EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2379

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/2379 av den 23 november 2022 om statistik över insatsvaror och produktion i jordbruket, om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 617/2008 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1165/2008, (EG) nr 543/2009 och (EG) nr 1185/2009 samt rådets direktiv 96/16/EG (Text av betydelse för EES)

PE/37/2022/REV/1

EUT L 315, 7.12.2022, p. 1–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2379/oj

7.12.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 315/1


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2022/2379

av den 23 november 2022

om statistik över insatsvaror och produktion i jordbruket, om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 617/2008 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1165/2008, (EG) nr 543/2009 och (EG) nr 1185/2009 samt rådets direktiv 96/16/EG

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 338.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (1), och

av följande skäl:

(1)

En transparent, övergripande och tillförlitlig statistisk kunskapsbas behövs för att utforma, genomföra, övervaka, utvärdera och se över unionspolitik avseende jordbruk, särskilt den gemensamma jordbrukspolitiken, inbegripet åtgärder för landsbygdsutveckling, liksom unionspolitik avseende bland annat miljö, anpassning till och begränsning av klimatförändringar, markanvändning, regioner, folkhälsa, livsmedelssäkerhet, växtskydd, hållbar användning av bekämpningsmedel, användning av veterinärmedicinska läkemedel och Förenta nationernas mål för hållbar utveckling. Den statistiken kan också vara till nytta när det gäller att övervaka och utvärdera vilken inverkan jordbruket har på pollinatörer och viktiga markorganismer.

(2)

Insamling av statistiska uppgifter, särskilt om insatsvaror och produktion i jordbruket, bör bland annat syfta till att ge ett evidensbaserat underlag till beslutsprocessen genom uppdaterade, högkvalitativa och tillgängliga uppgifter, särskilt uppgifter som är nödvändiga för att utveckla miljöindikatorer för jordbruket, och för att stödja och utvärdera framstegen när det gäller den europeiska gröna given med de tillhörande strategierna Från jord till bord och Biologisk mångfald, handlingsplanen för nollförorening och handlingsplanen för ekologisk produktion i unionen samt framtida reformer av den gemensamma jordbrukspolitiken. En viktig faktor för att uppnå målen med den europeiska gröna given är omställningen till ett multifunktionellt jordbruk som kan producera tillräckliga mängder av säkra livsmedel samtidigt som det ger positiva miljöeffekter.

(3)

Harmoniserade, samstämmiga och jämförbara statistiska uppgifter av hög kvalitet är viktiga för att bedöma läget och utvecklingen för insatsvaror och produktion i jordbruket i unionen i syfte att tillhandahålla meningsfulla och precisa uppgifter om jordbrukets miljömässiga och ekonomiska effekter och om omställningstakten till mer hållbara jordbruksmetoder. De insamlade uppgifterna bör också hänföra sig till hur väl marknaderna fungerar och livsmedelssäkerheten, för att säkerställa tillgången till tillräckliga och högkvalitativa livsmedel, och till bedömningen av hållbarheten liksom av de miljömässiga, ekonomiska och sociala effekterna och resultaten av unionspolitik och nationell politik, samt till bedömningen av hur hållbar och verkningsfull utvecklingen av nya företagsmodeller är. Dessa uppgifter inbegriper, men är inte begränsade till, statistik över besättningar och kött, produktion och användning av ägg samt produktion och användning av mjölk och mjölkprodukter. Statistik över areal, avkastning och produktion av jordbruksgrödor, grönsaker, permanenta grödor och gräsmarker samt råvarubalanser är också viktigt. Dessutom behövs statistik över försäljning och användning av växtskyddsmedel, gödselmedel och veterinärmedicinska läkemedel, särskilt antibiotika i foder.

(4)

En internationell utvärdering av jordbruksstatistik ledde till att Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation utarbetade en global strategi för att förbättra statistiken över jordbruk och landsbygdsutveckling. Förenta nationernas kommission för statistik ställde sig bakom den globala strategin 2010. Den europeiska jordbruksstatistiken bör när så är lämpligt följa rekommendationerna i den globala strategin.

(5)

I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 (2) fastställs en rättslig ram för utveckling, framställning och spridning av europeisk statistik utifrån gemensamma statistiska principer. Den förordningen fastställer kvalitetskriterier och hänvisar till behovet av att minska uppgiftslämnarbördan för uppgiftslämnarna och bidra till det mer övergripande målet att minska den administrativa bördan.

(6)

Enligt strategin för jordbruksstatistik 2020 och därefter, som kommittén för det europeiska statistiksystemet (ESS-kommittén) ställde sig bakom i november 2015, är det tänkt att två ramförordningar som omfattar alla aspekter av unionslagstiftningen om jordbruksstatistik, utom räkenskaperna för jordbruket (EAA), ska antas. Denna förordning är en av dessa två ramförordningar och bör komplettera den redan antagna ramförordningen, nämligen Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1091 (3).

(7)

Europeisk statistik över insatsvaror och produktion i jordbruket samlas för närvarande in, framställs och sprids på grundval av ett antal rättsakter. Den nuvarande rättsliga ramen ger inte tillräcklig enhetlighet mellan de olika statistikområdena och främjar inte heller ett integrerat tillvägagångssätt vad gäller utveckling, framställning och spridning av jordbruksstatistik som är avsedd att täcka jordbrukets ekonomiska och miljömässiga aspekter. Denna förordning bör ersätta de rättsakterna för att öka harmonisering och jämförbarhet hos information samt, i syfte att säkerställa enhetlighet och samordning i den europeiska jordbruksstatistiken, för att underlätta integrering och effektivisering av de statistiska processerna och möjliggöra en ökad helhetssyn. Det är därför nödvändigt att upphäva de rättsakterna, nämligen Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1165/2008 (4), (EG) nr 543/2009 (5) och (EG) nr 1185/2009 (6) samt rådets direktiv 96/16/EG (7). De talrika tillhörande överenskommelserna rörande det europeiska statistiksystemet (ESS) och informella överenskommelserna mellan de nationella statistikbyråerna och kommissionen (Eurostat) om överföring av uppgifter bör integreras i den här förordningen om det finns belägg för att uppgifterna tillgodoser användares behov, att den överenskomna metoden fungerar och att uppgifterna håller tillräcklig kvalitet.

(8)

Den statistik som krävs i enlighet med kommissionens förordning (EG) nr 617/2008 (8) har samlats in inom ESS och uppfyller vissa men inte alla kvalitetsnormer. Denna statistik stöder unionens och nationell politik på längre sikt och bör integreras som europeisk statistik för att säkerställa uppgifternas tillgänglighet och kvalitet. För att undvika dubbel rapportering från medlemsstaterna bör statistikkraven enligt den förordningen utgå.

(9)

En stor del av jordbruksarealen på unionsnivå består av gräsmark. Dessa arealers produktion har tidigare inte bedömts vara viktig, så inga produktionsuppgifter har inkluderats i skördestatistiken. Eftersom miljöeffekten av gräsmarker och idisslare har blivit viktigare på grund av klimatförändringarna, behövs nu statistik över gräsmarkers produktion, inbegripet betesmarker.

(10)

När det gäller den europeiska jordbruksstatistiken bör det bedömas om det är möjligt att maximera användningen av redan befintliga uppgifter som samlats in inom ramen för skyldigheter enligt den gemensamma jordbrukspolitiken, utan att skapa nya skyldigheter och administrativ börda.

(11)

I syfte att skapa harmonisering och jämförbarhet mellan uppgifter om insatsvaror och produktion i jordbruket och uppgifter om jordbruksföretagens struktur, och för att ytterligare genomföra strategin för jordbruksstatistik för 2020 och därefter, bör denna förordning komplettera förordning (EU) 2018/1091.

(12)

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 138/2004 (9) omfattar inte statistik över jordbrukspriser, men dess tillgänglighet och samstämmighet med EAA bör säkerställas. Statistik över insatsvaror och produktion i jordbruket bör därför omfatta statistik över priser på insatsvaror i jordbruket som är samstämmig med EAA. För att möjliggöra beräkningar inom ramen för EAA och jämförbara prisindex behöver uppgifter om priser på jordbruksproduktion finnas tillgängliga i medlemsstaterna.

(13)

Mot bakgrund av den europeiska gröna given, den gemensamma jordbrukspolitiken och målet att minska beroendet av bekämpningsmedel är det viktigt med årlig högkvalitativ statistik över användningen av växtskyddsmedel i samband med miljö- och hälsofrågor och ekonomiska frågor. Bristen på elektroniska register på unionsnivå över yrkesmässig användning av växtskyddsmedel, som kan användas för statistiska ändamål, är ett stort hinder för frekventare insamling av uppgifter om användningen av växtskyddsmedel i jordbruket från en gång vart femte år till en gång om året. För att de nationella statistikbyråerna ska få tid att förbereda framställningen av årlig statistik över användningen av växtskyddsmedel på permanent basis bör en övergångsordning föreskrivas i denna förordning.

(14)

Uppgifter avseende utsläppande på marknaden och användning av bekämpningsmedel som ska lämnas enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG (10) och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 (11) bör användas i enlighet med de relevanta bestämmelserna i det direktivet och i den förordningen vid tillämpning av kraven i den här förordningen. De uppgifter som sprids om växtskyddsmedel bör inkludera de verksamma ämnen som släpps ut på marknaden och används i jordbruksverksamhet per gröda och tillhörande behandlade arealer.

