Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0488

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 488/2014 της Επιτροπής, της 12ης Μαΐου 2014 , σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων καδμίου σε τρόφιμα Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 138 της 13.5.2014, p. 75–79 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/05/2023; καταργήθηκε εμμέσως από 32023R0915

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/488/oj

    13.5.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 138/75


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 488/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 12ης Μαΐου 2014

    σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων καδμίου σε τρόφιμα

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 315/93 του Συμβουλίου, της 8ης Φεβρουαρίου 1993, για τη θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών για τις προσμείξεις των τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 2 παράγραφος 3,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής (2) καθορίζει μέγιστα επίπεδα για το κάδμιο σε ορισμένα τρόφιμα.

    (2)

    Στις 30 Ιανουαρίου 2009 η επιστημονική ομάδα για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) (ομάδα CONTAM) εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με το κάδμιο στα τρόφιμα (3). Στην εν λόγω γνωμοδότηση, η EFSA καθόρισε ένα ανεκτό όριο εβδομαδιαίας πρόσληψης (ΑΟΕΠ) στα 2,5 μg/kg σωματικού βάρους για το κάδμιο. Στη «δήλωση σχετικά με ένα ανεκτό όριο εβδομαδιαίας πρόσληψης για το κάδμιο» (4), η EFSA έλαβε υπόψη την πρόσφατη εκτίμηση επικινδυνότητας που πραγματοποίησε η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων FAO/ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA) (5) και επιβεβαίωσε την ΑΟΕΠ των 2,5 μg/kg σωματικού βάρους.

    (3)

    Στην επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με το κάδμιο στα τρόφιμα, η ομάδα CONTAM κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση διατροφική έκθεση στο κάδμιο στις ευρωπαϊκές χώρες πλησιάζει ή υπερβαίνει την ΑΟΕΠ των 2,5 μg/kg σωματικού βάρους. Ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού μπορεί να υπερβαίνουν την ΑΟΕΠ κατά περίπου 2 φορές. Η ομάδα CONTAM κατέληξε περαιτέρω στο συμπέρασμα ότι, αν και είναι απίθανο να εμφανιστούν δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των νεφρών σε άτομο που εκτίθεται σε αυτό το επίπεδο, η έκθεση στο κάδμιο σε επίπεδο πληθυσμού θα πρέπει να μειωθεί.

    (4)

    Σύμφωνα με την επιστημονική γνωμοδότηση της ομάδας CONTAM για το κάδμιο στα τρόφιμα, οι ομάδες τροφίμων που συμβάλλουν στο μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής έκθεσης σε κάδμιο, κυρίως λόγω υψηλής κατανάλωσης, είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών, τα λαχανικά, οι καρποί και τα όσπρια, οι αμυλώδεις ρίζες ή οι πατάτες και το κρέας και τα προϊόντα με βάση το κρέας. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καδμίου εντοπίστηκαν στα φύκια, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τη σοκολάτα και τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή, καθώς και σε μανιτάρια, ελαιούχους σπόρους και βρώσιμα εντόσθια.

    (5)

    Σε αναλυτικότερη εκτίμηση της έκθεσης που διενεργήθηκε από την EFSA στην επιστημονική της έκθεση σχετικά με τη «Έκθεση του ευρωπαϊκού πληθυσμού στο κάδμιο μέσω της διατροφής» (6) με τη χρήση της νέας αναλυτικής βάσης δεδομένων για την κατανάλωση τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει ενημερωμένα στοιχεία για τα αριθμητικά στοιχεία κατανάλωσης τροφίμων για τα διάφορα κράτη μέλη και τις διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, δίνονται λεπτομερέστερες πληροφορίες ανά ηλικιακή ομάδα για τα συγκεκριμένα επισιτιστικά προϊόντα που συμβάλλουν στην έκθεση. Για τους ενήλικες, στην έκθεση συμβάλλουν σημαντικά οι αμυλώδεις ρίζες και οι κόνδυλοι, οι σπόροι και τα προϊόντα με βάση τους σπόρους, καθώς και τα λαχανικά και τα προϊόντα λαχανικών. Για τα παιδιά και τους εφήβους, στην έκθεση συμβάλουν σημαντικά οι αμυλώδεις ρίζες και οι κόνδυλοι, οι σπόροι και τα προϊόντα σιτηρών, καθώς και η ζάχαρη και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, ενώ για τα βρέφη και τα νήπια σε μεγαλύτερο βαθμό συμβάλλουν οι αμυλώδεις ρίζες και οι κόνδυλοι, οι σπόροι και τα προϊόντα με βάση τους σπόρους, τα λαχανικά και τα προϊόντα λαχανικών, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά. Η αναλυτικότερη εκτίμηση της έκθεσης καταδεικνύει ότι η συνολική έκθεση είναι αποτέλεσμα όχι μόνο κάποιων βασικών συνεισφερόντων, αλλά το άθροισμα των συνεισφορών πολλών διαφορετικών ομάδων τροφίμων.

