Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R1070

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/1070 της Επιτροπής της 20ής Ιουλίου 2020 για τον καθορισμό των χαρακτηριστικών των σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας σύμφωνα με το άρθρο 57 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2020/4872

    ΕΕ L 234 της 21.7.2020, p. 11–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 14/08/2024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/1070/oj

    21.7.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 234/11


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/1070 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 20ής Ιουλίου 2020

    για τον καθορισμό των χαρακτηριστικών των σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας σύμφωνα με το άρθρο 57 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την οδηγία (ΕΕ) 2018/1972 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (1), και ιδίως το άρθρο 57 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Όπως αναγνωρίζεται από την οδηγία (ΕΕ) 2018/1972, δεδομένου ότι τα σημεία ασύρματης πρόσβασης χαμηλής ισχύος και μικρής εμβέλειας είναι πιθανό να έχουν θετικό αντίκτυπο στη χρήση του ραδιοφάσματος και στην ανάπτυξη των ασύρματων επικοινωνιών στην Ένωση, η ανάπτυξη σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας θα πρέπει να διευκολυνθεί μέσω ενός καθεστώτος ανάπτυξης εξαιρούμενου από έκδοση ειδικής άδειας.

    (2)

    Ένα σημείο ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας περιλαμβάνει διάφορα λειτουργικά στοιχεία, όπως μονάδα επεξεργασίας σήματος, μονάδα ραδιοσυχνότητας, σύστημα κεραιών, καλωδιακές συνδέσεις και περίβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύστημα κεραιών ή τμήματά του ενδέχεται να τοποθετούνται χωριστά από τα άλλα στοιχεία του σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας και να συνδέονται με ένα ή περισσότερα ειδικά καλώδια. Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιείται στην περίπτωση κατανεμημένων συστημάτων κεραιών ή κατανεμημένου ραδιοσυστήματος που χρησιμοποιούνται από έναν ή περισσότερους φορείς εκμετάλλευσης. Ένα σημείο ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας μπορεί να έχει σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση δύο ή περισσότερων χρηστών του ραδιοφάσματος.

    (3)

    Τα σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που υπόκεινται στο άρθρο 57 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972 θα πρέπει να προκαλούν ελάχιστη οπτική ενόχληση, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια αποδοχή και η βιώσιμη ανάπτυξή τους. Προς τον σκοπό αυτόν, τα εν λόγω σημεία θα πρέπει είτε να μην είναι ορατά στο ευρύ κοινό είτε να έχουν τοποθετηθεί στη φέρουσα δομή τους με τρόπο που δεν προκαλεί οπτική ενόχληση. Η λειτουργία τους θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως ορίζεται στη σύσταση 1999/519/ΕΚ του Συμβουλίου (2).

    (4)

    Η οδηγία 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) προβλέπει ότι ο ραδιοεξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένου του σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας, πρέπει να κατασκευάζεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας.

    (5)

    Επομένως, τα φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά των σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που υπόκεινται στο άρθρο 57 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972 θα πρέπει να καθοριστούν ως προς τον μέγιστο όγκο, τους περιορισμούς βάρους και τη μέγιστη ισχύ εκπομπών. Η επιλογή του μέγιστου όγκου για τον περιορισμό της οπτικής ενόχλησης ενός σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας θα πρέπει να επιτρέπει ευέλικτο σχεδιασμό και προσαρμοστικότητα στα φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά της φέρουσας δομής.

    (6)

    Σύμφωνα με τη μελέτη «Απλοποιημένο καθεστώς εγκατάστασης σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας (SAWAP) (4)», η οποία εκπονήθηκε για την Επιτροπή, το όριο όγκου 30 λίτρων επαρκεί για να καλυφθούν τα κύρια στοιχεία ενός σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας και για να διασφαλιστεί, συγχρόνως, ο διακριτικός χαρακτήρας του. Ο μέγιστος αυτός όγκος θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε ανάπτυξη σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που εξυπηρετεί έναν ή περισσότερους χρήστες του ραδιοφάσματος, καθώς και σε κάθε εγκατάσταση πολλαπλών σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που βρίσκονται στον ίδιο χώρο υποδομής μικρής επιφάνειας, όπως ένας στύλος φωτισμού, ένας φωτεινός σηματοδότης, μια πινακίδα ή μια στάση λεωφορείου, ο οποίος, λόγω των φυσικών διαστάσεών του ή της συχνότητας εμφάνισής του σε συγκεκριμένη περιοχή, ή λόγω του συνδυασμού των δύο αυτών παραγόντων, ενδέχεται να προκαλέσει οπτική ενόχληση.

