Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0912

    Απόφαση 2014/912/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2014 , για τη στήριξη δραστηριοτήτων που αφορούν την υλική ασφάλεια και τη διαχείριση αποθεμάτων για τη μείωση του κινδύνου παράνομης εμπορίας φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) και των πυρομαχικών τους στην περιοχή του Σαχέλ

    ΕΕ L 360 της 17.12.2014, p. 30–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/912/oj

    17.12.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 360/30


    ΑΠΌΦΑΣΗ 2014/912/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 15ης Δεκεμβρίου 2014

    για τη στήριξη δραστηριοτήτων που αφορούν την υλική ασφάλεια και τη διαχείριση αποθεμάτων για τη μείωση του κινδύνου παράνομης εμπορίας φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) και των πυρομαχικών τους στην περιοχή του Σαχέλ

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 2 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη «στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους». Στην εν λόγω στρατηγική το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι ο μεγάλος όγκος αποθεμάτων SALW και πυρομαχικών καθιστά τα όπλα αυτά εξίσου εύκολα προσιτά σε αμάχους, εγκληματίες, τρομοκράτες και μαχητές και τονίζει την ανάγκη προληπτικής δράσης που θα στρέφεται κατά της παράνομης προσφοράς συμβατικών όπλων και της ζήτησής τους. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η Αφρική είναι η ήπειρος η οποία πλήττεται κατ' εξοχήν από τον αντίκτυπο των εσωτερικών συγκρούσεων που επαυξάνεται λόγω της αποσταθεροποιητικής εισροής SALW.

    (2)

    Στις 21 Μαρτίου 2011 το Συμβούλιο ενέκρινε τη «στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ», η οποία παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη δέσμευση της Ένωσης στην περιοχή του Σαχέλ. Ένας από τους τέσσερις συγκεκριμένους άξονες δράσης της στρατηγικής αφορά την ενίσχυση των ικανοτήτων στους τομείς της ασφάλειας, της επιβολής του νόμου και του κράτους δικαίου στην περιοχή αυτή, ώστε να καταπολεμηθούν οι απειλές και να αντιμετωπιστούν η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα με πιο αποτελεσματικό και εξειδικευμένο τρόπο, καθώς και να συνδεθούν με μέτρα χρηστής διακυβέρνησης.

    (3)

    Στις 14 Ιουνίου 2006 στην Αμπούζα, Νιγηρία, τα κράτη μέλη της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) ενέκριναν Σύμβαση για τα φορητά όπλα και τον ελαφρύ οπλισμό, τα πυρομαχικά τους και άλλα συναφή υλικά, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 29 Σεπτεμβρίου 2009. Στις 30 Απριλίου 2010 στην Κινσάσα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, τα κράτη μέλη της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής (ECCAS) και η Δημοκρατία της Ρουάντα ενέκριναν τη Σύμβαση της Κεντρικής Αφρικής για τον έλεγχο των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού, των πυρομαχικών τους, των μερών και των ανταλλακτικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή, την επισκευή ή τη συναρμολόγησή τους. Και στις δύο Συμβάσεις, τα υπογράφοντα κράτη ανέλαβαν μεταξύ άλλων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εγγυηθούν την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση, αποθήκευση και προστασία των εθνικών τους αποθεμάτων φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού, σύμφωνα με τα κατάλληλα πρότυπα και διαδικασίες.

    (4)

    Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και η Νιγηρία έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για το εμπόριο όπλων, όπως έχουν πράξει 23 κράτη μέλη ενώ το Τσαντ, η Μαυριτανία και ο Νίγηρας την έχουν υπογράψει. Στο άρθρο 16 παράγραφος 1 της Συνθήκης για το εμπόριο όπλων ορίζεται ότι κατά την εφαρμογή της παρούσας Συνθήκης κάθε συμβαλλόμενο κράτος μπορεί να ζητήσει συνδρομή συμπεριλαμβανομένων της νομικής ή νομοθετικής συνδρομής, της ενίσχυσης των θεσμικών ικανοτήτων καθώς και της τεχνικής, υλικής ή οικονομικής συνδρομής. Η συνδρομή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη διαχείριση αποθεμάτων, τον αφοπλισμό, προγράμματα αποστράτευσης και επανένταξης, νομοθετικά πρότυπα και αποτελεσματικές πρακτικές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή. Κάθε συμβαλλόμενο κράτος που είναι σε θέση να το πράξει θα προσφέρει την εν λόγω συνδρομή κατόπιν αιτήματος.

    (5)

    Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Μαυριτανία και η Νιγηρία είναι συμβαλλόμενα κράτη του Πρωτοκόλλου κατά της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, μερών και εξαρτημάτων τους και πυρομαχικών, το οποίο συμπληρώνει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος («Πρωτόκολλο για τα πυροβόλα όπλα»).

    (6)

    Όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν δεσμευθεί ως προς την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη κάθε πτυχής της παράνομης εμπορίας φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού («πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ»), καθώς και του διεθνούς νομικού μέσου που επιτρέπει στα κράτη να εντοπίζουν και να επισημαίνουν, κατά τρόπο έγκαιρο και αξιόπιστο, τα παράνομα φορητά όπλα και τον ελαφρό οπλισμό.

    (7)

    Κατά την πέμπτη ανά διετία σύνοδο των κρατών για την εξέταση της εφαρμογής του προγράμματος δράσης του ΟΗΕ (Νέα Υόρκη, 16-20 Ιουνίου 2014), όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επανέλαβαν ότι η ορθή διαχείριση των αποθεμάτων SALW, ιδίως στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων και καταστάσεων που έπονται αυτών, είναι ουσιώδους σημασίας για την πρόληψη ατυχημάτων και τη μείωση του κινδύνου εκτροπής στην παράνομη εμπορία, σε παράνομες ένοπλες ομάδες, τρομοκράτες και άλλους μη εξουσιοδοτημένους αποδέκτες. Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ απεύθυναν έκκληση για ενισχυμένη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία και συνδρομή όσον αφορά ζητήματα διαχείρισης αποθεμάτων και υλικής ασφάλειας, και δεσμεύθηκαν να εκμεταλλευθούν, όπου είναι εφικτό, την τεχνολογική πρόοδο ώστε να ενισχύσουν τη διαχείριση αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων υλικής ασφάλειας.

    (8)

    Η λαϊκή εξέγερση στη Λιβύη τον Φεβρουάριο του 2011 και η επακόλουθη ένοπλη σύγκρουση, καθώς και οι κρίσεις στον τομέα της πολιτικής και της ασφάλειας στο Μάλι το 2012, έδειξαν πώς μη κρατικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών, μπορούν να εκμεταλλευθούν κρατικά αποθέματα που δεν αποτελούν αντικείμενο ορθής προστασίας και διαχείρισης ώστε να εκτρέψουν SALW και πυρομαχικά, με αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια. Σε συνθήκες αυξημένης δραστηριότητας μη κρατικών φορέων στην περιοχή του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Νιγηρίας, η βελτίωση της ασφάλειας όπλων και πυρομαχικών στα κράτη του Σαχέλ αποτελεί πλέον προτεραιότητα.

    (9)

    Το Περιφερειακό Κέντρο του ΟΗΕ για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό στην Αφρική (UNREC), που είναι τμήμα του Γραφείου Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNODA), έχει μακρόχρονη εμπειρία παροχής στήριξης στα κράτη και την κοινωνία των πολιτών του Σαχέλ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διεθνών και περιφερειακών μέσων για τον έλεγχο των SALW, σύμφωνα με την εντολή που έλαβε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (απόφαση 40/151 G, 16 Δεκεμβρίου 1985).

    (10)

    Από το 2013 η Πολυδιάστατη Ολοκληρωμένη Αποστολή Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (MINUSMA), μέσω της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση κατά των Ναρκών (UNMAS), προσφέρει βοήθεια στις αρχές του Μάλι σε ό,τι αφορά τη δράση κατά των ναρκών και τη διαχείριση όπλων και πυρομαχικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2100 (2013) και 2164 (2014).

    (11)

    Η μη κυβερνητική οργάνωση Συμβουλευτική Ομάδα για τις Νάρκες (MAG) ξεκίνησε πρόσφατα ένα περιφερειακό έργο με θέμα τα επείγοντα ζητήματα ασφάλειας και διαχείρισης συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σε χώρες-στόχο στην περιοχή του Σαχέλ-Μαγκρέμπ.

    (12)

    Βάσει της απόφασης 2011/428/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (1), η Ένωση χρηματοδότησε μεταξύ άλλων τη χορήγηση εξοπλισμού σήμανσης στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε πολλά κράτη της Δυτικής Αφρικής, καθώς και την κατάρτιση με θέμα τη Διεθνή Πράξη Επισήμανσης και τις διεθνείς τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τα πυρομαχικά.

