EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R1868

Regulamentul delegat (UE) 2019/1868 al Comisiei din 28 august 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1031/2010 în scopul alinierii licitațiilor de certificate de emisii la normele EU ETS pentru perioada 2021-2030 și la clasificarea certificatelor de emisii ca instrumente financiare în temeiul Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2019/6182

JO L 289, 8.11.2019, p. 9–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/12/2023; abrogare implicită prin 32023R2830

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/1868/oj

8.11.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 289/9


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/1868 AL COMISIEI

din 28 august 2019

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1031/2010 în scopul alinierii licitațiilor de certificate de emisii la normele EU ETS pentru perioada 2021-2030 și la clasificarea certificatelor de emisii ca instrumente financiare în temeiul Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (1), în special articolul 3d alineatul (3), articolul 10 alineatul (4) și articolul 10a alineatul (8),

întrucât:

(1)

Începând cu anul 2012, certificatele de emisii sunt licitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei (2). Licitarea certificatelor se desfășoară pe o platformă comună de licitație pentru 25 de state membre și 3 state AELS din SEE, precum și pe un număr mic de platforme separate.

(2)

Directiva 2003/87/CE a fost modificată prin Directiva (UE) 2018/410 a Parlamentului European și a Consiliului (3) în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu prin sistemul de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii („EU ETS”) începând cu anul 2021. Licitarea certificatelor a rămas regula generală pentru alocarea acestora, iar proporția de certificate care urmează să fie scoase la licitație ar trebui să fie de 57 % din cantitatea totală de certificate.

(3)

Este adecvat să se încorporeze în Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 noile elemente introduse de Directiva (UE) 2018/410 legate de stabilirea volumului de certificate scoase anual la licitație. În special, este necesar să se țină seama de posibilitatea de a reduce volumul de certificate scoase la licitație cu până la 3 % din cantitatea totală de certificate, pentru a crește cuantumul disponibil pentru alocarea cu titlu gratuit (rezervă pentru alocarea cu titlu gratuit). În plus, Directiva 2003/87/CE revizuită permite modificarea volumelor de certificate scoase anual la licitație ca urmare: a anulării voluntare a certificatelor de către statele membre în cazul închiderii unei capacități de producție de energie electrică; a reintroducerii în EU ETS a instalațiilor care emit mai puțin de 2 500 de tone de dioxid de carbon și a flexibilității stabilite între sectoarele ETS și sectoarele non-ETS în vederea facilitării atingerii obiectivelor naționale de reducere de către statele membre în sectoarele care nu fac obiectul ETS, astfel cum se prevede la articolul 6 din Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

(4)

Directiva 2003/87/CE instituie Fondul pentru modernizare, cu scopul de a îmbunătăți eficiența energetică și a moderniza sistemele energetice ale anumitor state membre, precum și Fondul pentru inovare, cu scopul de a sprijini investițiile în tehnologii inovatoare. Cele două fonduri sunt finanțate prin licitarea certificatelor pe platforma comună de licitație de către Banca Europeană de Investiții („BEI”). În acest scop, BEI ar trebui să devină adjudecătorul pentru cele două fonduri, fără a deveni parte la procedura de achiziție publică comună pentru platforma comună de licitație. Volumele relevante de certificate ar trebui scoase la licitație în cadrul acelorași licitații precum volumele scoase la licitație de statele membre și statele AELS din SEE care participă la platforma comună de licitație.

(5)

În vederea instituirii Fondului pentru modernizare, Directiva 2003/87/CE prevede ca un procent de 2 % din cantitatea totală de certificate să fie scos la licitație și, în plus, ca statele membre eligibile să poată adăuga certificate la acest fond, în temeiul articolului 10 alineatul (2) litera (b) și al articolului 10c din Directiva 2003/87/CE. BEI are obligația de a se asigura că certificatele respective sunt scoase la licitație în conformitate cu principiile și modalitățile procesului de licitație, în care distribuția egală a volumelor de certificate scoase la licitație reprezintă un element-cheie.

(6)

Pentru a asigura disponibilitatea fondurilor pentru inovare în tehnologii cu emisii scăzute de carbon și funcționarea adecvată a pieței carbonului, volumele Fondului pentru inovare ar trebui, în principiu, să fie scoase la licitație în volume anuale egale. Totuși, Comisia ar trebui să revizuiască o dată la doi ani distribuția certificatelor care urmează să fie scoase la licitație pentru Fondul pentru inovare, ținând seama de rezultatele fiecărei cereri de propuneri. Prima revizuire ar trebui să aibă loc cel târziu la 30 iunie 2022.

(7)

Pentru a permite anularea, de către statele membre, a unor certificate din volumele lor de certificate scoase la licitație în cazul închiderii unei capacități de producție de energie electrică de pe teritoriile lor, ar trebui stabilită o procedură de notificare. Statul membru vizat ar trebui să notifice Comisiei intenția sa de a anula certificate folosind un formular-tip în care să ofere dovezi și informații privind instalația închisă, volumul avut în vedere și calendarul anulării. Pentru a menține funcționarea rezervei pentru stabilitatea pieței instituite prin Decizia (UE) 2015/1814 a Parlamentului European și a Consiliului (5), volumul de certificate anulate ar trebui dedus din volumele de certificate ale statului membru scoase la licitație numai după efectuarea ajustărilor rezervei pentru stabilitatea pieței pentru anul respectiv. Pentru a asigura transparența, Comisia ar trebui să publice informațiile furnizate de statele membre în conformitate cu formularul, cu excepția cazului în care aceste informații sunt protejate din motive de confidențialitate.

(8)

Pentru a consolida integritatea pieței carbonului, începând cu anul 2018, certificatele sunt clasificate ca instrumente financiare în Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6). Anterior, Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului (7) recunoștea drept instrumente financiare numai instrumentele derivate pe certificate de emisii. Noua clasificare include comercializarea la vedere pe piața secundară a certificatelor de emisii în domeniul de aplicare, printre altele, al Directivei 2014/65/UE, al Regulamentului (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (8) și al Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (9). Totuși, procesul de licitare a certificatelor (piața primară) este inclus numai în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 596/2014.

(9)

Pentru a alinia licitarea certificatelor la noul regim de reglementare a piețelor financiare, sistemul stabilit pentru monitorizarea licitațiilor și raportarea cu privire la acestea ar trebui revizuit. Întrucât domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 596/2014 a fost extins și se aplică și licitării certificatelor, funcțiile de monitorizare și prevenire a abuzului de piață cu privire la licitații constituie o responsabilitate a autorităților naționale competente. Autoritățile naționale competente au obligația, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 596/2014, de a detecta și a investiga în mod activ cazurile de abuz de piață. Funcțiile necesare de monitorizare a licitațiilor ar trebui îndeplinite de platformele de licitație, de Comisie, de statele membre și de autoritățile naționale competente, iar dispozițiile de stabilire a unei obligații de desemnare a unei autorități de monitorizare a licitațiilor ar trebui eliminate. În plus, întrucât Regulamentul (UE) nr. 596/2014 se aplică direct licitațiilor, dispozițiile specifice privind abuzul de piață din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 au devenit redundante și ar trebui eliminate.

(10)

Pentru a furniza datele de raportare necesare autorităților naționale competente responsabile cu supravegherea abuzului de piață într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor și proporțional, Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 ar trebui să reflecte obligațiile necesare de raportare a tranzacțiilor stabilite în Regulamentul (UE) nr. 600/2014 și să asigure aplicabilitatea acestora în cazul platformelor de licitație în ceea ce privește raportarea referitoare la tranzacțiile din cadrul licitațiilor. Acest demers este necesar întrucât Regulamentul (UE) nr. 596/2014, care se aplică acum licitațiilor, nu stabilește un mecanism de raportare a tranzacțiilor de sine stătător, ci se bazează pe colectarea de date prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 600/2014.

(11)

Este esențial să se asigure un proces de achiziții competitiv pentru platformele de licitație, iar criteriile relevante să fie stabilite în mod corespunzător. În ceea ce privește onorariile care trebuie plătite de ofertanții câștigători, ar trebui să fie posibilă creșterea nivelului maxim actual al onorariului într-un mod limitat, în cazul în care aceasta este prevăzută în procedura de achiziții publice, iar volumele de certificate scoase anual la licitație sunt reduse cu peste 200 de milioane de certificate ca urmare a utilizării rezervei pentru stabilitatea pieței.

(12)

Procedura de achiziții publice pentru platforma comună de licitație poate prevedea extinderea criteriilor de selecție și la piețele reglementate de produse energetice care nu au instituit încă o piață secundară de certificate de emisii. În cazul în care o astfel de piață reglementată este selectată pentru a deveni o platformă de licitație, ar trebui să se solicite instituirea acesteia cu cel puțin 60 de zile de tranzacționare înainte de desfășurarea primei licitații. Acest lucru este necesar pentru a stabili prețul pe piața secundară la momentul licitațiilor („prețul de rezervă”) pentru cazurile de anulare a licitațiilor, precum și onorariile ofertantului, care sunt legate de onorariul comparabil plătit pe piața secundară. În plus, Comisia și statele membre participante ar trebui să poată prelungi durata maximă actuală a contractelor de la cinci ani la șapte ani, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (10) („Regulamentul financiar”) în situații care ar fi dificil de prevăzut de către o autoritate contractantă diligentă. Pentru verificarea condițiilor de pe piață și pregătirea noilor achiziții publice pe durata contractului, Comisia ar trebui să poată efectua o consultare preliminară a pieței în conformitate cu Regulamentul financiar.

(13)

Pentru a simplifica procesul de licitație, stabilirea volumelor de certificate scoase anual la licitație ar trebui să devină mai flexibilă în cazul în care sunt necesare modificări de până la 50 000 de certificate. Orice modificare inferioară pragului respectiv nu ar trebui să conducă la modificarea volumului de certificate scoase la licitație în anul următor, cu excepția cazului în care un stat membru solicită acest lucru în mod explicit. În plus, procedura de stabilire și publicare a calendarelor de licitație ar trebui simplificată pentru a elimina obligația Comisiei de a furniza un aviz cu privire la acestea. Totuși, calendarul de licitație ar trebui publicat după ce Comisia ia o decizie internă privind tabelul de licitație corespunzător calendarului de licitație în actele delegate adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE.