    (7)

    Τα σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας θα πρέπει να συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 62232:2017 (5)«Determination of RF field strength, power density and specific absorption rate (SAR) in the vicinity of radiocommunication base stations for the purpose of evaluating human exposure» [«Καθορισμός της έντασης πεδίου ραδιοσυχνοτήτων, της πυκνότητας ισχύος και του ρυθμού ειδικής απορρόφησης (SAR) κοντά σε σταθμούς βάσης ραδιοεπικοινωνιών για τον σκοπό της αξιολόγησης της έκθεσης του ανθρώπου»]. Στο εν λόγω πρότυπο προβλέπεται μεθοδολογία για την εγκατάσταση σταθμών βάσης, λαμβανομένης υπόψη της ισχύος των εκπομπών τους, με σκοπό την αξιολόγηση της έκθεσης του ανθρώπου σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (στο εξής: ΗΜΠ), σύμφωνα με τα όρια που καθορίζονται στη σύσταση 1999/519/ΕΚ. Το πρότυπο αυτό αναφέρεται επίσης στο τμήμα 6.1 του ευρωπαϊκού εναρμονισμένου προτύπου EN 50401: 2017 «Πρότυπο προϊόντος για την επίδειξη συμμόρφωσης του εξοπλισμού των σταθμών βάσης με όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (110 MHz - 100 GHz), όταν πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία», όσον αφορά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης ενός σημείου ασύρματης πρόσβασης που τίθεται σε λειτουργία στο λειτουργικό του περιβάλλον σύμφωνα με τα όρια έκθεσης σε ΗΜΠ που καθορίζονται στη σύσταση 1999/519/ΕΚ.

    (8)

    Το πρότυπο EN 62232:2017 ισχύει για όλους τους τύπους σταθμών βάσης, οι οποίοι διαιρούνται σε πέντε κατηγορίες εγκατάστασης που αντιστοιχούν σε διαφορετικά όρια ισοδύναμης ισότροπα ακτινοβολούμενης ισχύος (EIRP), ήτοι μερικών milliwatt (κατηγορία E0), 2 Watt (κατηγορία E2), 10 Watt (κατηγορία E10), 100 Watt (κατηγορία E100) και άνω των 100 Watt (κατηγορία E+). Λαμβανομένων υπόψη των αποστάσεων ασφαλείας εγκατάστασης που πρέπει να τηρούνται βάσει του εν λόγω προτύπου και δεδομένου ότι η οδηγία (ΕΕ) 2018/1972 προβλέπει ότι τα σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας θα πρέπει να αποτελούν εξοπλισμό χαμηλής ισχύος, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στις κατηγορίες εγκατάστασης E0, E2 και E10. Σύμφωνα με τον πίνακα 2 του σημείου 6.2.4 του προτύπου EN 62232:2017, το χαμηλότερο τμήμα εκπομπής ακτινοβολίας μιας κεραίας κατηγορίας E10 πρέπει να βρίσκεται σε ύψος τουλάχιστον 2,2 μέτρων από τον δημόσιο διάδρομο διέλευσης, ώστε να εξασφαλίζεται απόσταση τουλάχιστον 20 cm μεταξύ του κύριου λοβού της κεραίας και του σώματος ενός ανθρώπου ύψους 2 m (6).

    (9)

    Για λόγους αισθητικής, η εγκατάσταση, σε εσωτερικούς χώρους, σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας της κατηγορίας E10, τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο των 30 λίτρων, θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους ύψους τουλάχιστον 4 μέτρων, όπως μουσεία, στάδια, συνεδριακά κέντρα, αερολιμένες, σταθμοί μετρό, σιδηροδρομικοί σταθμοί ή εμπορικά κέντρα.

    (10)

    Ένα σημείο ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ολόκληρης της φέρουσας δομής στην οποία έχει εγκατασταθεί και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να καθιστά απαραίτητη, λόγω του βάρους του ή του σχήματός του, τη δομική ενίσχυση της χρησιμοποιούμενης φέρουσας δομής.