    (13)

    Βάσει της απόφασης 2013/320/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (2), η Ένωση στηρίζει μέτρα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής υλικής ασφάλειας και διαχείρισης των αποθεμάτων των οπλοστασίων στη Λιβύη, με σκοπό τη μείωση των κινδύνων που θέτουν η παράνομη διάδοση SALW και των πυρομαχικών τους στην ασφάλεια της Λιβύης και των γειτονικών χωρών της, συμπεριλαμβανομένου του Σαχέλ.

    (14)

    Βάσει της απόφασης 2013/698/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (3), η Ένωση στηρίζει τη δημιουργία παγκόσμιου μηχανισμού αναφοράς για παράνομα SALW και άλλα συμβατικά όπλα και πυρομαχικά («iTrace»), ο οποίος θα στηρίζεται ιδίως στην επιτόπια έρευνα όσον αφορά την κυκλοφορία SALW και πυρομαχικών σε περιοχές συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής.

    (15)

    Στο πλαίσιο της κοινής της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, η Ένωση έχει δρομολογήσει τρεις δράσεις στην περιοχή του Σαχέλ: ειδικότερα, πρώτον, την EUCAP Sahel Niger, η οποία ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου 2012 με στόχο τη στήριξη της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας στον Νίγηρα·δεύτερον, την εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μάλι, η οποία ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου 2013 με στόχο τη συμβολή στην αναδιάρθρωση και την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι μέσω εκπαίδευσης και συμβουλών· και, τρίτον, την EUCAP Sahel Mali, η οποία δρομολογήθηκε στις 15 Απριλίου 2014 με στόχο την παροχή στρατηγικών συμβουλών και εκπαίδευσης στις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας του Μάλι.

    (16)

    Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συμβολής στη Σταθερότητα και την Ειρήνη, από το 2011 η Ένωση στηρίζει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος στις προσπάθειές του να προωθήσει την επικύρωση και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τα πυροβόλα όπλα, συγκεκριμένα στη Δυτική Αφρική. Στο πλαίσιο του ίδιου μηχανισμού, από το 2010 η Ένωση παρέχει οικονομική στήριξη στο Περιφερειακό Κέντρο για τα Φορητά Όπλα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, το Κέρας της Αφρικής και τα όμορα κράτη (RECSA) με έδρα το Ναϊρόμπι,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Η Ένωση θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής του Σαχέλ βοηθώντας τα κράτη της περιοχής να αποτρέψουν την εκτροπή και την παράνομη διακίνηση κρατικών SALW και κρατικών πυρομαχικών με τη βελτίωση της υλικής τους ασφάλειας και της διαχείρισης των αποθεμάτων τους («PSSM»).

    2.   Οι δραστηριότητες που θα στηριχθούν από την Ένωση θα έχουν τους ακόλουθους συγκεκριμένους στόχους:

    α)

    να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πολιτική κάλυψη για την ενίσχυση των διαδικασιών PSSM και να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων·

    β)

    να στηρίξουν τις χώρες-στόχο στην ανάπτυξη επίκαιρης νομοθεσίας, διοικητικών διαδικασιών και πρακτικών τυποποιημένων επιχειρησιακών διαδικασιών (SOP) που θα λειτουργήσουν ως θεμέλιο της ενισχυμένης PSSM, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών·

    γ)

    να στηρίξουν απευθείας την υλοποίηση δραστηριοτήτων διαχείρισης αποθεμάτων και ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω της αποκατάστασης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, της καταστροφής των πλεοναζόντων, απαρχαιωμένων ή παράνομων SALW και την πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

    Λεπτομερής περιγραφή των εν λόγω δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται στο παράρτημα.

    Άρθρο 2

    1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας («Ύπατος Εκπρόσωπος») είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

    2.   Η τεχνική υλοποίηση των έργων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 θα πραγματοποιηθεί από το UNODA μέσω του UNREC. Το UNODA θα εκτελέσει τα εν λόγω καθήκοντα υπό την ευθύνη του Ύπατου Εκπροσώπου. Για τον σκοπό αυτό ο Ύπατος Εκπρόσωπος προβαίνει στις κατάλληλες ρυθμίσεις με το UNODA.

    Άρθρο 3

    1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 3 561 257,06 EUR. Ο συνολικός κατ εκτίμηση προϋπολογισμός ολοκλήρου του σχεδίου είναι 4 129 393,06 EUR που θα δοθούν μέσω συγχρηματοδοτήσεως.

    2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το οριζόμενο στην παράγραφο 1 ποσό γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες της Ένωσης που εφαρμόζονται επί του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης.

    3.   Η Επιτροπή εποπτεύει την ορθή υλοποίηση της συνεισφοράς της Ένωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα συνάψει χρηματοδοτική συμφωνία με το UNODA. Η συμφωνία θα ορίζει ότι το UNODA αναλαμβάνει να εξασφαλίσει ότι η προβολή της συνεισφοράς της Ένωσης είναι αντίστοιχη με το ύψος της.

    4.   Η Επιτροπή θα επιδιώξει να συνάψει τη χρηματοδοτική συμφωνία της παραγράφου 3 το ταχύτερο δυνατό μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2014. Η Επιτροπή ενημερώνει το Συμβούλιο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία και για την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων από την υπογραφή.

    Άρθρο 4

    1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο με θέμα την εφαρμογή της παρούσας απόφασης με βάση τις τακτικές εκθέσεις που συντάσσει το UNODA. Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση από το Συμβούλιο.

    2.   Η Επιτροπή παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές πτυχές της υλοποίησης των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

    Άρθρο 5

    1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της.

    2.   Η παρούσα απόφαση λήγει 42 μήνες μετά τη σύναψη της σχετικής χρηματοδοτικής συμφωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3, ή έξι μήνες μετά την ημερομηνία έκδοσής της εάν δεν έχει συναφθεί ως τότε χρηματοδοτική συμφωνία.

    Βρυξέλλες, 15 Δεκεμβρίου 2014.

    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος

    F. MOGHERINI


    (1)  Απόφαση 2011/428/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2011, προς υποστήριξη της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για δραστηριότητες σε θέματα αφοπλισμού για την εφαρμογή του προγράμματος δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη του λαθρεμπορίου φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού σε όλες του τις πτυχές (ΕΕ L 188 της 19.7.2011, σ. 37).

    (2)  Απόφαση 2013/320/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2013, για τη στήριξη δραστηριοτήτων που αφορούν την υλική ασφάλεια και τη διαχείριση αποθεμάτων για τη μείωση του κινδύνου παράνομης εμπορίας φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (ΦΟΕΟ) και των πυρομαχικών τους στη Λιβύη και την περιοχή της (ΕΕ L 173 της 26.6.2013, σ. 54).

    (3)  Απόφαση 2013/698/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2013, για την υποστήριξη της δημιουργίας παγκόσμιου μηχανισμού αναφοράς για παράνομα φορητά όπλα και ελαφρύ οπλισμό, και για άλλα παράνομα συμβατικά όπλα και πυρομαχικά προκειμένου να μειωθεί ο σχετικός κίνδυνος λαθρεμπορίου (ΕΕ L 320 της 30.11.2013, σ. 34).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Δραστηριότητες που αφορούν την υλική ασφάλεια και τη διαχείριση αποθεμάτων (PSSM) για τη μείωση του κινδύνου παράνομης εμπορίας φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) και των πυρομαχικών τους στην περιοχή του Σαχέλ

    1.   Ιστορικό και σκεπτικό για τη στήριξη της ΚΕΠΠΑ

    1.1   Ιστορικό

    Έχει αναγνωριστεί ότι η έλλειψη αποτελεσματικής PSSM, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, στις υφιστάμενες αποθήκες συμβατικών όπλων και πυρομαχικών στο Σαχέλ αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και πέραν αυτής. Στο πρόσφατο παρελθόν τα κρατικά αποθέματα στη Λιβύη και το Μάλι λεηλατήθηκαν από ένοπλους μη κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών ομάδων. Υπάρχει απτός κίνδυνος να συμβεί το ίδιο σε περιοχές της Μπουρκίνα Φάσο, του Τσαντ, της Μαυριτανίας, του Νίγηρα και της Νιγηρίας, καθώς ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες δραστηριοποιούνται διασυνοριακά και εμπλέκονται στην παράνομη εμπορία SALW. Η ανεπαρκής PSSM όπλων και πυρομαχικών αυξάνει τον κίνδυνο εκτροπής — μεταξύ άλλων μέσω κλοπών και επιθέσεων — στην παράνομη αγορά, καθώς και μη προγραμματισμένων εκρήξεων σε χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια αποσταθεροποιητική συσσώρευση και διακίνηση SALW με επιπτώσεις στην εθνική, περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