(14)

Pentru a simplifica redesemnarea platformelor de licitații separate, modificarea anexei III la Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 ar trebui să fie necesară numai pentru includerea pe listă a unor noi entități ca platforme separate sau pentru o reincludere pe listă în condiții modificate. Astfel, în cazul în care aceeași platformă de licitații separată este desemnată de statul său membru în aceleași condiții, includerea acesteia pe listă ar trebui prelungită în aceleași condiții ca includerea inițială, fără modificarea anexei III la Regulamentul (UE) nr. 1031/2010. Acest lucru ar trebui să facă obiectul unei confirmări din partea statului membru și a Comisiei potrivit căreia cerințele prevăzute de prezentul regulament și obiectivele prevăzute la articolul 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE sunt îndeplinite.

(15)

Pentru a evita acumularea de volume de certificate anulate în cazul anulării mai multor licitații, ar trebui ca volumele de certificate anulate să poată fi distribuite în mod egal în cadrul următoarelor licitații care nu includ volume de certificate anulate din licitații anulate anterior.

(16)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 se modifică după cum urmează:

1.

Titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii”.

2.

Articolul 3 se modifică după cum urmează:

(a)

punctele 1 și 2 se elimină;

(b)

punctele 3 și 4 se înlocuiesc cu următorul text:

„3.

«contracte spot cu scadența la două zile» înseamnă certificate de emisii scoase la licitație cu livrarea la o dată convenită, dar nu mai târziu de cea de a doua zi de tranzacționare de la data licitației;

4.

„contracte futures cu scadența la cinci zile” înseamnă certificate de emisii scoase la licitație cu livrarea la o dată convenită, în termen de maximum cinci zile de tranzacționare de la data licitației;”;

(c)

punctele 8, 9 și 10 se înlocuiesc cu următorul text:

„8.

«firmă de investiții» are același înțeles ca la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului (*);

9.

„instituție de credit” are același înțeles ca la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (*);

10.

„instrument financiar” are același înțeles ca la articolul 4 alineatul (1) punctul 15 din Directiva 2014/65/UE;

(*)  Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349)."

(*)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).”;"

(d)

punctele 12, 13 și 14 se înlocuiesc cu următorul text:

„12.

«întreprindere-mamă» are același înțeles ca la articolul 2 punctul 9 din Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului (*);

13.

„filială” are același înțeles ca la articolul 2 punctul 10 din Directiva 2013/34/UE;

14.

„întreprindere afiliată” are același înțeles ca la articolul 2 punctul 12 din Directiva 2013/34/UE;

(*)  Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).”;"

(e)

punctele 17-19 se înlocuiesc cu următorul text:

„17.

«spălare de bani» are același înțeles ca la articolul 1 alineatul (3) din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului (*), având în vedere articolul 1 alineatele (4) și (6) din aceeași directivă;

18.

„finanțarea terorismului” are același înțeles ca la articolul 1 alineatul (5) din Directiva (UE) 2015/849, având în vedere articolul 1 alineatul (6) din aceeași directivă;

19.

„activitate infracțională” are același înțeles ca la articolul 3 punctul 4 din Directiva (UE) 2015/849;

(*)  Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei (JO L 141, 5.6.2015, p. 73).”;"

(f)

punctul 21 se înlocuiește cu următorul text:

„21.

«cont de depozit desemnat» înseamnă unul sau mai multe tipuri de cont de depozit prevăzute în actele delegate adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE în scopul participării la procesul de licitație sau al desfășurării acestuia, inclusiv depozitarea certificatelor de emisii prin angajament scris, până la livrarea acestora în temeiul prezentului regulament;”;

(g)

punctele 23 și 24 se înlocuiesc cu următorul text:

„23.

«măsuri de precauție privind clientela» are același înțeles ca măsurile de precauție privind clientela menționate la articolul 13 din Directiva (UE) 2015/849 și măsurile de precauție sporită privind clientela menționate la articolele 18, 18a și 20, având în vedere articolele 22 și 23 din aceeași directivă;

24.

„beneficiar real” are același înțeles ca la articolul 3 punctul 6 din Directiva (UE) 2015/849;”;

(h)

punctele 26, 27 și 28 se înlocuiesc cu următorul text:

„26.

«persoane expuse politic» are același înțeles ca la articolul 3 punctul 9 din Directiva (UE) 2015/849;

27.

«abuz de piață» are același înțeles ca la articolul 1 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (*);

28.

«utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate» are același înțeles ca la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 și ca în interdicțiile de la articolul 14 literele (a) și (b) din același regulament;

(*)  Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).”;"

(i)

se introduce următorul punct 28a:

„28a.

«divulgarea neautorizată a informațiilor privilegiate» are același înțeles ca la articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 și ca în interdicțiile de la articolul 14 litera (c) din același regulament;

(j)

punctele 29 și 30 se înlocuiesc cu următorul text:

„29.

«informații privilegiate» are același înțeles ca la articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014;

30.

„manipularea pieței” are același înțeles ca la articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 și ca în interdicțiile de la articolul 15 din același regulament;”;

(k)

punctul 39 se înlocuiește cu următorul text:

„39.

«piață reglementată» are același înțeles ca la articolul 4 alineatul (1) punctul 21 din Directiva 2014/65/UE;”;

(l)

punctul 41 se elimină;

(m)

punctul 42 se înlocuiește cu următorul text:

„42.

«operator de piață» are același înțeles ca la articolul 4 alineatul (1) punctul 18 din Directiva 2014/65/UE;”;

(n)

la punctul 43, literele (b)-(f) se înlocuiesc cu următorul text:

„(b)

același lucru ca la articolul 4 alineatul (1) punctul 55 litera (a) din Directiva 2014/65/UE, ținând seama de cerințele articolului 5 alineatul (4) din directiva respectivă în scopul articolului 18 alineatul (2) din prezentul regulament;

(c)

același lucru ca la articolul 4 alineatul (1) punctul 55 litera (a) din Directiva 2014/65/UE, ținând seama de cerințele articolului 5 alineatul (4) din directiva respectivă, în scopul articolului 19 alineatul (2) din prezentul regulament, în cazul persoanelor menționate la articolul 18 alineatul (1) litera (b) din prezentul regulament;

(d)

același lucru ca la articolul 4 alineatul (1) punctul 43 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, în scopul articolului 19 alineatul (2) din prezentul regulament, în cazul persoanelor menționate la articolul 18 alineatul (1) litera (c) din prezentul regulament;

(e)

același lucru ca la articolul 4 alineatul (1) punctul 55 litera (a) din Directiva 2014/65/UE, în scopul articolului 19 alineatul (2) din prezentul regulament, în cazul grupărilor comerciale menționate la articolul 18 alineatul (1) litera (d) din prezentul regulament;

(f)

același lucru ca la articolul 4 alineatul (1) punctul 55 litera (b) din Directiva 2014/65/UE, în scopul articolului 35 alineatele (4), (5) și (6) din prezentul regulament;”;

(o)

punctul 44 se înlocuiește cu următorul text:

„44.   strategie de ieșire înseamnă unul sau mai multe documente stabilite în conformitate cu contractele de desemnare a platformei de licitație vizate, în care se prevăd măsuri detaliate al căror scop este de a asigura:«»

(a)

transferul tuturor imobilizărilor corporale și necorporale necesare pentru desfășurarea neîntreruptă a licitațiilor și pentru derularea în condiții bune a procesului de licitație de către platforma de licitație succesoare;

(b)

furnizarea tuturor informațiilor referitoare la procesul de licitație, care sunt necesare pentru procedura de achiziție în vederea desemnării platformei de licitație succesoare;

(c)

furnizarea de asistență tehnică care să permită autorităților contractante ori platformei de licitație succesoare sau oricărei combinații între acestea să înțeleagă, să acceseze sau să utilizeze informațiile relevante furnizate în temeiul literelor (a) și (b).”

3.

Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1), al treilea paragraf se elimină;

(b)

la alineatul (2), litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

volumul ofertei ca număr al certificatelor de emisii în multipli întregi de loturi de 500 de certificate de emisii;”;

(c)

alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)   Primirea, transmiterea și depunerea unei oferte de către o firmă de investiții sau instituție de credit pe orice platformă de licitație se consideră ca reprezentând un serviciu de investiții în sensul articolului 4 alineatul (1) punctul 2 din Directiva 2014/65/UE.”

4.

La articolul 7, alineatele (7) și (8) se înlocuiesc cu următorul text:

„(7)   Înainte de începerea unei licitații, platforma de licitație stabilește metodologia de aplicare a alineatului (6), după consultarea autorității contractante relevante în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (5) și după notificarea autorităților naționale competente menționate la articolul 56.

Între două ferestre de licitație de pe aceeași platformă de licitație, platforma de licitație respectivă poate modifica metodologia. Aceasta notifică fără întârziere autoritatea contractantă relevantă în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (5) și autoritățile naționale competente menționate la articolul 56.

Platforma de licitație în cauză ține cont în cea mai mare măsură de avizul autorității contractante relevante, dacă acesta este emis.

(8)   Dacă o licitație de certificate de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE se anulează, volumul său se distribuie în mod egal între următoarele patru licitații planificate pe aceeași platformă de licitație. Dacă volumul statului membru în cadrul licitațiilor anulate nu poate fi distribuit în mod egal în conformitate cu prima teză, statul membru respectiv scoate la licitație respectivele certificate de emisii într-un număr mai mic de patru licitații, în volumele prevăzute la articolul 6 alineatul (1) din prezentul regulament.

