EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D2193

Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/2193 van de Commissie van 17 december 2019 tot vaststelling van voorschriften voor de berekening, de verificatie en de verslaglegging van gegevens en tot vaststelling van verslagleggingsmodellen voor de toepassing van Richtlijn 2012/19/EU van het Europees Parlement en de Raad betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) (Kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 8995) (Voor de EER relevante tekst)

C/2019/8995

PB L 330 van 20.12.2019, p. 72–85 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 20/12/2019

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/2193/oj

20.12.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 330/72


UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2019/2193 VAN DE COMMISSIE

van 17 december 2019

tot vaststelling van voorschriften voor de berekening, de verificatie en de verslaglegging van gegevens en tot vaststelling van verslagleggingsmodellen voor de toepassing van Richtlijn 2012/19/EU van het Europees Parlement en de Raad betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA)

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 8995)

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2012/19/EU van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (1), en met name artikel 11, lid 3, en artikel 16, lid 9,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

In artikel 11, lid 2, van Richtlijn 2012/19/EU is de berekeningsmethode vastgesteld waarmee wordt vastgesteld of de in bijlage V bij die richtlijn vermelde minimale streefcijfers inzake nuttige toepassing van AEEA zijn behaald.

(2)

Teneinde een geharmoniseerde berekening, verificatie en rapportage te waarborgen, is het noodzakelijk aanvullende voorschriften met betrekking tot een aantal parameters in verband met de berekening vast te stellen. Die parameters hebben met name betrekking op de berekening van het gewicht van AEEA die wordt voorbereid voor hergebruik, een recyclinginrichting binnenkomt, nuttig wordt toegepast en wordt behandeld in de lidstaat waar de AEEA is ingezameld, in een andere lidstaat of in een derde land.

(3)

In het bijzonder moet de voorbereiding voor hergebruik, samen met de recycling, worden meegeteld voor het behalen van een gecombineerd minimaal streefcijfer inzake nuttige toepassing.

(4)

Om de uniforme toepassing van de regels inzake de berekeningsmethoden door alle lidstaten te waarborgen, is het bovendien noodzakelijk om voor de meest gangbare bestanddelen van AEEA en bepaalde recyclinghandelingen vast te stellen welke afvalmaterialen in de berekening moeten worden opgenomen en op welk moment die materialen worden geacht een recyclinghandeling binnen te komen.

(5)

Om ervoor te zorgen dat de gegevens die over de recycling van AEEA moeten worden verschaft, vergelijkbaar zijn, moet het moment waarop de materialen worden geacht een recyclinghandeling binnen te komen, ook gelden voor afvalmaterialen die ten gevolge van een voorbehandeling geen afval meer zijn.

(6)

Voorts moet de methode voor de berekening van de hoeveelheid AEEA die als gerecycleerd of teruggewonnen wordt opgegeven, worden verduidelijkt wat betreft tijdens de voorbehandeling verwijderde materialen.

(7)

Aangezien de verwerking van AEEA uit verschillende stadia kan bestaan waarin AEEA — volledige apparaten dan wel onderdelen — voor verwerking naar een andere lidstaat kan worden verzonden of uit de Unie kan worden uitgevoerd, moet worden verduidelijkt wat kan worden opgenomen in het gewicht van AEEA die is verwerkt in de lidstaten die bij een dergelijke handeling betrokken zijn.

(8)

Krachtens artikel 10, lid 1, van Richtlijn 2012/19/EU mag de verwerking van AEEA onder bepaalde voorwaarden buiten de lidstaat die de AEEA heeft ingezameld of buiten de Unie plaatsvinden. In dergelijke gevallen mag alleen de lidstaat die deze AEEA heeft ingezameld, deze AEEA meetellen voor het (de) desbetreffende minimale streefcijfer(s) inzake nuttige toepassing.

(9)

Krachtens artikel 16, lid 4, van Richtlijn 2012/19/EU moeten de lidstaten bepaalde soorten gegevens over elektrische en elektronische apparatuur (EEA) en AEEA verzamelen.

(10)

Krachtens artikel 16 van Richtlijn 2012/19/EU, zoals gewijzigd bij Richtlijn (EU) 2018/849 van het Europees Parlement en de Raad (2), moeten de lidstaten de ter uitvoering van lid 4 van dat artikel verzamelde gegevens voor elk kalenderjaar aan de Commissie in een door deze laatste vast te stellen formaat rapporteren. Dat formaat moet zodanig zijn dat de gerapporteerde gegevens een goede basis bieden om de verwezenlijking van de in Richtlijn 2012/19/EU vermelde minimale streefcijfers inzake inzameling en nuttige toepassing van AEEA te verifiëren en te controleren.