    (6)

    Έχουν καθοριστεί μέγιστα επίπεδα για το κάδμιο σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα δημητριακά, τα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια και τα συμπληρώματα διατροφής. Για ορισμένα τρόφιμα που συμβάλλουν σημαντικά στην έκθεση για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού (σοκολάτα και προϊόντα με βάση το κακάο, τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά) δεν έχουν ακόμα καθοριστεί μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα. Είναι, συνεπώς, αναγκαίο να καθοριστούν μέγιστα επίπεδα καδμίου για τα τρόφιμα αυτά.

    (7)

    Τα μέγιστα επίπεδα για τις προσμείξεις καθορίζονται σύμφωνα με την αρχή ALARA («το κατώτερο ευλόγως εφικτό επίπεδο») τόσο για προϊόντα για τα οποία επί του παρόντος υπάρχουν ήδη μέγιστα επίπεδα για το κάδμιο (όπως τα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια και τα συμπληρώματα διατροφής), όσο και για προϊόντα για τα οποία τα μέγιστα επίπεδα καθορίστηκαν πρόσφατα (όπως τα προϊόντα κακάο και σοκολάτας) με βάση τα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση και τα πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (8)

    Η σοκολάτα και το κακάο σε σκόνη προς πώληση στον τελικό καταναλωτή μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδο καδμίου και να αποτελούν σημαντική πηγή έκθεσης για τον άνθρωπο. Συχνά καταναλώνονται από παιδιά, π.χ. η σοκολάτα ως έχει ή ως ζαχαρούχες σκόνες κακάο που χρησιμοποιούνται σε ροφήματα κακάο. Κατά τον καθορισμό των μέγιστων επιπέδων για το κάδμιο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση για διαφορετικούς τύπους σοκολάτας και σκόνες κακάο προς πώληση στον τελικό καταναλωτή. Δεδομένου ότι τα επίπεδα καδμίου σε προϊόντα κακάο συνδέονται με την περιεκτικότητά τους σε κακάο, ενδείκνυται να καθοριστούν διαφορετικά μέγιστα επίπεδα καδμίου για προϊόντα που περιέχουν διαφορετικά ποσοστά κακάο. Έτσι, θα διασφαλιστεί ότι και οι σοκολάτες με υψηλότερο ποσοστό του κακάο μπορούν να συμμορφώνονται με τα μέγιστα επίπεδα.

    (9)

    Τα επίπεδα καδμίου στο έδαφος μπορεί να είναι υψηλά σε ορισμένες περιφέρειες χωρών παραγωγής κακάο. Κατά συνέπεια, κατά τον καθορισμό των μέγιστων επιπέδων καδμίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση για τα προϊόντα κακάο και σοκολάτας που υποβάλλουν χώρες με υψηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο στο έδαφος.

    (10)

    Τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας συμβάλλουν σημαντικά στην έκθεση των βρεφών και των μικρών παιδιών στο κάδμιο. Τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας που παρασκευάζονται από απομονωμένες πρωτεΐνες σόγιας μόνες ή σε μείγμα με πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα καδμίου από ό,τι τα προϊόντα με βάση το γάλα, καθώς η σόγια απορροφά φυσικώς το κάδμιο από το έδαφος. Τα παρασκευάσματα με βάση τη σόγια αποτελούν μια σημαντική εναλλακτική λύση για βρέφη που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη· ως εκ τούτου, πρέπει να εξασφαλίζεται ο επαρκής εφοδιασμός της αγοράς. Είναι, επομένως, σκόπιμο να τεθεί ένα υψηλότερο μέγιστο επίπεδο για τα προϊόντα με βάση τη σόγια.

