Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R0978

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 978/2012 av den 25 oktober 2012 om tillämpning av det allmänna preferenssystemet och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 732/2008

    EUT L 303, 31.10.2012, p. 1–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 28/11/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/978/oj

    31.10.2012   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 303/1


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 978/2012

    av den 25 oktober 2012

    om tillämpning av det allmänna preferenssystemet och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 732/2008

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 207,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (1), och

    av följande skäl:

    (1)

    Gemenskapen har sedan 1971 beviljat utvecklingsländer handelsförmåner inom ramen för sitt allmänna preferenssystem.

    (2)

    Unionens gemensamma handelspolitik ska vägledas av de principer och eftersträva de mål som anges i de allmänna bestämmelserna om unionens yttre åtgärder i artikel 21 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget).

    (3)

    Unionen strävar efter att utforma och föra en gemensam politik och vidta åtgärder som främjar en hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling i utvecklingsländerna, med det primära syftet att utrota fattigdom.

    (4)

    Unionens gemensamma handelspolitik bör stämma överens med och främja målen för unionens politik på området för utvecklingssamarbete i artikel 208 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), särskilt att utrota fattigdom och främja hållbar utveckling och goda styrelseformer i utvecklingsländerna. Handelspolitiken bör uppfylla Världshandelsorganisationens (WTO) krav, särskilt beslutet om differentierad och mer förmånlig behandling, reciprocitet och mer fullständig medverkan av utvecklingsländer (nedan kallad klausulen om särbehandling), som antogs enligt Allmänna tull- och handelsavtalet (Gatt) år 1979, enligt vilken WTO:s medlemmar får bevilja utvecklingsländer en differentierad och mer gynnsam behandling.

    (5)

    I kommissionens meddelande av den 7 juli 2004, med titeln Utvecklingsländer, internationell handel och hållbar utveckling: Gemenskapens ordning med allmänna tullförmåner under perioden 2006-2015, anges riktlinjerna för tillämpningen av det allmänna preferenssystemet under åren 2006–2015.

    (6)

    I rådets förordning (EG) nr 732/2008 av den 22 juli 2008 om tillämpning av Allmänna preferenssystemet under perioden 1 januari 2009 (2), förlängd genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 512/2011 av den 11 maj 2011 om ändring av rådets förordning (EG) nr 732/2008 (3), föreskrivs att det allmänna preferenssystemet (systemet) är tillämpligt till och med den 31 december 2013 eller tills systemet enligt denna förordning tillämpas, beroende på vilket som inträffar först. Därefter bör systemet fortsättningsvis tillämpas under tio år från dagen för tillämpning av de förmåner som föreskrivs i denna förordning, med undantag för den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna, vilken bör fortsätta att gälla utan någon tidsbegränsning.

    (7)

    Eftersom systemet ger utvecklingsländer förmånstillträde till unionsmarknaden, kan det hjälpa dem i deras arbete för att minska fattigdom och främja goda styrelseformer och hållbar utveckling genom att hjälpa dem att skapa extrainkomster via internationell handel, som sedan kan återinvesteras till stöd för deras egen utveckling, och även för att diversifiera deras ekonomier. De tullförmåner som beviljas inom ramen för systemet bör användas för att hjälpa utvecklingsländer som har större behov i fråga om handel, utveckling och ekonomiskt bistånd.

    (8)

    Systemet består av en allmän ordning och två särskilda ordningar.

    (9)

    Alla utvecklingsländer som har liknande utvecklingsbehov och befinner sig i ett liknande stadium av ekonomisk utveckling bör omfattas av den allmänna ordningen. I länder som av Världsbanken klassificeras som höginkomstländer eller högremedelinkomstländer är inkomsten per capita tillräckligt hög för att de ska kunna uppnå en större diversifiering utan tullförmånerna inom systemet. Till dessa länder hör vissa som framgångsrikt har övergått från planekonomi till marknadsekonomi. De har inte samma behov som de övriga utvecklingsländerna när det gäller utveckling, handel och ekonomiskt bistånd. Eftersom de är ekonomiskt mer utvecklade befinner de sig inte i samma situation som de mer sårbara utvecklingsländerna och de måste därför behandlas annorlunda för att förebygga ogrundad diskriminering. Om höginkomstländer eller högremedelinkomstländer utnyttjar tullförmånerna inom systemet ökar dessutom konkurrenstrycket på exporten från fattigare, mer sårbara länder, vilket skulle kunna utgöra en oberättigad belastning på dessa länder. I den allmänna ordningen beaktas det faktum att behoven i fråga om utveckling, handel och ekonomiskt bistånd är föränderliga och det säkerställs att ordningen förblir tillgänglig om förhållandena i ett land förändras.

    De tullförmåner som beviljas inom den allmänna ordningen bör för konsekvensens skull inte utvidgas till utvecklingsländer som omfattas av en sådan ordning för förmånstillträde till marknaden med unionen som i fråga om så gott som all handel ger minst samma tullförmåner som systemet. För att förmånsländerna och de ekonomiska aktörerna ska ha tid på sig att göra nödvändiga justeringar bör förmåner enligt den allmänna ordningen fortsätta att beviljas i två år från och med den dag då ordningen för förmånstillträde till marknaden börjar tillämpas, och detta datum bör anges i förteckningen över förmånsländerna inom den allmänna ordningen.

    (10)

    De länder som förtecknas i bilaga I till förordning (EG) nr 732/2008 och de länder som har tillträde till unionens marknad genom autonoma handelsförmåner enligt förordning (EG) nr 732/2008, rådets förordning (EG) nr 55/2008 av den 21 januari 2008 om införande av autonoma handelsförmåner för Republiken Moldavien (4) och rådets förordning (EG) nr 2007/2000 av den 18 september 2000 om införande av särskilda handelsåtgärder för länder och territorier som deltar i eller är knutna till Europeiska unionens stabiliserings- och associeringsprocess (5) bör anses som tullförmånsberättigade enligt systemet. Utomeuropeiska territorier som hör till unionen samt utomeuropeiska länder och territorier som inte är förtecknade i bilaga I till förordning (EG) nr 732/2008 bör inte komma i fråga för systemet.

    (11)

    Den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre bygger på det grundläggande begreppet hållbar utveckling, som erkänns i internationella konventioner och instrument, t.ex. i Förenta nationernas (FN) förklaring om rätt till utveckling från 1986, Riodeklarationen om miljö och utveckling från 1992, Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet från 1998, FN:s millenniedeklaration från 2000 och Johannesburgdeklarationen om hållbar utveckling från 2002. De ytterligare tullförmåner som är möjliga genom den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre bör följaktligen beviljas sådana utvecklingsländer som är sårbara på grund av bristande diversifiering och otillräcklig integration i det internationella handelssystemet, i syfte att hjälpa dem att ta det ansvar och fullgöra de skyldigheter som följer av ratificeringen av grundläggande internationella konventioner om mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter, miljöskydd och goda styrelseformer samt av det praktiska genomförandet av dessa konventioner.

    (12)

    Förmånerna bör vara avsedda att främja ytterligare ekonomisk tillväxt och därmed bidra positivt till en hållbar utveckling. Inom den särskilda stimulansordningen bör förmånsländerna därför tills vidare befrias från värdetullar. De bör även tills vidare befrias från specifika tullar, med undantag av om de är kombinerade med en värdetull.

    (13)

    Länder som uppfyller kriterierna för att kunna omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre bör kunna få ytterligare tullförmåner, om kommissionen efter deras ansökan konstaterar att de berörda villkoren är uppfyllda. De bör kunna lämna in ansökningar från och med den dag då denna förordning träder i kraft. Länder som omfattas av tullförmånerna i systemet enligt förordning (EG) nr 732/2008 bör även lämna in en ny ansökan.

    (14)

    Kommissionen bör bevaka huruvida de internationella konventionerna om mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter, miljöskydd och goda styrelseformer har ratificerats och om de genomförs i praktiken genom att granska slutsatserna och rekommendationerna från de berörda övervakningsorgan som upprättats enligt dessa konventioner (de berörda övervakningsorganen). Kommissionen bör vartannat år lägga fram en lägesrapport för rådet och Europaparlamentet om ratificeringen av respektive konvention, om förmånsländernas efterlevnad av rapporteringsskyldigheterna enligt de konventionerna och om konventionernas genomförande i praktiken.

    (15)

    För att övervaka och upphäva tullförmåner är rapporter från de berörda övervakningsorganen av avgörande betydelse. Dessa rapporter kan emellertid kompletteras med andra informationskällor, förutsatt att de är exakta och tillförlitliga. Utan att föregripa användningen av andra källor kan detta innefatta information från civilsamhället, arbetsmarknadens parter, Europaparlamentet och rådet.

    (16)

    Produkter med ursprung i länder som FN har erkänt och klassificerat som de minst utvecklade länderna bör även i fortsättningen beviljas tullfritt tillträde till unionsmarknaden inom ramen för den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna, utom när det gäller handel med vapen. För länder som inte längre klassificeras som minst utvecklade länder av FN bör det fastställas en övergångsperiod för att mildra de eventuella negativa verkningarna av att tullförmånerna inom ramen för denna ordning dras in. Tullförmåner inom ramen för den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna bör fortsättningsvis beviljas för de minst utvecklade länder som omfattas av någon annan ordning för förmånstillträde till unionsmarknaden.

    (17)

    För att säkerställa överensstämmelse med bestämmelserna om marknadstillträde för socker i avtalen om ekonomiskt partnerskap bör det till och med den 30 september 2015 krävas licens för import av produkter enligt HS-nummer 1701 i den Gemensamma tulltaxan.

    (18)

    För tullförmånerna i den allmänna ordningen bör det även fortsättningsvis göras en åtskillnad mellan känsliga och icke-känsliga produkter i syfte att beakta situationen för de sektorer i unionen som tillverkar samma produkter.

