EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0291

Kommissionens förordning (EU) nr 291/2011 av den 24 mars 2011 om viktiga användningsområden för andra kontrollerade ämnen än klorfluorkolväten för laboratorie- och analysändamål i unionen enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1005/2009 om ämnen som bryter ned ozonskiktet

EUT L 79, 25.3.2011, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/291/oj

25.3.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 79/4


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 291/2011

av den 24 mars 2011

om viktiga användningsområden för andra kontrollerade ämnen än klorfluorkolväten för laboratorie- och analysändamål i unionen enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1005/2009 om ämnen som bryter ned ozonskiktet


EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1005/2009 av den 16 september 2009 om ämnen som bryter ned ozonskiktet (1), särskilt artikel 10.2, och

av följande skäl:

(1)

Unionen har redan avvecklat produktion och förbrukning av kontrollerade ämnen för de flesta användningsområden. Kommissionen ska fastställa användningen av andra kontrollerade ämnen än klorfluorkolväten för viktiga laboratorie- och analysändamål.

(2)

Genom beslut XXI/6, fattat av parterna till Montrealprotokollet, konsolideras befintliga beslut och förlängs det allmänna undantaget för laboratorie- och analysändamål från att gälla till och med den 31 december 2010 till att gälla till och med den 31 december 2014 för alla kontrollerade ämnen förutom klorfluorkolväten; därmed godkänns sådan produktion och förbrukning som krävs för användningen av kontrollerade ämnen för viktiga laboratorie- och analysändamål, på de villkor som fastställs genom Montrealprotokollet.

(3)

I beslut VI/25, fattat av parterna till Montrealprotokollet, anges att ett användningsområde bara kan betraktas som viktigt om det inte finns några tillgängliga tekniskt och ekonomiskt genomförbara alternativ eller ersättningsmetoder som är godtagbara från miljö- och hälsosynpunkt. I sin delrapport från 2010 har den tekniska och ekonomiska utvärderingspanelen (Technical and Economical Assessment Panel – TEAP) angett ett betydande antal förfaranden där det nu finns alternativ till att använda kontrollerade ämnen. På grundval av den informationen och beslut XXI/6 bör en förteckning upprättas över de användningsområden där det finns tekniskt och ekonomiskt genomförbara alternativ som är godtagbara från miljö- och hälsosynpunkt.

(4)

En positiv förteckning bör också upprättas över tillåtna viktiga användningsområden för metylbromid, i enlighet med parternas överenskommelse i beslut XVIII/15, samt över de användningsområden där TEAP har konstaterat att det inte finns några alternativ.

(5)

Det bör dessutom förtydligas att användningen av kontrollerade ämnen på grundskole- och gymnasienivå inte kan betraktas som viktig och bör begränsas till högre utbildning eller yrkesutbildning. Vidare bör användningen av kontrollerade ämnen i set för kemiska experiment som är tillgängliga för allmänheten inte betraktas som viktig.

(6)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats i enlighet med artikel 25.1 i förordning (EG) nr 1005/2009.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Produktion, import och användning av andra kontrollerade ämnen än klorfluorkolväten får tillåtas för alla viktiga laboratorie- och analysändamål som anges i bilagan till denna förordning.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 24 mars 2011.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 286, 31.10.2009, s. 1.


BILAGA

Viktiga användningsområden för andra kontrollerade ämnen än klorfluorkolväten för laboratorie- och analysändamål

1.

Följande användningsområden för andra kontrollerade ämnen än klorfluorkolväten för laboratorie- och analysändamål betraktas som viktiga:

a)

Användning av kontrollerade ämnen som referens eller standard för att

kalibrera utrustning där kontrollerade ämnen används,

övervaka utsläppsnivåerna för kontrollerade ämnen,

fastställa resthalterna av kontrollerade ämnen i varor och växter.

b)

Användning av kontrollerade ämnen i toxikologiska laboratoriestudier.

c)

Laboratorieanvändning där det kontrollerade ämnet omvandlas i en kemisk reaktion t.ex. med kontrollerade ämnen som används som råmaterial.

d)

Användning av metylbromid på laboratorier i syfte att jämföra effektiviteten hos detta ämne med de alternativ som finns.

e)

Användning av koltetraklorid som (ett) lösningsmedel vid bromeringar med N-bromsuccinimid.

f)

Användning av koltetraklorid som kedjeöverföringsreagens vid friradikalpolymerisation.

g)

Andra laboratorie- och analysändamål där tekniskt och ekonomiskt genomförbara alternativ inte finns.

2.

Följande användningsområden för alla andra kontrollerade ämnen än klorfluorkolväten för laboratorie- och analysändamål betraktas inte som viktiga:

a)

Kyl- och luftkonditioneringsutrustning som används i laboratorier, inbegripet laboratorieutrustning med kylning, som ultracentrifuger.

b)

Rengöring, omarbetning, reparation eller ombyggnad av elektroniska komponenter eller elektronisk apparatur.

c)

Bevarande av publikationer och arkiv.

d)

Sterilisering av material i ett laboratorium.

e)

All användning på grundskole- eller gymnasienivå.

f)

I set för kemiska experiment som är tillgängliga för allmänheten och som inte är avsedda att användas inom högre utbildning.

g)

Rengöring eller torkning, inbegripet borttagning av fett från glasartiklar och annan utrustning.

h)

Bestämning av kolväten, oljor och fetter i vatten, mark, luft eller avfall.

i)

Provning av tjära i gatubeläggningsmaterial.

j)

Kriminalteknisk fingeravtryckstagning.

k)

Bestämning av organiskt material i kol.

l)

Lösningsmedel vid bestämning av cyanokobalamin (vitamin B12) och bromindex.

m)

Metoder som bygger på den selektiva lösligheten i det kontrollerade ämnet, inbegripet bestämning av cascarosider, sköldkörtelextrakt och bildandet av pikrater.

n)

Förkoncentration av analyter vid kromatografiska metoder (t.ex. högtrycksvätskekromatografi (HPLC), gaskromatografi (GC), adsorptionskromatografi), atomabsorptionsspektroskopi (AAS), induktivt kopplad plasmaspektroskopi (ICP), röntgenfluorescensanalys.

o)

Fastställande av jodtal i fetter och oljor.

p)

Andra laboratorie- och analysändamål där tekniskt och ekonomiskt genomförbara alternativ finns.


Top