduse în până la patru depozite.

Constatările evaluării și ale activității-pilot vor constitui baza pentru un document de orientare care să contureze o foaie de parcurs pe termen lung pentru posibila utilizare a acestor noi tehnologii în Africa și vor fi partajate cu toate statele din Sahel, cu organizațiile regionale și subregionale și în cadrul conferințelor și reuniunilor tehnice internaționale.

Indicatori privind rezultatele/punerea în aplicare

(a)

Raport referitor la evaluarea privind utilizarea noilor tehnologii, care include identificarea tehnologiilor care urmează a fi testate, precum și a patru depozite-pilot și a rutelor de transport în Burkina Faso și Ciad.

(b)

Testarea de noi tehnologii în patru depozite, două în Burkina Faso și două în Ciad, precum și pe rutele de transport.

(c)

Raport privind rezultatele activităților-pilot.

4.4.   Stabilirea de standarde naționale în conformitate cu IATG și ISACS

Obiective

(a)

Îmbunătățirea gestionării armelor și munițiilor.

(b)

Furnizarea și validarea unor PSO la nivel național privind PSSM, care să respecte standardele internaționale în materie de bune practici, sporind astfel securitatea și siguranța stocurilor de arme și muniții convenționale.

Descriere

Pe baza constatărilor evaluărilor și consultărilor (a se vedea punctul 4.2), precum și pe baza experienței dobândite în cursul evaluării practice și al activităților de reabilitare (a se vedea punctul 4.3), UNREC va sprijini țările beneficiare în revizuirea suplimentară și, dacă este necesar, în dezvoltarea unor manuale, orientări și PSO pentru PSSM la nivel național, astfel încât acestea să fie conforme cu ISACS, IATG și legislația regională și subregională. PSO pentru PSSM vor acoperi, de asemenea, obligațiile de raportare în temeiul instrumentelor internaționale.

În fiecare țară, UNREC va organiza ateliere de lucru de validare pentru PSO — unul la înalt nivel tehnic și unul la înalt nivel politic — înainte ca PSO să fie desfășurate la nivel național. Programul pentru atelierele de lucru va include o componentă de evaluare pentru a evalua diferitele activități care ar fi avut deja loc în fiecare țară. Ca parte a procedurii de desfășurare, o serie de ateliere de lucru de formare a formatorilor care să introducă noile PSO vor fi organizate în fiecare țară interesată de către UNREC și părțile de punere în aplicare.

Indicatori privind rezultatele/punerea în aplicare

(a)

Sunt dezvoltate PSO privind PSSM pentru țările vizate.

(b)

O serie de ateliere de lucru la nivel tehnic și la nivel politic înalt se desfășoară în cele șase țări vizate.

(c)

Câte un atelier de lucru de formare a formatorilor privind PSO se va desfășura în fiecare țară, fiecare dintre acestea având până la 35 de participanți.

4.5.   Evaluare și calea de urmat

4.5.1.   Evaluare regională

Obiective

(a)

Analiza impactului sau a impactului potențial după punerea în aplicare a proiectului.

(b)

Evaluarea tuturor măsurilor luate în cadrul proiectului; identificarea bunelor practici, a deficiențelor și a domeniilor pentru activități viitoare.

Descriere

Pe durata proiectului, UNREC va efectua vizite de monitorizare periodice la instalații. Respectivele vizite vor permite evaluarea utilizării și a practicii în timp și vor permite experților să colaboreze permanent cu personalul de nivel înalt.

Constatările evaluărilor naționale vor fi discutate la o reuniune regională, cu participarea reprezentanților celor șase state din regiunea Sahel, a donatorilor, a agențiilor CASA, a organizațiilor regionale relevante (UA, ECOWAS, ECCAS, RECSA), a experților relevanți din partea UE și a statelor sale membre (inclusiv care fac parte din misiunile din cadrul politicii de securitate și apărare comune) și a societății civile. Vor fi identificate domeniile în care se poate face schimb de bune practici în rândul țărilor din regiunea Sahel, inclusiv inițiative vizând îmbunătățirea controlului civil, și vor fi conturate căi de urmat pentru viitoarea cooperare transfrontalieră privind PSSM.