    (19)

    Icke-känsliga produkter bör fortsätta att vara tills vidare befriade från tull enligt Gemensamma tulltaxan, medan tullen för känsliga produkter bör sättas ned i syfte att säkerställa en tillfredsställande utnyttjandegrad samtidigt som situationen för motsvarande unionsindustri beaktas.

    (20)

    En sådan tullnedsättning bör vara så attraktiv att den uppmuntrar handlarna till att utnyttja de möjligheter som ordningen erbjuder. Den allmänna nedsättningen av värdetullarna bör därför vara 3,5 procentenheter av tullsatsen för mest gynnad nation, medan dessa tullar för textil och textilvaror bör sättas ned med 20 %. Specifika tullar bör sättas ned med 30 %. Om en minimitull fastställts, bör den inte tillämpas.

    (21)

    Total tullbefrielse bör tillämpas om förmånsbehandling av en enskild importdeklaration leder till en värdetull på högst 1 % eller en specifik tull på högst 2 EUR, eftersom kostnaderna för att ta ut dessa tullar kan överstiga de inkomster de ger.

    (22)

    Gradering bör bygga på kriterier med anknytning till avdelningarna och kapitlen i Gemensamma tulltaxan. Gradering bör gälla för avdelningar eller underavdelningar för att på detta sätt minska antalet fall där heterogena produkter graderas. Graderingen av en avdelning eller en underavdelning (bestående av kapitel) för ett förmånsland bör ske när avdelningen uppfyller kriterierna för gradering under tre år i följd, eftersom graderingen blir mer förutsägbar och rättvis när effekten av stora och exceptionella variationer i importstatistiken undanröjs. Gradering bör inte tillämpas för förmånsländerna inom den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre eller förmånsländerna inom den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna, eftersom de alla har en liknande ekonomisk profil, med en snäv, icke diversifierad exportbas som gör dem sårbara.

    (23)

    För att se till att systemet endast gynnar de länder det är avsett att gynna bör de tullförmåner som föreskrivs i denna förordning gälla, liksom reglerna om produkters ursprung enligt kommissionens förordning (EEG) nr 2454/93 av den 2 juli 1993 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 2913/92 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen (6).

    (24)

    Skälen att tillfälligt upphäva förmånerna inom ordningarna enligt systemet bör inbegripa allvarliga och systematiska åsidosättanden av principerna i vissa internationella konventioner om grundläggande mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter, för att främja målen i de konventionerna. Tullförmånerna inom den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre bör tillfälligt upphävas om förmånslandet inte efterlever sitt bindande åtagande att ratificera och genomföra de konventionerna i praktiken, om landet inte uppfyller rapporteringsskyldigheterna enligt respektive konvention eller om landet inte samarbetar vid unionens övervakningsförfaranden enligt denna förordning.

    (25)

    På grund av den politiska situationen i Burma/Myanmar och i Vitryssland bör det tillfälliga upphävandet av alla tullförmåner vid import av produkter med ursprung i Burma/Myanmar eller Vitryssland fortsätta att gälla.

    (26)

    I syfte att både kunna tillgodose behovet av bättre riktade insatser, större enhetlighet och insyn och effektivt kunna främja hållbar utveckling och goda styrelseformer genom ett unilateralt system för handelsförmåner, bör befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget delegeras till kommissionen med avseende på ändringar av bilagorna till denna förordning och tillfälligt upphävande av tullförmåner på grund av bristande efterlevnad av principerna om hållbar utveckling och goda styrelseformer samt när det gäller bestämmelser om förfaranden vid inlämning av ansökningar om tullförmåner enligt den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre och om undersökningar gällande tillfälligt upphävande och skyddsåtgärder, i syfte att upprätta enhetliga och ingående tekniska bestämmelser. Det är av särskild betydelse att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå. Kommissionen bör, då den förbereder och utarbetar delegerade akter, se till att alla relevanta handlingar översänds samtidigt till Europaparlamentet och rådet och att detta sker så snabbt som möjligt och på lämpligt sätt.

    (27)

    För att tillhandahålla stabila ramar för de ekonomiska aktörerna bör kommissionen delegeras befogenhet att i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget anta en akt om upphävande av beslutet om tillfälligt upphävande enligt det skyndsamma förfarandet, innan beslutet om tillfälligt upphävande av förmånstullar får verkan, om skälen till ett tillfälligt upphävande inte längre föreligger.

    (28)

    För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (7).

    (29)

    Det rådgivande förfarandet bör användas vid antagandet av genomförandeakter om att tills vidare dra in tullförmånerna för en viss avdelning enligt det allmänna preferenssystemet för ett förmånsland och om inledande av ett förfarande för tillfälligt upphävande med hänsyn till de akternas art och verkan.

    (30)

    Granskningsförfarandet bör användas vid antagandet av genomförandeakter om undersökningar om skyddsåtgärder och om att tills vidare upphäva förmånsordningar, där importen kan orsaka allvarliga störningar på unionsmarknaderna.

    (31)

    För att säkerställa systemets integritet och funktionssätt bör kommissionen anta omedelbart tillämpliga genomförandeakter, om det i vederbörligen motiverade fall som rör tillfälliga upphävanden på grund av att tullförfaranden och tullskyldigheter inte har efterlevts är nödvändigt på grund av tvingande skäl till skyndsamhet.

    (32)

    För att tillhandahålla stabila ramar för ekonomiska aktörer bör kommissionen efter att maximiperioden på sex månader löpt ut anta omedelbart tillämpliga genomförandeakter, om det i vederbörligen motiverade fall som rör avslutande eller förlängning av de tillfälliga upphävandena på grund av att tullförfaranden och tullskyldigheter inte har efterlevts är nödvändigt på grund av tvingande skäl till skyndsamhet.

    (33)

    Kommissionen bör även anta omedelbart tillämpliga genomförandeakter om det, i vederbörligen motiverade fall som rör undersökningar om skyddsåtgärder, är nödvändigt på grund av tvingande skäl till skyndsamhet som avser en sådan försämring av den ekonomiska och/eller finansiella situationen för unionens producenter som vore svår att avhjälpa.

    (34)

    Kommissionen bör regelbundet rapportera till Europaparlamentet och till rådet om verkan av systemet enligt denna förordning. Fem år efter det att denna förordning träder i kraft bör kommissionen rapportera till Europaparlamentet och rådet om dess tillämpning och bedöma om det är nödvändigt att se över systemet, inbegripet den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre och bestämmelserna om tillfälligt upphävande av tullförmåner, mot bakgrund av åtgärderna mot terrorism samt internationella normer för insyn och utbyte av information på skatteområdet. I rapporterna bör kommissionen även beakta konsekvenserna för förmånsländernas behov när det gäller utveckling, handel och ekonomiskt bistånd. Rapporten bör även innehålla en detaljerad analys av följderna av denna förordning för handeln och för unionens tullinkomster, varvid särskild uppmärksamhet ska ägnas följderna för förmånsländerna. I tillämpliga fall bör också efterlevnaden av unionens sanitära och fytosanitära lagstiftning bedömas. Rapporten bör innehålla en analys av systemets effekter på importen av biobränslen och hållbarhetsaspekter.

    (35)

    Förordning (EG) nr 732/2008 bör därför upphöra att gälla.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL I

    ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

    Artikel 1

    1.   Det allmänna preferenssystemet (systemet) ska tillämpas i enlighet med denna förordning.

    2.   I denna förordning föreskrivs följande tullförmåner enligt systemet:

    a)

    En allmän ordning.

    b)

    En särskild stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre (den särskilda stimulansordningen).

    c)

    En särskild ordning för de minst utvecklade länderna (Allt utom vapen).

    Artikel 2

    I denna förordning avses med

    a)   det allmänna preferenssystemet: ett system som innebär att unionen beviljar förmånstillträde till unionens marknad genom de förmånsordningar som avses i artikel 1.2,

    b)   länder: länder och territorier som har en tullförvaltning,

    c)   tullförmånsberättigade länder: alla de utvecklingsländer som förtecknas i bilaga I,

    d)   förmånsländer inom det allmänna preferenssystemet: de länder som omfattas av den allmänna ordningen och som anges i bilaga II,

    e)   förmånsländer inom den särskilda stimulansordningen: de länder som omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre och som anges i bilaga III,

    f)   förmånsländer inom initiativet Allt utom vapen: de länder som omfattas av den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna och som anges i bilaga IV,

    g)   tullar enligt Gemensamma tulltaxan: de tullar som anges i del 2 av bilaga I till rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan (8), med undantag av tullar som gäller inom ramen för tullkvoter,

    h)   avdelning: en avdelning i Gemensamma tulltaxan som antagits genom förordning (EEG) nr 2658/87,

    i)   kapitel: ett kapitel i Gemensamma tulltaxan som antagits genom förordning (EEG) nr 2658/87,

    j)   avdelning enligt det allmänna preferenssystemet: en avdelning i bilaga V som upprättats på grundval av avdelningarna och kapitlen i Gemensamma tulltaxan,

    k)   ordning för förmånstillträde till marknaden: förmånstillträde till unionens marknad på grundval av ett gällande eller provisoriskt handelsavtal eller av autonoma handelsförmåner som beviljats av unionen,

    l)   genomförande i praktiken: fullständigt genomförande av samtliga åtaganden och skyldigheter som följer av de internationella konventioner som förtecknas i bilaga VIII, och därmed säkerställa att samtliga principer, mål och rättigheter som garanteras i dessa efterlevs.

    Artikel 3

    1.   En förteckning över de tullförmånsberättigade länder fastställs i bilaga I.

    2.   Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 om bilaga I måste ändras på grund av att länders internationella status eller klassificering ändras.

    3.   Kommissionen ska underrätta de berörda länderna om deras status inom systemet ändras.

    KAPITEL II

    ALLMÄN ORDNING

    Artikel 4

    1.   Ett tullförmånsberättigat land ska omfattas av tullförmånerna enligt den allmänna ordning som anges i artikel 1.2 a, förutom om landet

    a)

    har klassificerats som ett höginkomstland eller ett högremedelinkomstland av Världsbanken under tre år i följd omedelbart innan förteckningen över förmånsländer uppdateras, eller

    b)

    omfattas av en ordning för förmånstillträde till marknaden som ger samma tullförmåner som systemet, eller som är mer omfattande och gäller så gott som all handel.