(15)

Jämförbar statistik från alla medlemsstater om insatsvaror och produktion i jordbruket är viktig för att fastställa den gemensamma jordbrukspolitikens utveckling och för att övervaka genomförandet av den gemensamma jordbrukspolitiken genom de nationella strategiska planerna med tanke på den gemensamma jordbrukspolitikens bidrag till målen för den europeiska gröna given. Standardiserade klassifikationer och gemensamma definitioner bör därför så långt det är möjligt användas för variablerna.

(16)

Uppgifternas samstämmighet, jämförbarhet och kompatibilitet och rapporteringsformatens enhetlighet är grundförutsättningar vid utarbetandet av europeisk jordbruksstatistik, särskilt när det gäller effektiviteten i förfarandena för insamling, bearbetning och spridning samt för kvaliteten på resultaten.

(17)

De uppgifter som behövs för att sammanställa statistiken bör samlas in på ett sätt som minimerar kostnader och administrativ börda för uppgiftslämnarna, inbegripet jordbrukare, små och medelstora företag samt medlemsstater. Det är därför nödvändigt att identifiera möjliga innehavare av källor till de uppgifter som krävs och säkerställa att dessa källor kan användas för statistik.

(18)

De datamängder som ska överföras täcker flera statistikområden. För att bibehålla ett flexibelt tillvägagångssätt som gör det möjligt att anpassa statistiken när uppgiftskraven förändras bör endast områden, teman och detaljerade teman anges i grundförordningen, medan de detaljerade datamängderna specificeras genom genomförandeakter. Insamlingen av de detaljerade datamängderna bör inte medföra några betydande extra kostnader som leder till en oproportionerlig och omotiverad börda för uppgiftslämnare och medlemsstater.

(19)

En variabel i en datamängd för europeisk statistik över insatsvaror och produktion i jordbruket kan omfatta flera dimensioner, såsom dimensionerna ekologiskt jordbruk och regional nivå. Den ekologiska jordbruksdimensionen avser produktion och produkter i enlighet med principerna i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 (12). Dimensionen regional nivå bör tillhandahållas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 (13). För att minska bördan för medlemsstaterna när de tillhandahåller uppgifter enligt den här förordningen och för att säkerställa förutsägbarhet när det gäller vilka uppgifter som ska samlas in, bör detaljerade teman och tillämpliga dimensioner specificeras i bilagan till den här förordningen. I den bilagan bör ordet ”tillämpligt” införas för de detaljerade teman för vilka dimensionen ekologiskt jordbruk eller regional nivå, eller bådadera, krävs.

(20)

Ekologisk produktion blir allt viktigare som en indikator på system för hållbar jordbruksproduktion. Statistiska uppgifter om ekologisk produktion är av stor vikt för övervakningen av framstegen med handlingsplanen för ekologisk produktion i unionen. Det är därför nödvändigt att säkerställa att tillgänglig statistik över ekologisk produktion, inbegripet uppgifter om produktionsarealer som är certifierade eller under omställning, är enhetlig med annan statistik över jordbruksproduktion genom att integrera den i datamängderna. Den statistiken över ekologisk produktion bör också vara samstämmig med och använda de administrativa uppgifter som framställs enligt förordning (EU) 2018/848.

(21)

Bruttoväxtnäringsbalans är en av de mest använda miljöindikatorerna för jordbruket. Den beskrivs i Eurostats och OECD:s gemensamma metod som den beräknade skillnaden mellan den totala mängden näringsämnen som tillförs ett jordbrukssystem och den mängd näringsämnen som lämnar det jordbrukssystemet. Alla medlemsstater lämnar inte frivilligt in uppgifter om bruttoväxtnäringsbalans till kommissionen (Eurostat), trots dess betydelse. Det är därför av stor vikt att bruttoväxtnäringsbalansen införlivas i denna förordning.

(22)

Veterinärmedicinska läkemedel är en viktig insatsvara i jordbruket. Det är viktigt att undvika dubbelarbete och att optimera användningen av befintliga uppgifter som kan användas för statistiska ändamål. I detta syfte, och för att tillhandahålla lättillgänglig och användbar information till unionsmedborgarna och andra aktörer om försäljning och användning av veterinärmedicinska läkemedel, inbegripet användning av antimikrobiella läkemedel till livsmedelsproducerande djur, bör därför relevant tillgänglig statistik, enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 (14), spridas av kommissionen (Eurostat). Lämpliga samarbetsavtal om statistisk verksamhet bör därför inrättas mellan kommissionen och relevanta enheter, inbegripet på internationell nivå.

(23)

Biocidprodukter utgör en viktig insatsvara i jordbruket, t.ex. inom veterinärhygien och djurfoder. Verksamma ämnen som är godkända i växtskyddsmedel används ofta i biocidprodukter. Redan i förordning (EG) nr 1185/2009 identifierades behovet av att samla in statistik över biocidprodukter för en väl underbyggd, vetenskapligt baserad politik på områdena jordbruk, miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Med tanke på att arbetsprogrammet för en systematisk granskning av alla existerande verksamma ämnen som ingår i biocidprodukter enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 528/2012 (15) fortfarande pågår och att endast 35 % av det därtill relaterade arbetet har slutförts, är det fortfarande för tidigt att inkludera biocidprodukter i den här förordningens tillämpningsområde. Så snart granskningen av verksamma ämnen för användning i biocidprodukter är klar bör kommissionen överväga att utvidga tillämpningsområdet för denna förordning till att omfatta sådana produkter.

(24)

I enlighet med förordning (EG) nr 1059/2003 bör territoriella enheter definieras i enlighet med nomenklaturen för statistiska territoriella enheter (Nuts). För att minska bördan för medlemsstaterna bör regionala uppgiftskrav inte vara strängare än de krav som fastställs i tidigare unionslagstiftning, såvida inte nya regionala nivåer har uppstått under tiden. Det bör därför tillåtas att regionala statistiska uppgifter för Tyskland tillhandahålls endast för territoriella enheter på Nuts 1-nivå.

(25)

Det bör vara möjligt att samla in uppgifter om särskilda ämnen som rör insatsvaror och produktion i jordbruket vid en viss tidpunkt för att komplettera de uppgifter som samlas in regelbundet med ytterligare uppgifter om områden som kräver mer information, nya företeelser eller innovationer. Behovet av sådana ytterligare uppgifter bör dock vederbörligen motiveras.

(26)

För att minska medlemsstaternas administrativa börda bör undantag från vissa regelbundna överföringar av uppgifter tillåtas om en medlemsstats bidrag till EU:s totalvärde för dessa uppgifter totalt sett är små eller om den iakttagna företeelsen är obetydlig i förhållande till den totala produktionen i den berörda medlemsstaten.

(27)

För att förbättra effektiviteten i processerna för framställning av statistik inom ESS och minska uppgiftslämnarnas administrativa börda bör nationella statistikbyråer och andra nationella myndigheter ha rätt att snabbt och kostnadsfritt få tillgång till och använda alla administrativa uppgifter som behövs för offentliga ändamål, oavsett om de finns hos offentliga, halvoffentliga eller privata organ. Nationella statistikbyråer och andra nationella myndigheter bör också kunna integrera dessa administrativa uppgifter med statistik i den mån uppgifterna är nödvändiga för utveckling, framställning och spridning av europeisk jordbruksstatistik, i enlighet med artikel 17a i förordning (EG) nr 223/2009.

(28)

Medlemsstaterna eller de ansvariga nationella myndigheterna bör sträva efter att så långt det är möjligt modernisera metoderna för insamlingen av uppgifter. Användning av digitala lösningar och markövervakningsverktyg, såsom unionens jordobservationsprogram Copernicus och fjärrsensorer, bör främjas. Jordbruksuppgifter genereras i allt högre grad genom digitala jordbruksmetoder, där jordbrukaren fortfarande är den huvudsakliga uppgiftskällan.

(29)

För att säkerställa flexibilitet och minska den administrativa bördan för uppgiftslämnare, nationella statistikbyråer och andra nationella myndigheter bör medlemsstaterna ha rätt att använda sig av statistiska undersökningar, administrativa register och andra källor, metoder eller innovativa tillvägagångssätt, inbegripet vetenskapligt baserade och väldokumenterade metoder såsom imputering, uppskattning och modellering. Kvaliteten, och i synnerhet noggrannheten, aktualiteten och jämförbarheten hos statistik som baseras på dessa källor, bör alltid säkerställas.

(30)

I förordning (EG) nr 223/2009 finns bestämmelser om överföring av uppgifter från medlemsstaterna till kommissionen (Eurostat) och om användning av dessa uppgifter, inbegripet överföring och skydd av konfidentiella uppgifter. Åtgärder som vidtas i enlighet med den här förordningen ska säkerställa att konfidentiella uppgifter överförs och används endast för statistiska ändamål i enlighet med artiklarna 21 och 22 i förordning (EG) nr 223/2009.

