Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0134

    2007/134/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 2ας Φεβρουαρίου 2007 , για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ )

    ΕΕ L 57 της 24.2.2007, p. 14–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
    ΕΕ L 219M της 24.8.2007, p. 286–291 (MT)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2013; καταργήθηκε από 32013D1220(01)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/134(1)/oj

    24.2.2007   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 57/14


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 2ας Φεβρουαρίου 2007

    για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2007/134/ΕΚ)

    H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    την απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013) (1), και ιδίως τα άρθρα 2 και 3,

    την απόφαση 2006/972/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα «Ιδέες» με το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013) (2), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 3,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Δυνάμει του έβδομου προγράμματος πλαισίου, το ειδικό πρόγραμμα «Ιδέες» έχει σκοπό να υποστηρίξει την έρευνα αιχμής που αναλαμβάνεται κατ’ έμπνευση και με πρωτοβουλία ερευνητών σε οποιοδήποτε πεδίο της επιστήμης, της μηχανικής και της ακαδημαϊκής γνώσης και επί ερευνητικών αντικειμένων της επιλογής τους.

    (2)

    Στην απόφαση 2006/972/ΕΚ προβλέπεται ότι η Επιτροπή θα προβεί στη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (στο εξής «ΕΣΕ»), το οποίο θα είναι και το κύριο όργανο υλοποίησης του ειδικού προγράμματος «Ιδέες».

    (3)

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της απόφασης 2006/972/ΕΚ, το ΕΣΕ θα συνίσταται σε ένα ανεξάρτητο επιστημονικό συμβούλιο (στο εξής «Επιστημονικό Συμβούλιο»), επικουρούμενο από ειδική εκτελεστική δομή.

    (4)

    Το Επιστημονικό Συμβούλιο θα πρέπει να απαρτίζεται από επιστήμονες, μηχανικούς και ακαδημαϊκούς υψίστου κύρους, οι οποίοι θα διορίζονται από την Επιτροπή και θα ενεργούν υπό την προσωπική τους ιδιότητα, ανεξάρτητα από εξωτερικές επιρροές. Θα πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με την εντολή που προβλέπεται στο άρθρο 5 της απόφασης 2006/972/ΕΚ και με αποκλειστικό γνώμονα την επίτευξη των επιστημονικών, τεχνολογικών και ακαδημαϊκών στόχων του ειδικού προγράμματος «Ιδέες».

    (5)

    Το Επιστημονικό Συμβούλιο θα πρέπει να επιλέξει με πλήρη ανεξαρτησία έναν γενικό γραμματέα ο οποίος θα ενεργεί υπό την εξουσία του Συμβουλίου. Ο γενικός γραμματέας υποβοηθεί, μεταξύ άλλων, το Επιστημονικό Συμβούλιο αφενός να εξασφαλίζει αποτελεσματική επαφή και επικοινωνία με την ειδική εκτελεστική δομή και με την Επιτροπή και, αφετέρου, να παρακολουθεί την εφαρμογή στην πράξη της στρατηγικής και των θέσεών του από την ειδική εκτελεστική δομή.

    (6)

    Το Επιστημονικό Συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της επιστημονικής αριστείας, της αυτονομίας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας. Η Επιτροπή θα πρέπει να εγγυάται την αυτονομία και την ακεραιότητα του Επιστημονικού Συμβουλίου και να διασφαλίζει την ορθή λειτουργία του.

    (7)

    Θα πρέπει να καθορισθούν κανόνες σχετικά με την αποκάλυψη πληροφοριών από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, υπό την επιφύλαξη των κανόνων περί ασφάλειας που προσαρτήθηκαν στον εσωτερικό κανονισμό της Επιτροπής με την απόφαση 2001/844/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ (3).

    (8)

    Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου θα πρέπει να συνάδει με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (4).

    (9)

    Για την επιλογή των ιδρυτικών μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου, συστάθηκε ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου. Κατόπιν ευρείας διαβούλευσης με την επιστημονική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, η επιτροπή αυτή διατύπωσε συστάσεις, πρώτον, σχετικά με τους παράγοντες και τα κριτήρια επιλογής των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου και, δεύτερον, σχετικά με τα ιδρυτικά μέλη καθ’ εαυτά.