Dacă o licitație de certificate de emisii care fac obiectul capitolului II din Directiva 2003/87/CE se anulează, volumul său se distribuie în mod egal între următoarele două licitații planificate pe aceeași platformă de licitație. Dacă volumul statului membru în cadrul licitațiilor anulate nu poate fi distribuit în mod egal în conformitate cu teza anterioară, statul membru respectiv scoate la licitație respectivele certificate de emisii în prima licitație următoare, în volumele prevăzute la articolul 6 alineatul (1) din prezentul regulament.

Dacă se anulează o licitație care include deja volume dintr-o licitație anulată anterior, volumul său este repartizat în conformitate cu primul și al doilea paragraf, începând cu prima licitație care nu face obiectul altor ajustări generate de anulări precedente.”

5.

La articolul 8, alineatele (3)-(6) se înlocuiesc cu următorul text:

„(3)   În circumstanțe excepționale și după consultarea Comisiei, o platformă de licitație poate modifica orarul oricărei ferestre de licitație, notificând acest lucru tuturor persoanelor care ar putea fi afectate. Platforma de licitație în cauză ține cont în cea mai mare măsură de avizul Comisiei, dacă acesta este emis.

(4)   Începând de la a șasea licitație sau mai devreme, platforma de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament desfășoară licitații cu certificate care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE cel puțin săptămânal și licitații cu certificate care fac obiectul capitolului II din Directiva 2003/87/CE cel puțin o dată la două luni.

Nicio altă platformă de licitație nu desfășoară licitații într-o perioadă de maximum două zile pe săptămână în care o platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) desfășoară o licitație. În cazul în care platforma de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) desfășoară licitații în mai mult de două zile pe săptămână, aceasta stabilește și publică cele două zile în care nu pot avea loc alte licitații. Ea trebuie să facă acest lucru fie înainte, fie atunci când efectuează stabilirea și publicarea menționate la articolul 11.

(5)   Volumul de certificate de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie licitat pe platforma de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament se distribuie în mod egal între licitațiile desfășurate într-un an dat, cu singura excepție că volumul licitat în luna august a fiecărui an reprezintă jumătate din volumul licitat în celelalte luni ale anului.

Volumul de certificate de emisii care fac obiectul capitolului II din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie licitat pe platforma de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament se distribuie, în principiu, în mod egal între licitațiile desfășurate într-un an dat, cu singura excepție că volumul licitat în luna august a fiecărui an reprezintă jumătate din volumul licitat în celelalte luni ale anului.

În cazul în care volumul certificatelor de emisii scoase anual la licitație ale unui stat membru nu poate fi distribuit în mod egal în cadrul licitațiilor desfășurate într-un an dat, în loturi de 500 de certificate de emisii în conformitate cu articolul 6 alineatul (1), platforma de licitație relevantă distribuie volumul respectiv în cadrul a mai puține date de licitație, asigurându-se că volumul este scos la licitație cel puțin trimestrial.

(6)   Dispoziții suplimentare privind calendarul și frecvența licitațiilor desfășurate de alte platforme de licitație decât platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) sunt prevăzute la articolul 32.”

6.

Articolul 9 se modifică după cum urmează:

(a)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Fără a aduce atingere aplicării regulilor menționate la articolul 58, dacă este oportun, o platformă de licitație poate anula o licitație în cazul în care desfășurarea corespunzătoare a licitației respective este perturbată sau riscă să fie perturbată. Volumul certificatelor de emisii din licitațiile anulate se distribuie în conformitate cu articolul 7 alineatul (8).”;

(b)

al doilea și al treilea paragraf se elimină.

7.

La articolul 10, alineatele (1)-(4) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)   Volumul certificatelor de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie scoase la licitație în orice an calendaristic începând din 2019 este egal cu cantitatea de certificate de emisii stabilită în conformitate cu articolul 10 alineatele (1) și (1a) din directiva respectivă.

(2)   Volumul certificatelor de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie scoase la licitație în orice an calendaristic de către fiecare stat membru se bazează pe volumul de certificate de emisii stabilit în conformitate cu alineatul (1) al prezentului articol și pe partea de certificate de emisii a statului membru respectiv stabilită în conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din directiva menționată.

(3)   La stabilirea volumului certificatelor de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie scoase la licitație în fiecare an calendaristic de către fiecare stat membru în temeiul alineatelor (1) și (2) ale prezentului articol se ține seama de articolul 10a alineatul (5a) din Directiva 2003/87/CE, de modificările care urmează a fi efectuate în temeiul articolului 1 alineatele (5) și (8) din Decizia (UE) 2015/1814 a Parlamentului European și a Consiliului (*), precum și de modificările efectuate în temeiul articolului 10c, al articolului 12 alineatul (4) și al articolelor 24, 27 și 27a din Directiva 2003/87/CE și în temeiul articolului 6 din Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului (*).

(4)   Fără a se aduce atingere Deciziei (UE) 2015/1814, orice modificare ulterioară a volumului certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație într-un an calendaristic dat se reflectă în volumul certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație în anul calendaristic ulterior.

În circumstanțe excepționale, în special în cazul în care valoarea anuală cumulată a acestor modificări nu depășește 50 000 de certificate de emisii pentru un stat membru dat, aceste modificări pot fi reflectate în volumul certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație în anii calendaristici următori, cu excepția cazului în care un stat membru solicită Comisiei, până la 30 aprilie 2020, ca acest prag să nu i se aplice pentru perioada care începe în 2021.

Orice volum de certificate de emisii care nu pot fi scoase la licitație într-un an calendaristic dat din cauza rotunjirii prevăzute la articolul 6 alineatul (1) se reflectă în volumul de certificate de emisii care vor fi scoase la licitație în următorul an calendaristic.

(*)  Decizia (UE) 2015/1814 a Parlamentului European și a Consiliului din 6 octombrie 2015 privind înființarea și funcționarea unei rezerve pentru stabilitatea pieței aferente schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și de modificare a Directivei 2003/87/CE (JO L 264, 9.10.2015, p. 1)."

(*)  Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 (JO L 156, 19.6.2018, p. 26).”"

8.

Articolul 11 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 11

Calendarul licitațiilor individuale de certificate de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE, scoase la licitație de platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament

Platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament stabilesc calendarul de licitație, inclusiv ferestrele de licitație, volumele individuale, datele licitațiilor, precum și produsul licitat, datele plății și livrării certificatelor de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie scoase la licitație în cadrul unor licitații individuale în fiecare an calendaristic, după consultarea în prealabil a Comisiei. Platformele de licitație vizate publică calendarul de licitație până la data de 15 iulie a anului precedent sau imediat ce este posibil după această dată, cu condiția ca Comisia să îl fi însărcinat pe administratorul central al Registrului de tranzacții al Uniunii Europene («EUTL») să introducă tabelul de licitație corespunzător calendarului de licitație în EUTL în conformitate cu actele delegate adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE.”

9.

Articolul 12 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1) primul paragraf, se adaugă următoarea teză:

„Articolul 10 alineatul (4) se aplică oricărei modificări ulterioare a volumului certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație.”;

(b)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Pentru fiecare an calendaristic dintr-o perioadă de comercializare dată, volumul certificatelor de emisii care fac obiectul capitolului II din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie scoase la licitație de către fiecare stat membru se stabilește pe baza volumului prevăzut la alineatul (1) al prezentului articol și a părții care îi revine statului membru respectiv, stabilită în conformitate cu articolul 3d alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE.”

10.

Articolul 13 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Calendarul licitațiilor individuale de certificate de emisii care fac obiectul capitolului II din Directiva 2003/87/CE, scoase la licitație de platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament”;

(b)

alineatul (1) se elimină;

(c)

la alineatul (2), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament stabilesc calendarele de licitație, inclusiv ferestrele de licitație, volumele individuale, datele licitației, precum și produsul licitat, datele plății și livrării certificatelor de emisii care fac obiectul capitolului II din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie scoase la licitație în cadrul unor licitații individuale pentru fiecare an calendaristic, după consultarea în prealabil a Comisiei. Platformele de licitație vizate publică calendarul de licitație până la data de 30 septembrie a anului precedent sau imediat ce este posibil după această dată, cu condiția ca Comisia să îl fi însărcinat pe administratorul central al EUTL să introducă tabelul de licitație corespunzător calendarului de licitație în EUTL în conformitate cu actele delegate adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE. Fără a aduce atingere termenului-limită de publicare a calendarului de licitație pentru certificatele de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE, prevăzut la articolul 11 din prezentul regulament, platformele de licitație vizate pot stabili simultan calendarele de licitație pentru certificatele de emisii care fac obiectul capitolului II și pentru certificatele de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE.”;

(d)

alineatele (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:

„(3)   Platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament își bazează deciziile și publicările prevăzute la alineatul (2) al prezentului articol pe decizia Comisiei adoptată în temeiul articolului 3e alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE.

(4)   Dispozițiile privind calendarul licitațiilor individuale de certificate de emisii care fac obiectul capitolului II din Directiva 2003/87/CE desfășurate de alte platforme de licitație decât platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament se stabilesc și se publică în conformitate cu articolul 32 din prezentul regulament.

Articolul 32 se aplică, de asemenea, în cazul licitațiilor desfășurate în temeiul articolului 30 alineatul (7) al doilea paragraf de către o platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1).”

11.

Articolul 14 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(i)

litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

orice suspendare a unei alte platforme de licitație decât platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament, prevăzută în actele delegate adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE;”;

(ii)

litera (f) se înlocuiește cu următorul text:

„(f)

rămânerea unor certificate de emisii în rezerva pentru instalațiile nou-intrate prevăzută la articolul 10a alineatul (7) din Directiva 2003/87/CE și nealocarea certificatelor de emisii în temeiul articolului 10c din aceeași directivă;”;

(iii)

litera (j) se înlocuiește cu următorul text:

„(j)

orice nesupunere la licitație a unor certificate de emisii în temeiul articolului 22 alineatul (5);”;

(iv)

litera (l) se înlocuiește cu următorul text:

„(l)

ajustările necesare în temeiul Deciziei (UE) 2015/1814 care se stabilesc și se publică până la data de 15 iulie a unui anumit an sau imediat ce este posibil după această dată;”;

(v)

se adaugă următoarea literă (m):

„(m)

anularea certificatelor de emisii în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE.”;

(b)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   În cazul în care prezentul regulament nu prevede modalitatea de implementare a unei modificări, platforma de licitație în cauză nu implementează modificarea respectivă până când nu consultă în prealabil Comisia. Se aplică articolul 11 și articolul 13 alineatul (2).”

