Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0249

2012/249/EU: Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 7 päivänä toukokuuta 2012 , teollisuuden päästöistä annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2010/75/EU tarkoitettujen käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittelemisestä (tiedoksiannettu numerolla C(2012) 2948) ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

EUVL L 123, 9.5.2012, p. 44–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2012/249/oj

9.5.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 123/44


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu 7 päivänä toukokuuta 2012,

teollisuuden päästöistä annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2010/75/EU tarkoitettujen käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittelemisestä

(tiedoksiannettu numerolla C(2012) 2948)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2012/249/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon teollisuuden päästöistä (yhtenäistetty ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen) 24 päivänä marraskuuta 2010 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2010/75/EU (1) ja erityisesti sen 41 artiklan ensimmäisen kohdan a alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Direktiivissä 2010/75/EU ei määritellä käynnistys- ja pysäytysjaksoja, vaikka nämä jaksot mainitaan useissa direktiivin säännöksissä.

(2)

Direktiivin 2010/75/EU III luvun soveltamisalaan kuuluvien polttolaitosten käynnistys- ja pysäytysjaksot olisi määriteltävä, jotta direktiivin 2010/75/EU liitteessä V säädettyjen päästöjen raja-arvojen noudattamista voidaan arvioida, ottaen huomioon kyseisen liitteen 4 osa, ja jotta polttolaitosten käyttötuntien määrä voidaan määritellä, kun se on merkityksellistä direktiivin täytäntöönpanon kannalta.

(3)

Direktiivin 2010/75/EU 14 artiklan 1 kohdan f alakohdassa edellytetään, että lupa käsittää toimenpiteet, jotka liittyvät muihin olosuhteisiin kuin normaaleihin toimintaolosuhteisiin, kuten laitoksen käynnistys- ja pysäytystoimet. Direktiivin 2010/75/EU 6 artiklan mukaan tällaisista toimenpiteistä voidaan määrätä yleisesti sitovissa säännöissä.

(4)

Polttolaitosten päästöjen pitoisuudet ovat käynnistys- ja pysäytysjaksojen aikana yleensä suuremmat kuin normaaleissa toimintaolosuhteissa. Koska direktiivin 2010/75/EU tavoitteena on päästöjen ehkäiseminen, olisi näiden jaksojen oltava mahdollisimman lyhyitä.

(5)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat direktiivin 2010/75/EY 75 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

Tässä päätöksessä vahvistetaan säännöt, jotka koskevat direktiivin 2010/75/EU 3 artiklan 27 kohdassa ja liitteessä V olevan 4 osan 1 kohdassa tarkoitettujen käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittelyä.

Tätä päätöstä sovelletaan direktiivin 2010/75/EU III luvun soveltamisalaan kuuluviin polttolaitoksiin.

2 artikla

Määritelmät

Tässä päätöksessä tarkoitetaan:

1.

’vakaan tuotannon vähimmäiskäynnistyskuormalla’ käynnistyksen aloittamista seuraavaa tuotantopolttolaitoksen vakaan toiminnan edellyttämää vähimmäiskuormaa, jonka saavuttamisen jälkeen laitos pystyy turvallisesti ja luotettavasti toimittamaan tuotantonsa verkkoon, kantaverkkoon, lämpöakkuun tai teollisuusalueelle;

2.

’vakaan tuotannon vähimmäispysäytyskuormalla’ vähimmäiskuormaa, jolla laitos ei enää kykene turvallisesti ja luotettavasti toimittamaan tuotantoaan verkkoon, kantaverkkoon, lämpöakkuun tai teollisuusalueelle ja jolla sen katsotaan olevan pysähtymässä.

3 artikla

Käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittelyä koskevat yleiset säännöt

Käynnistysjakson päättymisen ja pysäytysjakson alkamisen määrittelemiseksi sovelletaan seuraavia sääntöjä:

1.

käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittelyssä käytettyjen arviointiperusteiden tai parametrien on oltava läpinäkyviä ja ulkoisesti varmennettavissa;

2.

käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittelyn on perustuttava olosuhteisiin, jotka mahdollistavat vakaan, terveyttä ja turvallisuutta suojaavan tuotantoprosessin;

3.

käynnistys- ja pysäytysjaksoihin ei sisällytetä käynnistyksen jälkeisiä jaksoja, joiden aikana polttolaitos toimii vakaasti ja turvallisesti käyttäen polttoainetta mutta toimittamatta lämpöä, sähköä tai mekaanista energiaa ulos laitokselta.