(31)

I förordning (EG) nr 223/2009 föreskrivs en referensram för europeisk statistik enligt vilken medlemsstaterna ska följa de statistiska principer och kvalitetskriterier som anges i den förordningen. Kvalitetsrapporter är grundläggande för att bedöma, förbättra och informera om den europeiska statistikens kvalitet. Kommittén för det europeiska statistiksystemet har ställt sig bakom den gemensamma integrerade metadatastrukturen såsom ESS-standard för kvalitetsrapporter, och därmed, genom enhetliga standarder och harmoniserade metoder, bidragit till att uppfylla kraven på statistikens kvalitet i artikel 12.3 i den förordningen. Den ESS-standarden ska bidra till harmoniseringen av kvalitetssäkring och kvalitetsrapportering enligt den här förordningen.

(32)

I enlighet med förordning (EG) nr 223/2009 bör kommissionen (Eurostat) sprida de uppgifter som samlas in och de kvalitetsrapporter som medlemsstaterna överför enligt den här förordningen.

(33)

I enlighet med målen för denna förordning och i fall då nya uppgiftskrav eller förbättringar av de datamängder som omfattas av denna förordning behövs, bör kommissionen bedöma deras genomförbarhet genom att vid behov inleda genomförbarhets- och pilotstudier.

(34)

År 2016 gjordes en konsekvensbedömning av strategin för jordbruksstatistik 2020 och därefter, i enlighet med principen om sund ekonomisk förvaltning, i syfte att fokusera det statistikprogram som inrättas genom denna förordning på behovet av ändamålsenlighet när det gäller att uppfylla målen och i syfte att ta hänsyn till budgetrestriktioner.

(35)

Eftersom målet för denna förordning, nämligen systematisk framställning av europeisk statistik över insatsvaror och produktion i jordbruket i unionen, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna eftersom det krävs ett samordnat tillvägagångssätt, utan snarare, på grund av behovet av enhetlighet och jämförbarhet, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(36)

I syfte att beakta nya behov av uppgifter, främst till följd av ny utveckling inom jordbruket, ändrad lagstiftning och ändrade politiska prioriteringar, bör befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) delegeras till kommissionen med avseende på att ändra de detaljerade teman som förtecknas i denna förordning, ändra överföringsfrekvenser, referensperioder och tillämpligheten av dimensionerna av detaljerade teman, och att ange vilken information som medlemsstaterna ska tillhandahålla på ad hoc-basis för insamling av särskilda uppgifter enligt denna förordning. När kommissionen antar sådana delegerade akter bör den beakta aspekter såsom kostnader och administrativ börda för uppgiftslämnare och medlemsstater. Det är särskilt viktigt att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå, och att dessa samråd genomförs i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning (16). För att säkerställa lika stor delaktighet i förberedelsen av delegerade akter erhåller Europaparlamentet och rådet alla handlingar samtidigt som medlemsstaternas experter, och deras experter ges systematiskt tillträde till möten i kommissionens expertgrupper som arbetar med förberedelse av delegerade akter.

(37)

För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter när det gäller specificering av kraven på täckning, fastställande av de datamängder som är kopplade till de teman och detaljerade teman som förtecknas i bilagan och de tekniska delarna av de uppgifter som ska lämnas, fastställande av förteckningar och beskrivningar av variablerna och andra praktiska arrangemang för insamling av särskilda uppgifter, närmare specificering av de enskilda datamängdernas överföringsfrekvenser, fastställande av tidsfrister för överföring av uppgifter och berörda överföringsfrekvenser, variabler och relevanta tröskelvärden på grundval av vilka medlemsstaterna kan beviljas undantag från att sända specifika uppgifter, närmare specificering av referensperioder, fastställande av de praktiska arrangemangen för, och innehållet i, kvalitetsrapporterna, specificering av kraven på täckning när det gäller övergångsordningen för uppgifter om det detaljerade temat användning av växtskyddsmedel i jordbruket samt beviljande av undantag för medlemsstater. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 (17). När kommissionen utövar de befogenheterna bör den beakta aspekter såsom kostnader och administrativ börda för uppgiftslämnare och medlemsstater.

(38)

I fall då genomförandet av denna förordning skulle kräva omfattande anpassningar av en medlemsstats nationella statistiksystem bör kommissionen, i vederbörligen motiverade fall och under en begränsad tidsperiod, kunna bevilja den berörda medlemsstaten undantag. Sådana omfattande anpassningar kan uppstå särskilt till följd av ett behov av att anpassa systemen för uppgiftsinsamling så att de inkluderar de nya uppgiftskraven, inbegripet tillgång till administrativa källor och andra relevanta källor.

(39)

Finansiering bör krävas från både medlemsstaterna och unionen för att stödja genomförandet av denna förordning. Det bör därför föreskrivas ett ekonomiskt stöd från unionen i form av bidrag.

(40)

Unionens ekonomiska intressen bör skyddas genom proportionella åtgärder under hela utgiftscykeln, inbegripet förebyggande, upptäckt och utredning av oriktigheter, krav på återbetalning av belopp som gått förlorade, betalats ut på felaktiga grunder eller använts felaktigt samt, i tillämpliga fall, administrativa och ekonomiska sanktioner.

(41)

Denna förordning bör tillämpas utan att det påverkar tillämpningen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG (18) och Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1367/2006 (19) och (EG) nr 1049/2001 (20) och i överensstämmelse med kraven på statistisk konfidentialitet i enlighet med förordning (EG) nr 223/2009.

(42)

Samarbetet och samordningen mellan myndigheterna inom ramen för ESS bör stärkas för att säkerställa att den europeiska jordbruksstatistik som framställs i enlighet med principerna i artikel 338.2 i EUF-fördraget är samstämmig och jämförbar. Uppgifter samlas också in av andra unionsorgan än de som avses i denna förordning och av andra organisationer. Samarbetet mellan sådana organ och organisationer och deltagarna i ESS bör därför förstärkas så att synergieffekter kan tillvaratas.

(43)

Kommittén för det europeiska statistiksystemet har hörts.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innehåll

I denna förordning fastställs en integrerad ram för aggregerad europeisk statistik över insatsvaror och produktion i jordbruksverksamhet, samt mellanliggande användning av sådan produktion i jordbruket, och inhämtning och bearbetning av sådan statistik.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller definitionerna av jordbruksföretag, jordbruksenhet på allmänningar, djurenhet och utnyttjad jordbruksareal enligt artikel 2 a, b, d respektive e i förordning (EU) 2018/1091.

Dessutom gäller följande definitioner:

1.

jordbruksverksamhet: näringsverksamhet som bedrivs inom jordbruket i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 (21) som omfattas av grupperna A.01.1, A.01.2, A.01.3, A.01.4, A.01.5 eller av grupp A.01.6 ”hållande av jordbruksmark i god jordbrukshävd och bevarande av miljön” på unionens ekonomiska territorium, antingen som huvudsaklig eller sekundär verksamhet; beträffande verksamhet i undergrupp A.01.49 ingår bara verksamheterna ”uppfödning och avel av halvtama eller andra levande djur” utom uppfödning av insekter och ”biodling och framställning av honung och bivax”.

2.

mejeriföretag: företag eller jordbruksföretag som köper mjölk, eller i vissa fall mjölkprodukter, i syfte att omvandla dem till mjölkprodukter, vilket även inbegriper företag som samlar in mjölk eller grädde för att helt eller delvis leverera dem vidare i oförädlat skick till andra mejeriföretag.

3.

slakteri: officiellt registrerat och godkänt företag med tillstånd att slakta och bereda djur, vars kött är avsett som livsmedel.

4.

kläckeri: företag för inkubering och kläckning av ägg samt leverans av kycklingar.

5.

observationsenhet: identifierbar enhet om vilken uppgifter kan erhållas.

6.

område: en eller flera datamängder som omfattar vissa teman.

7.

tema: det informationsinnehåll som ska samlas in om observationsenheterna; varje tema omfattar ett eller flera detaljerade teman.

8.

detaljerat tema: det detaljerade informationsinnehåll som ska samlas in om de observationsenheter som rör ett tema; varje detaljerat tema omfattar en eller flera variabler.

9.

växtskyddsmedel: produkter, i den form som de tillhandahålls användaren, som består av eller innehåller verksamma ämnen enligt artikel 2.2 i förordning (EG) nr 1107/2009, skyddsämnen enligt artikel 2.3 a i den förordningen eller synergister enligt artikel 2.3 b i den förordningen, och är avsedda för någon av de användningar som beskrivs i artikel 2.1 i den förordningen.

10.

datamängd: en eller flera aggregerade variabler ordnade i en strukturerad form.

11.

variabel: en egenskap för en observationsenhet som kan anta fler än ett värde bland en uppsättning värden.

12.

förhandsgranskade uppgifter: uppgifter som granskats av medlemsstaterna, på grundval av gemensamma valideringsregler, om sådana är tillgängliga.

13.

särskilda uppgifter: uppgifter som är av särskilt intresse för användare vid en viss tidpunkt, men som inte ingår i de regelbundna datamängderna.

14.

administrativa uppgifter: uppgifter som tas fram ur en icke-statistisk källa, vilken normalt finns hos ett offentligt eller privat organ vars huvudsakliga syfte inte är att tillhandahålla statistik.

15.

metadata: information som behövs för att använda och tolka statistik och som beskriver data på ett strukturerat sätt.

16.

yrkesmässig användare: en person som använder växtskyddsmedel i sin yrkesmässiga verksamhet, inbegripet operatörer, tekniker, arbetsgivare och egenföretagare, på jordbruksområdet.