    (10)

    Θα πρέπει να συσταθεί μια εξωτερική, ειδική εκτελεστική δομή, υπό τη μορφή εκτελεστικού οργανισμού ο οποίος θα ιδρυθεί με ξεχωριστή πράξη σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 58/2003 του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2002, περί θεσπίσεως του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων (5).

    (11)

    Ενόσω εκκρεμούν η ίδρυση και η έναρξη λειτουργίας αυτού του εκτελεστικού οργανισμού, τα εκτελεστικά του καθήκοντα θα πρέπει να ασκούνται από ειδική για το σκοπό αυτό υπηρεσία της Επιτροπής.

    (12)

    Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της παρούσας απόφασης θα ληφθούν υπόψη στην απόφαση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος «Ιδέες» και στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο της πρότασης της Επιτροπής για την εξωτερική δομή,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ

    Άρθρο 1

    Ίδρυση

    Ιδρύεται, για την περίοδο από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας με σκοπό την υλοποίηση του ειδικού προγράμματος «Ιδέες». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας απαρτίζεται από ένα Επιστημονικό Συμβούλιο και μια ειδική εκτελεστική δομή όπως ορίζεται κατωτέρω.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Άρθρο 2

    Ίδρυση

    Ιδρύεται το Επιστημονικό Συμβούλιο.

    Άρθρο 3

    Καθήκοντα

    1.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο επιφορτίζεται με τα καθήκοντα που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της απόφασης 2006/972/ΕΚ.

    2.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο καταστρώνει, μεταξύ άλλων, τη γενική επιστημονική στρατηγική, έχει την πλήρη αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων σχετικά με τον τύπο των προς χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 6 της απόφασης 2006/972/ΕΚ και εγγυάται την ποιότητα της επιστημονικής διάστασης της δράσης. Τα καθήκοντά του καλύπτουν ιδίως την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος εργασίας, τον καθορισμό της διαδικασίας εξέτασης από ομότιμους κριτές, καθώς και την παρακολούθηση και τον ποιοτικό έλεγχο της υλοποίησης του ειδικού προγράμματος «Ιδέες», υπό την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής.

    Άρθρο 4

    Μέλη

    1.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 22 μέλη κατ’ ανώτατο όριο.

    2.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο απαρτίζεται από υψίστου κύρους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας που διαθέτουν κατάλληλη εμπειρογνωσία και καλύπτουν ποικιλία ερευνητικών πεδίων, οι οποίοι ενεργούν υπό την προσωπική τους ιδιότητα, ανεξάρτητα από πολιτικά ή άλλα συμφέροντα.

    3.   Με την παρούσα απόφαση διορίζονται τα ιδρυτικά μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν επιλεγεί βάσει των παραγόντων και των κριτηρίων που παρατίθενται στο παράρτημα Ι και τα οποία κατονομάζονται στο παράρτημα ΙΙ.

    4.   Τα μελλοντικά μέλη διορίζονται από την Επιτροπή βάσει των παραγόντων και των κριτηρίων που παρατίθενται στο παράρτημα Ι και κατόπιν ανεξάρτητης και διαφανούς διαδικασίας επιλογής, που καθορίζεται σε συμφωνία με το Επιστημονικό Συμβούλιο, η οποία περιλαμβάνει διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα και υποβολή σχετικής έκθεσης στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Ο διορισμός των μελλοντικών μελών δημοσιεύεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001.

    5.   Τα μέλη ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή. Ενημερώνουν την Επιτροπή εν ευθέτω χρόνω σχετικά με οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων ενδέχεται να υπονομεύσει την αντικειμενικότητά τους.

    6.   Η θητεία των μελών είναι τετραετής και δύναται να ανανεωθεί μία φορά βάσει συστήματος εκ περιτροπής που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια του έργου του Επιστημονικού Συμβουλίου. Εντούτοις, ένα μέλος δύναται να διορισθεί για περίοδο μικρότερη της μέγιστης θητείας για λόγους σταδιακής εναλλαγής των μελών. Τα μέλη παραμένουν εν ενεργεία μέχρις ότου αντικατασταθούν ή μέχρι το πέρας της θητείας τους.