    2.   Punkt 1 a och b gäller inte de minst utvecklade länderna.

    3.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 1 b ska punkt 1 a inte gälla förrän den 21 november 2014 för länder som den 20 november 2012 har paraferat ett bilateralt avtal om förmånstillträde till marknaden med unionen, som ger samma tullförmåner som systemet, eller som är mer omfattande och gäller så gott som all handel men som ännu inte tillämpas.

    Artikel 5

    1.   En förteckning över de förmånsländer inom det allmänna preferenssystemet som uppfyller kriterierna i artikel 4 finns i bilaga II.

    2.   Kommissionen ska se över bilaga II senast den 1 januari varje år efter det att denna förordning har trätt i kraft. För att förmånsländerna inom det allmänna preferenssystemet och de ekonomiska aktörerna ska ha tid på sig att göra de justeringar som är nödvändiga på grund av att landets status inom systemet har ändrats ska

    a)

    beslutet om att avföra ett land från förteckningen över förmånsländerna inom det allmänna preferenssystemet i enlighet med punkt 3 i denna artikel och på grundval av artikel 4.1 a börja gälla ett år från och med den dag då det beslutet trädde i kraft, och

    b)

    beslutet om att avföra ett land från förteckningen över förmånsländer inom det allmänna preferenssystemet i enlighet med punkt 3 i denna artikel och på grundval av artikel 4.1 b börja gälla två år från och med den dag då en ordning för förmånstillträde till marknaden börjar tillämpas.

    3.   När det gäller punkterna 1 och 2 i denna artikel ska kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att ändra bilaga II på grundval av kriterierna i artikel 4.

    4.   Kommissionen ska underrätta förmånsländerna inom det allmänna preferenssystemet om deras status inom systemet ändras.

    Artikel 6

    1.   De produkter som omfattas av den allmänna ordning som avses i artikel 1.2 a förtecknas i bilaga V.

    2.   Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 om bilaga V måste ändras för att ta hänsyn till ändringar i den kombinerade nomenklaturen.

    Artikel 7

    1.   De produkter som enligt bilaga V är icke-känsliga ska vara helt befriade från tullar enligt Gemensamma tulltaxan, utom när det gäller jordbrukskomponenter.

    2.   Värdetullar enligt Gemensamma tulltaxan ska sättas ned med 3,5 procentenheter för de produkter som enligt bilaga V är känsliga. För produkter i avdelningarna avd. 11 a och avd. 11 b i bilaga V ska denna nedsättning vara 20 %.

    3.   I de fall då förmånstullsatserna, som i enlighet med artikel 6 i förordning (EG) nr 732/2008 beräknats på de värdetullar enligt Gemensamma tulltaxan som är tillämpliga den dag då den här förordningen träder i kraft, ger en tullnedsättning på mer än 3,5 procentenheter för de produkter som avses i punkt 2 i denna artikel, ska de förmånstullsatserna tillämpas.

    4.   Andra specifika tullar enligt Gemensamma tulltaxan än minimi- eller maximitullar för de produkter som enligt bilaga V är känsliga ska sättas ned med 30 %.

    5.   Om tullarna enligt Gemensamma tulltaxan på de produkter som enligt bilaga V är känsliga omfattar både en värdetull och en specifik tull, ska den specifika tullen inte sättas ned.

    6.   Om det anges en maximitull för de nedsatta tullarna enligt punkterna 2 och 4, ska denna maximitull inte sättas ned. Om det anges en minimitull för sådana tullar, ska denna minimitull inte tillämpas.

    Artikel 8

    1.   De tullförmåner som avses i artikel 7 ska dras in tills vidare för produkter i en avdelning enligt det allmänna preferenssystemet som har sitt ursprung i ett förmånsland inom det allmänna preferenssystemet, om det genomsnittliga värdet på unionens import av dessa produkter från förmånslandet i fråga under tre år i följd överskrider gränsvärdena i bilaga VI. Gränsvärdena ska beräknas som en procentsats av det sammanlagda värdet på unionens import av samma produkter från alla förmånsländer inom det allmänna preferenssystemet.

    2.   Innan de tullförmåner som föreskrivs i denna förordning tillämpas ska kommissionen anta en genomförandeakt, i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 39.2, för att upprätta en förteckning över de avdelningar enligt det allmänna preferenssystemet för vilka tullförmånerna enligt artikel 7 dras in tills vidare för ett förmånsland. Den genomförandeakten ska gälla från och med den 1 januari 2014.

    3.   Kommissionen ska vart tredje år se över den förteckning som avses i punkt 2 i denna artikel och anta en genomförandeakt, för att i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 39.2 besluta om de tullförmåner som avses i artikel 7 ska dras in tills vidare eller om de ska återinföras. Den genomförandeakten ska tillämpas från och med den 1 januari året efter det att det träder i kraft.

    4.   Den förteckning som avses i punkterna 2 och 3 i denna artikel ska upprättas på grundval av de uppgifter som är tillgängliga den 1 september det år som översynen görs och för de två föregående åren. All import från de förmånsländer inom det allmänna preferenssystemet som vid den tidpunkten stod med på förteckningen i bilaga II ska beaktas när förteckningen upprättas. Värdet av importen från de förmånsländer inom det allmänna preferenssystemet som vid den tidpunkt då tullförmånerna tillfälligt upphävdes inte längre omfattades av tullförmånerna enligt artikel 4.1 b ska dock inte beaktas.

    5.   Kommissionen ska underrätta det berörda landet om den genomförandeakt som antas enligt punkterna 2 och 3.

    6.   Om bilaga II ändras i enlighet med kriterierna i artikel 4 ska kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36, för att ändra bilaga VI i syfte att anpassa bestämmelserna i den bilagan så att de graderade produktavdelningarnas vikt, som fastställs i punkt 1 i denna artikel, proportionellt sett förblir densamma.

    KAPITEL III

    SÄRSKILD STIMULANSORDNING FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH GOTT STYRE

    Artikel 9

    1.   Ett förmånsland inom det allmänna preferenssystemet kan i följande fall omfattas av de tullförmåner som beviljas inom den särskilda stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre som avses i artikel 1.2 b:

    a)

    Landet anses vara sårbart på grund av bristande diversifiering och otillräcklig integration i det internationella handelssystemet, enligt de kriterier som fastställs i bilaga VII.

    b)

    Landet har ratificerat alla de konventioner som förtecknas i bilaga VIII (de berörda konventionerna) och de senast tillgängliga slutsatserna från övervakningsorganen enligt de konventionerna (de berörda övervakningsorganen) konstaterar inte någon allvarlig brist när det gäller genomförandet av de konventionerna.

    c)

    Landet har inte när det gäller någon av de berörda konventionerna lämnat någon reservation som är förbjuden enligt någon av dessa konventioner eller som enligt denna artikel är att anse som oförenlig med den konventionens mål och syfte.

    I enlighet med denna artikel ska reservationer inte anses som oförenliga med en konventions mål och syfte såvida inte

    i)

    så har fastställts i ett förfarande som uttryckligen föreskrivs för detta syfte enligt konventionen, eller

    ii)

    unionen i avsaknad av ett sådant förfarande och som part i konventionen, och/eller en kvalificerad majoritet av de medlemsstater som är parter i konventionen i enlighet med sina respektive befogenheter enligt fördragen, har invänt mot reservationen med motiveringen att denna skulle vara oförenlig med konventionens mål och syfte och motsatt sig konventionens ikraftträdande mellan dem och den stat som lämnat reservationen i enlighet med bestämmelserna i Wienkonventionen om traktaträtten.

    d)

    Landet ger ett bindande åtagande att fullfölja ratificeringen av de berörda konventionerna och att se till att de genomförs i praktiken.

    e)

    Landet godkänner, utan förbehåll, de rapporteringskrav som finns i konventionerna och ger ett bindande åtagande att godta regelbunden övervakning och översyn av genomförandet i enlighet med bestämmelserna i de berörda konventionerna.

    f)

    Landet ger ett bindande åtagande att delta i och samarbeta vid det övervakningsförfarande som avses i artikel 13.

    2.   Om bilaga II ändras ska kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att ändra bilaga VII i syfte att justera det gränsvärde för sårbarhet som anges i punkt 1 b i bilaga VII så att det fortfarande har proportionellt sett samma vikt som det gränsvärde som beräknats i enlighet med bilaga VII.

    Artikel 10

    1.   Den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre ska beviljas under förutsättning att följande villkor är uppfyllda:

    a)

    Ett förmånsland inom det allmänna preferenssystemet har lämnat in en ansökan om detta.

    b)

    Prövningen av ansökan visar att det ansökande landet uppfyller villkoren i artikel 9.1.

    2.   Länder som vill omfattas av den särskilda stimulansordningen ska inge en skriftlig ansökan till kommissionen. Ansökan ska innehålla uttömmande uppgifter om ratificeringen av de berörda konventionerna samt om de bindande åtaganden som anges i artikel 9.1 d, e och f.

    3.   Kommissionen ska underrätta Europaparlamentet och rådet om att ansökan har mottagits.

    4.   Efter att ansökan har prövats, ska kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 om fastställande eller ändring av bilaga III, så att det ansökande landet omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre, genom att det läggs till i förteckningen över förmånsländer inom den särskilda stimulansordningen.

    5.   Om ett förmånsland inom den särskilda stimulansordningen inte längre uppfyller villkoren i artikel 9.1 a eller 9.1 c eller om det återtar något av de bindande åtaganden som anges i artikel 9.1 d, e och f ska kommissionen ges befogenhet att i enlighet med artikel 36 anta en delegerad akt om ändring av bilaga III, så att det landet avförs från förteckningen över förmånsländer inom den särskilda stimulansordningen.

