Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019L1832

    Komission direktiivi (EU) 2019/1832, annettu 24 päivänä lokakuuta 2019, neuvoston direktiivin 89/656/ETY liitteiden I, II ja III muuttamisesta puhtaasti teknisten mukautusten osalta

    C/2019/7529

    EUVL L 279, 31.10.2019, p. 35–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2019/1832/oj

    31.10.2019   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 279/35


    KOMISSION DIREKTIIVI (EU) 2019/1832,

    annettu 24 päivänä lokakuuta 2019,

    neuvoston direktiivin 89/656/ETY liitteiden I, II ja III muuttamisesta puhtaasti teknisten mukautusten osalta

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon työntekijöiden työpaikalla käyttämille henkilönsuojaimille turvallisuutta ja terveyttä varten asetettavista vähimmäisvaatimuksista 30 päivänä marraskuuta 1989 annetun neuvoston direktiivin 89/656/ETY (1) ja erityisesti sen 9 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin (2) – jota koskeva julistus annettiin Göteborgissa 17 päivänä marraskuuta 2017 – periaatteen 10 mukaan jokaisella työntekijällä on oikeus terveelliseen, turvalliseen ja asianmukaiseen työympäristöön. Työntekijöiden oikeus korkeatasoiseen työterveyden ja työturvallisuuden suojeluun ja työympäristöön, joka on mukautettu heidän ammatillisiin tarpeisiinsa ja joka mahdollistaa heille pidemmän osallistumisen työmarkkinoille, sisältää henkilönsuojainten käytön työpaikalla, jos riskejä ei voida välttää tai riittävästi rajoittaa muilla työn organisoinnin keinoilla, toimenpiteillä, menetelmillä tai menettelytavoilla.

    (2)

    Työntekijöiden työterveyttä ja -turvallisuutta koskevien direktiivien, direktiivi 89/656/ETY mukaan luettuna, täytäntöönpanosta tehtiin jälkiarviointi eli ns. REFIT-arviointi. Arvioinnissa tarkasteltiin direktiivien merkityksellisyyttä, tutkimusta ja uutta tieteellistä tietämystä asiaan liittyvillä eri aloilla. REFIT-arvioinnissa, johon viitataan komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa (3), todetaan muun muassa, että henkilönsuojainten käyttö koskee arviolta noin 40:ää prosenttia EU:n työvoimasta, koska työpaikan riskejä ei voida välttää muilla keinoin, ja että direktiivin 89/656/ETY täytäntöönpanossa esiintyviin vaikeuksiin on puututtava.

    (3)

    Tiedonannossaan ”Turvallisempi ja terveellisempi työ kaikille – EU:n työterveys- ja työturvallisuuslainsäädännön uudistaminen” (4) komissio toisti, että REFIT-arvioinnin mukaan unionin työterveys- ja turvallisuuslainsäädäntö on yleisesti ottaen tehokas ja tarkoituksenmukainen mutta että vanhentuneiden sääntöjen ajantasaistaminen ja suojelun, sääntöjen noudattamisen ja noudattamisen valvonnan parantaminen ja laajentaminen käytännössä on tarpeen. Komissio korostaa, että on erityisesti tarpeen tarkastella henkilönsuojainten määritelmää ja niiden käyttöä eri palveluissa ja eri aloilla, kuten direktiivin 89/656/ETY 2 artiklassa säädetään.

    (4)

    Direktiivissä 89/656/ETY vahvistetaan työntekijöiden työssään käyttämien henkilönsuojainten käyttöä koskevat vähimmäisvaatimukset – niitä on käytettävä, jos riskejä ei voida välttää tai riittävästi rajoittaa yleisin teknisin suojelukeinoin taikka työn organisoinnin toimenpiteillä, menetelmillä tai menettelytavoilla. Direktiivin 89/656/ETY 6 artiklassa edellytettyjen yleisten sääntöjen vahvistamisen helpottamiseksi direktiivin 89/656/ETY liitteissä I, II ja III säädetään ei-sitovat ohjeet, joilla on tarkoitus helpottaa tai tukea asianmukaisten henkilönsuojainten valintaa tiettyjä riskejä, toimintoja ja aloja varten.

    (5)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2016/425 (5) vahvistetaan henkilönsuojainten suunnittelua, valmistamista ja kaupan pitämistä koskevat säännökset. Asetuksella (EU) 2016/425 muutettiin tuotteiden riskiluokitusta, jotta työnantajat voivat ymmärtää henkilönsuojainten tärkeyden ja näin ollen ottaa ne käyttöön, mikä selitetään tarkemmin henkilönsuojaimia koskevissa ohjeissa (6), joilla selvennetään asetuksessa (EU) 2016/425 tarkoitettuja menettelyjä ja seikkoja. On aiheellista saattaa ajan tasalle direktiivin 89/656/ETY liitteet I, II ja III, jotta varmistetaan johdonmukaisuus asetuksessa (EU) 2016/425 säädetyn riskiluokituksen kanssa ja jotta ne saatetaan vastaamaan asetuksessa (EU) 2016/425 käytettyä terminologiaa ja siinä tarkoitettuja henkilönsuojainten tyyppejä.

    (6)

    Direktiivin 89/656/ETY 4 artiklan 1 kohdassa säädetään, että työnantajien on annettava käyttöön henkilönsuojaimet, jotka ovat suunnittelussa ja valmistuksessa huomioon otettavien unionin turvallisuus- ja terveysvaatimusten mukaiset. Kyseisen artiklan mukaan työnantajien, jotka antavat kyseisiä henkilönsuojaimia työntekijöidensä käyttöön, on varmistettava, että nämä henkilönsuojaimet täyttävät asetuksessa (EU) 2016/425 säädetyt vaatimukset.

    (7)

    Direktiivin 89/656/ETY liitteessä I on malli riskin arvioimiseksi henkilönsuojainten käytön kannalta, ja siinä esitetään riskityyppejä, joita työpaikoilla voi esiintyä henkilönsuojaimilla suojattavien kehon eri osien osalta. Liitettä I olisi muutettava työpaikoilla esiintyvien uudentyyppisten riskien ottamiseksi huomioon ja johdonmukaisuuden varmistamiseksi erityisesti asetuksessa (EU) 2016/425 käytetyn riskiluokituksen ja terminologian kanssa.

