EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0568

Regulamentul delegat (UE) nr. 568/2014 al Comisiei din 18 februarie 2014 de modificare a anexei V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește evaluarea și verificarea constanței performanței produselor de construcții

JO L 157, 27.5.2014, p. 76–79 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/568/oj

27.5.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 157/76


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 568/2014 AL COMISIEI

din 18 februarie 2014

de modificare a anexei V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește evaluarea și verificarea constanței performanței produselor de construcții

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții și de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului (1), în special articolul 60 litera (e),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 28 din Regulamentul (UE) nr. 305/2011, evaluarea și verificarea constanței performanței produselor de construcții în ceea ce privește caracteristicile lor esențiale se efectuează în conformitate cu sistemele prevăzute în anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011.

(2)

Anexa V ar trebui să fie adaptată pentru a răspunde progreselor tehnologice, pentru a ține cont de cazul particular al produselor pentru care au fost emise evaluări tehnice europene, precum și pentru a spori claritatea, acuratețea și coerența descrierilor și a termenilor utilizați în această anexă, în conformitate cu experiența practică dobândită cu ocazia aplicării sale.

(3)

Această adaptare ar facilita activitatea producătorilor și a organismelor notificate autorizate, în calitate de părți terțe, să execute sarcini în cadrul procesului de evaluare și verificare a constanței performanței produselor de construcții, ar reduce sarcina administrativă și ar spori claritatea interpretării Regulamentului (UE) nr. 305/2011, având astfel un impact pozitiv asupra competitivității întregului sector al construcțiilor.

(4)

Regulamentul (UE) nr. 305/2011 implică faptul că producătorul este responsabil cu stabilirea produsului-tip, pentru orice produs pe care acesta dorește să îl introducă pe piață. În același context, logica subiacentă Regulamentului (UE) nr. 305/2011 nu implică existența unei certificări a produsului: organismele notificate sunt responsabile doar cu evaluarea performanței produselor de construcții, această performanță trebuind să fie ulterior certificată. Anexa V ar trebui să reflecte mai bine această repartizare a competențelor între producător și organismele notificate, fără a antrena un transfer de responsabilități între actorii implicați.

(5)

Întrucât supravegherea constantă a controlului producției în fabrică de către organismele notificate nu este posibilă în fapt și nu este asigurată în practică, ar trebui să se facă mai degrabă referire la caracterul continuu al acestei supravegheri.

(6)

Pentru produsele de construcții care nu sunt acoperite sau nu sunt acoperite în totalitate de standarde armonizate, evaluările tehnice europene pot fi emise de un organism de evaluare tehnică. În conformitate cu articolul 2 alineatul (13) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011, aceste evaluări tehnice europene conțin deja o evaluare a performanței produsului în cauză în ceea ce privește caracteristicile sale esențiale. Ulterioare controale suplimentare ale corectitudinii procesului de evaluare nu ar aduce nicio valoare adăugată, ci ar genera doar costuri inutile pentru producători. Întreprinderile au depus deja cereri de evaluări tehnice europene și au nevoie de securitate juridică cu privire la sarcinile care urmează să fie executate, în calitate de părți terțe, în cadrul procedurii de evaluare și verificare a constanței performanței acestor produse de construcții.

(7)

Pentru a reflecta mai bine practica actuală, ar trebui ajustate denumirile tipurilor de organisme notificate și descrierea sarcinilor fiecăruia dintre ele.

(8)

Este necesară o adaptare tehnică privind termenul „absorbția zgomotului”, menționat în secțiunea 3 din anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011, pentru a obține o descriere mai precisă a caracteristicilor esențiale care trebuie evaluate și o mai mare coerență cu terminologia utilizată în specificațiile tehnice armonizate relevante.

(9)

Pentru a garanta producătorilor o tranziție lină, aceștia ar trebui să aibă dreptul de a continua să utilizeze certificatele și celelalte documente emise de organisme notificate în conformitate cu anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011, înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 se înlocuiește cu textul anexei la prezentul regulament.

Articolul 2

Certificatele și celelalte documente emise de organismele notificate în conformitate cu anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament se consideră a fi conforme cu prezentul regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 februarie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 88, 4.4.2011, p. 5.


ANEXĂ

„ANEXA V

EVALUAREA ȘI VERIFICAREA CONSTANȚEI PERFORMANȚEI

1.   SISTEME DE EVALUARE ȘI VERIFICARE A CONSTANȚEI PERFORMANȚEI

Producătorul întocmește declarația de performanță și determină produsul-tip pe baza evaluărilor și a verificărilor constanței performanței, efectuate conform următoarelor sisteme:

1.1.   Sistemul 1+

(a)

Producătorul efectuează următoarele operațiuni:

(i)

controlul producției în fabrică;

(ii)

testarea suplimentară a eșantioanelor prelevate în unitatea de producție de către producător în conformitate cu planul de testare prestabilit.

