Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010L0006

    Οδηγία 2010/6/ΕΕ της Επιτροπής, της 9ης Φεβρουαρίου 2010 , για την τροποποίηση του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον υδράργυρο, την ελεύθερη γκοσιπόλη, τα νιτρώδη άλατα και ουσίες του Madhuca longifolia L . (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ L 37 της 10.2.2010, p. 29–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2010/6/oj

    10.2.2010   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 37/29


    ΟΔΗΓΊΑ 2010/6/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 9ης Φεβρουαρίου 2010

    για την τροποποίηση του παραρτήματος Ι της οδηγίας 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον υδράργυρο, την ελεύθερη γκοσιπόλη, τα νιτρώδη άλατα και ουσίες του Madhuca longifolia L.

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    την οδηγία 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαΐου 2002, σχετικά με τις ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Με την οδηγία 2002/32/ΕΚ απαγορεύεται η χρήση προϊόντων που προορίζονται για ζωοτροφές, των οποίων η περιεκτικότητα σε ανεπιθύμητες ουσίες υπερβαίνει τη μέγιστη περιεκτικότητα που καθορίζεται στο παράρτημα Ι της εν λόγω οδηγίας.

    (2)

    Όσον αφορά τον υδράργυρο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στη γνώμη που εξέδωσε στις 20 Φεβρουαρίου 2008 (2) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προς το παρόν η μέγιστη περιεκτικότητα των πλήρων ιχθυοτροφών (0,1 mg/kg) και η μέγιστη περιεκτικότητα των ζωοτροφών που παράγονται από την επεξεργασία ιχθύων και άλλων θαλάσσιων ζώων (0,5 mg/kg) δεν είναι εναρμονισμένες. Σε συνέχεια των πρόσφατων εξελίξεων στη σύνθεση των ζωοτροφών, οι ιχθυοτροφές περιέχουν περισσότερα ιχθυέλαια και ιχθυάλευρα, αλλά οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα αυτών των σημαντικών πρώτων υλών ζωοτροφών για την παραγωγή ιχθυοτροφών. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, θεωρείται σκόπιμο να αυξηθεί ελαφρά η μέγιστη περιεκτικότητα στις ιχθυοτροφές· η αύξηση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο τη συμμόρφωση των ιχθύων ιχθυοκαλλιέργειας προς την καθορισμένη μέγιστη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Επιπλέον, από την ίδια γνώμη προκύπτει ότι η ισχύουσα μέγιστη περιεκτικότητα των πλήρων ζωοτροφών για σκύλους και γάτες δεν παρέχει επαρκή προστασία. Επομένως, η εν λόγω μέγιστη περιεκτικότητα πρέπει να μειωθεί. Επειδή ο βαθμός ευαισθησίας των γουνοφόρων ζώων είναι ανάλογος με της γάτας, η εν λόγω μέγιστη περιεκτικότητα πρέπει να ισχύσει και για τα γουνοφόρα ζώα.

    (3)

    Όσον αφορά τα νιτρώδη άλατα, η ΕFSA, στη γνώμη που εξέδωσε στις 25 Μαρτίου 2009 (3), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για τους χοίρους και τα βοοειδή, που αποτελούν αντιπροσωπευτικά είδη ζώων από τα οποία παράγονται ευαίσθητα τρόφιμα, τα περιθώρια ασφαλείας όσον αφορά το αντίστοιχο επίπεδο στο οποίο δεν παρατηρούνται δυσμενείς επιδράσεις (ΝΟΑΕL) είναι επαρκή. Θεωρεί επιπλέον ότι η παρουσία νιτρωδών αλάτων σε ζωικά προϊόντα δεν εγείρει ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία. Έχει ήδη εγκριθεί η χρήση νιτρωδών αλάτων σε μέγιστη περιεκτικότητα 100 mg/kg ως συντηρητικού σε πλήρεις ζωοτροφές για σκύλους και γάτες με ποσοστό υγρασίας πάνω από 20 % και ως πρόσθετης ύλης στις ενσιρωμένες ζωοτροφές (4). Επομένως, τα νιτρώδη άλατα δεν θεωρούνται ανεπιθύμητη ουσία σε παρόμοιες πλήρεις ζωοτροφές ούτε στις ενσιρωμένες ζωοτροφές. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές δεν πρέπει να εφαρμόζεται περιορισμός ως προς τη μέγιστη περιεκτικότητα.