Artikel 3

Statistisk population och observationsenheter

1.   Den statistiska population som ska beskrivas ska bestå av statistiska enheter såsom jordbruksföretag, jordbruksenheter på allmänningar, företag som tillhandahåller varor och tjänster relaterade till jordbruksverksamhet eller köper eller inhämtar produkter från jordbruksverksamhet, samt företag som bearbetar dessa jordbruksprodukter, särskilt kläckerier, mejeriföretag och slakterier.

2.   De observationsenheter som ska finnas med i den statistiska ramen ska vara de statistiska enheter som avses i punkt 1 och, beroende på vilken statistik som ska rapporteras, följande:

a)

Mark som används i jordbruksverksamhet.

b)

Djur som används i jordbruksverksamhet.

c)

Import och export av produkter från jordbruksverksamhet av andra företag än jordbruksföretag.

d)

Transaktioner och flöden av produktionsfaktorer, varor och tjänster till och från jordbruksverksamhet.

Artikel 4

Krav på täckning

1.   Statistiken ska vara representativ för den statistiska population som den beskriver.

2.   När det gäller området statistik över animalieproduktion enligt artikel 5.1 a ska uppgifterna täcka 95 % av djurenheterna i varje medlemsstat och tillhörande verksamheter eller produktion.

3.   När det gäller området statistik över produktion av grödor enligt artikel 5.1 b ska uppgifterna täcka 95 % av den totala utnyttjade jordbruksarealen, utom köksträdgårdar, i varje medlemsstat och tillhörande produktionsvolymer.

4.   För temat näringsämnen i gödselmedel för jordbruk som avses i artikel 5.1 d i) i denna förordning ska uppgifterna täcka gödselprodukter enligt definitionen i artikel 2.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1009 (22) och 95 % av den totala utnyttjade jordbruksarealen, utom köksträdgårdar, i varje medlemsstat, och tillhörande produktionsvolymer.

5.   När det gäller området statistik över växtskyddsmedel som avses i artikel 5.1 e ska täckningen vara följande:

a)

För det detaljerade temat växtskyddsmedel som släpps ut på marknaden som avses i bilagan till denna förordning ska uppgifterna täcka samtliga växtskyddsmedel som släpps ut på marknaden enligt definitionen i artikel 3.9 i förordning (EG) nr 1107/2009.

b)

För det detaljerade temat användning av växtskyddsmedel i jordbruket som avses i bilagan till denna förordning ska uppgifterna täcka minst 85 % av yrkesmässiga användares, enligt definitionen i artikel 3.1 i direktiv 2009/128/EG, användning i jordbruksverksamhet i varje medlemsstat. Uppgifterna från varje medlemsstat ska avse en förteckning över grödor innehållande en gemensam del för alla medlemsstater. Den gemensamma delen ska tillsammans med permanent gräsmark täcka minst 75 % av den totala utnyttjade jordbruksarealen på unionsnivå. Så snart unionslagstiftning som ställer krav på att yrkesmässiga användare av växtskyddsmedel ska överföra sina uppgifter om användningen av sådana växtskyddsmedel till de nationella behöriga myndigheterna i elektroniskt format blir tillämplig, ska täckningen av användningen i jordbruksverksamhet öka till 95 % från och med det referensår som infaller efter det datum då den unionslagstiftningen blir tillämplig.

6.   Kommissionen får anta genomförandeakter för att ytterligare specificera de krav på täckning som avses i punkterna 2–5 i denna artikel. Om dessa specifikationer uppdateras ska kommissionen ta hänsyn till den ekonomiska och tekniska utvecklingen. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 19.2, minst tolv månader före det relevanta referensårets början.

Artikel 5

Krav på regelbundna uppgifter

1.   Statistiken rörande insatsvaror och produktion i jordbruksverksamhet ska täcka följande områden och teman:

a)

Statistik över animalieproduktion.

i)

Besättningar och köttproduktion.

ii)

Ägg och kycklingar.

iii)

Mjölk och mjölkprodukter.

b)

Statistik över produktion av grödor.

i)

Grödareal och produktion av grödor.

ii)

Balanser för grödor.

iii)

Gräsmark.

c)

Statistik över jordbrukspriser.

i)

Index för jordbrukspriser.

ii)

Absoluta priser på insatsvaror.

iii)

Priser och arrenden för jordbruksmark.

d)

Statistik över näringsämnen.

i)

Näringsämnen i gödselmedel för jordbruk.

ii)

Växtnäringsbalanser.

e)

Statistik över växtskyddsmedel.

i)

Växtskyddsmedel.

2.   De detaljerade temana samt överföringsfrekvenser och referensperioder för dessa, samt deras ekologiska och regionala dimensioner, ska vara de som anges i bilagan.

3.   Uppgifterna ska överföras till kommissionen (Eurostat) i form av aggregerade datamängder.

4.   Uppgifterna om ekologisk produktion och ekologiska produkter som uppfyller villkoren i förordning (EU) 2018/848 ska integreras i datamängderna.

5.   Regionala uppgifter ska tillhandahållas på Nuts 2-nivå enligt definitionen i förordning (EG) nr 1059/2003. Undantagsvis får de uppgifterna för Tyskland tillhandahållas endast av territoriella enheter på Nuts 1-nivå.

6.   Om en variabel förekommer i liten utsträckning eller inte alls i en medlemsstat får den variabelns värden uteslutas från de överförda datamängderna om den berörda medlemsstaten vederbörligen har motiverat uteslutandet av denna variabel för kommissionen (Eurostat).

7.   Relevanta prisuppgifter om insatsvaror och produktion i jordbruket, inbegripet varornas och tjänsternas egenskaper och vikter, ska samlas in av medlemsstaterna för sammanställande av jämförbara prisindex och för de variabler som krävs för de ekonomiska räkenskaperna för jordbruket som omfattas av förordning (EG) nr 138/2004.

8.   Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 17 för att genom tillägg, strykning eller modifiering ändra de detaljerade teman som anges i bilagan, inbegripet beskrivningen av dem.

När kommissionen utövar sin befogenhet att anta delegerade akter enligt första stycket ska den säkerställa att

a)

de delegerade akterna är vederbörligen motiverade och inte medför någon betydande extra börda eller kostnad för medlemsstaterna eller uppgiftslämnarna,

b)

inte fler än fyra detaljerade teman, varav högst ett är nytt, ändras under en period av fem på varandra följande år,

c)

genomförbarhetsstudier enligt artikel 11 inleds vid behov och vederbörlig hänsyn tas till resultaten av dessa.

9.   Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 17 om ändring av de överföringsfrekvenser, de referensperioder och tillämpligheten av dimensionerna för detaljerade teman som fastställs i bilagan.

När kommissionen utövar sin befogenhet att anta delegerade akter enligt första stycket ska den säkerställa att

a)

de delegerade akterna är vederbörligen motiverade och inte medför någon betydande extra börda eller kostnad för medlemsstaterna eller uppgiftslämnarna,

b)

genomförbarhetsstudier enligt artikel 11 inleds och vederbörlig hänsyn tas till resultaten av dessa.

10.   Kommissionen ska anta genomförandeakter för att ange de datamängder som ska överföras till kommissionen (Eurostat). Dessa genomförandeakter ska specificera följande tekniska element för de uppgifter som ska tillhandahållas, i lämpliga fall:

a)

Förteckningen över variabler.

b)

Beskrivningen av variablerna, inklusive

i)

observationsenhetens egenskaper,

ii)

måttenheten för observationsenhetens egenskaper,

iii)

de ekologiska och regionala dimensionerna för observationsenhetens egenskaper;

en variabel räknas som en kombination av en observationsenhets egenskap med tillhörande måttenhet och en av dess dimensioner.

c)

Observationsenheterna.

d)

Precisionskraven.

e)

Metodreglerna.

f)

Tidsfristerna för överföring av uppgifterna, med beaktande av den tid som krävs för att framställa nationella uppgifter som uppfyller kvalitetskriterierna i artikel 12.1 i förordning (EG) nr 223/2009 och behovet av att minimera medlemsstaternas och uppgiftslämnarnas administrativa börda och kostnader; tidsfristerna för överföring av uppgifter får inte ändras före den 1 januari 2030.

I fall då kommissionen ser ett behov av att modifiera tidsfristerna för överföring av uppgifter ska den inleda genomförbarhetsstudier enligt artikel 11 i denna förordning, och resultaten av dessa genomförbarhetsstudier ska vederbörligen beaktas. Vid modifiering av tidsfristerna för överföring av uppgifter ska tidsfristerna inte minskas med mer än 20 % av de dagar som skiljer referensperiodens slut från den tidsfrist för överföring av uppgifter som anges i den första genomförandeakt som antagits enligt denna punkt, såvida inte minskningen av tidsfristen för överföring av uppgifter uteslutande beror på införandet av ett innovativt tillvägagångssätt eller användningen av nya digitala datakällor, såsom jordobservationsdata eller stordata (big data), som är tillgängliga i alla medlemsstater.

Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 19.2 minst tolv månader före det relevanta referensårets början.

11.   Om kommissionen har antagit en delegerad akt enligt punkt 8 eller 9, utom en delegerad akt om ändring av den ekologiska dimensionen, får den genomförandeakt som avses i punkt 10 modifiera, ersätta eller lägga till högst 90 variabler totalt under en period av fem på varandra följande år. Denna maximigräns är dock inte tillämplig på variabler som rör området statistik över växtskyddsmedel.

