Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0603

    Eurodac: ett europeiskt system för att jämföra asylsökandes fingeravtryck

    Eurodac: ett europeiskt system för att jämföra asylsökandes fingeravtryck

     

    SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

    Förordning (EU) nr 603/2013 om Eurodac – EU:s databas för jämförelse av asylsökandes fingeravtryck

    VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

    • Genom förordningen utökas Eurodac, som är en biometrisk databas för Europeiska unionen (EU) som innehåller fingeravtryck från asylsökande och medborgare i länder utanför EU/Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), för jämförelse mellan medlemsstaterna.
    • Syftet är att
      • göra det lättare för medlemsstaterna att bestämma vem som är ansvarig för att pröva en asylansökan, genom att jämföra fingeravtryck från asylsökande och medborgare i länder utanför EU/EES mot en central databas, och
      • göra det möjligt för brottsbekämpande myndigheter att, enligt stränga villkor, söka i Eurodac för att utreda, upptäcka och förhindra terroristbrott eller andra grova brott.

    VIKTIGA PUNKTER

    • Varje medlemsstat måste ta fingeravtryck från alla asylsökande och personer som grips när de otillåtet försöker korsa en gräns (t.ex. medborgare i länder utanför EU/EES eller statslösa personer som kommer in utan giltiga handlingar), om de är över 14 år, och inom 72 timmar överföra uppgifterna till Eurodac.
    • När en asylsökande eller medborgare i ett land utanför EU/EES har befunnits vistas olagligt i en medlemsstat kan medlemsstaten söka i Eurodac för att avgöra om personen tidigare har sökt asyl i en medlemsstat eller tidigare har gripits vid försök att olagligen komma in i EU.
    • Fingeravtrycksuppgifterna ska raderas så fort de asylsökande, medborgarna i länder utanför EU/EES eller de statslösa personerna erhåller medborgarskap i en medlemsstat.
    • Denna förordning stöder tillämpningen av Dublin III-förordningen (förordning (EU) nr 604/2013), där det fastställs regler för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en asylansökan.
    • Enligt den ursprungliga Eurodaclagstiftningen (förordning (EG) nr 2725/2000) hade brottsbekämpande myndigheter inte möjlighet att begära jämförelse av uppgifter. Enligt denna förordning har emellertid polisstyrkor och Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning tillåtelse att jämföra fingeravtryck som är kopplade till brottsutredningar med de fingeravtryck som finns i Eurodac. På grund av den grundläggande rätten till personlig integritet har dock de brottsbekämpande myndigheterna endast tillåtelse att använda Eurodac till jämförelser
      • om det finns rimliga skäl att anta att detta avsevärt skulle hjälpa dem att förhindra, upptäcka eller utreda ett terroristbrott eller andra grova brott, och
      • endast som en sista utväg först efter att åtskilliga andra kontroller har utförts.
    • Eurodacuppgifter får inte delas med länder utanför EU (utom Island och Norge).
    • Vissa asylsökande och medborgare i länder utanför EU/EES eller statslösa personer har vägrat att samarbeta vid medlemsstaternas försök att ta deras fingeravtryck till Eurodac-databasen. Detta har gjort att Europeiska kommissionen fått utfärda ett dokument om möjlig bästa praxis när det gäller att ta fingeravtryck.
    • Protokollet mellan EU, Island och Norge, samt protokollet med Liechtenstein och Schweiz, som båda undertecknades 2020, utvidgar tillämpningen av förordning (EU) nr 603/2013 om kriterier och mekanismer för att fastställa vilken stat som ska ansvara för handläggningen av en asylansökan som görs i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz vad gäller åtkomst till Eurodac för brottsbekämpande ändamål.

    VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

    Den har gällt sedan den 20 juli 2015.

    Protokollet med Liechtenstein och Schweiz trädde i kraft den 1 maj 2022. Protokollet med Island och Norge trädde i kraft den 1 september 2022.

    BAKGRUND

    Eurodac skapades från början år 2000 (förordning (EG) nr 2725/2000) och har varit i funktion sedan 2003. Kommissionen anser den vara ett mycket framgångsrikt informationstekniskt verktyg.

    Mer information finns här:

    • Eurodac (Europeiska unionens byrå för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa).

    HUVUDDOKUMENT

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 603/2013 av den 26 juni 2013 om inrättande av ”Eurodac” för jämförelse av fingeravtryck för en effektiv tillämpning av förordning (EU) nr 604/2013 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat och för när medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter begär jämförelser med Eurodacuppgifter för brottsbekämpande ändamål, samt om ändring av förordning (EU) nr 1077/2011 om inrättande av en Europeisk byrå för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa (omarbetning) (EUT L 180, 29.6.2013, s. 1).

    ANKNYTANDE DOKUMENT

    Information om ikraftträdandet av protokollet mellan Europeiska unionen, Schweiziska edsförbundet och Furstendömet Liechtenstein till avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Schweiziska edsförbundet om kriterier och mekanismer för att fastställa vilken stat som ska ansvara för handläggningen av en asylansökan som görs i en medlemsstat eller i Schweiz vad gäller åtkomst till Eurodac för brottsbekämpande ändamål (EUT L 240, 16.9.2022, s. 1).

    Information om ikraftträdandet av protokollet mellan Europeiska unionen, Island och Konungariket Norge till avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Island och konungariket Norge om kriterier och mekanismer för att fastställa vilken stat som skall ansvara för handläggningen av en asylansökan som görs i en medlemsstat eller i Island eller Norge vad gäller åtkomst till Eurodac för brottsbekämpande ändamål (EUT L 240, 16.9.2022, s. 2).

    Protokoll mellan Europeiska unionen, Island och Konungariket Norge till avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Island och konungariket Norge om kriterier och mekanismer för att fastställa vilken stat som skall ansvara för handläggningen av en asylansökan som görs i en medlemsstat eller i Island eller Norge vad gäller åtkomst till Eurodac för brottsbekämpande ändamål (EUT L 64, 3.3.2020, s. 3).

    Protokoll mellan Europeiska unionen Schweiziska edsförbundet och Furstendömet Liechtenstein till avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Schweiziska edsförbundet om kriterier och mekanismer för att fastställa vilken stat som ska ansvara för handläggningen av en asylansökan som görs i en medlemsstat eller i Schweiz vad gäller åtkomst till Eurodac för brottsbekämpande ändamål (EUT L 32, 4.2.2020, s. 3).

    Arbetsdokument från kommissionens avdelningar om genomförandet av Eurodacförordningen sett till skyldigheten att ta fingeravtryck (SWD(2015) 150 final, 27.5.2015).

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 604/2013 av den 26 juni 2013 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat (omarbetning) (EUT L 180, 29.6.2013, s. 31).

    Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 604/2013 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

    Senast ändrat 28.09.2022

    Upp