EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0671

2008/671/EG: Beschikking van de Commissie van 5 augustus 2008 betreffende het geharmoniseerde gebruik van het radiospectrum in de 5875 - 5905 MHz-frequentieband voor veiligheidsgerelateerde toepassingen van intelligente vervoerssystemen (ITS) (Kennisgeving geschied onder nummer C(2008) 4145) (Voor de EER relevante tekst)

PB L 220 van 15.8.2008, p. 24–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dit document is verschenen in een speciale editie. (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 08/10/2020; opgeheven door 32020D1426 De einddatum van de geldigheid is gebaseerd op de datum van bekendmaking van de intrekkingshandeling die van kracht wordt op de datum van kennisgeving ervan. Van de intrekkingshandeling is kennisgeving gedaan, maar omdat de datum van kennisgeving niet beschikbaar is in EUR-Lex, wordt de datum van bekendmaking gebruikt.

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/671/oj

15.8.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 220/24


BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 5 augustus 2008

betreffende het geharmoniseerde gebruik van het radiospectrum in de 5 875-5 905 MHz-frequentieband voor veiligheidsgerelateerde toepassingen van intelligente vervoerssystemen (ITS)

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2008) 4145)

(Voor de EER relevante tekst)

(2008/671/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Beschikking nr. 676/2002/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake een regelgevingskader voor het radiospectrumbeleid in de Europese Gemeenschap (Radiospectrumbeschikking) (1), met name op artikel 4, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De Raad (2) en het Europees Parlement (3) hebben onderstreept hoe belangrijk het is de verkeersveiligheid in Europa te verbeteren. Intelligente vervoerssystemen (ITS), die informatie- en communicatietechnologieën ICT introduceren in de vervoersinfrastructuur en in voertuigen om potentieel gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen en het aantal verkeersongelukken te verminderen, spelen een vitale rol in een geïntegreerde aanpak van verkeersveiligheid (4).

(2)

Doelmatig en samenhangend gebruik van radiospectrum is van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van nieuwe draadloze apparatuur in de Gemeenschap (5).

(3)

ITS omvatten coöperatieve systemen die gebaseerd zijn op voertuig-voertuig-, voertuig-infrastructuur-, en infrastructuur-voertuigcommunicatie voor de realtime-overdracht van informatie. Deze systemen kunnen belangrijke verbeteringen betekenen voor de doelmatigheid van het vervoersysteem, wat betreft de veiligheid voor alle weggebruikers en de kwaliteit van de verplaatsingen. Om deze doelstellingen te kunnen bereiken, moet de communicatie tussen voertuigen en wegeninfrastructuur betrouwbaar en snel zijn.

(4)

Gezien de mobiliteit van voertuigen en de noodzaak te zorgen voor de voltooiing van de interne markt en een verbetering van de verkeersveiligheid in heel Europa, zou spectrum dat gebruikt wordt door ITS-coöperatieve systemen op een geharmoniseerde wijze in heel de Europese Unie beschikbaar moeten worden gesteld.

(5)

Overeenkomstig artikel 4, lid 2, van Beschikking nr. 676/2002/EG, heeft de Commissie op 5 juli 2006 de Europese Conferentie van Post- en Telecommunicatieadministraties (CEPT) een mandaat gegeven om na te gaan welke eisen er zijn wat betreft radiospectrum voor toepassingen die voor de veiligheid van essentieel belang zijn in de context van ITS en coöperatieve systemen en om technische compatibiliteitstudies uit te voeren tussen ITS-toepassingen die van essentieel belang zijn voor de veiligheid en radiodiensten die in de desbetreffende frequentiebanden mogelijk beïnvloed kunnen worden. De CEPT kreeg tevens tot taak plannen te ontwikkelen voor een optimale benutting van frequenties die geschikt zijn bevonden voor ITS.

(6)

De relevante resultaten van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd door de CEPT vormen de technische basis voor deze beschikking.

(7)

In haar verslag van 21 december 2007 (CEPT-verslag 20) stelde de CEPT vast dat de 5 GHz-band, en met name het bereik tussen 5 875 en 5 905 MHz, geschikt was voor ITS-toepassingen die verband houden met de veiligheid en de verkeersveiligheid verbeteren door de automobilist en het voertuig meer informatie te verschaffen over de omgeving, andere voertuigen en andere weggebruikers. Voorts zijn ITS compatibel met alle diensten die werden onderzocht in die band en met alle andere bestaande diensten die werden onderzocht onder 5 850 MHz en boven 5 925 MHz, zo lang zij voldoen aan bepaalde emissiegrenswaarden die zijn vastgesteld in het CEPT-verslag. Wanneer de keuze zou vallen op deze band zou dat ook stroken met het spectrumgebruik in andere regio’s van de wereld en op die manier wereldwijde harmonisatie bevorderen. ITS zou bovendien geen aanspraak kunnen maken op bescherming tegen grondstations voor vaste satellietdiensten (FSS) en ongewenste emissies van ITS-apparatuur zouden beperkt moeten worden om FSS te beschermen.

(8)

Het Europees Normalisatie-Instituut voor Telecommunicatie (ETSI) legt de laatste hand aan de geharmoniseerde norm EN 302 571 overeenkomstig de CEPT-compatibiliteitsstudies om het vermoeden van overeenstemming te geven met artikel 3, lid 2, van Richtlijn 1999/5/EG van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 1999 betreffende radioapparatuur en telecommunicatie-eindapparatuur en de wederzijdse erkenning van hun conformiteit (6), en er zo voor te zorgen dat conforme ITS-apparatuur geen schadellijke interferentie veroorzaakt. ITS-zenders zouden optimaal gebruik moeten maken van het spectrum en hun uitgezonden vermogen tot het minimum moeten beperken om het aan ITS toegewezen spectrum doelmatig te gebruiken en schadelijke interferentie te vermijden.