(11)

Krachtens artikel 16, lid 7, van de richtlijn moeten de lidstaten bij de Commissie een kwaliteitscontroleverslag indienen dat de overeenkomstig artikel 16, lid 6, gerapporteerde gegevens vergezelt. Het is belangrijk dat die kwaliteitscontroleverslagen onderling vergelijkbaar zijn, onder meer om de Commissie in staat te stellen de gerapporteerde gegevens, met inbegrip van de manier waarop de gegevensverzameling wordt georganiseerd, de gegevensbronnen, de voor de berekening van het AEEA-inzamelingspercentage gebruikte methode en de beschrijving van eventuele onderbouwde ramingen alsook de volledigheid, betrouwbaarheid, tijdigheid en consistentie, te beoordelen. Daartoe moet een formaat voor het kwaliteitscontroleverslag worden vastgesteld.

(12)

Krachtens artikel 7, lid 1, van Richtlijn 2012/19/EU bedraagt het jaarlijks door elke lidstaat te halen minimuminzamelingspercentage vanaf 2019 65 % van de gemiddelde gewichtshoeveelheid EEA die in de drie voorgaande jaren in de betreffende lidstaat in de handel is gebracht, of als alternatief 85 % van de hoeveelheid AEEA die op het grondgebied van die lidstaat is geproduceerd. In Uitvoeringsverordening (EU) 2017/699 van de Commissie (3) is een gemeenschappelijke methode vastgesteld voor de berekening van het gewicht van de in elke lidstaat in de handel gebrachte EEA, alsmede een gemeenschappelijke methode voor de berekening van de hoeveelheid geproduceerde AEEA in gewicht in elke lidstaat. De lidstaten moeten aangeven welke methode zij willen toepassen voor de berekening van het AEEA-inzamelingspercentage in het formaat voor de rapportage en in het kwaliteitscontroleverslag.

(13)

Krachtens artikel 2, lid 1, onder b), van Richtlijn 2012/19/EU wordt alle EEA vanaf 15 augustus 2018 ingedeeld met gebruikmaking van de zes in bijlage III bij de richtlijn genoemde categorieën in plaats van de tien categorieën die gedurende een overgangsperiode voorafgaand aan die datum van toepassing waren. Het formaat voor de rapportage moet die overgang weerspiegelen en er aldus voor zorgen dat de gerapporteerde informatie het mogelijk maakt de verwezenlijking van de streefcijfers inzake nuttige toepassing van AEEA per categorie als bedoeld in artikel 11, lid 1, van en bijlage V (deel 3) bij Richtlijn 2012/19/EU te verifiëren en te controleren.

(14)

De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 39 van Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en de Raad ingestelde comité (4),

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Voorschriften voor de berekening van de in artikel 11, lid 1, van Richtlijn 2012/19/EU vermelde minimale streefcijfers inzake nuttige toepassing

1.   Het gewicht van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) die als voorbereid voor hergebruik wordt gerapporteerd, is het gewicht van complete apparaten die afvalstoffen zijn geworden en van onderdelen van AEEA die na controle, reiniging of reparatie kunnen worden hergebruikt zonder verdere sortering of voorbehandeling.

Indien onderdelen worden voorbereid voor hergebruik, wordt alleen het gewicht van het onderdeel zelf als voorbereid voor hergebruik gerapporteerd.

Indien complete apparaten worden voorbereid voor hergebruik en tijdens de voorbereiding voor hergebruik alleen onderdelen die in totaal minder dan 15 % van het volledige gewicht van het toestel vertegenwoordigen door nieuwe onderdelen worden vervangen, wordt het volledige gewicht van het apparaat als voorbereid voor hergebruik gerapporteerd.

Apparaten en onderdelen die in inrichtingen voor de verwerking van AEEA worden gescheiden en die worden hergebruikt zonder verdere sortering of voorbehandeling, worden ook als voorbereid voor hergebruik gerapporteerd.

2.   Het gewicht van de AEEA die een recyclinginrichting binnenkomt, is het gewicht van materialen die afkomstig zijn van AEEA die, na passende verwerking overeenkomstig artikel 8, lid 2, van Richtlijn 2012/19/EU, in de recyclinghandeling binnenkomen waarbij afvalmaterialen opnieuw worden bewerkt tot producten, materialen of stoffen die geen afval zijn.

Voorbereidende activiteiten, waaronder sortering, ontmanteling, versnippering of andere voorbehandeling om afvalstoffen te verwijderen die niet bestemd zijn voor latere herverwerking, worden niet als recycling aangemerkt.

De punten waarop bepaalde afvalmaterialen die afkomstig zijn van AEEA worden geacht in de recyclinghandeling binnen te komen, zijn gespecificeerd in bijlage I. Indien afvalmaterialen als gevolg van voorbehandeling op de in bijlage I gespecificeerde punten niet langer afval zijn, wordt de hoeveelheid van die materialen meegerekend in de hoeveelheid AEEA die als gerecycleerd wordt gerapporteerd.

Indien een recyclinginrichting een voorbehandeling uitvoert, wordt het gewicht van de tijdens de voorbehandeling verwijderde materialen die niet worden gerecycleerd, niet meegerekend in de hoeveelheid AEEA die wordt gerapporteerd als gerecycleerd of teruggewonnen door die inrichting en niet meegeteld voor het behalen van de streefcijfers inzake recycling en nuttige toepassing.

