Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005AE1061

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Forslag til Rådets direktiv om fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af aviær influenza og forslag til Rådets beslutning om ændring af Rådets beslutning 90/424/EØF om visse udgifter på veterinærområdet KOM(2005) 171 endelig — 2005/0062 + 0063 (CNS)

    EUT C 24 af 31.1.2006, p. 16–17 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    31.1.2006   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 24/16


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Forslag til Rådets direktiv om fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af aviær influenza og forslag til Rådets beslutning om ændring af Rådets beslutning 90/424/EØF om visse udgifter på veterinærområdet

    KOM(2005) 171 endelig — 2005/0062 + 0063 (CNS)

    (2006/C 24/05)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 14. juni 2005 under henvisning til EF-traktatens artikel 37 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

    Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, som udpegede John Donnelly til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 7. september 2005.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 420. plenarforsamling den 28.-29. september 2005, mødet den 28. september 2005, følgende udtalelse med 160 stemmer for, 1 imod og 5 hverken for eller imod:

    1.   Indledning

    1.1

    Aviær influenza (fugleinfluenza, AI) er en yderst smitsom virussygdom hos fjerkræ, som også kan spredes til andre dyr og undertiden til mennesker. Kina har i de seneste måneder iværksat et omfattende vaccinationsprogram efter, at man i Qinghai-provinsen i den vestlige del af landet har fundet vilde trækgæs, som er døde af denne virus.

    1.2

    Under de seneste udbrud af denne højpatogene type af sygdommen, som fandt sted i flere dele af verden, heriblandt nogle EU-medlemsstater, er mere end 200 mio. fjerkræ døde eller er blevet aflivet og destrueret i et forsøg på at få bugt med sygdommen. Denne masseaflivning og -destruktion af dyr har givet anledning til stor bekymring især blandt EU's borgere. Bag denne bekymring står etiske, dyrevelfærdsmæssige, økonomiske, samfundsmæssige og miljømæssige overvejelser.

    1.3

    Influenza-virussens evne til hurtigt at mutere og tilpasse sig udgør en særlig risiko for dyrs og menneskers sundhed. På grundlag af den viden, vi ligger inde med i dag, må den sundhedsrisiko, de såkaldt lavpatogene AI-virus (LPAI-virus) udgør, dog vurderes at være mindre end risikoen ved højpatogene virus (HPAI-virus), som opstår ved mutation af bestemte LPAI-virus, nemlig virus af type H5 og H7, og som kan fremkalde sygdom hos fjerkræ med en meget høj dødelighed. Det fremgår af de forhåndenværende data, at HPAI-virus af type H5 og H7 er ansvarlige for langt den største del af de AI-tilfælde, der er rapporteret om hos mennesker, og for samtlige dødsfald blandt mennesker forårsaget af AI-virus. Selv om der findes beviser på, at LPAI-virus af type H9 kan overføres til mennesker fra svin og fjerkræ, er det dog stadig uklart, hvor stor en risiko denne virus reelt udgør for menneskers sundhed.

    1.4

    Ukontrollerede udbrud af aviær influenza kan føre til, at der opstår en virus, som fuldt ud har tilpasset sig mennesket og i sidste ende kan forårsage en influenzapandemi med ødelæggende konsekvenser for sundheden og samfundsøkonomien på verdensplan.

    2.   Resumé af Kommissionens forslag

    2.1

    Det første forslag har til formål at ophæve direktiv 92/40/EØF om aviær influenza og erstatte det med et nyt direktiv, hvorved de nugældende bestemmelser ajourføres.

    2.2

    I henhold til forslaget ændres definitionen på aviær influenza, således at den både dækker LPAI- og HPAI-virus. Bekæmpelsesforanstaltningerne vil imidlertid variere alt efter, hvilke risici LPAI- og HPAI-virus udgør.

    2.3

    Med forslaget indføres der obligatoriske foranstaltninger til overvågning og bekæmpelse af LPAI. I henhold til forslaget skal medlemsstaterne forelægge Kommissionen LPAI-overvågningsplaner til godkendelse, således at man på et tidligt tidspunkt kan påvise LPAI, hurtigst muligt kan iværksætte sygdomsbekæmpelsesforanstaltninger og undgå mutation af LPAI til HPAI.

