EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D1614

Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1614 a Comisiei din 26 septembrie 2019 de autorizare a statelor membre să prevadă derogări de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE a Consiliului în ceea ce privește cartofii, alții decât cartofii destinați plantării, originari din regiunile Akkar și Bekaa din Liban [notificată cu numărul C(2019) 6819]

C/2019/6819

JO L 250, 30.9.2019, p. 85–90 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/03/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/1614/oj

30.9.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 250/85


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1614 A COMISIEI

din 26 septembrie 2019

de autorizare a statelor membre să prevadă derogări de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE a Consiliului în ceea ce privește cartofii, alții decât cartofii destinați plantării, originari din regiunile Akkar și Bekaa din Liban

[notificată cu numărul C(2019) 6819]

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 15 alineatul (1) prima liniuță,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, coroborat cu punctul 12 din partea A din anexa III la aceasta, statele membre interzic introducerea în Uniune de cartofi, alții decât cei destinați plantării, originari din Liban. Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 15 alineatul (1) din directiva respectivă, se pot prevedea derogări de la interdicția respectivă, în cazul în care nu există niciun risc de răspândire a organismelor dăunătoare.

(2)

În conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, coroborat cu punctul 25.2 din secțiunea I partea A din anexa IV la directiva respectivă, statele membre interzic introducerea în Uniune de cartofi, cu excepția cazului în care aceștia sunt originari din țări cunoscute ca fiind indemne de Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp. sepedonicus (Spieckermann și Kotthoff) Davis et al., denumit în continuare „organismul specificat” sau care aplică dispoziții recunoscute ca fiind echivalente cu dispozițiile Uniunii pentru combaterea organismului în cauză. Libanul nu îndeplinește niciuna dintre aceste condiții. Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 15 alineatul (1) din directiva respectivă, se pot prevedea derogări de la interdicția respectivă, în cazul în care nu există niciun risc de răspândire a organismelor dăunătoare.

(3)

Decizia de punere în aplicare 2013/413/UE a Comisiei (2) de autorizare a statelor membre să prevadă derogări de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE în ceea ce privește cartofii, alții decât cartofii destinați plantării, originari din regiunile Akkar și Bekaa din Liban a expirat la 31 octombrie 2018.

(4)

Libanul a furnizat noi informații conform cărora cartofii, alții decât cartofii destinați plantării, originari din regiunile Akkar și Bekaa, sunt cultivați în condiții fitosanitare adecvate pentru a asigura protecția teritoriului Uniunii de organismul specificat.

(5)

Prin urmare, introducerea în Uniune de cartofi, alții decât cartofii destinați plantării, originari din regiunile Akkar și Bekaa din Liban, ar trebui să fie permisă, cu condiția ca aceștia să îndeplinească condițiile care garantează că organismul specificat nu este prezent pe cartofi atunci când cartofii sunt introduși pe teritoriul Uniunii. Condițiile respective ar trebui să se refere la producția din zone indemne de organismul specificat, la desfășurarea anchetelor în aceste zone, la producția din cartofi de sămânță certificați, precum și la cerințele privind manipularea, depozitarea, ambalarea și pregătirea.

(6)

Cartofii ar trebui introduși în Uniune prin puncte de intrare desemnate, pentru a se asigura controale eficiente și reducerea oricărui risc fitosanitar.

(7)

Ar trebui stabilite cerințe de inspecție pentru a asigura controlul riscului fitosanitar. Este necesar să se prevadă că eșantionarea și testarea se efectuează în conformitate cu sistemul de testare existent, stabilit în Directiva 93/85/CEE a Consiliului (3).

(8)

Cartofii nu ar trebui introduși și transportați în interiorul Uniunii decât în cazul în care sunt etichetați în mod corespunzător pentru a indica originea libaneză și alte informații relevante, pentru a evita plantarea cartofilor în cauză și pentru a asigura identificarea și trasabilitatea cartofilor.

(9)

Derogarea ar trebui să fie valabilă pentru o perioadă limitată.

(10)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului fitosanitar permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Autorizație de derogare

Prin derogare de la articolul 4 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, coroborat cu punctul 12 din partea A a anexei III la directiva respectivă, și de la articolul 5 alineatul (1) din directiva respectivă, coroborat cu punctul 25.2. din secțiunea I partea A a anexei IV la directiva menționată, statele membre pot autoriza introducerea pe teritoriul lor a cartofilor, astfel cum este prevăzut la punctul 12 din partea A a anexei III la directiva respectivă (denumiți în continuare „cartofi”) originari din regiunile Akkar sau Bekaa din Liban, care îndeplinesc condițiile prevăzute în anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Certificatul fitosanitar

Certificatul fitosanitar, astfel cum se prevede la articolul 13a alineatul (3) din Directiva 2000/29/CE, se eliberează în Liban. Acesta include, la rubrica „Declarații suplimentare”, următoarele elemente:

(a)

formularea „În conformitate cu cerințele Uniunii Europene stabilite în Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1614 a Comisiei”;

(b)

numărul de referință al lotului;

(c)

numele zonei indemne în sensul punctului 1 din anexă.

