Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE0076

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών Για την προαγωγή της πλήρους συμμετοχής των νέων στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνία COM(2007) 498 τελικό

    ΕΕ C 151 της 17.6.2008, p. 45–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    17.6.2008   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 151/45


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών Για την προαγωγή της πλήρους συμμετοχής των νέων στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνία»

    COM(2007) 498 τελικό

    (2008/C 151/14)

    Στις 5 Σεπτεμβρίου 2007, και σύμφωνα με το άρθρο 262 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την

    «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Για την προαγωγή της πλήρους συμμετοχής των νέων στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνία»

    Το ειδικευμένο τμήμα «Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και δικαιώματα του πολίτη», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 19 Δεκεμβρίου 2007, με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. TRANTINA.

    Κατά την 441η σύνοδο ολομέλειας, της 16ης και 17ης Ιανουαρίου 2008 (συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου 2008), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε, με 137 ψήφους υπέρ, και 3 αποχές, την ακόλουθη γνωμοδότηση.

    1.   Περίληψη και συστάσεις

    1.1

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την Επιτροπή ότι επιβάλλεται να χαραχθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή εγκάρσια στρατηγική για τα παιδιά και τη νεολαία και είναι πρόθυμη να συμβάλει στη διαδικασία αυτή με τα μέσα που διαθέτει, όπως η άμεση επαφή με τις οργανώσεις βάσης και η ευαισθητοποίηση των οργάνων της ΕΕ όσον αφορά τα προβλήματα και τις λύσεις επί τόπου.

    1.2

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η διαδικασία για την οικοδόμηση μιας επιτυχημένης και βιώσιμης εγκάρσιας στρατηγικής για τη νεολαία θα μπορούσε να διευκολυνθεί με τη θέσπιση μόνιμης δομής εντός της Επιτροπής (που θα συντονίζει τις εργασίες των διαφόρων εμπλεκομένων ΓΔ) ή διοργανικής ομάδας και θα πρέπει να βασίζεται σε μηχανισμό παρακολούθησης με σαφείς στόχους και προθεσμίες.

    1.3

    Η ΕΟΚΕ κρίνει ότι, πριν κινητοποιηθούν τα πάντα για την παραμονή των ηλικιωμένων στον ενεργό βίο, η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει από τη λήψη κάθε δυνατού μέτρου για τη μαζική απασχόληση των νέων, διότι αυτό θα είχε πολύ πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες, κοινωνιολογικές (αυτονομία των νέων, κοινωνική κατάσταση, γεννητικότητα, οικογένεια, κλπ.), αλλά και οικονομικές, όσον αφορά την οικονομική μεγέθυνση, τη χρηματοδότηση του κοινωνικού τομέα, την κατανάλωση, την αποταμίευση, τις επενδύσεις (οικοδομικός τομέας, κλπ). Καλεί τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, κυρίως με την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρύθμισης των κρατών μελών στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισσαβώνας.

    1.4

    Η ΕΟΚΕ ζητά επιμόνως να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή η κατάσταση των νέων στις αγροτικές περιοχές και στις φτωχές αστικές περιοχές. Η ΕΟΚΕ καλεί τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στην πρόκληση της εκρίζωσης της παιδικής φτώχειας και ζητά να ληφθούν επιπλέον μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η συμμετοχή στην κοινωνία επί ίσοις όροις των νέων με αναπηρία.

    1.5

    Η ΕΟΚΕ συνιστά να συνεχίσει η Επιτροπή να εργάζεται για την αναγνώριση της εθελοντικής εργασίας των νέων, η οποία θα επιτευχθεί με τη δέσμευση των οργανώσεων των εργοδοτών, των εργαζομένων, των εκπροσώπων του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος και των ενδεδειγμένων ΜΚΟ.