    Η απειλή αναγνωρίζεται επίσης στην ολοκληρωμένη στρατηγική του ΟΗΕ για το Σαχέλ, βάσει της οποίας πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκτροπής SALW σε μη κρατικούς φορείς με την αύξηση της ασφάλειας των υπαρχόντων αποθεμάτων και, αν κριθεί σκόπιμο, τη μεταφορά τους, καθώς και την καταστροφή πλεοναζόντων ή παράνομων SALW και πυρομαχικών. Τούτο μπορεί να γίνει πράξη με την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την παράνομη εμπορία SALW και του Διεθνούς Μέσου Εντοπισμού με τη χρήση των διεθνών προτύπων για τον έλεγχο των φορητών όπλων (ISACS) καθώς και των διεθνών τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών για τα πυρομαχικά (IATG) που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    1.2   Αιτιολόγηση

    Στο πλαίσιο της εντολής του, σύμφωνα με την απόφαση 40/151 G της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε., το Περιφερειακό κέντρο των ΗΕ για την ειρήνη και τον αφοπλισμό στην Αφρική (UNREC), ως περιφερειακός εκπρόσωπος του Γραφείου Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Αφρική (UNODA), βρίσκεται σε μοναδική θέση να βοηθήσει και να ενισχύσει τις ικανότητες και τη δυνατότητα των κρατών του Σαχέλ να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα εν λόγω πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές, και κατ' αυτόν τον τρόπο να ελέγξουν τα αποθέματα SALW και πυρομαχικών τους ώστε να αποτρέψουν την αποσταθεροποιητική επίδραση της συσσώρευσης SALW και της παράνομης εμπορίας τους στην υποπεριφέρεια και πέραν αυτής.

    Το UNREC προτείνει την υλοποίηση του έργου σε συνεργασία με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση κατά των Ναρκών (UNMAS) και τη ΜΚΟ Συμβουλευτική Ομάδα για τις Νάρκες (MAG), καθώς και σε συντονισμό με σχετικούς περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς οργανισμούς, όπως οι ECOWAS και ECCAS, όπως επίσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η UNMAS πραγματοποιεί δραστηριότητες προς υποστήριξη της United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) ως μία από τις ενσωματωμένες συνιστώσες της στο πλαίσιο της απόφασης 2100 (2013) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε συνεργασία με την Ομάδα Χώρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι. Η MAG υλοποιεί επί του παρόντος ένα περιφερειακό έργο με αντικείμενο την ασφάλεια και τη διαχείριση συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σε χώρες-στόχο εντός της περιοχής του Σαχέλ-Μαγκρέμπ. Τα πορίσματα των δραστηριοτήτων αυτών θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση του προγραμματισμού και της υλοποίησης του έργου. Οι συνέργειες θα προσφέρουν τη δυνατότητα μεγαλύτερου συνολικού αντικτύπου. Το έργο θα ωφεληθεί επιπλέον από την εσωτερική εμπειρογνωμοσύνη του UNODA στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και στην περιοχή, καθώς και από την περαιτέρω εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι δραστηριότητες αυτές θα βασιστούν, θα συμπληρώσουν και θα αξιοποιήσουν συνέργειες με έργα που υλοποιούν ήδη στην περιοχή το UNREC και άλλοι διμερείς εταίροι, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, υποπεριφερειακές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής: έργο για τη στήριξη της επανενεργοποίησης της Εθνικής Επιτροπής για τα SALW του Μάλι και την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τα SALW· απόφαση 2011/428/ΚΕΠΠΑ με την οποία χορηγούνται, μεταξύ άλλων, μηχανές σήμανσης στην Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα· εν εξελίξει έργο «Καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης πυροβόλων όπλων στην Αφρική», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συμβολής στη Σταθερότητα και την Ειρήνη και το οποίο, στη διάρκεια της πρώτης φάσης του (2010-2013), πραγματοποίησε μεταξύ άλλων δραστηριότητες σήμανσης και χορήγησε ηλεκτρονικές μηχανές σήμανσης παράλληλα με την εγκατάσταση εξατομικευμένου λογισμικού για την τήρηση αρχείων σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής, ενώ η τρέχουσα φάση (2013-2016) προβλέπει παρόμοιες δραστηριότητες σε άλλες χώρες (ενδεικτικά: Μπουρούντι, Καμερούν, Τσαντ, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Γκάνα, Λιβερία, Μάλι, Ρουάντα, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Τόγκο, Ουγκάντα)· διαπεριφερειακό έργο που υλοποιείται από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος μεταξύ άλλων στη Δυτική Αφρική (δηλ. Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάμπια, Γκάνα, Μάλι, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Τόγκο) και χρηματοδοτείται επίσης από τον ενωσιακό Μηχανισμό Συμβολής στη Σταθερότητα και την Ειρήνη, το οποίο έχει ως στόχο να προωθήσει την επικύρωση και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος και του Πρωτοκόλλου για τα πυροβόλα όπλα, πρωτίστως μέσω της στήριξης της νομοθετικής ανασκόπησης και μεταρρύθμισης· δραστηριότητες κατάρτισης σχετικά με τη διαχείριση όπλων που πραγματοποιεί η αποστολή της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης EUCAP Sahel Niger· και έργο του ΝΑΤΟ στη Μαυριτανία το οποίο υλοποιεί η Υπηρεσία Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (NSPA).

    Επιπλέον οι δραστηριότητες PSSM στο πλαίσιο του παρόντος έργου πρέπει να λάβουν υπόψη και να στηρίξουν, όπου κρίνεται σκόπιμο, ευρύτερα προγράμματα ασφάλειας που υλοποιούνται στις δικαιούχους χώρες, όπως οι διαδικασίες αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης (ΑΑΕ) και οι διαδικασίες μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας (ΜΤΑ). Η ανασκόπηση της νομοθεσίας και των διοικητικών πλαισίων για την PSSM και οι περαιτέρω συστάσεις ώστε να τηρήσουν τα διεθνή πρότυπα για τον έλεγχο των όπλων, καθώς και η ανάπτυξη εθνικών τυποποιημένων επιχειρησιακών διαδικασιών για την PSSM, θα συμβάλουν στις προσπάθειες ΜΤΑ που καταβάλλονται σε κάθε χώρα και στην υποπεριφέρεια. Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του έργου μπορούν επίσης να στηρίξουν, κατά περίπτωση, τις προσπάθειες ΑΑΕ —ιδίως αυτές που συνδέονται με τον πρακτικό αφοπλισμό— καθώς η ανάπτυξη εθνικών SOP για τον έλεγχο των όπλων μπορεί να ενσωματωθεί σε διαδικασίες ΑΑΕ, για παράδειγμα με τον καθορισμό κανόνων για τη σήμανση και καταγραφή ή καταστροφή ανακτηθέντων όπλων. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν υφιστάμενες πρακτικές, που θα προωθηθούν επίσης μέσω άλλων σχετικών έργων με ενωσιακή χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί η εναρμόνιση των διαδικασιών.

    Με την εφαρμογή των διεθνών προτύπων βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά τον έλεγχο των όπλων, το παρόν έργο θα βοηθήσει τα κράτη να αναπτύξουν ανεξάρτητη πολιτική εποπτεία των εθνικών δραστηριοτήτων PSSM. Η ανάγκη για πολιτική εποπτεία θα οργανωθεί καλύτερα στις διάφορες δραστηριότητες του έργου, ιδιαίτερα σε διαβουλεύσεις και εργαστήρια.

    2.   Γενικοί στόχοι

    Η δράση που περιγράφεται στο παρόν σημείο θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Σαχέλ και θα βοηθήσει έξι κράτη της περιοχής Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας και Νιγηρία) στην πρόληψη της εκτροπής και της παράνομης διακίνησης κρατικών SALWκαι πυρομαχικών με τη βελτίωση της υλικής τους ασφάλειας και της διαχείρισης των αποθεμάτων τους.

