EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2379

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/2379 af 23. november 2022 om statistikker over landbrugsmæssigt input og output, om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 617/2008 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1165/2008, (EF) nr. 543/2009 og (EF) nr. 1185/2009 og Rådets direktiv 96/16/EF (EØS-relevant tekst)

PE/37/2022/REV/1

EUT L 315 af 07/12/2022, p. 1–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2379/oj

7.12.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 315/1


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2022/2379

af 23. november 2022

om statistikker over landbrugsmæssigt input og output, om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 617/2008 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1165/2008, (EF) nr. 543/2009 og (EF) nr. 1185/2009 og Rådets direktiv 96/16/EF

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 338, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

efter den almindelige lovgivningsprocedure (1), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Der er behov for en gennemsigtig, omfattende og pålidelig statistisk videnbase for at udforme, gennemføre, overvåge, evaluere og revidere EU-politikker vedrørende landbrug, navnlig den fælles landbrugspolitik, herunder foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne, samt EU-politikker vedrørende bl.a. miljø, tilpasning til og modvirkning af klimaforandringer, arealanvendelse, regioner, folkesundhed, fødevaresikkerhed, plantebeskyttelse, bæredygtig brug af pesticider, anvendelse af veterinærlægemidler og De Forenede Nationers mål for bæredygtig udvikling. Disse statistikker kan også være nyttige med henblik på at overvåge og vurdere landbrugets indvirkning på bestøvere og vitale jordbundsorganismer.

(2)

Indsamling af statistiske data, navnlig vedrørende landbrugsmæssigt input og output, bør have til formål bl.a. at informere en evidensbaseret beslutningsproces med opdaterede og tilgængelige data af høj kvalitet, navnlig de data, der er nødvendige for udarbejdelsen af landbrugsmiljøindikatorer, og at støtte og evaluere de fremskridt, der gøres med den europæiske grønne pagt med de tilknyttede fra jord til bord-strategi og biodiversitetsstrategi, handlingsplanerne for nulforurening og for økologisk produktion i Unionen og fremtidige reformer af den fælles landbrugspolitik. Et centralt element for opnåelsen af målene i den europæiske grønne pagt er omstillingen hen imod et multifunktionelt landbrug, der er i stand til at producere tilstrækkelige mængder af sikre fødevarer, samtidig med at det tilvejebringer positive miljømæssige output.

(3)

Harmoniserede, sammenhængende og sammenlignelige statistiske data af høj kvalitet er vigtige for vurderingen af situationen og tendenserne for landbrugsmæssigt input og output i Unionen med henblik på at tilvejebringe meningsfulde og præcise data om landbrugets miljømæssige og økonomiske indvirkning og om tempoet for omstillingen til mere bæredygtige landbrugspraksisser. De indsamlede data bør også vedrøre markedernes funktion og fødevaresikkerheden for at sikre adgang til tilstrækkelige mængder af fødevarer af høj kvalitet og vurderingen af bæredygtigheden og de miljømæssige, økonomiske og sociale virkninger og resultaterne af EU-politikker og nationale politikker samt vurderingen af bæredygtigheden og virkningen af udviklingen af nye forretningsmodeller. Disse data omfatter, men er ikke begrænset til, statistikker over husdyrbestande og kødproduktion, produktion og anvendelse af æg samt produktion og anvendelse af mælk og mejeriprodukter. Statistikker over areal, udbytte og produktion af markafgrøder, grøntsager, permanente afgrøder og græsarealer samt råvarebalancer er ligeledes vigtige. Der er desuden behov for statistikker over salg og anvendelse af plantebeskyttelsesmidler, gødning og veterinærlægemidler, navnlig antibiotika i foderstoffer.

(4)

En international evaluering af landbrugsstatistikker førte til udarbejdelsen af en global strategi fra De Forenede Nationers Fødevare- og Landbrugsorganisation til forbedring af statistikker over landbrug og landdistrikter. Denne globale strategi blev godkendt af De Forenede Nationers Statistiske Kommission i 2010. Europæiske landbrugsstatistikker bør, hvor det er relevant, følge anbefalingerne i denne globale strategi.

(5)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 223/2009 (2) fastlægger et regelkompleks for udvikling, udarbejdelse og formidling af europæiske statistikker baseret på fælles statistiske principper. Forordningen fastsætter kvalitetskriterier og henviser til nødvendigheden af at begrænse responsbyrden for undersøgelsesrespondenterne og bidrage til opfyldelse af den mere generelle målsætning om at reducere den administrative byrde.

(6)

Strategien for landbrugsstatistikker for 2020 og fremefter, som blev godkendt af Udvalget for det Europæiske Statistiske System i november 2015, forudser vedtagelsen af to rammeforordninger, der dækker alle aspekter af EU-lovgivningen om landbrugsstatistikker med undtagelse af landbrugsregnskaber. Nærværende forordning er den ene af disse to rammeforordninger og bør supplere den anden rammeforordning, der allerede er vedtaget, nemlig Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1091 (3).

(7)

Europæiske statistikker over landbrugsmæssigt input og output indsamles, udarbejdes og formidles på nuværende tidspunkt på grundlag af en række retsakter. Den nuværende retlige ramme sikrer ikke en passende sammenhæng på tværs af de forskellige statistikområder og fremmer heller ikke en integreret tilgang til udvikling, udarbejdelse og formidling af landbrugsstatistikker, som er beregnet til at dække de økonomiske og miljømæssige aspekter af landbruget. Denne forordning bør erstatte disse retsakter med henblik på harmonisering og sammenlignelighed af oplysninger og for at sikre sammenhæng og koordinering på tværs af europæiske landbrugsstatistikker, fremme integrationen og strømliningen af de tilsvarende statistiske processer og muliggøre en mere helhedsorienteret tilgang. Det er derfor nødvendigt at ophæve disse retsakter, nemlig Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1165/2008 (4), (EF) nr. 543/2009 (5) og (EF) nr. 1185/2009 (6) samt Rådets direktiv 96/16/EF (7). De mange tilknyttede aftaler om det europæiske statistiske system (ESS) og »gentlemanaftaler« mellem de nationale statistiske kontorer og Kommissionen (Eurostat) om indberetning af data bør integreres i nærværende forordning, hvor der er dokumentation for, at dataene dækker brugernes behov, at den aftalte metode fungerer, og at dataene er af passende kvalitet.

(8)

De statistikker, der kræves i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EF) nr. 617/2008 (8), er indsamlet i ESS og opfylder nogle, men ikke alle dets kvalitetsstandarder. Disse statistikker understøtter EU-politikker og nationale politikker på længere sigt og bør integreres som europæiske statistikker for at sikre dataenes tilgængelighed og kvalitet. For at undgå dobbelt indberetning fra medlemsstaterne bør de statistiske krav i henhold til nævnte forordning udgå.

(9)

En stor del af landbrugsarealet på EU-plan består af græsarealer. Produktionen fra disse arealer blev ikke tidligere anset for at være vigtig, og derfor blev disse produktionsdata ikke medtaget i afgrødestatistikkerne. Eftersom miljøpåvirkningen fra græsarealer og drøvtyggere er blevet vigtigere på grund af klimaforandringer, er der nu behov for statistikker over produktionen fra græsarealer, herunder græsning.

(10)

Det bør med henblik på europæiske landbrugsstatistikker vurderes, om det er muligt at maksimere anvendelsen af allerede eksisterende data, som er indsamlet i henhold til forpligtelserne i henhold til den fælles landbrugspolitik, uden at dette skaber nye forpligtelser og administrative byrder.

(11)

Med henblik på harmonisering og sammenlignelighed af oplysninger om landbrugsmæssigt input og output med oplysninger om landbrugsbedrifternes struktur og yderligere gennemførelse af strategien for landbrugsstatistikker for 2020 og fremefter bør denne forordning supplere forordning (EU) 2018/1091.

(12)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 138/2004 (9) omfatter ikke landbrugsprisstatistikker, men disses tilgængelighed og sammenhæng med landbrugsregnskaberne bør sikres. Statistikker over landbrugsmæssigt input og output bør derfor omfatte statistikker over priser på landbrugsmæssigt input, der er sammenhængende med landbrugsregnskaberne. For at muliggøre beregning af landbrugsregnskaber og sammenlignelige prisindeks er det nødvendigt, at prisdata for landbrugsmæssigt output er tilgængelige i medlemsstaterne.

(13)

I lyset af den europæiske grønne pagt, den fælles landbrugspolitik og målet om at mindske afhængigheden af pesticider er det vigtigt at sikre årlige statistikker af høj kvalitet om anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler i relation til miljømæssige, sundhedsmæssige og økonomiske spørgsmål. Manglen af elektroniske registre over professionel anvendelse af plantebeskyttelsesmidler, som kunne anvendes til statistiske formål, på EU-plan er en væsentlig hindring for at øge hyppigheden af dataindsamlingen om anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler i landbruget fra én gang hvert femte år til én gang om året. For at give de nationale statistiske kontorer tid til at forberede udarbejdelsen af årlige statistikker over anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler på permanent basis bør der i denne forordning fastsættes en overgangsordning.

(14)

Data om markedsføring og anvendelse af pesticider, der skal forelægges i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/128/EF (10) og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 (11), bør anvendes i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i det nævnte direktiv og den nævnte forordning med henblik på kravene i nærværende forordning. De formidlede data om plantebeskyttelsesmidler bør omfatte de aktivstoffer, der markedsføres og anvendes i landbrugsaktiviteter, efter afgrøder og de dermed forbundne behandlede områder.