12.

Articolul 15 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 15

Persoane care pot depune oferte direct în cadrul unei licitații

Doar o persoană care este eligibilă să solicite admiterea la licitație în temeiul articolului 18 și este admisă să liciteze în temeiul articolelor 19 și 20 poate depune oferte direct în cadrul unei licitații.”

13.

La articolul 16 alineatul (2), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În plus, o platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) poate asigura ofertanților opțiunea de a accesa licitațiile sale prin conexiuni dedicate la interfața electronică.”

14.

Articolul 18 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1), literele (b) și (c) se înlocuiesc cu următorul text:

„(b)

firmele de investiții autorizate în temeiul Directivei 2014/65/UE care licitează în nume propriu sau în numele clienților lor;

(c)

instituțiile de credit autorizate în temeiul Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (*) care licitează în nume propriu sau în numele clienților lor;

(*)  Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176 27.6.2013, p. 338).”;"

(b)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Fără a aduce atingere exceptării de la articolul 2 alineatul (1) litera (j) din Directiva 2014/65/UE, persoanele care fac obiectul acestei exceptări și sunt autorizate în temeiul articolului 59 din prezentul regulament sunt eligibile să solicite admiterea de a licita direct în cadrul licitațiilor, fie în nume propriu, fie în numele clienților principalei lor activități comerciale, cu condiția ca statul membru în care sunt stabilite să fi adoptat legislația care abilitează autoritatea națională competentă din statul membru respectiv să le autorizeze să liciteze în nume propriu sau în numele clienților principalei lor activități comerciale.”;

(c)

alineatul (3) se elimină;

(d)

alineatul (6) se elimină.

15.

Articolul 20 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   O solicitare de admitere la licitație, inclusiv toate documentele justificative, este pusă la dispoziție la cerere pentru a fi verificată de autoritățile naționale competente însărcinate cu aplicarea legii ale unui stat membru care desfășoară o investigație, prevăzute la articolul 62 alineatul (3) litera (e), și de orice organisme competente ale Uniunii implicate în investigații care se desfășoară la nivel transfrontalier.”;

(b)

alineatul (6) se elimină.

16.

La articolul 21 alineatul (2), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Într-un astfel de caz, platforma de licitație în cauză raportează către unitatea de informații financiare menționată la articolul 32 din Directiva (UE) 2015/849 («FIU») în conformitate cu articolul 55 alineatul (2) din prezentul regulament.”

17.

La articolul 22, alineatele (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:

„(3)   În cazul statelor membre care nu participă la acțiunile comune prevăzute la articolul 26 alineatul (1), adjudecătorul este desemnat de statul membru respectiv pentru a încheia și a implementa acordurile necesare cu platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1), inclusiv orice sistem de compensare sau de decontare conectat la acestea, care să îi permită să liciteze pe aceste platforme de licitație certificate de emisii în numele statului membru care l-a desemnat, pe baza unor termeni și condiții convenite de comun acord în temeiul articolului 30 alineatul (7) al doilea paragraf și al articolului 30 alineatul (8) primul paragraf.”;

(4)   Statele membre se abțin să comunice informații privilegiate persoanelor care lucrează pentru adjudecător, cu excepția cazului în care persoana care lucrează sau acționează în numele statului membru comunică astfel de informații atunci când acestea trebuie cunoscute, în cadrul normal al exercitării funcției, profesiei sau responsabilităților sale, iar statul membru respectiv are convingerea că adjudecătorul a instituit măsuri adecvate pentru a împiedica utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate sau divulgarea neautorizată a informațiilor privilegiate de către orice persoană care lucrează pentru un adjudecător, în plus față de măsurile prevăzute la articolul 18 alineatul (8) și articolul 19 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 596/2014.”

18.

Titlul capitolului VI se elimină.

19.

Articolele 24 și 25 se înlocuiesc cu următorul text:

Articolul 24

Scoaterea la licitație a certificatelor de emisii pentru Fondul pentru inovare și Fondul pentru modernizare

(1)   Banca Europeană de Investiții (BEI) este adjudecătorul pentru certificatele de emisii care urmează să fie scoase la licitație începând cu anul 2021 în temeiul articolului 10a alineatul (8) primul paragraf și al articolului 10d alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE pe platforma de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament. Articolul 22 alineatele (2) și (4), articolul 23 alineatul (1) și articolul 52 alineatul (1) se aplică BEI mutatis mutandis. În calitate de adjudecător, BEI garantează că veniturile din licitații, în sensul articolului 10a alineatul (8) din Directiva 2003/87/CE, sunt vărsate într-un cont care i-a fost notificat de Comisie, în termen de cel mult 15 zile de la sfârșitul lunii în care au fost generate veniturile din licitație. BEI poate deduce înainte de plată orice taxă suplimentară pentru deținerea și plata veniturilor din licitație, în conformitate cu acordul încheiat între Comisie și BEI în temeiul articolului 20 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/856 al Comisiei (*).

(2)   Volumele de certificate de emisii scoase anual la licitație în temeiul alineatului (1) sunt scoase la licitație împreună cu volumele anuale care urmează să fie scoase la licitație de statele membre care participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1) din prezentul regulament și sunt distribuite în mod egal în conformitate cu articolul 8 alineatul (5) din prezentul regulament.

(3)   Volumele de certificate de emisii prevăzute la articolul 10a alineatul (8) din Directiva 2003/87/CE se scot, în principiu, la licitație în volume anuale egale în perioada de zece ani care începe la 1 ianuarie 2021.

Comisia revizuiește distribuția certificatelor care rămân să fie scoase la licitație după decizia de atribuire aferentă fiecărei cereri de propuneri derulate în conformitate cu actele delegate adoptate în temeiul articolului 10a alineatul (8) al patrulea paragraf din Directiva 2003/87/CE. Aceste revizuiri au loc o dată la doi ani, prima dintre ele fiind realizată cel târziu la 30 iunie 2022. Fiecare revizuire acordă o atenție specială sprijinului disponibil pentru viitoarele cereri de propuneri, cuantumului maxim al sprijinului din Fondul pentru inovare disponibil pentru asistența pentru dezvoltarea de proiecte, părții rezervate de Comisie pentru proiecte la scară mică din cuantumul total al sprijinului din Fondul pentru inovare disponibil pentru cererea de proiecte, sprijinului prevăzut pentru proiectele câștigătoare, precum și plății și ratei de recuperare.

Articolul 25

Procedura de anulare a certificatelor de emisii în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE

(1)   Statul membru care, în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE, intenționează, în cazul închiderii unei capacități de producție de energie electrică de pe teritoriul său, să anuleze certificate de emisii din cantitatea sa totală de certificate de emisii care urmează să fie scoase la licitație, notifică Comisiei intenția sa cel târziu până la data de 31 decembrie a anului calendaristic care urmează anului închiderii, folosind formularul prevăzut în anexa I la prezentul regulament.

(2)   Volumul certificatelor de emisii care urmează să fie anulate în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE se deduce, după orice ajustări efectuate în temeiul Deciziei (UE) 2015/1814, din volumul care urmează să fie scos la licitație de către statul membru în cauză, stabilit în temeiul articolului 10 din prezentul regulament.

(3)   Comisia publică informațiile transmise de statele membre în conformitate cu anexa I, cu excepția rapoartelor menționate la punctul 6 din anexa respectivă.

(*)  Regulamentul delegat (UE) 2019/856 al Comisiei din 26 februarie 2019 de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește funcționarea Fondului pentru inovare (JO L 140, 28.5.2019, p. 6).”"

20.

Articolul 26 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (2) se elimină;

(b)

alineatele (3)-(6) se înlocuiesc cu următorul text:

„(3)   Procedura de achiziție publică comună menționată la alineatul (1) se desfășoară în conformitate cu articolul 165 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (*).

(4)   Nicio perioadă pentru care sunt desemnate platformele de licitație menționate la alineatul (1) nu depășește cinci ani. În cazul în care condițiile de la articolul 172 alineatul (3) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 sunt îndeplinite, statele membre și Comisia pot prelungi perioada maximă de desemnare a platformei de licitație la șapte ani. Pe durata contractului, Comisia poate organiza o consultare preliminară a pieței în conformitate cu articolul 166 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 pentru a verifica condițiile de piață și a pregăti noua procedură de achiziții.

(5)   Identitatea și datele de contact ale platformelor de licitație menționate la alineatul (1) se publică pe site-ul web al Comisiei.

(6)   Orice stat membru care se alătură acțiunilor comune prevăzute la alineatul (1) după intrarea în vigoare a acordului de achiziție comună încheiat de Comisie și statele membre participante la acțiunea respectivă acceptă termenii și condițiile convenite, înainte de intrarea în vigoare a acordului, de către Comisie și de către statele membre care se alătură acțiunii comune, precum și orice decizie adoptată deja în temeiul acordului respectiv.

Orice stat membru care decide, în temeiul articolului 30 alineatul (4), să nu participe la acțiunea comună prevăzută la alineatul (1) al prezentului articol, ci să își desemneze propria platformă de licitație poate primi statutul de observator, conform termenilor și condițiilor convenite în cadrul acordului de achiziție comună dintre statele membre participante la acțiunea comună prevăzută la alineatul (1) și Comisie, sub rezerva oricăror norme de achiziție publică aplicabile.

(*)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).”"

21.