12.   Medlemsstaterna ska överföra förhandsgranskade uppgifter och tillhörande metadata i ett tekniskt format som kommissionen (Eurostat) anger för varje datamängd. Den centrala dataportalen ska användas för att överföra uppgifterna till kommissionen (Eurostat).

Artikel 6

Krav på särskilda uppgifter

1.   Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 17 och därigenom komplettera denna förordning genom att specificera den information som medlemsstaterna ska tillhandahålla vid särskilda tillfällen, i fall då insamling av ytterligare information inom ramen för denna förordning anses vara nödvändig för att tillgodose ytterligare statistikbehov. I dessa delegerade akter ska följande specificeras:

a)

De teman och detaljerade teman inom de områden som anges i artikel 5 som ska ingå i insamlingen av de särskilda uppgifterna och skälen till att denna ytterligare statistik behövs.

b)

Referensperioderna.

2.   När kommissionen utövar den befogenhet att anta delegerade akter som avses i punkt 1 ska den motivera uppgiftsbehoven, bedöma om det är möjligt att samla in de begärda uppgifterna, med hjälp av bidrag från relevanta experter, och säkerställa att ingen betydande extra börda eller kostnad läggs på medlemsstaterna eller uppgiftslämnarna.

3.   Kommissionen ges befogenhet att anta sådana delegerade akter som avses i punkt 1 från och med referensåret 2024 och med minst två år mellan varje insamling av särskilda uppgifter, räknat från den dag då tidsfristen för överföring av uppgifterna från den senaste insamlingen av särskilda uppgifter löper ut.

4.   Kommissionen ska anta genomförandeakter för att tillhandahålla följande:

a)

En förteckning över högst 50 variabler.

b)

Beskrivning av variablerna, inklusive följande:

i)

Observationsenhetens egenskaper.

ii)

Måttenheten för observationsenhetens egenskaper.

iii)

De ekologiska och regionala dimensionerna för observationsenhetens egenskaper.

En variabel räknas som en kombination av en observationsenhets egenskap med tillhörande måttenhet och en av dess dimensioner.

c)

Precisionskraven.

d)

Tidsfristerna för överföring av uppgifter.

e)

Observationsenheterna.

f)

Beskrivningen av referensperioden enligt den delegerade akt som avses i punkt 1.

Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 19.2 minst tolv månader före det relevanta referensårets början.

Artikel 7

Överföringsfrekvens för datamängderna

1.   Överföringsfrekvensen för datamängderna ska vara den som anges i bilagan. Kommissionen får anta genomförandeakter för att ytterligare specificera varje överföringsfrekvens.

2.   En medlemsstat får undantas från skyldigheten att sända specifika uppgifter för förhandsdefinierade variabler med de överföringsfrekvenser som anges i bilagan för det fall att medlemsstatens effekt på EU:s totalvärde för de variablerna är begränsad.

Kommissionen får anta genomförandeakter som fastställer tidsfristerna för överföring av uppgifter och berörda överföringsfrekvenser, variablerna och de relevanta tröskelvärden på grundval av vilka första stycket får tillämpas. Dessa tröskelvärden ska fastställas på sådant sätt att tillämpningen av dem inte minskar informationen om EU:s förväntade totalvärde för motsvarande variabel med mer än 5 %. Tröskelvärdena ska revideras av kommissionen (Eurostat) så att de motsvarar utvecklingen för EU:s totalvärden.

3.   När det gäller produktionsstatistik får en medlemsstat undantas från kravet på överföring av specifika uppgifter för förhandsdefinierade variabler om variabelns effekt är begränsad i förhållande till jordbruksproduktionen på nationell eller regional nivå. Kommissionen får anta genomförandeakter som anger tröskelvärden för dessa variabler.

4.   De genomförandeakter som avses i punkterna 1, 2 och 3 i denna artikel ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 19.2 minst tolv månader före det relevanta referensårets början.

Artikel 8

Uppgiftskällor och metoder

1.   För att inhämta statistik rörande insatsvaror och produktion i jordbruksverksamhet ska medlemsstaterna använda sig av en eller flera av följande uppgiftskällor och metoder, förutsatt att uppgifterna gör det möjligt att framställa statistik som uppfyller kvalitetskraven i artikel 10:

a)

Statistiska undersökningar eller andra metoder för insamling av statistiska uppgifter.

b)

De administrativa uppgiftskällor som anges i punkt 2 i den här artikeln.

c)

Andra administrativa uppgiftskällor baserade på nationell rätt, övriga källor, metoder eller innovativa tillvägagångssätt, såsom digitala verktyg och fjärrsensorer.

2.   När det gäller punkt 1 b i den här artikeln får medlemsstaterna använda uppgifter från någon av följande källor:

a)

Det integrerade administrations- och kontrollsystem som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 (23), det system för identifiering och registrering av nötkreatur som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 (24), det system för identifiering och registrering av vissa arter av hållna landlevande djur som krävs enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 (25), det vinodlingsregister som inrättats i enlighet med artikel 145 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 (26), de register över ekologisk produktion som inrättats enligt förordning (EU) 2018/848 eller andra relevanta administrativa uppgifter av adekvat kvalitet för statistiska ändamål enligt beskrivningen i artikel 10.3 i den här förordningen, definierade i unionsrätten.

b)

De register som förts i elektroniskt format och som avses i artikel 67 i förordning (EG) nr 1107/2009.

c)

Andra relevanta administrativa uppgiftskällor, förutsatt att sådana uppgifter gör det möjligt att framställa statistik som uppfyller kvalitetskraven i artikel 10 i denna förordning.

3.   Medlemsstater som beslutar att använda de källor, metoder eller innovativa tillvägagångssätt som avses i punkt 1 c ska underrätta kommissionen (Eurostat) under året före det referensår under vilket källan, metoden eller det innovativa tillvägagångssättet kommer att användas, och ska lämna upplysningar om kvaliteten på de inhämtade uppgifterna.

4.   Nationella myndigheter som ansvarar för att den här förordningen efterlevs ska ha rätt att utan dröjsmål och kostnadsfritt få tillgång till och använda uppgifter, inbegripet individuella uppgifter om företag och jordbruksföretag i administrativa register som sammanställs på deras nationella territorium enligt artikel 17a i förordning (EG) nr 223/2009. De nationella myndigheterna och de administrativa registrens ägare ska upprätta de nödvändiga samarbetsmekanismerna för sådan tillgång. Sådan tillgång ska också beviljas om den behöriga myndigheten har delegerat uppgifter som ska utföras för dess räkning åt privata eller halvoffentliga organ.

Artikel 9

Referensperiod

1.   Den information som samlas in enligt denna förordning ska avse en enda referensperiod som är gemensam för alla medlemsstater, genom hänvisning till situationen under en viss tid.

2.   Referensperioden för varje detaljerat tema ska vara den som anges i bilagan. Den första referensperioden ska börja kalenderåret 2025.

3.   När det gäller temat index över jordbrukspriser som avses i artikel 5.1 c i) ska medlemsstaterna vart femte år ändra basår för indexen och då använda de år som slutar på 0 eller 5 som basår.

4.   Kommissionen får anta genomförandeakter för att ytterligare specificera referensperioderna. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 19.2 minst tolv månader före den relevanta referensperiodens början.

Artikel 10

Kvalitetskrav och kvalitetsrapportering

1.   Medlemsstaterna ska vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa kvaliteten på de uppgifter och metadata som överförs.

2.   Medlemsstaterna ska säkerställa att de uppgifter som inhämtas med användning av de källor och metoder som anges i punkt 8 ger noggranna uppskattningar för den statistiska population som definieras i artikel 3 på nationell nivå och, i tillämpliga fall, på regional nivå.

3.   Vid tillämpningen av denna förordning ska de kvalitetskriterier som definieras i artikel 12.1 i förordning (EG) nr 223/2009 gälla.

4.   Kommissionen (Eurostat) ska bedöma kvaliteten på de uppgifter och metadata som den får sig tillsänd på ett transparent och verifierbart sätt.

5.   Vid tillämpning av punkt 4 ska varje medlemsstat överföra kvalitetsrapporter till kommissionen (Eurostat), första gången senast den 30 juni 2028, och därefter vart tredje år, som beskriver de statistiska processerna för de datamängder som överförts under perioden, inbegripet i synnerhet följande:

a)

Metadata som beskriver den metod som använts och hur de tekniska specifikationerna uppnåtts med hänvisning till dem som anges i denna förordning.

b)

Upplysningar om överensstämmelse med de krav på täckning som anges i artikel 4, inbegripet utveckling och uppdatering av dessa.

6.   Genom undantag från punkt 5 i den här artikeln ska kvalitetsrapporterna för temat index för jordbrukspriser som avses i artikel 5.1 c i) överföras vart femte år tillsammans med vikter och index med nytt basår samt motsvarande separata metodrapporter. Kvalitetsrapporten om temat index för jordbrukspriser ska överföras första gången tidigast den 31 december 2028.

7.   Kommissionen får anta genomförandeakter som fastställer praktiska arrangemang för kvalitetsrapporterna och deras innehåll. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 19.2 och får inte medföra någon betydande extra börda eller kostnad för medlemsstaterna.

