EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE0076

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean Lausunto aiheesta Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle — Nuorten saaminen täysipainoisemmin mukaan koulutukseen, työelämään ja yhteiskunnan toimintaan KOM(2007) 498 lopullinen

OJ C 151, 17.6.2008, p. 45–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.6.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 151/45


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean Lausunto aiheesta Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle — Nuorten saaminen täysipainoisemmin mukaan koulutukseen, työelämään ja yhteiskunnan toimintaan

KOM(2007) 498 lopullinen

(2008/C 151/14)

Komissio päätti 5. syyskuuta 2007 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 262 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle — Nuorten saaminen täysipainoisemmin mukaan koulutukseen, työelämään ja yhteiskunnan toimintaan

Asian valmistelusta vastannut ”työllisyys, sosiaaliasiat, kansalaisuus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 19. joulukuuta 2007. Esittelijä oli Pavel Trantina.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 16.–17. tammikuuta 2008 pitämässään 441. täysistunnossa (tammikuun 17. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 137 ääntä puolesta 3:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Tiivistelmä suosituksista

1.1

ETSK on komission kanssa samaa mieltä siitä, että on valmisteltava todellinen monialainen eurooppalainen nuorisostrategia. Komitea on valmis osallistumaan prosessiin esimerkiksi hyödyntämällä suoria yhteyksiä ruohonjuuritason organisaatioihin ja valveuttamalla EU:n toimielimiä ruohonjuuritason ongelmista ja niiden ratkaisuista.

1.2

ETSK katsoo, että onnistuneen ja kestävän monialaisen lapsi- ja nuorisostrategian kehittämistä tulisi tukea perustamalla pysyvä rakenteellinen kokonaisuus komissioon (asianomaisten pääosastojen työn koordinoimiseksi) tai toimielinten välinen ryhmä. Kehittämisen tulisi perustua seurantamekanismiin, jolla on selkeät tavoitteet ja määräajat.

1.3

ETSK katsoo, että työllisyysasteen nostaminen Euroopan unionissa on aloitettava ennen kaikkea pyrkimällä kaikin keinoin mahdollisimman suureen nuorison työllisyyteen, sillä tällä on sosiologisia (autonomisuus, sosiaaliasiat, syntyvyys, perhe) ja taloudellisia (talouskasvu, sosiaaliturvan rahoitus, kulutus, säästäminen ja esim. rakennusinvestoinnit) vaikutuksia, jotka ulottuvat pitkälle. Vasta tämän jälkeen on yritettävä mobilisoida iäkkäät työntekijät kaikin keinoin. ETSK kehottaa jäsenvaltioita ja EU:n toimielimiä ryhtymään tarvittaviin toimiin nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi Euroopassa ja etenkin panemaan eurooppalainen nuorisosopimus sekä Lissabonin strategian kansalliset uudistusohjelmat täytäntöön nykyistä nopeammin ja tehokkaammin.

1.4

ETSK kehottaa kiinnittämään nykyistä enemmän huomiota maaseudun ja köyhien kaupunkialueiden nuorten tilanteeseen. ETSK kehottaa jäsenvaltioita tarttumaan haasteeseen lasten köyhyyden poistamiseksi sekä ryhtymään lisätoimiin, jotta parannettaisiin vammaisten nuorten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan toimintaan.

1.5

ETSK suosittelee, että komissio jatkaa työskentelyä nuorten vapaaehtoistoiminnan tunnustamiseksi tekemällä yhteistyötä työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen, virallisen koulutusjärjestelmän edustajien sekä asianomaisten valtiovallasta riippumattomien organisaatioiden kanssa.

1.6

ETSK toistaa nuorten vapaaehtoistyötä koskevat keskeiset näkökantansa:

Komission tulisi julistaa vapaaehtoistoiminnan teemavuosi sekä julkaista valkoinen kirja vapaaehtoistoiminnasta ja aktiivisesta kansalaisuudesta Euroopassa.

Komission ja jäsenvaltioiden tulisi parantaa tietoisuutta nuorisotyön panoksesta nuorten kehitykseen, samoin kuin aktiivisen osallistumisen myötä nuorisojärjestöissä ja nuorisotyössä saaduista taidoista, arvoista ja asenteista.