    7.   Όταν παραιτείται ένα μέλος ή λήγει η μη ανανεώσιμη πλέον θητεία του, η Επιτροπή διορίζει νέο μέλος.

    8.   Σε έκτακτες περιστάσεις, και για να διατηρήσει την ακεραιότητα ή/και τη συνέχεια του Επιστημονικού Συμβουλίου, η Επιτροπή δύναται να τερματίσει με δική της πρωτοβουλία τη θητεία ενός μέλους.

    9.   Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν αμείβονται για τα καθήκοντα που ασκούν.

    Άρθρο 5

    Αρχές και μέθοδοι

    1.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο λειτουργεί με αυτονομία και ανεξαρτησία.

    2.   Κατά περίπτωση, το Επιστημονικό Συμβούλιο διαβουλεύεται με την κοινότητα των επιστημόνων, μηχανικών και ακαδημαϊκών.

    3.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο ενεργεί αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα την επίτευξη των επιστημονικών, τεχνολογικών και ακαδημαϊκών στόχων του ειδικού προγράμματος «Ιδέες». Ενεργεί με ακεραιότητα και εντιμότητα και εκτελεί το έργο του με αποτελεσματικότητα και τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.

    4.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο λογοδοτεί στην Επιτροπή, διατηρεί συνεχή και στενή επαφή με αυτήν και με την ειδική εκτελεστική δομή, και προβλέπει κάθε αναγκαία ρύθμιση για το σκοπό αυτό.

    5.   Οι πληροφορίες που αποκτώνται κατά την άσκηση των καθηκόντων δεν αποκαλύπτονται εάν, κατά τη γνώμη της Επιτροπής ή του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, οι πληροφορίες αυτές αφορούν εμπιστευτικά θέματα.

    6.   Η Επιτροπή παρέχει κάθε πληροφορία και βοήθεια αναγκαία για το έργο του Επιστημονικού Συμβουλίου, ώστε αυτό να είναι σε θέση να λειτουργεί υπό συνθήκες αυτονομίας και ανεξαρτησίας.

    7.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο υποβάλλει ανά τακτά διαστήματα εκθέσεις στην Επιτροπή και της παρέχει κάθε πληροφορία και βοήθεια αναγκαία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων της Επιτροπής (δηλαδή ετήσια έκθεση και ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων).

    Άρθρο 6

    Λειτουργία

    1.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο εκλέγει μεταξύ των μελών του έναν πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του οργάνου, εκπροσωπούν το Επιστημονικό Συμβούλιο και καθοδηγούν και υποβοηθούν την οργάνωση του έργου του Επιστημονικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των ημερήσιων διατάξεων και των εγγράφων των συνεδριάσεων.

    2.   Ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του Επιστημονικού Συμβουλίου δύνανται επίσης να κατέχουν τον τίτλο του προέδρου και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, αντιστοίχως.

    3.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό του, ο οποίος περιλαμβάνει λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τις εκλογές που προβλέπονται στην παράγραφο 1, καθώς και κώδικα δεοντολογίας για την αντιμετώπιση δυνητικών συγκρούσεων συμφερόντων.

    4.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο συνέρχεται σε σύνοδο ολομέλειας κάθε φορά που αυτό είναι αναγκαίο για τους σκοπούς του έργου του.

    5.   Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου δύναται να αποφασίσει να συγκαλέσει συνεδριάσεις περιορισμένης σύνθεσης.

    Άρθρο 7

    Γενικός γραμματέας του ΕΣΕ

    1.   Το Επιστημονικό Συμβούλιο επιλέγει με πλήρη ανεξαρτησία έναν γενικό γραμματέα ο οποίος ενεργεί υπό την εξουσία του Επιστημονικού Συμβουλίου. Ο γενικός γραμματέας υποβοηθεί, μεταξύ άλλων, το Επιστημονικό Συμβούλιο να εξασφαλίζει αποτελεσματική σύνδεση και επικοινωνία με την Επιτροπή και με την ειδική εκτελεστική δομή.

