Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0134

    2007/134/CE: Decizia Comisiei din 2 februarie 2007 de înființare a Consiliului European pentru Cercetare (Text cu relevanță pentru SEE )

    JO L 57, 24.2.2007, p. 14–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
    JO L 219M, 24.8.2007, p. 286–291 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2013; abrogat prin 32013D1220(01)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/134(1)/oj

    24.2.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 57/14


    DECIZIA COMISIEI

    din 2 februarie 2007

    de înființare a Consiliului European pentru Cercetare

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2007/134/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere de Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind cel de-al șaptelea program-cadru al Comunității Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și activități cu caracter demonstrativ (2007-2013) (1), în special articolele 2 și 3,

    având în vedere Decizia 2006/972/CE a Consiliului din 19 decembrie 2006 privind programul specific: „Ideas” („Idei”) de punere în aplicare a celui de-al șaptelea program-cadru (2007-2013) al Comunității Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și activități cu caracter demonstrativ (2), în special articolul 4 alineatele (2) și (3),

    întrucât:

    (1)

    În cadrul celui de-al șaptelea program-cadru, programul specific „Idei” are drept obiectiv să sprijine cercetarea aflată la frontiera cunoașterii, la întrepătrunderea tuturor domeniilor științifice, tehnologice și academice, inițiată și desfășurată de cercetători pe teme alese de aceștia.

    (2)

    Decizia 2006/972/CE prevede înființarea de către Comisie a unui Consiliu European pentru Cercetare (denumit în continuare „CEC”), care să reprezinte instrumentul principal de punere în aplicare a programului specific „Idei”.

    (3)

    În conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Decizia 2006/972/CE, CEC este format dintr-un consiliu științific independent (denumit în continuare „Consiliul științific”), beneficiind de susținerea unei structuri destinate punerii în aplicare a programului specific menționat.

    (4)

    Consiliul științific este compus din oameni de știință, ingineri și savanți de cel mai înalt renume, numiți de Comisie și acționând în nume propriu, independent de orice influență externă. Consiliul științific acționează conform mandatului care i-a fost atribuit prin articolul 5 din Decizia 2006/972/CE și în mod exclusiv în interesul realizării obiectivelor științifice, tehnologice și academice ale programului specific „Idei”.

    (5)

    Consiliul științific alege în mod independent un secretar general care acționează sub autoritatea sa. Inter alia, secretarul general oferă asistență Consiliului științific în ceea ce privește asigurarea unei relații eficiente cu Comisia și cu structura destinată punerii în aplicare a programului specific, precum și în ceea ce privește monitorizarea punerii în aplicare eficace a strategiei și a pozițiilor Consiliului științific de către această structură auxiliară.

    (6)

    Consiliul științific lucrează în conformitate cu principii de excelență științifică, eficiență și transparență. Comisia acționează ca garant al autonomiei și integrității Consiliului științific și asigură funcționarea corespunzătoare a acestuia.

    (7)

    Sunt stabilite reglementări privind divulgarea de informații de către membrii Consiliului științific, fără a aduce atingere normelor privind securitatea anexate la Regulamentul de procedură al Comisiei prin Decizia 2001/844/CE, CECO, Euratom (3).

    (8)

    Datele personale referitoare la membrii Consiliului științific sunt prelucrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind prelucrarea datelor personale de către instituțiile și organismele comunitare și libera circulație a acestui tip de date (4).

    (9)

    Pentru identificarea membrilor fondatori ai Consiliului științific a fost constituit un comitet independent de experți la înalt nivel. Ca urmare a unor consultări ample în cadrul comunității științifice și academice, acest comitet a emis o serie de recomandări, în primul rând cu privire la factorii și criteriile obligatorii pentru identificarea membrilor Consiliului științific, iar în al doilea rând cu privire la membrii fondatori înșiși.

    (10)

    O structură destinată punerii în aplicare a programului specific este înființată ca structură externă, sub forma unei agenții executive, fondată printr-un act separat, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului din 19 decembrie 2002 de stabilire a statutului agențiilor executive cărora urmează să li se încredințeze anumite sarcini în gestionarea programelor comunitare (5).

    (11)

    În așteptarea înființării și devenirii operaționale a acestei agenții executive, sarcinile sale de punere în aplicare a programului specific sunt executate de un serviciu al Comisiei, special desemnat în acest sens.