    (11)

    Οι μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και οι παιδικές τροφές για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας αποτελούν σημαντική πηγή έκθεσης των βρεφών και των μικρών παιδιών στο κάδμιο. Μια συγκεκριμένη μέγιστη περιεκτικότητα σε κάδμιο πρέπει συνεπώς να θεσπιστεί για παιδικές τροφές με βάση τα μεταποιημένα δημητριακά και άλλες παιδικές τροφές.

    (12)

    Η μειωμένη έκθεση μιας πολύ ευάλωτης ομάδας καταναλωτών θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον καθορισμό μέγιστων επιπέδων για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων για ειδικές διατροφικές χρήσεις (π.χ. τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς για βρέφη). Ωστόσο, ελλείψει στοιχείων που να τεκμηριώνουν το εν λόγω μέγιστο επίπεδο, θα πρέπει να συλλεχθούν στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό καθορισμό ενός ειδικού μέγιστου επιπέδου στο μέλλον.

    (13)

    Για ορισμένα συγκεκριμένα λαχανικά (λαγόχορτα, παστινάκη, σέλινο, αγριοραπάνια), η τήρηση των ισχυόντων μέγιστων επιπέδων είναι δύσκολη και τα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση που υποβάλλουν τα κράτη μέλη δείχνουν ότι τα φυσιολογικά επίπεδα είναι υψηλότερα και συγκρίσιμα με εκείνα για το ραπανοσέλινο. Δεδομένου ότι η κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων είναι χαμηλή και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη έκθεση είναι αμελητέες, είναι σκόπιμο να εξισωθεί το μέγιστο επίπεδο για το κάδμιο για την παστινάκη, τα λαγόχορτα, το σέλινο και τα αγριοραπάνια με τα επίπεδα για το ραπανοσέλινο.

    (14)

    Ορισμένα είδη ψαριών εξαιρούνται σήμερα από το εξ ορισμού μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο για τα ψάρια του 0,05 mg/kg. Για τα είδη ψαριών παλαμίδα (Sarda sarda) αυλιάς (Diplodus vulgaris), χέλι (Anguilla anguilla), κεφαλόπουλο (Mugil labrosus labrosus), σαφρίδι (Trachurus species), λούβαρος (Luvarus imperialis), σαρδέλα του είδους Sardinops species και δικολόγλωσσα (Dicologoglossa cuneata) νέα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση δείχνουν ότι η εξαίρεση δεν είναι πλέον αναγκαία και ότι το εξ ορισμού μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο μπορεί να τηρείται με την εφαρμογή ορθών αλιευτικών πρακτικών. Συνεπώς, δεν είναι πλέον αναγκαία συγκεκριμένα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για τα εν λόγω είδη ψαριών.

    (15)

    Για τα είδη ψαριών κοπάνι-βαρελάκι (Auxis species), γαύρος (Engraulis species) και ξιφίας (Xiphias gladius), νέα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση καταδεικνύουν ότι μπορεί να τηρηθεί χαμηλότερο μέγιστο επίπεδο με την εφαρμογή ορθών αλιευτικών πρακτικών. Επομένως, ενδείκνυται να αναπροσαρμοστούν τα μέγιστα επίπεδα για τα εν λόγω δύο είδη ψαριών.

    (16)

    Για τις σαρδέλες (Sardina pilchardus) και το ψάρι Sicyopterus lagocephalus, τα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση καταδεικνύουν ότι η συμμόρφωση προς τα υφιστάμενα μέγιστα επίπεδα είναι δύσκολη, καθώς τα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να είναι υψηλότερα. Και για τα δύο είδη ψαριών, η κατανάλωση είναι χαμηλή και έχει αμελητέες επιπτώσεις στην έκθεση του ανθρώπου. Κρίνεται, επομένως, κατάλληλη η θέσπιση υψηλότερων μέγιστων τιμών ανοχής για τα εν λόγω δύο είδη ψαριών για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

    (17)

    Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (18)

    Πρέπει να δοθεί χρόνος στα κράτη μέλη και τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων για να προσαρμοστούν στα νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα που καθορίζονται από τον παρόντα κανονισμό για τα προϊόντα κακάο και τις τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αναβληθεί η ημερομηνία εφαρμογής των μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για τα εν λόγω προϊόντα.