Articolul 27 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(i)

literele (f) și (g) se înlocuiesc cu următorul text:

„(f)

furnizarea către Comisie a oricăror informații privind desfășurarea licitațiilor în temeiul articolului 53;

(g)

urmărirea licitațiilor, notificarea suspiciunilor de spălare de bani, finanțare a terorismului, activități infracționale sau abuz de piață, administrarea oricăror măsuri de remediere sau sancțiuni necesare, inclusiv prevederea unui mecanism extrajudiciar de soluționare a litigiilor, în temeiul articolelor 54-59 și al articolului 64 alineatul (1);”;

(ii)

se adaugă următoarea literă (h):

„(h)

raportare, în temeiul articolului 36.”;

(b)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   În termen de trei luni de la data desemnării sale, platforma de licitație îi prezintă Comisiei o strategie detaliată de ieșire.”

22.

Articolul 28 se elimină.

23.

Articolul 29 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

Servicii furnizate Comisiei de platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1)”;

(b)

teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„Platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) îi furnizează Comisiei servicii de suport tehnic legate de activitatea Comisiei privind următoarele aspecte:”;

(c)

litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

orice coordonare a calendarului de licitație pentru anexa III;”;

(d)

literele (b) și (c) se elimină;

(e)

litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

„(d)

rapoartele întocmite de Comisie în temeiul articolului 10 alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE;”;

(f)

litera (f) se înlocuiește cu următorul text:

„(f)

orice revizuire a prezentului regulament, a Directivei 2003/87/CE sau a actelor delegate adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (3) din directiva respectivă, care are un impact asupra funcționării pieței carbonului, inclusiv asupra implementării licitațiilor;”.

24.

Articolul 30 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

Desemnarea oricărei alte platforme de licitație decât o platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1)”;

(b)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Orice stat membru care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1) își poate desemna propria platformă de licitație pentru scoaterea la licitație a volumului său de certificate care fac obiectul capitolelor II și III din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie scoase la licitație în conformitate cu dispozițiile de la articolul 31 alineatul (1) din prezentul regulament.”;

(c)

alineatul (2) se elimină;

(d)

alineatele (3), (4) și (5) se înlocuiesc cu următorul text:

„(3)   statele membre care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1) pot desemna aceeași platformă de licitație sau platforme de licitație separate pentru licitațiile desfășurate în temeiul articolului 31 alineatul (1).

(4)   Orice stat membru care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1) informează Comisia, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, cu privire la hotărârea de a nu participa la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1) și de a-și desemna propria platformă de licitație în temeiul alineatului (1) al prezentului articol.

(5)   Orice stat membru care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1) își selectează propria platformă de licitație, desemnată în temeiul alineatului (1) al prezentului articol, pe baza unei proceduri de selecție care respectă legislația Uniunii și legislația națională în domeniul achizițiilor publice în cazul în care legislația Uniunii, respectiv cea națională impun o procedură de achiziție publică. Procedura de selecție este supusă tuturor căilor de atac și procedurilor de executare aplicabile în temeiul legislației Uniunii și al legislației naționale.

Platforma de licitație menționată la alineatul (1) este desemnată pe o perioadă de maximum trei ani, care poate fi prelungită cu cel mult încă doi ani.

Desemnarea platformelor de licitație menționate la alineatul (1) este condiționată de includerea platformei de licitație în cauză pe lista din anexa III, în conformitate cu alineatul (7). Desemnarea nu își produce efectele înainte de intrarea în vigoare a includerii platformei de licitație în cauză pe lista din anexa III conform dispozițiilor de la alineatul (7).”;

(e)

alineatul (6) se modifică după cum urmează:

(a)

teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„Fiecare stat membru care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1), dar optează pentru desemnarea propriei platforme de licitație în temeiul alineatului (1) al prezentului articol transmite Comisiei o notificare completă conținând toate datele următoare:”;

(b)

litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

produsul licitat și orice informații necesare Comisiei pentru a evalua compatibilitatea calendarului de licitație avut în vedere cu orice calendar de licitație care prevalează sau care este avut în vedere de platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1), precum și cu alte calendare de licitație propuse de alte state membre care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26, dar optează pentru desemnarea propriilor platforme de licitație;”;

(f)

alineatele (7) și (8) se înlocuiesc cu următorul text:

„(7)   Celelalte platforme de licitație decât cele desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1), statele membre care le desemnează, durata desemnării lor și orice condiții sau obligații aplicabile sunt prevăzute în anexa III în cazul în care sunt îndeplinite cerințele prezentului regulament, precum și obiectivele articolului 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE. Comisia acționează doar pe baza acestor cerințe și obiective și ține pe deplin seama de orice informații transmise de statul membru vizat.

În cazul în care un stat membru care și-a desemnat propria platformă de licitație decide să desemneze aceeași platformă de licitație în aceleași condiții și cu aceleași obligații precum cele prevăzute la primul paragraf, această includere pe listă continuă să fie valabilă în cazul în care statul membru respectiv și Comisia confirmă că cerințele prezentului regulament și obiectivele articolului 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE sunt îndeplinite. În acest scop, statul membru îi transmite Comisiei, în special, o notificare care conține informațiile menționate la alineatul (6) și partajează orice informații relevante cu celelalte state membre. Comisia informează publicul cu privire la valabilitatea prelungită a includerii pe listă.

În lipsa includerii pe listă prevăzute la primul paragraf, un stat membru care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1), dar care optează pentru desemnarea propriei platforme de licitație în temeiul alineatului (1) al prezentului articol utilizează, în perioada care trece până la expirarea a trei luni de la intrarea în vigoare a includerii pe listă prevăzute la primul paragraf, platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) pentru a scoate la licitație partea sa de certificate care ar fi fost altfel scoasă la licitație pe platforma de licitație care trebuie desemnată în temeiul alineatului (1) al prezentului articol.

Fără a aduce atingere alineatului (8), un stat membru care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1), dar care optează pentru desemnarea propriei platforme de licitație în temeiul alineatului (1) al prezentului articol poate totuși participa la acțiunea comună cu scopul unic de a putea utiliza platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1), conform dispozițiilor de la paragraful al treilea. O astfel de participare se desfășoară în conformitate cu dispozițiile de la articolul 26 alineatul (6) al doilea paragraf și sub rezerva termenilor și condițiilor prevăzute în acordul de achiziție comună.

(8)   Orice stat membru care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1), dar care optează pentru desemnarea propriei platforme de licitație în temeiul alineatului (1) al prezentului articol poate să se alăture acțiunii comune prevăzute la articolul 26, în temeiul articolului 26 alineatul (6).

Volumul de certificate de emisii planificate să fie scoase la licitație pe alte platforme de licitație decât platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) se distribuie în mod egal pe licitațiile desfășurate de platforma de licitație pertinentă desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1);”.

25.

Articolul 31 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

Funcțiile altor platforme de licitație decât platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1)”;

(b)

la alineatul (1), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Cu toate acestea, platforma de licitație desemnată în conformitate cu articolul 30 alineatul (1) este exceptată de la aplicarea dispozițiilor articolului 27 alineatul (1) litera (c) și prezintă strategia de ieșire menționată la articolul 27 alineatul (3) statului membru care a desemnat-o.”;

(c)

alineatul (2) se elimină;

(d)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„Dispozițiile privind calendarul de licitație prevăzute la articolul 8 alineatele (1), (2) și (3) și la articolele 9, 10, 12, 14 și 32 se aplică platformelor de licitație desemnate în temeiul articolului 30 alineatul (1).”

26.

Articolul 32 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Calendarul de licitație pentru alte platforme de licitație decât platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1)”;

(b)

alineatele (1), (2), (3), (4) și (5) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)   Volumul certificatelor care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE și care sunt scoase la licitație în cadrul unor licitații individuale desfășurate de o platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament trebuie să fie de maximum 20 de milioane de certificate și de minimum 3,5 milioane de certificate, cu excepția cazului în care volumul total al certificatelor care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie scoase la licitație de statul membru care a făcut desemnarea este mai mic de 3,5 milioane într-un an calendaristic dat, situație în care certificatele se scot la licitație în cadrul unei singure licitații per an calendaristic. Cu toate acestea, volumul certificatelor care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE și care sunt scoase la licitație în cadrul unei licitații individuale organizate de respectivele platforme de licitație trebuie să fie de minimum 1,5 milioane de certificate în perioadele respective de 12 luni în care trebuie scăzut un număr de certificate din volumul de certificate care urmează să fie scoase la licitație în temeiul articolului 1 alineatul (5) din Decizia (UE) 2015/1814.

(2)   Volumul certificatelor care fac obiectul capitolului II din Directiva 2003/87/CE și care sunt scoase la licitație în cadrul unor licitații individuale desfășurate de o platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament trebuie să fie de maximum 5 milioane de certificate și de minimum 2,5 milioane de certificate, cu excepția cazului în care volumul total al certificatelor care fac obiectul capitolului II din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie scoase la licitație de statul membru care a făcut desemnarea este mai mic de 2,5 milioane într-un an calendaristic dat, situație în care certificatele de emisii se scot la licitație în cadrul unei singure licitații per an calendaristic.

(3)   Volumul total de certificate care fac obiectul capitolelor II și III din Directiva 2003/87/CE și care urmează să fie scoase la licitație colectiv de toate platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament se distribuie în mod egal pe parcursul oricărui an calendaristic dat, cu excepția faptului că volumul scos la licitație în cadrul licitațiilor din luna august a fiecărui an va reprezenta jumătate din volumul scos la licitație în alte luni ale anului. Aceste cerințe se consideră îndeplinite dacă fiecare platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 30 alineatul (1) îndeplinește aceste cerințe în mod individual.

(4)   Platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament stabilesc calendarul de licitație, inclusiv ferestrele de licitație, volumele individuale, datele licitațiilor, precum și produsul licitat, datele plății și livrării certificatelor care urmează să fie scoase la licitație în cadrul unor licitații individuale în fiecare an, după consultarea în prealabil a Comisiei. Platformele de licitație vizate stabilesc volumele individuale de licitație în conformitate cu articolele 10 și 12.