    (12)

    Incidența bugetară a acestei decizii va fi luată în considerare pentru decizia de finanțare în cadrul programului specific „Idei” și în Fișa financiară legislativă a propunerii Comisiei privind structura externă menționată mai sus,

    DECIDE:

    CAPITOLUL 1

    CONSILIUL EUROPEAN PENTRU CERCETARE

    Articolul 1

    Înființare

    În vederea punerii în aplicare a programului specific „Idei”, se înființează Consiliul European pentru Cercetare, a cărui perioadă de funcționare începe de la data intrării în vigoare a prezentei decizii și se încheie la 31 decembrie 2013. Acest consiliu este format dintr-un Consiliu științific și o structură destinată punerii în aplicare a programului specific, constituite după cum urmează:

    CAPITOLUL 2

    CONSILIUL ȘTIINȚIFIC

    Articolul 2

    Înființare

    Prin prezenta, se înființează Consiliul științific.

    Articolul 3

    Misiuni

    (1)   Consiliului științific îi sunt încredințate sarcinile stabilite la articolul 5 alineatul (3) din Decizia 2006/972/CE.

    (2)   Consiliul științific stabilește, inter alia, o strategie științifică globală, deține autoritate deplină asupra deciziilor privind tipul de cercetări ce primesc finanțare în conformitate cu articolul 6 alineatul (6) din Decizia 2006/972/CE și acționează ca garant al calității activității CEC din perspectivă științifică. Sarcinile sale cuprind, în special, elaborarea programului de lucru anual, instituirea procedurii de evaluare inter pares, precum și monitorizarea și controlul calității privind punerea în aplicare a programului specific „Idei”, fără a aduce atingere responsabilității Comisiei.

    Articolul 4

    Componență

    (1)   Consiliul științific cuprinde până la 22 de membri.

    (2)   Consiliul științific este format din reprezentanți ai comunității științifice europene cu o reputație bine consolidată, care dispun de expertiza corespunzătoare, acoperind domenii de cercetare cât mai diverse și care acționează în nume propriu, independent de orice interese politice sau de altă natură.

    (3)   Membrii Consiliului științific, desemnați pe baza factorilor și criteriilor stabilite prin anexa I și enumerați în anexa II, sunt astfel numiți în funcție.

    (4)   Viitorii membri sunt numiți de Comisie pe baza factorilor și criteriilor stipulate în anexa I, în urma unei proceduri de identificare independente și transparente, stabilite de comun acord cu Consiliul științific, incluzând consultarea comunității științifice și un raport către Parlament și Consiliu. Numirea viitorilor membri este publicată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001.

    (5)   Membrii își îndeplinesc sarcinile independent de orice influență externă. Membrii informează la timp Comisia cu privire la orice conflict de interese care le-ar putea submina obiectivitatea.

    (6)   Membrii sunt numiți pentru un mandat de patru ani, reînnoibil o singură dată pe baza unui sistem de rotație, asigurând astfel continuitatea lucrărilor Consiliului științific. Totuși, un membru poate fi numit și pentru un mandat mai scurt, pentru a permite o rotație dirijată a componenței Consiliului științific. Membrii rămân în funcție până când sunt înlocuiți sau până când le expiră mandatul.

    (7)   În cazul în care unul dintre membri demisionează sau în cazul expirării unui mandat ce nu mai poate fi reînnoit, Comisia numește un nou membru.

    (8)   În situații excepționale, pentru a menține integritatea și/sau continuitatea Consiliului științific, Comisia poate lua inițiativa de a retrage înainte de termen mandatul unui membru.

    (9)   Membrii Consiliului științific nu sunt remunerați pentru sarcinile pe care le îndeplinesc.

    Articolul 5

    Principii și metode de lucru

    (1)   Consiliul științific lucrează în mod autonom și independent.

    (2)   De fiecare dată când este cazul, Consiliul științific consultă comunitatea științifică, tehnologică și academică.

    (3)   Consiliul științific acționează exclusiv în interesul îndeplinirii obiectivelor științifice, tehnologice și academice ale programului specific „Idei”. Consiliul științific acționează cu integritate și probitate și își desfășoară activitatea în mod eficient și în condiții de maximă transparență.

    (4)   Consiliul științific este răspunzător în fața Comisiei, menține relații continue și strânse cu aceasta și cu structura destinată punerii în aplicare a programului specific și dispune orice aranjamente consideră necesare în această privință.

    (5)   Informațiile obținute prin exercitarea sarcinilor mandatate nu se divulgă dacă, în opinia Comisiei sau a președintelui Consiliului științific, acele informații sunt legate de chestiuni confidențiale.

    (6)   Comisia furnizează informațiile și asistența necesare desfășurării lucrărilor Consiliului științific, pentru a-i permite acestuia să lucreze în condiții de autonomie și independență.

    (7)   Consiliul științific elaborează în mod regulat rapoarte către Comisie și furnizează informațiile și asistența necesare pentru sarcinile obligatorii de raportare ale Comisiei (respectiv Raportul anual, Raportul anual de activitate).