Articolul 3

Punctele de intrare

(1)   Cartofii care fac obiectul unei autorizații în conformitate cu articolul 1 pot fi introduși în Uniune numai printr-un punct sau prin puncte de intrare desemnat(e) în acest scop de către statul membru în care este situat punctul de intrare.

(2)   Punctele de intrare, precum și numele și adresa organismului oficial competent prevăzut în Directiva 2000/29/CE responsabil pentru fiecare punct de intrare se notifică de statele membre celorlalte state membre, Comisiei și Libanului.

Articolul 4

Inspecții efectuate de statele membre

(1)   Din fiecare lot din cadrul unui transport, se prelevă eșantioane în vederea examinării oficiale cu privire la Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp. sepedonicus (Spieckermann și Kotthoff) Davis et al., denumit în continuare „organismul specificat”. Fiecare eșantion trebuie să conțină cel puțin 200 de tuberculi. În cazul în care un lot este mai mare de 25 de tone, se prelevă câte un eșantion pentru fiecare 25 de tone și un eșantion pentru partea rămasă din lot.

(2)   Organismele oficiale responsabile efectuează o examinare vizuală a eșantioanelor pentru detectarea simptomelor organismului specificat la tuberculi tăiați. În timpul acestei examinări, toate loturile din transportul în cauză rămân sub control oficial și nu pot fi mutate sau utilizate.

(3)   În cazul în care, în cursul examinării menționate la alineatul (2), sunt detectate simptomele prezenței organismului specificat, se efectuează teste pentru a determina dacă organismul specificat este prezent sau nu, în conformitate cu punctul 1.1 și punctele 4-10 din anexa I la Directiva 93/85/CEE.

În timpul realizării acestor teste, toate loturile din transportul în cauză și toate celelalte transporturi care conțin un lot originar din aceeași zonă indemnă de organismul dăunător și care se află sub controlul organismului oficial responsabil în cauză rămân sub control oficial și nu pot fi mutate sau utilizate.

(4)   În cazul în care, într-un eșantion, este confirmată prezența organismului specificat în conformitate cu alineatul (3), trebuie reținut și păstrat în mod adecvat restul de cartof examinat, iar lotul în cauză nu se introduce în Uniune.

Toate celelalte loturi menționate la alineatul (3) al doilea paragraf trebuie testate în conformitate cu punctul 1.1 și punctele 4-10 din anexa I la Directiva 93/85/CEE.

(5)   În ceea ce privește loturile pentru care nu s-au detectat simptomele prezenței organismului specificat în cursul examinării menționate la alineatul (2), se efectuează teste pentru detectarea infecțiilor latente pentru toate loturile, în conformitate cu punctul 1.2 și punctele 3-10 din anexa I la Directiva 93/85/CEE.

În timpul acestor teste, toate loturile în cauză rămân sub control oficial și nu pot fi mutate sau utilizate.

În cazul în care, într-un eșantion, este confirmată prezența organismului specificat astfel cum se menționează în primul paragraf, trebuie reținut și păstrat în mod adecvat restul de cartof examinat, iar lotul în cauză nu se introduce în Uniune.

Articolul 5

Notificarea rezultatelor suspecte sau confirmate

(1)   Statele membre comunică fără întârziere Comisiei și Libanului cazurile în care prezența organismului specificat este suspectată ca urmare a unui test de detectare rapidă, astfel cum se prevede la punctul 1.1 din anexa I la Directiva 93/85/CEE, sau a unui test de detectare menționat la punctul 1.2 din anexa I la directiva respectivă.

(2)   Statele membre comunică fără întârziere Comisiei și Libanului cazurile în care prezența organismului specificat este confirmată în conformitate cu punctele 1.1 și 1.2 din anexa I la Directiva 93/85/CEE.

Articolul 6

Etichetarea

(1)   Cartofii se introduc și se transportă în interiorul Uniunii numai purtând o etichetă, într-una dintre limbile oficiale ale Uniunii, care cuprinde următoarele elemente:

(a)

o indicație a faptului că provin din Liban;

(b)

numele zonei indemne de organismul dăunător;

(c)

numele și numărul de identificare al producătorului;

(d)

numărul de referință al lotului.

(2)   Eticheta menționată la alineatul (1) se eliberează sub controlul organizației libaneze de protecție a plantelor.

Articolul 7

Eliminarea deșeurilor

Deșeurile rezultate din ambalarea sau prelucrarea cartofilor în Uniune sunt eliminate în așa fel încât să se asigure faptul că organismul specificat nu se poate stabili și răspândi.

Articolul 8

Obligațiile de notificare ale importatorilor

(1)   Importatorul are obligația de a notifica, cu suficient timp în avans, organismul oficial responsabil pentru punctul de intrare în statul membru în cauză cu privire la intenția sa de a introduce un transport.

(2)   Notificarea menționată la alineatul (1) include următoarele elemente:

(a)

cantitatea care face obiectul transportului (transporturilor) în cauză;

(b)

data la care se dorește introducerea;

(c)

numele și adresa importatorului.