    Πιο συγκεκριμένα, η δράση έχει τους εξής στόχους:

    α)

    να εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική κάλυψη για την ενίσχυση των διαδικασιών PSSM και να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων·

    β)

    να στηρίξει τις χώρες-στόχο στην ανάπτυξη επίκαιρης νομοθεσίας, διοικητικών διαδικασιών και πρακτικών τυποποιημένων επιχειρησιακών διαδικασιών (SOP) που θα λειτουργήσουν ως θεμέλιο της ενισχυμένης PSSM, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών·

    γ)

    να στηρίξει απευθείας την υλοποίηση δραστηριοτήτων διαχείρισης αποθεμάτων, μεταξύ άλλων μέσω της αποκατάστασης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, της καταστροφής των πλεοναζόντων, απαρχαιωμένων ή παράνομων SALW και την πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

    3.   Αποτελέσματα

    Η δράση θα έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    α)

    κατάλληλους νομοθετικούς και διοικητικούς κανόνες για την υλική ασφάλεια και τη διαχείριση των αποθεμάτων SALW (PSSM)·

    β)

    βελτιωμένη υλική ασφάλεια και διαχείριση των αποθεμάτων SALW μέσω της αναβάθμισης των χώρων αποθήκευσης·

    γ)

    μείωση του κινδύνου εκτροπής και τυχαίων εκρήξεων πλεοναζόντων, απαρχαιωμένων και παράνομων SALW και πυρομαχικών μέσω της καταστροφής τους·

    δ)

    βελτιωμένη σήμανση, εντοπισμός και καταχώριση SALW σε μητρώα·

    ε)

    ενισχυμένη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών σε περιφερειακό επίπεδο·

    στ)

    προσδιορισμός της ενδεχόμενης χρήσης νέων τεχνολογιών σε θέματα PSSM·

    ζ)

    βελτίωση των εθνικών ικανοτήτων και ενίσχυση της ανάληψης ευθύνης για την PSSM στις δικαιούχους χώρες·

    η)

    προώθηση της κατανόησης του βαθμού συμβολής της PSSM στην περιφερειακή ασφάλεια·

    θ)

    συμβολή στη μείωση του κινδύνου περιφερειακής αποσταθεροποίησης που ενδέχεται να προκληθεί από υπερβολική συσσώρευση SALW και των πυρομαχικών τους ή την εκτροπή SALW σε μη κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών ομάδων.

    4.   Περιγραφή της δράσης

    4.1   Διάσκεψη του Wilton Park για την PSSM στο Σαχέλ

    Στόχοι

    Να δοθεί η ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πολιτική κάλυψη για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου.

    Περιγραφή

    Διοργάνωση διάσκεψης από το Wilton Park και το UNREC προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος των μη ασφαλισμένων λιβυκών αποθεμάτων στη σχετική με τα όπλα ασφάλεια στο Σαχέλ, να αναπτυχθούν στρατηγικές για την πρόληψη της εκτροπής και της παράνομης διακίνησης κρατικών SALW και πυρομαχικών με τη βελτίωση της υλικής τους ασφάλειας και της διαχείρισης των αποθεμάτων τους. Η διάσκεψη θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί στον τομέα της PSSM στην περιοχή του Σαχέλ, ιδίως στο πλαίσιο της διεθνούς συνδρομής, να συζητηθούν οι πραγματικές ανάγκες των χωρών, να χαρτογραφηθούν οι σχετικές εν εξελίξει ενέργειες και να εντοπιστούν τα κενά που θα πρέπει να καλυφθούν. Επιπλέον, θα αξιοποιηθεί για να διερευνηθούν συνέργειες με άλλα εργαλεία ελέγχου των SALW που στηρίζονται από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου μηχανισμού παρακολούθησης «iTrace» (που χρηματοδοτείται βάσει της απόφασης 2013/698/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου), σε διαβούλευση με τις δικαιούχους χώρες. Η συμμετοχή στη διάσκεψη θα είναι δυνατή μόνο κατόπιν πρόσκλησης και θα επιδιωχθεί η παρουσία ανώτατων στελεχών από τις έξι χώρες της περιοχής του Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας και Νιγηρία), καθώς και τη Λιβύη, άλλες σχετικές γειτονικές χώρες, την ECOWAS, την ECCAS και την Αφρικανική Ένωση.

    Αποτελέσματα/Δείκτες υλοποίησης του έργου

    Η διάσκεψη στο Wilton Park πραγματοποιείται όπως έχει προγραμματιστεί, με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις έξι χώρες-στόχο (έως 40 συμμετέχοντες).

    4.2   Επανεξέταση της νομοθεσίας και των διοικητικών διαδικασιών και διαβουλεύσεων ως προς την PSSM

    4.2.1   Εθνικές διαβουλεύσεις όσον αφορά τις διαδικασίες της PSSM και για την ταυτοποίηση των πιλοτικών περιοχών

    Στόχοι

    α)

    Να υπάρξει σαφής κατανόηση του νομοθετικού και διοικητικού πλαισίου για θέματα PSSM ανά χώρα όσο και στην περιοχή.

    β)

    Διατύπωση συστάσεων στις χώρες εκείνες χωρίς επικαιροποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο, όσον αφορά τη νομοθεσία και τις διαδικασίες για συμμόρφωση προς τις διεθνείς απαιτήσεις όπως περιγράφονται σε νομικά δεσμευτικές διεθνείς πράξεις (π.χ. το πρωτόκολλο των ΗΕ για τα πυροβόλα όπλα, η Σύμβαση της ECOWAS για τα SALW (1) και η σύμβαση της Κινσάσα για τα SALW (2)), το πρόγραμμα δράσης των ΗΕ για το λαθρεμπόριο των SALW, το Διεθνές μέσο Επισήμανσης και Εντοπισμού, οι IATG και οι ISACS, και άλλα σχετικά πρότυπα και πράξεις.

    γ)

    Εντοπισμός των εγκαταστάσεων αποθήκευσης που θα χρησιμοποιηθούν ως πιλοτικές περιοχές, σύμφωνα με τις εθνικές τους προτεραιότητες, και, ανάλογα με την περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις της εκτροπής και της παράνομης διακίνησης.

    Περιγραφή

    Συνεργασία με τις εθνικές αρχές σε έξι κράτη της περιοχής του Σαχέλ: Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μαλί, Μαυριτανία, Νίγηρας και Νιγηρία. Το UNREC θα αξιολογήσει όλη την υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά την PSSM, καθώς και τις διοικητικές και τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας, εκμεταλλευόμενο πλήρως τις ήδη διαθέσιμες αξιολογήσεις και εξασφαλίζοντας τη σύνδεση με τα εν εξελίξει περιφερειακά και διμερή προγράμματα που στηρίζουν τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις των SALW, προκειμένου να αποφεύγονται περιττές ενέργειες και επικαλύψεις.

    Οι νομικοί εμπειρογνώμονες του UNREC θα παρέχουν στήριξη στα αρμόδια υπουργεία, στους νομοθέτες και σε ανώτερους υπαλλήλους στους τομείς της επιβολής του νόμου και της άμυνας κατά την επανεξέταση της εθνικής νομοθεσίας και των διοικητικών διαδικασιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διεθνείς νομικές υποχρεώσεις και τα διεθνή τεχνικά πρότυπα, ιδίως τα ISACS και οι IATG, ενσωματώνονται στο εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

    Η υποστήριξη στον τομέα αυτόν θα πρέπει να παρέχεται κατόπιν αιτήματος των χωρών και να εστιάζεται κυρίως στην προσέγγιση προς τα διεθνή πρότυπα για την PSSM, λαμβάνοντας υπόψη άλλες εν εξελίξει πρωτοβουλίες που παρέχουν βοήθεια ή συμβουλές σχετικά με ευρύτερα θέματα που αφορούν τον έλεγχο των όπλων ή τον τομέα της ασφάλειας.

    Το UNREC θα διοργανώσει εθνικά εργαστήρια με ανώτερους εκπροσώπους του τομέα της εθνικής άμυνας, της επιβολής του νόμου και άλλων μη στρατιωτικών αρχών που ασχολούνται με την ασφάλεια των SALW. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν από κοινού τα πορίσματα και τις συστάσεις της αξιολόγησης και θα συμφωνήσουν για τα διάφορα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, και θα εντοπίσουν τις συστάσεις που μπορούν να εκπληρώνονται μέσω νομοθετικών αλλαγών ή διοικητικών αποφάσεων.

    Κατά τις εθνικές διαβουλεύσεις, θα εντοπιστούν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης προτεραιότητας που θα λειτουργούν ως πιλοτικοί χώροι. Σε αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται μία σε εκάστη από τις πρωτεύουσες, μία σε ένα σημαντικό περιφερειακό κόμβο, μία σε αγροτική περιοχή και/ή μία σε παραμεθόρια περιοχή (χερσαία σύνορα, λιμένα ή αεροδρόμιο), καθώς και σε σημαντικές οδούς μεταφοράς κρατικών SALW και πυρομαχικών. Όταν είναι εφικτό και ενδεδειγμένο, η επιλογή των εγκαταστάσεων αποθήκευσης προτεραιότητας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις της εκτροπής και της παράνομης διακίνησης, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε αποθέματα που έχουν προσδιοριστεί ότι συμβάλουν στην αστάθεια στην περιοχή.