    1.6

    Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει τις κύριες θέσεις της για το θέμα των εθελοντικών δραστηριοτήτων των νέων, κυρίως ότι:

    η Επιτροπή θα πρέπει να εξαγγείλει ένα Έτος Εθελοντών, και να δημοσιεύσει λευκή βίβλο για την εθελοντική δραστηριότητα και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά στην Ευρώπη,

    η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβάλλουν τη σημασία που έχει η εργασία για την ανάπτυξη των νέων και να τονίσουν ότι, μέσω της ενεργού συμμετοχής των νέων σε οργανώσεις νέων και εργασιακές δραστηριότητες της νεολαίας, ενισχύονται οι δεξιότητες, οι αρχές και οι στάσεις τους.

    1.7

    Η ΕΟΚΕ δεν συνιστά την επιλογή μέσων ένταξης στην εργασία υπό συνθήκες ασταθείς, που δεν προσφέρουν προοπτικές: η αβεβαιότητα της εργασίας, τα μεταβαλλόμενα ωράρια, οι ολοένα πιο επισφαλείς συμβάσεις εργασίας δεν πρέπει πλέον να ενθαρρύνονται διότι έχουν ήδη αποδειχθεί οι συνέπειές τους για τους νέους διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων. Η προσωρινή απασχόληση ως προσωρινή λύση για την κάλυψη της περιόδου από τη λήξη των βασικών σπουδών έως την ένταξη στον επαγγελματικό βίο, στην πραγματικότητα καθυστερεί την επαγγελματική ανέλιξη αλλά και την ανάληψη μακροπρόθεσμων ευθυνών στον κοινωνικό και οικογενειακό βίο, όπως δυστυχώς καταδεικνύουν οι μελέτες και οι παρατηρήσεις του Ιδρύματος του Δουβλίνου, της ΔΟΕ και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Απασχόληση.

    1.8

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ανάπτυξη διαρθρωμένου διαλόγου μεταξύ των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων και των νέων. Ένας τέτοιος διάλογος θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής εγκάρσιας στρατηγικής για τη νεολαία που προτείνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόταση της Επιτροπής να συντάσσεται έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία ανά τριετία και συνιστά να διασφαλιστεί η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών της νεολαίας, και ιδιαίτερα των εθνικών συμβουλίων νεολαίας, στη σύνταξη της έκθεσης.

    1.9

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ανάπτυξη ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των νέων, που θα λάβει τη μορφή δηλώσεως η οποία θα υπογραφεί μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του εταίρου τους από την πλευρά των νέων, δηλαδή του ευρωπαϊκού φόρουμ των νέων.

    2.   Εισαγωγή

    2.1

    Η ΕΟΚΕ ασχολείται ήδη με το θέμα των νέων εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια. Οι πιο πρόσφατες γνωμοδοτήσεις της είναι ακόμη επίκαιρες και θα μπορούσαν να επαναληφθούν εδώ, τουλάχιστον εν μέρει (1).

    2.2

    Στις 5 Σεπτεμβρίου 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την ανακοίνωσή της «Για την προαγωγή της πλήρους συμμετοχής των νέων στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνία», που προετοίμασαν από κοινού η ΓΔ «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και η ΓΔ «Απασχόληση, Κοινωνικές υποθέσεις και Ισότητα Ευκαιριών». Στην κατάρτιση της ανακοίνωσης συνεργάστηκαν και άλλες γενικές διευθύνσεις. Η ανακοίνωση ασχολείται με θέματα όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία και η ενεργός συμμετοχή των νέων στα κοινά, τα οποία προσπαθεί να εξετάσει κατά τρόπο διακλαδικό. Συνοδεύεται από δύο έγγραφα εργασίας της Επιτροπής, εκ των οποίων το ένα αφορά τις εθελοντικές δραστηριότητες και το άλλο την απασχόληση των νέων.

    2.3

    Η ανακοίνωση προσφέρει λύσεις για ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έκθεσης «Επενδύοντας στους νέους: μια στρατηγική ενδυνάμωσης» που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2007 από το Σώμα συμβούλων ευρωπαϊκής πολιτικής της Επιτροπής (BEPA).