3.   Het gewicht van als teruggewonnen gerapporteerde AEEA omvat de voorbereiding voor hergebruik, recycling en andere vormen van terugwinning, met inbegrip van energieterugwinning.

4.   Het gewicht van AEEA die is gerapporteerd als behandeld in een bepaalde lidstaat, omvat niet het gewicht van AEEA die in die lidstaat is gescheiden en opgeslagen vóór die voor verwerking naar een andere lidstaat of uit de Unie wordt uitgevoerd.

5.   Het gewicht van de AEEA die door een lidstaat wordt gerapporteerd als behandeld in een andere lidstaat of als behandeld buiten de Unie, omvat respectievelijk de hoeveelheden AEEA die complete apparaten zijn die afvalstoffen zijn geworden en naar een andere lidstaat of buiten de Unie worden verzonden om van verontreiniging te worden ontdaan of te worden ontmanteld, versnipperd, gerecycleerd of teruggewonnen. Dit gewicht omvat niet de uitgevoerde hoeveelheden materialen die het resultaat zijn van de verwerking van AEEA in de rapporterende lidstaat.

6.   Indien AEEA voor verwerking naar een andere lidstaat wordt verzonden of voor verwerking naar een derde land wordt uitgevoerd overeenkomstig artikel 10 van Richtlijn 2012/19/EU, mag alleen de lidstaat die deze AEEA heeft ingezameld en voor verwerking heeft verzonden of uitgevoerd, deze AEEA meetellen voor de minimale streefcijfers inzake nuttige toepassing als bedoeld in artikel 11, lid 1, van Richtlijn 2012/19/EU.

7.   De lidstaten mogen voor de berekening van het gemiddelde percentage gerecycleerde en nuttig toegepaste materialen die afkomstig zijn van AEEA en van onderdelen van AEEA gebruikmaken van onderbouwde ramingen als bedoeld in artikel 16, lid 4, van Richtlijn 2012/19/EU.

Artikel 2

Formaat voor de rapportage van gegevens als bedoeld in artikel 16, lid 6, van Richtlijn 2012/19/EU en kwaliteitscontroleverslag

1.   De lidstaten rapporteren de hoeveelheden elektrische en elektronische apparatuur (EEA) die op hun grondgebied in de handel zijn gebracht, de hoeveelheden langs alle wegen ingezamelde AEEA, het bereikte inzamelingspercentage en, in voorkomend geval, de hoeveelheid geproduceerde AEEA volgens het in tabel 1 van bijlage II vastgestelde formaat.

De gegevens worden per EEA-categorie zoals vermeld in bijlage III bij Richtlijn 2012/19/EU gerapporteerd. Voor categorie 4, “Grote apparatuur”, worden de gegevens onder twee subcategorieën gerapporteerd, namelijk “4a: Grote apparatuur, met uitzondering van fotovoltaïsche panelen” en “4b: Fotovoltaïsche panelen”.

2.   De lidstaten rapporteren de hoeveelheden AEEA die zijn voorbereid voor hergebruik, gerecycleerd en nuttig toegepast, het bereikte gecombineerde percentage van voorbereiding voor hergebruik en van recycling, het bereikte terugwinningspercentage en de hoeveelheden AEEA die in de lidstaat zijn behandeld en, in voorkomend geval, in een andere lidstaat of buiten de Unie zijn behandeld volgens het in tabel 2 van bijlage II vastgestelde formaat.

De gegevens worden per EEA-categorie zoals vermeld in bijlage III bij Richtlijn 2012/19/EU gerapporteerd. Voor categorie 4, “Grote apparatuur”, worden de gegevens onder twee subcategorieën gerapporteerd, namelijk “4a: Grote apparatuur, met uitzondering van fotovoltaïsche panelen” en “4b: Fotovoltaïsche panelen”.

3.   De lidstaten rapporteren de in de leden 1 en 2 bedoelde gegevens door middel van een door de Commissie opgezette uitwisselingsnorm in elektronische vorm.

4.   De lidstaten rapporteren de gegevens over het gewicht van de in de handel gebrachte EEA, dat wordt berekend overeenkomstig artikel 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/699.

5.   De lidstaten rapporteren de gegevens over het gewicht van de geproduceerde AEEA, dat wordt berekend overeenkomstig artikel 4 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/699.

6.   De lidstaten rapporteren het in een verslagjaar bereikte inzamelingspercentage, dat wordt berekend op basis van het gemiddelde gewicht van de EEA die in de drie voorgaande jaren op hun grondgebied in de handel is gebracht.

Indien een lidstaat het inzamelingspercentage op basis van de hoeveelheid op zijn grondgebied geproduceerde AEEA berekent, rapporteert hij gegevens over het gewicht van de geproduceerde AEEA en gegevens over het AEEA-inzamelingspercentage dat is gebaseerd op de geproduceerde AEEA.