    Το UNREC θα συντάξει μία τελική έκθεση αξιολόγησης ανά χώρα σχετικά με τις συστάσεις ως προς τη νομοθεσία και τις αναγκαίες διαδικασίες για να τηρήσουν τις διεθνείς απαιτήσεις. Οι εκθέσεις αυτές θα περιλαμβάνουν την ανατροφοδότηση από τις εθνικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς από τις έξι χώρες στόχους.

    Αποτελέσματα/Δείκτες υλοποίησης του έργου

    α)

    Εκθέσεις ανά χώρα (έξι συνολικά) σχετικά με το ισχύον νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο για την PSSM, συμπεριλαμβανομένων συστάσεων για την κάλυψη των κενών με διεθνείς πράξεις για τον αφοπλισμό.

    β)

    Θα διεξαχθούν έξι εθνικά εργαστήρια, ένα στην κάθε χώρα στόχο.

    γ)

    Εντοπίστηκαν μέχρι 18 εγκαταστάσεις αποθήκευσης (τρεις ανά χώρα) που θα λειτουργήσουν ως πιλοτικοί χώροι.

    4.2.2   Περιφερειακές διαβουλεύσεις για τις διαδικασίες PSSM

    Στόχοι

    α)

    Διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών σε περιφερειακό επίπεδο για τις διαδικασίες PSSM, με βάση τις εθνικές αξιολογήσεις που διεξάγονται δυνάμει του σημείου 4.2.1.

    β)

    Προαγωγή της χρήσης ISACS και IATG μεταξύ εθνικών και περιφερειακών εμπλεκόμενων φορέων.

    Περιγραφή

    Διεξαγωγή περιφερειακών διαβουλεύσεων με τη συμμετοχή ανώτερων αντιπροσώπων από τις έξι κυβερνήσεις, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για τα εθνικά πορίσματα και την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, με βάση την αξιολόγηση σε εθνικό επίπεδο (σημείο 4.2.1). Θα καλούνται επίσης να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους, εκπρόσωποι των αρμόδιων περιφερειακών και υποπεριφερειακών οργανώσεων (Αφρικανική Ένωση, ECOWAS, ECCAS, RECSA), υπηρεσίες του ΟΗΕ που συμμετέχουν στο μηχανισμό της Συντονιστικής Δράσης για το φορητό οπλισμό (CASA), οι οικείοι εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της (μεταξύ άλλων από αποστολές της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας), καθώς και υψηλόβαθμοι εμπειρογνώμονες εκτός της περιοχής.

    Το UNREC θα εκπονήσει έκθεση ως προς τα πορίσματα του περιφερειακού συμβουλευτικού εργαστηρίου.

    Αποτελέσματα/Δείκτες υλοποίησης του έργου

    α)

    Διεξάγεται περιφερειακή συνεργασία για θέματα PSSM.

    β)

    Έκθεση σχετικά με το περιφερειακό συμβουλευτικό εργαστήριο.

    4.3   Υλική ασφάλεια και διαχείριση των αποθεμάτων (PSSM)

    4.3.1   Αξιολόγηση των PSSM στις εθνικές αποθήκες συμβατικών όπλων και της μεταφοράς SALW και πυρομαχικών

    Στόχοι

    α)

    Διεξαγωγή λεπτομερών και πρακτικών αξιολογήσεων των εγκαταστάσεων του επιλεγμένου δείγματος για τον εντοπισμό των τρεχουσών πρακτικών, της υλικής ασφάλειας και του πλεονάσματος, των απαρχαιωμένων ή παράνομων όπλων και πυρομαχικών.

    β)

    Μεταφορά δεξιοτήτων πρακτικών γνώσεων, όσον αφορά τις διαδικασίες PSSM σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών.

    Περιγραφή

    Με βάση τα πορίσματα των εθνικών συμβουλευτικών εργαστηρίων, και υπό τον συντονισμό των εμπειρογνωμόνων του UNREC, εμπειρογνώμονες του UNMAS και του MAG, θα διεξαγάγουν λεπτομερείς και πρακτικές αξιολογήσεις των εγκαταστάσεων του επιλεγμένου δείγματος για να εντοπίσουν τις τρέχουσες πρακτικές και τα θέματα, χρησιμοποιώντας ως βάση τα ISACS και τις IATG. Σε αυτούς τους πιλοτικούς χώρους, οι εμπειρογνώμονες θα εξακριβώνουν επίσης τις τρέχουσες εθνικές πρακτικές υπό το πρίσμα της υφιστάμενης εθνικής νομοθεσίας και των διαδικασιών και θα προτείνουν την επανεξέτασή τους, εφόσον χρειαστεί.

    Οι εμπειρογνώμονες της UNMAS και της MAG θα εργασθούν σε χώρες όπου διεξάγονται ήδη επιχειρήσεις. Η UNMAS θα δραστηριοποιηθεί στο Μαλί στο πλαίσιο της ισχύουσας λειτουργίας της και εντολής στη χώρα. Η MAG θα δραστηριοποιηθεί στη Μπουρκίνα Φάσο, στο Τσαντ, στη Μαυριτανία, στον Νίγηρα και στη Νιγηρία. Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σε συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές για τα SALW. Στην δραστηριότητα αυτή θα περιλαμβάνεται η αξιολόγηση της καταλληλότητας της υποδομής και υλικής ασφάλειας, η κατάσταση των SALW και των αποθεμάτων πυρομαχικών, οι τρέχουσες πρακτικές για τη μεταφορά τους, καθώς και, με την υποστήριξη και σε συμφωνία με τις εθνικές αρχές, ο προσδιορισμός των πλεονασμάτων, των απαρχαιωμένων ή των παράνομων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών που περιέχονται στις αποθήκες. Επιπλέον, θα διεξαχθεί αξιολόγηση των προσόντων και ικανοτήτων του προσωπικού στις αποθήκες για τον εντοπισμό των πιθανών αναγκών κατάρτισης. Κατά τη διεξαγωγή αυτών των αξιολογήσεων, θα χρησιμοποιηθεί το εργαλείο αξιολόγησης των ISACS και το εργαλείο εκτίμησης κινδύνων του MAG. Κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου δικαιούχου κράτους, μπορεί να διενεργείται ειδική κατάρτιση για την PSSM στις εγκαταστάσεις του επιλεγμένου δείγματος ώστε να ανταποκρίνονται σε επείγουσες ανάγκες.

    Η κατάσταση της ασφάλειας διαφοροποιείται ανάλογα με τις στοχοθετημένες χώρες. Το επίπεδο των δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την PSSM ποικίλλει σε κάθε χώρα ανάλογα με τους διαθέσιμους εθνικούς πόρους, και την υποστήριξη που λαμβάνουν από τους διεθνείς δωρητές και εταίρους. Προκειμένου να επωφεληθεί από τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών, η συνιστώσα PSSM του σχεδίου θα εφαρμοστεί σε δύο χώρες και στη συνέχεια θα επεκταθεί περαιτέρω, σε στάδια, στις υπόλοιπες.

    Αποτελέσματα/Δείκτες υλοποίησης του έργου

    α)

    Έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις και έχουν αξιολογηθεί μέχρι 18 χώροι αποθήκευσης στις έξι χώρες στόχους (τρεις ανά χώρα).

    β)

    Έχουν οργανωθεί έως 18 εκπαιδευτικές συνεδρίες (τρεις ανά χώρα) για τις βέλτιστες πρακτικές της PSSM, σε εγκαταστάσεις του επιλεγμένου δείγματος για χώρες που ζητούν την ανάπτυξη ικανοτήτων σχετικά με την PSSM.

    4.3.2   Αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του επιλεγμένου δείγματος και σήμανση των SALW

    Στόχοι

    α)

    Αποκατάσταση των πιλοτικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης για να ανταποκρίνονται στα πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές ISACS και IATG, και περιορισμός του κινδύνου εκτροπής των όπλων και των πυρομαχικών.

    β)

    Προβλέπουν, εφόσον απαιτείται, την άμεση παρέμβαση για την εξασφάλιση υψηλού αντικτύπου με χαμηλό κόστος για την ασφάλιση πιλοτικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης (π.χ. τοποθέτηση θυρών, κλειδαριών, κλπ.)