(15)

Sammenlignelige statistikker over landbrugsmæssigt input og output fra samtlige medlemsstater er vigtige for at kunne fastlægge udviklingen af den fælles landbrugspolitik og overvåge gennemførelsen af den fælles landbrugspolitik via de nationale strategiske planer i betragtning af den fælles landbrugspolitiks bidrag til målene i den europæiske grønne pagt. Derfor bør der så vidt muligt anvendes standardklassifikationer og fælles definitioner for variabler.

(16)

Dataenes sammenhæng, sammenlignelighed og interoperabilitet og indberetningsformaternes ensartethed er forudsætninger for udarbejdelsen af europæiske landbrugsstatistikker, navnlig for at sikre effektive procedurer for indsamling, behandling og formidling samt for kvaliteten af resultaterne.

(17)

De data, der er nødvendige for at udarbejde statistikker, bør indsamles på en måde, der minimerer omkostningerne og den administrative byrde for respondenter, herunder landbrugere, små og mellemstore virksomheder og medlemsstater. Det er derfor nødvendigt at identificere mulige ejere af kilder til de krævede data og sikre, at disse kilder kan benyttes til statistikker.

(18)

De datasæt, der skal indberettes, dækker adskillige statistikområder. For at fastholde en fleksibel tilgang, der gør det muligt at tilpasse statistikkerne i takt med, at datakravene ændrer sig, bør der i grundforordningen kun angives områder, emner og detaljerede emner, mens de detaljerede datasæt bør angives ved hjælp af gennemførelsesretsakter. Indsamlingen af de detaljerede datasæt bør ikke medføre væsentlige yderligere omkostninger, som resulterer i en uforholdsmæssig og ubegrundet byrde for respondenter og medlemsstater.

(19)

En variabel i et datasæt for europæiske statistikker over landbrugsmæssigt input og output kan omfatte adskillige dimensioner såsom dimensionen for økologisk landbrug og dimensionen for regionalt niveau. Dimensionen for økologisk landbrug henviser til produktion udført i overensstemmelse med principperne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/848 (12). Dimensionen for regionalt niveau bør tilvejebringes i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1059/2003 (13). For at mindske byrden for medlemsstaterne, når de leverer data i henhold til nærværende forordning, og for at sikre forudsigelighed med hensyn til, hvilke data der skal indsamles, bør de detaljerede emner og de gældende dimensioner specificeres i bilaget til nærværende forordning. I dette bilag bør ordet »gældende« indsættes for så vidt angår de detaljerede emner, for hvilke dimensionen for økologisk landbrug eller for regionalt niveau eller begge er påkrævet.

(20)

Økologisk produktion får stadigt større betydning som indikator for bæredygtige metoder til landbrugsproduktion. Statistiske data om økologisk produktion er afgørende for overvågning af fremskridtene for så vidt angår handlingsplanen for økologisk produktion i Unionen. Det er derfor nødvendigt at sikre, at de tilgængelige statistikker over økologisk produktion, herunder data, som specificerer produktionsarealer, der er certificeret eller under omlægning, hænger sammen med andre statistikker over landbrugsproduktionen ved at integrere dem i datasættene. Disse statistikker over økologisk produktion bør også være overensstemmende med og anvende de administrative data, der er udarbejdet i henhold til forordning (EU) 2018/848.

(21)

Bruttonæringsstofbalancen er en af de mest anvendte landbrugsmiljøindikatorer. Den beskrives i Eurostats og OECD's fælles metode som den beregnede forskel mellem den samlede mængde næringsstoffer, der tilføres et landbrugssystem, og mængden af næringsstoffer, der forlader dette landbrugssystem. Til trods for dens betydning indberetter ikke alle medlemsstater frivilligt dataene om bruttonæringsstofbalancen til Kommissionen (Eurostat). Det er derfor afgørende, at bruttonæringsstofbalancen indarbejdes i denne forordning.

(22)

Veterinærlægemidler er et vigtigt input til landbruget. Det er vigtigt at undgå dobbeltarbejde og optimere brugen af eksisterende oplysninger, der kan anvendes til statistiske formål. Med henblik herpå og for at give unionsborgere og andre interessenter lettilgængelige og brugbare oplysninger om salg og anvendelse af veterinærlægemidler, herunder anvendelsen af antimikrobielle lægemidler til dyr bestemt til fødevareproduktion, bør de relevante tilgængelige statistikker i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/6 (14) formidles af Kommissionen (Eurostat). Der bør med henblik herpå fastlægges passende samarbejdsaftaler om statistiske aktiviteter mellem Kommissionen og relevante enheder, herunder på internationalt plan.

(23)

Biocidholdige produkter udgør et vigtigt input i landbruget, f.eks. inden for veterinærhygiejne og dyrefoder. Aktivstoffer, der er godkendt i plantebeskyttelsesmidler, anvendes ofte i biocidholdige produkter. Allerede forordning (EF) nr. 1185/2009 identificerede behovet for at indsamle statistikker om biocidholdige produkter med henblik på velfunderede, videnskabeligt baserede politikker inden for landbrug, miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed. I betragtning af at arbejdsprogrammet for systematisk undersøgelse af alle eksisterende aktivstoffer i biocidholdige produkter i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 528/2012 (15) stadig er i gang, idet kun 35 % af det dermed forbundne arbejde er afsluttet, er det stadig for tidligt at medtage biocidholdige produkter i nærværende forordnings anvendelsesområde. Så snart undersøgelsen af aktivstoffer til anvendelse i biocidholdige produkter er afsluttet, bør Kommissionen overveje at udvide nærværende forordnings anvendelsesområde til at omfatte sådanne produkter.

(24)

I overensstemmelse med forordning (EF) nr. 1059/2003 bør de regionale enheder defineres i overensstemmelse med nomenklaturen for regionale enheder (NUTS). For at begrænse medlemsstaternes arbejdsbyrde bør regionale datakrav ikke være strengere end de krav, der er fastsat i tidligere EU-lovgivning, medmindre der er opstået nye regionale niveauer i mellemtiden. Det er derfor hensigtsmæssigt at tillade, at regionale statistikker for Tyskland indberettes alene opdelt efter regionale enheder på NUTS 1-niveau.

(25)

Det bør være muligt at indsamle data om ad hoc-emner relateret til landbrugsmæssigt input og output på et givet tidspunkt for at supplere de data, der indsamles regelmæssigt, med yderligere data om emner, der kræver flere oplysninger, om nyopståede fænomener eller om innovationer. Behovet for sådanne yderligere data bør imidlertid være behørigt begrundet.

(26)

For at mindske den administrative byrde for medlemsstaterne bør der tillades undtagelser fra visse regelmæssige indberetninger af data, hvis en medlemsstat kun yder et ringe bidrag til EU-totalen for disse data, eller det observerede fænomen er ubetydeligt i forhold til den samlede produktion i den pågældende medlemsstat.

(27)

Med henblik på at forbedre effektiviteten af de statistiske produktionsprocesser i ESS og mindske den administrative byrde for respondenterne bør de nationale statistiske kontorer og andre nationale myndigheder have ret til hurtig og gratis adgang til og brug af administrative data, der er nødvendige til offentlige formål, uanset om disse opbevares af offentlige, halvoffentlige eller private organer. De nationale statistiske kontorer og andre nationale myndigheder bør desuden kunne indarbejde disse administrative data i statistikker, i det omfang sådanne data er nødvendige for at udvikle, udarbejde og formidle europæiske landbrugsstatistikker i overensstemmelse med artikel 17a i forordning (EF) nr. 223/2009.

(28)

Medlemsstaterne eller de ansvarlige nationale myndigheder bør bestræbe sig på at modernisere indsamlingen af data i videst muligt omfang. Brugen af digitale løsninger og værktøjer til landovervågning såsom Unionens jordovervågningsprogram Copernicus og fjernsensorer bør fremmes. Landbrugsdata genereres i stigende grad ved hjælp af digitale landbrugsmetoder, hvor landbrugeren forbliver den primære datakilde.

(29)

For at sikre fleksibilitet og mindske den administrative byrde for respondenterne, de nationale statistiske kontorer og andre nationale myndigheder, bør medlemsstaterne kunne anvende statistiske undersøgelser, administrative registre og alle andre kilder, metoder eller innovative tilgange, herunder videnskabeligt baserede og veldokumenterede metoder såsom imputering, skøn og modellering. Kvaliteten og navnlig nøjagtigheden, aktualiteten og sammenligneligheden af statistikker, der er baseret på disse kilder, bør altid sikres.

(30)

Forordning (EF) nr. 223/2009 indeholder bestemmelser om indberetning af data fra medlemsstaterne til Kommissionen (Eurostat) og om anvendelse af sådanne data, herunder om fremsendelse og beskyttelse af fortrolige data. Foranstaltninger, der træffes i overensstemmelse med nærværende forordning, skal sikre, at fortrolige data udelukkende fremsendes og anvendes til statistiske formål i overensstemmelse med artikel 21 og 22 i forordning (EF) nr. 223/2009.

(31)

Forordning (EF) nr. 223/2009 fastlægger en referenceramme for europæiske statistikker og pålægger medlemsstaterne at overholde de statistiske principper og kvalitetskriterier, der fremgår af nævnte forordning. Kvalitetsrapporter er afgørende for at vurdere, forbedre og formidle kvaliteten af europæiske statistikker. Udvalget for det Europæiske Statistiske System har godkendt den fælles integrerede metadatastruktur som ESS-standarden for kvalitetsrapportering og har derved gennem ensartede standarder og harmoniserede metoder medvirket til at opfylde de statistiske kvalitetskrav, der er fastsat i artikel 12, stk. 3, i nævnte forordning. Denne ESS-standard skal bidrage til harmoniseringen af kvalitetssikring og rapportering i henhold til nærværende forordning.