    (4)

    Όσον αφορά τη γκοσιπόλη, η ΕFSA, στη γνώμη που εξέδωσε στις 4 Δεκεμβρίου 2008, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ισχύουσα μέγιστη περιεκτικότητα για τα πρόβατα, συμπεριλαμβανομένων των αμνών, και τις αίγες, συμπεριλαμβανομένων των εριφίων, δεν παρέχουν επαρκή προστασία από ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία των ζώων. Η ΕFSA στη συνέχεια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση του ανθρώπου στη γκοσιπόλη μέσω της κατανάλωσης τροφίμων που προέρχονται από ζώα τα οποία σιτίζονται με προϊόντα με βάση το βαμβακόσπορο είναι κατά τα φαινόμενα χαμηλή και δεν έχει δυσμενείς επιδράσεις. Με βάση τη γνώμη αυτή, πρέπει να μειωθεί η μέγιστη περιεκτικότητα για τα πρόβατα συμπεριλαμβανομένων των αμνών καθώς και για τις αίγες συμπεριλαμβανομένων των εριφίων.

    (5)

    Όσον αφορά τις σαπωνίνες που περιέχονται στο φυτικό είδος Madhuca longifolia L., η ΕFSA, στη γνώμη που εξέδωσε στις 29 Ιανουαρίου 2009 (5), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν προβλέπονται δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία των ζώων λόγω της αμελητέας έκθεσης των στοχευόμενων ζώων στην Ένωση. Η ΕFSA θεωρεί αμελητέα την έκθεση του ανθρώπου μέσω της διατροφής στις σαπωνίνες του Madhuca Longifolia L., επειδή τα προϊόντα του Madhuca Longifolia L. δεν καταναλώνονται από τον άνθρωπο και τα άλευρα του Madhuca Longifolia L. δεν χρησιμοποιούνται στην Ένωση ως πρώτη ύλη ζωοτροφών. Επομένως, θεωρείται σκόπιμη η απαλοιφή της σειράς που αφορά τις ουσίες του Mowrah, Bassia, Madhuca.

    (6)

    Συνεπώς, η οδηγία 2002/32/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (7)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων και ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο αντιτάχθηκαν σε αυτά,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο 1

    Το παράρτημα I της οδηγίας 2002/32/ΕΚ τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας οδηγίας.

    Άρθρο 2

    Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία, το αργότερο την 1η Νοεμβρίου 2010. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων καθώς και πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών των διατάξεων και των διατάξεων της παρούσας οδηγίας.

    Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

    Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των βασικών διατάξεων εθνικού δικαίου που εκδίδουν στον τομέα που καλύπτει η παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 4

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 9 Φεβρουαρίου 2010.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 140 της 30.5.2002, σ. 10.

    (2)  Γνώμη της επιστημονικής ομάδας για τις μολυντικές ουσίες στην τροφική αλυσίδα κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά τον υδράργυρο ως ανεπιθύμητης ουσίας στις ζωοτροφές. The EFSA Journal (2008) 654, 1-76.

    (3)  Γνώμη της επιστημονικής ομάδας για τις μολυντικές ουσίες στην τροφική αλυσίδα κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα νιτρώδη άλατα ως ανεπιθύμητης ουσίας στις ζωοτροφές. The EFSA Journal (2009) 1017, 1-47.

    (4)  Κοινοτικό μητρώο πρόσθετων υλών ζωοτροφών δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, εγγραφή για το νιτρώδες νάτριο (σκύλοι, γάτες) και το νιτρώδες νάτριο στις ενσιρωμένες ζωοτροφές, http://ec.europa.eu/food/food/animalnutrition/feedadditives/comm_register_feed_additives_1831-03.pdf

    (5)  Γνώμη της επιστημονικής ομάδας για τις μολυντικές ουσίες στην τροφική αλυσίδα κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις σαπωνίνες Madhuca longifolia L. ως ανεπιθύμητης ουσίας στις ζωοτροφές. The EFSA Journal (2009) 979, 1-36.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Το παράρτημα I της οδηγίας 2002/32/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

    1.