    2.4

    Κατ' αρχάς, η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο όσον αφορά τη διαδικασία όσο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Σημειώνει με ικανοποίηση ότι στην κατάρτισή της συμμετείχαν πολλές γενικές διευθύνσεις.

    2.5

    Ωστόσο, η ΕΟΚΕ εκφράζει ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά την εφαρμογή των σχεδίων για τη χάραξη της εγκάρσιας στρατηγικής για τη νεολαία. Η Επιτροπή δεν προτείνει μια διαδικασία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σύμφωνα με την αρχική αντίδραση του Συμβουλίου, προς το παρόν κανένα από τα κράτη μέλη δεν έχει σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.

    3.   Καλύτερη και περισσότερη εκπαίδευση για όλους τους νέους

    3.1

    Το κεφάλαιο αυτό ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την επίσημη εκπαίδευση. Όμως, η ανεπίσημη εκπαίδευση παρέχει επίσης δεξιότητες και ικανότητες απαραίτητες για την επιτυχία της δια βίου μάθησης, συμπληρώνοντας το έργο του σχολικού συστήματος. Γι' αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη.

    3.2

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί κατά βάση με τις προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, οι οποίες ακολουθούν τις τρέχουσες στρατηγικές και έγγραφα.

    3.3

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί επίσης ότι θα πρέπει να προστεθεί στο Europass (Ευρωπαϊκό βιβλιάριο κατάρτισης) ένα ιδιαίτερο στοιχείο για τους νέους, συμπληρωματικά προς το Youthpass, επειδή το Youthpass αφορά μόνο τις δραστηριότητες των νέων στα πλαίσια του προγράμματος «Νεολαία σε δράση», ενώ το φάσμα των δραστηριοτήτων των νέων που πρέπει να αναγνωρισθούν είναι σαφώς ευρύτερο.

    3.4

    Η ΕΟΚΕ συνιστά να συνεχίσει η Επιτροπή να εργάζεται για την αναγνώριση της εθελοντικής εργασίας των νέων, η οποία θα επιτευχθεί με τη δέσμευση των οργανώσεων των εργοδοτών, των εργαζομένων, των εκπροσώπων του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος και των ενδεδειγμένων ΜΚΟ.

    3.5

    Οι νέοι που εγκαταλείπουν το σχολείο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ανεπίσημα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα τους προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή και την επιτυχή συμμετοχή στην αγορά εργασίας, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως επιχειρηματίες.

    4.   Νέοι και απασχόληση: μια πρόκληση για την Ευρώπη

    4.1

    Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι η ανεργία των νέων ευρωπαίων αποτελεί απειλή για το μέλλον της Ευρώπης και καλεί τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει πρώτα απ' όλα να βασίζονται στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία, το οποίο εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλά κράτη μέλη. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία αποτελεί περισσότερο μια διακήρυξη παρά ένα πραγματικό πρόγραμμα εργασίας.

    4.2

    Σε προηγούμενη γνωμοδότησή της (2), η ΕΟΚΕ ζητούσε να εξετασθεί η συμπερίληψη των ακόλουθων στόχων στα εθνικά προγράμματα μεταρρύθμισης των κρατών μελών, στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισσαβώνας:

    Να τεθούν στόχοι σε κάθε κράτος μέλος για τη μείωση του αριθμού των άνεργων νέων τουλάχιστον κατά 50 % κατά την περίοδο 2006-2010 (προς το παρόν το ποσοστό των άνεργων νέων κάτω των 25 ανέρχεται σε 17,4 % στην Ευρωπαϊκή Ένωση)· το ποσοστό ανεργίας των νέων, στις περισσότερες χώρες, είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσον όρο ενώ, στα κράτη μέλη της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το γενικό ποσοστό ανεργίας.

    Να βελτιωθεί το υπάρχον σύστημα, προκειμένου να μειωθεί από έξι σε τέσσερις μήνες το μέσο διάστημα στο πέρας του οποίου ένας νέος βρίσκει απασχόληση ή θέση ως μαθητευόμενος.

