Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62008CA0194

    Sag C-194/08: Domstolens dom (Tredje Afdeling) af 1. juli 2010 — Susanne Gassmayr mod Bundesminister für Wissenschaft und Forschung (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Verwaltungsgerichtshof — Østrig) (Socialpolitik — direktiv 92/85/EØF — iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af sikkerheden og sundheden under arbejdet for arbejdstagere, som er gravide, som lige har født, eller som ammer — artikel 5, stk. 3, og artikel 11, nr. 1)-3) — direkte virkning — gravid arbejdstager fritaget for at arbejde under sin graviditet — arbejdstager på barselsorlov — ret til udbetaling af et tillæg for journaltjeneste)

    EUT C 234 af 28.8.2010, p. 4–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    28.8.2010   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 234/4


    Domstolens dom (Tredje Afdeling) af 1. juli 2010 — Susanne Gassmayr mod Bundesminister für Wissenschaft und Forschung (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Verwaltungsgerichtshof — Østrig)

    (Sag C-194/08) (1)

    (Socialpolitik - direktiv 92/85/EØF - iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af sikkerheden og sundheden under arbejdet for arbejdstagere, som er gravide, som lige har født, eller som ammer - artikel 5, stk. 3, og artikel 11, nr. 1)-3) - direkte virkning - gravid arbejdstager fritaget for at arbejde under sin graviditet - arbejdstager på barselsorlov - ret til udbetaling af et tillæg for journaltjeneste)

    2010/C 234/06

    Processprog: tysk

    Den forelæggende ret

    Verwaltungsgerichtshof

    Parter i hovedsagen

    Sagsøger: Susanne Gassmayr

    Sagsøgt: Bundesminister für Wissenschaft und Forschung

    Sagens genstand

    Anmodning om præjudiciel afgørelse — Verwaltungsgerichtshof — fortolkning af artikel 11, nr. 1), 2) og 3), i Rådets direktiv 92/85/EØF af 19. oktober 1992 om iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af sikkerheden og sundheden under arbejdet for arbejdstagere, som er gravide, som lige har født, eller som ammer (EFT L 348, s. 1) — direkte anvendelighed — en kvindelig arbejdstagers ret til betaling i perioden med forbud mod beskæftigelse af gravide kvinder og/eller under deres barselsorlov af et individuelt løntillæg for at udføre rådighedstjeneste uden for normal arbejdstid (»Journaldienstzulage«)

    Konklusion

    1)

    Artikel 11, nr. 1)-3), i Rådets direktiv 92/85/EØF af 19. oktober 1992 om iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af sikkerheden og sundheden under arbejdet for arbejdstagere, som er gravide, som lige har født, eller som ammer (tiende særdirektiv i henhold til artikel 16, stk. 1, i direktiv 89/391/EØF), har direkte virkning og giver borgerne rettigheder, som de kan gøre gældende over for en medlemsstat, der ikke har gennemført direktivet i national ret eller ikke har gennemført det korrekt, og som de nationale domstole skal beskytte.

    2)

    Artikel 11, nr. 1), i direktiv 92/85 skal fortolkes således, at den ikke er til hinder for nationale bestemmelser, hvorefter en gravid arbejdstager, der midlertidigt er fritaget for at arbejde som følge af graviditeten, har ret til et vederlag, der er lig med den gennemsnitsindtægt, som hun har oppebåret i en referenceperiode forud for begyndelsen af graviditeten, uden at tillægget for journaltjeneste medregnes heri.

    3)

    Artikel 11, nr. 2) og 3), i direktiv 92/85 skal fortolkes således, at den ikke til hinder for nationale bestemmelser, hvorefter en arbejdstager på barselsorlov har ret til et vederlag, der er lig med den gennemsnitsindtægt, som hun har oppebåret i en referenceperiode forud for påbegyndelsen af nævnte orlov, uden at tillægget for journaltjeneste medregnes heri.


    (1)  EUT C 197 af 2.8.2008.


    Top