EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0568

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 568/2014 της Επιτροπής, της 18ης Φεβρουαρίου 2014 , για την τροποποίηση του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την αξιολόγηση και την επαλήθευση της σταθερότητας της επίδοσης των δομικών προϊόντων

OJ L 157, 27.5.2014, p. 76–79 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/568/oj

27.5.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 157/76


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 568/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 18ης Φεβρουαρίου 2014

για την τροποποίηση του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την αξιολόγηση και την επαλήθευση της σταθερότητας της επίδοσης των δομικών προϊόντων

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 305/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2011, για τη θέσπιση εναρμονισμένων όρων εμπορίας προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών και για την κατάργηση της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 60 στοιχείο ε),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011, η αξιολόγηση και η επαλήθευση της σταθερότητας της επίδοσης των δομικών προϊόντων σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους διενεργείται σύμφωνα με τα συστήματα που καθορίζονται στο παράρτημα V του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011.

(2)

Το παράρτημα V θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στην τεχνολογική πρόοδο, να προβλέπεται η ειδική περίπτωση των προϊόντων για τα οποία έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκές τεχνικές αξιολογήσεις, καθώς και για να βελτιωθούν η σαφήνεια, η ακρίβεια και η συνέπεια με τις περιγραφές και τους όρους που χρησιμοποιούνται σε αυτό, σύμφωνα με την πρακτική εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή του παραρτήματος V.

(3)

Η προσαρμογή αυτή θα διευκολύνει το έργο των κατασκευαστών και των κοινοποιημένων οργανισμών που είναι εξουσιοδοτημένοι να εκτελούν καθήκοντα τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της επίδοσης των δομικών προϊόντων, θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο και θα αυξήσει τη σαφήνεια σχετικά με την ερμηνεία του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011, συμβάλλοντας έτσι θετικά στην ανταγωνιστικότητα του κατασκευαστικού τομέα στο σύνολό του.

(4)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 305/2011 ορίζει ότι ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό του τύπου του προϊόντος, για κάθε προϊόν που ο κατασκευαστής επιθυμεί να διαθέσει στην αγορά. Στο ίδιο πλαίσιο, η λογική που διέπει τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 305/2011 δεν επιβάλλει την ύπαρξη πιστοποίησης των προϊόντων, αλλά οι κοινοποιημένοι οργανισμοί είναι υπεύθυνοι μόνο για την αξιολόγηση της επίδοσης των δομικών προϊόντων, της οποίας η σταθερότητα πιστοποιείται στη συνέχεια. Αυτή η κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον κατασκευαστή και τους κοινοποιημένους οργανισμούς θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται καλύτερα στο παράρτημα V, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αλλαγή όσον αφορά τις ευθύνες των εν λόγω παραγόντων.

(5)

Δεδομένου ότι η συνεχής παρακολούθηση του ελέγχου της παραγωγής του εργοστασίου από κοινοποιημένους οργανισμούς, στην πραγματικότητα, δεν είναι δυνατή και, πρακτικά, δεν πραγματοποιείται, θα είναι προτιμότερο να γίνεται αναφορά στον συνεχή χαρακτήρα της εποπτείας.

(6)

Για τα δομικά προϊόντα που δεν καλύπτονται ή δεν καλύπτονται πλήρως από τα εναρμονισμένα πρότυπα, οι ευρωπαϊκές τεχνικές αξιολογήσεις (ΕΤΑ) μπορούν να εκδίδονται από οργανισμό τεχνικής αξιολόγησης. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 13 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011, η ΕΤΑ περιέχει ήδη αξιολόγηση των επιδόσεων του υπό αξιολόγηση προϊόντος όσον αφορά τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του. Πρόσθετοι μετέπειτα έλεγχοι της ορθότητας της εν λόγω διαδικασίας αξιολόγησης δεν θα προσέδιδαν κάποια προστιθέμενη αξία, αλλά θα δημιουργούσαν μόνο περιττά έξοδα για τους κατασκευαστές. Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει αιτήσεις για ΕΤΑ και χρειάζονται ασφάλεια δικαίου όσον αφορά τα προς εκτέλεση καθήκοντα τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της επίδοσης των δομικών προϊόντων.