(32)

I overensstemmelse med forordning (EF) nr. 223/2009 bør de data, der indsamles, og de kvalitetsrapporter, som medlemsstaterne indberetter i henhold til nærværende forordning, formidles af Kommissionen (Eurostat).

(33)

I overensstemmelse med denne forordnings mål, og hvor der er behov for nye datakrav eller forbedringer af datasæt, der er omfattet af denne forordning, bør Kommissionen vurdere deres gennemførlighed ved om nødvendigt at iværksætte gennemførligheds- og pilotundersøgelser.

(34)

I overensstemmelse med princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning blev der i 2016 foretaget en konsekvensanalyse af strategien for landbrugsstatistikker for 2020 og fremefter, med henblik på at der i det statistiske program, som er fastlagt ved denne forordning, fokuseres på nødvendigheden af at effektivisere opfyldelsen af målene, og med henblik på at der tages højde for budgetstramninger.

(35)

Målet for denne forordning, nemlig den systematiske udarbejdelse af europæiske statistikker over landbrugsmæssigt input og output i Unionen, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, da en koordineret tilgang er nødvendig, men kan på grund af sammenhæng og sammenlignelighed bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

(36)

For at kunne tage højde for nye databehov, der primært opstår på grund af nye udviklinger inden for landbruget, revideret lovgivning og ændrede politiske prioriteringer, bør beføjelsen til at vedtage retsakter delegeres til Kommissionen i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) for så vidt angår ændring af de i denne forordning opførte detaljerede emner, ændring af indberetningshyppigheden, referenceperioderne og anvendeligheden af dimensionerne af detaljerede emner og præcisering af de oplysninger, der skal indberettes af medlemsstaterne på ad hoc-basis for med henblik på indsamling af ad hoc-data som fastsat i denne forordning. Kommissionen bør, når den vedtager sådanne delegerede retsakter, tage højde for aspekter som omkostninger og den administrative byrde for respondenter og medlemsstater. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau, og at disse høringer gennemføres i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning (16). For at sikre lige deltagelse i forberedelsen af delegerede retsakter modtager Europa-Parlamentet og Rådet navnlig alle dokumenter på samme tid som medlemsstaternes eksperter, og deres eksperter har systematisk adgang til møder i Kommissionens ekspertgrupper, der beskæftiger sig med forberedelse af delegerede retsakter.

(37)

For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af denne forordning bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser med det formål at præcisere dækningskravene, de datasæt, der er knyttet til de emner og detaljerede emner, der er anført i bilaget, og de tekniske elementer i de data, der skal tilvejebringes, opstille lister over og beskrivelser af variabler og andre praktiske tilrettelæggelser for indsamling af ad hoc-data, yderligere præcisere hver indberetningshyppighed for datasættene, fastsætte fristerne for indberetning af dataene og de pågældende fremsendelseshyppigheder, variablerne og de relevante tærskler, på grundlag af hvilke medlemsstaterne kan fritages for at sende specifikke data, yderligere præcisere referenceperioderne, fastlægge de praktiske tilrettelæggelser for og indholdet i kvalitetsrapporterne, præcisere dækningskravene hvad angår overgangsordningen for data om det detaljerede emne anvendelse af plantebeskyttelsesmidler i landbruget og indrømme medlemsstaterne undtagelser. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 (17). Kommissionen bør ved udøvelsen af disse beføjelser tage højde for aspekter såsom omkostninger og den administrative byrde for respondenter og medlemsstater.

(38)

Såfremt gennemførelsen af denne forordning vil nødvendiggøre større tilpasninger af en medlemsstats nationale statistiske system, bør Kommissionen i behørigt begrundede tilfælde og i en begrænset periode kunne indrømme den pågældende medlemsstat undtagelser. Sådanne større tilpasninger kan navnlig nødvendiggøres som følge af behovet for at tilpasse dataindsamlingssystemerne til de nye datakrav, herunder adgangen til administrative kilder og andre relevante kilder.

(39)

Der bør kræves finansiering fra både medlemsstaterne og Unionen for at støtte gennemførelsen af denne forordning. Der bør derfor fastsættes et finansielt bidrag fra Unionen i form af tilskud.

(40)

Unionens finansielle interesser bør beskyttes ved hjælp af forholdsmæssigt afpassede foranstaltninger i hele udgiftscyklussen, herunder forebyggelse, opdagelse og undersøgelse af uregelmæssigheder, inddrivelse af tabte, uberettiget udbetalte eller ukorrekt anvendte midler, og, hvor det er relevant, anvendelse af administrative og økonomiske sanktioner.

(41)

Denne forordning bør finde anvendelse, uden at det berører Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF (18) og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1367/2006 (19) og (EF) nr. 1049/2001 (20), og under overholdelse af princippet om statistisk fortrolighed i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 223/2009.

(42)

Samarbejdet og koordineringen mellem myndighederne inden for rammerne af ESS bør styrkes for at sikre sammenhæng og sammenlignelighed af europæiske landbrugsstatistikker, der er udarbejdet i overensstemmelse med principperne i artikel 338, stk. 2, i TEUF. Data indsamles også af andre EU-organer end dem, der er omhandlet i denne forordning, og af andre organisationer. Samarbejdet mellem sådanne organer og organisationer og dem, der er involveret i ESS, bør derfor styrkes for at kunne udnytte synergier.

(43)

Udvalget for det Europæiske Statistiske System er blevet hørt —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Genstand

Ved denne forordning fastsættes der en integreret ramme for aggregerede europæiske statistikker, der vedrører landbrugsaktiviteters input og output samt det mellemliggende forbrug af sådanne output inden for landbruget og indsamling og forarbejdning heraf.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning finder definitionerne af »landbrugsbedrift«, »enhed på fælles landbrugsarealer«, »husdyrenhed« og »udnyttet landbrugsareal« som fastlagt i henholdsvis artikel 2, litra a), b), d) og e), i forordning (EU) 2018/1091, anvendelse.

Derudover forstås ved:

1)

»landbrugsaktivitet«: de økonomiske aktiviteter udført inden for landbrug i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1893/2006 (21), der falder ind under gruppe A.01.1, A.01.2, A.01.3, A.01.4, A.01.5 eller under »bevarelse af landbrugsjorden i god landbrugs- og miljømæssig stand« i gruppe A.01.6 på Unionens økonomiske område som hoved- eller biaktivitet; for så vidt angår aktiviteter i undergruppeA.01.49 er det kun aktiviteterne »Opdrætning og avl af semidomesticerede eller andre levende dyr« med undtagelse af opdrætning af insekter og »Biavl og produktion af honning og bivoks«, der er omfattet

2)

»mejerivirksomhed«: en virksomhed eller en landbrugsbedrift, der opkøber mælk eller i visse tilfælde mejeriprodukter med henblik på forarbejdning til mejeriprodukter; det omfatter også virksomheder, der indsamler mælk eller fløde med henblik på at overdrage disse produkter helt eller delvis til andre mejerivirksomheder uden forarbejdning

3)

»slagteri«: en officielt registreret og godkendt virksomhed med tilladelse til at slagte og slagtemæssigt behandle husdyr, hvis kød er bestemt til konsum

4)

»rugeri«: en virksomhed, der beskæftiger sig med indlægning og udrugning af rugeæg og med levering af kyllinger

5)

»observationsenhed«: en identificerbar enhed, som det er muligt at indsamle data om

6)

»område«: et eller flere datasæt, der dækker bestemte emner

7)

»emne«: indholdet af de oplysninger, der skal indsamles om observationsenhederne; hvert emne dækker et eller flere detaljerede emner

8)

»detaljeret emne«: det detaljerede indhold af de oplysninger, der skal indsamles om observationsenhederne vedrørende et specifikt emne; hvert detaljeret emne dækker en eller flere variabler

9)

»plantebeskyttelsesmidler«: produkter i den form, hvori de leveres til brugeren, bestående af eller indeholdende aktivstoffer som omhandlet i artikel 2, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1107/2009, safenere som omhandlet i artikel 2, stk. 3, litra a), i nævnte forordning eller synergister som omhandlet i artikel 2, stk. 3, litra b), i nævnte forordning, og bestemt til et af de formål, der er beskrevet i artikel 2, stk. 1, i nævnte forordning

10)

»datasæt«: en eller flere aggregerede variabler, der er opstillet i en struktureret form

11)

»variabel«: et kendetegn ved en observationsenhed, som kan antage mere end én værdi blandt et sæt værdier

12)

»forhåndskontrollerede data«: data, som er verificeret af medlemsstaterne på grundlag af vedtagne fælles valideringsregler, hvor sådanne foreligger

13)

»ad hoc-data«: data, som brugere på et bestemt tidspunkt har særlig interesse i, men som ikke indgår i de almindelige datasæt

14)

»administrative data«: data, der er genereret af en ikkestatistisk kilde, som normalt opbevares af et offentligt eller privat organ, hvis hovedformål ikke er at tilvejebringe statistikker

15)

»metadata«: oplysninger, der er nødvendige for at anvende og fortolke statistikker, og som beskriver data på en struktureret måde

16)

»professionel bruger«: enhver person, der benytter plantebeskyttelsesmidler i forbindelse med sine erhvervsmæssige aktiviteter i landbrugssektoren, herunder sprøjteførere, teknikere, arbejdsgivere og selvstændige.

Artikel 3

Statistiske populationer og observationsenheder

1.   Den statistiske population, der skal beskrives, består af statistiske enheder såsom landbrugsbedrifter, fælles landlandbrugsenheder, virksomheder, der leverer varer og tjenesteydelser i forbindelse med landbrugsaktiviteter, eller som køber eller indsamler produkter fra landbrugsaktiviteter, samt virksomheder, der forarbejder disse landbrugsprodukter, navnlig rugerier, mejerivirksomheder og slagterier.