    6.   Kommissionen ska underrätta det ansökande landet om alla beslut som fattas i enlighet med punkterna 4 och 5 i denna artikel efter det att bilaga III har ändrats och offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. Om det beslutas att det ansökande landet omfattas av den särskilda stimulansordningen, ska landet underrättas om vilken dag respektive delegerad akt träder i kraft.

    7.   Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att fastställa bestämmelser om förfarandet för beviljande av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre, särskilt när det gäller tidsfrister samt inlämning och behandling av ansökningar.

    Artikel 11

    1.   De produkter som omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre anges i bilaga IX.

    2.   Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 om bilaga IX måste ändras för att ta hänsyn till sådana ändringar i den kombinerade nomenklaturen som påverkar de produkter som förtecknas i den bilagan.

    Artikel 12

    1.   Alla de produkter som anges i bilaga IX och som har sitt ursprung i ett land som omfattas av den särskilda stimulansordningen ska tills vidare befrias från värdetullarna enligt Gemensamma tulltaxan.

    2.   De produkter som avses i punkt 1 ska vara helt befriade från specifika tullar enligt Gemensamma tulltaxan, med undantag för produkter som även omfattas av en värdetull enligt Gemensamma tulltaxan. För produkter med KN-nummer 1704 10 90 ska den specifika tullen uppgå till högst 16 % av tullvärdet.

    Artikel 13

    1.   Från och med den dag då tullförmånerna inom ramen för den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre beviljas ska kommissionen övervaka hur ratificeringen och det praktiska genomförandet av de berörda konventionerna framskrider, samt övervaka samarbetet med de berörda övervakningsorganen, genom att granska slutsatser och rekommendationer från de övervakningsorganen.

    2.   I detta sammanhang ska förmånsländerna inom den särskilda stimulansordningen samarbeta med kommissionen och lämna alla uppgifter som är nödvändiga för bedömning av huruvida de följer de bindande åtaganden som avses i artikel 9.1 d, e och f samt av dess situation vad avser artikel 9.1 c.

    Artikel 14

    1.   Senast den 1 januari 2016 och därefter vartannat år ska kommissionen lägga fram en lägesrapport för Europaparlamentet och för rådet om ratificeringen av de berörda konventionerna, om huruvida förmånsländerna inom den särskilda stimulansordningen har efterlevt rapporteringsskyldigheterna enligt de konventionerna och om hur konventionerna genomförs i praktiken.

    2.   Den rapporten ska innehålla

    a)

    slutsatser eller rekommendationer från de berörda övervakningsorganen avseende varje förmånsland inom den särskilda stimulansordningen, och

    b)

    kommissionens slutsatser om huruvida förmånsländerna inom den särskilda stimulansordningen iakttar sina bindande åtaganden om att efterleva rapporteringsskyldigheten, samarbeta med de berörda övervakningsorganen i enlighet med de berörda konventionerna och säkerställa att de genomförs i praktiken.

    Rapporten får innehålla alla sådana uppgifter som kommissionen anser vara lämpliga.

    3.   Kommissionen ska, när den drar sina slutsatser om huruvida de berörda konventionerna genomförs i praktiken, bedöma de berörda övervakningsorganens slutsatser och rekommendationer samt, utan att föregripa andra källor, information som lämnats av tredje parter, inbegripet civilsamhället, arbetsmarknadens parter, Europaparlamentet eller rådet.

    Artikel 15

    1.   Tillämpningen av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre ska tillfälligt upphävas för alla eller vissa produkter med ursprung i ett förmånsland inom den särskilda stimulansordningen, om det landet i praktiken inte efterlever de bindande åtaganden som avses i artikel 9.1 d, e och f eller förmånslandet inom den särskilda stimulansordningen har lämnat en reservation som är förbjuden enligt någon av de berörda konventionerna eller som inte är förenlig med den konventionens mål och syfte enligt artikel 9.1 c.

    2.   Förmånsländerna inom den särskilda stimulansordningen har bevisbördan för att de fullgör de skyldigheter som följer av de bindande åtaganden som avses i artikel 9.1 d, e och f och för sin situation vad avser artikel 9.1 c.

    3.   Om kommissionen, på grundval av de slutsatser som dras i den rapport som avses i artikel 14 eller av tillgängliga fakta, har rimliga skäl att betvivla att ett förmånsland inom den särskilda stimulansordningen efterlever de bindande åtagandena som avses i artikel 9.1 d, e och f, eller har lämnat en reservation som är förbjuden enligt någon av de berörda konventionerna eller som inte är förenlig med den konventionens mål och syfte enligt artikel 9.1 c, ska kommissionen i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 39.2 anta en genomförandeakt om att inleda ett förfarande för tillfälligt upphävande av de tullförmåner som beviljats inom ramen för den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre. Kommissionen ska underrätta Europaparlamentet och rådet om detta.

    4.   Kommissionen ska offentliggöra ett meddelande i Europeiska unionens officiella tidning och underrätta det berörda förmånslandet inom den särskilda stimulansordningen om detta. Meddelandet ska innehålla följande:

    a)

    Uppgift om grunden för de rimliga tvivlen på att förmånslandet följer de bindande åtaganden som avses i artikel 9.1 d, e och f, eller om förekomsten av en reservation som är förbjuden enligt någon av de berörda konventionerna eller som inte är förenlig med den konventionens mål och syfte enligt artikel 9.1 c, som kan leda till att landet riskerar att förlora rätten till de tullförmåner som beviljats inom ramen för den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre.

    b)

    Information om hur lång tid förmånslandet inom den särskilda stimulansordningen har på sig att inkomma med synpunkter, dock högst sex månader från den dag då meddelandet offentliggjordes.

    5.   Kommissionen ska se till att det berörda förmånslandet ges alla möjligheter att samarbeta under den period som avses i punkt 4 b.

    6.   Kommissionen ska inhämta alla uppgifter som anses vara nödvändiga, inklusive bland annat slutsatserna och rekommendationerna från de berörda övervakningsorganen. Kommissionen ska bedöma all relevant information när den drar sina slutsatser.

    7.   Inom tre månader efter det att den tidsfrist som anges i meddelandet har gått ut ska kommissionen besluta

    a)

    att förfarandet för tillfälligt upphävande ska avslutas, eller

    b)

    att tillfälligt upphäva de tullförmåner som beviljats inom den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre.

    8.   Om kommissionen anser att slutsatserna inte motiverar ett tillfälligt upphävande, ska den i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 39.2 anta en genomförandeakt om att avsluta förfarandet för tillfälligt upphävande. Den genomförandeakten ska bland annat vara grundad på inkomna bevis.

    9.   Om kommissionen däremot av de skäl som anges i punkt 1 i denna artikel anser att slutsatserna motiverar ett tillfälligt upphävande ska den i enlighet med artikel 36 ges befogenhet att anta delegerade akter för att ändra bilaga III så att de tullförmåner som beviljats inom den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre som avses i artikel 1.2 b tillfälligt kan upphävas.

    10.   Om kommissionen fattar ett beslut om tillfälligt upphävande, ska den delegerade akten få verkan sex månader efter det att den antogs.

    11.   Om de skäl som låg till grund för det tillfälliga upphävandet upphör att gälla innan den delegerade akt som avses i punkt 9 i denna artikel får verkan ska kommissionen ges befogenhet att upphäva den antagna akten om tillfälligt upphävande av tullförmånerna, i enlighet med det skyndsamma förfarande som avses i artikel 37.

    12.   Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att fastställa bestämmelser om förfarandet för tillfälligt upphävande av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre, särskilt när det gäller tidsfrister, de berörda parternas rättigheter, sekretess och översyn.

    Artikel 16

    Om kommissionen konstaterar att de skäl som avses i artikel 15.1 och som låg till grund för det tillfälliga upphävandet av tullförmånerna inte längre föreligger, ska den ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att ändra bilaga III, i syfte att återinföra de tullförmåner som beviljades enligt den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre.

    KAPITEL IV

    SÄRSKILD ORDNING FÖR DE MINST UTVECKLADE LÄNDERNA

    Artikel 17

    1.   Ett tullförmånsberättigat land ska omfattas av tullförmånerna enligt den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna, som avses i artikel 1.2 c, om landet enligt FN:s definition hör till de minst utvecklade länderna.

    2.   Kommissionen ska regelbundet se över förteckningen över förmånsländer på grundval av de senaste tillgängliga uppgifterna. Om ett förmånsland inom initiativet Allt utom vapen inte längre uppfyller kriterierna i punkt 1 i denna artikel ska kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 i syfte att ändra bilaga IV, så att landet avförs från förteckningen efter en övergångsperiod på tre år från den dag då den delegerade akten trädde i kraft.

    3.   Till dess att FN har fastställt om ett land som nyligen blivit självständigt hör till de minst utvecklade länderna ska kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att som en tillfällig åtgärd ändra bilaga IV så att detta land ska kunna upptas på förteckningen över förmånsländer inom initiativet Allt utom vapen.

    Om ett sådant land som nyligen blivit självständigt inte av FN fastställs som ett av de minst utvecklade länderna under den första översynen av kategorin minst utvecklade länder, ska kommissionen ges befogenhet att omgående anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 samt att ändra bilaga IV i syfte att avföra ett sådant land från den bilagan, utan att det beviljas den övergångsperiod som avses i punkt 2 i denna artikel.

    4.   Kommissionen ska underrätta de berörda förmånsländerna inom initiativet Allt utom vapen om deras status inom systemet ändras.

    Artikel 18

    1.   Alla produkter som anges i kapitlen 1–97 i den kombinerade nomenklaturen, utom produkterna i kapitel 93, som har sitt ursprung i ett förmånsland inom initiativet Allt utom vapen ska vara helt befriade från tullar enligt Gemensamma tulltaxan.

    2.   Från och med den 1 januari 2014 till och med den 30 september 2015 ska licens krävas för import av produkter enligt HS-nummer 1701 i Gemensamma tulltaxan.