Indicatori privind rezultatele/punerea în aplicare

(a)

Vizitele de țară și misiunile personalului de proiect includ, printre alte activități, componente de evaluare și monitorizare.

(b)

La fiecare șase luni au loc misiuni de monitorizare.

(c)

Are loc o reuniune regională privind rezultatele proiectului.

4.5.2.   Raport final

Obiective

(a)

Analiza impactului sau a impactului potențial după punerea în aplicare a proiectului și integrarea feedbackului din partea părților interesate și a autorităților naționale.

(b)

Evaluarea tuturor măsurilor luate în cadrul proiectului; identificarea bunelor practici, a deficiențelor și a domeniilor pentru activități viitoare.

Descriere

UNREC va pregăti un raport final, care va include un rezumat, o compilație a constatărilor atelierelor de lucru de la nivel național și regional, legislația națională, procedurile administrative și PSO, precum și constatările activității-pilot privind noile tehnologii pentru gestionarea armelor și a stocurilor. Acesta va include, de asemenea, modele de planuri și documente pentru reabilitarea arsenalelor și a depozitelor de muniții.

Indicatori privind rezultatele/punerea în aplicare

Raportul final este redactat și difuzat.

5.   Durată

Durata totală estimată de punere în aplicare a proiectelor va fi de 36 de luni.

6.   Beneficiari

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt instituțiile naționale responsabile de controlul SALW și PSSM în Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania, Niger și Nigeria, cum ar fi ministerele apărării și securității, precum și comisiile (sau comitetele) naționale privind SALW.

Printre beneficiarii indirecți se numără populația civilă din cele șase state din regiunea Sahel, statele învecinate și populația acestora, UA, organizațiile africane subregionale, precum și toate statele care vor beneficia de experiența acestui proiect.

7.   Entitatea de punere în aplicare

Activitățile vor fi puse în aplicare de către UNODA prin intermediul centrului său regional pentru dezarmare UNREC, în cooperare cu:

(a)

punctele focale naționale și comisiile naționale privind armele de calibru mic și armamentul ușor din Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania, Niger și Nigeria;

(b)

DPKO/UNMAS;

(c)

MAG;

(d)

Unitatea de sprijin inter-agenții a ISACS;

(e)

Wilton Park.

Responsabilitatea finală în ceea ce privește punerea în aplicare a acestei acțiuni în fața Comisiei revine UNODA.

8.   Parteneriate și sinergii

Pe durata punerii în aplicare a proiectului, UNREC va organiza reuniuni cu delegațiile UE și ambasadele statelor membre situate în cele șase state din regiunea Sahel vizate și le va informa periodic cu privire la activitățile proiectului în fiecare țară. Delegațiile UE și reprezentanții statelor membre vor fi informate în prealabil cu privire la activitățile proiectului (de exemplu ateliere de lucru) și vor fi invitate să participe. De asemenea, UNREC se va consulta și va coopera, după caz, cu misiunile EUCAP Sahel Niger și EUCAP Sahel Mali în cadrul politicii de securitate și apărare comune a UE.

În plus, UNREC se va coordona cu alți parteneri pentru a evita suprapunerea eforturilor și a identifica domenii de colaborare și complementaritate care să sprijine obiectivele proiectului. Printre acești parteneri se numără: UA, organizațiile africane regionale (inclusiv ECOWAS, ECCAS, RECSA), NATO, echipele de țară ale ONU, UNODC, partenerii tehnici și financiari angajați în domeniul securității, ONG-urile internaționale (inclusiv Small Arms Survey, Handicap International, Forumul parlamentar privind armele de calibru mic și armamentul ușor și Parlamentarii pentru Acțiune Globală), Grupul multinațional privind armele de calibru mic și munițiile (MSAG) și sectorul industrial.