1.7

Komitea kehottaa välttämään sitä, että työelämään integroitumista edistettäisiin epävarmojen ja näköalattomien työllistämismallien avulla: enää ei tulisi puhua epävakauden ja yhä epävarmempien työaikojen ja sopimusten puolesta, sillä niiden vaikutus on todettu yhä nuorempien, erilaisista sosiaaliryhmistä peräisin olevien keskuudessa. Perusopintojen ja työelämään siirtymisen väliseksi ratkaisuksi tarjottavat epävakaat työolot viivästyttävät ammatissa etenemistä ja kestäväpohjaista vastuunottoa yhteiskunnassa ja perhe-elämässä. Tämä valitettava asia käy ilmi Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön (Dublinin säätiön), ILO:n ja Euroopan työllisyyden seurantakeskuksen selvityksistä ja niiden esittämistä huomioista.

1.8

ETSK kannattaa päätöksentekijöiden ja nuorten suunnitelmallisen vuoropuhelun kehittämistä. Vuoropuhelulla tulisi antaa panos komission tiedonannossaan ehdottaman monialaisen eurooppalaisen nuorisostrategian kehittämiseen. ETSK suhtautuu myönteisesti komission ehdotukseen laatia kolmen vuoden välein nuorisoasioita käsittelevä EU:n raportti ja suosittelee, että kyseistä raporttia laadittaessa varmistetaan nuorten kansalaisyhteiskunnan, etenkin valtakunnallisten nuorisoneuvostojen osallistuminen.

1.9

ETSK kannattaa EU:n ja nuorten välisen vahvan kumppanuuden kehittämistä julistuksella, joka EU:n toimielinten ja Euroopan nuorisofoorumin — nuoria edustavan kumppanuusorganisaation — on määrä allekirjoittaa.

2.   Johdanto

2.1

ETSK on käsitellyt nuorisoasioita jo yli kymmenen vuoden ajan. Tuoreimmat lausunnot ovat edelleen merkittäviä, ja niissä esitetyt kannanotot voitaisiin ainakin osittain toistaa tässä yhteydessä (1).

2.2

Euroopan komissio antoi 5. syyskuuta 2007 tiedonannon aiheesta ”Nuorten saaminen täysipainoisemmin mukaan koulutukseen, työelämään ja yhteiskunnan toimintaan”. Tiedonannon laatimiseen osallistui koulutuksen ja kulttuurin pääosasto sekä työllisyys-, sosiaali- ja tasa-arvoasioiden pääosasto. Laatimistyöhön osallistui myös muita pääosastoja. Tiedonannossa käsitellään erilaisia aiheita, kuten nuorten koulutus, työllisyys, terveys ja kansalaisuus, ja niitä pyritään tarkastelemaan monialaisesti. Tiedonantoon liittyy kaksi komission valmisteluasiakirjaa, joista toisessa tarkastellaan vapaaehtoistoimintaa ja toisessa nuorten työllisyyttä.

2.3

Tiedonannolla reagoidaan Eurooppa-politiikan neuvonantajien toimiston (Bureau of European Policy Advisers, BEPA) huhtikuussa 2007 julkaiseman raportin Investing in Youth: an Empowerment Strategy eräisiin mielenkiintoisiin huomioihin.

2.4

ETSK suhtautuu yleisesti ottaen myönteisesti Euroopan komission lähestymistapaan, jota se on soveltanut sekä tässä tarkasteltavan tiedonannon laatimisprosessiin että tiedonannon sisältöön. Komitea panee tyytyväisenä merkille, että useat pääosastot ovat osallistuneet tiedonannon laatimiseen.

2.5

ETSK on kuitenkin huolissaan monialaisen nuorisostrategian luomiseen tähtäävien suunnitelmien toteuttamisesta. Komissio ei anna suosituksia kyseisen tavoitteen saavuttamiseksi. Neuvoston ensireaktio oli, että yhdelläkään jäsenvaltiolla ei vielä ole tämänsuuntaisia suunnitelmia.

3.   Enemmän ja parempia koulutusmahdollisuuksia kaikille nuorille

3.1

Kyseisessä tiedonannon luvussa tarkastellaan lähes yksinomaan virallista oppimista. Kuitenkin myös epävirallinen oppiminen auttaa hankkimaan elinikäisen oppimisen onnistumiseksi tarvittavia taitoja ja pätevyyksiä, sillä se täydentää koulutusjärjestelmiä. Sen vuoksi myös epäviralliseen oppimiseen on kiinnitettävä huomiota.