    Articolul 6

    Funcționare

    (1)   Consiliul științific alege dintre membrii săi un președinte și doi vicepreședinți care, în conformitate cu regulile procedurale, îl reprezintă, îl orientează și îi asigură sprijinul necesar pentru organizarea lucrărilor, inclusiv prin pregătirea agendei de lucru și a documentelor pentru reuniuni.

    (2)   Președintele și vicepreședinții Consiliului științific pot cumula și titlul de președinte și, respectiv, de vicepreședinți ai Consiliului European pentru Cercetare.

    (3)   Consiliul științific adoptă propriile reguli procedurale, care includ prevederi detaliate cu privire la alegerile la care se referă alineatul (1), precum și un cod de conduită pentru a se adresa unor potențiale conflicte de interes.

    (4)   Consiliul științific se reunește în întruniri plenare de câte ori activitățile sale o cer.

    (5)   Președintele Consiliului științific poate hotărî să se organizeze întruniri cu participare restrânsă.

    Articolul 7

    Secretarul General al CEC

    (1)   Consiliul științific alege, în mod independent, un secretar general, care acționează sub autoritatea sa. Inter alia, secretarul general oferă asistență Consiliului științific pentru a asigura o relație eficace cu Comisia și cu structura destinată punerii în aplicare a programului specific.

    (2)   Sarcinile secretarului general sunt definite de Consiliul științific. Aceste sarcini includ monitorizarea punerii în practică eficace, de către această structură auxiliară, a strategiei și a pozițiilor adoptate de Consiliul științific.

    (3)   Programul specific „Idei” asigură sprijinul necesar pentru instituirea acestei funcții și pentru activitățile secretarului general.

    (4)   Mandatul secretarului general nu poate depăși 30 de luni și este reînnoibil o singură dată.

    Articolul 8

    Cheltuieli aferente întrunirilor

    (1)   Comisia rambursează membrilor Consiliului științific cheltuielile de călătorie și, acolo unde este cazul, cheltuielile de subzistență necesare pentru desfășurarea activităților acestuia, în conformitate cu reglementările Comisiei privind recompensarea experților externi. Depinzând de aprobarea prealabilă a Comisiei, cheltuielile de călătorie și subzistență legate de alte întruniri necesare desfășurării activității Consiliului științific pot fi de asemenea acoperite de către Comisie; această mențiune se aplică pentru întâlnirile membrilor Consiliului științific cu experți externi și alte părți interesate.

    (2)   Cheltuielile de întrunire sunt rambursate pe baza unei cereri anuale a Consiliului științific, fără a aduce atingere responsabilității Comisiei.

    CAPITOLUL 3

    Articolul 9

    Structura destinată punerii în aplicare a programului specific

    Structura destinată punerii în aplicare a programului specific este înființată ca structură externă; în așteptarea înființării și devenirii operaționale a acestei structuri externe, sarcinile sale de punere în aplicare a programului specific sunt executate de un serviciu al Comisiei, special desemnat în acest sens.

    CAPITOLUL 4

    DISPOZIȚII GENERALE

    Articolul 10

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale.

    Adoptată la Bruxelles, 2 februarie 2007.

    Pentru Comisie

    Janez POTOČNIK

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 412, 30.12.2006, p. 1.

    (2)  JO L 400, 30.12.2006.

    (3)  JO L 317, 3.12.2001, p. 1. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2006/548/CE, Euratom (JO L 215, 5.8.2006, p. 38).

    (4)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.

    (5)  JO L 11, 16.1.2003, p. 1.


    ANEXA I

    Factorii și criteriile de identificare a membrilor Consiliului științific

    Componența Consiliului științific trebuie să demonstreze că acest consiliu este capabil să exercite atribuții de îndrumare științifică în mod absolut independent și bucurându-se de o autoritate bazată pe competență, combinând înțelepciunea și experiența cu o concepție vizionară și plină de imaginație. Credibilitatea Consiliului științific se construiește pe echilibrul calităților persoanelor din care acesta este alcătuit și care, împreună, trebuie să reflecte întregul spectru de competențe al comunității cercetătorilor din Europa. Membrii Consiliului științific trebuie să facă fiecare dovada unei reputații excelente, incontestabile, atât ca lideri în anumite domenii de cercetare, cât și privind independența și angajamentul lor pentru cercetare. În general, ei trebuie să fie actualmente cercetători sau să fi fost implicați în cercetare până de curând; acest criteriu li se aplică și celor care au exercitat funcții de îndrumare științifică la nivel european sau mondial. De asemenea, trebuie luați în considerare și liderii mai tineri ai următoarei generații.