4 artikla

Käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittely luvassa

1.   Kun polttolaitoksen sisältävän laitoksen luvassa määritellään käynnistys- ja pysäytysjaksot, direktiivin 2010/75/EU 14 artiklan 1 kohdan f alakohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin on kuuluttava

a)

vähintään toinen seuraavista:

i)

käynnistysjakson päättymispiste ja pysäytysjakson alkupiste ilmaistuina kuorman kynnysarvoina 6, 7 ja 8 artiklan mukaisesti, ottaen huomioon, että vakaan tuotannon vähimmäispysäytyskuorma saattaa olla pienempi kuin vakaan tuotannon vähimmäiskäynnistyskuorma, koska polttolaitos saattaa toimia vakaasti pienemmällä kuormalla, kun se on saavuttanut riittävän lämpötilan tietyn toimintajakson jälkeen,

ii)

käynnistysjakson päättymiseen ja pysäytysjakson alkamiseen liittyvät erillisprosessit tai toimintaparametrien kynnysarvot, jotka ovat selkeitä, helposti valvottavia ja sovellettavissa käytettyyn teknologiaan, kuten 9 artiklassa säädetään,

b)

toimenpiteet, joilla varmistetaan, että käynnistys- ja pysäytysjaksot pidetään niin lyhyinä kuin käytännössä mahdollista,

c)

toimenpiteet, joilla varmistetaan, että kaikki puhdistinlaitteet otetaan käyttöön niin pian kuin teknisesti on mahdollista.

Ensimmäisen alakohdan soveltamiseksi otetaan huomioon polttolaitoksen ja sen yksiköiden tekniset ja toiminnalliset ominaisuudet sekä asennettujen puhdistintekniikoiden käyttämisen tekniset vaatimukset.

2.   Jos käynnistys- tai pysäytysjaksoihin vaikuttavat, laitokseen liittyvät näkökohdat, mukaan luettuina asennetut laitteet, polttoainetyyppi, laitoksen tehtävä järjestelmässä tai asennetut puhdistintekniikat, muuttuvat, käynnistys- ja pysäytysjaksoihin liittyviä lupaehtoja on harkittava uudelleen, ja tarvittaessa toimivaltaisen viranomaisen on saatettava ne ajan tasalle.

5 artikla

Kahdesta tai useammasta yksiköstä koostuvien polttolaitosten käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittely

1.   Direktiivin 2010/75/EU liitteessä V olevan 4 osan 1 kohdassa säädettyjä keskimääräisiä päästöarvoja laskettaessa sovelletaan kahdesta tai useammasta yksiköstä koostuvien polttolaitosten käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittelemiseksi seuraavia sääntöjä:

a)

ei oteta huomioon ensimmäisen käynnistyvän yksikön käynnistysjakson aikana mitattuja arvoja eikä viimeisen pysähtyvän polttoyksikön pysäytysjakson aikana mitattuja arvoja;

b)

yksittäisten yksiköiden muiden käynnistys- ja pysäytysjaksojen aikana määritettyjä arvoja ei oteta huomioon, jos ne mitataan erikseen, tai jos mittaus ei ole teknisesti tai taloudellisesti toteutettavissa, lasketaan erikseen kunkin kyseisen yksikön osalta.

2.   Direktiivin 2010/75/EU 3 artiklan 27 kohdan soveltamiseksi kahdesta tai useammasta yksiköstä koostuvien polttolaitosten käynnistys- ja pysäytysjaksot koostuvat ainoastaan ensimmäisen käynnistyvän polttoyksikön käynnistysjaksosta ja viimeisen pysähtyvän polttoyksikön pysäytysjaksosta.

Sellaisten polttolaitosten, joiden osalta direktiivin 2010/75/EU liitteessä V olevan 1 osan 2, 4 ja 6 kohdassa sallitaan päästöjen raja-arvon soveltaminen laitoksen osaan, joka päästää savukaasunsa ilmaan yhteisessä piipussa olevan yhden tai useamman erillisen hormin kautta, käynnistys- ja pysäytysjaksot voidaan määritellä kullekin polttolaitoksen osalle erikseen. Tällöin laitoksen osan käynnistys- ja pysäytysjaksot koostuvat laitoksen kyseisen osan ensimmäisen käynnistyvän polttoyksikön käynnistysjaksosta ja laitoksen kyseisen osan viimeisen pysähtyvän polttoyksikön pysäytysjaksosta.

6 artikla

Sähköä tuottavien tai mekaaniseen käyttöön energiaa toimittavien polttolaitosten käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittely käyttäen kuorman kynnysarvoja

1.   Sähköä tuottavien tai mekaaniseen käyttöön energiaa toimittavien polttolaitosten käynnistysjakson katsotaan päättyvän laitoksen saavuttaessa vakaan tuotannon vähimmäiskäynnistyskuorman.

2.   Pysäytysjakson katsotaan alkavan aloitettaessa polttoaineen syötön päättäminen vakaan tuotannon vähimmäispysäytyskuormapisteen saavuttamisen jälkeen, mistä lähtien tuotettu sähkö ei ole enää kantaverkon käytettävissä tai tuotettu mekaaninen energia ei ole enää käyttökelpoista mekaaniselle kuormalle.