    (19)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    1.   Τα μέγιστα επίπεδα καδμίου που καθορίζονται στα σημεία 3.2.19 και 3.2.20 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006, όπως τροποποιείται από τον παρόντα κανονισμό, εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2015. Τα τρόφιμα που δεν συμμορφώνονται με τα εν λόγω μέγιστα επίπεδα και που έχουν τοποθετηθεί νόμιμα στην αγορά πριν την 1η Ιανουαρίου 2015 μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στο εμπόριο μετά την εν λόγω ημερομηνία έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία λήξης τους.

    2.   Τα μέγιστα επίπεδα καδμίου που καθορίζονται στο σημείο 3.2.7 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006, όπως τροποποιείται από τον παρόντα κανονισμό, εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2019. Τα τρόφιμα που δεν συμμορφώνονται με τα εν λόγω μέγιστα επίπεδα και που έχουν τοποθετηθεί νόμιμα στην αγορά πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στο εμπόριο μετά την εν λόγω ημερομηνία έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία λήξης τους.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 12 Μαΐου 2014.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 37 της 13.2.1993, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, για καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα (ΕΕ L 364 της 20.12.2006, σ. 5),

    (3)  Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the European Commission on cadmium in food (Επιστημονική γνωμοδότηση της ομάδας για τις προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα σε συνέχεια αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κάδμιο στα τρόφιμα). The EFSA Journal (2009) 980, 1-139.

    (4)  EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM); Scientific Opinion on tolerable weekly intake for cadmium [Επιστημονική ομάδα της EFSA για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα (ομάδα CONTAM)· επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με το ανεκτό όριο εβδομαδιαίας πρόσληψης για το κάδμιο] EFSA Journal 2011; 9(2):1975. [19 σελ.] doi:10.2903/j.efsa.2011.1975. Διατίθεται στη διεύθυνση www.efsa.europa.eu/efsajournal

    (5)  Σειρά 64 του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, 73η συνεδρίαση της κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων FAO/ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA), Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Γενεύη, 2011.

    (6)  Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων· Cadmium dietary exposure in the European population (Έκθεση του ευρωπαϊκού πληθυσμού στο κάδμιο μέσω της διατροφής). EFSA Journal 2012; 10(1):2551. [37 σ.] doi:10.2903/j.efsa.2012.2551. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: www.efsa.europa.eu/efsajournal.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 τροποποιείται ως εξής:

    1.

    Υποτμήμα 3.2. Το (Κάδμιο) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «3.2

    Κάδμιο

     

    3.2.1

    Λαχανικά και φρούτα, εξαιρουμένων των ριζωματωδών και κονδυλωδών λαχανικών, των φυλλωδών λαχανικών, των νωπών αρωματικών φυτών, των φυλλωδών κραμβών, των λαχανικών με στέλεχος, των μανιταριών και των φυκιών (27)

    0,050

    3.2.2

    Ριζωματώδη και κονδυλώδη λαχανικά (εξαιρουμένων του ραπανοσέλινου, της παστινάκης, του λαγόχορτου και του χρένου), στελεχώδη λαχανικά (εξαιρουμένου του σέλινου)  (27). Στην περίπτωση της πατάτας, το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο ισχύει για την αποφλοιωμένη πατάτα

    0,10

    3.2.3

    Φυλλώδη λαχανικά, νωπά αρωματικά φυτά, φυλλώδης κράμβη, σέλινο, σελινόριζα, παστινάκη, λαγόχορτο, χρένο και τα εξής μανιτάρια (27): Agaricus bisporus (κοινό μανιτάρι), Pleurotus ostreatus (πλευρωτός ο οστρεώδης), Lentinula edodes (μανιτάρι shiitake)

    0,20

    3.2.4

    Μανιτάρια, εκτός από εκείνα που αναφέρονται στο σημείο 3.2.3 (27)

    1,0

    3.2.5

    Σπόροι δημητριακών εκτός του σίτου και του ρυζιού

    0,10

    3.2.6

    Σπόροι σίτου, κόκκοι ρυζιού

    Πίτουρο σίτου και φύτρα σίτου για άμεση κατανάλωση

    Σπόροι σόγιας

    0,20

    3.2.7

    Συγκεκριμένα προϊόντα κακάο και σοκολάτας όπως παρατίθενται κατωτέρω (49)

     

    Σοκολάτα γάλακτος με < 30 % ολικά ξηρά στερεά κακάο

    0,10 από την 1η Ιανουαρίου 2019

    Σοκολάτα με < 50 % ολικά ξηρά στερεά κακάο· σοκολάτα γάλακτος με ≥ 30 % ολικά ξηρά στερεά κακάο