(9)

De norm bepaalt derhalve dat transmitted power control (TPC) wordt toegepast met een bereik van ten minste 30 dB op het maximaal uitgezonden vermogen van 33 dBm gemiddelde e.i.r.p. Als bepaalde fabrikanten de in deze norm beschreven technieken niet willen gebruiken, zouden alternatieve methoden een niveau van storingsbeperking moeten bieden dat ten minste equivalent is aan dat van de norm.

(10)

Harmonisering in het kader van deze beschikking zou niet mogen betekenen dat een lidstaat niet langer voor zover gerechtvaardigd overgangsperioden of regelingen voor het delen van spectrum kan toepassen.

(11)

Verwacht wordt dat lidstaten spectrum beschikbaar zullen stellen voor ITS-voertuig-voertuigcommunicatie binnen de periode van zes maanden waarbinnen zij op grond van de beschikking de frequentieband 5 875-5 905 MHz moeten toewijzen. Voor sommige lidstaten kan het wat ITS infrastructuur-voertuig- en voertuig-infrastructuurcommunicatie betreft echter moeilijk blijken binnen deze termijn een passend kader of een coördinatiemechanisme op te zetten voor het afgeven van vergunningen. Vertragingen bij het beschikbaar stellen van spectrum die deze termijn overschrijden kunnen negatieve gevolgen hebben voor de algemene invoering van ITS-toepassingen gerelateerd aan veiligheid in de Europese Unie en zouden derhalve beperkt moeten blijven en naar behoren moeten worden gerechtvaardigd.

(12)

Gezien de ontwikkelingen van de markt en van de technologie kan het nodig zijn de draagwijdte en de toepassing van deze beschikking in de toekomst te herzien, uitgaande met name van informatie van de lidstaten over dergelijke ontwikkelingen de evolutie.

(13)

De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Radiospectrumcomité,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Deze beschikking heeft tot doel de voorwaarden voor de beschikbaarstelling en het doelmatig gebruik van de frequentieband 5 875-5 905 MHz voor veiligheidsgerelateerde toepassingen van intelligente vervoerssystemen (ITS) in de Gemeenschap te harmoniseren.

Artikel 2

In dit besluit wordt verstaan onder:

1.

„Intelligente vervoerssystemen”: uiteenlopende systemen en diensten die gebaseerd zijn op informatie- en communicatietechnologieën, met inbegrip van verwerking, controle, plaatsbepaling, communicatie en elektronica die worden toegepast op een wegvervoerssysteem.

2.

„Gemiddeld equivalent isotroop uitgestraald vermogen (e.i.r.p.)”: e.i.r.p. gedurende het zendsignaal dat, bij toepassing van vermogensregeling, overeenkomt met het hoogste vermogen.

Artikel 3

1.   De lidstaten wijzen de frequentieband 5 875-5 905 MHz uiterlijk zes maanden na de inwerkingtreding van deze beschikking toe voor intelligente vervoerssytemen en stellen de frequentieband, zodra dit redelijkerwijze mogelijk is, op niet-exclusieve basis beschikbaar.

Een dergelijke toewijzing dient in overeenstemming te zijn met de in de bijlage vermelde parameters.

2.   In afwijking van het bepaalde in lid 1 kunnen de lidstaten verzoeken om overgangsperioden en/of regelingen voor gedeeld radiospectrumgebruik overeenkomstig artikel 4, lid 5, van de Radiospectrumbeschikking.

Artikel 4

De lidstaten zien toe op het gebruik van de 5 875-5 905 MHz-band en brengen verslag uit over hun bevindingen aan de Commissie met het oog op een eventuele herziening van deze beschikking.

Artikel 5

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 5 augustus 2008.

Voor de Commissie

Viviane REDING

Lid van de Commissie


(1)  PB L 108 van 24.4.2002, blz. 1.

(2)  Conclusies van de Raad 15101/03 van 5 december 2003 en Verona 2 conclusies van 26 oktober 2004.

(3)  PB C 244 E van 18.10.2007, blz. 220.

(4)  COM(2006) 314.

(5)  Conclusies van de Raad 15530/04 en 15533/04 van 3.12.2004.

(6)  PB L 91 van 7.4.1999, blz. 10. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1882/2003 (PB L 284 van 31.10.2003, blz. 1).


BIJLAGE

Technische parameters voor veiligheidsgerelateerde toepassingen van intelligente vervoerssystemen in the 5 875–5 905 MHz-band

Parameter

Waarde

Maximale spectrale vermogensdichtheid (gemiddelde e.i.r.p.)

23 dBm/MHz

Maximale totale zendvermogen (gemiddelde e.i.r.p.)

33 dBm

Regels voor de kanaaltoegang en bezetting

Technieken om interferentie te onderdrukken, die ten minste gelijkwaardig presteren als de technieken die zijn beschreven in de geharmoniseerde normen welke zijn vastgesteld in het kader van Richtlijn 1999/5/EG, zijn verplicht. Hiervoor is een transmitter power control (TPC) nodig met een bereik van ten minste 30 dB.


Top