(7)

Για την καλύτερη εναρμόνιση με την τρέχουσα πρακτική, τα ονόματα των τύπων των κοινοποιημένων οργανισμών και η περιγραφή των καθηκόντων τους αντιστοίχως θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.

(8)

Είναι αναγκαία η τεχνική προσαρμογή όσον αφορά τον όρο «απορρόφηση θορύβου», ο οποίος αναφέρεται στο τμήμα 3 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011, ώστε να επιτευχθεί μια πιο ακριβής περιγραφή των ουσιωδών χαρακτηριστικών που πρέπει να αξιολογηθούν και μεγαλύτερη συνοχή με την ορολογία που χρησιμοποιείται στις σχετικές εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές.

(9)

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση για τους κατασκευαστές, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα που εκδίδονται από κοινοποιημένους οργανισμούς σύμφωνα με το παράρτημα V του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα V του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011 αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα που εκδίδονται από κοινοποιημένους οργανισμούς σύμφωνα με το παράρτημα V του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2011, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, θεωρούνται ότι είναι σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 88 της 4.4.2011, σ. 5.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ

1.   ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ

Ο κατασκευαστής συντάσσει τη δήλωση επίδοσης και προσδιορίζει τον τύπο του προϊόντος με βάση τις αξιολογήσεις και τις επαληθεύσεις της σταθερότητας της επίδοσης, που πραγματοποιούνται κατ' εφαρμογή των ακόλουθων συστημάτων:

1.1.   Σύστημα 1+

α)

Ο κατασκευαστής διενεργεί:

i)

έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο·

ii)

περαιτέρω δοκιμές δειγμάτων που λαμβάνονται στη μονάδα παραγωγής από τον κατασκευαστή, σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα δοκιμών.

β)

Ο κοινοποιημένος οργανισμός πιστοποίησης προϊόντων αποφασίζει σχετικά με την έκδοση, τον περιορισμό, την αναστολή ή την ανάκληση του πιστοποιητικού της σταθερότητας της επίδοσης του δομικού προϊόντος με βάση το αποτέλεσμα των ακόλουθων αξιολογήσεων και επαληθεύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο εν λόγω οργανισμός:

i)

της αξιολόγησης της επίδοσης του δομικού προϊόντος βάσει της δοκιμής (συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας), του υπολογισμού, των πινακοποιημένων τιμών ή της περιγραφικής τεκμηρίωσης του προϊόντος·

ii)

της αρχικής επιθεώρησης της μονάδας παραγωγής και του ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο·

iii)

της συνεχούς εποπτείας, της εξέτασης και της αξιολόγησης του ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο·

iv)

του ελέγχου/της δοκιμής δειγμάτων που λαμβάνονται από τους κοινοποιημένους οργανισμούς πιστοποίησης προϊόντων στη μονάδα παραγωγής ή στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του κατασκευαστή.

1.2.   Σύστημα 1

α)

Ο κατασκευαστής διενεργεί:

i)

έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο·

ii)

περαιτέρω δοκιμές δειγμάτων που λαμβάνονται στη μονάδα παραγωγής από τον κατασκευαστή σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα δοκιμών.

β)

Ο κοινοποιημένος οργανισμός πιστοποίησης προϊόντων αποφασίζει σχετικά με την έκδοση, τον περιορισμό, την αναστολή ή την απόσυρση του πιστοποιητικού της σταθερότητας της επίδοσης του δομικού προϊόντος με βάση το αποτέλεσμα των ακόλουθων αξιολογήσεων και επαληθεύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο εν λόγω οργανισμός:

i)

της αξιολόγησης της επίδοσης του δομικού προϊόντος βάσει της δοκιμής (συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας), του υπολογισμού, των πινακοποιημένων τιμών ή της περιγραφικής τεκμηρίωσης του προϊόντος·

ii)

της αρχικής επιθεώρησης της μονάδας παραγωγής και του ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο·

iii)

της συνεχούς εποπτείας, της εξέτασης και της αξιολόγησης του ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο.