    (8)

    Direktiivin 89/656/ETY liitettä II, jossa on henkilönsuojaimia koskeva ohjeellinen, ei-tyhjentävä luettelo, olisi muutettava kyseisen direktiivin liitteessä I yksilöityjen uudentyyppisten riskien ottamiseksi huomioon. Liitettä II olisi muutettava myös siten, että siihen sisällytetään esimerkkejä markkinoilla nykyisin saatavilla olevista henkilönsuojaimista asetuksen (EU) 2016/425 ja siinä käytetyn terminologian mukaisesti.

    (9)

    Direktiivin 89/656/ETY liitteessä III on ohjeellinen, ei-tyhjentävä luettelo toiminnasta ja toiminta-aloista, jotka saattavat edellyttää henkilönsuojainten hankkimista; siinä tuodaan yhteen kyseisen direktiivin liitteessä I esitetyt riskiluokitukset ja kyseisen direktiivin liitteessä II kuvatut henkilönsuojainten tyypit. Direktiivin 89/656/ETY liite III olisi järjestettävä uudelleen, jotta varmistetaan johdonmukaisuus kyseisissä kolmessa liitteessä ja asetuksessa (EU) 2016/425 käytettyjen termien ja luokitusten välillä. Näin eri alojen ja toimialojen työnantajat voivat paremmin kartoittaa ja tarjota henkilönsuojaimia, jotka vastaavat kyseeseen tulevia toimintoja ja riskityyppejä, joille työntekijät altistuvat, kuten riskinarvioinnissa todetaan.

    (10)

    Työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavaa komiteaa kuultiin toimenpiteistä, jotka ovat seurausta komission tiedonannon ”Turvallisempi ja terveellisempi työ kaikille – EU:n työterveys- ja työturvallisuuslainsäädännön uudistaminen” antamisesta ja joita tarvitaan unionin työterveys- ja työturvallisuuslainsäädännön säilyttämiseksi tehokkaana ja tarkoituksenmukaisena.

    (11)

    Kuuden työterveys- ja työturvallisuuslainsäädäntöä koskevan direktiivin nykyaikaistamista koskevassa 6 päivänä joulukuuta 2017 antamassaan lausunnossa ”Opinion on the Modernisation of Six OSH Directives to Ensure Healthier and Safer Work for All” (7) työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antava komitea suositteli, että direktiiviä 89/656/ETY olisi muutettava sen merkityksellisyyden ja vaikuttavuuden lisäämiseksi.

    (12)

    Myöhemmässä 31 päivänä toukokuuta 2018 antamassaan lausunnossa henkilönsuojaindirektiivin liitteiden teknisistä päivityksistä ”Opinion on technical updates to the annexes of the Personal Protective Equipment Directive (89/656/EEC)” (8) työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antava komitea suositteli, että olisi toteutettava tietyt direktiivin 89/656/ETY liitteiden I, II ja III päivitykset ottaen huomioon alalla tapahtunut viimeisin tekninen kehitys ja varmistaen johdonmukaisuus asetuksen (EU) 2016/425 kanssa.

    (13)

    Komissiota avustivat direktiivin 89/656/ETY liitteiden I, II ja III ajantasaistamisen valmistelussa jäsenvaltioita edustavat asiantuntijat, jotka antoivat teknistä ja tieteellistä tukea.

    (14)

    Jäsenvaltiot ovat 28 päivänä syyskuuta 2011 annetun selittäviä asiakirjoja koskevan jäsenvaltioiden ja komission yhteisen poliittisen lausuman (9) mukaisesti sitoutuneet perustelluissa tapauksissa liittämään kansallisia täytäntöönpanotoimenpiteitä koskevaan ilmoitukseensa yhden tai useamman asiakirjan, joista käy ilmi direktiivin osien ja kansallisen lainsäädännön osaksi saattamiseen tarkoitettujen välineiden vastaavien osien suhde.

    (15)

    Tässä direktiivissä säädetyt toimenpiteet ovat neuvoston direktiivin 89/391/ETY (10) 17 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

    1 artikla

    Korvataan direktiivin 89/656/EY liitteet I, II ja III tämän direktiivin liitteellä.

    2 artikla

    1.   Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 20 päivänä marraskuuta 2021. Niiden on viipymättä toimitettava nämä säännökset kirjallisina komissiolle.

    Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne julkaistaan virallisesti. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

    2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä säännellyistä kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

    3 artikla

    Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    4 artikla

    Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 24 päivänä lokakuuta 2019.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  EYVL L 393, 30.12.1989, s. 18.

    (2)  Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari, marraskuu 2017, https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/social-summit-european-pillar-social-rights-booklet_fi.pdf

    (3)  SWD(2017) 10 final.

    (4)  COM(2017) 12.

    (5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/425, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2016, henkilönsuojaimista ja neuvoston direktiivin 89/686/ETY kumoamisesta (EUVL L 81, 31.3.2016, s. 51).

    (6)  PPE Regulation Guidelines – Guide to application of Regulation (EU) 2016/425 on personal protective equipment, https://ec.europa.eu/docsroom/documents/29201.

    (7)  Työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antava komitea, asiakirja 1718/2017.

    (8)  Työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antava komitea, asiakirja 443/18.

    (9)  EUVL C 369, 17.12.2011, s. 14.

    (10)  Neuvoston direktiivi 89/391/ETY, annettu 12 päivänä kesäkuuta 1989, toimenpiteistä työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen edistämiseksi työssä (EYVL L 183, 29.6.1989, s. 1).


    LIITE

    1)   

    Korvataan direktiivin 89/656/ETY liite I seuraavasti:

    ”LIITE I

    HENKILÖNSUOJAIMILLA SUOJATTAVIIN KEHONOSIIN LIITTYVÄT RISKIT (*)

    (*) Tämän riskien/kehonosien luettelon ei voida odottaa olevan tyhjentävä.

    Riskinarvioinnissa määritetään henkilönsuojaimen käyttöönoton tarve ja sen ominaisuudet tämän direktiivin säännösten mukaisesti.