8.   Medlemsstaterna ska vid behov underrätta kommissionen (Eurostat) om alla relevanta upplysningar eller förändringar som rör genomförandet av denna förordning och som kan ha en betydande inverkan på kvaliteten på de uppgifter som överförs.

9.   På begäran av kommissionen (Eurostat) ska medlemsstaterna tillhandahålla de kompletterande klargöranden som krävs för att utvärdera de statistiska uppgifternas kvalitet.

Artikel 11

Genomförbarhets- och pilotstudier

1.   I enlighet med målen för denna förordning och i fall då nya krav på regelbundna uppgifter eller ett behov av en betydande förbättring av de nuvarande kraven på regelbundna uppgifter identifieras får kommissionen (Eurostat) inleda genomförbarhetsstudier för att i nödvändiga fall utvärdera

a)

tillgången till och kvaliteten på lämpliga nya uppgiftskällor,

b)

utvecklingen och genomförandet av nya statistiska tekniker,

c)

de ekonomiska konsekvenserna och bördan för uppgiftslämnarna.

2.   Inom varje enskild genomförbarhetsstudie ska kommissionen (Eurostat) bedöma om den nya statistiken kan framställas genom användning av den information som finns tillgänglig i relevanta administrativa källor på unionsnivå samt främja användningen av befintliga uppgifter i enlighet med artikel 17a i förordning (EG) nr 223/2009.

3.   Inom ramen för en särskild genomförbarhetsstudie får kommissionen (Eurostat) vid behov inleda pilotstudier, som ska utföras av medlemsstaterna. Syftet med dessa pilotstudier ska vara att testa genomförandet av nya krav i medlemsstater med olika metoder för statistikframställning genom ett genomförande i mindre skala.

4.   Kommissionen (Eurostat) ska i samarbete med experter från medlemsstaterna och de huvudsakliga användarna av datamängderna utvärdera resultaten av genomförbarhetsstudierna och, när så är lämpligt, pilotstudierna, som vid behov ska åtföljas av förslag om införande av nya eller förbättrade krav på regelbundna uppgifter enligt punkt 1. Efter den utvärderingen ska kommissionen utarbeta en rapport om resultaten av genomförbarhets- och pilotstudierna. Rapporterna ska offentliggöras.

5.   När kommissionen utarbetar en delegerad akt som avses i artikel 5.8 eller 5.9 ska den ta vederbörlig hänsyn till resultaten av genomförbarhets- och pilotstudierna, särskilt till genomförbarheten när det gäller att införa nya uppgiftskrav i alla medlemsstater.

Artikel 12

Spridning av uppgifter

1.   Utan att det påverkar tillämpningen av förordning (EG) nr 1367/2006 och i enlighet med förordning (EG) nr 223/2009 ska kommissionen (Eurostat) via internet och kostnadsfritt sprida de uppgifter som har överförts till den i enlighet med artiklarna 5 och 6 i den här förordningen.

2.   Kommissionen (Eurostat) ska, med full respekt för affärshemligheter och kraven på statistisk konfidentialitet, sprida aggregerad statistik som omfattas av denna förordning om veterinärmedicinska läkemedel som härrör från sådana uppgifter som föreskrivs i artiklarna 55.2 och 57.2 i förordning (EU) 2019/6.

Artikel 13

Bidrag från unionen

1.   Vad gäller genomförandet av denna förordning ska unionen lämna bidrag från det program för den inre marknaden som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/690 (27) och i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 (28) till de nationella statistikbyråer och andra nationella myndigheter som avses i artikel 5.2 i förordning (EG) nr 223/2009 för att

a)

täcka kostnaderna för att genomföra insamlingen av särskilda uppgifter,

b)

bygga upp kapaciteten att använda administrativa källor för att sammanställa den statistik som krävs enligt denna förordning,

c)

utföra urvalsundersökningar för att samla in uppgifter om användningen av växtskyddsmedel i jordbruket för referensåret 2026,

d)

utveckla metoder och innovativa tillvägagångssätt för att anpassa system för insamling av uppgifter, inbegripet digitalt baserade lösningar, till kraven i denna förordning,

e)

utföra de genomförbarhets- och pilotstudier som avses i artikel 11,

f)

täcka kostnaderna för att utveckla och införa metoder för att minska tidsfristerna för överföring av uppgifterna.

2.   Unionens ekonomiska bidrag enligt denna artikel får inte överstiga 95 % av de bidragsberättigande kostnaderna.

3.   Beloppet för unionens ekonomiska bidrag enligt denna artikel ska fastställas i enlighet med reglerna för programmet för den inre marknaden som en del av det årliga budgetförfarandet, under förutsättning att finansiering finns tillgänglig. Budgetmyndigheten ska bestämma det disponibla anslaget varje år.

Artikel 14

Övergångsordning för uppgifter om det detaljerade temat användning av växtskyddsmedel i jordbruket

1.   För åren 2025, 2026 och 2027 ska följande övergångsregler tillämpas för det detaljerade temat användning av växtskyddsmedel i jordbruket som avses i bilagan:

a)

Genom undantag från artiklarna 7.1 och 9.2 ska endast en överföring göras av uppgifter för referensåret 2026.

b)

Genom undantag från artikel 4.5 b ska uppgifterna täcka en gemensam förteckning över grödor för alla medlemsstater med information om användningen av växtskyddsmedel till stöd för relevant unionspolitik; den gemensamma förteckningen över grödor ska, tillsammans med de permanenta gräsmarkerna, täcka 75 % av den utnyttjade jordbruksarealen på unionsnivå.

Kommissionen ska anta genomförandeakter som ytterligare specificerar de krav på täckning som avses i första stycket b i denna punkt. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 19.2 minst tolv månader före det relevanta referensårets början.

2.   Så länge det saknas unionslagstiftning som ställer krav på att yrkesmässiga användare av växtskyddsmedel för register över användningen av växtskyddsmedel i elektroniskt format, som är tillämplig tolv månader före början av det referensår för vilket uppgifter ska överföras, gäller följande från och med referensåret 2028:

a)

Genom undantag från artikel 7.1 ska överföringsfrekvensen vara vartannat år.

b)

Genom undantag från artikel 4.5 b ska de övergångsregler som avses i punkt 1 b i den här artikeln fortsätta att tillämpas.

Artikel 15

Skydd av unionens ekonomiska intressen

1.   Kommissionen ska säkerställa att unionens ekonomiska intressen skyddas vid genomförandet av insatser som finansieras enligt denna förordning, genom förebyggande åtgärder mot bedrägeri, korruption och annan olaglig verksamhet, genom effektiva kontroller och, om oriktigheter upptäcks, genom återkrav av felaktigt utbetalda belopp samt vid behov genom effektiva, proportionella och avskräckande administrativa och ekonomiska sanktioner.

2.   Kommissionen eller dess företrädare och revisionsrätten ska ha befogenhet att utföra revisioner, av dokument och på plats, hos alla bidragsmottagare, uppdragstagare och underleverantörer som erhållit unionsfinansiering enligt denna förordning.

3.   Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) får, i enlighet med bestämmelserna och förfarandena i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 (29) och rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 (30), göra utredningar, inklusive kontroller på plats och inspektioner, i syfte att fastställa om det har förekommit bedrägeri, korruption eller annan olaglig verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen i samband med bidragsavtal, bidragsbeslut eller kontrakt som finansierats inom ramen för denna förordning.

4.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 1, 2 och 3 ska samarbetsavtal med tredjeland och med internationella organisationer, kontrakt, bidragsavtal och bidragsbeslut som ingås som ett resultat av genomförandet av denna förordning innehålla bestämmelser som uttryckligen tillerkänner kommissionen, revisionsrätten och Olaf rätten att utföra sådan revision och genomföra sådana utredningar inom ramen för sina respektive behörigheter.

Artikel 16

Undantag

1.   I fall då tillämpningen av denna förordning eller av de genomförandeåtgärder och delegerade akter som antagits enligt den kräver omfattande anpassningar av en medlemsstats nationella statistiksystem får kommissionen anta genomförandeakter som medger den berörda medlemsstaten undantag under en period om högst tre år. Inga undantag ska beviljas från övergångsreglerna för det detaljerade temat användning av växtskyddsmedel i jordbruket som avses i artikel 14.1.

Den berörda medlemsstaten ska lämna in en vederbörligen motiverad begäran om ett sådant undantag till kommissionen inom tre månader från dagen för den berörda aktens ikraftträdande, och förklara vilka omfattande anpassningar av det nationella statistiksystemet som krävs samt tillhandahålla en beräknad tidsplan för dessa anpassningar.

Effekten av undantag som beviljats enligt denna artikel på jämförbarheten för medlemsstaters uppgifter eller på beräkningen av de aktuella och representativa europeiska aggregat som krävs ska minimeras. När kommissionen beviljar undantaget ska den beakta uppgiftslämnarnas och medlemsstaternas börda.

2.   De genomförandeakter som avses i punkt 1 i denna artikel ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 19.2.

Artikel 17

Utövande av delegeringen

1.   Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

2.   Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artiklarna 5.8, 5.9 och 6.1 ges till kommissionen för en period på fem år från och med den 27 december 2022. Kommissionen ska utarbeta en rapport om delegeringen av befogenhet senast nio månader före utgången av perioden på fem år. Delegeringen av befogenhet ska genom tyst medgivande förlängas med perioder av samma längd, såvida inte Europaparlamentet eller rådet motsätter sig en sådan förlängning senast tre månader före utgången av perioden i fråga.