    3.   Kommissionen ska i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 39.3 anta närmare bestämmelser för tillämpningen av de bestämmelser som avses i punkt 2 i den här artikeln, i enlighet med det förfarande som avses i artikel 195 i rådets förordning (EG) nr 1234/2007 av den 22 oktober 2007 om upprättande av en gemensam organisation av jordbruksmarknaderna och om särskilda bestämmelser för vissa jordbruksprodukter (förordningen om en samlad marknadsordning) (9).

    KAPITEL V

    BESTÄMMELSER OM TILLFÄLLIGT UPPHÄVANDE SOM GÄLLER SAMTLIGA ORDNINGAR

    Artikel 19

    1.   Tillämpningen av de förmånsordningar som anges i artikel 1.2 får tillfälligt upphävas för samtliga eller vissa produkter med ursprung i ett förmånsland på följande grunder:

    a)

    Allvarligt och systematiskt åsidosättande av principerna i de konventioner som förtecknas i del A i bilaga VIII.

    b)

    Export av varor som tillverkats av fångar.

    c)

    Allvarliga brister i tullkontrollen vid export eller transitering av narkotika (olagliga ämnen eller prekursorer) eller vid underlåtenhet att efterleva internationella konventioner om åtgärder mot terrorism och om penningtvätt.

    d)

    Allvarliga och systematiska fall av illojala handelsmetoder, även sådana som påverkar tillgången till råmaterial, vilka inverkar negativt på unionsindustrins situation och inte har åtgärdats av förmånslandet. För sådana illojala handelsmetoder som är förbjudna eller kan bli föremål för åtgärder enligt WTO-avtalen ska tillämpningen av denna artikel grunda sig på ett förhandsavgörande om detta från det behöriga WTO-organets sida.

    e)

    Allvarlig och systematisk överträdelse av de mål för bevarande och förvaltning av fiskeresurser som har satts upp av de regionala fiskeriorganisationer eller internationella ordningar som unionen är part i.

    2.   Tillämpningen av förmånsordningarna enligt denna förordning får inte upphävas enligt punkt 1 d för produkter som omfattas av antidumpningsåtgärder eller utjämningsåtgärder enligt rådets förordning (EG) nr 597/2009 av den 11 juni 2009 om skydd mot subventionerad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska gemenskapen (10) eller rådets förordning (EG) nr 1225/2009 av den 30 november 2009 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska gemenskapen (11), på de grunder som motiverar dessa åtgärder.

    3.   Om kommissionen anser att det på grundval av punkt 1 i denna artikel finns tillräckliga skäl för att tillfälligt upphäva de tullförmåner som beviljats inom ramen för någon av de förmånsordningar som anges i artikel 1.2 ska den i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 39.2 anta en genomförandeakt om att inleda förfarandet för tillfälligt upphävande. Kommissionen ska underrätta Europaparlamentet och rådet om den genomförandeakten.

    4.   Kommissionen ska även offentliggöra ett meddelande i Europeiska unionens officiella tidning om att ett förfarande för tillfälligt upphävande har inletts och underrätta det berörda förmånslandet om detta. I meddelandet ska kommissionen

    a)

    ange tillräckliga skäl för genomförandeakten om inledande av ett förfarandet för tillfälligt upphävande enligt punkt 3, och

    b)

    fastställa att kommissionen kommer att övervaka och utvärdera situationen i det berörda förmånslandet i sex månader från och med den dag då meddelandet offentliggjordes.

    5.   Kommissionen ska se till att det berörda förmånslandet ges alla möjligheter att samarbeta under övervaknings- och utvärderingsperioden.

    6.   Kommissionen ska inhämta alla uppgifter som den anser vara nödvändiga, bland annat tillgängliga bedömningar, kommentarer, beslut, rekommendationer och slutsatser från de berörda övervakningsorganen, beroende på vad som är lämpligt. Kommissionen ska bedöma all relevant information när den drar sina slutsatser.

    7.   Inom tre månader från det att den period som avses i punkt 4 b har löpt ut ska kommissionen lägga fram en rapport för det berörda förmånslandet om de uppgifter som framkommit och de slutsatser som dragits. Förmånslandet har rätt att lämna synpunkter på rapporten. Synpunkterna måste lämnas in inom en månad.

    8.   Inom sex månader från det att den period som avses i punkt 4 b löper ut ska kommissionen besluta

    a)

    att avsluta förfarandet för tillfälligt upphävande, eller

    b)

    att tillfälligt upphäva de tullförmåner som beviljats inom ramen för de förmånsordningar som anges i artikel 1.2.

    9.   Om kommissionen anser att slutsatserna inte motiverar ett tillfälligt upphävande, ska den i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 39.2 anta en genomförandeakt om avslutande av förfarandet för tillfälligt upphävande.

    10.   Om kommissionen anser att slutsatserna motiverar ett tillfälligt upphävande av de skäl som anges i punkt 1 i denna artikel ska den ges befogenhet, i enlighet med artikel 36, att anta delegerade akter för att ändra bilagorna II, III eller IV, beroende på vilken som är tillämplig, i syfte att tillfälligt upphäva de tullförmåner som beviljats inom ramen för de förmånsordningar som avses i artikel 1.2.

    11.   För båda de fall som avses i punkterna 9 och 10 ska den antagna akten bland annat bygga på inkomna bevis.

    12.   Om kommissionen beslutar om tillfälligt upphävande, ska den delegerade akten få verkan sex månader efter det att den antogs.

    13.   Om de skäl som låg till grund för det tillfälliga upphävandet inte längre föreligger innan den delegerade akt som avses i punkt 10 i denna artikel får verkan, ska kommissionen ges befogenhet att upphäva den antagna akten om tillfälligt upphävande av tullförmånerna i enlighet med det skyndsamma förfarande som avses i artikel 37.

    14.   Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att fastställa bestämmelser om förfarandet för tillfälligt upphävande av alla ordningar, särskilt när det gäller tidsfrister, parternas rättigheter, sekretess och översyn.

    Artikel 20

    Om kommissionen konstaterar att de skäl som avses i artikel 19.1 och som låg till grund för det tillfälliga upphävandet av tullförmånerna inte längre föreligger, ska den ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att ändra bilagorna II, III eller IV, beroende på vilken som är tillämplig, i syfte att återinföra de tullförmåner som beviljades under de förmånsordningar som anges i artikel 1.2.

    Artikel 21

    1.   Tillämpningen av förmånsordningarna enligt denna förordning får tillfälligt upphävas för samtliga eller vissa produkter med ursprung i ett förmånsland vid bedrägeri, oegentligheter eller systematisk underlåtenhet att efterleva, eller sörja för efterlevnaden av, reglerna om produkters ursprung och de därmed sammanhängande förfarandena eller vid underlåtenhet att delta i det administrativa samarbete som krävs för genomförande och kontroll av efterlevnaden av de förmånsordningar som anges i artikel 1.2.

    2.   Inom ramen för det administrativa samarbete som avses i punkt 1 ska ett förmånsland bland annat göra följande:

    a)

    Lämna och uppdatera de uppgifter som krävs för tillämpning av ursprungsreglerna och för kontroll av deras efterlevnad till kommissionen.

    b)

    Biträda unionen genom att på begäran av en medlemsstats tullmyndigheter utföra efterkontroll av varors ursprung samt meddela resultaten i tid till kommissionen.

    c)

    Bistå unionen genom att medge att kommissionen på unionens vägnar och i samordning och nära samarbete med medlemsstaternas behöriga myndigheter reser till landet för att inom ramen för det administrativa samarbetet och samarbetet kring undersökningar kontrollera handlingars äkthet eller riktigheten hos uppgifter som är av betydelse för beviljandet av rätten att omfattas av de ordningar som anges i artikel 1.2.

    d)

    Utföra eller låta utföra lämpliga undersökningar i syfte att fastställa och förhindra att ursprungsreglerna kringgås.

    e)

    Efterleva eller sörja för efterlevnaden av ursprungsreglerna när det gäller regional kumulation enligt definitionen i förordning (EEG) nr 2454/93, om landet omfattas av dessa regler.

    f)

    Bistå unionen vid kontroller till följd av misstanke om ursprungsrelaterat bedrägeri, till exempel om importen av produkter inom ramen för förmånsordningarna enligt denna förordning vida överstiger förmånslandets normala exportvolymer.

    3.   Om kommissionen anser att det finns tillräckliga bevis för ett tillfälligt upphävande på grundval av de skäl som anges i punkterna 1 och 2 i denna artikel, får den i enlighet med det skyndsamma förfarande som avses i artikel 39.4 besluta att tillfälligt upphäva de tullförmåner som beviljats inom ramen för de förmånsordningar som avses i artikel 1.2 för alla eller vissa produkter som har sitt ursprung i ett förmånsland.

    4.   Innan ett sådant beslut antas ska kommissionen först offentliggöra ett tillkännagivande i Europeiska unionens officiella tidning, och i det ange att det finns rimliga skäl att betvivla att förmånslandet efterlever punkterna 1 och 2, vilket kan leda till att det riskerar att förlora rätten till de tullförmåner som beviljats inom ramen för denna förordning.

    5.   Kommissionen ska underrätta det berörda förmånslandet om de beslut som fattas enligt punkt 3, innan besluten träder i kraft.

    6.   Det tillfälliga upphävandet får inte gälla längre än sex månader. Senast när den perioden har löpt ut ska kommissionen i enlighet med det skyndsamma förfarande som avses i artikel 39.4 besluta att antingen avsluta det tillfälliga upphävandet eller att förlänga den period under vilken det tillfälliga upphävandet gäller.

    7.   Medlemsstaterna ska meddela kommissionen alla relevanta uppgifter som kan motivera att tullförmånerna tillfälligt upphävs eller att den period under vilken det tillfälliga upphävandet gäller förlängs.

    KAPITEL VI

    BESTÄMMELSER OM SKYDDSÅTGÄRDER OCH ÖVERVAKNING

    AVSNITT I

    Allmänna skyddsåtgärder

    Artikel 22

    1.   Om en produkt som har sitt ursprung i ett förmånsland inom någon av de ordningar som anges i artikel 1.2 importeras i sådana mängder och/eller till sådana priser att detta orsakar, eller riskerar att orsaka, allvarliga störningar för unionstillverkare av likadana eller direkt konkurrerande produkter, får tullarna enligt Gemensamma tulltaxan återinföras.