Indien een lidstaat het inzamelingspercentage berekent op basis van het gemiddelde gewicht van de EEA die in de drie voorgaande jaren in de handel is gebracht, kan hij op vrijwillige basis gegevens over het gewicht van de geproduceerde AEEA en gegevens over het AEEA-inzamelingspercentage dat is gebaseerd op de geproduceerde AEEA rapporteren.

7.   De lidstaten dienen een kwaliteitscontroleverslag in volgens het in bijlage III bij dit besluit vastgestelde formaat.

Indien de lidstaten gebruikmaken van onderbouwde ramingen om gegevens te verstrekken over de hoeveelheden en categorieën langs alle wegen ingezamelde AEEA, over de in de lidstaat behandelde AEEA of over het gemiddelde percentage gerecycleerde en nuttig toegepaste materialen die afkomstig zijn van AEEA en van onderdelen van AEEA, wordt de voor die ramingen gebruikte methode in het kwaliteitscontroleverslag beschreven.

Artikel 3

Dit besluit is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 17 december 2019.

Voor de Commissie

Virginijus SINKEVIČIUS

Lid van de Commissie


(1)  PB L 197 van 24.7.2012, blz. 38.

(2)  Richtlijn (EU) 2018/849 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 tot wijziging van de Richtlijnen 2000/53/EG betreffende autowrakken, 2006/66/EG inzake batterijen en accu’s, alsook afgedankte batterijen en accu’s, en 2012/19/EU betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (PB L 150 van 14.6.2018, blz. 93).

(3)  Uitvoeringsverordening (EU) 2017/699 van de Commissie van 18 april 2017 tot vaststelling van een gemeenschappelijke methode voor de berekening van het gewicht van de in elke lidstaat in de handel gebrachte elektrische en elektronische apparatuur (EEA) en van een gemeenschappelijke methode voor de berekening van de hoeveelheid gegenereerde afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in gewicht in elke lidstaat (PB L 103 van 19.4.2017, blz. 17).

(4)  Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende afvalstoffen en tot intrekking van een aantal richtlijnen (PB L 312 van 22.11.2008, blz. 3).


BIJLAGE I

IN ARTIKEL 1, LID 2, BEDOELDE PUNTEN WAAROP AFVALMATERIALEN DIE AFKOMSTIG ZIJN VAN AEEA IN DE RECYCLINGHANDELING BINNENKOMEN

Materiaal

Binnenkomst in de recyclinghandeling

Glas

Gesorteerd glas dat geen verdere verwerking ondergaat voordat het een glasoven ingaat of gebruikt wordt bij de productie van filtreermedia, schuurmateriaal, en isolatiemateriaal en bouwmateriaal op glasbasis.

Metalen

Gesorteerd metaal dat geen verdere verwerking ondergaat voordat het een metaalsmelterij of oven ingaat.

Kunststoffen

Kunststoffen, per polymeer gescheiden, die vóór het pelletiseren, extruderen of vormen van gietvormen geen verdere verwerking ondergaan.

Kunststofschilfers die niet verder worden verwerkt voordat ze in een eindproduct worden gebruikt.

Hout

Gesorteerd hout dat vóór gebruik bij de productie van spaanplaat niet verder behandeld wordt.

Gesorteerd hout dat als input een composteringshandeling ingaat.

Textiel

Gesorteerd textiel dat niet verder wordt verwerkt voordat het wordt gebruikt voor de productie van textielvezels, lompen of granulaten.

Onderdelen van AEEA die uit meerdere materialen bestaan

Metalen, kunststoffen, glas, hout, textiel en andere materialen die het resultaat zijn van de verwerking van onderdelen van AEEA (bv. materialen die het resultaat zijn van de verwerking van printplaten) die recycling ondergaan.


BIJLAGE II

FORMAAT VOOR DE RAPPORTAGE VAN GEGEVENS VOOR DE TOEPASSING VAN RICHTLIJN 2012/19/EU BETREFFENDE AEEA

Tabel 1

In de handel gebrachte elektrische en elektronische apparatuur (EEA), geproduceerde en ingezamelde afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) en AEEA-inzamelingspercentage

 

1

2

3

4

5

6

Productcategorie

In de handel gebrachte EEA

Geproduceerde AEEA

AEEA die is ingezameld bij particuliere huishoudens

AEEA die is ingezameld bij andere gebruikers dan particuliere huishoudens

Totaal Ingezamelde AEEA

AEEA-inzamelingspercentage (%)

Methode

Totaal gewicht (ton)

Totaal gewicht (ton)

Totaal gewicht (ton)

Totaal gewicht (ton)

Totaal gewicht (ton)

A. gebaseerd op de in de handel gebrachte EEA (%)

B. gebaseerd op de geproduceerde AEEA (%)

1.

Warmte- of koude-uitwisselende apparatuur

 

 

 

 

 

 

 

2.