    Image 1

    2)   

    Korvataan direktiivin 89/656/ETY liite II seuraavasti:

    ”LIITE II

    OHJEELLINEN LUETTELO HENKILÖNSUOJAINTYYPEISTÄ JA RISKEISTÄ, JOILTA NIILLÄ SUOJAUDUTAAN

    Välineet pään suojaamiseksi

    Kypärät ja/tai lakit/kypärämyssyt/päähineet seuraavilta suojautumiseksi:

    Putoavan tai sinkoutuvan esineen aiheuttama isku

    Törmääminen esteeseen

    Mekaaniset riskit (lävistys, hankaus)

    Staattinen puristus (sivusuuntainen ruhjoutuminen)

    Lämpöriskit (tuli, kuumuus, kylmyys, kuumat kiinteät aineet, mukaan luettuina sulat metallit)

    Sähköisku ja jännitetyö

    Kemialliset riskit

    Muu kuin ionisoiva säteily (UV-, infrapuna-, auringon- tai hitsaussäteily)

    Hiusverkot kietoutumisriskiltä suojautumiseksi

    Välineet kuulon suojaamiseksi

    Kupusuojaimet (mukaan luettuina esim. kypärään kiinnitetyt kupusuojaimet, aktiiviset ääntä vaimentavat kupusuojaimet, kommunikointijärjestelmällä varustetut kupusuojaimet)

    Korvatulpat (mukaan luettuina esim. äänitason mukaan toimivat korvatulpat, yksilöllisesti mukautetut korvatulpat)

    Välineet silmien ja kasvojen suojaamiseksi

    Sangalliset suojalasit, naamiomalliset suojalasit ja kasvojensuojaimet (tarvittaessa omilla vahvuuksilla) seuraavilta suojautumiseksi:

    Mekaaniset riskit

    Lämpöriskit

    Muu kuin ionisoiva säteily (UV-, infrapuna-, auringon- tai hitsaussäteily)

    Ionisoiva säteily

    Kiinteät aerosolit ja kemiallisten ja biologisten tekijöiden nesteet

    Välineet hengityksen suojaamiseksi

    Suodattimet seuraavilta suojautumiseksi:

    Hiukkaset

    Kaasut

    Hiukkaset ja kaasut

    Kiinteät ja/tai nestemäiset aerosolit

    Ilmansyötöllä varustetut eristävät suojaimet

    Pelastautumislaitteet

    Sukelluslaitteet

    Välineet käsien ja käsivarsien suojaamiseksi

    Käsineet (myös kintaat ja käsivarsisuojat) seuraavilta suojautumiseksi:

    Mekaaniset riskit

    Lämpöriskit (kuumuus, liekit ja kylmyys)

    Sähköisku ja jännitetyö (antistaattinen, sähköä johtava, eristävä)

    Kemialliset riskit

    Biologiset tekijät

    Ionisoiva säteily ja radioaktiivinen saastuminen

    Muu kuin ionisoiva säteily (UV-, infrapuna-, auringon- tai hitsaussäteily)

    Tärinäriskit

    Sormisuojukset

    Välineet jalkaterien ja jalkojen suojaamiseksi ja liukuesteet

    Jalkineet (esim. kengät, tietyissä olosuhteissa myös puukengät, saappaat, joissa voi olla teräksiset varvassuojukset) seuraavilta suojautumiseksi:

    Mekaaniset riskit

    Liukastumisriskit

    Lämpöriskit (kuumuus, liekit ja kylmyys)

    Sähköisku ja jännitetyö (antistaattinen, sähköä johtava, eristävä)

    Kemialliset riskit

    Tärinäriskit

    Biologiset riskit

    Irrotettavat jalkapöydän suojukset mekaanisten riskien varalta

    Polvensuojukset mekaanisten riskien varalta

    Säärystimet mekaanisten, lämpö- ja kemiallisten riskien ja biologisten tekijöiden varalta

    Lisävarusteet (esim. piikit, jääraudat)

    Ihon suojaus – suojavoiteet  (1)

    Suojavoiteita voi olla seuraavilta suojautumiseksi:

    Muu kuin ionisoiva säteily (UV-, infrapuna-, auringon- tai hitsaussäteily)

    Ionisoiva säteily

    Kemikaalit

    Biologiset tekijät

    Lämpöriskit (kuumuus, liekit ja kylmyys)

    Välineet kehon suojaamiseksi / muu ihon suojaus

    Henkilönsuojaimet putoamiselta suojautumiseksi, kuten kelautuvat tarraimet, kokovartalovaljaat, istumavaljaat, pylväsvyöt ja varmistusvyöt sekä niiden kanssa käytettävät hihnat ja köydet, energianvaimentimet, johteessa liikkuvat liukutarraimet – mukaan lukien ankkuriköysi, köyden pituuden säätölaitteet, kiinnityslaitteet, joita ei ole suunniteltu pysyvästi kiinnitetyiksi ja jotka eivät edellytä kiinnittämistä ennen käyttöä, liittimet, hihnat, pelastusvaljaat

    Suojavaatetus, mukaan lukien kokovartalosuojat (puvut, haalarit) ja kehon osittainen suojaus (säärystimet, housut, takit, liivit, esiliinat, polvensuojukset, huput, kypärämyssyt) seuraavilta suojautumiseksi:

    Mekaaniset riskit

    Lämpöriskit (kuumuus, liekit ja kylmyys)

    Kemikaalit

    Biologiset tekijät

    Ionisoiva säteily ja radioaktiivinen saastuminen

    Muu kuin ionisoiva säteily (UV-, infrapuna-, auringon- tai hitsaussäteily)

    Sähköisku ja jännitetyö (antistaattinen, sähköä johtava, eristävä)

    Kiinni jääminen / kietoutuminen ja juuttuminen

    Pelastusliivit hukkumisen estämiseksi ja kelluntavarusteet

    Henkilönsuojaimet, jotka ilmaisevat käyttäjän läsnäolon visuaalisesti

    3)   

    Korvataan direktiivin 89/656/ETY liite III seuraavasti:

    ”LIITE III

    EI-TYHJENTÄVÄ LUETTELO TOIMINNASTA JA TOIMINTA-ALOISTA, JOTKA SAATTAVAT EDELLYTTÄÄ HENKILÖNSUOJAINTEN KÄYTTÖÖNOTTOA (*)

    (*) Riskinarvioinnissa määritetään henkilönsuojaimen käyttöönoton tarve ja sen ominaisuudet tämän direktiivin säännösten mukaisesti.