    2.   Vid tillämpningen av detta kapitel avses med likadan produkt en produkt som är identisk med, dvs. i alla avseenden likadan som, produkten i fråga, eller, om en sådan produkt inte finns, en annan produkt som har egenskaper som nära påminner om den berörda produktens egenskaper, även om den inte i alla avseenden är likadan.

    3.   Vid tillämpningen av detta kapitel avses med berörda parter de parter som deltar i tillverkningen, distributionen och/eller försäljningen av de importerade produkter som anges i punkt 1 och av likadana eller direkt konkurrerande produkter.

    4.   Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 36 för att fastställa bestämmelser om förfarandet för antagande av allmänna skyddsåtgärder, särskilt när det gäller tidsfrister, de berörda parternas rättigheter, sekretess, utlämnande av uppgifter, kontrollbesök och översyn.

    Artikel 23

    Allvarliga störningar ska anses föreligga om unionstillverkare försätts i en försämrad ekonomisk och/eller finansiell situation. Vid undersökningen av om situationen för unionstillverkarna har försämrats ska kommissionen, i den mån uppgifter är tillgängliga, bland annat beakta följande faktorer:

    a)

    Marknadsandel.

    b)

    Produktion.

    c)

    Lager.

    d)

    Produktionskapacitet.

    e)

    Konkurser.

    f)

    Lönsamhet.

    g)

    Kapacitetsutnyttjande.

    h)

    Sysselsättning.

    i)

    Import.

    j)

    Priser.

    Artikel 24

    1.   Kommissionen ska undersöka huruvida tullarna enligt Gemensamma tulltaxan bör återinföras om det finns prima facie-bevisning för att villkoren i artikel 22.1 är uppfyllda.

    2.   En undersökning ska inledas på begäran av en medlemsstat, en juridisk person eller en sammanslutning som inte är en juridisk person och som agerar på unionstillverkarnas vägnar, eller på kommissionens eget initiativ, om det är uppenbart för kommissionen, på grundval av de faktorer som anges i artikel 23, att det föreligger tillräcklig prima facie-bevisning för att motivera ett sådant inledande. Begäran om att inleda en undersökning ska innehålla bevis för att villkoren för att införa skyddsåtgärden enligt artikel 22.1 är uppfyllda. Begäran ska lämnas in till kommissionen. Kommissionen ska i möjligaste mån pröva riktigheten och tillförlitligheten hos den bevisning som läggs fram i begäran, för att fastställa om prima facie-bevisningen är tillräcklig för att motivera att en undersökning inleds.

    3.   Om det är uppenbart att prima facie-bevisningen är tillräcklig för att motivera att förfaranden inleds, ska kommissionen offentliggöra ett tillkännagivande i Europeiska unionens officiella tidning. Förfarandet ska inledas inom en månad från det att begäran enligt punkt 2 mottogs. Om ett förfarande inleds ska tillkännagivandet innehålla alla nödvändiga uppgifter om förfarandet och de tidsfrister som gäller samt om att man kan vända sig till förhörsombudet vid Europeiska kommissionens generaldirektorat för handel.

    4.   Undersökningen, inbegripet de steg i förfarandet som avses i artiklarna 25, 26 och 27, ska slutföras inom 12 månader från det att den inleddes.

    Artikel 25

    Vid vederbörligen motiverade skäl till skyndsamhet vid en försämring av unionstillverkarnas ekonomiska och/eller finansiella situation, där dröjsmål skulle kunna orsaka skada som skulle vara svår att avhjälpa, ska kommissionen ges befogenhet att anta omedelbart tillämpliga genomförandeakter, i enlighet med det skyndsamma förfarande som avses i artikel 39.4, i syfte att återinföra tullarna enligt Gemensamma tulltaxan under en period på högst 12 månader.

    Artikel 26

    Om det med stöd av de fakta som framkommit kan fastställas att villkoren i artikel 22.1 är uppfyllda ska kommissionen anta en genomförandeakt för att återinföra tullarna enligt Gemensamma tulltaxan i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 39.3. Den genomförandeakten ska träda i kraft inom en månad från den dag då det offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning.

    Artikel 27

    Om det med stöd av de fakta som framkommit kan fastställas att villkoren i artikel 22.1 inte är uppfyllda ska kommissionen anta en genomförandeakt om att avsluta undersökningen och förfaranden i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 39.3. Den genomförandeakten ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning. Undersökningen ska anses vara avslutad om ingen genomförandeakt offentliggörs inom den period som avses i artikel 24.4, och alla eventuella skyndsamma förebyggande åtgärder ska automatiskt upphöra att gälla. Eventuella gemensamma tulltaxor som tagits ut som en följd av dessa provisoriska åtgärder ska återbetalas.

    Artikel 28

    Gemensamma tulltaxor ska återinföras för så lång tid som är nödvändigt för att motverka unionstillverkarnas försämrade ekonomiska och/eller finansiella situation, eller för så lång tid som risken för en försämring föreligger. Tullarna får återinföras för en period på högst tre år, som dock i vederbörligen motiverade fall kan förlängas.

    AVSNITT II

    Skyddsåtgärder inom textil-, jordbruks- och fiskerisektorerna

    Artikel 29

    1.   Utan att det påverkar tillämpningen av avsnitt I i detta kapitel, ska kommissionen den 1 januari varje år, på eget initiativ och i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 39.2, anta en genomförandeakt om att dra in de tullförmåner som avses i artiklarna 7 och 12 för import av produkter som har sitt ursprung i ett förmånsland och som omfattas av avdelningarna avd. 11 a och avd. 11 b i bilaga V enligt det allmänna preferenssystemet eller av KN-numren 2207 10 00, 2207 20 00, 2909 19 10, 3814 00 90, 3820 00 00 och 3824 90 97, enligt bilagorna V eller IX beroende på vilken som är tillämplig,

    a)

    om den sammanlagda importens mängd (i volym) ökar med minst 13,5 % jämfört med föregående kalenderår, eller

    b)

    om den sammanlagda importen av produkter i avdelningarna avd. 11 a och avd. 11 b enligt det allmänna preferenssystemet från något av de länder eller territorier som anges i bilaga II under en period på tolv månader överstiger den procentandel av värdet på unionens import av produkter i avdelningarna avd. 11 a och avd. 11 b i bilaga V som förtecknas i punkt 2 i bilaga VI.

    2.   Punkt 1 i denna artikel ska inte tillämpas på förmånsländerna inom initiativet Allt utom vapen eller på länder som i fråga om de relevanta produkter som avses i artikel 29.1 står för mindre än 6 % av den totala importen till unionen av samma produkter som förtecknas i bilagorna V eller IX, beroende på vilken som är tillämplig.

    3.   Indragningen av tullförmånerna ska få verkan två månader efter den dag då kommissionens genomförandeakt om detta har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Artikel 30

    Utan att det påverkar tillämpningen av avsnitt I i detta kapitel, ska kommissionen, på eget initiativ eller på begäran av en medlemsstat och i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 39.3, efter samråd med kommittén för den berörda gemensamma organisationen av marknaden för jordbruks- och fiskeriprodukter, anta en genomförandeakt om att tills vidare upphäva förmånsordningarna för de produkter som omfattas av bilaga I till EUF-fördraget, om denna import orsakar, eller riskerar att orsaka, allvarliga störningar på unionens marknader, särskilt i ett eller flera av de yttersta randområdena, eller på regleringsmekanismerna på dessa marknader.

    Artikel 31

    Kommissionen ska så snart som möjligt underrätta det berörda förmånslandet om beslut som fattas enligt artiklarna 29 eller 30, innan besluten träder i kraft.

    AVSNITT III

    Övervakning inom jordbruks- och fiskerisektorerna

    Artikel 32

    1.   Utan att det påverkar tillämpningen av avsnitt I i detta kapitel får produkter som ingår i kapitlen 1–24 i Gemensamma tulltaxan enligt förordning (EEG) nr 2658/87 och som har sitt ursprung i ett förmånsland ställas under en särskild övervakningsmekanism för att undvika störningar på marknaderna i unionen. Kommissionen ska, på eget initiativ eller på en medlemsstats begäran, efter samråd med kommittén för den berörda gemensamma organisationen av marknaden för jordbruks- och fiskeriprodukter, anta en genomförandeakt, i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 39.3, om denna särskilda övervakningsmekanism ska tillämpas och i så fall vilka produkter den ska gälla.

    2.   Om avsnitt I i detta kapitel tillämpas på produkter som ingår i kapitlen 1–24 i Gemensamma tulltaxan enligt förordning (EEG) nr 2658/87 och som har sitt ursprung i förmånsländerna, ska den period som avses i artikel 24.4 i denna förordning förkortas till två månader

    a)

    om det berörda förmånslandet inte följer reglerna om ursprung eller deltar i det administrativa samarbete som avses i artikel 21, eller

    b)

    om importen av produkter i kapitlen 1–24 i Gemensamma tulltaxan enligt förordning (EEG) nr 2658/87, inom ramen för de förmånsordningar som beviljats enligt denna förordning, vida överstiger det berörda förmånslandets normala exportvolym.

    KAPITEL VII

    GEMENSAMMA BESTÄMMELSER

    Artikel 33

    1.   För att omfattas av tullförmånerna måste de produkter för vilka tullförmånerna begärs ha sitt ursprung i ett förmånsland.

    2.   Vid tillämpningen av de förmånsordningar som anges i artikel 1.2 i denna förordning ska ursprungsbestämmelserna om definitionen av begreppet ursprungsprodukter och de därmed sammanhängande förfaranden och metoder för administrativt samarbete som fastställs i förordning (EEG) nr 2454/93 gälla.