    2.4

    Positiv identifikation af LPAI skal udløse bekæmpelsesforanstaltninger med mulighed for kontrolleret slagtning i de tilfælde, hvor risikoen anses for ubetydelig. Nedslagning »stamping out« udelukkes dog ikke som en bekæmpelsesforanstaltning i de tilfælde, hvor det synes hensigtsmæssigt.

    2.5

    Der påtænkes nye og fleksible bestemmelser om vaccination af fjerkræ og andre fugle. I den forbindelse foreslås både »nødvaccination« og »forebyggende vaccination«.

    2.6

    Det foreslås, at bestemmelserne om bekæmpelse af både LPAI og HPAI ikke kun skal omfatte fjerkræ, men også andre fugle, såsom fugle i zoologiske haver. Det bør dog være op til medlemsstaterne, om de på basis af en risikoanalyse vil anvende en vaccinations- eller en nedslagtningsstrategi.

    2.7

    Med henblik på at beskytte folkesundheden foreslås nye bestemmelser vedrørende samarbejdet mellem veterinær- og sundhedsmyndighederne i tilfælde af påvisning af aviær influenza.

    2.8

    Der foreslås en ny bestemmelse om hurtig beslutningstagning ved udvalgsprocedure.

    2.9

    I det andet forslag foreslår Kommissionen, at der også kan ydes EF-tilskud til de udryddelsesforanstaltninger, medlemsstaterne gennemfører for at bekæmpe LPAI.

    2.10

    Det foreslås desuden, at Kommissionen kan undersøge muligheden for at oprette en AI-vaccinebank.

    3.   Generelle bemærkninger

    3.1

    EØSU bifalder dette forslag, som er en vigtig reaktion på de hyppigere udbrud af aviær influenza, forekomsten af virus hos vilde fugle, de erfaringer, som er gjort med håndteringen af udbrud, og den nye viden om influenza-virussens (LPAI-virussens) mutationsevne.

    3.2

    EØSU er ligeledes særdeles bevidst om, at virussen kan udgøre en risiko for folke- og dyresundheden, hvis man ikke vedtager nye bekæmpelsesforanstaltninger.

    3.3

    EØSU finder, at den nye definition af aviær influenza og kravet om overvågning og kontrol af LPAI er et vigtigt skridt i kampen mod denne virus og dens eventuelt negative konsekvenser.

    3.4

    EØSU forstår offentlighedens negative reaktion på masseaflivning af fugle som den eneste mulighed for bekæmpelse af aviær influenza.

    3.5

    EØSU anerkender den viden, man har erhvervet med vaccination, og bifalder indførelsen af nødvaccination og forebyggende vaccination som et yderligere instrument til bekæmpelse af aviær influenza.

    3.6

    EØSU bifalder forslaget om pligt til underretning af de offentlige sundhedsmyndigheder i tilfælde af udbrud af aviær influenza.

    4.   Særlige bemærkninger

    4.1

    EØSU erkender, at der er potentielle farer på dyresundhedsområdet, ikke mindst som følge af EU's nye grænser efter udvidelsen. EØSU anbefaler derfor, at Kommissionen stiller tilstrækkelige midler til rådighed til inspektion og tilsyn med gennemførelsen og omsætningen af de enkelte direktiver.

    4.2

    EØSU er bevidst om den aviære influenzas internationale dimensioner og anmoder Kommissionen om at arbejde for, at der på verdensplan vedtages tilsvarende bekæmpelsesforanstaltninger.

    4.3

    EØSU bifalder budgettet og EU's bidrag i de tilfælde, hvor man anvender nedslagning som led i bekæmpelsen af LPAI, men foreslår, at kompensationen øges fra 30 til 50 %.

    5.   Konklusioner

    5.1

    EØSU støtter Kommissionens forslag, da den aviære influenzavirus' evne til hurtigt at mutere og tilpasse sig kræver, at dyrs og menneskers sundhed beskyttes.

    Bruxelles, den 28. september 2005.

    Anne-Marie SIGMUND

    Formand for

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    Top