3.2

ETSK kannattaa yleisesti ottaen koulutuksen laadun parantamiseen tähtääviä ehdotuksia, sillä ne ovat nykyisten strategioiden ja asiakirjojen mukaisia.

3.3

ETSK on komission kanssa samaa mieltä myös siitä, että Youthpass-todistusta täydentäviä, nuoria koskevia Europass-todistuksen osia tulisi kehittää, sillä Youthpass-todistus keskittyy vain nuorten Youth in Action -ohjelman yhteydessä toteuttamiin toimiin. Ne nuorten toimet, jotka on tunnustettava, ovat kuitenkin paljon laaja-alaisempia.

3.4

ETSK suosittelee, että komissio jatkaa työskentelyään nuorten vapaaehtoistoiminnan tunnustamiseksi tekemällä yhteistyötä työnantajajärjestöjen, työntekijäjärjestöjen, virallisen koulutusjärjestelmän edustajien sekä asianomaisten valtiovallasta riippumattomien organisaatioiden kanssa.

3.5

Koulunsa keskeyttäneillä nuorilla tulisi olla mahdollisuus osallistua epävirallisen oppimisen ohjelmiin, joiden avulla he voisivat varustautua aikuiselämää varten ja osallistua menestyksekkäästi työmarkkinoille joko työntekijöinä tai yrittäjinä.

4.   Nuoret ja työllisyys: haaste Euroopalle

4.1

ETSK painottaa, että eurooppalainen nuorisotyöttömyys on uhka EU:n tulevaisuudelle, ja kehottaa jäsenvaltioita ja unionin toimielimiä toteuttamaan tarvittavat toimet tilanteen parantamiseksi. Kyseisten toimien tulisi ennen kaikkea perustua eurooppalaisen nuorisosopimuksen nykyistä nopeampaan ja tehokkaampaan täytäntöönpanoon, sillä se on monissa jäsenvaltioissa viivästynyt huomattavasti. Eurooppalainen nuorisosopimus on nykyisin pikemminkin julistus kuin todellinen toimintasuunnitelma.

4.2

ETSK kehottaa aiemmin antamassaan lausunnossa (2) harkitsemaan seuraavien tavoitteiden sisällyttämistä Lissabonin strategian kansallisiin uudistusohjelmiin:

Asetetaan kaikille jäsenvaltioille tavoite laskea vuosina 2006–2010 nuorten työttömien määrää vähintään 50 prosentilla (alle 25-vuotiaiden työttömyysaste EU:ssa on tällä hetkellä 17,4 prosenttia). Nuorten työttömyysaste on useimmissa maissa kokonaistyöttömyyttä korkeampi ja lisäksi useimmissa EU-maissa ainakin kaksi kertaa niin korkea kuin koko taloudessa.

Parannetaan nykyistä järjestelmää ja lyhennetään nuorelta työ- ja oppisopimuspaikan löytämiseen kuluva aika kuudesta neljään kuukauteen.

Kehitetään sosiaaliturvajärjestelmiä, jotka antavat nuorille mahdollisuuden tehdä omaa tulevaisuuttaan koskevia päätöksiä.

Vähennetään koulukäynnin kesken jättävien määrää 50 prosentilla vuosina 2006–2010 ja edistetään työharjoittelua yrityksissä.

4.3

ETSK on äskettäin antanut valmistelevan lausunnon joustoturvasta (3), ja se voisi tarjota asiaa koskevalle tulevalle työskentelylle hyvän lähtökohdan. Lausunnossa todetaan muun muassa, että ”useissa jäsenvaltioissa nuorilla on edessään epävarmat työmarkkinat, joille on ominaista korkea työttömyys, määräaikaiset sopimukset, riittämätön sosiaaliturva ja koulutusta vastaamattomat työt”.

4.4

Sosiaalinen epävarmuus, jota on tähän mennessä voitu pitää nuoruudelle tyypillisenä ja siihen luonnostaan kuuluvana asiana, lisääntyy kuitenkin jatkuvasti nuorten keskuudessa niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. ILO:n tuoreista raporteistakin selviää, että nuorten työsuhteet ovat epävarmoja ja että heillä on aineellisia vaikeuksia. Myös vanhempien sukupolvien tulee pohtia, millaisen tulevaisuuden he jättävät itseään nuoremmille.