    Artikel 34

    1.   Om satsen för en värdetull för en enskild importdeklaration i enlighet med denna förordning sätts ned till högst 1 %, ska fullständig tullbefrielse tillämpas.

    2.   Om en specifik tull för en enskild importdeklaration i enlighet med denna förordning sätts ned till högst 2 euro för varje enskilt belopp uttryckt i euro, ska fullständig tullbefrielse tillämpas.

    3.   Om inte annat följer av punkterna 1 och 2 ska den slutgiltiga förmånstullsats som beräknats i enlighet med denna förordning avrundas nedåt till en decimal.

    Artikel 35

    1.   Kommissionens (Eurostat) statistik över utrikeshandel ska användas vid tillämpning av denna förordning.

    2.   Medlemsstaterna ska till kommissionen (Eurostat) lämna statistiska uppgifter över de produkter som hänförts till tullförfarandet för övergång till fri omsättning och som omfattas av tullförmåner enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 471/2009 av den 6 maj 2009 om gemenskapsstatistik över utrikeshandeln med icke-medlemsstater (12). Dessa uppgifter ska lämnas genom hänvisning till nummer i den kombinerade nomenklaturen (KN-nummer) och i förekommande fall nummer i Europeiska gemenskapernas integrerade tulltaxa (Taric-nummer) och ska per ursprungsland ange värde, kvantitet och de ytterligare enheter som krävs enligt definitionerna i den förordningen. I enlighet med artikel 8.1 i den förordningen ska medlemsstaterna överföra de statistiska uppgifterna senast 40 dagar efter det att varje månatlig referensperiod har löpt ut. För att underlätta information och öka insynen, ska kommissionen också se till att relevanta statistiska uppgifter för sektionerna i det allmänna preferenssystemet regelbundet görs tillgängliga i en offentlig databas.

    3.   Medlemsstaterna ska i enlighet med artikel 308d i förordning (EEG) nr 2454/93 på kommissionens begäran lämna närmare upplysningar om kvantiteter och värden för de produkter som under de närmast föregående månaderna har övergått till fri omsättning och som omfattas av tullförmåner. De uppgifterna ska omfatta de produkter som avses i punkt 4 i denna artikel.

    4.   Kommissionen ska i nära samarbete med medlemsstaterna övervaka importen av produkter som omfattas av KN-nummer 0603, 0803 90 10, 1006, 1604 14, 1604 19 31, 1604 19 39, 1604 20 70, 1701, 1704, 1806 10 30, 1806 10 90, 2002 90, 2103 20, 2106 90 59, 2106 90 98, 6403, 2207 10 00, 2207 20 00, 2909 19 10, 3814 00 90, 3820 00 00 och 3824 90 97, för att avgöra om de villkor som avses i artiklarna 22, 29 och 30 är uppfyllda.

    Artikel 36

    1.   Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

    2.   Den delegering av befogenhet som avses i artiklarna 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 19, 20 och 22 ska ges till kommissionen tills vidare från och med den 20 november 2012.

    3.   Den delegering av befogenhet som avses i artiklarna 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 19, 20 eller 22 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan har trätt i kraft.

    4.   Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

    5.   En delegerad akt som antas enligt artiklarna 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 19, 20 eller 22 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period av två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

    Artikel 37

    1.   Delegerade akter som antas enligt denna artikel ska träda i kraft utan dröjsmål och tillämpas så länge inga invändningar görs i enlighet med punkt 2. Delgivningen av en delegerad akt till Europaparlamentet och rådet som antagits enligt denna artikel ska innehålla en motivering till varför det skyndsamma förfarandet tillämpas.

    2.   Såväl Europaparlamentet som rådet får invända mot en delegerad akt i enlighet med det förfarande som anges i artikel 36.5. I ett sådant fall ska kommissionen upphäva akten utan dröjsmål efter det att Europaparlamentet eller rådet delgett den sitt beslut om invändning.

    Artikel 38

    1.   Uppgifter som tas emot enligt denna förordning får endast användas för de ändamål för vilka de begärdes.

    2.   Vare sig uppgifter av konfidentiell natur eller uppgifter som tagits emot konfidentiellt enligt denna förordning får lämnas ut utan uttryckligt tillstånd från den som lämnat uppgifterna.

    3.   I varje begäran om konfidentiell behandling ska det anges varför uppgifterna ska behandlas konfidentiellt. Om den som lämnar uppgifterna varken vill offentliggöra dem eller godkänna att de offentliggörs i allmän eller sammanfattad form, och om det visar sig att begäran om konfidentiell behandling är oberättigad, får dock uppgifterna lämnas utan avseende.

    4.   Uppgifter ska under alla omständigheter anses konfidentiella om det är troligt att offentliggörandet av dem skulle medföra betydande negativa effekter för den som har lämnat dem eller för källan till uppgifterna i fråga.

    5.   Punkterna 1–4 ska inte hindra att unionens myndigheter hänvisar till allmän information och särskilt till grunderna för de beslut som har fattats enligt denna förordning. Dessa myndigheter ska dock ta hänsyn till de berörda fysiska och juridiska personernas berättigade intressen av att deras affärshemligheter inte röjs.

    Artikel 39

    1.   Kommissionen ska biträdas av kommittén för allmänna tullförmåner som inrättats genom förordning (EG) nr 732/2008. Den kommittén ska vara en kommitté i den mening som avses i förordning (EU) nr 182/2011. Kommittén får behandla alla frågor som gäller tillämpningen av denna förordning och som tas upp av kommissionen eller på en medlemsstats begäran.

    2.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 4 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

    3.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

    4.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 8 i förordning (EU) nr 182/2011 jämförd med med artikel 5 i den förordningen tillämpas.

    Artikel 40

    Senast den 1 januari 2016 och vartannat år därefter ska kommissionen till Europaparlamentet och till rådet överlämna en rapport som beskriver effekterna av systemet och som omfattar den senaste tvåårsperioden och samtliga de ordningar som anges i artikel 1.2.

    Senast den 21 november 2017 ska kommissionen till Europaparlamentet och till rådet överlämna en rapport om tillämpningen av denna förordning. Den rapporten kan, om lämpligt, åtföljas av ett lagstiftningsförslag.

    Artikel 41

    Förordning (EG) nr 732/2008 ska upphöra att gälla med verkan från och med den 1 januari 2014.

    Hänvisningar till den upphävda förordningen ska anses som hänvisningar till den här förordningen i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga X.

    KAPITEL VIII

    SLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 42

    1.   En undersökning eller ett förfarande för tillfälligt upphävande som inleds men inte slutförs i enlighet med förordning (EG) nr 732/2008 ska automatiskt återupptas i enlighet med den här förordningen, förutom när det gäller förmånsländer inom den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre enligt den förordningen och undersökningen endast gäller de förmåner som beviljats inom ramen för den ordningen. En sådan undersökning ska dock återupptas automatiskt om samma förmånsland ansöker om att få omfattas av den särskilda stimulansordningen enligt den här förordningen senast den 1 januari 2015.

    2.   De uppgifter som framkommit vid en undersökning som inletts men inte slutförts i enlighet med förordning (EG) nr 732/2008 ska beaktas vid eventuella återupptagna undersökningar.

    Artikel 43

    1.   Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    2.   Den ska tillämpas från och med den 20 november 2012.

    De tullförmåner som beviljats inom ramen för de förmånsordningar som avses i artikel 1.2 ska dock tillämpas från och med den 1 januari 2014.

    3.   Systemet ska tillämpas till och med den 31 december 2023. Den sista tillämpningsdagen ska dock inte gälla för den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna eller för andra bestämmelser i denna förordning i den mån de tillämpas i förbindelse med den ordningen.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Strasbourg den 25 oktober 2012.

    På Europaparlamentets vägnar

    Martin SCHULZ

    Ordförande

    På rådets vägnar

    A. D. MAVROYIANNIS

    Ordförande


    (1)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 13 juni 2012 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 4 oktober 2012.

    (2)  EUT L 211, 6.8.2008, s. 1.

    (3)  EUT L 145, 31.5.2011, s. 28.

    (4)  EUT L 20, 24.1.2008, s. 1.

    (5)  EGT L 240, 23.9.2000, s. 1.

    (6)  EGT L 253, 11.10.1993, s. 1.

    (7)  EUT L 55, 28.2.2011, s. 13.

    (8)  EGT L 256, 7.9.1987, s. 1.

    (9)  EUT L 299, 16.11.2007, s. 1.

    (10)  EUT L 188, 18.7.2009, s. 93.

    (11)  EUT L 343, 22.12.2009, s. 51.

    (12)  EUT L 152, 16.6.2009, s. 23.