    I.   FYSIKAALISET RISKIT

    Riskit

    Kehonosa

    Henkilönsuojaimen tyyppi

    Esimerkkejä toiminnoista, joissa vastaavan henkilönsuojaintyypin käyttö saattaa olla tarpeen (*)

    Toimiala ja alat

    FYSIKAALISET – MEKAANISET

    Putoavien tai sinkoutuvien esineiden aiheuttama isku, esteeseen törmääminen ja korkeapainesuihkut

    Kallo

    Suojakypärät

    Työ rakennustelineillä ja korkealle sijoitetuissa työpisteissä sekä niiden alapuolella tai lähellä

    Rakennusten runkotyöt ja tietyöt

    Valukehysten rakentaminen ja purku

    Telineiden pystytys ja purku

    Kokoamis- ja asennustyöt

    Purkutyöt

    Räjäytystyöt

    Työ kaivoksissa, kaivannoissa, kuiluissa ja tunneleissa

    Työ hissien, nostolaitteiden, nostureiden ja kuljettimien lähellä

    Työ maanalaisissa louhoksissa, avolouhoksissa ja avokaivauksissa

    Teollisuusuuneissa, säiliöissä, laitteistojen ja putkistojen sisällä sekä siiloissa tehtävä työ

    Teurastus- ja leikkuulinja teurastamoissa

    Kuormankäsittely tai kuljetus ja varastointi

    Puunkorjuutyö

    Työ terässilloilla, teräsrunkorakenteilla, teräksisillä vesirakenteilla, masuuneilla, terästehtaissa, valssaamoissa, kattilalaitoksilla ja voimalaitoksilla sekä suuriin säiliöihin ja suuriin putkilinjoihin liittyvä työ

    Maaperän ja kiven käsittely

    Koneellisten mutterin-/ruuvinvääntimien käyttö

    Masuuni-, rikastamo-, terästehdas-, valssaamo- ja metallitehdastyö, avo- ja muottiintaonta- sekä valutyö

    Työ, johon liittyy kulkeminen polkupyörillä ja mekaanisella kuljetuskoneistolla toimivilla pyörillä

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Koneiden valmistus, asennus ja huolto

    Laivanrakennus

    Kaivostyö

    Energiantuotanto

    Infrastruktuurin rakentaminen ja kunnossapito

    Rauta- ja terästeollisuus

    Teurastamot

    Junien järjestelytyö

    Satamat, kuljetus ja logistiikka

    Metsäteollisuus

    Silmät ja/tai kasvot

    Sangalliset suojalasit, naamiomalliset suojalasit ja kasvojensuojaimet

    Hitsaus- hionta- ja leikkaustyö

    Käsin tapahtuva vasarointi

    Tilkitseminen ja talttaus

    Kiven työstö ja jalostus

    Koneellisten mutterin-/ruuvinvääntimien käyttö

    Työ lastuavilla työstökoneilla

    Muottiintaonta

    Sirpaleiden murskaus ja poisto

    Suihkupuhdistus

    Raivaussahan tai moottorisahan käyttö

    Hammaslääkinnälliset tai kirurgiset toimenpiteet

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Koneiden valmistus, asennus ja huolto

    Laivanrakennus

    Kaivostyö

    Energiantuotanto

    Infrastruktuurin rakentaminen ja kunnossapito

    Rauta- ja terästeollisuus

    Metalli- ja puuteollisuus

    Kivenveistotyöt

    Puutarhanhoito

    Terveydenhuolto

    Metsätalous

    Jalkaterien ja jalan osien suojaus

    Jalkineet (kengät, saappaat jne.), joissa on varvassuojus

    Jalkineet, joissa on jalkaterän suojus

    Rakennusten runkotyöt ja tietyöt

    Valukehysten rakentaminen ja purku

    Telineiden pystytys ja purku

    Purkutyöt

    Räjäytystyöt

    Kiven työstäminen ja jalostus

    Teurastus- ja leikkuulinjatyö

    Kuljetus ja varastointi

    Muottien käsittely keraamisessa teollisuudessa

    Pakastetun lihan ja säilykepakkausten käsittely

    Tasolasin ja lasiastioiden valmistaminen, työstäminen ja jatkojalostus

    Korjaus- ja kunnossapitotyöt

    Puunkorjuutyö

    Betoni- ja elementtityö, ml. muottien pystytys ja purku

    Työt rakennustyömaalla ja varastoissa

    Kattotyö

    Työ terässilloilla, teräsrakennusten runkorakenteilla mastoissa, torneissa, hisseissä, teräksisillä vesirakenteilla, masuuneilla, terästehtaissa ja valssaamoissa, nostureilla, kattilalaitoksilla ja voimalaitoksilla sekä suuriin säiliöihin ja suuriin putkilinjoihin liittyvä työ

    Uunien rakentaminen, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien asennustyöt sekä metalliosien kokoamistyö

    Masuuni-, rikastamo-, terästehdas-, valssaamo-, metallitehdas- ja takomotyö sekä työ kuumapuristus- ja vetolaitoksissa

    Työ avolouhoksissa ja avokaivauksissa sekä hiilivarastojen siirtotyö

    Muottien käsittely keraamisessa teollisuudessa

    Polttouunien vuoraaminen keraamisessa teollisuudessa

    Junien järjestelytyö

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Koneiden valmistus, asennus ja huolto

    Laivanrakennus

    Kaivostyö

    Energiantuotanto

    Infrastruktuurin rakentaminen ja kunnossapito

    Rauta- ja terästeollisuus

    Teurastamot

    Kuljetusyritykset

    Valmistusteollisuus

    Lasiteollisuus

    Metsäteollisuus

    Liukastumisesta johtuva putoaminen

    Jalkaterät

    Liukastumista estävät jalkineet

    Työ liukkailla pinnoilla

    Työ kosteissa oloissa

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Teurastamo

    Siivous

    Elintarviketeollisuus

    Puutarhanhoito

    Kalastusala

    Putoaminen korkealta

    Koko keho

    Henkilönsuojaimet, jotka on suunniteltu estämään tai pysäyttämään putoaminen korkealta

    Telineillä tehtävä työ

    Tehdasvalmisteisten elementtien asennus

    Työ mastoissa

    Kattotyö

    Työ pystysuorilla tai kaltevilla pinnoilla

    Työ korkeiden nosturien hytissä

    Työ korkealla varastojen pinoamis- ja siirtolaitteiden hytissä

    Työ poraustornien korkeissa osissa

    Työ kuiluissa ja viemäreissä

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Infrastruktuurin kunnossapito

    Tärinä

    Kädet

    Suojakäsineet

    Työ käsin ohjattavilla työkaluilla

    Valmistusteollisuus

    Rakennustyö

    Maa- ja vesirakennustyöt

    Kehonosien staattinen puristus

    Polvi (jalan osat)

    Polvensuojukset

    Laattojen, kaakeleiden ja lattiatiilien asentaminen lattiaan

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Jalkaterät

    Jalkineet, joissa on varvassuojus

    Purkutyöt

    Kuormankäsittely

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Kuljetus ja varastointi

    Kunnossapito

    Mekaaniset vammat (hankaus, lävistys, viillot, puremat, haavat tai veitsenpistot)