2.   De observationsenheder, der skal være repræsenteret i den statistiske ramme, er de i stk. 1 omhandlede statistiske enheder og — afhængigt af hvilke statistikker der skal indberettes — følgende:

a)

arealer, der anvendes til landbrugsaktiviteter

b)

husdyr, der anvendes til landbrugsaktiviteter

c)

ikkelandbrugsmæssige virksomheders import og eksport af produkter fra landbrugsaktiviteter

d)

transaktioner og strømme af produktionsfaktorer, varer og tjenesteydelser til og fra landbrugsaktiviteter.

Artikel 4

Dækningskrav

1.   Statistikkerne skal være repræsentative for den statistiske population, de beskriver.

2.   For så vidt angår området »statistikker over husdyrproduktion« som omhandlet i artikel 5, stk. 1, litra a), skal dataene dække 95 % af husdyrenhederne i hver medlemsstat og de dermed forbundne aktiviteter og output.

3.   For så vidt angår området »statistikker over afgrødeproduktion« som omhandlet i artikel 5, stk. 1, litra b), skal dataene dække 95 % af det samlede udnyttede landbrugsareal, undtagen køkkenhaver, i hver medlemsstat og de dermed forbundne produktionsmængder.

4.   For så vidt angår emnet »næringsstoffer i gødningsstoffer til landbrug« som omhandlet i denne forordnings artikel 5, stk. 1, litra d), nr. i), skal dataene dække gødningsprodukterne som defineret i artikel 2, nr. 1), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1009 (22) og 95 % af det samlede udnyttede landbrugsareal, undtagen køkkenhaver, i hver medlemsstat og de dermed forbundne produktionsmængder.

5.   For så vidt angår området »statistikker over plantebeskyttelsesmidler« som omhandlet i artikel 5, stk. 1, litra e), skal dækningen være som følger:

a)

For så vidt angår det detaljerede emne »plantebeskyttelsesmidler, der markedsføres« som omhandlet i denne forordnings bilag skal dataene dække alle de plantebeskyttelsesmidler, der markedsføres som defineret i artikel 3, nr. 9), i forordning (EF) nr. 1107/2009.

b)

For så vidt angår det detaljerede emne »anvendelse af plantebeskyttelsesmidler i landbruget« som omhandlet i denne forordnings bilag skal dataene dække mindst 85 % af anvendelsen ved en landbrugsaktivitet foretaget af professionelle brugere som defineret i artikel 3, nr. 1), i direktiv 2009/128/EF i hver medlemsstat. Dataene fra hver medlemsstat skal vedrøre en liste over afgrøder, der indeholder en fælles del for alle medlemsstater. Denne fælles del skal sammen med de permanente græsarealer dække mindst 75 % af det samlede udnyttede landbrugsareal på EU-plan. Så snart EU-lovgivning, der kræver, at professionelle brugere af plantebeskyttelsesmidler indberetter deres registre over anvendelsen af sådanne produkter i elektronisk format til de nationale kompetente myndigheder, finder anvendelse, skal dækningen af anvendelsen ved en landbrugsaktivitet stige til 95 % fra referenceåret efter den dato, hvor den pågældende EU-lovgivning finder anvendelse.

6.   Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter for yderligere at præcisere de i denne artikels stk. 2-5 omhandlede dækningskrav. I det tilfælde at disse præciseringer ajourføres, skal Kommissionen tage hensyn til den økonomiske og tekniske udvikling. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 19, stk. 2, mindst 12 måneder før starten af det relevante referenceår.

Artikel 5

Almindelige datakrav

1.   Statistikkerne vedrørende input og output fra landbrugsaktiviteter omfatter følgende områder og emner:

a)

statistikker over husdyrproduktion

i)

husdyrbestande og kød

ii)

æg og kyllinger

iii)

mælk og mejeriprodukter

b)

statistikker over afgrødeproduktion

i)

afgrødeareal og -produktion

ii)

afgrødebalancer

iii)

græsarealer

c)

statistikker over landbrugspriser

i)

landbrugsprisindeks

ii)

absolutte inputpriser

iii)

jordpriser og forpagtningsafgifter for landbrugsarealer

d)

statistikker over næringsstoffer

i)

næringsstoffer i gødningsstoffer til landbrug

ii)

næringsstofbalancer

e)

statistikker over plantebeskyttelsesmidler

i)

plantebeskyttelsesmidler.

2.   De detaljerede emner, deres tilhørende indberetningshyppigheder og referenceperioder samt deres økologiske og regionale dimensioner fremgår af bilaget.

3.   Dataene indberettes til Kommissionen (Eurostat) i form af aggregerede datasæt.

4.   Data om økologisk produktion og økologiske produkter, der opfylder kravene i forordning (EU) 2018/848, integreres i datasættene.

5.   Regionale data indberettes på NUTS 2-niveau som defineret i forordning (EF) nr. 1059/2003. Som undtagelse herfra kan disse data for Tyskland indberettes alene efter regionale enheder på NUTS 1-niveau.

6.   Hvor en variabel ikke eller kun i ringe omfang forekommer i en medlemsstat, kan værdierne for denne variabel udelukkes fra de indberettede datasæt, såfremt den pågældende medlemsstat behørigt har begrundet denne udelukkelse over for Kommissionen (Eurostat).

7.   Medlemsstaterne indsamler de relevante prisoplysninger vedrørende landbrugsmæssigt input og output, herunder varers og tjenesteydelsers egenskaber og vægt, for at kompilere sammenlignelige prisindeks og de variabler, der er nødvendige for landbrugsregnskaberne, som omhandlet i forordning (EF) nr. 138/2004.

8.   Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 17 med henblik på at tilføje, slette eller ændre detaljerede emner, herunder beskrivelsen heraf, som anført i bilaget.

Kommissionen sikrer i forbindelse med udøvelsen af sin beføjelse til at vedtage delegerede retsakter, der er omhandlet i første afsnit:

a)

at de delegerede retsakter er behørigt begrundede og ikke pålægger medlemsstaterne eller respondenterne væsentlige yderligere byrder eller omkostninger

b)

at højst fire detaljerede emner bliver ændret over en periode på fem på hinanden følgende år, hvoraf højst ét er nyt

c)

at der om nødvendigt iværksættes gennemførlighedsundersøgelser som fastsat i artikel 11, og at der tages behørigt hensyn til resultaterne heraf.

9.   Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 17 om ændring af indberetningshyppigheden, referenceperioderne og anvendeligheden af dimensionerne af detaljerede emner som anført i bilaget.

Kommissionen sikrer i forbindelse med udøvelsen af sin beføjelse til at vedtage delegerede retsakter, der er omhandlet i første afsnit:

a)

at de delegerede retsakter er behørigt begrundede og ikke pålægger medlemsstaterne eller respondenterne væsentlige yderligere byrder eller omkostninger

b)

at der iværksættes gennemførlighedsundersøgelser som fastsat i artikel 11, og at der tages behørigt hensyn til resultaterne heraf.

10.   Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter for at fastlægge, hvilke datasæt der skal indberettes til Kommissionen (Eurostat). I disse gennemførelsesretsakter skal der angives følgende tekniske elementer af de data, der skal indberettes, hvor det er relevant:

a)

listen over variabler

b)

beskrivelsen af variablerne, herunder:

i)

observationsenhedens kendetegn

ii)

måleenheden for observationsenhedens kendetegn

iii)

de økologiske og regionale dimensioner for observationsenhedens kendetegn;

en variabel tælles som en kombination af et kendetegn ved en observationsenhed med den tilhørende måleenhed og en af dens dimensioner

c)

observationsenhederne

d)

præcisionskravene

e)

de metodologiske regler

f)

fristerne for indberetning af dataene under hensyntagen til den tid, der er nødvendig for at udarbejde nationale data, der opfylder kvalitetskriterierne defineret i artikel 12, stk. 1, i forordning (EF) nr. 223/2009, og behovet for at minimere den administrative byrde og omkostningerne for medlemsstaterne og respondenterne; fristerne for indberetning af dataene må ikke ændres før den 1. januar 2030.

Hvis Kommissionen konstaterer, at der er behov for at ændre fristerne for indberetning af dataene, iværksætter den gennemførlighedsundersøgelser som fastsat i artikel 11 i denne forordning, og der tages behørigt hensyn til resultaterne af disse gennemførlighedsundersøgelser. Ved ændring af fristerne for indberetning af dataene må disse frister ikke forkortes med mere end 20 % af antallet af dage mellem udløbet af referenceperioden og fristen for indberetning af dataene som fastsat i den første gennemførelsesretsakt vedtaget i henhold til dette stykke, medmindre forkortelsen af fristen for indberetning af dataene udelukkende skyldes indførelsen af en innovativ tilgang eller anvendelsen af nye digitale datakilder såsom jordobservationsdata eller big data, der er tilgængelige i alle medlemsstater.

Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 19, stk. 2, mindst 12 måneder før starten af det relevante referenceår.

11.   Hvor Kommissionen har vedtaget en delegeret retsakt i henhold til stk. 8 eller 9, bortset fra en delegeret retsakt om ændring af den økologiske dimension, kan den gennemførelsesretsakt, der er omhandlet i stk. 10, ændre, erstatte eller tilføje højst 90 variabler i alt over en periode på fem på hinanden følgende år. Denne maksimumsgrænse finder dog ikke anvendelse på variabler vedrørende området »statistikker over plantebeskyttelsesmidler«.

12.   Medlemsstaterne indberetter forhåndskontrollerede data og dertil knyttede metadata i et teknisk format, som er fastsat af Kommissionen (Eurostat) for hvert datasæt. Den fælles indgangsportal anvendes til at indberette dataene til Kommissionen (Eurostat).