4.5

ETSK on jo kehottanut edistämään nuorten yrittäjyyttä tarjoamalla nuorille taloudellista ja teknistä tukea sekä minimoimalla byrokratiaa, joka liittyy yrityksen haltuunottoon, luovuttamiseen tai perustamiseen. ETSK onkin kiinnostunut ehdotetusta kokeiluhankkeesta nuorten yrittäjien liikkuvuuden edistämiseksi.

4.6

ETSK on samaa mieltä komission kanssa siitä, että työharjoittelua koskevan komission aloitteen yhteydessä tulisi ottaa käyttöön eräänlainen harjoittelujaksoja koskeva eurooppalainen laatukehys ja esittää se yrityksille. Yritysten tulisi sitoutua noudattamaan nuorten kanssa tehtäviin selkeisiin sopimuksiin sovellettavia laatukehyksen periaatteita. Harjoittelijoina toimivia nuoria käytetään nykyisin usein hyväksi edullisena työvoimana sen sijaan, että he oppisivat ja valmistautuisivat tulevaa työelämää varten.

4.7

Komissio kannustaa ehdotuksessaan jäsenvaltioita hyödyntämään kansallisia politiikkoja ja EU:n varoja tuettaessa nuorten siirtymistä koulutuksesta työelämään. Tämän mukaisesti ETSK kehottaa jäsenvaltioita vähentämään EU:n varojen hakemisesta aiheutuvaa hallinnollista taakkaa, sillä se alentaa vapaaehtoispohjalta nuorison parissa toimivien valtiovallasta riippumattomien organisaatioiden mahdollisuuksia saada kyseistä rahoitusta. Mainittujen organisaatioiden hankkeiden ennakkorahoitus parantaisi myös niiden toteuttamismahdollisuuksia.

5.   Kaikkien täyden potentiaalin hyödyntäminen

5.1

ETSK kehottaa kiinnittämään nykyistä enemmän huomiota maaseudun ja köyhien kaupunkialueiden nuorten tilanteeseen. Monilla maaseutualueilla ja köyhillä kaupunkialuilla nuoret eivät pääse osalliseksi korkeatasoisesta koulutuksesta, liikkuvuudesta, terveyspalveluista, vapaa-ajanviettomahdollisuuksista, työllistymismahdollisuuksista tai mahdollisuuksista osallistua kansalaisyhteiskuntaan.

5.2

ETSK kehottaa jäsenvaltioita tarttumaan haasteeseen lasten ja nuorten köyhyyden poistamiseksi, sillä se vaikuttaa vakavasti heidän elämänsä moniin osa-alueisiin, kuten terveyteen, koulutukseen ja jopa lasten mahdollisuuksiin murtautua elämänsä aikana ulos köyhyysloukusta.

5.3

Tiedonannossa ei tarkastella sitä perusluonteista yhteyttä, joka vallitsee lasten päivähoidon rakenteiden kattavuuden ja tason sekä koulussa ja työelämässä menestymisen välillä. ETSK suosittelee, että Lissabonin strategian tavoitteiden mukaisesti korostetaan lasten päivähoidon rakenteiden merkitystä, kun on kyse koulua ja itsenäistä elämää varten valmistautumisesta ja siitä, että kyseiset rakenteet tarjoavat merkittävän keinon edistää yhteiskuntaan integroitumista ja kuroa umpeen mahdollista jälkeenjäämistä.

5.4

ETSK kehottaa ryhtymään lisätoimiin, jotta lapset ja nuoret, joilla on erityistarpeita: jotka ovat muita heikommassa asemassa tai vammaisia, voisivat osallistua yhteiskuntaan nykyistä paremmin. Vammaisten on voitava osallistua tasa-arvoisina Youth in Action -ohjelmaan, ja heidän on saatava yhtäläisesti tietoa nuorisopolitiikasta ja nuorisohankkeista sekä tietoisuutta lisäävistä toimista.

5.5

ETSK on kaiken kaikkiaan tyytyväinen sukupuolten tasa-arvoa koskevaan Euroopan komission analyysiin. ETSK pahoittelee kuitenkin sitä, ettei tiedonannossa esitetä uusia ehdotuksia sukupuolistereotypioiden torjumiseksi.

5.6

ETSK on jo kehottanut komissiota ryhtymään toimiin, joissa keskitytään lasten ja nuorten terveyteen ja etenkin terveisiin elämäntapoihin:

ETSK on kehottanut kutsumaan nuoret mukaan ruokavaliota, liikuntaa ja terveyttä käsittelevään Euroopan unionin toimintafoorumiin.