Schermen, monitors en apparatuur met schermen die een oppervlakte hebben van meer dan 100 cm2

 

 

 

 

 

 

 

3.

Lampen

 

 

 

 

 

 

 

4.

Grote apparatuur  (1)

(met een buitenafmeting van meer dan 50 cm)

 

 

 

 

 

 

 

4a.

Grote apparatuur, met uitzondering van fotovoltaïsche panelen  (1)

 

 

 

 

 

 

 

4b.

Fotovoltaïsche panelen  (1)

 

 

 

 

 

 

 

5.

Kleine apparatuur

(zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm)

 

 

 

 

 

 

 

6.

Kleine IT- en telecommunicatieapparatuur

(zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm)

 

 

 

 

 

 

 

Totaal

 

 

 

 

 

 

 

Opmerkingen:

Lichtgrijze vakjes betekenen dat de rapportage van de desbetreffende gegevens vrijwillig is.

Donkergrijze vakjes betekenen dat de rapportage van de desbetreffende gegevens verplicht of vrijwillig kan zijn krachtens artikel 2, lid 6, van Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/… van de Commissie van 17 december 2019 tot vaststelling van voorschriften voor de berekening, de verificatie en de verslaglegging van gegevens en tot vaststelling van verslagleggingsmodellen voor de toepassing van Richtlijn 2012/19/EU van het Europees Parlement en de Raad betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) (PB L 330 van 20.12.2019, blz. XX).

De lidstaten maken onderscheid tussen echte nullen (0 ton) en ontbrekende waarden/onbekende hoeveelheden. Zij vullen “0” in om nul ton te rapporteren en “M” indien de gegevens onbekend zijn.


Tabel 2

Voorbereiding voor hergebruik, recycling en terugwinning van AEEA, verwerking van AEEA in elke lidstaat en uitgevoerde AEEA en percentages voorbereiding voor hergebruik, recycling en terugwinning

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Productcategorie

Voorbereiding voor hergebruik

Recycling

Voorbereiding voor hergebruik en recycling

Voorbereiding voor hergebruik en recyclingpercentage

Terugwinning

Terugwinningspercentage

AEEA die in de lidstaat is behandeld

AEEA die in een andere lidstaat is behandeld

AEEA die buiten de Unie is behandeld

Totaal gewicht (ton)

Totaal gewicht (ton)

Totaal gewicht (ton)

%

Totaal gewicht (ton)

%

Totaal gewicht (ton)

Totaal gewicht (ton)

Totaal gewicht (ton)

1.

Warmte- of koude-uitwisselende apparatuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Schermen, monitors en apparatuur met schermen die een oppervlakte hebben van meer dan 100 cm2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Lampen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Grote apparatuur  (2)

(met een buitenafmeting van meer dan 50 cm)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4a.

Grote apparatuur, met uitzondering van fotovoltaïsche panelen  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4b.

Fotovoltaïsche panelen  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Kleine apparatuur

(zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Kleine IT- en telecommunicatieapparatuur

(zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totaal

 

 

 

 

 

 

 

 

Opmerkingen:

De lidstaten maken onderscheid tussen echte nullen (0 ton) en ontbrekende waarden/onbekende hoeveelheden. Zij vullen “0” in om nul ton te rapporteren en “M” indien de gegevens onbekend zijn.


(1)  Voor de rapportage wordt categorie 4, “Grote apparatuur”, onderverdeeld in subcategorie “4a: Grote apparatuur, met uitzondering van fotovoltaïsche panelen” en subcategorie “4b: Fotovoltaïsche panelen”. De lidstaten rapporteren gegevens onder de subcategorieën 4a en 4b en houden de optellijn voor categorie 4 leeg. Indien een lidstaat niet in staat is om gegevens in de subcategorie 4a of 4b in te delen, vult hij alleen de cellen in de verschillende kolommen in de optellijn voor categorie 4 in.

(2)  Voor de rapportage wordt categorie 4, “Grote apparatuur”, onderverdeeld in subcategorie “4a: Grote apparatuur, met uitzondering van fotovoltaïsche panelen” en subcategorie “4b: Fotovoltaïsche panelen”. De lidstaten rapporteren gegevens onder de subcategorieën 4a en 4b en houden de optellijn voor categorie 4 leeg. Indien een lidstaat niet in staat is om gegevens in de subcategorie 4a of 4b in te delen, vult hij alleen de cellen in de verschillende kolommen in de optellijn voor categorie 4 in.


BIJLAGE III

FORMAAT VOOR HET KWALITEITSCONTROLEVERSLAG DAT DE IN BIJLAGE II BEDOELDE GEGEVENS VERGEZELT

DEEL 1

ALGEMENE INFORMATIE

Lidstaat

...

Titel

Kwaliteitscontroleverslag voor de gegevens die zijn ingediend voor de toepassing van Richtlijn 2012/19/EU van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (PB L 197 van 24.7.2012, blz. 38).