(b)

Organismul notificat de certificare a produsului decide cu privire la emiterea, restricționarea, suspendarea sau retragerea certificatului de constanță a performanței al produsului de construcții, pe baza rezultatelor următoarele evaluări și verificări pe care le efectuează:

(i)

o evaluare a performanței produsului de construcții, efectuată pe baza testărilor (inclusiv a eșantionării), a calculelor, a valorilor tabulare sau a documentației descriptive a produsului;

(ii)

inspectarea inițială a unității de producție și a controlului producției în fabrică;

(iii)

supravegherea, evaluarea și examinarea continuă a controlului producției în fabrică;

(iv)

testarea prin sondaj a eșantioanelor prelevate în unitatea de producție sau în spațiile de depozitare ale producătorului de către organismul notificat de certificare a produsului.

1.2.   Sistemul 1

(a)

Producătorul efectuează următoarele operațiuni:

(i)

controlul producției în fabrică;

(ii)

testarea suplimentară a eșantioanelor prelevate în unitatea de producție de către producător în conformitate cu planul de testare prestabilit.

(b)

Organismul notificat de certificare a produsului decide cu privire la emiterea, restricționarea, suspendarea sau retragerea certificatului de constanță a performanței al produsului de construcții, pe baza rezultatelor următoarelor evaluări și verificări pe care le efectuează:

(i)

o evaluare a performanței produsului de construcții, efectuată pe baza testărilor (inclusiv a eșantionării), a calculelor, a valorilor tabulare sau a documentației descriptive a produsului;

(ii)

inspectarea inițială a unității de producție și a controlului producției în fabrică;

(iii)

supravegherea, evaluarea și examinarea continuă a controlului producției în fabrică.

1.3.   Sistemul 2+

(a)

Producătorul efectuează următoarele operațiuni:

(i)

o evaluare a performanței produsului de construcții, pe baza testărilor (inclusiv a eșantionării), a calculelor, a valorilor tabulare sau a documentației descriptive a produsului respectiv;

(ii)

controlul producției în fabrică;

(iii)

testarea eșantioanelor prelevate în unitatea de producție de către producător în conformitate cu planul de testare prestabilit.

(b)

Organismul notificat de certificare a controlului producției în fabrică decide cu privire la emiterea, restricționarea, suspendarea sau retragerea certificatului de conformitate a controlului producției în fabrică, pe baza rezultatelor următoarelor evaluări și verificări pe care le efectuează:

(i)

inspectarea inițială a unității de producție și a controlului producției în fabrică;

(ii)

supravegherea, evaluarea și examinarea continuă a controlului producției în fabrică.

1.4.   Sistemul 3

(a)

Producătorul efectuează controlul producției în fabrică.

(b)

Laboratorul notificat evaluează performanța pe baza testărilor (utilizând eșantioanele prelevate de producător), a calculelor, a valorilor tabulare sau a documentației descriptive a produsului de construcții.

1.5.   Sistemul 4

(a)

Producătorul efectuează următoarele operațiuni:

(i)

o evaluare a performanței produsului de construcții, pe baza testărilor, a calculelor, a valorilor tabulare sau a documentației descriptive a produsului respectiv;

(ii)

controlul producției în fabrică.

(b)

Niciuna dintre sarcini nu necesită intervenția organismelor notificate.

1.6.   Produse de construcții pentru care s-a emis o evaluare tehnică europeană

Organismele notificate care execută sarcini conform sistemelor 1+, 1 și 3, precum și producătorii care execută sarcini conform sistemelor 2+ și 4 consideră evaluarea tehnică europeană emisă pentru produsul de construcții în cauză drept evaluarea performanței acestui produs. Prin urmare, organismele notificate și producătorii nu execută sarcinile menționate la punctul 1.1 litera (b) punctul (i), punctul 1.2 litera (b) punctul (i), punctul 1.3 litera (a) punctul (i), punctul 1.4 litera (b) și punctul 1.5 litera (a) punctul (i).

2.   ORGANISME IMPLICATE ÎN EVALUAREA ȘI VERIFICAREA CONSTANȚEI PERFORMANȚEI

În ceea ce privește funcția organismelor notificate implicate în evaluarea și verificarea constanței performanței produselor de construcții, se face distincție între:

1.

organismul de certificare a produsului, care este un organism notificat conform capitolului VII pentru a efectua certificarea constanței performanței;

2.

organismul de certificare a controlului producției în fabrică, care este un organism notificat conform capitolului VII pentru a efectua certificarea controlului producției în fabrică;

3.

laborator, care este un organism notificat conform capitolului VII, pentru a măsura, a examina, a testa, a calcula sau a evalua în orice alt mod performanțele produselor de construcții.

3.   NOTIFICĂRI ORIZONTALE: CAZURI DE CARACTERISTICI ESENȚIALE PENTRU CARE NU ESTE NECESARĂ TRIMITEREA LA O SPECIFICAȚIE TEHNICĂ ARMONIZATĂ RELEVANTĂ

1.

Comportarea la foc

2.

Rezistența la foc

3.

Performanța la foc exterior

4.

Performanța acustică

5.

Emisiile de substanțe periculoase”


Top