    Να αναπτυχθούν συστήματα κοινωνικής προστασίας που θα επιτρέπουν στους νέους να προβαίνουν σε επιλογές που θα προσδιορίσουν το μέλλον τους.

    Να μειωθεί η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου κατά 50 % κατά την περίοδο 2006-2010 και να προωθηθεί η εργασιακή εμπειρία σε επιχειρήσεις.

    4.3

    Η ΕΟΚΕ υιοθέτησε πρόσφατα διερευνητική γνωμοδότηση για την ευελιξία με ασφάλεια (3), η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσφορη βάση για τις μελλοντικές εργασίες επί του θέματος. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι σε πολλά κράτη μέλη, οι νέοι αντιμετωπίζουν μια ανασφαλή αγορά εργασίας, με υψηλό ποσοστό ανεργίας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ανεπαρκή κοινωνική κάλυψη και θέσεις εργασίας υποδεέστερες των προσόντων τους.

    4.4

    Η κοινωνική αστάθεια, που μπορεί να θεωρηθεί έως σήμερα εγγενές και χαρακτηριστικό στοιχείο της ζωής των νέων, παρουσιάζει αυξανόμενη εξέλιξη που πλήττει πολυάριθμους νέους στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις πρόσφατες εκθέσεις της ΔΟΕ για να πεισθεί ότι ολοένα περισσότεροι νέοι αντιμετωπίζουν σήμερα την αβεβαιότητα της απασχόλησης και οικονομικές δυσχέρειες. Οι προηγούμενες γενεές οφείλουν να διερωτηθούν για το μέλλον που θα κληροδοτήσουν στους νεώτερους.

    4.5

    Η ΕΟΚΕ έχει ήδη ζητήσει να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα των νέων με την παροχή οικονομικής και τεχνικής στήριξης και την μείωση της σχετικής γραφειοκρατίας για την εξαγορά, μεταβίβαση και ίδρυση μιας επιχείρησης. Ως εκ τούτου η ΕΟΚΕ εκφράζει ενδιαφέρον για το προτεινόμενο δοκιμαστικό σχέδιο που αφορά την προαγωγή της κινητικότητας των νέων επιχειρηματιών.

    4.6

    Όσον αφορά την πρωτοβουλία της Επιτροπής για τις περιόδους πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι πρέπει να θεσπιστεί και να προταθεί στις επιχειρήσεις ένα είδος ευρωπαϊκού χάρτη ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα δεσμεύονταν να τηρούν τις αρχές του χάρτη αυτού όσον αφορά τη σύναψη σαφών συμβολαίων με τους νέους. Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, οι ασκούμενοι νέοι χρησιμοποιούνται σαν φθηνό εργατικό δυναμικό αντί να αποκτούν γνώσεις και να προετοιμάζονται για το μελλοντικό τους επάγγελμα.

    4.7

    Με βάση την πρόταση της Επιτροπής που ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τις εθνικές πολιτικές και τους πόρους της ΕΕ για να υποστηρίξουν τη μετάβαση των νέων από την εκπαίδευση στην απασχόληση, η ΕΟΚΕ καλεί τα κράτη μέλη να μειώσουν τις διοικητικές διατυπώσεις που επιβαρύνουν την υποβολή αιτήσεων για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, δεδομένου ότι μειώνουν τις πιθανότητες πρόσβασης σε τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις για τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τους νέους, και που λειτουργούν χάρη στην εθελοντική εργασία. Η προ-χρηματοδότηση των σχεδίων των ΜΚΟ θα βοηθούσε επίσης να αυξηθούν οι πιθανότητες πραγματοποίησης των σχεδίων τους.

    5.   Χρήση του πλήρους δυναμικού όλων

    5.1

    Η ΕΟΚΕ ζητά επιμόνως να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην κατάσταση των νέων στις αγροτικές περιοχές και στις φτωχές αστικές περιοχές. Σε πολλές αγροτικές και φτωχές αστικές περιοχές, οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας όσον αφορά την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την κινητικότητα, την υγεία. Το ίδιο ισχύει για τις εγκαταστάσεις αναψυχής, καθώς και για τις ευκαιρίες απασχόλησης και συμμετοχής στην κοινωνία των πολιτών.