    Silmät ja/tai kasvot

    Sangalliset suojalasit, naamiomalliset suojalasit ja kasvojensuojaimet

    Työ käsin ohjattavilla työkaluilla

    Hitsaus ja takominen

    Hionta- ja leikkaustyö

    Talttaus

    Kiven työstö ja jalostus

    Työ lastuavilla työstökoneilla

    Muottiintaonta

    Sirpaleiden murskaus ja poisto

    Suihkupuhdistus

    Raivaussahan tai moottorisahan käyttö

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Kaivostyö

    Energiantuotanto

    Infrastruktuurin kunnossapito

    Rauta- ja terästeollisuus

    Metalli- ja puuteollisuus

    Kivenveistotyöt

    Puutarhanhoito

    Metsätalous

    Kädet

    Suojakäsineet mekaanisia vaaroja vastaan

    Työ teräsrakenteissa

    Teräväreunaisten esineiden, lukuun ottamatta koneita, joihin käsine voi työskennellessä tarttua, käsittely

    Säännöllinen käsiveitsen käyttö lihankäsittelyssä ja teurastuksessa

    Leikkaavien terien vaihto

    Puunkorjuutyö

    Puutarhatyö

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Infrastruktuurin kunnossapito

    Valmistusteollisuus

    Elintarviketeollisuus

    Teurastus

    Metsäteollisuus

    Kyynärvarret

    Käsivarsien suojaus

    Luunerottelu ja paloittelu

    Elintarviketeollisuus

    Teurastus

    Vartalo/vatsa/jalat

    Suojaesiliinat, -säärystimet

    Läpäisykestävät housut (viillonkestävät housut)

    Säännöllinen käsiveitsen käyttö lihankäsittelyssä ja teurastuksessa

    Puunkorjuutyö

    Elintarviketeollisuus

    Teurastus

    Metsäteollisuus

    Jalkaterät

    Läpäisykestävät jalkineet

    Rakennusten runkotyöt ja tietyöt

    Purkutyöt

    Valukehysten rakentaminen ja purku

    Puunkorjuutyö

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Kaivostyö

    Metsäteollisuus

    Kiinni jääminen / kietoutuminen ja juuttuminen

    Koko keho

    Suojavaatetus, kun on olemassa riski liikkuviin osiin kiinni jäämisestä

    Sotkeutuminen koneen osiin

    Jääminen kiinni koneen osiin

    Vaatteiden jääminen kiinni koneen osiin

    Riuhtautuminen mukaan

    Koneenrakennus

    Raskaiden työstökoneiden valmistus

    Konetekniikka

    Rakentaminen

    Maatalous

    FYSIKAALISET – MELU

    Melu

    Korvat

    Kuulonsuojaimet

    Metallipuristimilla tehtävä työ

    Paineilmaporilla tehtävä työ

    Huoltohenkilöstön työ lentokentillä

    Konetyökaluilla tehtävä työ

    Räjäytystyöt

    Paalunjunttaustyö

    Puu- ja tekstiilityö

    Metalliteollisuus

    Valmistusteollisuus

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Ilmailuteollisuus

    Kaivostyö

    FYSIKAALISET – LÄMPÖTILA

    Kuumuus ja/tai tuli

    Kasvot/koko pää

    Hitsaussuojaimet,

    kypärät/lakit kuumuudelta tai tulelta suojautumiseksi, suojahuput kuumuudelta ja/tai liekeiltä suojautumiseksi

    Työ, jossa esiintyy korkeita lämpötiloja tai säteilylämpöä tai jossa ollaan tekemisissä tulen kanssa

    Työ, jossa käytetään sulia aineita tai joka tehdään sulan aineen lähellä

    Työ, jossa käytetään muovihitsauspillejä

    Rauta- ja terästeollisuus

    Metalliteollisuus

    Kunnossapitopalvelut

    Valmistusteollisuus

    Vartalo/vatsa/jalat

    Suojaesiliinat, -säärystimet

    Hitsaus ja takominen

    Valaminen

    Rauta- ja terästeollisuus

    Metalliteollisuus

    Kunnossapitopalvelut

    Valmistusteollisuus

    Kädet

    Suojahansikkaat kuumuudelta ja/tai liekeiltä suojautumiseksi

    Hitsaus ja takominen

    Työ, jossa esiintyy korkeita lämpötiloja tai säteilylämpöä tai jossa ollaan tekemisissä tulen kanssa

    Työ, jossa käytetään sulia aineita tai joka tehdään sulan aineen lähellä

    Rauta- ja terästeollisuus

    Metalliteollisuus

    Kunnossapitopalvelut

    Valmistusteollisuus

    Kyynärvarret

    Hihat

    Hitsaus ja takominen

    Työ, jossa käytetään sulia aineita tai joka tehdään sulan aineen lähellä

    Rauta- ja terästeollisuus

    Metalliteollisuus

    Kunnossapitopalvelut

    Valmistusteollisuus

    Jalkaterät

    Jalkineet kuumuudelta ja/tai liekeiltä suojautumiseksi

    Työ, jossa käytetään sulia aineita tai joka tehdään sulan aineen lähellä

    Rauta- ja terästeollisuus

    Metalliteollisuus

    Kunnossapitopalvelut

    Valmistusteollisuus

    Koko keho/kehonosa

    Suojavaatetus kuumuudelta ja/tai liekeiltä suojautumiseksi

    Työ, jossa esiintyy korkeita lämpötiloja tai säteilylämpöä tai jossa ollaan tekemisissä tulen kanssa

    Rauta- ja terästeollisuus

    Metalliteollisuus

    Metsäteollisuus

    Kylmyys

    Kädet

    Suojahansikkaat kylmyydeltä suojautumiseksi

    Jalkaterät

    Jalkineet kylmyydeltä suojautumiseksi

    Ulkotyö äärimmäisen kylmissä olosuhteissa

    Työ syväjäädytystiloissa

    Työ, jossa käytetään kryogeenisiä nesteitä

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Kaivostyö

    Elintarviketeollisuus

    Maatalous ja kalastus

    Koko keho/kehonosa, pää mukaan luettuna

    Suojavaatetus kylmyydeltä suojautumiseksi

    Ulkotyö kylmissä sääolosuhteissa

    Työ syväjäädytystiloissa

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Kaivostyö

    Elintarviketeollisuus

    Maatalous ja kalastus

    Kuljetus ja varastointi

    FYSIKAALISET – SÄHKÖ

    Sähköisku (suora tai välillinen kosketus)

