9.5.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 123/44


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT

av den 7 maj 2012

om fastställande av start- och stopperioder enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU om industriutsläpp

[delgivet med nr C(2012) 2948]

(Text av betydelse för EES)

(2012/249/EU)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU av den 24 november 2010 om industriutsläpp (samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar) (1), särskilt artikel 41 a, och

av följande skäl:

(1)

Några start- och stopperioder anges inte i direktiv 2010/75/EU eftersom dessa perioder är förknippade med flera bestämmelser i direktivet.

(2)

Beträffande förbränningsanläggningar som omfattas av kapitel III i direktiv 2010/75/EU krävs beslut om start- och stopperioder för bedömningen av efterlevnaden av de gränsvärden för utsläpp som anges i bilaga V till direktiv 2010/75/EU, med beaktande av del 4 i den bilagan, samt för fastställandet av antalet drifttimmar för förbränningsanläggningarna, om det är relevant för genomförandet av direktivet.

(3)

Enligt artikel 14.1 f i direktiv 2010/75/EU ska tillståndet omfatta åtgärder som rör andra förhållanden än normala driftsförhållanden, t.ex. arbete med igångsättande och urdrifttagning. Sådana åtgärder kan, i enlighet med artikel 6 i direktiv 2010/75/EU, omfattas av generella bindande regler.

(4)

Utsläppen från förbränningsanläggningar under start- och stopperioder sker i allmänhet med förhöjda koncentrationer jämfört med under normala driftsförhållanden. Med tanke på att målet för direktiv 2010/75/EU är att förhindra utsläpp bör dessa perioder vara så korta som möjligt.

(5)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 75 i direktiv 2010/75/EU.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

Genom detta beslut fastställs regler för fastställande av de start- och stopperioder som avses i artikel 3.27 och i punkt 1 i del 4 i bilaga V till direktiv 2010/75/EU.

Detta beslut gäller för förbränningsanläggningar som omfattas av kapitel III i direktiv 2010/75/EU.

Artikel 2

Definitioner

I detta beslut avses med

1.   lägsta startbelastning för stabil produktion: lägsta belastning som krävs för stabil drift av den producerande förbränningsanläggningen efter start, varefter anläggningen på ett säkert och tillförlitligt sätt kan försörja ett nät, en värmeackumulator eller en industrianläggning,

2.   lägsta stoppbelastning för stabil produktion: lägsta belastning vid vilken anläggningen inte längre på ett säkert och tillförlitligt sätt kan försörja ett nät, en värmeackumulator eller en industrianläggning, och anses vara under nedstängning.

Artikel 3

Allmänna regler för fastställande av start- och stopperioder

För fastställande av slutet på startperioden och början på stopperioden ska följande regler gälla:

1.

De kriterier eller parametrar som används för att fastställa start- och stopperioder ska vara öppna och externt kontrollerbara.

2.

Fastställandet av start- och stopperioder ska grundas på förhållanden som möjliggör en stabil produktion där hälsa och säkerhet säkerställs.

3.

Perioder under vilka en förbränningsanläggning, efter start, är i drift på ett stabilt och säkert sätt med tillförsel av bränsle men utan att någon värme, el eller mekanisk energi utgår från anläggningen ska inte ingå i start- och stopperioderna.

Artikel 4

Fastställande av start- och stopperioder i tillståndet

1.   Vid fastställande av start- och stopperioder i tillståndet för en anläggning som även omfattar en förbränningsanläggning ska de åtgärder som avses i artikel 14.1 f i direktiv 2010/75/EU även omfatta

a)

minst något av följande:

i)

Slutet av startperioden och början av stopperioden uttryckt som tröskelvärden för belastning, i enlighet med artiklarna 6, 7 och 8 och med tanke på att lägsta stoppbelastning för stabil produktion kan vara lägre än lägsta startbelastning för stabil produktion eftersom driften av förbränningsanläggningen kan ske på ett stabilt sätt med lägre belastning när den väl har uppnått tillräcklig temperatur efter att har varit i drift under en viss period.

ii)

Diskreta processer eller tröskelvärden för driftsparametrar som är förknippade med slutet av startperioden och med början av stopperioden, och som är tydliga, lätt kan övervakas och som kan tillämpas på den teknik som används, i enlighet med artikel 9.

b)

Åtgärder som säkerställer att start- och stopperioderna är så korta som det är praktiskt möjligt.

c)

Åtgärder för att se till att all reningsutrustning tas i drift så snart det är tekniskt möjligt.

Vid tillämpningen av första stycket ska de tekniska och operativa egenskaperna hos förbränningsanläggningen och dess enheter och de tekniska kraven för användning av installerad reningsteknik beaktas.

2.   Om någon aspekt rörande anläggningen förändras som påverkar start- och stopperioder, inbegripet installerad utrustning, bränsletyp, anläggningens funktion i systemet och installerad reningsteknik, ska tillståndsvillkoren för start- och stopperioderna ses över och, om nödvändigt, uppdateras av den behöriga myndigheten.

Artikel 5

Fastställande av start- och stopperioder för förbränningsanläggningar som består av två eller flera enheter

1.   Vid beräkningen av de genomsnittliga gränsvärdena för utsläpp som anges i punkt 1 i del 4 i bilaga V till direktiv 2010/75/EU ska följande regler gälla för fastställandet av start- och stopperioder för förbränningsanläggningar som består av två eller flera enheter:

a)

De värden som uppmätts under startperioden för den första förbränningsenhet som startas respektive under stopperioden för den sista förbränningsenhet som stoppas ska inte beaktas.

b)

De värden som fastställts under andra start- och stopperioder för enskilda enheter ska inte beaktas endast om de mäts eller, då mätning inte är tekniskt eller ekonomiskt genomförbart, beräknas separat för var och en av enheterna i fråga.