Articolul 9

Data de expirare

Prezenta decizie expiră la 31 martie 2023.

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 26 septembrie 2019.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

(2)  Decizia de punere în aplicare 2013/413/UE a Comisiei din 30 iulie 2013 de autorizare a statelor membre să prevadă derogări de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE a Consiliului în ceea ce privește cartofii, alții decât cartofii destinați plantării, originari din regiunile Akkar și Bekaa din Liban (JO L 205, 1.8.2013, p. 13).

(3)  Directiva 93/85/CEE a Consiliului din 4 octombrie 1993 privind combaterea veștejirii bacteriene a cartofului (JO L 259, 18.10.1993, p. 1).


ANEXĂ

CERINȚE PRIVIND IMPORTURILE ASTFEL CUM SUNT MENȚIONATE LA ARTICOLUL 1

Derogarea prevăzută la articolul 1 se aplică în ceea ce privește cartofii care îndeplinesc cerințele stabilite la punctele 1-9.

1.   Zonele de producție

Cartofii sunt produși în regiunile Akkar sau Bekaa sau în zone care au fost declarate în mod oficial, de către organizația libaneză de protecție a plantelor, în conformitate cu Standardul internațional pentru măsuri fitosanitare nr. 4 privind cerințele pentru instituirea zonelor indemne (1), indemne de prezența organismului dăunător în cauză („zone indemne”) și care sunt comunicate de către Liban Comisiei în fiecare an.

2.   Anchete privind zonele indemne

Zonele indemne fac obiectul unor inspecții anuale sistematice și reprezentative pentru detectarea organismului specificat menționat la articolul 4 alineatul (1), efectuate de către autoritățile libaneze, pe parcursul a cinci ani înainte de producție și în timpul acesteia.

Anchetele privesc câmpurile cultivate cu cartofi situate în zone indemne de organisme dăunătoare și cartofii recoltați în aceste zone.

Anchetele cuprind următoarele elemente:

(a)

inspecții vizuale ale câmpurilor în perioada de vegetație;

(b)

examinarea vizuală a cartofilor recoltați pentru detectarea simptomelor organismului dăunător specificat la tuberculi tăiați;

(c)

testarea în laborator a unor cartofi simptomatici și asimptomatici.

Anchetele nu conduc la nicio detectare a organismului dăunător specificat sau a oricărei alte dovezi care ar putea indica faptul că zona nu este o zonă indemnă de organismul dăunător în cauză în sensul punctului 1. Rezultatele anchetelor se pun la dispoziția Comisiei la cererea acesteia.

3.   Producători

Cartofii sunt cultivați de producători înregistrați pe lângă organizația libaneză de protecție a plantelor.

4.   Producția din cartofi de sămânță certificați

Cartofii îndeplinesc una dintre următoarele cerințe:

(a)

sunt cultivați din cartofi de sămânță certificați și importați din Uniune în Liban;

(b)

sunt cultivați din cartofi de sămânță importați în Liban dintr-o țară terță sau părți ale unei țări terțe pentru care introducerea în Uniune de cartofi de sămânță nu este interzisă în temeiul anexei III la Directiva 2000/29/CE și sunt certificați în țara terță respectivă.

5.   Câmpurile de producție

Cartofii sunt cultivați în câmpuri în care, în cursul ultimilor cinci ani, nu au fost cultivate alte tipuri de cartofi decât cele menționate la punctul 4.

6.   Manipulare

Cartofii sunt manipulați cu instrumente mecanizate care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

(a)

sunt folosite doar pentru manipularea cartofilor care respectă punctele 1-5;

(b)

în cazul în care au fost utilizate în alte scopuri decât cele menționate la litera (a), au fost curățate și dezinfectate în mod corespunzător înainte de a fi utilizate în scopurile menționate la litera (a).

7.   Depozitare

Cartofii sunt depozitați în spații de depozitare care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

(a)

sunt folosite doar pentru depozitarea cartofilor care respectă punctele 1-6;

(b)

în cazul în care au fost utilizate în alte scopuri decât cele menționate la litera (a), au făcut obiectul unor măsuri de igienă corespunzătoare înainte de a fi utilizate în scopurile menționate la litera (a).

8.   Ambalare

Materialul de ambalare utilizat pentru cartofi este fie nou, fie curățat și dezinfectat.

9.   Pregătirea cartofilor și a loturilor pentru introducerea în Uniune

Cartofii îndeplinesc următoarele condiții în ceea ce privește pregătirea lor:

(a)

sunt liberi de pământ, frunze și alte resturi vegetale;

(b)

sunt prezentați pentru introducerea în Uniune ca loturi, fiecare lot fiind constituit din cartofi produși de un singur producător și recoltați dintr-o singură zonă în sensul punctului 1; și

(c)

sunt introduși în plase, ambalaje sau alte recipiente, fiecare dintre acestea fiind etichetate în conformitate cu articolul 6.


(1)  ISPM 4. 1995. Cerințe pentru instituirea zonelor indemne. Roma, IPPC, FAO.


Top