Organisatie die de gegevens en het kwaliteitscontroleverslag indient

...

Contactpersoon/contactgegevens

...

Referentiejaar

...

Datum van indiening/versie van het kwaliteitscontroleverslag

...

Verzoek om vertrouwelijke behandeling

Dit kwaliteitscontroleverslag wordt bekendgemaakt

aan het publiek (op de website van de Commissie):

☒ Ja/☐ Ja, met uitzondering van (de) punt(en): ...

☐ Neen

Zo neen, gelieve expliciete informatie te verstrekken over welke punten vertrouwelijk moeten zijn en waarom: ...

aan de leden van het Comité voor technische aanpassing (TAC) en de Deskundigengroep inzake afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA):

☐ Ja/☐ Ja, met uitzondering van (de) punt(en): ...

☐ Neen

Zo neen, gelieve expliciete informatie te verstrekken over welke punten vertrouwelijk moeten zijn en waarom: ...

DEEL 2

GEGEVENSBRON, PROCEDURE VOOR DE VALIDERING VAN GEGEVENS EN DEKKING

A.   Gebruikte methoden en gegevensbronnen

A.1:    Methode voor de berekening van de hoeveelheid in de handel gebrachte EEA

Gelieve aan te geven welke methode is toegepast voor de berekening van de in de handel gebrachte hoeveelheid EEA overeenkomstig Uitvoeringsverordening (EU) 2017/699 van de Commissie van 18 april 2017 tot vaststelling van een gemeenschappelijke methode voor de berekening van het gewicht van de in elke lidstaat in de handel gebrachte elektrische en elektronische apparatuur (EEA) en van een gemeenschappelijke methode voor de berekening van de hoeveelheid gegenereerde afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in gewicht in elke lidstaat (PB L 103 van 19.4.2017, blz. 17).

...

A.2:   Methode voor de berekening van het AEEA-inzamelingspercentage

Gelieve aan te geven welke methode is toegepast voor de berekening van het AEEA-inzamelingspercentage.

Indien de toegepaste methode is gebaseerd op de gemiddelde gewichtshoeveelheid EEA die in de drie voorgaande jaren in de handel is gebracht, gelieve dan gegevens te verstrekken over de EEA die in de drie jaren voorafgaand aan het referentiejaar in de handel is gebracht:

 

Totaal gewicht (ton) van EEA die in een lidstaat in de handel is gebracht

Jaar (één jaar vóór het referentiejaar)

 

Jaar (twee jaar vóór het referentiejaar)

 

Jaar (drie jaar vóór het referentiejaar)

 

Gemiddelde gewicht van de drie jaren =

(som van de lijnen 1 + 2 + 3, gedeeld door 3)

 

A.3:    Gegevensbron

Gelieve een beschrijving te geven van de gegevensbron voor de onderstaande punten (bv. telling/nationale statistieken/rapportageverplichtingen voor ondernemingen of gecertificeerde bedrijfsonderdelen/agentschappen/verenigingen/enquêtes over de samenstelling van afval/specifieke effectbeoordelingen die in het nationale recht kunnen bestaan en de relevante regelgeving).

a)   In de handel gebrachte EEA (tabel 1: kolom 1)

Gelieve te specificeren welke bronnen zijn gebruikt voor het verzamelen van gegevens over in de handel gebrachte EEA.

...

b)   Geproduceerde AEEA (tabel 1: kolom 2)

Gelieve de gegevens over het gewicht van de geproduceerde AEEA, berekend met het berekeningsinstrument voor AEEA, te rapporteren en eventuele gegevensupdates van het berekeningsinstrument voor AEEA te vermelden.

Opgave van deze gegevens is verplicht voor lidstaten die het AEEA-inzamelingspercentage rapporteren dat wordt berekend op basis van de geproduceerde AEEA. Opgave van deze gegevens is vrijwillig voor lidstaten die het AEEA-inzamelingspercentage rapporteren dat wordt berekend op basis van het gemiddelde gewicht van de EEA die in de drie voorgaande jaren in de handel is gebracht.

...

c)   Ingezamelde AEEA (tabel 1: kolommen 3, 4, 5 en 6)

Gelieve te specificeren welke bronnen zijn gebruikt voor het verzamelen van gegevens over langs alle wegen ingezamelde AEEA. Gelieve er rekening mee te houden dat krachtens artikel 7, lid 2, van Richtlijn 2012/19/EU de ingezamelde hoeveelheid AEEA gelijk is aan de hoeveelheid AEEA die:

a) is ontvangen door inzamelings- en verwerkingsinrichtingen;

b) is ontvangen door distributeurs;

c) door producenten of derden die in hun naam handelen, gescheiden is ingezameld.

Gelieve specifiek aan te geven of er overeenkomstig artikel 5 van Richtlijn 2012/19/EU systemen zijn ingevoerd waardoor houders en distributeurs AEEA ten minste zonder kosten kunnen inleveren, en informatie te verstrekken over de gegevens die u van deze systemen kunt ontvangen.