    Koko pää

    Sähköä eristävät kypärät

    Kädet

    Sähköä eristävät käsineet

    Jalkaterät

    Sähköä eristävät jalkineet

    Koko keho/kädet/jalkaterät

    Sähköä johtavat henkilönsuojaimet, jotka on tarkoitettu ammattilaiskäyttöön jännitetyössä sähkövoimajärjestelmän nimellisjännitteen ollessa enintään 800 kV AC ja 600 kV DC

    Jännitetyö tai työ lähellä jännitteisiä osia

    Sähköjärjestelmään liittyvä työ

    Energiantuotanto

    Sähköenergian siirto ja jakelu

    Teollisuuslaitosten kunnossapito

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Staattinen sähkö

    Kädet

    Antistaattiset käsineet

    Jalkaterät

    Antistaattiset / sähköä johtavat jalkineet

    Koko keho

    Antistaattinen vaatetus

    Muovin ja kumin käsittely

    Säiliöön kaataminen, kerääminen tai lastaaminen

    Työ lähellä kuljetushihnojen kaltaisia suurjännitteisiä elementtejä

    Räjähteiden käsittely

    Valmistusteollisuus

    Rehuteollisuus

    Pakkaamot

    Räjähteiden tuotanto, varastointi tai kuljetus

    FYSIKAALISET – SÄTEILY

    Muu kuin ionisoiva säteily, myös auringonvalo (muu kuin suora tarkkailu)

    Pää

    Lakit ja kypärät

    Ulkotyö

    Kalastus ja maatalous

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Silmät

    Sangalliset suojalasit, naamiomalliset suojalasit ja kasvojensuojaimet

    Työ, jossa esiintyy säteilylämpöä

    Uunin toiminta

    Työ, jossa käytetään laseria

    Ulkotyö

    Hitsaus ja kaasuleikkaus

    Lasinpuhallus

    Bakteerintuholamput

    Rauta- ja terästeollisuus

    Valmistusteollisuus

    Kalastus ja maatalous

    Koko keho (iho)

    Henkilönsuojaimet luonnolliselta

    ja keinotekoiselta UV-säteilyltä suojautumiseksi

    Ulkotyö

    Sähköhitsaus

    Bakteerintuholamput

    Ksenonlamput

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Kaivostyö

    Energiantuotanto

    Infrastruktuurin kunnossapito

    Kalastus ja maatalous

    Metsäteollisuus

    Puutarhanhoito

    Elintarviketeollisuus

    Muoviteollisuus

    Painoteollisuus

    Ionisoiva säteily

    Silmät

    Sangalliset suojalasit / naamiomalliset suojalasit ionisoivalta säteilyltä suojautumiseksi

    Kädet

    Suojakäsineet ionisoivalta säteilyltä suojautumiseksi

    Röntgenlaitteiden käyttö

    Työ lääketieteellisen radiologian alalla

    Työ, jossa käytetään radioaktiivisia tuotteita

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkinnällinen hoito

    Radioaktiivista jätettä käsittelevä laitos

    Energiantuotanto

    Vartalo/vatsa/kehon osa

    Suojaavat röntgenesiliinat /

    Suojatakit/-liivit/-hameet röntgensäteiltä suojautumiseksi

    Röntgenlaitteiden käyttö

    Työ lääketieteellisen radiologian alalla

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkinnällinen hoito

    Hammashoito

    Urologia

    Kirurgia

    Toimenpideradiologia

    Laboratoriot

    Pää

    Päähineet ja lakit

    Henkilönsuojaimet esim. aivokasvaimen kehittymiseltä suojautumiseksi

    Lääketieteellisiä röntgenlaitteita käyttävät työpaikat ja tilat

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkinnällinen hoito

    Hammashoito

    Urologia

    Kirurgia

    Toimenpideradiologia

    Keho osittain

    Henkilönsuojaimet kilpirauhasen suojaamiseksi

    Henkilönsuojaimet sukurauhasten suojaamiseksi

    Röntgenlaitteiden käyttö

    Työ lääketieteellisen radiologian alalla

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkinnällinen hoito

    Koko keho

    Suojavaatetus ionisoivalta säteilyltä suojautumiseksi

    Työ lääketieteellisen radiologian alalla

    Työ, jossa käytetään radioaktiivisia tuotteita

    Energiantuotanto

    Radioaktiivista jätettä käsittelevä laitos

    II.   KEMIALLISET RISKIT (nanomateriaali mukaan luettuna)

    Riskit

    Kehonosa

    Henkilönsuojaimen tyyppi

    Esimerkkejä toiminnoista, joissa vastaavan henkilönsuojaintyypin käyttö saattaa olla tarpeen (*)

    Toimiala ja alat

    KEMIKAALIT – AEROSOLIT

    Kiinteät aineet (pölyt, huurut, savut, kuidut

    ja nanomateriaali)

    Hengityselimet

    Hengityksen suojaaminen hiukkasilta

    Purkutyöt

    Räjäytystyöt

    Pintojen hiominen ja kiillottaminen

    Asbestityö

    Nanohiukkasista koostuvien tai niitä sisältävien materiaalien käyttö

    Hitsaus

    Nuohous

    Uunien vuoraukseen ja valusankoihin liittyvä työ, jossa voi olla pölyä

    Työ masuunien laskuhanojen lähellä, missä voi olla raskasmetallisavua tai -höyryä

    Työ masuunipanoksen lähellä

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Kaivostyö

    Rauta- ja terästeollisuus

    Metalli- ja puuteollisuus

    Autoteollisuus

    Kivenveistotyöt

    Lääketeollisuus

    Terveydenhuoltopalvelut

    Sytostaattien valmistus

    Kädet

    Suojakäsineet kemikaaleilta suojautumiseksi

    ja suojavoiteet lisäsuojana

    Asbestityö

    Nanohiukkasista koostuvien tai niitä sisältävien materiaalien käyttö

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Teollisuuslaitosten kunnossapito

    Koko keho

    Suojavaatetus kiinteiltä hiukkasilta suojautumiseksi

    Purkutyöt

    Asbestityö

    Nanohiukkasista koostuvien tai niitä sisältävien materiaalien käyttö

    Nuohous

    Kasvinsuojeluaineiden preparointi

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Teollisuuslaitosten kunnossapito

    Maatalous

    Silmät

    Sangalliset suojalasit, naamiomalliset suojalasit ja kasvojensuojaimet

    Puuntyöstö

    Tietyöt

    Kaivosteollisuus

    Metalli- ja puuteollisuus

    Maa- ja vesirakennus

    Nesteet

    (sumut)