    γ)

    Προώθηση της σήμανσης και καταγραφής των όπλων, με βάση ορθές πρακτικές και επίσης με βάση τις ικανότητες που στηρίζονται σε παλαιότερα και τρέχοντα προγράμματα βοήθειας προκειμένου να αποφεύγεται η αλληλοεπικάλυψη.

    δ)

    Συνδρομή στην ανάπτυξη ή βελτίωση εθνικών κεντρικών βάσεων δεδομένων για τα όπλα με τη χρήση υφιστάμενων λογισμικών που έχουν αναπτυχθεί από το UNREC και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών, όπως αποδίδονται σε σχετικές διεθνείς πράξεις αφοπλισμού, και σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της παροχής βοήθειας στις χώρες της περιοχής προς τον σκοπό αυτό, π.χ το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα( UNODC) και RECSA.

    Περιγραφή

    Σε συντονισμό με τους εμπειρογνώμονες των UNREC, εμπειρογνώμονες UNMAS και MAG παρεμβαίνουν αμέσως, όπου απαιτείται. Μετά την αρχική αυτή δράση, οι αξιολογημένες αποθήκες (οπλοστάσια και αποθήκες πυρομαχικών) θα αποκατασταθούν σύμφωνα με τα ISACS και IATG, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κρατικά αποθέματα από εκτροπές, κλοπές και επιθέσεις. Τα σχέδια και έγγραφα που έχουν εκπονηθεί για την αποκατάσταση θα αναπτυχθούν ως υπόδειγμα τεκμηρίωσης για την αποκατάσταση και κατασκευή άλλων κρατικών οπλοστασίων και αποθηκών πυρομαχικών. Η έκταση της παρέμβασης και οι εκτιμήσεις για την αποκατάσταση ή την κατασκευή σε κάθε πιλοτικό χώρο θα βασίζονται στα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

    Το UNREC θα συνεργαστεί με τις εθνικές αρχές, έτσι ώστε τα SALW που είναι αποθηκευμένα στις αποθήκες να σημαίνονται και να καταχωρούνται σύμφωνα με τα ISACS, χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες ικανότητες στην υποπεριφέρεια. Το UNREC θα αναπτύξει επίσης ένα ακριβές και ολοκληρωμένο σύστημα για τη διαχείριση των αποθηκών όπλων και πυρομαχικών, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ενδιαφερομένων χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα συστήματα και θα αποφεύγει την επικάλυψη των προσπαθειών που καταβάλλονται. Η δραστηριότητα αυτή θα επιτρέψει την αξιόπιστη αξιολόγηση των συμβατικών όπλων και των τύπων των πυρομαχικών, την καταχώριση και τη διαφάνεια, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα υποδομή της τεχνολογίας των πληροφοριών, διασφαλίζοντας τη συμβατότητα με το μηχανισμό iARMS της INTERPOL και επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των χωρών. Αυτό θα διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία στον εντοπισμό όπλων και την πρόληψη του παράνομου εμπορίου των SALW.

    Η επισήμανση, καταγραφή διαχείριση των αποθεμάτων των SALW θα αξιοποιήσει τις πρόσφατες και τρέχουσες δραστηριότητες σήμανσης των SALW στην υποπεριφέρεια που χρηματοδοτούνται μέσω της απόφασης 2011/428/ΚΕΠΠΑ, και μέσω του ενωσιακού μηχανισμού συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη. Θα βασιστεί στην εμπειρία του UNREC που ασκεί παρόμοιες δραστηριότητες σε χώρες που εξέρχονται από συρράξεις στην υποπεριφέρεια.

    Αποτελέσματα/Δείκτες υλοποίησης του έργου

    α)

    Μέχρι 18 πιλοτικοί χώροι συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών για τα PSSM.

    β)

    Τα μη σημασμένα όπλα στους πιλοτικούς χώρους αποθήκευσης σημαίνονται και καταχωρούνται.

    γ)

    Αναπτύσσεται μια βάση δεδομένων (ή βελτιώνεται ήδη υπάρχουσα) για κάθε χώρα προκειμένου να καταχωριστούν σημασμένα και άλλα όπλα.

    4.3.3   Καταστροφή των πλεονασματικών πυρομαχικών και SALW

    Στόχοι

    Συμβολή στην καταστροφή του πλεονάσματος, των απαρχαιωμένων ή παράνομων όπλων στη χώρα.

    Περιγραφή

    Στο πλαίσιο του συντονισμού του UNREC, τα SALW και τα πυρομαχικά που έχουν χαρακτηρισθεί ως πλεονάζοντα, απαρχαιωμένα ή παράνομα στις αξιολογημένες αποθήκες, θα καταστρέφονται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές με την τεχνική βοήθεια των UNMAS και MAG (στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται) σύμφωνα με τα πρότυπα ISACS 05.50 και IATG 10.10. Ο εξοπλισμός που παρέχεται για καταστροφή και ο όγκος των όπλων προς καταστροφή θα εξαρτάται από τα πορίσματα της αξιολόγησης.

    Αποτελέσματα/Δείκτες υλοποίησης του έργου

    α)

    Καταστροφή των εντοπισθέντων όπλων.

    β)

    Η πρακτική τεχνογνωσία σχετικά με τεχνικές καταστροφής ανατίθεται στις εθνικές αρχές των στοχοθετημένων χωρών.

    4.3.4   Πειραματική εφαρμογή νέων τεχνολογιών

    Στόχοι

    Αξιολόγηση της δυνητικής χρήσης νέων τεχνολογιών προκειμένου να ασφαλίζονται τα SALW που ανταποκρίνονται στης ανάγκες της περιοχής.

    Περιγραφή

    Η περιορισμένη υποδομή PSSM αφήνει τις χώρες εξαιρετικά ευάλωτες στην εκτροπή των SALW όταν αυτά είναι αποθηκευμένα σε μικρά οπλοστάσια σε απομακρυσμένες περιοχές, μεταξύ άλλων σε ασταθείς παραμεθόριες περιοχές και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Στην περίπτωση ληστείας, κλοπής ή λεηλασίας που εκτρέπει τα όπλα σε μη κρατικό φορέα, ένα όπλο καθίσταται προσιτό και διαθέσιμο για παράνομη χρήση, αν δεν είναι ατομικά ασφαλισμένο.

    Νέες κινητές και ευέλικτες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν λύσεις για την αποτελεσματική διασφάλιση των SALW σε περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος εκτροπής είναι πολύ υψηλός. Η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει κατάλληλες λύσεις αποτελεσματικές από πλευράς κόστους για τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν μεγάλες υποδομές για την ασφάλεια των όπλων.

    Η ηλεκτρονική τεχνολογία θα μπορούσε να προσθέσει πρόσθετη ασφάλεια και προστασία για τα φορητά όπλα. Ένα σύστημα που θα διασφαλίζει το ατομικό όπλο στο σημείο συλλογής από ασφαλές οπλοστάσιο το διατηρεί ασφαλές κατά τη μεταφορά και την προσωρινή αποθήκευσή μέχρι την άφιξή του στον τελικό ασφαλή προορισμό, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκτροπής των όπλων σε περιπτώσεις ληστείας, κλοπής ή λεηλασίας. Τα ηλεκτρονικά συστήματα κλειδώματος ή απενεργοποίησης του μεμονωμένου όπλου κατά τη μεταφορά και προσωρινή αποθήκευσή του θα μπορούσαν να αποτελούνται από κλειδαριές με ψηφιακούς, ή βιομετρικούς κωδικούς ή κωδικούς με ραδιοσυχνότητες, που θα βελτιώσουν την PSSM στα πιο ευάλωτα σημεία. Τα ψηφιακά κλειδιά δεν θα διατίθενται κατά τη μεταφορά, καθώς μπορούν να διαβιβάζονται με άλλα μέσα επικοινωνίας, όπως π.χ. τα ηλεκτρονικά μηνύματα ή μηνύματα SMS, σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Τα εν λόγω μέσα προστασίας θα απέτρεπαν τα μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα από το να χρησιμοποιούν όπλα που έχουν εκτραπεί προς την παράνομη αγορά λόγω κλοπής, ληστείας ή λεηλασίας.

    Το UNREC θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση σχετικά με το δυναμικό των νέων τεχνολογιών να ασφαλίσουν τα SALW που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής μέσω διαβουλεύσεων με τους περιφερειακούς οργανισμούς και τις εθνικές επιτροπές για τα SALW και σε συνεργασία με τη βιομηχανία. Θα λαμβάνεται επίσης υπόψη η πείρα από τις γειτονικές χώρες της υποπεριοχής σχετικά με τη χρήση της ευφυούς τεχνολογίας για την ασφάλιση των όπλων κατά τη διαδικασία ΑΑΕ, όπως για παράδειγμα η προσέγγιση μελέτης της Ακτής του Ελεφαντοστού.