Platformele de licitație vizate publică calendarul de licitație pentru certificatele care fac obiectul capitolului II din Directiva 2003/87/CE până la data de 31 octombrie a anului precedent sau imediat ce este posibil după această dată și calendarul de licitație pentru certificatele care fac obiectul capitolului III din directiva menționată până la data de 15 iulie a anului precedent sau imediat ce este posibil după această dată, cu condiția ca Comisia să îl fi însărcinat pe administratorul central al EUTL să includă tabelul de licitație respectiv în EUTL în conformitate cu actele delegate adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE. Platformele de licitație respective efectuează stabilirea și publicarea calendarelor de licitație numai după ce platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament au efectuat stabilirea și publicarea în temeiul articolului 11 și al articolului 13 alineatul (2) din prezentul regulament, cu excepția cazului în care nicio astfel de platformă de licitație nu a fost încă desemnată. Fără a aduce atingere termenului-limită de publicare a calendarului de licitație pentru certificatele de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE, platformele de licitație respective pot stabili simultan calendarele de licitație pentru certificatele de emisii care fac obiectul capitolului II și pentru certificatele de emisii care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE.

Calendarele publicate trebuie să fie în concordanță cu orice condiții sau obligații pertinente listate în anexa III.

(5)   În cazul în care o licitație desfășurată de o platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 30 alineatul (1) este anulată de platforma de licitație în temeiul articolului 7 alineatele (5) sau (6) sau al articolului 9, volumul scos la licitație se distribuie fie în temeiul articolului 7 alineatul (8), fie, dacă platforma de licitație în cauză desfășoară mai puțin de patru licitații într-un an calendaristic dat, în cursul următoarelor două licitații planificate pe aceeași platformă de licitație.”

27.

Articolul 33 se elimină.

28.

Titlul capitolului IX se înlocuiește cu următorul text:

CERINȚE DE DESEMNARE APLICABILE ADJUDECĂTORULUI ȘI ORICĂREI PLATFORME DE LICITAȚIE”.

29.

Articolul 34 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

Cerințe de desemnare aplicabile adjudecătorului”;

(b)

alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(i)

teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„La desemnarea oricărui adjudecător, statele membre țin cont de măsura în care candidații:”;

(ii)

litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

pot îndeplini funcțiile adjudecătorului la timp, în conformitate cu cele mai înalte standarde profesionale și de calitate.”

30.

Articolul 35 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1) se adaugă un al doilea paragraf cu următorul text:

„Fără a aduce atingere primului paragraf, în cazul în care acest lucru este prevăzut în documentele de achiziții publice pentru procedura de achiziție publică comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1), o piață reglementată al cărei operator organizează o piață angro de energie astfel cum este definită la articolul 2 punctul 6 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (*), dar nu organizează o piață secundară de certificate de emisii sau de instrumente derivate pe certificate de emisii, poate participa la procedura de achiziții publice prevăzută la articolul 26 alineatul (1) din prezentul regulament. În acest caz, dacă o astfel de piață reglementată este desemnată ca platformă de licitație în temeiul articolului 26 alineatul (1), iar operatorul său nu organizează o piață secundară a certificatelor de emisii sau a instrumentelor financiare derivate aferente certificatelor de emisii până la momentul publicării procedurii de achiziție publică prevăzute la articolul 26 alineatul (1), operatorul respectiv obține o autorizație și organizează o piață secundară de certificate de emisii sau de instrumente derivate pe certificate de emisii cu cel puțin 60 de zile de tranzacționare înainte de deschiderea primei ferestre de licitație gestionate de platforma de licitație respectivă.

(*)  Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (JO L 326, 8.12.2011, p. 1).”;"

(b)

la alineatul (3), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

accesul deplin, egal și echitabil la licitații pentru IMM-urile care sunt incluse în sistemul Uniunii și accesul la licitații al operatorilor cu emisii scăzute, astfel cum sunt definiți la articolul 27 alineatul (1), articolul 27a alineatul (1) și articolul 28a alineatul (6) din Directiva 2003/87/CE;”;

(c)

la alineatul (4), primul și al doilea paragraf se înlocuiesc cu următorul text:

„(4)   O platformă de licitație poate fi desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament numai după ce statul membru în care sunt stabiliți piața reglementată candidată și operatorul său de piață s-a asigurat că măsurile naționale de transpunere a dispozițiilor titlului III din Directiva 2014/65/UE se aplică scoaterii la licitație a contractelor spot cu scadență la două zile sau a contractelor futures cu scadență la cinci zile, într-o măsură relevantă.

O platformă de licitație este desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament numai după ce statul membru în care sunt stabiliți piața reglementată candidată și operatorul său de piață s-a asigurat că autoritățile sale competente pot să îi autorizeze și să îi supravegheze pe aceștia în conformitate cu măsurile naționale de transpunere a dispozițiilor titlului VI din Directiva 2014/65/UE, într-o măsură relevantă.”;

(d)

alineatele (5) și (6) se înlocuiesc cu următorul text:

„(5)   Autoritățile naționale competente ale statului membru menționate la alineatul (4) al doilea paragraf al prezentului articol, desemnate în temeiul articolului 67 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE, decid în privința autorizării unei piețe reglementate desemnate sau care urmează să fie desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament, cu condiția ca piața reglementată și operatorul său de piață să respecte dispozițiile titlului III din Directiva 2014/65/UE, astfel cum au fost transpuse, în temeiul alineatului (4) al prezentului articol, în legislația națională a statului membru în care sunt stabiliți. Decizia cu privire la autorizare se ia în conformitate cu titlul VI din Directiva 2014/65/UE, astfel cum a fost transpus, în temeiul alineatului (4) al prezentului articol, în legislația națională a statului membru în care sunt stabiliți piața reglementată și operatorul său de piață.

(6)   Autoritățile naționale competente menționate la alineatul (5) al prezentului articol trebuie să practice în continuare o supraveghere eficace a pieței și să ia măsurile necesare pentru a se asigura că dispozițiile respectivului alineat sunt respectate. În acest sens, acestea își vor putea exercita direct, sau cu sprijinul altor autorități naționale competente desemnate în temeiul articolului 67 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE, puterile prevăzute de măsurile naționale de transpunere a articolului 69 din directiva respectivă în ceea ce privește piața reglementată și operatorul său de piață menționați la alineatul (4) al prezentului articol.

Statul membru de care aparține fiecare autoritate națională competentă menționată la alineatul (5) al prezentului articol se asigură că măsurile naționale de transpunere a articolelor 70, 71 și 74 din Directiva 2014/65/UE se aplică persoanelor vinovate de nerespectarea obligațiilor care le revin în temeiul titlului III din Directiva 2014/65/UE, astfel cum a fost transpus, în temeiul alineatului (4) al prezentului articol, în legislația națională a statului membru în care sunt stabilite.

În scopul prezentului alineat, măsurile naționale de transpunere a articolelor 79-87 din Directiva 2014/65/UE se aplică cooperării dintre autoritățile naționale competente ale diverselor state membre și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe instituită în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (*).

(*)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).”"

31.

Titlul capitolului X se înlocuiește cu următorul text:

RAPORTAREA CU PRIVIRE LA TRANZACȚII”.

32.

Articolul 36 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 36

Obligația de raportare a tranzacțiilor

(1)   Platforma de licitație raportează autorității naționale competente desemnate în temeiul articolului 67 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE detaliile complete și exacte ale fiecărei tranzacții efectuate pe platforma de licitație care duce la transferul certificatelor de emisii către ofertanții câștigători.

(2)   Rapoartele privind tranzacțiile prevăzute la alineatul (1) se transmit cât de curând posibil și nu mai târziu de sfârșitul zilei de tranzacționare care urmează tranzacției respective.

(3)   În cazul în care ofertantul câștigător este o persoană juridică, în raportarea denumirii pentru identificarea ofertantului câștigător astfel cum se prevede la alineatul (5) al prezentului articol, platforma de licitație utilizează un cod de identificare a entității juridice menționat la articolul 5 din Regulamentul delegat (UE) 2017/590 al Comisiei (*).

(4)   Platforma de licitație este responsabilă de exhaustivitatea, exactitatea și transmiterea la timp a rapoartelor. În cazul în care anumite detalii privind tranzacțiile nu sunt disponibile pentru platforma de licitație, ofertanții și adjudecătorii transmit aceste informații platformei de licitație.

În cazul în care rapoartele de tranzacții conțin erori sau omisiuni, platforma de licitație care raportează tranzacția corectează informațiile și transmite autorității naționale competente o versiune corectată a rapoartelor.

(5)   Raportul prevăzut la alineatul (1) al prezentului articol include, în special, denumirea certificatelor de emisii sau a instrumentelor derivate pe certificate de emisii, cantitatea cumpărată, data și ora execuției, prețurile tranzacției, denumirea pentru identificarea ofertanților câștigători și, dacă este cazul, clienții în numele cărora a fost executată tranzacția.

Raportul se întocmește folosind standardele și formatele în materie de date prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2017/590 și include toate detaliile relevante menționate în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2017/590.

(*)  Regulamentul delegat (UE) 2017/590 al Comisiei din 28 iulie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru raportarea tranzacțiilor către autoritățile competente (JO L 87, 31.3.2017, p. 449).”"

33.

Articolele 37-43 se elimină.

34.

La articolul 44, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   O platformă de licitație, inclusiv sistemul (sistemele) de compensare sau sistemul (sistemele) de decontare legate la aceasta, transferă plățile efectuate de ofertanți sau de orice succesori în drepturi ai acestora, datorate în urma licitării certificatelor de emisii care fac obiectul capitolelor II și III din Directiva 2003/87/CE, către adjudecătorii care au scos la licitație certificatele de emisii în cauză.”

35.