Artikel 6

Krav til ad hoc-data

1.   Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 17 med henblik på at supplere denne forordning ved at præcisere, hvilke oplysninger der skal indberettes af medlemsstaterne på ad hoc-basis, hvor det inden for denne forordnings anvendelsesområde anses for nødvendigt at indsamle yderligere oplysninger med henblik på at imødekomme yderligere statistiske behov. Disse delegerede retsakter skal fastsætte:

a)

hvilke emner og detaljerede emner vedrørende de i artikel 5 angivne områder, der skal indberettes ved indsamling af ad hoc-data, og begrundelserne for sådanne yderligere statistiske behov

b)

referenceperioderne.

2.   Kommissionen skal ved udøvelsen af beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, der er omhandlet i stk. 1, begrunde databehovene og vurdere gennemførligheden af at indsamle de krævede data ved hjælp af input fra relevante eksperter og skal sikre, at der ikke pålægges medlemsstaterne eller respondenterne væsentlige yderligere byrder eller omkostninger.

3.   Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage de i stk. 1 omhandlede delegerede retsakter fra referenceåret 2024 og med mindst to år mellem hver indsamling af ad hoc-data regnet fra udløbet af fristen for indberetning af dataene fra den sidste indsamling af ad hoc-data.

4.   Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter med henblik på at tilvejebringe:

a)

en liste over variabler, der højst omfatter 50 variabler

b)

beskrivelsen af variablerne, herunder alle følgende:

i)

observationsenhedens kendetegn

ii)

måleenheden for observationsenhedens kendetegn

iii)

den økologiske og den regionale dimension for observationsenhedens kendetegn

en variabel tælles som en kombination af en observationsenheds kendetegn med den tilhørende måleenhed og en af dens dimensioner

c)

præcisionskravene

d)

fristerne for indberetning af dataene

e)

observationsenhederne

f)

beskrivelsen af referenceperioden som fastsat i den i stk. 1 omhandlede delegerede retsakt.

Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 19, stk. 2, mindst 12 måneder før starten af det relevante referenceår.

Artikel 7

Indberetningshyppighed for datasættene

1.   Indberetningshyppigheden for datasættene fremgår af bilaget. Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter for yderligere at præcisere hver indberetningshyppighed.

2.   En medlemsstat kan fritages for at indberette specifikke data med de i bilaget fastsatte indberetningshyppigheder for foruddefinerede variabler, i fald den pågældende medlemsstat har begrænset indvirkning på EU-totalen for disse variabler.

Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter, der fastsætter fristerne for indberetning af dataene og de pågældende indberetningshyppigheder, variablerne og de relevante tærskelværdier, på grundlag af hvilke første afsnit kan anvendes. Disse tærskelværdier fastsættes på en sådan måde, at anvendelsen af dem ikke mindsker oplysningerne om den forventede EU-total for den tilhørende variabel med mere end 5 %. Tærskelværdierne revideres af Kommissionen (Eurostat), så de svarer til udviklingen i EU-totalerne.

3.   For så vidt angår produktionsstatistikker kan en medlemsstat fritages for indberetning af specifikke data for foruddefinerede variabler, i fald variablen har begrænset indvirkning i forhold til landbrugsproduktionen på nationalt eller regionalt plan. Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter, der fastsætter tærskelværdier for disse variabler.

4.   De gennemførelsesretsakter, der er omhandlet i denne artikels stk. 1, 2 og 3, vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 19, stk. 2, mindst 12 måneder før starten af det relevante referenceår.

Artikel 8

Datakilder og metoder

1.   For at indhente statistikker vedrørende input og output fra landbrugsaktiviteter anvender medlemsstaterne én eller flere af følgende datakilder og metoder, forudsat at dataene gør det muligt at tilvejebringe statistikker, der opfylder kvalitetskravene i artikel 10:

a)

statistiske undersøgelser eller andre metoder til indsamling af statistiske data

b)

de i nærværende artikels stk. 2 fastsatte administrative datakilder

c)

andre administrative datakilder baseret på national ret, andre kilder, metoder eller innovative tilgange såsom digitale værktøjer og fjernsensorer.

2.   For så vidt angår denne artikels stk. 1, litra b), kan medlemsstaterne anvende data fra følgende kilder:

a)

det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem, der blev indført ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 (23), ordningen for identifikation og registrering af kvæg, der blev indført ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1760/2000 (24), ordningen for identifikation og registrering af visse arter af opdrættede landdyr, der er krævet i henhold til Rådets forordning (EU) 2016/429 (25), fortegnelsen over vindyrkningsarealer, der blev indført i overensstemmelse med artikel 145 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 (26), registrene vedrørende økologiske landbrug etableret i henhold til Rådets forordning (EU) 2018/848, eller andre relevante administrative data af tilstrækkelig kvalitet til statistiske formål som beskrevet i nærværende forordnings artikel 10, stk. 3, som er defineret i EU-retten

b)

de registre, der føres i elektronisk format, og som er omhandlet i artikel 67 i forordning (EF) nr. 1107/2009, eller

c)

andre relevante administrative datakilder, forudsat at sådanne data gør det muligt at udarbejde statistikker, der opfylder kvalitetskravene i nærværende forordnings artikel 10.

3.   Medlemsstater, som beslutter at anvende de kilder, metoder eller innovative tilgange, der er omhandlet i stk. 1, litra c), underretter Kommissionen (Eurostat) i løbet af året inden det referenceår, hvor kilden, metoden eller den innovative tilgang vil blive anvendt, og giver nærmere oplysninger om kvaliteten af de indhentede data.

4.   De nationale myndigheder, der er ansvarlige for efterlevelsen af denne forordning, har ret til hurtig og gratis adgang til data, herunder individuelle data om virksomheder og landbrugsbedrifter i administrative registre, som er indsamlet på deres nationale område i henhold til artikel 17a i forordning (EF) nr. 223/2009. De nationale myndigheder og ejerne af de administrative registre fastlægger de fornødne samarbejdsmekanismer for en sådan adgang. Denne adgang gives også i tilfælde, hvor den kompetente myndighed har uddelegeret opgaver, som skal udføres på dennes vegne, til private eller halvoffentlige organer.

Artikel 9

Referenceperiode

1.   De oplysninger, der indsamles i henhold til denne forordning, skal vedrøre en enkelt referenceperiode, som er fælles for alle medlemsstater, ved at referere til situationen i en bestemt periode.

2.   Referenceperioden for hvert detaljeret emne fremgår af bilaget. De første referenceperioder begynder i kalenderåret 2025.

3.   For så vidt angår emnet »landbrugsprisindeks«, der er omhandlet i artikel 5, stk. 1, litra c), nr. i), ændrer medlemsstaterne hvert femte år vægtgrundlaget for indeksene, idet de anvender de år, der slutter med 0 eller 5, som basisår.

4.   Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter for nærmere at præcisere referenceperioderne. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 19, stk. 2, mindst 12 måneder før starten af den relevante referenceperiode.

Artikel 10

Kvalitetskrav og kvalitetsrapportering

1.   Medlemsstaterne træffer de fornødne foranstaltninger for at sikre kvaliteten af de indberettede data og metadata.

2.   Medlemsstaterne sikrer, at de data, der er indsamlet ved hjælp af de i artikel 8 anførte kilder og metoder, giver korrekte skøn over den statistiske population, der er defineret i artikel 3, på nationalt plan og, hvor det er nødvendigt, på regionalt plan.

3.   Ved anvendelsen af denne forordning finder kvalitetskriterierne i artikel 12, stk. 1, i forordning (EF) nr. 223/2009 anvendelse.

4.   Kommissionen (Eurostat) vurderer kvaliteten af de data og metadata, der er indberettet til den, på en gennemsigtig og verificerbar måde.

5.   Med henblik på stk. 4 fremsender hver medlemsstat første gang senest den 30. juni 2028 og derefter hvert tredje år kvalitetsrapporter, der beskriver de statistiske processer, til Kommissionen (Eurostat) for de datasæt, der indberettes i løbet af perioden, herunder navnlig:

a)

metadata, der beskriver den anvendte metode, og hvordan de tekniske specifikationer er opfyldt i forhold til de specifikationer, der er fastlagt i denne forordning

b)

oplysninger om opfyldelse af dækningskravene i artikel 4, herunder udvikling og ajourføring af disse.

6.   Uanset denne artikels stk. 5 fremsendes kvalitetsrapporterne for så vidt angår emnet »landbrugsprisindeks«, der er omhandlet i artikel 5, stk. 1, litra c), nr. i), hvert femte år sammen med vægtene og indeksene med ændret vægtgrundlag samt de tilhørende særskilte metodologiske rapporter. Den første fremsendelse af kvalitetsrapporten om emnet »landbrugsprisindeks« må ikke finde sted før den 31. december 2028.

7.   Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter, hvori de praktiske arrangementer for og indholdet af kvalitetsrapporterne fastsættes. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 19, stk. 2, og må ikke pålægge medlemsstaterne væsentlige yderligere byrder eller omkostninger.

8.   Medlemsstaterne underretter, hvor det er nødvendigt, Kommissionen (Eurostat) om alle relevante oplysninger eller ændringer med hensyn til gennemførelsen af denne forordning, der kunne påvirke kvaliteten af de indberettede data væsentligt.

9.   Efter anmodning fra Kommissionen (Eurostat) giver medlemsstaterne de yderligere forklaringer, som er nødvendige for at vurdere de statistiske datas kvalitet.