3.   Den delegering av befogenhet som avses i artiklarna 5.8, 5.9 och 6.1 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan har trätt i kraft.

4.   Innan kommissionen antar en delegerad akt ska den samråda med experter som utsetts av varje medlemsstat i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning.

5.   Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

6.   En delegerad akt som antas enligt artiklarna 5.8, 5.9 och 6.1 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period på två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

Artikel 18

Rapportering

Senast den 31 december 2029 och därefter vart femte år ska kommissionen överlämna en rapport om genomförandet av denna förordning till Europaparlamentet och rådet.

Artikel 19

Kommittéförfarande

1.   Kommissionen ska biträdas av kommittén för det europeiska statistiksystemet, som inrättats genom förordning (EG) nr 223/2009. Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i förordning (EU) nr 182/2011.

2.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

Artikel 20

Ändringar av förordning (EG) nr 617/2008

Förordning (EG) nr 617/2008 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 8 ska punkterna 3, 4 och 5 utgå.

2.

Artikel 11 ska utgå.

3.

Bilagorna III och IV ska utgå.

Artikel 21

Upphävande

1.   Förordningarna (EG) nr 1165/2008, (EG) nr 543/2009 och (EG) nr 1185/2009 samt direktiv 96/16/EG upphör att gälla med verkan från och med den 1 januari 2025, utan att det påverkar de skyldigheter i dessa rättsakter som rör överföringen av uppgifter och metadata, inklusive kvalitetsrapporter, vad gäller referensperioder som, helt eller delvis, infaller före detta datum.

2.   Hänvisningar till de upphävda akterna ska anses som hänvisningar till denna förordning.

Artikel 22

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2025.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Strasbourg den 23 november 2022.

På Europaparlamentets vägnar

R. METSOLA

Ordförande

På rådets vägnar

M. BEK

Ordförande


(1)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 4 oktober 2022 (ännu inte offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 8 november 2022.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1101/2008 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor, rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik och rådets beslut 89/382/EEG, Euratom om inrättande av en kommitté för Europeiska gemenskapernas statistiska program (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1091 av den 18 juli 2018 om integrerad statistik över jordbruksföretag och om upphävande av förordningarna (EG) nr 1166/2008 och (EU) nr 1337/2011 (EUT L 200, 7.8.2018, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1165/2008 av den 19 november 2008 om statistik över besättningar och köttproduktion och om upphävande av rådets direktiv 93/23/EEG, 93/24/EEG och 93/25/EEG (EUT L 321, 1.12.2008, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 543/2009 av den 18 juni 2009 om skördestatistik och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 837/90 och (EEG) nr 959/93 (EUT L 167, 29.6.2009, s. 1).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1185/2009 av den 25 november 2009 om statistik om bekämpningsmedel (EUT L 324, 10.12.2009, s. 1).

(7)  Rådets direktiv 96/16/EG av den 19 mars 1996 om statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter (EGT L 78, 28.3.1996, s. 27).

(8)  Kommissionens förordning (EG) nr 617/2008 av den 27 juni 2008 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1234/2007 när det gäller handelsnormer för kläckägg och gårdsuppfödda kycklingar (EUT L 168, 28.6.2008, s. 5).

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 138/2004 av den 5 december 2003 om räkenskaper för jordbruket i gemenskapen (EUT L 33, 5.2.2004, s. 1).

(10)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder för att uppnå en hållbar användning av bekämpningsmedel (EUT L 309, 24.11.2009, s. 71).

(11)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117/EEG och 91/414/EEG (EUT L 309, 24.11.2009, s. 1).

(12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 av den 30 maj 2018 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 834/2007 (EUT L 150, 14.6.2018, s. 1).

(13)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 av den 26 maj 2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (Nuts) (EUT L 154, 21.6.2003, s. 1).

(14)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 av den 11 december 2018 om veterinärmedicinska läkemedel och om upphävande av direktiv 2001/82/EG (EUT L 4, 7.1.2019, s. 43).

(15)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 528/2012 av den 22 maj 2012 om tillhandahållande på marknaden och användning av biocidprodukter (EUT L 167, 27.6.2012, s. 1).

(16)  EUT L 123, 12.5.2016, s. 1.

(17)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).

(18)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26).

(19)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1367/2006 av den 6 september 2006 om tillämpning av bestämmelserna i Århuskonventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor på unionens institutioner och organ (EUT L 264, 25.9.2006, s. 13).

(20)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, 31.5.2001, s. 43).

(21)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 av den 20 december 2006 om fastställande av den statistiska näringsgrensindelningen Nace rev. 2 och om ändring av rådets förordning (EEG) nr 3037/90 och vissa EG-förordningar om särskilda statistikområden (EUT L 393, 30.12.2006, s. 1).

(22)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1009 av den 5 juni 2019 om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av EU-gödselprodukter och om ändring av förordningarna (EG) nr 1069/2009 och (EG) nr 1107/2009 samt om upphävande av förordning (EG) nr 2003/2003 (EUT L 170, 25.6.2019, s. 1).

(23)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 av den 2 december 2021 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av förordning (EU) nr 1306/2013 (EUT L 435, 6.12.2021, s. 187).

(24)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 av den 17 juli 2000 om upprättande av ett system för identifiering och registrering av nötkreatur samt märkning av nötkött och nötköttsprodukter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 820/97 (EGT L 204, 11.8.2000, s. 1).

(25)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”) (EUT L 84, 31.3.2016, s. 1).

(26)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 671).

(27)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/690 av den 28 april 2021 om inrättande av ett program för den inre marknaden, konkurrenskraft för företag, inklusive små och medelstora företag, området för växter, djur, livsmedel och foder och europeisk statistik (programmet för den inre marknaden) samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 99/2013, (EU) nr 1287/2013, (EU) nr 254/2014 och (EU) nr 652/2014 (EUT L 153, 3.5.2021, s. 1).

(28)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

(29)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 av den 11 september 2013 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 och rådets förordning (Euratom) nr 1074/1999 (EUT L 248, 18.9.2013, s. 1).

(30)  Rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 av den 11 november 1996 om de kontroller och inspektioner på platsen som kommissionen utför för att skydda Europeiska gemenskapernas finansiella intressen mot bedrägerier och andra oegentligheter (EGT L 292, 15.11.1996, s. 2).


BILAGA

OMRÅDEN, TEMAN OCH DETALJERADE TEMAN SAMT ÖVERFÖRINGSFREKVENSER, REFERENSPERIODER OCH DIMENSIONER PER DETALJERAT TEMA

a)   Statistik över animalieproduktion

Tema

Detaljerade teman

Överförings-frekvenser

Referens-perioder

Dimensioner

Ekologiskt jordbruk

Regional nivå

Besättningar och köttproduktion

Djurbesättningar

Uppgifterna ska täcka antalet djur som hålls av jordbruksföretag på en medlemsstats territorium på referensdagen eller i genomsnitt under referensperioden.

Två gånger per år

Datum under perioden maj/juni

 

 

Datum under perioden november/ december

Tillämpligt

Tillämpligt

Årligen

Datum under perioden november/ december

Tillämpligt

Tillämpligt

År

Tillämpligt

Tillämpligt

Tre gånger per årtionde

År

 

 

Köttproduktion

Uppgifterna ska täcka slaktkropparnas vikt och antalet djur som slaktats på en medlemsstats territorium under referensperioden, oavsett om det rör sig om slakterier eller inte, och som är lämpliga som livsmedel.

Månatligen

Månad

 

 

Årligen

År

Tillämpligt

 

Leverans av djur

Uppgifterna ska täcka prognosen för den inhemska bruttoproduktionen, dvs. det antal djur som förväntas bli levererade av en medlemsstats jordbruksföretag, antingen utomlands eller till slakterier i medlemsstaten.

Två gånger per år

Fyra kvartal

 

 

Två gånger per år

Tre halvår

 

 

Årligen

Två halvår

 

 

Ägg och kycklingar

Konsumtionsägg

Uppgifterna ska täcka antalet konsumtionsägg som samlats in på jordbruksföretagen i en medlemsstat under referensperioden. Dessa ägg får levereras till förpackningscentraler, säljas direkt till konsumenter eller livsmedelsindustrin, konsumeras på jordbruksföretaget eller gå förlorade efter det att de har lämnat jordbruksföretaget.

Årligen

År

Tillämpligt

 

Tre gånger per årtionde

År

Tillämpligt

 

Kläckägg och gårdsuppfödda kycklingar

Uppgifterna ska täcka antalet ägg som placerats i inkubator och antalet kycklingar som producerats i en medlemsstats kläckerier med en kapacitet på över 1 000 ägg och under referensperioden, samt antalet kycklingar som importerats till eller exporterats av den medlemsstaten.

Månatligen

Månad

 

 

Kläckeriernas struktur

Uppgifterna ska täcka kläckeriernas struktur och beskriva antalet kläckerier i en medlemsstat och deras kapacitet fördelad på kapacitetsklasser under referensperioden.