    Η σειρά 4, σχετικά με τον υδράργυρο, αντικαθίσταται από τα εξής:

    Ανεπιθύμητες ουσίες

    Προϊόντα προοριζόμενα για ζωοτροφές

    Μέγιστη περιεκτικότητα [σε mg/kg (ppm)] ζωοτροφών με ποσοστό υγρασίας 12 %

    (1)

    (2)

    (3)

    «4.

    Υδράργυρος (1)  (2)

    Πρώτες ύλες ζωοτροφών,

    0,1

    εξαιρέσει των:

     

    ζωοτροφών προερχόμενων από την επεξεργασία ιχθύων ή άλλων θαλάσσιων ζώων

    0,5

    ανθρακικού ασβεστίου

    0,3

    Σύνθετες ζωοτροφές (πλήρεις και συμπληρωματικές)

    0,1

    εξαιρέσει των:

     

    ζωοτροφών ανόργανης προέλευσης

    0,2

    σύνθετων ιχθυοτροφών

    0,2

    σύνθετων ζωοτροφών για σκύλους και γάτες και γουνοφόρα ζώα

    0,3

    2.

    Η σειρά 5, σχετικά με τα νιτρώδη άλατα, αντικαθίστανται από τα εξής:

    Ανεπιθύμητες ουσίες

    Προϊόντα προοριζόμενα για ζωοτροφές

    Μέγιστη περιεκτικότητα [σε mg/kg (ppm)] ζωοτροφών με ποσοστό υγρασίας 12 %

    (1)

    (2)

    (3)

    «5.

    Νιτρώδη άλατα

    Πρώτες ύλες ζωοτροφών

    15 (εκφραζόμενο ως νιτρικό νάτριο)

    εξαιρέσει των:

     

    ιχθυάλευρων

    30 (εκφραζόμενο ως νιτρικό νάτριο)

    ενσιρωμένων ζωοτροφών

    Πλήρεις ζωοτροφές

    15 (εκφραζόμενο ως νιτρικό νάτριο)

    εξαιρέσει των:

     

    πλήρων ζωοτροφών για σκύλους και γάτες με ποσοστό υγρασίας πάνω από 20 %.

    —»

    3.

    Η σειρά 9, σχετικά με την ελεύθερη γκοσιπόλη, αντικαθίσταται από τα εξής:

    Ανεπιθύμητες ουσίες

    Προϊόντα προοριζόμενα για ζωοτροφές

    Μέγιστη περιεκτικότητα [σε mg/kg (ppm)] ζωοτροφών με ποσοστό υγρασίας 12 %

    (1)

    (2)

    (3)

    «9.

    Ελεύθερη γκοσιπόλη

    Πρώτες ύλες ζωοτροφών

    20

    εξαιρέσει των:

     

    βαμβακόσπορου

    5 000

    πλακούντων βαμβακόσπορου και αλεύρων βαμβακόσπορου

    1 200

    Πλήρεις ζωοτροφές

    20

    εξαιρέσει των:

     

    πλήρων ζωοτροφών για ενήλικα βοοειδή

    500

    πλήρων ζωοτροφών για πρόβατα (εκτός από τους αμνούς) και αίγες (εκτός από τα ερίφια)

    300

    πλήρων ζωοτροφών για πουλερικά (εκτός από τις ωοτόκες όρνιθες) και μόσχους

    100

    πλήρων ζωοτροφών για κουνέλια, αμνοερίφια και χοίρους (εκτός από τα χοιρίδια)

    60»

    4.

    Η σειρά 32, «Mowrah, βασία η βουτυροφόρος, βασία η πλατύφυλλος, Bassia Madhuca — Madhuca Iongifolia (L.) Macbr. (= Bassia longifolia L. = Illiped malabrorum Engl.) Madhuca indica Gmelin (= Bassia latifolia Roxb.) = Illipe latifolia (Roscb.) F. Mueller)» απαλείφεται.


    (1)  Η μέγιστη περιεκτικότητα αφορά το συνολικό υδράργυρο.

    (2)  Οι τιμές μέγιστης περιεκτικότητας αναφέρονται σε αναλυτικό προσδιορισμό του υδραργύρου, όπου η εκχύλιση πραγματοποιείται σε νιτρικό οξύ (5 % w/w) για 30 λεπτά σε θερμοκρασία βρασμού. Μπορούν να εφαρμοστούν ισοδύναμες διαδικασίες εκχύλισης για τις οποίες μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν ίση απόδοση εκχύλισης.»


    Top