    (11)

    Για να καταστεί δυνατή η εποπτεία και η παρακολούθηση από τις αρμόδιες αρχές, ιδίως σε περιπτώσεις συστημάτων πολλαπλών παρακείμενων ή συνεγκατεστημένων σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας, κάθε φορέας εκμετάλλευσης που αναπτύσσει σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας των κατηγοριών Ε2 και Ε10 σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό, θα πρέπει να ενημερώνει εγκαίρως την αρμόδια αρχή σχετικά με την εγκατάσταση. Για τον σκοπό αυτόν, ο φορέας εκμετάλλευσης θα πρέπει να υποβάλει, το αργότερο δύο εβδομάδες μετά την εγκατάσταση, κοινοποίηση στην αρμόδια αρχή σχετικά με την εγκατάσταση, η οποία θα περιλαμβάνει τη θέση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εν λόγω σημείων πρόσβασης, καθώς και δήλωση συμμόρφωσης της εγκατάστασης με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού. Για να διασφαλιστεί μια εύκολη διαδικασία σε όλα τα κράτη μέλη, η εν λόγω κοινοποίηση θα πρέπει να υποβάλλεται σε ένα ενιαίο σημείο πληροφόρησης, όπως εκείνο που θεσπίζεται σύμφωνα με την οδηγία 2014/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7).

    (12)

    Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να μην θίγει τις εξουσίες των κρατών μελών να καθορίζουν τα συνολικά επίπεδα ΗΜΠ που προκύπτουν από τη συνεγκατάσταση ή τη συγκέντρωση, σε μια περιοχή, σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας τα οποία καλύπτονται από το άρθρο 57 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972, καθώς και άλλων τύπων σταθμών βάσης, για να διασφαλίζεται, με άλλα μέσα πλην των μεμονωμένων αδειών που σχετίζονται με την ανάπτυξη σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας, η συμμόρφωσή τους με τα ισχύοντα συνολικά όρια έκθεσης σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο.

    (13)

    Δεδομένου ότι προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη των σχετικών προτύπων, αν πρόκειται να καλυφθούν τα σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που χρησιμοποιούν συστήματα ενεργών κεραιών, τα εν λόγω σημεία πρόσβασης δεν θα πρέπει να εμπίπτουν, στο παρόν στάδιο, στο πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος ανάπτυξης που εξαιρείται από την έκδοση ειδικής άδειας.

    (14)

    Η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά, ώστε να διευκολύνεται η αναθεώρησή του, εφόσον είναι αναγκαίο, λαμβανομένης υπόψη τυχόν επικαιροποίησης του ευρωπαϊκού προτύπου EN 62232 ή άλλων σχετικών εξελίξεων στον τομέα της τυποποίησης, ιδίως όσον αφορά τη χρήση συστημάτων ενεργών κεραιών, της τεχνολογικής εξέλιξης όσον αφορά την τεχνολογία αιχμής των σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας, της ανάγκης υποστήριξης πολλαπλών ζωνών και κοινών λύσεων (πολλαπλών φορέων εκμετάλλευσης), καθώς και τυχόν επικαιροποίησης της σύστασης 1999/519/ΕΚ.

    (15)

    Ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να θίγει τα εθνικά μέτρα όσον αφορά την ασφάλεια, την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, τον σεβασμό της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των ιδιοκτητών να καθορίζουν τη χρήση της ιδιοκτησίας τους, καθώς και όσον αφορά τα δικαιώματα διέλευσης που σχετίζονται με τη σύνδεση του σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας με δίκτυο ευρείας περιοχής, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης.

    (16)

    Ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να θίγει την εφαρμογή, σε εθνικό επίπεδο, λιγότερο περιοριστικών καθεστώτων για την ανάπτυξη σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας.

    (17)

    Δεδομένου ότι η οδηγία (ΕΕ) 2018/1972 τίθεται σε εφαρμογή την 21η Δεκεμβρίου 2020, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται από την ίδια ημερομηνία.

    (18)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής επικοινωνιών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Ο παρών κανονισμός καθορίζει τα φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά των σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που αναφέρονται στο άρθρο 57 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972.

    Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας με σύστημα ενεργών κεραιών.