    Hengityselimet

    Hengityksen suojaaminen hiukkasilta

    Pintojen käsittely (esim. lakkaus/maalaus, raepuhallus)

    Pintojen puhdistus

    Metalliteollisuus

    Valmistusteollisuus

    Autoteollisuus

    Kädet

    Suojakäsineet kemikaaleilta suojautumiseksi

    Pintojen käsittely

    Pintojen puhdistus

    Työ, jossa ruiskutetaan nesteitä

    Työ, jossa käytetään happoja tai emäksiä, desinfioimisaineita tai ruosteenpoistoaineita

    Metalliteollisuus

    Valmistusteollisuus

    Autoteollisuus

    Koko keho

    Suojavaatetus kemikaaleilta suojautumiseksi

    Pintojen käsittely

    Pintojen puhdistus

    Metalliteollisuus

    Valmistusteollisuus

    Autoteollisuus

    KEMIALLISET – NESTEET

    Nesteen varaan joutuminen

    Roiske, pisarointi ja suihku

    Kädet

    Suojakäsineet kemikaaleilta suojautumiseksi

    Työ, jossa ruiskutetaan nesteitä

    Työ, jossa käytetään happoja tai emäksiä, desinfioimisaineita tai ruosteenpoistoaineita

    Pinnoitteiden käsittely

    Parkitus

    Työ kampaamoissa ja kauneushoitoloissa

    Tekstiili- ja vaatetusteollisuus

    Siivousala

    Autoteollisuus

    Kauneus- ja kampaamoalat

    Kyynärvarret

    Suojahihat kemikaaleilta suojautumiseksi

    Työ, jossa käytetään happoja tai emäksiä, desinfioimisaineita tai ruosteenpoistoaineita

    Siivous

    Kemianteollisuus

    Siivousala

    Autoteollisuus

    Jalkaterät

    Suojasaappaat kemikaaleilta suojautumiseksi

    Työ, jossa ruiskutetaan nesteitä

    Työ, jossa käytetään happoja tai emäksiä, desinfioimisaineita tai ruosteenpoistoaineita

    Tekstiili- ja vaatetusteollisuus

    Siivousala

    Autoteollisuus

    Koko keho

    Suojavaatetus kemikaaleilta suojautumiseksi

    Työ, jossa ruiskutetaan nesteitä

    Työ, jossa käytetään happoja tai emäksiä, desinfioimisaineita tai ruosteenpoistoaineita

    Siivous

    Kemianteollisuus

    Siivousala

    Autoteollisuus

    Maatalous

    KEMIKAALIT – KAASUT JA HÖYRYT

    Kaasut ja höyryt

    Hengityselimet

    Hengityksen suojaaminen kaasuilta

    Pintojen käsittely (esim. lakkaus/maalaus, raepuhallus)

    Pintojen puhdistus

    Työ käymis- ja tislaushuoneissa

    Työ tankeissa ja mädättämöissä

    Työ säiliöissä, ahtaissa tiloissa ja kaasulämmitteisissä teollisuusuuneissa, joissa voi olla kaasua tai liian vähän happea

    Nuohous

    Desinfioimisaineet ja ruosteenpoistoaineet

    Työ konverttereiden tai masuunien kaasuputkien lähellä

    Metalliteollisuus

    Autoteollisuus

    Valmistusteollisuus

    Siivousala

    Alkoholijuomateollisuus

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Kemianteollisuus

    Petrokemian teollisuus

    Kädet

    Suojakäsineet kemikaaleilta suojautumiseksi

    Pintojen käsittely

    Pintojen puhdistus

    Työ käymis- ja tislaushuoneissa

    Työ tankeissa ja mädättämöissä

    Työ säiliöissä, ahtaissa tiloissa ja kaasulämmitteisissä teollisuusuuneissa, joissa voi olla kaasua tai liian vähän happea

    Metalliteollisuus

    Autoteollisuus

    Valmistusteollisuus

    Alkoholijuomateollisuus

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Kemianteollisuus

    Petrokemian teollisuus

    Koko keho

    Suojavaatetus kemikaaleilta suojautumiseksi

    Pintojen käsittely

    Pintojen puhdistus

    Työ käymis- ja tislaushuoneissa

    Työ tankeissa ja mädättämöissä

    Työ säiliöissä, ahtaissa tiloissa ja kaasulämmitteisissä teollisuusuuneissa, joissa voi olla kaasua tai liian vähän happea

    Metalliteollisuus

    Autoteollisuus

    Valmistusteollisuus

    Alkoholijuomateollisuus

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Kemianteollisuus

    Petrokemian teollisuus

    Silmät

    Sangalliset suojalasit, naamiomalliset suojalasit ja kasvojensuojaimet

    Ruiskumaalaus

    Puuntyöstö

    Kaivostoiminta

    Autoteollisuus

    Valmistusteollisuus

    Kaivosteollisuus

    Kemianteollisuus

    Petrokemian teollisuus

    III.   BIOLOGISET TEKIJÄT

    Riskit

    Kehonosa

    Henkilönsuojaimen tyyppi

    Esimerkkejä toiminnoista, joissa vastaavan henkilönsuojaintyypin käyttö saattaa olla tarpeen (*)

    Toimiala ja alat

    BIOLOGISET TEKIJÄT – AEROSOLEISSA

    Kiinteät aineet ja nesteet

    Hengityselimet

    Hengityksen suojaaminen hiukkasilta

    Työ, jossa ollaan kosketuksissa ihmiskehon ja eläinten kehon nesteiden ja kudosten kanssa

    Työ, jossa käsitellään biologista tekijää

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkäriasemat

    Kliinisiä analyysejä tekevät laboratoriot

    Tutkimuslaboratoriot

    Vanhainkodit

    Kotihoito

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Elintarviketeollisuus

    Biokemian tuotanto

    Kädet

    Suojahansikkaat mikro-organismeilta suojautumiseksi

    Koko keho/kehonosa

    Suojavaatetus biologisilta tekijöiltä suojautumiseksi

    Silmät ja/tai kasvot

    Sangalliset suojalasit, naamiomalliset suojalasit ja kasvojensuojaimet

    Työ, jossa ollaan kosketuksissa ihmiskehon ja eläinten kehon nesteiden ja kudosten kanssa