    5.2

    Η ΕΟΚΕ καλεί τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στην πρόκληση της εκρίζωσης της φτώχειας των παιδιών και των νέων, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα άτομα αυτά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ακόμα και οι ευκαιρίες που θα έχουν στο μέλλον να ξεφύγουν κάποτε από τον φαύλο κύκλο της φτώχειας.

    5.3

    Η ανακοίνωση δεν εξετάζει τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ της έκτασης και του επιπέδου των δομών ημερήσιας φύλαξης παιδιών από τη μια μεριά, και των μεταγενέστερων σχολικών επιδόσεων και της επιτυχίας στην επαγγελματική ζωή από την άλλη. Η ΕΟΚΕ συνιστά να δοθεί έμφαση, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής της Λισσαβόνας, στη σημασία των δομών ημερήσιας φύλαξης παιδιών για την προετοιμασία για το σχολείο και για μια αυτόνομη ζωή, καθώς και στο γεγονός ότι αποτελούν ένα εξαιρετικό μέσο που διευκολύνει την κοινωνική ένταξη και αποκαθιστά τυχόν καθυστερήσεις

    5.4

    Η ΕΟΚΕ ζητά να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι με ειδικές ανάγκες που βρίσκονται σε μειονεκτική κατάσταση ή πλήττονται από κάποια αναπηρία να μπορούν να συμμετάσχουν καλύτερα στην κοινωνία επί ίσοις όροις: ίση συμμετοχή στις δραστηριότητες του προγράμματος για τη νεολαία· ίση πρόσβαση στην ενημέρωση σχετικά με την πολιτική και τα προγράμματα για τους νέους· μέτρα ευαισθητοποίησης.

    5.5

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί εν γένει με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά το θέμα της ισότητας των φύλων. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ σημειώνει με λύπη ότι η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει νέες προτάσεις για την καταπολέμηση των στερεοτύπων όσον αφορά τα φύλα.

    5.6

    Η ΕΟΚΕ έχει ήδη ζητήσει από την Επιτροπή να αναλάβει δράση που να επικεντρώνεται στην υγεία των παιδιών και των νέων και ειδικότερα σε έναν τρόπο ζωής υγιεινό και ισορροπημένο:

    η ΕΟΚΕ ζητά να υπάρχει συλλογική συμμετοχή των νέων στην πλατφόρμα της ΕΕ για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία·

    η ΕΟΚΕ εκφράζει ανησυχίες για την αύξηση της επιζήμιας και επικίνδυνης κατανάλωσης οινοπνεύματος από τους νέους ενηλίκους και τα παιδιά σε πολλά κράτη μέλη κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, και ιδιαίτερα για την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος που είναι γνωστή ως «binge drinking»·

    η ΕΟΚΕ εφιστά την προσοχή σε ορισμένες εμπορικές πρακτικές όπως η προσφορά μίγματος οινοπνεύματος και αναψυκτικών σε μεταλλικά δοχεία, προκειμένου να παροτρυνθούν οι νέοι στην τακτική κατανάλωση οινοπνεύματος.

    η ΕΟΚΕ ζητά να εντατικοποιηθούν τα μέτρα καταστολής όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών και των νέων και να βελτιωθεί η ενημέρωση και η εκπαίδευση σχετικά με την πρόληψη και την παρέμβαση.

    5.7

    Σύμφωνα με το πνεύμα των πρόσφατων γνωμοδοτήσεων της ΕΟΚΕ για το θέμα της «αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών» (4), θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις οριζόντιες εγκάρσιες πολιτικές, όμως σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης με τις υπόλοιπες ηλικίες της κοινωνίας των πολιτών: τα παιδιά μικρής ηλικίας, τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους.