ETSK on huolissaan siitä, että nuorten aikuisten ja lasten haitallinen ja vaarallinen alkoholinjuonti on viimeisten kymmenen vuoden aikana monissa maissa lisääntynyt, etenkin ajoittainen runsas alkoholinkäyttö, joka tunnetaan runsaana kertajuomisena.

ETSK kehottaa puuttumaan myös kaupallisiin käytäntöihin valmistaa valmiita limonadin ja alkoholin sekoituksia nuorten houkuttelemiseksi käyttämään alkoholia säännöllisesti.

ETSK kiirehtii torjumaan lapsiin ja nuoriin eri muodoissa kohdistuvaa väkivaltaa entistä voimakkaammin sekä parantamaan ennaltaehkäisyyn liittyvää tiedottamista ja toimintaa.

5.7

Kuten komitea esittää sukupolvien välistä solidaarisuutta käsittelevissä tuoreissa lausunnoissaan (4), nuoria kohtaan olisi oltava solidaarisia. Nuoret tulee saada mukaan horisontaalisiin ja monialaisiin toimintalinjoihin, mutta siten, että kansalaisyhteiskunnassa pyritään yhteistyöhön ja solidaarisuuteen muiden ikäryhmien kanssa (lapset, aikuiset, vanhukset).

5.8

Näin ollen ETSK on tyytyväinen siihen, että komissio on hyväksynyt uuden terveysstrategian.

6.   Aktiiviset nuoret kansalaiset

6.1

ETSK on kannattanut nuorten aktiivista osallistumista lausunnoissaan ja tarjonnut tilojaan Euroopan nuorisoviikon 2007 käyttöön.

6.2

ETSK korostaa aiemmassa lausunnossaan, että nuorten aktiivinen osallistuminen yhteiskunnan toimintaan sekä nuorten itsenäisyys yleensä ovat merkittäviä seikkoja. Tämän vuoksi ETSK on suositellut seuraavaa:

Nuoret on asetettava toimissa etusijalle, ja heitä on kannustettava ja tuettava osallistumaan aktiivisesti politiikkojen kehittämiseen; lisäksi heille on annettava tilaisuus ilmaista itseään kaikin heidän käytettävissään olevin keinoin.

Jäsenvaltioiden ja toimielinten on tarjottava riittävät resurssit, tukea ja mekanismeja nuorten kannustamiseksi osallistumaan kaikilla tasoilla päätöksiin ja toimiin, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä. Vain todelliset vaikutusmahdollisuudet luovat todellista vastuuta.

Komission ja jäsenvaltioiden tulisi kehittää ja panna täytäntöön politiikkojaan yhdessä nuorten ja nuorisojärjestöjen kanssa sekä jatkaa niiden kuulemista kaikissa vaiheissa.

Nuoria ja nuorisojärjestöjä sekä työmarkkinaosapuolia on kuultava sekä aloitetta koskevien toimien kehittämisestä Lissabonin strategian kansallisten uudistusohjelmien yhteydessä että toimien täytäntöönpanon seurannasta.

6.3

ETSK toivoo, että nuorten vapaaehtoistoimintaa käsittelevä tiedonannon kohta (kohta 5.2) voitaisiin muotoilla nykyistä paljon vahvemmaksi ja yksityiskohtaisemmaksi. ETSK pahoittelee, ettei komitean valmistelevassa lausunnossa esitettyjä suosituksia (5) ole otettu huomioon tiedonannossa.

6.4

Tämän vuoksi ETSK toistaa asiaa koskevat keskeiset näkökantansa:

Euroopan tasolla tulisi hyväksyä peruskirja, jossa määritellään vapaaehtoisorganisaatioiden rooli, oikeudet ja velvollisuudet.

Komission tulisi julistaa vapaaehtoistoiminnan teemavuosi sekä julkaista valkoinen kirja vapaaehtoistoiminnasta ja aktiivisesta kansalaisuudesta Euroopassa.

Kaikissa jäsenvaltioissa tulisi laatia oikeudelliset perusedellytykset, jotta varmistetaan oikeus osallistua vapaaehtoistoimintaan riippumatta asianomaisen oikeudellisesta tai sosiaalisesta asemasta, sekä antaa vakuutusta ja kulujen korvaamista koskevia säännöksiä.