    2.   Τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα ορίζονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο. Τα καθήκοντα αυτά περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής στην πράξη, εκ μέρους της ειδικής εκτελεστικής δομής, της στρατηγικής και των θέσεων του Επιστημονικού Συμβουλίου.

    3.   Η υποστήριξη της εγκατάστασης και των δραστηριοτήτων του γενικού γραμματέα εξασφαλίζεται μέσω του ειδικού προγράμματος «Ιδέες».

    4.   Η διάρκεια θητείας του γενικού γραμματέα δεν υπερβαίνει τους 30 μήνες και δύναται να ανανεωθεί μία φορά.

    Άρθρο 8

    Δαπάνες συνεδριάσεων

    1.   Η Επιτροπή επιστρέφει τα οδοιπορικά και, κατά περίπτωση, τα έξοδα διαμονής των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου, τα οποία είναι αναγκαία για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του Επιστημονικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής σχετικά με την αποζημίωση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή δύναται επίσης να καλύπτει, κατόπιν σχετικής έγκρισης της ιδίας, τα οδοιπορικά και τα έξοδα διαμονής που συνδέονται με άλλες συνεδριάσεις απαραίτητες για την εκτέλεση του έργου του Επιστημονικού Συμβουλίου, και συγκεκριμένα συνεδριάσεις μεταξύ μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και εμπλεκόμενων παραγόντων.

    2.   Οι δαπάνες των συνεδριάσεων επιστρέφονται βάσει της αίτησης που υποβάλλει ετησίως το Επιστημονικό Συμβούλιο, υπό την επιφύλαξη των ευθυνών της Επιτροπής.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

    Άρθρο 9

    Ειδική εκτελεστική δομή

    Η ειδική εκτελεστική δομή ιδρύεται ως εξωτερική δομή· ενόσω εκκρεμούν η ίδρυση και η έναρξη λειτουργίας της εξωτερικής δομής, τα εκτελεστικά της καθήκοντα ασκούνται από την ειδική για το σκοπό αυτό υπηρεσία της Επιτροπής.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 10

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της.

    Βρυξέλλες, 2 Φεβρουαρίου 2007.

    Για την Επιτροπή

    Janez POTOČNIK

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  EE L 412 της 30.12.2006, σ. 1.

    (2)  EE L 400 της 30.12.2006, σ. 243.

    (3)  ΕΕ L 317 της 3.12.2001, σ. 1. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση 2006/548/ΕΚ, Ευρατόμ (ΕΕ L 215 της 5.8.2006, σ. 38).

    (4)  ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1.

    (5)  ΕΕ L 11 της 16.1.2003, σ. 1.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

    Παράγοντες και κριτήρια επιλογής των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου

    Η σύνθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποδεικνύει την ικανότητα του Συμβουλίου να ασκήσει αναμφισβήτητου κύρους και απόλυτα ανεξάρτητη επιστημονική ηγεσία, η οποία θα συνδυάζει τη γνώση και την πείρα με τη διορατικότητα και τη φαντασία. Η αξιοπιστία του Επιστημονικού Συμβουλίου θα βασίζεται στην εξισορρόπηση των προσόντων των ανδρών και των γυναικών που το συνθέτουν, τα οποία θα πρέπει συλλογικά να αντικατοπτρίζουν το πλήρες φάσμα της ερευνητικής κοινότητας ολόκληρης της Ευρώπης. Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου θα πρέπει να έχουν ατομικά αναμφισβήτητο κύρος ως εξέχουσες προσωπικότητες αποδεδειγμένης ανεξαρτησίας και προσήλωσης στην έρευνα. Κατά κανόνα, θα πρέπει να ασκούν ή να έχουν ασκήσει προσφάτως ερευνητική δραστηριότητα, ή επιστημονικό ηγετικό ρόλο σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο. Θα εξετασθούν επίσης υποψηφιότητες των νεότερων σε ηλικία κορυφαίων επιστημόνων της επόμενης γενιάς.