    5.8

    Συνεπώς, η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει τη νέα στρατηγική για την υγεία που υιοθετεί η Επιτροπή.

    6.   Δραστήριοι νέοι πολίτες

    6.1

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά τόσο στις γνωμοδοτήσεις της όσο και με την προσφορά των εγκαταστάσεων της για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων το 2007.

    6.2

    Σε προηγούμενη γνωμοδότησή της, η ΕΟΚΕ τόνιζε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής και της αυτονομίας των νέων στην ευρύτερη κοινωνία και προέβαινε στις ακόλουθες συστάσεις:

    Να τίθενται οι νέοι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων, να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη των πολιτικών και να τους δίδεται η δυνατότητα να εκφράζουν τη γνώμη τους αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

    Να παρέχουν τα κράτη μέλη και τα όργανα τους απαραίτητους πόρους, τη στήριξη και τους μηχανισμούς που θα διευκολύνουν τους νέους σε όλα τα επίπεδα να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη δράσεων που έχουν αντίκτυπο στη ζωή τους. Μόνον η πραγματική άσκηση επιρροής θα οδηγήσει στην πραγματική ανάληψη ευθυνών.

    Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν τις πολιτικές τους σε συνεργασία με τους νέους και τις οργανώσεις των νέων εμπλέκοντάς τους σε όλα τα βήματα.

    Θα πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις με τους νέους, τις οργανώσεις των νέων και τους κοινωνικούς εταίρους για την λήψη μέτρων σχετικά με την πρωτοβουλία για τα εθνικά προγράμματα μεταρρύθμισης στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισσαβώνας και με την παρακολούθηση της εφαρμογής της.

    6.3

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι το τμήμα της ανακοίνωσης που ασχολείται με τις εθελοντικές δραστηριότητες των νέων (σημείο 5.2), θα έπρεπε να είναι πιο δυναμικό και λιγότερο γενικόλογο. Η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της διότι οι συστάσεις που εξέφρασε στη διερευνητική της γνωμοδότηση (5) ουδόλως λήφθηκαν υπόψη στην ανακοίνωση.

    6.4

    Συνεπώς, η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει τις κύριες θέσεις της επί του θέματος:

    πρέπει να υιοθετηθεί ευρωπαϊκός χάρτης που θα καθορίζει το ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους·

    η Επιτροπή θα πρέπει να εξαγγείλει Έτος Εθελοντών και να δημοσιεύσει λευκή βίβλο για την εθελοντική δραστηριότητα και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά στην Ευρώπη·

    τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν νομικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα άσκησης εθελοντικής δραστηριότητας ανεξάρτητα από το νομικό ή κοινωνικό καθεστώς του ατόμου και θα προβλέπει διατάξεις όσον αφορά την ασφάλιση και την επιστροφή των εξόδων·

    η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβάλλουν τη σημασία που έχει η εργασία για την ανάπτυξη των νέων και να τονίσουν ότι, μέσω της ενεργού συμμετοχής των νέων σε οργανώσεις νέων και εργασιακές δραστηριότητες της νεολαίας, ενισχύονται οι δεξιότητες, οι αρχές και οι στάσεις τους·

    η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση των ικανοτήτων που αποκτώνται μέσω των εθελοντικών δραστηριοτήτων.

    6.5

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ανάπτυξη σθεναρής σύμπραξης μεταξύ της ΕΕ και της νεολαίας που θα λάβει τη μορφή δηλώσεως, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός του έτους μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του εταίρου τους από την πλευρά των νέων, δηλαδή του ευρωπαϊκού φόρουμ των νέων. Σημειώνει με ικανοποίηση ότι το ευρωπαϊκό φόρουμ των νέων είναι πρόθυμο να εξετάσει με τους εταίρους του ποια είναι τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία που θα διασφαλίσουν ότι ακούγεται και λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των νέων, ιδιαίτερα των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής (6).