1.3.   Σύστημα 2+

α)

Ο κατασκευαστής διενεργεί:

i)

αξιολόγηση της επίδοσης του δομικού προϊόντος βάσει της δοκιμής (συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας), του υπολογισμού, των πινακοποιημένων τιμών ή της περιγραφικής τεκμηρίωσης του προϊόντος·

ii)

έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο·

iii)

δοκιμές των δειγμάτων που λαμβάνονται στη μονάδα παραγωγής από τον κατασκευαστή σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα δοκιμών.

β)

Ο κοινοποιημένος οργανισμός πιστοποίησης του ελέγχου παραγωγής στο εργοστάσιο αποφασίζει σχετικά με την έκδοση, τον περιορισμό, την αναστολή ή την απόσυρση του πιστοποιητικού συμβατότητας του ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο με βάση το αποτέλεσμα των ακόλουθων αξιολογήσεων και επαληθεύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο εν λόγω οργανισμός:

i)

της αρχικής επιθεώρησης της μονάδας παραγωγής και του ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο·

ii)

της συνεχούς εποπτείας, της εξέτασης και της αξιολόγησης του ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο.

1.4.   Σύστημα 3

α)

Ο κατασκευαστής διενεργεί έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο.

β)

Το κοινοποιημένο εργαστήριο διενεργεί την αξιολόγηση με βάση τη δοκιμή (βάσει δειγματοληψίας που πραγματοποίησε ο κατασκευαστής), τον υπολογισμό, τις πινακοποιημένες τιμές ή την περιγραφική τεκμηρίωση του προϊόντος.

1.5.   Σύστημα 4

α)

Ο κατασκευαστής διενεργεί:

i)

αξιολόγηση της επίδοσης του δομικού προϊόντος βάσει της δοκιμής, του υπολογισμού, των πινακοποιημένων τιμών ή της περιγραφικής τεκμηρίωσης του προϊόντος·

ii)

έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο.

β)

Δεν υπάρχουν ενέργειες που να απαιτούν την παρέμβαση των κοινοποιημένων οργανισμών.

1.6.   Δομικά προϊόντα για τα οποία έχει εκδοθεί ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση

Κοινοποιημένοι οργανισμοί επιφορτισμένοι με τα καθήκοντα στο πλαίσιο των συστημάτων 1+, 1 και 3, όπως και κατασκευαστές επιφορτισμένοι με καθήκοντα στο πλαίσιο των συστημάτων 2+ και 4 εξετάζουν την ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση που έχει εκδοθεί για το υπό εξέταση δομικό προϊόν, με βάση την αξιολόγηση της επίδοσης του εν λόγω προϊόντος. Επομένως, οι κοινοποιημένοι οργανισμοί και οι κατασκευαστές δεν αναλαμβάνουν τα καθήκοντα που αναφέρονται στα σημεία 1.1 β) i), 1.2 β) i), 1.3. α) i), 1.4 β) και 1.5 α) i), αντίστοιχα.

2.   ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ

Όσον αφορά τη λειτουργία κοινοποιημένων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην αξιολόγηση και την επαλήθευση της σταθερότητας της επίδοσης δομικών προϊόντων, γίνεται διάκριση ανάμεσα στους ακόλουθους:

1)

οργανισμός πιστοποίησης προϊόντων: οργανισμός κοινοποιημένος σύμφωνα με το κεφάλαιο VII, για την πιστοποίηση της σταθερότητας της επίδοσης·

2)

οργανισμός πιστοποίησης του ελέγχου παραγωγής στο εργοστάσιο: οργανισμός κοινοποιημένος σύμφωνα με το κεφάλαιο VII, για την πιστοποίηση του ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο·

3)

εργαστήριο: οργανισμός κοινοποιημένος σύμφωνα με το κεφάλαιο VII, για τη μέτρηση, την εξέταση, τη δοκιμή, τον υπολογισμό ή τη με άλλο τρόπο αξιολόγηση της επίδοσης δομικών προϊόντων.

3.   ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΥΣΙΩΔΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ

1.

Αντίδραση στη φωτιά

2.

Αντοχή στη φωτιά

3.

Επίδοση σε περίπτωση έκθεσης σε εξωτερική φωτιά

4.

Ακουστικές επιδόσεις

5.

Εκπομπές επικίνδυνων ουσιών».


Top