În cele din urmă, UNREC și alți parteneri responsabili de punerea în aplicare se vor consulta cu entitățile implicate în anchetarea deturnării și a traficului, printre altele prin localizarea și urmărirea SALW și a muniției aferente ilicite în regiunea Sahel, inclusiv experți din grupurile ONU de experți care monitorizează embargourile asupra armelor, experți în domeniul armelor atașați unor operațiuni ale ONU în sprijinul păcii, Small Arms Survey și Conflict Armament Research (mecanismul global de raportare „iTrace”, sprijinit în temeiul Deciziei 2013/698/PESC). UNREC va încuraja, de asemenea, autoritățile relevante ale țărilor beneficiare să utilizeze registrul de arme ilicite și sistemul de gestionare a urmăririi ale Interpol („iARMS”) finanțate de UE.

9.   Agenția de punere în aplicare: justificarea alegerii

UNODA joacă un rol central în promovarea eforturilor de dezarmare în domeniul armelor convenționale, cum ar fi SALW. Acesta joacă un rol major în promovarea punerii în aplicare eficace a cadrelor normative negociate la nivel multilateral, cum ar fi Programul de acțiune al ONU privind SALW și Instrumentul internațional de urmărire, la nivel național, regional și global. Uniunea urmărește să continue cooperarea sa fructuoasă cu UNODA.

UNREC, care face parte din UNODA, are o îndelungată experiență în sprijinirea statelor din Sahel și a societății civile în punerea în aplicare a instrumentelor internaționale și regionale privind controlul SALW, conform mandatului primit din partea Adunării Generale a ONU „de a furniza, la cerere, sprijin material pentru inițiative și alte eforturi ale statelor membre ale regiunii africane în sensul realizării măsurilor de pace, limitare a armelor și dezarmare în regiune” (Rezoluția 40/151 G, 16 decembrie 1985). UNREC s-a aflat deja în tratative cu țările beneficiare potențiale pentru a obține acordul lor și are proiecte în curs privind controlul armelor în trei dintre țările vizate. Prin urmare, acesta se află într-o poziție privilegiată pentru a pune în aplicare prezenta decizie.

10.   Vizibilitatea UE

UNREC va lua toate măsurile adecvate pentru a aduce în atenția publicului faptul că acțiunea a fost finanțată de către Uniunea Europeană. Aceste măsuri vor fi întreprinse în conformitate cu Manualul privind comunicarea și vizibilitatea pentru acțiunile externe ale Uniunii Europene elaborat și publicat de Comisie si oricare alte orientări convenite între Comisie și ONU.

Calendar orientativ

Durata totală: 36 de luni

Activitate

Calendar propus

4.1

Conferința Wilton Park privind PSSM în Sahel

ianuarie — martie 2015 (conferința în februarie 2015)

4.2

Revizuirea legislației și a procedurilor administrative și consultări privind PSSM

ianuarie — decembrie 2015

4.2.1

Consultări la nivel național privind procedurile PSSM și pentru identificarea unor depozite-pilot

ianuarie — septembrie 2015

4.2.2

Consultări regionale privind procedurile PSSM

octombrie — decembrie 2015

4.3

PSSM

iulie 2015 — iunie 2017

4.3.1

Evaluarea PSSM la depozitele naționale de arme convenționale și transportul de SALW și muniție aferentă (evaluarea va începe în două țări)

iulie 2015 — iunie 2017

4.3.2

Reabilitarea eșantioanelor de instalații și marcarea SALW

iulie 2015 — iunie 2017

4.3.3

Distrugerea SALW și a muniției excedentare

iulie 2015 — iunie 2017

4.3.4

Testarea noilor tehnologii

ianuarie — iunie 2017

4.4

Stabilirea de standarde naționale în conformitate cu IATG și ISACS

ianuarie — decembrie 2017

4.5

Evaluare și calea de urmat

iulie — decembrie 2017

4.5.1

Evaluare regională

iulie — decembrie 2017

4.5.2

Raport final

octombrie — decembrie 2017


(1)  Burkina Faso, Mali, Niger și Nigeria sunt state părți la Convenția ECOWAS.

(2)  Ciad a ratificat Convenția de la Kinshasa la 8 august 2012.


Top