    Άρθρο 2

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1)

    «ισοδύναμη ισότροπα ακτινοβολούμενη ισχύς (EIRP)»: το γινόμενο της ισχύος που παρέχεται στην κεραία επί την απολαβή της κεραίας σε δεδομένη διεύθυνση σε σχέση με ισοτροπική κεραία (απόλυτη ή ισοτροπική απολαβή)·

    2)

    «σύστημα κεραιών»: το υλικό τμήμα ενός σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας το οποίο εκπέμπει ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων με σκοπό την παροχή ασύρματης συνδεσιμότητας σε τελικούς χρήστες·

    3)

    «σύστημα ενεργών κεραιών (AAS)»: σύστημα κεραιών όπου το πλάτος ή η φάση, ή αμφότερα το πλάτος και η φάση μεταξύ των στοιχείων της κεραίας προσαρμόζονται συνεχώς, με αποτέλεσμα το διάγραμμα κεραίας να μεταβάλλεται αποκρινόμενο στις βραχυπρόθεσμες μεταβολές του ραδιοηλεκτρικού περιβάλλοντος· από τις μεταβολές αυτές εξαιρείται η μακροπρόθεσμη μορφοποίηση δέσμης, όπως η σταθερή ηλεκτρική κατωφερής κλίση· στα σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που είναι εξοπλισμένα με AAS, το AAS είναι ενσωματωμένο στο σημείο ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας·

    4)

    «εσωτερικός χώρος»: οποιοσδήποτε χώρος, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων μεταφορών, διαθέτει οροφή ή στέγη ή οποιαδήποτε σταθερή ή κινητή δομή ή διάταξη ικανή να τον καλύπτει εξολοκλήρου, και ο οποίος, εκτός από τις πόρτες, τα παράθυρα και τους διαδρόμους, περικλείεται πλήρως από τοίχους ή πλευρές, είτε μόνιμα είτε προσωρινά, ανεξάρτητα από το είδος του υλικού που χρησιμοποιείται για την οροφή, τον τοίχο ή τις πλευρές και ανεξάρτητα από το αν η δομή είναι μόνιμη ή προσωρινή·

    5)

    «εξωτερικός χώρος»: οποιοσδήποτε χώρος δεν είναι εσωτερικός.

    Άρθρο 3

    1.   Τα σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που αναφέρονται στο άρθρο 57 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972 συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προτύπου που καθορίζονται στο σημείο Β του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού και:

    α)

    είτε ενσωματώνονται πλήρως και με ασφάλεια στη φέρουσα δομή τους και, επομένως, δεν είναι ορατά στο ευρύ κοινό· είτε

    β)

    πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο σημείο Α του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

    2.   Η παράγραφος 1 δεν θίγει τις εξουσίες των κρατών μελών να καθορίζουν τα συνολικά επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που προκύπτουν από τη συνεγκατάσταση ή τη συγκέντρωση σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας σε μια περιοχή και να διασφαλίζουν, με άλλα μέσα πλην των μεμονωμένων αδειών που σχετίζονται με την ανάπτυξη σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας, τη συμμόρφωση με τα ισχύοντα συνολικά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο.

    3.   Οι φορείς εκμετάλλευσης που έχουν αναπτύξει σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας των κατηγοριών E2 ή E10 τα οποία συμμορφώνονται με τους όρους που καθορίζονται στην παράγραφο 1, κοινοποιούν στην αρμόδια εθνική αρχή, εντός δύο εβδομάδων από την ανάπτυξη κάθε τέτοιου σημείου, την εγκατάσταση και την τοποθεσία των εν λόγω σημείων πρόσβασης, καθώς και τις απαιτήσεις που πληρούν σύμφωνα με την εν λόγω παράγραφο.

    Άρθρο 4

    Τα κράτη μέλη παρακολουθούν την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και υποβάλλουν τακτικά σχετικές εκθέσεις στην Επιτροπή, την πρώτη φορά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και στη συνέχεια σε ετήσια βάση, ιδίως σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 3 παράγραφος 1, καθώς και σχετικά με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που έχουν αναπτυχθεί.

    Άρθρο 5

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 21η Δεκεμβρίου 2020.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2020.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 321 της 17.12.2018, σ. 36.

    (2)  Σύσταση 1999/519/ΕΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 1999, περί του περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (0 Hz - 300 GHz) (ΕΕ L 199 της 30.7.1999, σ. 59).

    (3)  Οδηγία 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/5/ΕΚ (ΕΕ L 153 της 22.5.2014, σ. 62).