    0,30 από την 1η Ιανουαρίου 2019

    Σοκολάτα με ≥ 50 % ολικά ξηρά στερεά κακάο

    0,80 από την 1η Ιανουαρίου 2019

    Σκόνη κακάο που πωλείται στον τελικό καταναλωτή ή ως συστατικό σε ζαχαρούχο κακάο σε σκόνη που πωλείται στον τελικό καταναλωτή (ρόφημα σοκολάτας)

    0,60 από την 1η Ιανουαρίου 2019

    3.2.8

    Κρέας (εξαιρουμένων των εντοσθίων) βοοειδών, προβάτων, χοίρων και πουλερικών (6)

    0,050

    3.2.9

    Κρέας ίππων, εξαιρουμένων των εντοσθίων (6)

    0,20

    3.2.10

    Ήπαρ βοοειδών, προβάτων, χοίρων, πουλερικών και ίππων (6)

    0,50

    3.2.11

    Νεφροί βοοειδών, προβάτων, χοίρων, πουλερικών και ίππων (6)

    1,0

    3.2.12

    Σάρκα ψαριών (24) (25), εξαιρουμένων των ειδών που παρατίθενται στα σημεία 3.2.13, 3.2.14 και 3.2.15

    0,050

    3.2.13

    Σάρκα των ακόλουθων ψαριών (24) (25):

    σκουμπρί (Scomber species), τόνος (Thunnus species, Katsuwonus pelamis, Euthynnus species), bichique (Sicyopterus lagocephalus)

    0,10

    3.2.14

    Σάρκα του ακόλουθου ψαριού (24) (25):

    κοπάνι (Auxis species)

    0,15

    3.2.15

    Σάρκα των ακόλουθων ψαριών (24) (25):

     

    γαύρος (Engraulis species)

     

    ξιφίας (Xiphias gladius)

     

    σαρδέλα (Sardina pilchardus)

    0,25

    3.2.16

    Μαλακόστρακα (26): σάρκα από αποφύσεις και κοιλία (44). Στην περίπτωση των καβουριών και των καρκινοειδών μαλακοστράκων (Brachyura και Anomura), σάρκα από αποφύσεις

    0,50

    3.2.17

    Δίθυρα μαλάκια (26)

    1,0

    3.2.18

    Κεφαλόποδα (χωρίς εντόσθια) (26)

    1,0

    3.2.19

    Παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας,(8) (29)

     

    παρασκευάσματα σε μορφή σκόνης από πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος ή από προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών

    0,010 από την 1η Ιανουαρίου 2015

    παρασκευάσματα σε υγρή μορφή από πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος ή από προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών

    0,005 από την 1η Ιανουαρίου 2015

    παρασκευάσματα σε μορφή σκόνης από απομονωμένες πρωτεΐνες σόγιας μόνες ή σε μείγμα με πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος

    0,020 από την 1η Ιανουαρίου 2015

    παρασκευάσματα σε υγρή μορφή από απομονωμένες πρωτεΐνες σόγιας μόνες ή σε μείγμα με πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος

    0,010 από την 1η Ιανουαρίου 2015

    3.2.20

    Μεταποιημένα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά και παιδικές τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά (3) (29)

    0,040 από την 1η Ιανουαρίου 2015

    3.2.21

    Συμπληρώματα διατροφής (39) εκτός από εκείνα που αναφέρονται στο σημείο 3.2.22

    1,0

    3.2.22

    Συμπληρώματα διατροφής (39) που αποτελούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από ξηρά φύκια, προϊόντα που προέρχονται από φύκια ή από ξηρά δίθυρα μαλάκια

    3,0»

    2.

    Στην υποσημείωση (26) προστίθεται η ακόλουθη φράση: «Στην περίπτωση των οστράκων Pecten maximus, το μέγιστο όριο ισχύει μόνο για τον προσαγωγό μυ και τη γονάδα.».

    3.

    Προστίθεται η ακόλουθη υποσημείωση:

    «(49):

    Για τα συγκεκριμένα προϊόντα κακάο και σοκολάτας ισχύουν οι ορισμοί που προβλέπονται στα στοιχεία Α. 2, 3 και 4 του παραρτήματος I της οδηγίας 2000/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουνίου 2000, για τα προϊόντα κακάο και σοκολάτας που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου (ΕΕ L 197 της 3.8.2000, σ. 19).».


    Top