EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D2025

Decizia (UE) 2019/2025 a Consiliului din 18 noiembrie 2019 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea provizorie a Protocolului de modificare a Convenției internaționale pentru conservarea tonului de Atlantic

ST/13445/2019/INIT

JO L 313, 4.12.2019, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/2025/oj

Related international agreement

4.12.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 313/1


DECIZIA (UE) 2019/2025 A CONSILIULUI

din 18 noiembrie 2019

privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea provizorie a Protocolului de modificare a Convenției internaționale pentru conservarea tonului de Atlantic

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43, coroborat cu articolul 218 alineatul (5),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

La 13 mai 2013, Consiliul a autorizat Comisia Europeană să deschidă negocieri privind modificarea Convenției internaționale pentru conservarea tonului de Atlantic (1) (ICCAT). Negocierile s-au încheiat cu succes în luna noiembrie 2018.

(2)

Protocolul rezultat de modificare a Convenției internaționale pentru conservarea tonului de Atlantic (denumit în continuare „protocolul”) urmează să îmbunătățească eficacitatea ICCAT și să consolideze conservarea și gestionarea speciilor care intră în domeniul său de competență.

(3)

Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2) prevede că Uniunea trebuie să garanteze faptul că activitățile de pescuit și de acvacultură asigură condiții de mediu sustenabile pe termen lung și sunt gestionate de o manieră consecventă cu obiectivele de realizare de beneficii economice, sociale și de ocupare a forței de muncă și de contribuire la disponibilitatea aprovizionării cu alimente. De asemenea, regulamentul prevede că Uniunea trebuie să aplice o abordare precaută a gestionării pescuitului și trebuie să aibă ca obiectiv garantarea faptului că exploatarea resurselor biologice marine vii duce la refacerea și menținerea populațiilor de specii recoltate peste nivelurile care permit obținerea producției maxime sustenabile. Regulamentul prevede, de asemenea, că Uniunea trebuie să ia măsuri de gestionare și de conservare pe baza celor mai bune avize științifice disponibile, să sprijine dezvoltarea cunoștințelor științifice și a elaborării de avize științifice, să elimine treptat aruncarea capturilor înapoi în mare și să promoveze metode de pescuit care contribuie la un pescuit mai selectiv și la evitarea și reducerea, în măsura posibilului, a capturilor nedorite, precum și la utilizarea unor metode de pescuit cu impact redus asupra ecosistemului marin și a resurselor piscicole. În plus, Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 prevede explicit că obiectivele și principiile respective trebuie să fie aplicate de Uniune în cadrul relațiilor sale externe din domeniul pescuitului. Protocolul este în concordanță cu respectivele obiective.

(4)

După cum s-a afirmat în Comunicarea comună a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate intitulată „Guvernanța internațională a oceanelor: o agendă pentru viitorul oceanelor noastre” și în concluziile Consiliului privind comunicarea comună menționată, promovarea măsurilor de susținere și de sporire a eficacității organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) și, după caz, îmbunătățirea guvernanței acestora sunt esențiale pentru acțiunea Uniunii în cadrul acestor foruri. Protocolul este pe deplin în concordanță cu respectivele obiective.

(5)

Protocolul ar trebui să fie semnat în numele Uniunii.

(6)

Dacă protocolul intră în vigoare pentru alte părți contractante înainte de finalizarea de către Uniune a procedurilor sale interne de ratificare, acesta ar trebui să se aplice de către Uniune cu titlu provizoriu, de la respectiva intrare în vigoare, în așteptarea finalizării procedurilor necesare pentru intrarea sa în vigoare pentru Uniune,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se autorizează semnarea, în numele Uniunii, a Protocolului de modificare a Convenției internaționale pentru conservarea tonului de Atlantic (denumit în continuare „protocolul”), sub rezerva încheierii protocolului menționat.

Textul protocolului este atașat la prezenta decizie.

Articolul 2

Președintele Consiliului este autorizat să desemneze persoana împuternicită sau persoanele împuternicite să semneze protocolul în numele Uniunii.

Articolul 3

Protocolul se aplică cu titlu provizoriu de la data intrării sale în vigoare, în conformitate cu articolul 13 din protocol și în condițiile stabilite în acesta, până la finalizarea procedurilor necesare pentru intrarea sa în vigoare pentru Uniune.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 18 noiembrie 2019.

Pentru Consiliu

Președintele

J. LEPPÄ


(1)  JO L 162, 18.6.1986, p. 34.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).


Top