Komission ja jäsenvaltioiden tulisi parantaa tietoisuutta nuorisotyön panoksesta nuorten kehitykseen, samoin kuin aktiivisen osallistumisen myötä nuorisojärjestöissä ja nuorisotyössä saaduista taidoista, arvoista ja asenteista.

EU:n tulisi korostaa erityisesti vapaaehtoistoiminnassa opittujen taitojen tunnustamista.

6.5

ETSK kannattaa EU:n ja nuorten vahvan kumppanuuden kehittämistä julistuksella, joka EU:n toimielinten ja Euroopan nuorisofoorumin — nuoria edustavan kumppanuusorganisaation — on määrä allekirjoittaa vielä vuonna 2007. Komitea toteaa tyytyväisenä, että Euroopan nuorisofoorumi ”haluaa pohtia kumppaniensa kanssa asianmukaisia keinoja ja välineitä, joiden avulla varmistetaan, että etenkin muita heikommassa asemassa olevien nuorten näkökantoja voidaan kuulla ja ottaa huomioon osana prosessia” (6).

6.6

ETSK kannattaa myös päätöksentekijöiden ja nuorten suunnitelmallisen vuoropuhelun kehittämistä. Vuoropuhelulla tulisi antaa panos komission tiedonannossaan ehdottaman monialaisen eurooppalaisen nuorisostrategian kehittämiseen. Tätä silmällä pitäen ETSK ehdottaa tapaamista, johon kutsuttaisiin koolle kaikki asianomaiset komission pääosastot, neuvoston ja Euroopan parlamentin edustajat sekä nuorten kansalaisyhteiskunnan edustajat. Tapaamisessa käytävän vuoropuhelun tavoitteena olisi laatia yhteinen etenemissuunnitelma nuorisoasioiden monialaista käsittelyä varten. ETSK katsoo, että tällainen etenemissuunnitelma olisi konkreettinen vastaus nuorten ja nuorten kansalaisyhteiskunnan Roomassa maaliskuussa 2007 pidetyssä nuorten huippukokouksessa esittämiin kehotuksiin.

6.7

Nuorten kanssa käytävässä suunnitelmallisessa vuoropuhelussa tulisi myös hyödyntää olemassa olevia välineitä, eli unionin puheenjohtajavaltioiden säännöllisesti järjestämiä nuorisotapahtumia sekä Euroopan nuorisoviikkoja. Kyseisissä tapahtumissa tulisi kuitenkin keskustella myös monialaisen eurooppalaisen nuorisostrategian edistymisestä, ja tapahtumista kirjatut tulokset tulisi kytkeä siihen. Uusia julistuksia ei tarvita, pyörää ei tulisi yhtenään keksiä uudelleen.

6.8

ETSK on tyytyväinen komission ehdotukseen laatia kolmen vuoden välein nuorisoasioita käsittelevä EU:n raportti. Raportti tulisi nivoa monialaiseen nuorisostrategiaan ja sen tavoitteisiin, ja siinä tulisi esittää menestystä tai epäonnistumista kuvaavia tarkkaan määriteltyjä osoittimia. Kyseistä raporttia laadittaessa tulisi varmistaa nuorten kansalaisyhteiskunnan, etenkin valtakunnallisten nuorisoneuvostojen, osallistuminen.

Bryssel 17. tammikuuta 2008

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  ETSK:n 26. lokakuuta 2005 antama lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto nuorisoa koskevista EU:n politiikoista — Euroopan nuorten huomioon ottaminen — eurooppalaisen nuorisosopimuksen täytäntöönpano ja aktiivisen kansalaisuuden edistäminen”, KOM(2005) 206 lopullinen. Esittelijä: Jillian van Turnhout (EUVL C 28, 3.2.2006).

ETSK:n 13. joulukuuta 2006 antama lausunto aiheesta ”Vapaaehtoistoiminta, sen rooli ja vaikutukset eurooppalaisessa yhteiskunnassa”. Esittelijä: Erika Koller (EUVL C 325, 30.12.2006).

ETSK:n 6. heinäkuuta 2006 antama lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle — Yhteisön Lissabon-ohjelman täytäntöönpano: Yrittäjyyttä suosivan ajattelutavan edistäminen koulutuksessa”. Esittelijä: Ingrid Jerneck (EUVL C 309, 16.12.2006).

ETSK:n 12. heinäkuuta 2007 antama lausunto aiheesta ”Ensisijaisten ryhmien työllistäminen (Lissabonin strategia)”. Esittelijä: Wolfgang Greif (EUVL C 256, 27.10.2007).