    Τα μέλη θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων που καλύπτει η έρευνα, από τις θετικές επιστήμες και τη μηχανική έως τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Εντούτοις, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ούτε να θεωρούν εαυτούς ως εκπροσώπους ενός συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου ή μεμονωμένου ερευνητικού χώρου· θα πρέπει να διαθέτουν ευρεία αντίληψη της επιστήμης και της έρευνας και σφαιρική κατανόηση των σημαντικότερων εξελίξεων στο χώρο της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της διεπιστημονικής και πολυεπιστημονικής έρευνας, καθώς και των αναγκών έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Πέραν του αποδεδειγμένου κύρους τους ως επιστημόνων και ερευνητών, τα μέλη θα πρέπει συλλογικά να διαθέτουν πείρα σε ευρύτατο φάσμα πεδίων, αποκτηθείσα όχι μόνο σε διάφορα μέρη της Ευρώπης αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου όπου αναπτύσσεται η έρευνα. Η πείρα αυτή μπορεί να αφορά τομείς όπως η στήριξη και προώθηση της βασικής έρευνας, η οργάνωση και διαχείριση της έρευνας και της μεταφοράς γνώσεων στα πανεπιστήμια, στις ακαδημίες και στις επιχειρήσεις, και η κατανόηση των εθνικών και διεθνών ερευνητικών δραστηριοτήτων, των σχετικών μηχανισμών χρηματοδότησης της έρευνας και του ευρύτερου πολιτικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

    Τα μέλη θα πρέπει να εκφράζουν τις διάφορες συνιστώσες της ερευνητικής κοινότητας και το ευρύ φάσμα επιστημονικών οργανισμών που αναπτύσσουν ερευνητική δραστηριότητα· θα πρέπει να διαθέτουν πείρα αποκτηθείσα π.χ. σε πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημίες, φορείς χρηματοδότησης ή χώρους ιδιωτικής και βιομηχανικής έρευνας. Κάποια από τα μέλη θα πρέπει να διαθέτουν πείρα αποκτηθείσα σε περισσότερες από μία χώρες, ενώ ορισμένα άλλα πρέπει να προέρχονται από την ερευνητική κοινότητα εκτός Ευρώπης.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

    Κατάλογος των 22 ιδρυτικών μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου

     

    Dr. Claudio BORDIGNON, San Raffaele Scientific Institute, Milan

     

    Prof. Manuel CASTELLS, Open University of Catalonia

     

    Prof. Paul J. CRUTZEN, Max Planck Institute for Chemistry, Mainz

     

    Prof. Mathias DEWATRIPONT, Université Libre de Bruxelles

     

    Dr. Daniel ESTEVE, CEA Saclay

     

    Prof. Pavel EXNER, Doppler Institute, Prague

     

    Prof. Hans-Joachim FREUND, Fritz-Haber-Institute, Berlin

     

    Prof. Wendy HALL, University of Southampton

     

    Prof. Carl-Henrik HELDIN, Ludwig Institute for Cancer Research

     

    Καθ. Φώτης Κ. ΚΑΦΑΤΟΣ, Imperial College London

     

    Prof. Michal KLEIBER, Polish Academy of Sciences

     

    Prof. Norbert KROO, Hungarian Academy of Sciences

     

    Prof. Maria Teresa V.T. LAGO, University of Porto

     

    Dr. Oscar MARIN PARRA, Instituto de Neurociencias de Alicante

     

    Prof. Lord MAY, University of Oxford

     

    Prof. Helga NOWOTNY, Wissenschaftszentrum, Wien

     

    Prof. Christiane NÜSSLEIN-VOLHARD, Max-Planck-Institute for Developmental Biology, Tübingen

     

    Prof. Leena PELTONEN-PALOTIE, University of Helsinki & National Public Health Institute

     

    Prof. Alain PEYRAUBE, CNRS, Paris

     

    Dr. Jens R. ROSTRUP-NIELSEN, Haldor Topsoe A/S

     

    Prof. Salvatore SETTIS, Scuola Normale Superiore, Pisa

     

    Prof. Rolf M. ZINKERNAGEL, University of Zurich


    Top