Articolul 46 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 46

Transferul certificatelor de emisii licitate

Certificatele licitate de orice platformă de licitație se transferă de către registrul Uniunii, înainte de deschiderea unei ferestre de licitație, într-un cont de depozit desemnat, pentru a fi păstrate ca garanție de sistemul de compensare sau de sistemul de decontare cu rol de custode până la livrarea acestor certificate către ofertanții câștigători sau succesorii acestora în drepturi, în urma rezultatelor licitației, în conformitate cu actele delegate aplicabile adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE.”

36.

La articolul 51 alineatul (1), se introduce un al doilea paragraf, după cum urmează:

„Fără a aduce atingere primului paragraf, în cazul în care acest lucru este prevăzut în documentele de achiziții publice pentru procedurile de achiziții publice prevăzute la articolul 26 alineatul (1) sau la articolul 30 alineatul (5), operatorul platformei de licitație poate majora onorariile plătite de ofertanții câștigători în temeiul articolului 52 alineatul (1) din prezentul regulament la o valoare maximă de 120 % din onorariul standard comparabil plătit de cumpărătorii câștigători de certificate de emisii pe piața secundară pe parcursul anilor în care volumele de licitație sunt reduse cu mai mult de 200 de milioane de certificate de emisii în temeiul Deciziei (UE) 2015/1814.”

37.

Articolul 52 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Fără a aduce atingere dispozițiilor de la alineatul (2), costurile serviciilor prevăzute la articolul 27 alineatul (1) și articolul 31 se achită din onorariile plătite de ofertanți, însă statul membru licitator suportă orice cost asociat acordurilor dintre adjudecător și platforma de licitație, care sunt menționate la articolul 22 alineatele (2) și (3) și care permit adjudecătorului să liciteze certificatele în numele statului membru care l-a desemnat, mai puțin costurile oricărui sistem de compensare sau de decontare asociat platformei de licitație în cauză.”;

(b)

la alineatul (2), primul, al doilea și al treilea paragraf se înlocuiesc cu următorul text:

„(2)   Fără a aduce atingere dispozițiilor de la al treilea paragraf, termenii și condițiile acordului de achiziție comună menționat la articolul 26 alineatul (6) primul paragraf sau contractul de desemnare a unei platforme de licitație în temeiul articolului 26 alineatul (1) pot face derogare de la alineatul (1) al prezentului articol, impunând statelor membre care au notificat Comisiei, în temeiul articolului 30 alineatul (4), intenția de a nu participa la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1), dar care ulterior utilizează platforma de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1), să plătească respectivei platforme de licitație, inclusiv sistemului (sistemelor) de compensare sau sistemului (sistemelor) de decontare legate la aceasta, costurile serviciilor prevăzute la articolul 27 alineatul (1) aferente volumului de certificate pe care statul membru în cauză îl scoate la licitație, de la data la care acesta începe să liciteze prin intermediul platformei de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1), până la încheierea sau expirarea termenului de desemnare a platformei de licitație respective.

Dispozițiile de mai sus se aplică și statelor membre care nu s-au alăturat acțiunii comune prevăzute la articolul 26 alineatul (1) în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a acordului de achiziție comună menționat la articolul 26 alineatul (6) primul paragraf.

Primul paragraf nu se aplică în cazul în care un stat membru se alătură acțiunii comune prevăzute la articolul 26 alineatul (1) după expirarea perioadei de desemnare menționate la articolul 30 alineatul (5) al doilea paragraf sau în cazul în care acesta utilizează platformele de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1) pentru a scoate la licitație partea sa de certificate în lipsa includerii pe listă, în temeiul articolului 30 alineatul (7), a unei platforme de licitație notificate în temeiul articolului 30 alineatul (6).”;

(c)

alineatul (3) se elimină.

38.

Articolul 53 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 53

Monitorizarea licitațiilor

(1)   Până la finalul fiecărei luni, platforma de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) raportează cu privire la implementarea licitațiilor desfășurate de aceasta în luna precedentă, în special cu privire la:

(a)

accesul echitabil și deschis;

(b)

transparența;

(c)

formarea prețurilor;

(d)

aspectele tehnice și operaționale ale punerii în aplicare a contractului prin care este desemnată platforma de licitație respectivă;

(e)

relația dintre procesele de licitație și piața secundară, în ceea ce privește informațiile prevăzute la literele (a)-(d);

(f)

orice dovadă a unui comportament anticoncurențial, a abuzului de piață, a spălării de bani, a finanțării terorismului sau a activităților infracționale cu privire la care platforma de licitație este informată în contextul exercitării funcțiilor sale în temeiul articolului 27 sau al articolului 31 alineatul (1);

(g)

orice încălcare a prezentului regulament sau neconformitate cu obiectivele articolului 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE cu privire la care platforma de licitație este informată în contextul exercitării funcțiilor sale în temeiul articolului 27 sau al articolului 31 alineatul (1) din prezentul regulament;

(h)

măsurile luate ca urmare a informațiilor raportate în temeiul literelor (a)-(g).

În plus, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, platforma de licitație prezintă, de asemenea, o rezumat și o analiză a acestor rapoarte lunare din anul precedent.

(2)   Platforma de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament transmite rapoartele prevăzute la alineatul (1) Comisiei, statelor membre care au desemnat-o și autorității sale naționale competente desemnate în conformitate cu articolul 22 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014.

(3)   Autoritățile contractante relevante monitorizează punerea în aplicare a contractelor de desemnare a platformelor de licitație. Statele membre care desemnează o platformă de licitație în temeiul articolului 30 alineatul (1) notifică Comisiei orice nerespectare, de către platforma de licitație respectivă, a contractului prin care aceasta este desemnată care ar putea avea un impact semnificativ asupra proceselor de licitație.

(4)   În conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE, Comisia, în numele statelor membre care participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1), și statele membre care desemnează o platformă de licitație în temeiul articolului 30 alineatul (1) publică rapoarte de sinteză cu privire la elementele indicate la alineatul (1) literele (a)-(h) al prezentului articol.

(5)   Adjudecătorii, platformele de licitație și autoritățile naționale competente care le supraveghează cooperează activ și, la cerere, îi furnizează Comisiei orice informație pe care o dețin cu privire la licitații, în mod rezonabil pentru monitorizarea licitațiilor.

(6)   Autoritățile naționale competente care supraveghează instituțiile de credit și firmele de investiții, precum și autoritățile naționale competente care supraveghează persoanele autorizate să depună oferte în numele altor persoane în temeiul articolului 18 alineatul (2) cooperează activ, în cadrul propriei sfere de competență, cu Comisia, în mod rezonabil pentru monitorizarea licitațiilor.

(7)   Obligațiile impuse autorităților naționale competente la alineatele (5) și (6) trebuie să țină seama de considerentele legate de secretul profesional pe care trebuie să le respecte în temeiul legislației Uniunii.”

39.

Articolul 54 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1) primul paragraf, litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

monitorizarea tranzacțiilor desfășurate de persoanele admise la licitații în temeiul articolului 19 alineatele (1), (2) și (3) și de persoanele definite la articolul 3 alineatul (26), utilizând sistemele proprii pentru a identifica încălcări ale regulilor menționate la litera (b) a prezentului paragraf, condiții sau un comportament incorect sau nedisciplinat de licitare care pot prezenta suspiciuni de abuz de piață.”;

(b)

alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(i)

litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

să solicite ofertantului informații, în temeiul articolului 19 alineatele (2) și (3) și al articolului 20 alineatele (5) și (7), în scopul monitorizării relației cu ofertantul respectiv în urma admiterii sale la licitații, pe durata existenței acestei relații și pe o perioadă de cinci ani de la încheierea acesteia;”;

(ii)

litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

să solicite oricărei persoane admise la licitații să notifice prompt platformei de licitație în cauză orice modificări ale informațiilor transmise acesteia în temeiul articolului 19 alineatele (2) și (3) și al articolului 20 alineatele (5) și (7).”

40.

Articolul 55 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 55

Transmiterea unei notificări privind spălarea de bani, finanțarea terorismului sau activitățile infracționale

(1)   Autoritățile naționale competente menționate la articolul 48 alineatul (1) din Directiva (UE) 2015/849 monitorizează și adoptă măsurile necesare pentru a asigura conformarea, de către o platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament, cu măsurile de precauție privind clientela menționate la articolul 19 alineatul (2) litera (e) și articolul 20 alineatul (10) din prezentul regulament, cu obligația de a refuza acordarea permisiunii de a licita și obligația de a revoca sau a suspenda orice permisiune de a licita deja acordată în temeiul articolului 21 alineatele (1) și (2) din prezentul regulament, cu cerințele privind monitorizarea și păstrarea evidențelor de la articolul 54 din prezentul regulament și cu cerințele de notificare de la alineatele (2) și (3) ale prezentului articol.

Autoritățile naționale competente menționate la primul paragraf trebuie să dețină competențele prevăzute de măsurile naționale de transpunere a articolului 48 alineatele (2) și (3) din Directiva (UE) 2015/849.

O platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) poate fi trasă la răspundere pentru încălcarea articolului 20 alineatele (7) și (10), a articolului 21 alineatele (1) și (2) și a articolului 54 din prezentul regulament și a alineatelor (2) și (3) ale prezentului articol. În această privință se aplică măsurile naționale de transpunere a articolelor 58-62 din Directiva (UE) 2015/849.

(2)   O platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1), directorii și angajații acesteia cooperează pe deplin și prompt cu FIU:

(a)

informând cu promptitudine FIU, din proprie inițiativă, inclusiv prin transmiterea unui raport, în cazul în care au cunoștință, suspectează sau au motive întemeiate să suspecteze că fondurile legate de licitații, indiferent de suma în cauză, sunt obținute din activități infracționale sau au legătură cu finanțarea terorismului, precum și transmițând cu promptitudine un răspuns la cererile de informații suplimentare formulate de FIU în astfel de cazuri;

(b)

furnizând cu promptitudine FIU, în mod direct, la cererea acesteia, toate informațiile necesare.