ETSK:n 14. syyskuuta 2006 antama lausunto aiheesta ”Euroopan unionin kansalaisuuden käsitteen erottuvuuden ja sen tehon parantaminen”. Esittelijä: Bruno Vever (EUVL C 318, 23.12.2006).

ETSK:n 10. maaliskuuta 2005 antama lausunto aiheesta ”Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös nuorisotoimintaohjelman (Youth in action) perustamisesta ajanjaksoksi 2007–2013”. Esittelijä: José Isaías Rodríguez García-Caro (EUVL C 234, 22.9.2005).

ETSK:n 30. toukokuuta 2007 antama lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle — EU:n strategia jäsenvaltioiden tukemiseksi alkoholiin liittyvien haittojen vähentämisessä”. Esittelijät: Jillian van Turnhout ja Thomas Janson (EUVL C 175, 27.7.2007).

ETSK:n lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle — Päämääränä yhteiset joustoturvaperiaatteet: Uusia ja parempia työpaikkoja jouston ja turvan avulla”, KOM(2007) 359 lopullinen. Esittelijät: Thomas Janson ja Christian Ardhe — asiakokonaisuus SOC/283, valmisteilla oleva lausunto.

(2)  ETSK:n 26. lokakuuta 2005 antama lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto nuorisoa koskevista EU:n politiikoista — Euroopan nuorten huomioon ottaminen — eurooppalaisen nuorisosopimuksen täytäntöönpano ja aktiivisen kansalaisuuden edistäminen”, KOM(2005) 206 lopullinen. Esittelijä: Jillian van Turnhout (EUVL C 28, 3.2.2006).

(3)  ETSK:n lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle — Päämääränä yhteiset joustoturvaperiaatteet: Uusia ja parempia työpaikkoja jouston ja turvan avulla”, KOM(2007) 359 lopullinen. Esittelijät: Thomas Janson ja Christian Ardhe — asiakokonaisuus SOC/283, valmisteilla oleva lausunto.

(4)  16. joulukuuta 2004 annettu oma-aloitteinen lausunto aiheesta ”Sukupolvien väliset suhteet”. Esittelijä: Jean-Michel Bloch-Lainé (EUVL C 157, 28.6.2005)

ETSK:n lausunto aiheesta ”Sukupolvien välisen solidaarisuuden edistäminen”. Esittelijä: Luca Jahier (CESE 1711/2007 — asiakokonaisuus SOC/277). Lausunto hyväksyttiin 12.–13. joulukuuta 2007 pidetyssä täysistunnossa.

(5)  ETSK:n 13. joulukuuta 2006 antama lausunto aiheesta ”Vapaaehtoistoiminta, sen rooli ja vaikutukset eurooppalaisessa yhteiskunnassa”. Esittelijä Erika Koller ja apulaisesittelijä Soscha Eulenburg (EUVL C 325, 30.12.2006).

(6)  Euroopan nuorisofoorumin vastaus Euroopan komission tiedonantoon, 7.4.2007.


LIITE

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausuntoon

Seuraava muutosehdotus, joka sai tuekseen vähintään neljänneksen annetuista äänistä, hylättiin keskusteluissa (työjärjestyksen 54 artiklan 3 kohta):

Kohta 6.3

Muutetaan kuulumaan seuraavasti:

”ETSK toivoo, että nuorten vapaaehtoistoimintaa käsittelevä tiedonannon kohta (kohta 5.2) voitaisiin muotoilla nykyistä paljon vahvemmaksi ja yksityiskohtaisemmaksi. ETSK muistuttaa, että vapaaehtoistoimintaa ei saa sekoittaa hyväntekeväisyystyöhön ja että vapaaehtoistyöstä on mahdollista maksaa korvaus.  (1) ETSK pahoittelee, ettei komitean valmistelevassa lausunnossa esitettyjä suosituksia ole otettu huomioon tiedonannossa”.

Äänestystulos

Puolesta: 17 Vastaan: 30 Pidättyi äänestämästä: 15


(1)  ETSK:n 13. joulukuuta 2006 antama lausunto aiheesta ’Vapaaehtoistoiminta, sen rooli ja vaikutukset eurooppalaisessa yhteiskunnassa’. Esittelijä Erika Koller ja apulaisesittelijä Soscha Eulenburg (EUVL C 325, 30.12.2006).


Top