Artikel 11

Gennemførligheds- og pilotundersøgelser

1.   I overensstemmelse med denne forordnings mål og hvor nye almindelige datakrav eller et behov for større forbedringer af de nuværende almindelige datakrav identificeres, kan Kommissionen (Eurostat) iværksætte gennemførlighedsundersøgelser med henblik på at evaluere, hvor det er nødvendigt:

a)

tilgængeligheden og kvaliteten af relevante nye datakilder

b)

udviklingen og implementeringen af nye statistiske teknikker

c)

de finansielle konsekvenser og byrder for respondenterne.

2.   Kommissionen (Eurostat) vurderer inden for rammerne af hver enkelt gennemførlighedsundersøgelse, om de nye statistikker kan udarbejdes ved hjælp af de oplysninger, der er tilgængelige i de relevante administrative kilder på EU-plan, og fremmer anvendelsen af eksisterende data i overensstemmelse med artikel 17a i forordning (EF) nr. 223/2009.

3.   Kommissionen (Eurostat) kan inden for rammerne af en bestemt gennemførlighedsundersøgelse, hvor det er nødvendigt, iværksætte pilotundersøgelser, der skal gennemføres af medlemsstaterne. Formålet med disse pilotundersøgelser er at afprøve gennemførelsen af nye krav i medlemsstaterne med forskellige metoder til udarbejdelse af statistikker ved at foretage denne gennemførelse i mindre målestok.

4.   Kommissionen (Eurostat) evaluerer i samarbejde med eksperter fra medlemsstaterne og de vigtigste brugere af datasættene resultaterne af gennemførlighedsundersøgelserne og af eventuelle pilotundersøgelser, ledsaget, hvor det er er relevant, af forslag til indførelse af nye almindelige datakrav eller forbedringer omhandlet i stk. 1. Efter denne evaluering udarbejder Kommissionen en rapport om resultaterne af gennemførligheds- og pilotundersøgelserne. Disse rapporter offentliggøres.

5.   Ved udarbejdelsen af en delegeret retsakt omhandlet i artikel 5, stk. 8 eller 9, tager Kommissionen behørigt hensyn til resultaterne af gennemførligheds- og pilotundersøgelserne, navnlig gennemførligheden af gennemførelsen af nye datakrav i alle medlemsstater.

Artikel 12

Formidling af data

1.   Uden at det berører forordning (EF) nr. 1367/2006 og i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 223/2009 formidler Kommissionen (Eurostat) de data, der indberettes til den i overensstemmelse med nærværende forordnings artikel 5 og 6, online og gratis.

2.   Kommissionen (Eurostat) formidler under fuld overholdelse af reglerne om kommerciel og statistisk fortrolighed aggregerede statistikker, der falder ind under denne forordnings anvendelsesområde, om veterinærlægemidler afledt af data som omhandlet i artikel 55, stk. 2, og artikel 57, stk. 2, i forordning (EU) 2019/6.

Artikel 13

Unionens bidrag

1.   For så vidt angår anvendelsen af denne forordning giver Unionen tilskud fra programmet for det indre marked, oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/690 (27), og i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (28) til de nationale statistiske kontorer og andre nationale myndigheder, der er omhandlet i artikel 5, stk. 2, i forordning (EF) nr. 223/2009, til:

a)

dækning af gennemførelsesomkostningerne ved indsamlinger af ad hoc-data

b)

opbygning af kapaciteten til at anvende administrative kilder til at udarbejde statistikker, der kræves i henhold til denne forordning

c)

gennemførelse af stikprøveundersøgelser med henblik på at indsamle data om anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler i landbruget for referenceåret 2026

d)

udvikling af metoder og innovative tilgange til at tilpasse dataindsamlingssystemer, herunder digitalt baserede løsninger, til kravene i denne forordning

e)

foretagelse af gennemførligheds- og pilotundersøgelserne omhandlet i artikel 11

f)

dækning af omkostningerne ved udvikling og gennemførelse af metoder til at forkorte fristerne for indberetning af data.

2.   Unionens finansielle bidrag i henhold til denne artikel må ikke overstige 95 % af de støtteberettigede omkostninger.

3.   Størrelsen af Unionens finansielle bidrag i henhold til denne artikel fastsættes i overensstemmelse med reglerne for programmet for det indre marked som led i den årlige budgetprocedure, forudsat at der er midler til rådighed. Budgetmyndigheden fastsætter hvert år den disponible bevilling.

Artikel 14

Overgangsordning for data om det detaljerede emne »anvendelse af plantebeskyttelsesmidler i landbruget«

1.   For årene 2025, 2026 og 2027 gælder følgende overgangsregler for det detaljerede emne »anvendelse af plantebeskyttelsesmidler i landbruget« som omhandlet i bilaget:

a)

Uanset artikel 7, stk. 1, og artikel 9, stk. 2, skal der kun indberettes data én gang for referenceåret 2026.

b)

Uanset artikel 4, stk. 5, litra b), skal dataene dække en fælles liste over afgrøder for alle medlemsstater med oplysninger om anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler til støtte for de relevante EU-politikker; denne fælles liste over afgrøder skal sammen med de permanente græsarealer dække mindst 75 % af det udnyttede landbrugsareal på EU-plan.

Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter indeholdende yderligere præcisering af de i dette stykkes første afsnit, litra b), omhandlede dækningskrav. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 19, stk. 2, mindst 12 måneder før starten af det relevante referenceår.

2.   I mangel af EU-lovgivning, der kræver, at professionelle brugere af plantebeskyttelsesmidler fører registre over anvendelsen af sådanne midler i elektronisk format, og som er gældende 12 måneder før begyndelsen af et referenceår, for hvilket der skal indberettes data, gælder fra referenceåret 2028 og fremefter følgende:

a)

Uanset artikel 7, stk. 1, skal indberetningshyppigheden være hvert andet år.

b)

Uanset artikel 4, stk. 5, litra b), skal de i nærværende artikels stk. 1, litra b), omhandlede overgangsregler fortsat finde anvendelse.

Artikel 15

Beskyttelse af Unionens finansielle interesser

1.   Ved gennemførelsen af aktioner, der finansieres i henhold til denne forordning, træffer Kommissionen egnede foranstaltninger til at sikre, at Unionens finansielle interesser beskyttes gennem foranstaltninger til forebyggelse af svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, ved effektiv kontrol og, hvis der konstateres uregelmæssigheder, ved tilbagesøgning af de uretmæssigt udbetalte beløb samt efter omstændighederne ved administrative og økonomiske sanktioner, der skal være effektive, stå i et rimeligt forhold til overtrædelsen og have afskrækkende virkning.

2.   Kommissionen, eller dens befuldmægtigede, og Revisionsretten har beføjelse til gennem bilagskontrol og kontrol på stedet at kontrollere alle tilskudsmodtagere, kontrahenter og underkontrahenter, som har modtaget EU-midler i henhold til denne forordning.

3.   Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) kan foretage undersøgelser, herunder kontrol på stedet, i overensstemmelse med de bestemmelser og procedurer, der er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 (29) og i Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 (30), for at fastslå, om der har været tale om svig, korruption eller andre ulovlige aktiviteter, der berører Unionens finansielle interesser, i forbindelse med en aftale om tilskud, en afgørelse om ydelse af tilskud eller en kontrakt finansieret i henhold til nærværende forordning.

4.   Samarbejdsaftaler med tredjelande og internationale organisationer, kontrakter, aftaler om tilskud og afgørelser om ydelse af tilskud som følge af gennemførelsen af denne forordning skal indeholde bestemmelser, der udtrykkeligt tillægger Kommissionen, Revisionsretten og OLAF beføjelse til at foretage denne kontrol og disse undersøgelser i overensstemmelse med deres respektive kompetencer, uden at dette berører stk. 1, 2 og 3.

Artikel 16

Undtagelser

1.   Hvor anvendelsen af denne forordning eller af de gennemførelsesforanstaltninger og delegerede retsakter, der vedtages i henhold hertil, nødvendiggør væsentlige tilpasninger af en medlemsstats nationale statistiske system, kan Kommissionen vedtage gennemførelsesretsakter med henblik på at indrømme den pågældende medlemsstat undtagelser for en periode på højst tre år. Der indrømmes ingen undtagelser fra overgangsreglerne for det detaljerede emne »anvendelse af plantebeskyttelsesmidler i landbruget«, der er omhandlet i artikel 14, stk. 1.

Den pågældende medlemsstat indgiver en behørigt begrundet anmodning om en sådan undtagelse til Kommissionen senest tre måneder efter datoen for den pågældende retsakts ikrafttræden med en redegørelse for, hvilke væsentlige tilpasninger af det nationale statistiske system der er nødvendige, og en estimeret tidslinje for sådanne tilpasninger.

Indvirkningen af undtagelser indrømmet i henhold til denne artikel på sammenligneligheden af medlemsstaternes data eller på beregningen af de nødvendige aktuelle og repræsentative europæiske aggregater skal holdes på et minimum. Byrden for respondenterne og medlemsstaterne tages i betragtning af Kommissionen, når der indrømmes en undtagelse.

2.   De gennemførelsesretsakter, der er omhandlet i denne artikels stk. 1, vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 19, stk. 2.

Artikel 17

Udøvelse af de delegerede beføjelser

1.   Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen på de i denne artikel fastlagte betingelser.

2.   Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 5, stk. 8 og 9, og artikel 6, stk. 1, tillægges Kommissionen for en periode på fem år fra den 27. december 2022. Kommissionen udarbejder en rapport vedrørende delegationen af beføjelser senest ni måneder inden udløbet af femårsperioden. Delegationen af beføjelser forlænges stiltiende for perioder af samme varighed, medmindre Europa-Parlamentet eller Rådet modsætter sig en sådan forlængelse senest tre måneder inden udløbet af hver periode.

3.   Den i artikel 5, stk. 8 og 9, og artikel 6, stk. 1, omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

4.   Inden vedtagelsen af en delegeret retsakt hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning.

5.   Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidigt Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.