    Η εκτίμηση θα προσδιορίζει επίσης τις εγκαταστάσεις και τις διαδρομές μεταφοράς στη Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ, όπου μια τέτοια τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά. Η εν λόγω δημιουργία αποθεμάτων συμβατικών όπλων και πυρομαχικών και η τεχνολογία για την ασφάλεια των όπλων (και για τη μεταφορά τους), θα εφαρμοστεί σε τέσσερις αποθήκες.

    Τα πορίσματα της αξιολόγησης και η πιλοτική δραστηριότητα θα αποτελέσουν τη βάση για ένα έγγραφο καθοδήγησης που θα περιγράφει ένα μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη για την πιθανή χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών στην Αφρική και θα αποτελέσει κοινό κτήμα όλων των κρατών της περιοχής του Σαχέλ, και των περιφερειακών και υποπεριφερειακών οργανισμών και διεθνών τεχνικών διασκέψεων και συνεδριάσεων.

    Αποτελέσματα/Δείκτες υλοποίησης του έργου

    α)

    Έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών που περιλαμβάνει τον εντοπισμό των τεχνολογιών που θα εφαρμοστούν πιλοτικά καθώς και τεσσάρων πιλοτικών περιοχών και των οδών μεταφοράς στη Μπουρκίνα Φάσο και στο Τσαντ.

    β)

    Πρότυπες νέες τεχνολογίες σε τέσσερις χώρους, δύο στη Μπουρκίνα Φάσο και δύο στο Τσαντ, καθώς και σχετικά με τις οδούς μεταφοράς.

    γ)

    Έκθεση για τα αποτελέσματα των πιλοτικών δραστηριοτήτων.

    4.4   Καθορισμός εθνικών προτύπων σύμφωνα με τις IATG και ISACS

    Στόχοι

    α)

    Βελτίωση της διαχείρισης πυρομαχικών και όπλων.

    β)

    Παροχή και επικύρωση των εθνικών πρότυπων διαδικασιών λειτουργίας (SOP) όσον αφορά τη PSSM που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών, ενισχύοντας ως εκ τούτου την ασφάλεια και την προστασία των συμβατικών όπλων και των αποθεμάτων πυρομαχικών.

    Περιγραφή

    Με βάση τα πορίσματα των αξιολογήσεων και διαβουλεύσεων (βλ. σημείο 4.2), καθώς και της πείρας που αποκτήθηκε κατά την πρακτική αξιολόγηση και τις εργασίες αποκατάστασης (βλ. σημείο 4.3) το UNREC θα στηρίξει τις δικαιούχους χώρες στην περαιτέρω επανεξέταση και, εφόσον απαιτείται, στην ανάπτυξη εθνικών εγχειριδίων, κατευθυντηρίων γραμμών και τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας (SOP) για τη PSSM, έτσι ώστε να είναι συμβατές προς τις IATG ISACS, καθώς και προς την περιφερειακή και υποπεριφερειακή νομοθεσία. Οι SOP θα καλύπτουν επίσης τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων δυνάμει διεθνών πράξεων.

    Σε κάθε χώρα, το UNREC θα οργανώσει εργαστήρια επικύρωσης των SOP — ένα στο ανώτερο τεχνικό επίπεδο και ένα στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο — πριν διατεθούν οι SOP σε εθνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα για τα εργαστήρια θα περιλαμβάνει συνιστώσα αξιολόγησης για την αξιολόγηση των διάφορων δραστηριοτήτων που θα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε κάθε χώρα. Ως μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για την κατάρτιση των εκπαιδευτών εφαρμόζοντας τα νέα SOP, από το UNREC και τους εκτελεστικούς φορείς σε κάθε ενδιαφερομένη χώρα.

    Αποτελέσματα/Δείκτες υλοποίησης του έργου

    α)

    Τα SOP της PSSM αναπτύσσονται για στοχοθετημένες χώρες.

    β)

    Διεξάγονται εργαστήρια τεχνικού επιπέδου και ανώτερου πολιτικού επιπέδου στις έξι χώρες στόχους.

    γ)

    Θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο κατάρτισης εκπαιδευτών σχετικά με τα SOP σε κάθε χώρα, με 35 συμμετέχοντες κατά μέγιστο από εκάστη.

    4.5   Αξιολόγηση και μελλοντική πορεία

    4.5.1   Περιφερειακή αξιολόγηση

    Στόχοι

    α)

    Ανάλυση του αντίκτυπου ή του ενδεχόμενου αντίκτυπου μετά την υλοποίηση του έργου.

    β)

    Αξιολόγηση του συνόλου των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο του έργου· εντοπισμός ορθών πρακτικών, ελλείψεων και των τομέων των μελλοντικών δραστηριοτήτων.

    Περιγραφή

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου του σχεδίου, το UNREC θα πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης στις εγκαταστάσεις, που θα επιτρέπουν να αξιολογηθεί η χρήση και η πρακτική με την πάροδο του χρόνου, και θα επιτρέπει στους εμπειρογνώμονες να συνεργάζονται συνεχώς με ανώτερα στελέχη.

    Τα πορίσματα των εθνικών αξιολογήσεων θα συζητηθούν σε περιφερειακή συνεδρίαση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των έξι κρατών του Σαχέλ, δωρητών, των οργανισμών της CASA, των σχετικών περιφερειακών οργανισμών (ΑΕ, ECOWAS, ECCAS, RECSA), των οικείων εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της (μεταξύ άλλων από αποστολές της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας) και της κοινωνίας των πολιτών. Θα προσδιοριστούν οι τομείς στους οποίους μπορούν να ανταλλάσσονται βέλτιστες πρακτικές μεταξύ των χωρών της περιοχής του Σαχέλ, καθώς και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της πολιτικής εποπτείας, ενώ θα παρουσιαστούν και οι τρόποι για τη μελλοντική διασυνοριακή συνεργασία σε θέματα PSSM.

    Αποτελέσματα/Δείκτες υλοποίησης του έργου

    α)

    Οι επισκέψεις και αποστολές στις χώρες από το προσωπικό του προγράμματος στο πλαίσιο άλλων δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των τμημάτων.

    β)

    Οι αποστολές παρακολούθησης λαμβάνουν χώρα κάθε έξι μήνες.

    γ)

    Πραγματοποιείται μια περιφερειακή συνεδρίαση σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου.

    4.5.2   Τελική έκθεση

    Στόχοι

    α)

    Ανάλυση του αντίκτυπου ή του ενδεχόμενου αντίκτυπου μετά την υλοποίηση του έργου και την ενσωμάτωση των πληροφοριών από τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις εθνικές αρχές.

    β)

    Αξιολόγηση του συνόλου των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο του έργου· εντοπισμός ορθών πρακτικών, ελλείψεων και των τομέων των μελλοντικών δραστηριοτήτων.

    Περιγραφή

    Το UNREC θα συντάξει τελική έκθεση, στην οποία θα περιλαμβάνεται μια συνοπτική παρουσίαση, μια σύνθεση των πορισμάτων των εθνικών και περιφερειακών εργαστηρίων, η εθνική νομοθεσία, οι διοικητικές διαδικασίες και οι SOP, καθώς και τα πορίσματα της πιλοτικής δραστηριότητας σχετικά με τις νέες τεχνολογίες για τα όπλα και τη διαχείριση των αποθεμάτων. Θα περιλαμβάνει επίσης τα πρότυπα σχέδια και τα έγγραφα για την αποκατάσταση των οπλοστασίων και των αποθηκών πυρομαχικών.

    Αποτελέσματα/Δείκτες υλοποίησης του έργου

    Συντάσσεται και διανέμεται η τελική έκθεση.

    5.   Διάρκεια

    Η συνολική εκτιμώμενη διάρκεια της υλοποίησης των προγραμμάτων είναι 36 μήνες.

    6.   Δικαιούχοι

    Οι άμεσοι δικαιούχοι του σχεδίου είναι οι εθνικοί φορείς που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των SALW και των PSSM στη Μπουρκίνα Φάσο, στο Τσαντ, στο Μαλί, στην Μαυριτανία, στο Νίγηρα και στη Νιγηρία, όπως τα υπουργεία άμυνας και ασφάλειας, καθώς και οι εθνικές επιτροπές για τα SALW.