2.   Vid tillämpning av artikel 3.27 i direktiv 2010/75/EU ska start- och stopperioder för förbränningsanläggningar bestående av två eller flera enheter endast utgöras av startperioden för den första förbränningsenhet som startas respektive stopperioden för den sista förbränningsenhet som stoppas.

För förbränningsanläggningar för vilka punkterna 2, 4 och 6 i del 1 i bilaga V till direktiv 2010/75/EU medger tillämpning av ett gränsvärde för utsläpp för en del av anläggningen där rökgaserna leds ut genom en eller flera separata pipor i en gemensam skorsten får start- och stopperioderna fastställas separat för var och en av dessa delar av förbränningsanläggningen. Start- och stopperioderna för en del av anläggningen ska då utgöras av startperioden för den första förbränningsenhet som startas inom den delen av anläggningen respektive stopperioden för den sista förbränningsenhet som stoppas inom den delen av anläggningen.

Artikel 6

Fastställande av start- och stopperioder för förbränningsanläggningar som producerar el eller levererar kraft för mekaniska drivanordningar med hjälp av tröskelvärden för belastning

1.   För förbränningsanläggningar som producerar el och för förbränningsanläggningar för mekaniska drivanordningar ska startperioden anses upphöra när anläggningen uppnår lägsta startbelastning för stabil produktion.

2.   Stopperioden ska anses börja då bränsletillförseln börjar upphöra efter det att lägsta stoppbelastning för stabil produktion har uppnåtts där producerad el inte längre är tillgänglig för nätet eller producerad mekanisk kraft inte längre kan användas för den mekaniska belastningen.

3.   De tröskelvärden för belastning som ska användas för att fastställa slutet på startperioden och början på stopperioden för förbränningsanläggningar för elproduktion och som ska ingå i anläggningens tillstånd ska motsvara en fast procentsats av förbränningsanläggningens nominella elektriska effekt.

4.   De tröskelvärden för belastning som ska användas för att fastställa slutet på startperioden och början på stopperioden för förbränningsanläggningar för mekaniska drivanordningar och som ska ingå i anläggningens tillstånd ska motsvara en fast procentsats av förbränningsanläggningens mekaniska effekt.

Artikel 7

Fastställande av start- och stopperioder för förbränningsanläggningar som producerar värme med hjälp av tröskelvärden för belastning

1.   För värmeproducerande förbränningsanläggningar ska startperioden anses upphöra när anläggningen uppnår lägsta startbelastning för stabil produktion, och värme på ett säkert och tillförlitligt sätt kan levereras till ett distributionsnät, en värmeackumulator eller användas direkt i en lokal industrianläggning.

2.   Stopperioden ska anses börja när lägsta stoppbelastning för stabil produktion har uppnåtts och när värmen inte längre på ett säkert och tillförlitligt sätt kan levereras till ett nät eller användas direkt i en lokal industrianläggning.

3.   De tröskelvärden för belastning som ska användas för att fastställa slutet på startperioden och början på stopperioden för förbränningsanläggningar för värmeproduktion och som ska ingå i anläggningens tillstånd ska motsvara en fast procentsats av förbränningsanläggningens märkeffekt.

4.   Den period då ett värmeverk värmer upp en ackumulator eller reservoar utan att värmen levereras ska betraktas som driftstid och inte som start- och stopperiod.

Artikel 8

Fastställande av start- och stopperioder för förbränningsanläggningar som producerar värme och el med hjälp av tröskelvärden för belastning

För förbränningsanläggningar som producerar el och värme ska start- och stopperioderna fastställas i enlighet med artiklarna 6 och 7, med hänsyn både till den el och den värme som produceras.

Artikel 9

Fastställande av start- och stopperioder med hjälp av driftsparametrar eller diskreta processer

För fastställande av lägsta startbelastning och lägsta stoppbelastning för stabil produktion ska minst tre kriterier fastställas, varvid slutet på startperioden och början på stopperioden inträffar när minst två av kriterierna har uppfyllts.

Dessa kriterier ska väljas bland följande:

1.

Diskreta processer som anges i bilagan eller motsvarande processer som är anpassade till anläggningens tekniska egenskaper.

2.

Tröskelvärden för de driftsparametrar som anges i bilagan eller motsvarande driftsparametrar som är anpassade till anläggningens tekniska egenskaper.

Artikel 10

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 7 maj 2012.

På kommissionens vägnar

Janez POTOČNIK

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 334, 17.12.2010, s. 17.


BILAGA

DISKRETA PROCESSER OCH OPERATIVA PARAMETRAR FÖRKNIPPADE MED START- OCH STOPPERIODER

1.   Diskreta processer förknippade med lägsta startbelastning för stabil produktion

1.1

För fastbränslepannor: fullständig övergång från användning av stödbrännare eller kompletterande brännare till drift med enbart normalt bränsle.

1.2

För oljeeldade pannor: start av huvudbränslepump och stabiliserat oljetryck i brännaren; bränsleflödet kan användas som en indikator.

1.3

För gasturbiner: punkt där förbränningsläget övergår till förblandad flamma i stabilt driftläge, eller ”tomgångsläge”.

2.   Driftsparametrar

2.1

Syrehalt i rökgaserna.

2.2

Rökgastemperatur.

2.3

Ångtryck.

2.4

För värmeproducerande anläggningar: entalpi- och värmeflöde.

2.5

För olje- och gaseldade anläggningar: bränsleflöde, i procent av nominell kapacitet för bränsleflödet.

2.6

För ångpanneanläggningar: ångans temperatur när den lämnar pannan.