6.   En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 5, stk. 8 og 9, og artikel 6, stk. 1, træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har underrettet Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

Artikel 18

Rapportering

Senest den 31. december 2029 og derefter hvert femte år forelægger Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om gennemførelsen af denne forordning.

Artikel 19

Udvalgsprocedure

1.   Kommissionen bistås af Udvalget for Det Europæiske Statistiske System nedsat ved forordning (EF) nr. 223/2009. Dette udvalg er et udvalg som omhandlet i forordning (EU) nr. 182/2011.

2.   Når der henvises til dette stykke, finder artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

Artikel 20

Ændring af forordning (EF) nr. 617/2008

I forordning (EF) nr. 617/2008 foretages følgende ændringer:

1)

Artikel 8, stk. 3, 4 og 5, udgår.

2)

Artikel 11 udgår.

3)

Bilag III og IV udgår.

Artikel 21

Ophævelse

1.   Forordning (EF) nr. 1165/2008, (EF) nr. 543/2009 og (EF) nr. 1185/2009 og direktiv 96/16/EF ophæves med virkning fra den 1. januar 2025, uden at det berører de forpligtelser, der er fastsat i de nævnte retsakter angående indberetning af data og metadata, herunder kvalitetsrapporter, vedrørende referenceperioder, som helt eller delvist falder før den pågældende dato.

2.   Henvisninger til de ophævede retsakter betragtes som henvisninger til denne forordning.

Artikel 22

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den finder anvendelse fra den 1. januar 2025.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Strasbourg, den 23. november 2022.

På Europa-Parlamentets vegne

R. METSOLA

Formand

På Rådets vegne

M. BEK

Formand


(1)  Europa-Parlamentets holdning af 4.10.2022 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 8.11.2022.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 223/2009 af 11. marts 2009 om europæiske statistikker og om ophævelse af forordning (EF, Euratom) nr. 1101/2008 om fremsendelse af fortrolige statistiske oplysninger til De Europæiske Fællesskabers Statistiske Kontor, Rådets forordning (EF) nr. 322/97 om EF-statistikker og Rådets afgørelse 89/382/EØF, Euratom om nedsættelse af et udvalg for De Europæiske Fællesskabers statistiske program (EUT L 87 af 31.3.2009, s. 164).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1091 af 18. juli 2018 om integrerede landbrugsstatistikker og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1166/2008 og (EU) nr. 1337/2011 (EUT L 200 af 7.8.2018, s. 1).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1165/2008 af 19. november 2008 om statistikker over husdyrbestande og kødproduktion og om ophævelse af Rådets direktiv 93/23/EØF, 93/24/EØF og 93/25/EØF (EUT L 321 af 1.12.2008, s. 1).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 543/2009 af 18. juni 2009 om afgrødestatistikker og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 837/90 og (EØF) nr. 959/93 (EUT L 167 af 29.6.2009, s. 1).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1185/2009 af 25. november 2009 om statistik over pesticider (EUT L 324 af 10.12.2009, s. 1).

(7)  Rådets direktiv 96/16/EF af 19. marts 1996 om statistiske undersøgelser af mælk og mejeriprodukter (EFT L 78 af 28.3.1996, s. 27).

(8)  Kommissionens forordning (EF) nr. 617/2008 af 27. juni 2008 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 1234/2007 for så vidt angår handelsnormer for rugeæg og kyllinger af fjerkræ (EUT L 168 af 28.6.2008, s. 5).

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 138/2004 af 5. december 2003 om landbrugsregnskaber i Fællesskabet (EUT L 33 af 5.2.2004, s. 1).

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/128/EF af 21. oktober 2009 om en ramme for Fællesskabets indsats for en bæredygtig anvendelse af pesticider (EUT L 309 af 24.11.2009, s. 71).

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 af 21. oktober 2009 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler og om ophævelse af Rådets direktiv 79/117/EØF og 91/414/EØF (EUT L 309 af 24.11.2009, s. 1).

(12)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/848 af 30. maj 2018 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 (EUT L 150 af 14.6.2018, s. 1).

(13)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1059/2003 af 26. maj 2003 om indførelse af en fælles nomenklatur for regionale enheder (NUTS) (EUT L 154 af 21.6.2003, s. 1).

(14)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/6 af 11. december 2018 om veterinærlægemidler og om ophævelse af direktiv 2001/82/EF (EUT L 4 af 7.1.2019, s. 43).

(15)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 528/2012 af 22. maj 2012 om tilgængeliggørelse på markedet og anvendelse af biocidholdige produkter (EUT L 167 af 27.6.2012, s. 1).

(16)  EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1.

(17)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13).

(18)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF af 28. januar 2003 om offentlig adgang til miljøoplysninger og om ophævelse af Rådets direktiv 90/313/EØF (EUT L 41 af 14.2.2003, s. 26).

(19)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1367/2006 af 6. september 2006 om anvendelse af Århuskonventionens bestemmelser om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet på Unionens institutioner og organer (EUT L 264 af 25.9.2006, s. 13).

(20)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43).

(21)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1893/2006 af 20. december 2006 om oprettelse af den statistiske nomenklatur for økonomiske aktiviteter NACE rev. 2 og om ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 3037/90 og visse EF-forordninger om bestemte statistiske områder (EUT L 393 af 30.12.2006, s. 1).

(22)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1009 af 5. juni 2019 om fastsættelse af regler om tilgængeliggørelse på markedet af EU-gødningsprodukter og om ændring af forordning (EF) nr. 1069/2009 og (EF) nr. 1107/2009 og om ophævelse af forordning (EF) nr. 2003/2003 (EUT L 170 af 25.6.2019, s. 1).

(23)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 af 2. december 2021 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1306/2013 (EUT L 435 af 6.12.2021, s. 187).

(24)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1760/2000 af 17. juli 2000 om indførelse af en ordning for identifikation og registrering af kvæg og om mærkning af oksekød og oksekødsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 820/97 (EFT L 204 af 11.8.2000, s. 1).

(25)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/429 af 9. marts 2016 om overførbare dyresygdomme og om ændring og ophævelse af visse retsakter på området for dyresundhed (»dyresundhedsloven«) (EUT L 84 af 31.3.2016, s. 1).

(26)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671).

(27)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/690 af 28. april 2021 om oprettelse af et program for det indre marked, virksomheders, herunder små og mellemstore virksomheders, konkurrenceevne, plante-, dyre-, fødevare- og foderområdet og europæiske statistikker (programmet for det indre marked) og om ophævelse af forordning (EU) nr. 99/2013, (EU) nr. 1287/2013, (EU) nr. 254/2014 og (EU) nr. 652/2014 (EUT L 153 af 3.5.2021, s. 1).

(28)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).

(29)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 af 11. september 2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 og Rådets forordning (Euratom) nr. 1074/1999 (EUT L 248 af 18.9.2013, s. 1).

(30)  Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 af 11. november 1996 om Kommissionens kontrol og inspektion på stedet med henblik på beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser mod svig og andre uregelmæssigheder (EFT L 292 af 15.11.1996, s. 2).


BILAG

OMRÅDER, EMNER OG DETALJEREDE EMNER SAMT INDBERETNINGSHYPPIGHED, REFERENCEPERIODER OG DIMENSIONER FOR HVERT DETALJERET EMNE

a)   Statistikker over husdyrproduktion

Emne

Detaljerede emner

Indberetningshyppighed

Referenceperioder

Dimensioner

Økologisk landbrug

Regionalt niveau

Husdyrbestande og kød

Husdyrpopulationer

Dataene skal dække antallet af dyr på landbrugsbedrifter på en medlemsstats område på referencedatoen eller i gennemsnit i referenceperioden.

To gange om året

Dato i perioden maj/juni

 

 

Dato i perioden november/december

Gældende

Gældende

Årligt

Dato i perioden november/december

Gældende

Gældende

År

Gældende

Gældende

Tre gange pr. årti

År

 

 

Kødproduktion

Dataene skal dække slagtekroppenes vægt og antallet af dyr, som er blevet slagtet på en medlemsstats område i referenceperioden, uanset om det er på slagterier eller ej, og som er egnede til konsum.

Månedligt

Måned

 

 

Årligt

År

Gældende

 

Levering af husdyr

Dataene skal dække prognosen for den indenlandske bruttoproduktion, dvs. det antal dyr, der forventes leveret af landbrugsbedrifterne i en medlemsstat, enten i udlandet eller til slagterierne i medlemsstaten.

To gange om året

Fire kvartaler

 

 

To gange om året

Tre halvår

 

 

Årligt

To halvår

 

 

Æg og kyllinger

Konsumæg

Dataene skal dække det antal konsumæg, der er indsamlet på landbrugsbedrifterne i en medlemsstat i referenceperioden. Disse æg kan være leveret til pakkerier, solgt direkte til forbrugere eller landbrugsfødevareindustrien, konsumeret på landbrugsbedriften eller gået tabt efter at have forladt landbrugsbedriften.

Årligt

År

Gældende

 

Tre gange pr. årti

År

Gældende

 

Rugeæg og kyllinger af fjerkræ

Dataene skal dække antallet af indlagte rugeæg og antallet af kyllinger produceret i rugerier i en medlemsstat med en kapacitet på over 1 000 æg og i referenceperioden samt antallet af kyllinger importeret til eller eksporteret af den pågældende medlemsstat.

Månedligt

Måned

 

 

Rugeriernes struktur

Dataene skal dække rugeriernes struktur beskrevet ved antallet af rugerier i en medlemsstat og deres kapacitet opdelt efter kapacitetsklasser i referenceperioden.