    Στους έμμεσους δικαιούχους περιλαμβάνονται ο άμαχος πληθυσμός από τα έξι κράτη, τα γειτονικά κράτη και ο πληθυσμός τους, η Αφρικανική Ένωση, οι αφρικανικές υποπεριφερειακές οργανώσεις, καθώς και όλα τα κράτη που θα επωφεληθούν από τα διδάγματα του παρόντος προγράμματος.

    7.   Φορέας υλοποίησης

    Οι δραστηριότητες θα υλοποιηθούν από τον UNODA μέσω του περιφερειακού κέντρου αφοπλισμού του UNREC, σε συνεργασία με:

    α)

    τα εθνικά σημεία επαφής και τις εθνικές επιτροπές για τα φορητά όπλα και τον ελαφρύ οπλισμό της Μπουρκίνα Φάσο, του Τσαντ, του Μαλί, της Μαυριτανίας, του Νίγηρα και της Νιγηρίας.

    β)

    την DPKO/UNMAS,

    γ)

    την οργάνωση Mines Advisory Group (MAG),

    δ)

    την ISACS διυπηρεσιακή μονάδα υποστήριξης,

    ε)

    τη Διάσκεψη του Wilton Park.

    Η τελική ευθύνη όσον αφορά την υλοποίηση αυτής της δράσης έναντι της Επιτροπής, βαρύνει το UNODA.

    8.   Εταιρικές σχέσεις και συνέργειες

    Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του προγράμματος, το UNREC θα οργανώσει συνεδριάσεις με τις αντιπροσωπίες της ΕΕ και τις πρεσβείες των κρατών μελών που βρίσκονται στα έξι κράτη και θα τις τηρεί τακτικά ενήμερες σχετικά με τις δραστηριότητες του προγράμματος σε κάθε χώρα. Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ και οι εκπρόσωποι των κρατών μελών θα ενημερώνονται εκ των προτέρων σχετικά με δραστηριότητες του προγράμματος (π.χ. εργαστήρια) και θα καλούνται να συμμετάσχουν. Το UNREC θα διαβουλεύεται και θα συνεργάζεται επίσης, κατά περίπτωση, με τις αποστολές για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, EUCAP Sahel Niger και EUCAP Sahel Mali.

    Επιπλέον, το UNREC θα συντονιστεί με άλλους εταίρους, για να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη προσπαθειών και να προσδιοριστούν οι τομείς της συνεργασίας και της συμπληρωματικότητας που στηρίζουν τους στόχους του προγράμματος. Μεταξύ των εταίρων περιλαμβάνονται: η Αφρικανική Ένωση, περιφερειακές αφρικανικές οργανώσεις (όπως η ECOWAS, η ECCAS, η RECSA), το ΝΑΤΟ, οι ομάδες χωρών των Ηνωμένων Εθνών, το UNODC, οι τεχνικοί και οικονομικοί εταίροι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας, διεθνείς ΜΚΟ (συμπεριλαμβανομένης της επιθεώρησης φορητών όπλων, της οργάνωσης Handicap International, του κοινοβουλευτικού φόρουμ για τα φορητά όπλα και τον ελαφρό οπλισμό και των Βουλευτών για παγκόσμια δράση), η πολυεθνική ομάδα «φορητά όπλα και πυρομαχικά» (MSAG) και η βιομηχανία.

    Τέλος, το UNREC και οι λοιποί εκτελεστικοί εταίροι θα διαβουλευθούν με οντότητες που ενέχονται στην έρευνα της εκτροπής και της παράνομης διακίνησης, μεταξύ άλλων μέσα από τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των παράνομων SALW και πυρομαχικών στην περιοχή του Σαχέλ, περιλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από ομάδες εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθούν το εμπάργκο όπλων, εμπειρογνωμόνων όπλων που αποσπώνται σε επιχειρήσεις στήριξης της ειρήνης του ΟΗΕ, της επιθεώρησης φορητών όπλων και της εταιρίας Conflict Armament Research («iTrace» παγκόσμιος μηχανισμός παρακολούθησης, που υποστηρίζεται στην απόφαση 2013/698/ΚΕΠΠΑ). Το UNREC θα ενθαρρύνει επίσης τις αρμόδιες αρχές των δικαιούχων χωρών να κάνουν χρήση των αρχείων της Ιντερπόλ για τα παράνομα όπλα και του συστήματός της για τη διαχείριση του εντοπισμού τους, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ («iARMS»).

    9.   Εκτελεστικός φορέας: σκεπτικό της επιλογής

    Το UNODA διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προώθηση των προσπαθειών για τον αφοπλισμό στον τομέα των συμβατικών όπλων, όπως τα SALW. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής της πολυμερούς διαπραγμάτευσης κανονιστικών πλαισίων όπως το πρόγραμμα δράσης των ΗΕ για τα SALW και το Διεθνές Μέσο Επισήμανσης και Εντοπισμού, σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Η Ένωση επιδιώκει να εξακολουθήσει την παραγωγική συνεργασία με την UNODA.

    Το UNREC, που αποτελεί μέρος του UNODA, έχει μακρά πείρα παροχής στήριξης προς τα κράτη του Σαχέλ και την κοινωνία των πολιτών στην εφαρμογή των διεθνών και περιφερειακών πράξεων για τον έλεγχο των SALW, σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών «να παρέχει, κατόπιν αιτήματος, ουσιαστική στήριξη για πρωτοβουλίες και άλλες προσπάθειες των κρατών μελών από την περιοχή της Αφρικής προς την υλοποίηση των μέτρων της ειρήνης, του περιορισμού των όπλων και του αφοπλισμού στην περιοχή» (απόφαση 40/151 G, 16 Δεκεμβρίου 1985). Το UNREC έχει ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις εν δυνάμει δικαιούχους χώρες ώστε να επιδιώξει τη συμφωνία τους ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα σχετικά με τον έλεγχο των όπλων σε τρεις από τις στοχοθετημένες χώρες. Συνεπώς, είναι σε ιδανική θέση για να εφαρμόσει την παρούσα απόφαση.

    10.   Προβολή της ΕΕ

    Το UNREC θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προβληθεί το γεγονός ότι η δράση έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν σύμφωνα με το εγχειρίδιο επικοινωνίας και προβολής για τις εξωτερικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καταρτιστεί και δημοσιευτεί από την Επιτροπή, και τυχόν άλλες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Επιτροπής και του ΟΗΕ.

    Ενδεικτικό χρονικό πλαίσιο

    Συνολική διάρκεια: 36 μήνες

    Δραστηριότητα

    Προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα

    4.1

    Διάσκεψη του Wilton Park για την PSSM στο Σαχέλ

    Ιανουάριος — Μάρτιος 2015 (Διάσκεψη το Φεβρουάριο του 2015)

    4.2

    Επανεξέταση της νομοθεσίας και των διοικητικών διαδικασιών και διαβουλεύσεων ως προς την PSSM

    Ιανουάριος — Δεκέμβριος 2015

    4.2.1

    Εθνικές διαβουλεύσεις όσον αφορά τις διαδικασίες της PSSM και για την ταυτοποίηση των πιλοτικών χώρων

    Ιανουάριος — Σεπτέμβριος 2015

    4.2.2

    Περιφερειακές διαβουλεύσεις για τις διαδικασίες της PSSM

    Οκτώβριος — Δεκέμβριος 2015

    4.3

    PSSM

    Ιούλιος 2015 — Ιούνιος 2017

    4.3.1

    Αξιολόγηση των PSSM στις εθνικές αποθήκες συμβατικών όπλων και της μεταφοράς SALW και πυρομαχικών (η αξιολόγηση θα αρχίσει σε δύο χώρες)

    Ιούλιος 2015 — Ιούνιος 2017

    4.3.2

    Αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του επιλεγμένου δείγματος και σήμανση των SALW

    Ιούλιος 2015 — Ιούνιος 2017

    4.3.3

    Καταστροφή των πλεοναζόντων πυρομαχικών και των SALW

    Ιούλιος 2015 — Ιούνιος 2017

    4.3.4

    Πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών

    Ιανουάριος — Ιούνιος 2017

    4.4

    Καθορισμός εθνικών προτύπων σύμφωνα με τις IATG και ISACS

    Ιανουάριος — Δεκέμβριος 2017

    4.5

    Αξιολόγηση και μελλοντική πορεία

    Ιούλιος — Δεκέμβριος 2017

    4.5.1

    Περιφερειακή αξιολόγηση

    Ιούλιος — Δεκέμβριος 2017

    4.5.2

    Τελική έκθεση

    Οκτώβριος — Δεκέμβριος 2017


    (1)  Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί, ο Νίγηρας και η Νιγηρία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση της ECOWAS.

    (2)  Το Τσαντ επικύρωσε τη σύμβαση της Κινσάσα στις 8 Αυγούστου 2012.


    Top