    Työ, jossa käsitellään biologista tekijää

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkäriasemat

    Kliinisiä analyysejä tekevät laboratoriot

    Tutkimuslaboratoriot

    Vanhainkodit

    Kotihoito

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Elintarviketeollisuus

    BIOLOGISET TEKIJÄT – NESTEISSÄ

    Suora ja välillinen kosketus

    Kädet

    Suojahansikkaat mikro-organismeilta suojautumiseksi

    Koko keho/kehonosa

    Suojavaatetus biologisilta tekijöiltä suojautumiseksi

    Silmät ja/tai kasvot

    Naamiomalliset suojalasit ja kasvojensuojaimet

    Työ, jossa ollaan kosketuksissa ihmiskehon ja eläinten kehon nesteiden ja kudosten kanssa (puremat, pistot)

    Työ, jossa käsitellään biologista tekijää

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkäriasemat

    Kliinisiä analyysejä tekevät laboratoriot

    Tutkimuslaboratoriot

    Vanhainkodit

    Kotihoito

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Elintarviketeollisuus

    Metsäteollisuus

    Roiske, pisarointi ja suihku

    Kädet

    Suojahansikkaat mikro-organismeilta suojautumiseksi

    Työ, jossa ollaan kosketuksissa ihmiskehon ja eläinten kehon nesteiden ja kudosten kanssa

    Työ, jossa käsitellään biologista tekijää

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkäriasemat

    Kliinisiä analyysejä tekevät laboratoriot

    Tutkimuslaboratoriot

    Vanhainkodit

    Kotihoito

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Elintarviketeollisuus

    Kyynärvarret

    Suojahihat mikro-organismeilta suojautumiseksi

    Työ, jossa ollaan kosketuksissa ihmiskehon ja eläinten kehon nesteiden ja kudosten kanssa

    Työ, jossa käsitellään biologista tekijää

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkäriasemat

    Kliinisiä analyysejä tekevät laboratoriot

    Tutkimuslaboratoriot

    Vanhainkodit

    Kotihoito

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Elintarviketeollisuus

    Jalkaterät/jalat

    Suojaavat päällyssaappaat ja säärystimet

    Työ, jossa ollaan kosketuksissa ihmiskehon ja eläinten kehon nesteiden ja kudosten kanssa

    Työ, jossa käsitellään biologista tekijää

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkäriasemat

    Kliinisiä analyysejä tekevät laboratoriot

    Tutkimuslaboratoriot

    Vanhainkodit

    Kotihoito

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Elintarviketeollisuus

    Koko keho

    Suojavaatetus biologisilta tekijöiltä suojautumiseksi

    Työ, jossa ollaan kosketuksissa ihmiskehon ja eläinten kehon nesteiden ja kudosten kanssa

    Työ, jossa käsitellään biologista tekijää

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkäriasemat

    Kliinisiä analyysejä tekevät laboratoriot

    Tutkimuslaboratoriot

    Vanhainkodit

    Kotihoito

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Elintarviketeollisuus

    BIOLOGISET TEKIJÄT – MATERIAALEISSA, IHMISISSÄ, ELÄIMISSÄ JNE.

    Suora ja välillinen kosketus

    Kädet

    Suojahansikkaat mikro-organismeilta suojautumiseksi

    Koko keho/kehonosa

    Suojavaatetus biologisilta tekijöiltä suojautumiseksi

    Silmät ja/tai kasvot

    Naamiomalliset suojalasit ja kasvojensuojaimet

    Työ, jossa ollaan kosketuksissa ihmiskehon ja eläinten kehon nesteiden ja kudosten kanssa (puremat, pistot)

    Työ, jossa käsitellään biologista tekijää

    Terveydenhuolto

    Eläinlääkäriasemat

    Kliinisiä analyysejä tekevät laboratoriot

    Tutkimuslaboratoriot

    Vanhainkodit

    Kotihoito

    Jätevedenpuhdistamot

    Jätteenkäsittelylaitos

    Elintarviketeollisuus

    Metsäteollisuus

    IV.   MUUT RISKIT

    Riskit

    Kehonosa

    Henkilönsuojaimen tyyppi

    Esimerkkejä toiminnoista, joissa vastaavan henkilönsuojaintyypin käyttö saattaa olla tarpeen (*)

    Toimiala ja alat

    Huono havaittavuus

    Koko keho

    Henkilönsuojaimet ilmaisemaan käyttäjän läsnäolo visuaalisesti

    Työ liikkuvien ajoneuvojen läheisyydessä

    Asfaltointityöt ja tiemerkinnät

    Rautatietyöt

    Kulkuneuvojen kuljettaminen

    Huoltohenkilöstön työ lentokentillä

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Kaivostyö

    Kuljetuspalvelut ja matkustajaliikenne

    Hapenpuute

    Hengityselimet

    Eristävät hengityssuojaimet

    Työ suljetuissa tiloissa

    Työ käymis- ja tislaushuoneissa

    Työ tankeissa ja mädättämöissä

    Työ säiliöissä, ahtaissa tiloissa ja kaasulämmitteisissä teollisuusuuneissa, joissa voi olla kaasua tai liian vähän happea

    Työ kuiluissa, viemäreissä ja viemäröintiin liittyvissä muissa maanalaisissa tiloissa

    Alkoholijuomateollisuus

    Maa- ja vesirakennus

    Kemianteollisuus

    Petrokemian teollisuus

    Hengityselimet

    Sukelluslaitteet

    Vedenalaiset työt

    Maa- ja vesirakennus

    Hukkuminen

    Koko keho

    Pelastusliivi

    Työskentely vedessä tai veden lähellä

    Työskentely merellä

    Työskentely lentokoneessa

    Kalastusala

    Ilmailuteollisuus

    Rakennusten rakentaminen

    Maa- ja vesirakennus

    Laivanrakennus

    Telakat ja satamat


    (1)  Suojavoiteita voidaan tietyissä olosuhteissa riskinarvioinnin seurauksena käyttää yhdessä muiden henkilönsuojainten kanssa työntekijöiden ihon suojaamiseksi tilanteeseen liittyviltä riskeiltä. Suojavoiteet ovat direktiivissä 89/656/ETY tarkoitettuja henkilönsuojaimia, koska tämäntyyppisiä välineitä voidaan tietyissä olosuhteissa pitää direktiivin 89/656/ETY 2 artiklassa tarkoitettuina ”lisäosina tai -varusteina”. Suojavoiteet eivät kuitenkaan ole asetuksen (EU) 2016/425 3 artiklan 1 kohdassa esitetyn määritelmän mukaisia henkilönsuojaimia.


    Top