Se raportează toate tranzacțiile suspecte, inclusiv tentativele de tranzacții.

(3)   Informațiile menționate la alineatul (2) se transmit către FIU a statului membru pe teritoriul căruia este situată platforma de licitație în cauză.

Prin măsurile naționale de transpunere a politicilor și procedurilor de management al conformității și de comunicare menționate la articolul 33 alineatul (2) din Directiva (UE) 2015/849 se desemnează persoana sau persoanele responsabile cu transmiterea informațiilor în temeiul prezentului articol.

(4)   Statul membru pe teritoriul căruia se situează o platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament se asigură că măsurile naționale de transpunere a articolelor 37-39, a articolului 42, a articolului 45 alineatul (1) și a articolului 46 din Directiva (UE) 2015/849 se aplică respectivei platforme de licitație.”

41.

La articolul 56, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)   O platformă de licitație desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament raportează autorităților naționale competente, în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 și cu măsurile naționale de transpunere a articolului 54 din Directiva 2014/65/UE, suspiciunile de abuz de piață sau tentativele de abuz de piață de către orice persoană admisă să liciteze în cadrul licitațiilor sau de către orice persoană în numele căreia acționează persoana admisă să liciteze în cadrul licitațiilor.

(2)   Platforma de licitație în cauză notifică Comisiei faptul că a transmis o notificare în temeiul alineatului (1), precizând ce măsuri de remediere a adoptat sau propune să adopte pentru a contracara faptele ilicite menționate la alineatul (1).”

42.

La articolul 57, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)   După consultarea Comisiei și obținerii avizului acesteia, orice platformă de licitație poate impune o dimensiune maximă a ofertelor sau orice alte măsuri de remediere necesare pentru a reduce un risc real sau potențial de abuz de piață, de spălare de bani, de finanțare a terorismului sau de altă activitate infracțională, precum și de comportament anticoncurențial, cu condiția ca implementarea unei dimensiuni maxime a ofertelor sau a oricăror alte măsuri de remediere să reducă efectiv riscul în cauză. Comisia se poate consulta cu statele membre în cauză și poate obține avizul acestora cu privire la propunerea făcută de platforma de licitație respectivă. Platforma de licitație în cauză ține cont în cea mai mare măsură de avizul Comisiei.

(2)   Dimensiunea maximă a ofertelor va fi exprimată fie ca procent din numărul total de certificate de emisii scoase la licitație în cadrul oricărei licitații, fie ca procent din numărul total de certificate de emisii scoase la licitație în oricare an dat, în funcție de care este mai potrivit pentru a reduce riscul abuzului de piață.”

43.

Articolul 59 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1), litera (b) se elimină;

(b)

la alineatul (2), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

refuză să liciteze în numele unui client dacă au motive rezonabile să suspecteze un caz de spălare de bani, finanțare a terorismului, activitate infracțională sau abuz de piață, sub rezerva legislației naționale de transpunere a articolelor 35 și 39 din Directiva (UE) 2015/849;”;

(c)

la alineatul (3), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

furnizează orice informație solicitată de orice platformă de licitație pe care sunt admise să liciteze, necesară acesteia pentru a-și îndeplini funcțiile care îi revin în temeiul prezentului regulament;”;

(d)

la alineatul (5), litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

respectă cerințele legislației naționale de transpunere a Directivei (UE) 2015/849;”.

44.

La articolul 60, alineatul (2) se elimină.

45.

Articolul 61 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)   O platformă de licitație anunță rezultatele fiecărei licitații pe care o desfășoară, inclusiv cel puțin următoarele informații:

(a)

volumul certificatelor de emisii licitate;

(b)

prețul de închidere a licitației, în euro;

(c)

volumul total de oferte depuse;

(d)

numărul total al ofertanților și numărul ofertanților câștigători;

(e)

în cazul anulării unei licitații, licitațiile către care va fi reportat volumul de certificate de emisii;

(f)

venitul total obținut din licitație;

(g)

distribuirea venitului între statele membre, în cazul platformelor de licitație desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1).

(2)   Platforma de licitație anunță rezultatele fiecărei licitații în cel mai scurt timp posibil. Informațiile privind rezultatele licitației prevăzute la alineatul (1) literele (a) și (b) sunt anunțate cel târziu la 5 minute după închiderea ferestrei de licitație, iar informațiile privind rezultatele licitației prevăzute la alineatul (1) literele (c)-(g) sunt anunțate cel târziu la 15 minute după închiderea ferestrei de licitație.”;

(b)

la alineatul (3), teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„În momentul în care anunță, în temeiul alineatului (2), informațiile enumerate la alineatul (1) literele (a) și (b), platforma de licitație mai transmite și o notificare fiecărui ofertant câștigător care licitează prin sistemele sale:”.

46.

Articolul 62 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(i)

litera (f) se elimină;

(ii)

litera (g) se înlocuiește cu următorul text:

„(g)

secrete profesionale furnizate de persoanele care participă la o procedură de achiziție concurențială de desemnare a unei platforme de licitație;”;

(b)

alineatul (3) se modifică după cum urmează:

(i)

litera (f) se elimină;

(ii)

litera (h) se elimină;

(iii)

la litera (j), punctul (iii) se elimină;

(c)

alineatele (4) și (5) se înlocuiesc cu următorul text:

„(4)   Măsurile necesare pentru asigurarea faptului că informațiile confidențiale nu sunt dezvăluite în mod eronat și consecințele unor dezvăluiri eronate de către platforma de licitație, inclusiv de către orice persoane contractate să lucreze pentru aceasta, sunt stabilite în contractul de desemnare a acesteia.

(5)   Informațiile confidențiale obținute de orice platformă de licitație, inclusiv de către orice persoane contractate să lucreze pentru aceasta, se utilizează exclusiv în scopul îndeplinirii obligațiilor sau al exercitării funcțiilor acesteia în legătură cu licitațiile.”;

(d)

la alineatul (6), teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„Alineatele (1)-(5) nu exclud schimbul de informații confidențiale între orice platformă de licitație și:”;

(e)

alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

„(7)   Orice persoană care lucrează sau a lucrat pentru o platformă de licitație implicată în licitații este obligată să respecte secretul profesional și se asigură că informațiile confidențiale sunt protejate în conformitate cu prezentul articol.”

47.

Articolul 63 alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Informațiile scrise furnizate de orice platformă de licitație în temeiul articolului 60 alineatele (1) și (3) sau în temeiul contractului de desemnare a acesteia, care nu sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie să fie într-o limbă utilizată în mod obișnuit în domeniul finanțelor internaționale.”

48.

Articolul 64 alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Statele membre în care o piață reglementată desemnată ca platformă de licitație în temeiul articolului 26 alineatul (1) sau al articolului 30 alineatul (1) din prezentul regulament ori operatorul său de piață sunt supravegheați se asigură că orice decizii adoptate de mecanismul extrajudiciar care soluționează plângerile menționate la alineatul (1) al prezentului articol sunt argumentate în mod corespunzător și sunt supuse dreptului de a face apel la instanțele menționate la articolul 74 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE. Acest drept nu aduce atingere niciunui drept de a apela direct la instanțele sau organismele administrative competente prevăzute în măsurile naționale de transpunere a articolului 74 alineatul (2) din Directiva 2014/65/UE.”

49.

Anexa I se înlocuiește cu anexa I la prezentul regulament.

50.

Anexa III se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.

51.

Anexa IV se elimină.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 28 august 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 275, 25.10.2003, p. 32.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității (JO L 302, 18.11.2010, p. 1).

(3)  Directiva (UE) 2018/410 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 martie 2018 de modificare a Directivei 2003/87/CE în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu și a Deciziei (UE) 2015/1814 (JO L 76, 19.3.2018, p. 3).

(4)  Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 (JO L 156, 19.6.2018, p. 26).

(5)  Decizia (UE) 2015/1814 a Parlamentului European și a Consiliului din 6 octombrie 2015 privind înființarea și funcționarea unei rezerve pentru stabilitatea pieței aferente schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și de modificare a Directivei 2003/87/CE (JO L 264, 9.10.2015, p. 1).

(6)  Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).

(7)  Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE și 93/6/CEE ale Consiliului și a Directivei 2000/12/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului (JO L 145, 30.4.2004, p. 1).

(8)  Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).

(9)  Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).

(10)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).


ANEXA I

Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA I

Formular de notificare a anulării voluntare de către un stat membru în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE

 

Notificare efectuată în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE

1.

Statul membru și autoritatea publică care transmit notificarea:

 

2.

Data notificării:

 

3.

Datele de identificare a instalației de producere a energiei electrice închise («instalația») de pe teritoriul statului membru în conformitate cu datele înregistrate în EUTL, stabilite prin actul delegat adoptat în temeiul articolului 19 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE, mai precis:

 

(a)

denumirea instalației:

 

(b)

identificatorul instalației din EUTL:

 

(c)

denumirea operatorului instalației:

 

4.

Data de închidere a instalației și de revocare a autorizației privind emisiile de gaze cu efect de seră:

 

5.

Descrierea și referința măsurilor naționale suplimentare care au determinat închiderea instalației:

 

6.

Rapoartele de emisii verificate ale instalației pentru cei cinci ani anteriori anului închiderii:

 

7.

Volumul total de certificate de emisii care urmează să fie anulate:

 

8.

Anii pentru care certificatele de emisii urmează să fie anulate:

 

9.

Volumul exact de certificate de emisii care urmează să fie anulate pentru fiecare dintre anii menționați la punctul 8:

 


ANEXA II

Anexa III la Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 se modifică după cum urmează:

1.

Titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Alte platforme de licitație decât cele desemnate în temeiul articolului 26 alineatul (1), statele membre care le-au desemnat și orice condiții sau obligații aplicabile menționate la articolul 30 alineatul (7)”.

2.

Punctele 1, 2 și 3 se elimină.

3.

La punctul 4, în rândul al șaselea, „Obligații”, punctul 5 se elimină.


Top