...

d)   Voorbereiding voor hergebruik, recycling en terugwinning van AEEA (tabel 2: kolommen 1, 2 en 5)

Gelieve er rekening mee te houden dat u krachtens artikel 11, lid 2, van Richtlijn 2012/19/EU moet gebruikmaken van gegevens over het gewicht aan AEEA en de onderdelen, materialen en stoffen ervan die de inrichting voor voorbereiding voor hergebruik of voor recycling of voor nuttige toepassing binnenkomen (input), na passende verwerking overeenkomstig artikel 8, lid 2, van Richtlijn 2012/19/EU.

Gelieve te specificeren welke bronnen zijn gebruikt voor de gegevens over de voorbereiding voor hergebruik, de recycling en de nuttige toepassing van AEEA overeenkomstig artikel 11, lid 4, van Richtlijn 2012/19/EU.

Gelieve het onderscheid aan te geven tussen de input van een inrichting voor voorbereiding voor hergebruik, van een recyclinginrichting, van een verbrandingsproces (of smeltproces) of van de inrichting voor de terugwinning (van energie).

...

e)   Behandelde AEEA (tabel 2: kolommen 7, 8 en 9)

Gelieve te specificeren welke bronnen zijn gebruikt voor het verzamelen van gegevens over in de lidstaat behandelde AEEA en over in een andere lidstaat of buiten de Unie behandelde AEEA.

Gelieve ook een algemene beschrijving van de in de lidstaten beschikbare verwerkingssystemen te geven en aan te geven of de verwerkingseisen of de minimumkwaliteitsnormen voor de verwerking van ingezamelde AEEA in de lidstaat verschillen van of verder gaan dan die van bijlage VII bij Richtlijn 2012/19/EU. Gelieve in dat geval een beschrijving te geven van deze eisen of normen.

...

B.   Kwaliteit van gegevensbronnen/Procedure voor de validering van gegevens

B.1:    Kwaliteit van gegevensbronnen

Gelieve een beschrijving te geven van de kwaliteit van de verschillende gebruikte bronnen (met inbegrip van uitdagingen met betrekking tot de kwaliteit van de gegevens en hoe u van plan bent de kwaliteit in de toekomst te verbeteren).

...

B.2:    Kwaliteit van ramingen inzake in verschillende categorieën in de handel gebrachte EEA

Indien gegevens, alvorens door de lidstaten te worden verzameld, door marktdeelnemers worden verzameld in andere EEA-categorieën dan die genoemd in Richtlijn 2012/19/EU of in subcategorieën, gelieve dan uit te leggen welke categorieën of subcategorieën van EEA worden gebruikt en hoe gegevens van deze categorieën worden omgezet in gegevens van de EEA-categorieën van Richtlijn 2012/19/EU.

B.3:    Toezicht op de verwezenlijking van de streefcijfers

Gelieve een beschrijving te geven van de nationale maatregelen ter bevordering van de verwezenlijking van de streefcijfers inzake inzameling, voorbereiding voor hergebruik en recycling, en nuttige toepassing.

Gelieve ook informatie te verstrekken over maatregelen die zijn genomen om overeenkomstig artikel 14 van Richtlijn 2012/19/EU gebruikers van EEA te informeren en hun deelname aan het beheer van AEEA aan te moedigen.

Indien hoeveelheden AEEA worden gerapporteerd die “in andere lidstaten zijn behandeld” of “buiten de EU zijn behandeld”, gelieve dan te specificeren:

of deze uitvoer in aanmerking wordt genomen voor de berekening van de terugwinningspercentages en de percentages voorbereiding voor hergebruik en recycling;

hoe de terugwinningspercentages en de percentages voorbereiding voor hergebruik en recycling voor die uitgevoerde hoeveelheden zijn verkregen.

Indien voor de goedkeuring van de uitvoer door de bevoegde autoriteiten naast het krachtens artikel 10, lid 2, van Richtlijn 2012/19/EU vereiste bewijsmateriaal nog aanvullende bescheiden vereist zijn, gelieve dan de vereiste bescheiden te beschrijven.

...

B.4:    Afstemming en consistentie van gegevens

Gelieve een beschrijving te geven van acties die worden ondernomen ter voorkoming van dubbeltelling van ingevoerde AEEA die niet meegeteld mag worden voor het behalen van de streefcijfers en niet onder verwerking, voorbereiding voor hergebruik, recycling en nuttige toepassing in de lidstaat van invoer wordt gerapporteerd.

Gelieve een beschrijving te geven van correcties voor invoer en uitvoer bijvoorbeeld om rekening te houden met particuliere invoer en uitvoer of misleidende verklaringen (gebruikte EEA in plaats van AEEA) of andere.

...

B.5:    Procedure voor de validering van gegevens

Gelieve een beschrijving te geven van de voor de validering van de gegevens toegepaste procedure.