    (4)  Smart 2018/0017, https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/463e2d3d-1d8f-11ea-95ab-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-112125706

    (5)  Εφαρμόζεται στην περιοχή συχνοτήτων 110 MHz-100 GHz.

    (6)  Παράρτημα C.3 του προτύπου EN 62232:2017.

    (7)  Οδηγία 2014/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΕΕ L 155 της 23.5.2014, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    A.   Προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο β)

    1.

    Ο συνολικός όγκος του ορατού στο ευρύ κοινό τμήματος ενός σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που εξυπηρετεί έναν ή περισσότερους χρήστες του ραδιοφάσματος δεν υπερβαίνει τα 30 λίτρα.

    2.

    Ο συνολικός όγκος των ορατών στο ευρύ κοινό τμημάτων πολλαπλών χωριστών σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που βρίσκονται στον ίδιο χώρο υποδομής μεμονωμένης οριοθετημένης επιφάνειας, όπως ένας στύλος φωτισμού, ένας φωτεινός σηματοδότης, μια πινακίδα ή μια στάση λεωφορείου, δεν υπερβαίνει τα 30 λίτρα.

    3.

    Σε περιπτώσεις στις οποίες το σύστημα κεραιών και άλλα στοιχεία του σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας, όπως η μονάδα ραδιοσυχνότητας, ο ψηφιακός επεξεργαστής, η μονάδα αποθήκευσης, το σύστημα ψύξης, το τροφοδοτικό, οι καλωδιακές συνδέσεις, τα στοιχεία οπισθόζευξης ή τα στοιχεία γείωσης και στερέωσης, τοποθετούνται χωριστά, οποιοδήποτε τμήμα των εν λόγω στοιχείων υπερβαίνει τα 30 λίτρα δεν είναι ορατό στο ευρύ κοινό.

    4.

    Το σημείο ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας παρουσιάζει οπτική συνοχή με τη φέρουσα δομή και έχει μέγεθος αναλογικό προς το συνολικό μέγεθος της φέρουσας δομής, ομοιόμορφο σχήμα, ουδέτερα χρώματα που ταιριάζουν και συνδυάζονται με τη φέρουσα δομή, καθώς και καλυμμένα καλώδια, και δεν δημιουργεί επιπλέον οπτική ενόχληση σε συνδυασμό με άλλα σημεία ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που είναι ήδη εγκατεστημένα στον ίδιο χώρο ή σε παρακείμενους χώρους.

    5.

    Το βάρος και το σχήμα του σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας δεν καθιστούν απαραίτητη τη δομική ενίσχυση της φέρουσας δομής.

    6.

    Η εγκατάσταση ενός σημείου ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας της κατηγορίας εγκατάστασης Ε10 γίνεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους ή σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους με ύψος οροφής τουλάχιστον 4 m.

    B.   Απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προτύπου που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1

    1.

    Η ανάπτυξη σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κατηγορίες εγκατάστασης E0, E2 και E10 του πίνακα 2 της ρήτρας 6.2.4 του ευρωπαϊκού προτύπου EN 62232:2017 «Determination of RF field strength, power density and specific absorption rate (SAR) in the vicinity of radiocommunication base stations for the purpose of evaluating human exposure» [«Καθορισμός της έντασης πεδίου ραδιοσυχνοτήτων, της πυκνότητας ισχύος και του ρυθμού ειδικής απορρόφησης (SAR) κοντά σε σταθμούς βάσης ραδιοεπικοινωνιών για τον σκοπό της αξιολόγησης της έκθεσης του ανθρώπου»].

    2.

    Στην περίπτωση πολλαπλών συνεγκατεστημένων συστημάτων κεραιών (ή τμημάτων των συστημάτων αυτών) ενός ή περισσότερων σημείων ασύρματης πρόσβασης μικρής εμβέλειας που υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό, τα κριτήρια που ισχύουν για την ισοδύναμη ισότροπα ακτινοβολούμενη ισχύ και περιλαμβάνονται στο πρότυπο που αναφέρεται στο σημείο 1 εφαρμόζονται για το άθροισμα της ισοδύναμης ισότροπα ακτινοβολούμενης ισχύος του συνόλου των συνεγκαταστημένων συστημάτων κεραιών (ή τμημάτων των συστημάτων αυτών).

    Top