    Membrii trebuie să reflecte spectrul larg disciplinar al cercetării, de la științe exacte și inginerie, până la științe sociale și umane. Totuși, ei nu ar trebui să fie priviți drept reprezentanți ai unei anumite discipline sau ai unei anumite linii de cercetare și nici ei înșiși nu ar trebui să se considere astfel; ar trebui să facă dovada unei viziuni ample care să reflecte în mod colectiv înțelegerea dezvoltărilor importante din cercetare, inclusiv din cercetarea inter- și multidisciplinară, precum și necesitățile legate de cercetarea la nivel european.

    Dincolo de reputația lor confirmată ca oameni de știință și cercetători, împreună, membrii CEC ar trebui să aducă cu ei, în acest for, un câmp mai larg de experiență, dobândită nu numai în Europa, ci și în alte părți ale lumii care se remarcă prin promovarea intensă a cercetării. Aceasta ar putea include experiență în domenii precum sprijinirea și promovarea cercetării fundamentale, organizarea și gestionarea cercetării și a transferului de cunoștințe în universități, în academii și în diferite sectoare industriale, înțelegerea activităților naționale și internaționale de cercetare, a schemelor relevante de finanțare a cercetării și a contextului politic mai larg în care se situează Consiliul European pentru Cercetare.

    Membrii CEC ar trebui să reflecte diferitele componente ale comunității de cercetare și întregul spectru al instituțiilor științifice care desfășoară activități de cercetare. De exemplu, printre ei ar trebui să se numere persoane cu experiență în universități, în institute de cercetări, în academii și în organisme finanțatoare, cercetători din domeniul afacerilor și industriei. Printre membri ar trebui să se afle persoane cu experiență în cel puțin două țări, unii dintre aceștia provenind eventual din comunități de cercetare din afara Europei.


    ANEXA II

    Lista celor 22 de membri fondatori ai Consiliului științific

     

    Dr. Claudio BORDIGNON, Istituto Scientifico Universitario San Raffaele (Institutul Științific San Raffaele, Milano)

     

    Prof. Manuel CASTELLS, Universitat Oberta de Catalunya (Universitatea Deschisă din Catalonia)

     

    Prof. Paul J. CRUTZEN, Max-Planck-Institüt für Chemie (Institutul Max Planck pentru Chimie, Mainz)

     

    Prof. Mathias DEWATRIPONT, Université Libre de Bruxelles (Universitatea Liberă din Bruxelles)

     

    Dr. Daniel ESTEVE, Centre d'Etudes de Saclay (CEA Saclay)

     

    Prof. Pavel EXNER, Doppler Institute for Mathematical Physics and Applied Mathematics (Institutul Doppler pentru fizică matematică și matematici aplicate, Praga)

     

    Prof. Hans-Joachim FREUND, Fritz-Haber-Institute der Max-Planck-Gesellschaft (Institutul Fritz Haber, Fundația Max Planck, Berlin)

     

    Prof. Wendy HALL, University of Southampton (Universitatea din Southampton)

     

    Prof. Carl-Henrik HELDIN, Ludwig Institute for Cancer Research (Institutul Ludwig pentru Cercetări asupra Cancerului)

     

    Prof. Fotis C. KAFATOS, Imperial College London

     

    Prof. Michal KLEIBER, Polskiej Akademii Nauk (Academia de Științe din Polonia)

     

    Prof. Norbert KROO, Magyar Tudományos Akadémia (Academia de Științe din Ungaria)

     

    Prof. Maria Teresa V.T. LAGO, Universidade do Porto (Universitatea din Porto)

     

    Dr. Oscar MARIN PARRA, Instituto de Neurociencias de Alicante (Institutul de Științe Neuronale, Alicante)

     

    Prof. Lord MAY, University of Oxford (Universitatea din Oxford)

     

    Prof. Helga NOWOTNY, Wissenschaftszentrum, Wien (Centrul Științific din Viena)

     

    Prof. Christiane NÜSSLEIN-VOLHARD, Max-Planck-Institüt für Entwicklungsbiologie (Institutul Max Planck pentru Biologia Dezvoltării, Tübingen)

     

    Prof. Leena PELTONEN-PALOTIE, Helsingin Yliopisto & Kansanterveyslaitos – KTL (Universitatea din Helsinki și Institutul Național pentru Sănătate Publică)

     

    Prof. Alain PEYRAUBE, Centre National de la Recherche Scientifique – CNRS, Paris (Centrul Național pentru Cercetare Științifică, Paris)

     

    Dr. Jens R. ROSTRUP-NIELSEN, Haldor Topsøe A/S

     

    Prof. Salvatore SETTIS, Scuola Normale Superiore, Pisa (Școala Normală Superioară, Pisa)

     

    Prof. Rolf M. ZINKERNAGEL, Universität Zürich (Universitatea din Zurich)


    Top