Gelieve ook nadere gegevens te verstrekken over de inspectie- en toezichtsystemen die in de lidstaat worden toegepast om de uitvoering van Richtlijn 2012/19/EU te controleren.

...

C.   Volledigheid/Dekking

C.1: Dekken de hierboven behandelde gegevensbronnen de volledige sector?

☐ Ja/☐ Neen


C.2: Wordt overeenkomstig Uitvoeringsverordening (EU) 2017/699 gebruikgemaakt van onderbouwde ramingen met betrekking tot in de handel gebrachte EEA?

☐ Ja/☐ Neen


C.3: Wordt gebruikgemaakt van onderbouwde ramingen met betrekking tot ingezamelde en behandelde AEEA waarmee rekening wordt gehouden voor de rapportage met betrekking tot het behalen van de desbetreffende streefcijfers?

☐ Ja/☐ Neen

Zo ja, gelieve een beschrijving te geven van de methodiek voor het verkrijgen van dergelijke ramingen en de nodige bewijsstukken voor dergelijke ramingen te verstrekken.

...


C.4: Wordt gebruikgemaakt van onderbouwde ramingen met betrekking tot het gemiddelde percentage gerecycleerde en nuttig toegepaste materialen die afkomstig zijn van AEEA en van onderdelen van AEEA waarmee rekening wordt gehouden voor de rapportage met betrekking tot het behalen van de desbetreffende streefcijfers?

☐ Ja/☐ Neen

Zo ja, gelieve een beschrijving te geven van de methodiek voor het verkrijgen van dergelijke ramingen en de nodige bewijsstukken voor dergelijke ramingen te verstrekken.

...


C.5: Welk deel (%) van de ingezamelde en behandelde AEEA valt onder de rapportageregeling of zal naar schatting onder die regeling vallen?

...

D.   Overige

D.1:   Ontbrekende gegevens

Indien verplichte gegevens ontbreken, gelieve dan aan te geven waarom die gegevens ontbreken en informatie te verstrekken over de maatregelen die zijn genomen om deze situatie te verhelpen.

...

D.2:   Geloofwaardigheidscontrole

Gelieve aan te geven of zich een van de volgende situaties heeft voorgedaan:

1.

De hoeveelheid in de handel gebrachte EEA bedraagt minder dan 10 kg per inwoner per jaar.

☐ Ja/☐ Neen

2.

De hoeveelheid ingezamelde AEEA is groter dan de hoeveelheid in de handel gebrachte EEA.

☐ Ja/☐ Neen

3.

Is het AEEA-inzamelingspercentage hoger dan 75 % van de in de handel gebrachte EEA of hoger dan 100 % van de geproduceerde AEEA?

☐ Ja/☐ Neen

4.

De hoeveelheid behandelde AEEA is groter dan de hoeveelheid ingezamelde AEEA.

☐ Ja/☐ Neen

5.

De hoeveelheid gerecycleerde AEEA (met inbegrip van voorbereiding voor hergebruik) is groter dan de hoeveelheid teruggewonnen AEEA (met inbegrip van voorbereiding voor hergebruik).

☐ Ja/☐ Neen

6.

Het recyclingpercentage (met inbegrip van voorbereiding voor hergebruik) bedraagt meer dan 95 %.

☐ Ja/☐ Neen

7.

Het terugwinningspercentage (met inbegrip van voorbereiding voor hergebruik) bedraagt meer dan 99 %.

☐ Ja/☐ Neen

8.

Onderbrekingen in de tijdreeksen (belangrijke veranderingen in de hoeveelheden die in de loop van de jaren zijn gerapporteerd)

☐ Ja/☐ Neen

Indien het antwoord op een of meer van de vragen bevestigend is, gelieve dan aanvullende informatie over de vastgestelde hoeveelheid of het vastgestelde percentage te verstrekken.

...

E.   Verschillen ten opzichte van de in voorgaande jaren gerapporteerde gegevens

Gelieve een beschrijving te geven van en uitleg te geven over eventuele belangrijke methodologische verschillen tussen de methode voor het verzamelen van de gegevens of de validering van de gegevens of de methoden die worden toegepast voor de berekening van de AEEA-inzamelings- en terugwinningspercentages voor het huidige referentiejaar enerzijds en de methoden die voor de voorgaande referentiejaren zijn toegepast anderzijds.

...

F.   Belangrijkste nationale websites, referentiedocumenten en publicaties

Gelieve alle andere relevante informatiebronnen te vermelden, met inbegrip van verslagen over aspecten van de gegevenskwaliteit, dekking of andere aspecten van de handhaving, zoals verslagen van organisaties voor producentenverantwoordelijkheid over de resultaten die zijn geboekt op het gebied van de inzameling, de verwerking en de recycling van AEEA, verslagen over beste praktijken op het gebied van de inzameling en de verwerking van AEEA, verslagen over de invoer en de uitvoer van AEEA en alle andere bronnen van gegevens en informatie in verband met AEEA.

...


Top