Årligt

År

 

 

Mælk og mejeriprodukter

Mælk, der produceres og anvendes på landbrugsbedrifter

Dataene skal dække mængden af mælk fra køer, får, geder og bøfler produceret på og mængderne af mejeriprodukter anvendt direkte (ikke leveret til en mejerivirksomhed i medlemsstaten) af en medlemsstats landbrugsbedrifter i referenceperioden.

Årligt

År

Gældende

Gældende

Mælkemængder, der er til rådighed for mejerisektoren

Dataene skal dække mængden af mælk indsamlet af mejerivirksomhederne i en medlemsstat i referenceperioden fra landbrugsbedrifter, uanset om de er beliggende i den pågældende medlemsstat eller ej. De skal også dække mængden af mælk og mejerimaterialer, der er til rådighed for mejerisektoren, såsom mængderne af indsamlet mælk, af importeret mælk og mejerimaterialer og af andre mejeriprodukter indsamlet fra landbrugsbedrifter af mejerivirksomhederne i en medlemsstat i referenceperioden.

Årligt

År

Gældende

 

Anvendelse af mælk og mejerimaterialer i mejerisektoren samt deraf fremstillede produkter

Dataene skal dække mængderne af sødmælk og skummetmælk anvendt af mejerivirksomhederne i en medlemsstat i referenceperioden til forarbejdning af de forskellige mejeriprodukter eller for mejerimaterialers vedkommende mængderne af sødmælks- og skummetmælksækvivalenter. Disse mængder kan være målt direkte eller anslået på grundlag af mælkefedt- og mælkeproteinindholdet i mejeriprodukterne (output) eller mælkefedt- og mælkeproteinindholdet i mejerimaterialerne (input).

Årligt

År

Gældende

 

Månedlig anvendelse af komælk i mejerisektoren

Dataene skal dække mængderne af mejeriprodukter (eller af smørækvivalent, hvis der er tale om komplet smør og andre mejeriprodukter af gult fedtstof) forarbejdet af komælk og produceret af mejerivirksomhederne i en medlemsstat i referenceperioden, bortset fra mejerimaterialer.

Månedligt

Måned

 

 

Mejerivirksomhedernes struktur

Dataene skal dække antallet af mejerivirksomheder i en medlemsstat, der var i drift pr. 31. december i referenceåret, klassificeret efter mængderne af de pågældende produkter, der er indsamlet, behandlet eller produceret.

Tre gange pr. årti

År

 

 

b)   Statistikker over afgrødeproduktion

Emne

Detaljerede emner

Indberetningshyppighed

Referenceperioder

Dimensioner

Økologisk landbrug

Regionalt niveau

Afgrødeareal og -produktion

Markafgrøder og permanente græsarealer

Dataene skal dække tidlige skøn og endelige statistikker over arealer, produktion og udbytte for marklandbrugsafgrøder og permanente græsarealer, der dyrkes med henblik på høst hovedsagelig i referenceperioden, på landbrugsbedrifterne i medlemsstaterne.

Hyppigere end én gang om året

År

 

 

Årligt

År

Gældende

Gældende

Havebrug, bortset fra permanente afgrøder

Dataene skal dække tidlige skøn og endelige statistikker over arealer, produktion og udbytte for havebrugsafgrøder, der dyrkes med henblik på høst i referenceperioden, på landbrugsbedrifterne i medlemsstaterne.

Hyppigere end én gang om året

År

 

 

Årligt

År

Gældende

 

Permanente afgrøder

Dataene skal dække tidlige skøn og endelige statistikker over arealer, produktion og udbytte for permanente afgrøder, der dyrkes med henblik på høst hovedsageligt i referenceperioden, på landbrugsbedrifterne i medlemsstaterne.

Hyppigere end én gang om året

År

 

 

Årligt

År

Gældende

Gældende

Afgrødebalancer

Kornbalancer

Dataene skal dække forsyninger, anvendelse og lagre af de vigtigste kornarter og de deraf fremstillede produkter i første led i medlemsstaterne i referenceperioden.

Årligt

År

 

 

Oliefrøbalancer

Dataene skal dække forsyninger, anvendelse og lagre af de vigtigste oliefrø i medlemsstaterne i referenceperioden.

Årligt

År

 

 

Græsarealer

Forvaltning af græsarealer

Dataene skal dække de permanente og midlertidige græsarealer klassificeret efter alder, dækning og forvaltning i medlemsstaterne i referenceperioden.

Tre gange pr. årti

År

 

 

c)   Statistikker over landbrugspriser

Emne

Detaljerede emner

Indberetningshyppighed

Referenceperioder

Dimensioner

Økologisk landbrug

Regionalt niveau

Prisindeks for landbrugsprodukter

Tidlige og opnåede indeks

Dataene skal indeholde prisindeks for landbrugsprodukter, der viser ændringerne i de absolutte priser på landbrugsprodukter og -input i medlemsstaten i referenceperioden i sammenligning med basisåret.

Kvartalsvis

Kvartal

 

 

Årligt

År

 

 

Vægte og indeks med ændret vægtgrundlag

De data, der er nødvendige for at kunne ændre de tidlige og opnåede indeks.

Hvert femte år

Kvartal

 

 

År

 

 

 

 

 

 

 

Absolutte inputpriser

Gødningsstoffer

Datasættet skal dække de gennemsnitlige salgspriser for gødningsprodukterne og de tilhørende landevægtningsværdier.

Årligt

År

 

 

Hvert femte år  (1)

År

 

 

Foderstoffer

Datasættet skal dække købspriserne for foderstoffer og de tilhørende landevægtningsværdier.

Årligt

År

 

 

Hvert femte år  (1)

År

 

 

Energi

Datasættet skal dække købspriserne for energiprodukter anvendt i landbruget og de tilhørende landevægtningsværdier.

Årligt

År

 

 

Hvert femte år  (1)

År

 

 

Jordpriser og forpagtningsafgifter for landbrugsarealer

Jordpriser for landbrugsarealer

Datasættet skal dække den gennemsnitlige salgspris for landbrugsarealer som afspejlet i transaktioner i medlemsstaten i referenceperioden.

Årligt

År

 

 

Forpagtningsafgifter for landbrugsarealer

Datasættet skal dække den gennemsnitlige forpagtningsafgift for landbrugsarealer i medlemsstaten i referenceperioden.

Årligt

År

 

 

d)   Statistikker over næringsstoffer

Emne

Detaljerede emner

Indberetningshyppighed

Referenceperioder

Dimensioner

Økologisk landbrug

Regionalt niveau

Næringsstoffer i gødningsstoffer til landbrug

Uorganiske gødningsstoffer til landbrug

Dataene skal dække mængderne af næringsstoffer i de uorganiske gødningsstoffer, der er anvendt i landbruget i referenceperioden i en medlemsstat.

Årligt

År

 

 

Organiske gødningsstoffer til landbrug

Dataene skal dække de organiske gødningsstoffer (bortset fra dyregødning), der er anvendt i landbruget i referenceperioden i en medlemsstat, og de respektive koefficienter for næringsstofindhold.

Hvert tredje år

År

 

 

Næringsstofbalancer

Koefficienter for afgrøders og foderplanters næringsstofindhold

Dataene skal dække koefficienterne for næringsstofindhold, der viser den gennemsnitlige mængde næringsstoffer i et ton høstet udbytte af en afgrøde.

Hvert femte år

År

 

 

Koefficienter for mængder af afgrøderester og næringsstofindhold

Dataene skal dække de gennemsnitlige årlige mængder af afgrøderester og de respektive koefficienter for næringsstofindhold.

Hvert femte år

År

 

 

Koefficienter for biologisk kvælstoffiksering

Dataene skal dække koefficienterne for biologisk kvælstoffiksering for bælgafgrøder og blandinger af bælgplanter og græs.

Hvert femte år

År

 

 

Koefficienter for biologisk kvælstofaflejring i atmosfæren

Dataene skal dække koefficienterne for kvælstofaflejring i atmosfæren pr. hektar udnyttet landbrugsareal.

Hvert femte år

År

 

 

Koefficienter for næringsstofindhold i frø

Dataene skal dække koefficienterne for næringsstofindhold i frøene pr. hektar beplantet areal.

Hvert femte år

År

 

 

Koefficienter for næringsstofindhold i husdyrgødning

Dataene skal omfatte koefficienterne for næringsstoffer udskilt af dyr anvendt til landbrugsaktiviteter.

Hvert femte år

År

 

 

Koefficienter for mængder af ikkeanvendt husdyrgødning og næringsstofindhold

Dataene skal dække de gennemsnitlige årlige mængder af ikkeanvendt husdyrgødning og de respektive koefficienter for næringsstofindhold.

Hvert femte år

År

 

 

e)   Statistikker over plantebeskyttelsesmidler

Emne

Detaljerede emner

Indberetningshyppighed

Referenceperioder

Dimensioner

Økologisk landbrug

Regionalt niveau

Plantebeskyttelsesmidler

Plantebeskyttelsesmidler, der markedsføres

Dataene skal dække alle aktivstoffer i alle plantebeskyttelsesmidler, der markedsføres i en medlemsstat i referenceperioden, herunder dem, der markedsføres i henhold til en tilladelse til parallelhandel og/eller nødgodkendelser.

Årligt

År

 

 

Anvendelse af plantebeskyttelsesmidler i landbruget

Dataene skal dække afgrødearealer på landbrugsbedrifter i en medlemsstat, der er behandlet med plantebeskyttelsesmidler, og mængderne af alle aktivstoffer, der er anvendt i referenceperioden, herunder dem, der er anvendt i henhold til en nødgodkendelse.

Årligt

År

Gældende

 


(1)  Dette gælder hyppigheden af indberetning af de tilhørende landevægtningsværdier.


Top