3.   Kuorman kynnysarvojen, joita käytetään sähköä tuottavien polttolaitosten käynnistysjakson päättymisen ja pysäytysjakson alkamisen määrittelemiseksi ja jotka mainitaan laitoksen luvassa, on oltava kiinteitä prosenttiosuuksia polttolaitoksen nimellisestä sähköntuotantotehosta.

4.   Kuorman kynnysarvojen, joita käytetään mekaaniseen käyttöön energiaa tuottavien polttolaitosten käynnistysjakson päättymisen ja pysäytysjakson alkamisen määrittelemiseksi ja jotka mainitaan laitoksen luvassa, on oltava kiinteitä prosenttiosuuksia polttolaitoksen mekaanisen energian tuotantotehosta.

7 artikla

Lämpöä tuottavien polttolaitosten käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittely käyttäen kuorman kynnysarvoja

1.   Lämpöä tuottavien polttolaitosten käynnistysjakson katsotaan päättyvän, kun laitos saavuttaa vakaan tuotannon vähimmäiskäynnistyskuorman ja lämpöä voidaan turvallisesti ja luotettavasti toimittaa jakeluverkkoon tai lämpöakkuun taikka sitä voidaan käyttää suoraan paikallisella teollisuusalueella.

2.   Pysäytysjakson katsotaan alkavan vakaan tuotannon vähimmäispysäytyskuorman saavuttamisen jälkeen, kun lämpöä ei enää voida turvallisesti ja luotettavasti toimittaa verkkoon tai sitä ei voida enää käyttää suoraan paikallisella teollisuusalueella.

3.   Kuorman kynnysarvojen, joita käytetään lämpöä tuottavien polttolaitosten käynnistysjakson päättymisen ja pysäytysjakson alkamisen määrittelemiseksi ja jotka on mainittava laitoksen luvassa, on oltava kiinteitä prosenttiosuuksia polttolaitoksen nimellisestä lämpötehosta.

4.   Jaksot, joiden aikana lämpöä tuottavat laitokset lämmittävät akkua tai varastoivat lämpöä toimittamatta lämpöä ulos laitokselta, katsotaan käyttötunneiksi, ei käynnistys- tai pysäytysjaksoiksi.

8 artikla

Lämpöä ja sähköä tuottavien polttolaitosten käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittely käyttäen kuorman kynnysarvoja

Lämpöä ja sähköä tuottavien polttolaitosten käynnistys- ja pysäytysjaksot määritellään 6 ja 7 artiklan mukaisesti ottaen huomioon sekä tuotettu sähkö että lämpö.

9 artikla

Käynnistys- ja pysäytysjaksojen määrittely käyttäen toimintaparametreja tai erillisprosesseja

Vakaan tuotannon vähimmäiskäynnistyskuorman ja vakaan tuotannon vähimmäispysäytyskuorman määrittämiseksi määritellään vähintään kolme kriteeriä, joista vähintään kahden täyttyessä käynnistysjakson katsotaan päättyvän tai pysäytysjakson alkavan.

Nämä kriteerit valitaan seuraavista:

1.

liitteessä mainitut erillisprosessit tai vastaavat prosessit, jotka sopivat laitoksen teknisiin ominaisuuksiin;

2.

liitteessä mainitut toimintaparametrien kynnysarvot tai vastaavat toimintaparametrit, jotka sopivat laitoksen teknisiin ominaisuuksiin.

10 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 7 päivänä toukokuuta 2012.

Komission puolesta

Janez POTOČNIK

Komission jäsen


(1)  EUVL L 334, 17.12.2010, s. 17.


LIITE

KÄYNNISTYS- JA PYSÄYTYSJAKSOIHIN LIITTYVÄT ERILLISPROSESSIT JA TOIMINTAPARAMETRIT

1.   Vakaan tuotannon vähimmäiskäynnistyskuormaan liittyvät erillisprosessit

1.1

Kiinteällä polttoaineella toimivat kattilat: täydellinen siirtyminen vakauttavien apupolttimien tai lisäpolttimien käytöstä toimimaan ainoastaan tavanomaisella polttoaineella.

1.2

Nestemäisellä polttoaineella toimivat kattilat: pääpolttoainepumpun käynnistys ja poltettavan öljyn paineen vakiintuminen, jonka indikaattorina voidaan käyttää polttoaineen virtaamaa.

1.3

Kaasuturbiinit: toimintapiste, jossa palaminen saavuttaa täysin esisekoitetun vakaan polton tilan, eli tyhjäkäynti.

2.   Toimintaparametrit

2.1

Savukaasujen happipitoisuus.

2.2

Savukaasun lämpötila.

2.3

Höyrynpaine.

2.4

Lämpöä tuottavat laitokset: entalpia ja lämmönsiirtoaineen virtaama.

2.5

Nestettä ja kaasua polttavat laitokset: polttoainevirtaama, prosenttiosuutena nimellisestä polttoaineen virtauskapasiteetista.

2.6

Höyrykattilalaitokset: höyryn lämpötila sen poistuessa kattilasta.


Top