Årligen

År

 

 

Mjölk och mjölkprodukter

Producerad och använd mjölk i jordbruksföretagen

Uppgifterna ska täcka den kvantitet mjölk från kor, tackor, getter och bufflar som producerats på, och de kvantiteter mjölkprodukter som använts direkt (som inte levererats till ett mejeri i medlemsstaten) av, en medlemsstats jordbruksföretag under referensperioden.

Årligen

År

Tillämpligt

Tillämpligt

Tillgång till mjölk i mejerisektorn

Uppgifterna ska täcka den kvantitet mjölk som mejeriföretagen i en medlemsstat samlat in under referensperioden från jordbruksföretag, oavsett om de är belägna i den medlemsstaten eller inte. De ska också täcka den kvantitet mjölk och mejeriråvaror som är tillgängliga för mejerisektorn, såsom de kvantiteter mjölk som samlats in, mjölk och mejeriråvaror som importerats och andra mejeriprodukter som samlats in från jordbruksföretag av en medlemsstats mejeriföretag under referensperioden.

Årligen

År

Tillämpligt

 

Användning av mjölk och mejeriprodukter i mejerisektorn och därav framställda produkter

Uppgifterna ska täcka de kvantiteter helmjölk och skummjölk som använts av en medlemsstats mejeriföretag under referensperioden för bearbetning av de olika mejeriprodukterna eller, när det gäller mejeriråvaror, kvantiteterna helmjölksekvivalent och skummjölksekvivalent. Dessa kvantiteter får mätas eller uppskattas direkt på grundval av mjölkfett- och mjölkproteinhalten i mejeriprodukterna (produktionen) eller mjölkfett- och mjölkproteinhalten i mejeriråvarorna (insatsvarorna).

Årligen

År

Tillämpligt

 

Månatlig användning av komjölk i mejerisektorn

Uppgifterna ska täcka de kvantiteter mejeriprodukter (eller smörekvivalent, när det gäller smör och andra gula feta mejeriprodukter) som framställts av komjölk som producerats av en medlemsstats mejeriföretag under referensperioden, med undantag för mejeriråvaror.

Månatligen

Månad

 

 

Mejeriföretagens struktur

Uppgifterna ska täcka antalet mejeriföretag i en medlemsstat som var i drift den 31 december referensåret, uppdelat efter volymerna relevanta produkter som samlats in, behandlats eller framställts.

Tre gånger per årtionde

År

 

 

b)   Statistik över produktion av grödor

Tema

Detaljerade teman

Överförings-frekvenser

Referens-perioder

Dimensioner

Ekologiskt jordbruk

Regional nivå

Grödareal och produktion av grödor

Jordbruksgrödor och permanent gräsmark

Uppgifterna ska täcka tidiga uppskattningar och slutlig statistik över arealer, produktion och avkastning för jordbruksgrödor och permanenta gräsmarker som odlas för att skördas huvudsakligen under referensperioden, på jordbruksföretag i medlemsstaterna.

Oftare än varje år

År

 

 

Årligen

År

Tillämpligt

Tillämpligt

Trädgårdsodling utom permanenta grödor

Uppgifterna ska täcka tidiga uppskattningar och slutlig statistik över arealer, produktion och avkastning för de trädgårdsgrödor som odlas för att under referensperioden skördas på jordbruksföretagen i medlemsstaterna.

Oftare än varje år

År

 

 

Årligen

År

Tillämpligt

 

Permanenta grödor

Uppgifterna ska täcka tidiga uppskattningar och slutlig statistik över arealer, produktion och avkastning för de permanenta jordbruksgrödor som odlas för att skördas huvudsakligen under referensperioden på jordbruksföretagen i medlemsstaterna.

Oftare än varje år

År

 

 

Årligen

År

Tillämpligt

Tillämpligt

Balanser för grödor

Balanser för spannmål

Uppgifterna ska täcka tillgång, användning och lager av de viktigaste spannmålen och de därav framställda produkterna i första led i medlemsstaterna under referensperioden.

Årligen

År

 

 

Balanser för oljeväxtfrön

Uppgifterna ska täcka tillgång, användning och lager av de viktigaste oljeväxtfröna i medlemsstaterna under referensperioden.

Årligen

År

 

 

Gräsmark

Bruk av gräsmark

Uppgifterna ska täcka arealerna av permanent och tillfällig gräsmark, uppdelat efter ålder, omfattning och bruk i medlemsstaterna under referensperioden.

Tre gånger per årtionde

År

 

 

c)   Statistik över jordbrukspriser

Tema

Detaljerade teman

Överförings-frekvenser

Referens-perioder

Dimensioner

Ekologiskt jordbruk

Regional nivå

Index för jordbrukspriser

Tidiga och slutliga index

Uppgifterna ska innehålla index över jordbrukspriser som representerar förändringar i de absoluta priserna på produkter och insatsvaror i jordbruket i medlemsstaten under referensperioden, i jämförelse med basåret.

Kvartalsvis

Kvartal

 

 

Årligen

År

 

 

Vikter och index med nytt basår

De uppgifter som krävs för att ändra basår för tidiga och slutliga index.

Vart femte år

Kvartal

 

 

År

 

 

 

 

 

 

 

Absoluta priser på insatsvaror

Gödselmedel

Datamängden ska täcka de genomsnittliga inköpspriserna för gödselprodukterna och relaterade landviktningsvärden.

Årligen

År

 

 

Vart femte år (1)

År

 

 

Foder

Datamängden ska täcka inköpspriserna för foder och relaterade landviktningsvärden.

Årligen

År

 

 

Vart femte år (1)

År

 

 

Energi

Datamängden ska täcka inköpspriserna för energiprodukter som används i jordbruket och relaterade landviktningsvärden.

Årligen

År

 

 

Vart femte år (1)

År

 

 

Priser och arrenden för jordbruksmark

Priser för jordbruksmark

Datamängden ska täcka det genomsnittliga försäljningspriset på jordbruksmark såsom det återspeglats i transaktioner i medlemsstaten under referensperioden.

Årligen

År

 

 

Arrenden för jordbruksmark

Datamängden ska täcka det genomsnittliga arrendepriset för jordbruksmark i medlemsstaten under referensperioden.

Årligen

År

 

 

d)   Statistik över näringsämnen

Tema

Detaljerade teman

Överförings-frekvenser

Referens-perioder

Dimensioner

Ekologiskt jordbruk

Regional nivå

Näringsämnen i gödselmedel för jordbruk

Oorganiska gödselmedel för jordbruk

Uppgifterna ska täcka mängden näringsämnen i de oorganiska gödselmedel som använts i jordbruket under referensperioden i en medlemsstat.

Årligen

År

 

 

Organiska gödselmedel för jordbruk

Uppgifterna ska täcka de organiska gödselmedel (utom stallgödsel) som använts i jordbruket under referensperioden i en medlemsstat och respektive koefficienter för näringsinnehåll.

Vart tredje år

År

 

 

Växtnärings-balanser

Koefficienter för grödors och grovfoderväxters näringsinnehåll

Uppgifterna ska täcka de koefficienter för näringsinnehåll som representerar den genomsnittliga mängden näringsämnen i ett ton skörd av en gröda.

Vart femte år

År

 

 

Mängder skörderester och koefficienter för näringsinnehåll

Uppgifterna ska täcka den genomsnittliga årliga mängden skörderester och respektive koefficienter för näringsinnehåll.

Vart femte år

År

 

 

Koefficienter för biologisk kvävefixering

Uppgifterna ska täcka koefficienterna för biologisk kvävefixering för baljväxter och för blandvallar med gräs och baljväxter.

Vart femte år

År

 

 

Koefficienter för atmosfäriskt kvävenedfall

Uppgifterna ska täcka koefficienterna för atmosfäriskt kvävenedfall per hektar utnyttjad jordbruksareal.

Vart femte år

År

 

 

Koefficienter för näringsinnehåll i utsäde

Uppgifterna ska täcka koefficienterna för näringsinnehållet i utsäde per hektar sådd areal.

Vart femte år

År

 

 

Koefficienter för näringsinnehåll i stallgödsel

Uppgifterna ska täcka koefficienterna för näringsutsöndring från lantbrukets djur.

Vart femte år

År

 

 

Mängder bortförd stallgödsel och koefficienter för näringsinnehåll

Uppgifterna ska täcka den genomsnittliga årliga mängden bortförd stallgödsel och respektive koefficienter för näringsinnehåll.

Vart femte år

År

 

 

e)   Statistik över växtskyddsmedel

Tema

Detaljerade teman

Överförings-frekvenser

Referens-perioder

Dimensioner

Ekologiskt jordbruk

Regional nivå

Växtskyddsmedel

Växtskyddsmedel som släpps ut på marknaden

Uppgifterna ska täcka alla verksamma ämnen i alla växtskyddsmedel som släpps ut på marknaden i en medlemsstat under referensperioden, inbegripet sådana som släpps ut på marknaden enligt ett parallellhandelstillstånd och/eller nödgodkännanden.

Årligen

År

 

 

Användning av växtskyddsmedel i jordbruket

Uppgifterna ska täcka de grödarealer på jordbruksföretag i en medlemsstat som behandlats med växtskyddsmedel och de mängder av alla verksamma ämnen som använts under referensperioden, inbegripet de som använts inom ramen för ett nödgodkännande.

Årligen

År

Tillämpligt

 


(1)  Detta avser överföringsfrekvensen för relaterade landviktningsvärden.


Top