    6.6

    Επιπλέον, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ανάπτυξη διαρθρωμένου διαλόγου μεταξύ των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων και των νέων. Ένας τέτοιος διάλογος θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εγκάρσιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη νεολαία, που προτείνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Προς τούτο, η ΕΟΚΕ προτείνει να συγκληθεί συνάντηση διαλόγου στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι σχετικές γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής, εκπρόσωποι του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών της νεολαίας, προκειμένου να καθορίσουν κοινό χάρτη πορείας για την αντιμετώπιση των θεμάτων των νέων κατά τρόπο διακλαδικό. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι ο κοινός αυτός χάρτης πορείας θα αποτελέσει συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα των νέων και της κοινωνίας των πολιτών της νεολαίας που εκφράστηκαν επ' ευκαιρία της διάσκεψης κορυφής των νέων στη Ρώμη, τον Μάρτιο του 2007.

    6.7

    Ο διαρθρωμένος διάλογος με τους νέους θα πρέπει επίσης να κάνει καλή χρήση των υφιστάμενων μέσων, δηλαδή των εκδηλώσεων για τη νεολαία που διοργανώνουν οι προεδρίες της ΕΕ και των ευρωπαϊκών εβδομάδων νέων. Οι εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει να αξιοποιούνται για να εξετάζεται η πρόοδος της ευρωπαϊκής εγκάρσιας στρατηγικής για τη νεολαία. και τα αποτελέσματα στα οποία καταλήγουν θα πρέπει να καταγράφονται και να λαμβάνονται υπόψη κατά την περαιτέρω εξέλιξη της στρατηγικής. Δεν χρειάζεται να συνταχθούν νέες δηλώσεις, δεν πρέπει δηλαδή να ανακαλύπτεται συνεχώς εκ νέου ο τροχός.

    6.8

    Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόταση της Επιτροπής να συντάσσεται έκθεση της ΕΕ για την νεολαία ανά τριετία. Η έκθεση αυτή θα πρέπει να συνδέεται με την εγκάρσια στρατηγική για τη νεολαία και με τους στόχους της, και να περιλαμβάνει καλώς ορισμένους δείκτες επιτυχίας ή αποτυχίας. Στην εκπόνηση της έκθεσης θα πρέπει να διασφαλίζεται η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών της νεολαίας, ιδιαίτερα των εθνικών συμβουλίων των νέων.

    Βρυξέλλες, 17 Ιανουαρίου 2008.

    Ο Πρόεδρος

    της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Δημήτρης ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΗΣ


    (1)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 26ης Οκτωβρίου 2005 για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη νεολαία — Αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους νέους στην Ευρώπη — εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία και προώθηση της ενεργού συμμετοχής στα κοινά» (COM(2005) 206 τελικό), εισηγήτρια: η κ. Van Turnhout, ΕΕ C 28 της 3.2.2006, σ. 35.

    Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 13ης Δεκεμβρίου 2006 με θέμα «Εθελοντισμός: ο ρόλος του στην ευρωπαϊκή κοινωνία και ο αντίκτυπός του», εισηγήτρια: η κ. Koller, ΕΕ C 325 της 30.12.2006, σ. 46.

    Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 6ης Ιουλίου 2006για την ανακοίνωση της Επιτροπής «Εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισσαβώνας: Προώθηση της επιχειρηματικής νοοτροπίας μέσω της εκπαίδευσης και της μάθησης» (COM(2006) 33 τελικό), εισηγήτρια: η κ. Jerneck, ΕΕ C 309 της 16.12.2006, σ. 110.

    Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 12ης Ιουλίου 2007 με θέμα «Απασχόληση των κατηγοριών προτεραιότητας (Στρατηγική της Λισσαβώνας)», εισηγητής: ο κ. Greif, ΕΕ C 256 της 27.10.2007, σ. 93.

    Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 14 Σεπτεμβρίου 2006 με θέμα «H ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να προβληθεί και να έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα», εισηγητής: ο κ. Vever, ΕΕ C 318 της 23.12.2006, σ. 163.

    Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 10ης Μαρτίου 2005 για την «Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κατάρτιση του προγράμματος Νεολαία σε δράση για την περίοδο 2007-2013» (COM(2004) 471 τελικό — 2004/0152 (COD)), εισηγητής: ο κ. Rodríguez García-Caro, ΕΕ C 234 της 22.9.2005, σ. 46.

    Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 30ής Μαΐου 2007για την ανακοίνωση της Επιτροπής «Μια στρατηγική της ΕΕ για τη στήριξη των κρατών μελών στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις βλάβες που προκαλούνται από το οινόπνευμα» (COM(2006) 625 τελικό), εισηγητές: η κ. Van Turnhout και ο κ. Janson, ΕΕ C 175 της 27.7.2007, σ. 78.

    Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για τη θέσπιση κοινών αρχών όσον αφορά την ευελιξία με ασφάλεια: περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας μέσω της ευελιξίας με ασφάλεια» (COM(2007) 359 τελικό), εισηγητές: οι κκ Janson και Ardhe (SOC/283, υπό επεξεργασία).

    (2)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 26ης Οκτωβρίου 2005για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη νεολαία — Αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους νέους στην Ευρώπη — εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία και προώθηση της ενεργού συμμετοχής στα κοινά» (COM(2005) 206 τελικό), εισηγήτρια: η κ. Van Turnhout, ΕΕ C 28 της 3.2.2006, σ. 35.

    (3)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για την «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για τη θέσπιση κοινών αρχών όσον αφορά την ευελιξία με ασφάλεια: περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας μέσω της ευελιξίας με ασφάλεια» (COM(2007) 359 τελικό), εισηγητές: οι κκ Janson και Ardhe (SOC/283, υπό επεξεργασία).

    (4)  Γνωμοδότηση πρωτοβουλίας της ΕΟΚΕ της 16ης Δεκεμβρίου 2004 με θέμα «Οι σχέσεις μεταξύ των γενεών», εισηγητής: ο κ. Bloch-Lainé, ΕΕ C 157 της 28.6.2005, σ. 150

    Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα «Προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών», εισηγητής ο κ.JAHIER, (CESE 1711/2007- SOC/277), υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου 2007.

    (5)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 13ης Δεκεμβρίου 2006 με θέμα «Εθελοντισμός: ο ρόλος του στην ευρωπαϊκή κοινωνία και ο αντίκτυπός του», εισηγήτρια: η κ. Koller, ΕΕ C 325 της 30.12.2006, σ. 46.

    (6)  Αντίδραση του ευρωπαϊκού φόρουμ των νέων στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής — 07/04/2007.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Η ακόλουθη τροπολογία, η οποία έλαβε τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εκπεφρασμένων ψήφων υπέρ, απορρίφθηκε κατά τη συζήτηση (Άρθρο 54, παρ. 3, του Εσωτερικού Κανονισμού):

    Σημείο 6.3

    Να τροποποιηθεί ως εξής:

    «Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι το τμήμα της ανακοίνωσης που ασχολείται με τις εθελοντικές δραστηριότητες των νέων (σημείο 5.2), πρέπει να είναι πιο εναργές και λιγότερο γενικόλογο. Υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να συγχέεται η εθελοντική δραστηριότητα με τον εθελοντισμό και ότι η εθελοντική δραστηριότητα μπορεί να είναι αμειβόμενη. Η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της διότι οι συστάσεις που εξέφρασε στη διερευνητική της γνωμοδότηση (1) ουδόλως λήφθηκαν υπόψη στην ανακοίνωση».

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:

    Ψήφοι υπέρ: 17 Ψήφοι κατά: 30 Αποχές: 15


    (1)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ της 13ης Δεκεμβρίου 2006 “Εθελοντισμός: ο ρόλος του στην ευρωπαϊκή κοινωνία και ο αντίκτυπός του”, εισηγήτρια: η κ. Koller, συνεισηγήτρια: η κ. Eulenburg, ΕΕ C 325 της 30.12.2006, σ. 46


    Top