    FÖRTECKNING ÖVER BILAGOR

    Bilaga I

    Tullförmånsberättigade länder inom det system som avses i artikel 3

    Bilaga II

    Förmånsländer inom den allmänna ordning som avses i artikel 1.2 a

    Bilaga III

    Förmånsländer inom den särskilda stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre som avses i artikel 1.2 b

    Bilaga IV

    Förmånsländer inom den särskilda ordning för de minst utvecklade länderna som avses i artikel 1.2 c

    Bilaga V

    Förteckning över produkter som ingår i den allmänna ordning som avses i artikel 1.2 a

    Bilaga VI

    Bestämmelser för tillämpningen av artikel 8

    Bilaga VII

    Bestämmelser för tillämpningen av kapitel III i denna förordning

    Bilaga VIII

    Konventioner som avses i artikel 9

    Bilaga IX

    Förteckning över produkter som omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre som avses i artikel 1.2 b

    Bilaga X

    Jämförelsetabell

    BILAGA I

    Tullförmånsberättigade länder  (1) inom det system som avses i artikel 3

    Kolumn A

    :

    Alfabetisk kod enligt den nomenklatur för länder och territorier som används för unionens utrikeshandelsstatistik

    Kolumn B

    :

    Namn

    A

    B

    AE

    Förenade Arabemiraten

    AF

    Afghanistan

    AG

    Antigua och Barbuda

    AL

    Albanien

    AM

    Armenien

    AO

    Angola

    AR

    Argentina

    AZ

    Azerbajdzjan

    BA

    Bosnien och Hercegovina

    BB

    Barbados

    BD

    Bangladesh

    BF

    Burkina Faso

    BH

    Bahrain

    BI

    Burundi

    BJ

    Benin

    BN

    Brunei

    BO

    Bolivia

    BR

    Brasilien

    BS

    Bahamas

    BT

    Bhutan

    BW

    Botswana

    BY

    Vitryssland

    BZ

    Belize

    CD

    Demokratiska republiken Kongo

    CF

    Centralafrikanska republiken

    CG

    Kongo

    CI

    Elfenbenskusten

    CK

    Cooköarna

    CL

    Chile

    CM

    Kamerun

    CN

    Kina

    CO

    Colombia

    CR

    Costa Rica

    CU

    Kuba

    CV

    Kap Verde

    DJ

    Djibouti

    DM

    Dominica

    DO

    Dominikanska republiken

    DZ

    Algeriet

    EC

    Ecuador

    EG

    Egypten

    ER

    Eritrea

    ET

    Etiopien

    FJ

    Fiji

    FM

    Mikronesien

    GA

    Gabon

    GD

    Grenada

    GE

    Georgien

    GH

    Ghana

    GM

    Gambia

    GN

    Guinea

    GQ

    Ekvatorialguinea

    GT

    Guatemala

    GW

    Guinea-Bissau

    GY

    Guyana

    HK

    Hongkong

    HN

    Honduras

    HR

    Kroatien

    HT

    Haiti

    ID

    Indonesien

    IN

    Indien

    IQ

    Irak

    IR

    Iran

    JM

    Jamaica

    JO

    Jordanien

    KE

    Kenya

    KG

    Kirgizistan

    KH

    Kambodja

    KI

    Kiribati

    KM

    Komorerna

    KN

    Saint Kitts och Nevis

    KW

    Kuwait

    KZ

    Kazakstan

    LA

    Laos

    LB

    Libanon

    LC

    Saint Lucia

    LK

    Sri Lanka

    LR

    Liberia

    LS

    Lesotho

    LY

    Libyen

    MA

    Marocko

    MD

    Moldavien

    ME

    Montenegro

    MG

    Madagaskar

    MH

    Marshallöarna

    MK

    f.d. jugoslaviska republiken Makedonien

    ML

    Mali

    MM

    Burma/Myanmar

    MN

    Mongoliet

    MO

    Macao

    MR

    Mauretanien

    MU

    Mauritius

    MV

    Maldiverna

    MW

    Malawi

    MX

    Mexiko

    MY

    Malaysia

    MZ

    Moçambique

    NA

    Namibia

    NE

    Niger

    NG

    Nigeria

    NI

    Nicaragua

    NP

    Nepal

    NR

    Nauru

    NU

    Niue

    OM

    Oman

    PA

    Panama

    PE

    Peru

    PG

    Papua Nya Guinea

    PH

    Filippinerna

    PK

    Pakistan

    PW

    Palau

    PY

    Paraguay

    QA

    Qatar

    RS

    Serbien

    RU

    Ryssland

    RW

    Rwanda

    SA

    Saudiarabien

    SB

    Salomonöarna

    SC

    Seychellerna

    SD

    Sudan

    SL

    Sierra Leone

    SN

    Senegal

    SO

    Somalia

    SR

    Surinam

    ST

    São Tomé och Príncipe

    SV

    El Salvador

    SY

    Syrien

    SZ

    Swaziland

    TD

    Tchad

    TG

    Togo

    TH

    Thailand

    TJ

    Tadzjikistan

    TL

    Östtimor

    TM

    Turkmenistan

    TN

    Tunisien

    TO

    Tonga

    TT

    Trinidad och Tobago

    TV

    Tuvalu

    TZ

    Tanzania

    UA

    Ukraina

    UG

    Uganda

    UY

    Uruguay

    UZ

    Uzbekistan

    VC

    Saint Vincent och Grenadinerna

    VE

    Venezuela

    VN

    Vietnam

    VU

    Vanuatu

    WS

    Västsamoa

    XK

    Kosovo (2)

    YE

    Jemen

    ZA

    Sydafrika

    ZM

    Zambia

    ZW

    Zimbabwe

    Tullförmånsberättigade länder inom systemet enligt artikel 3, som tillfälligt avförts från systemet när det gäller samtliga eller vissa produkter med ursprung i dessa länder

    Kolumn A

    :

    Alfabetisk kod enligt den nomenklatur för länder och territorier som används för unionens utrikeshandelsstatistik

    Kolumn B

    :

    Namn

    A

    B

    BY

    Vitryssland

    MM

    Burma/Myanmar


    (1)  Denna förteckning kan omfatta länder för vilka tullförmånerna tillfälligt eller tills vidare har upphävts. Kommissionen eller de behöriga myndigheterna i det berörda landet kan tillhandahålla en uppdaterad förteckning.

    (2)  Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244 (1999) och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.

    BILAGA II

    Förmånsländer  (1) inom den allmänna ordning som avses i artikel 1.2 a

    Kolumn A

    :

    Alfabetisk kod enligt den nomenklatur för länder och territorier som används för unionens utrikeshandelsstatistik

    Kolumn B

    :

    Namn

    A

    B

    AF

    Afghanistan

    AM

    Armenien

    AO

    Angola

    AZ

    Azerbajdzjan

    BD

    Bangladesh

    BF

    Burkina Faso

    BI

    Burundi

    BJ

    Benin

    BO

    Bolivia

    BT

    Bhutan

    CD

    Demokratiska republiken Kongo

    CF

    Centralafrikanska republiken

    CG

    Kongo

    CK

    Cooköarna

    CN

    Kina

    CO

    Colombia

    CR

    Costa Rica

    CV

    Kap Verde

    DJ

    Djibouti

    EC

    Ecuador

    ER

    Eritrea

    ET

    Etiopien

    FM

    Mikronesien

    GE

    Georgien

    GM

    Gambia

    GN

    Guinea

    GQ

    Ekvatorialguinea

    GT

    Guatemala

    GW

    Guinea-Bissau

    HN

    Honduras

    HT

    Haiti

    ID

    Indonesien

    IN

    Indien

    IQ

    Irak

    IR

    Iran

    KG

    Kirgizistan

    KH

    Kambodja

    KI

    Kiribati

    KM

    Komorerna

    LA

    Laos

    LK

    Sri Lanka

    LR

    Liberia

    LS

    Lesotho

    MG

    Madagaskar

    MH

    Marshallöarna

    ML

    Mali

    MM

    Burma/Myanmar

    MN

    Mongoliet

    MR

    Mauretanien

    MV

    Maldiverna

    MW

    Malawi

    MZ

    Moçambique

    NE

    Niger

    NG

    Nigeria

    NI

    Nicaragua

    NP

    Nepal

    NR

    Nauru

    NU

    Niue

    PA

    Panama

    PE

    Peru

    PH

    Filippinerna

    PK

    Pakistan

    PY

    Paraguay

    RW

    Rwanda

    SB

    Salomonöarna

    SD

    Sudan

    SL

    Sierra Leone

    SN

    Senegal

    SO

    Somalia

    ST

    São Tomé och Príncipe

    SV

    El Salvador

    SY

    Syrien

    TD

    Tchad

    TG

    Togo

    TH

    Thailand

    TJ

    Tadzjikistan

    TL

    Östtimor

    TM

    Turkmenistan

    TO

    Tonga

    TV

    Tuvalu

    TZ

    Tanzania

    UA

    Ukraina

    UG

    Uganda

    UZ

    Uzbekistan

    VN

    Vietnam

    VU

    Vanuatu

    WS

    Västsamoa

    YE

    Jemen

    ZM

    Zambia

    Förmånsländer inom den allmänna ordning som avses i artikel 1.2 a, vilka tillfälligt avförts från den ordningen när det gäller samtliga eller vissa produkter med ursprung i dessa länder

    Kolumn A

    :

    Alfabetisk kod enligt den nomenklatur för länder och territorier som används för unionens utrikeshandelsstatistik

    Kolumn B

    :

    Namn

    A

    B

    MM

    Burma/Myanmar


    (1)  Denna förteckning kan omfatta länder för vilka tullförmånerna tillfälligt eller tills vidare har upphävts. Kommissionen eller de behöriga myndigheterna i det berörda landet kan tillhandahålla en uppdaterad förteckning.

    BILAGA III

    Förmånsländer  (1) inom den särskilda stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre som avses i artikel 1.2 b

    Kolumn A

    :

    Alfabetisk kod enligt den nomenklatur för länder och territorier som används för unionens utrikeshandelsstatistik

    Kolumn B

    :

    Namn

    A

    B

     

     

    Förmånsländer inom den särskilda stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre som avses i artikel 1.2 b, vilka tillfälligt avförts från den ordningen när det gäller samtliga eller vissa produkter med ursprung i dessa länder

    Kolumn A

    :

    Alfabetisk kod enligt den nomenklatur för länder och territorier som används för unionens utrikeshandelsstatistik

    Kolumn B

    :

    Namn

    A

    B

     

     


    (1)  Denna förteckning kan innehålla länder för vilka tullförmånerna tillfälligt eller tills vidare har upphävts. Kommissionen eller de behöriga myndigheterna i det berörda landet kan tillhandahålla en uppdaterad förteckning.

    BILAGA IV

    Förmånsländer  (1) inom den särskilda ordning för de minst utvecklade länderna som avses i artikel 1.2 c

    Kolumn A

    :

    Alfabetisk kod enligt den nomenklatur för länder och territorier som används för unionens utrikeshandelsstatistik

    Kolumn B

    :

    Namn

    A

    B

    AF

    Afghanistan

    AO

    Angola

    BD

    Bangladesh

    BF

    Burkina Faso

    BI

    Burundi

    BJ

    Benin

    BT

    Bhutan

    CD

    Demokratiska republiken Kongo

    CF

    Centralafrikanska republiken

    DJ

    Djibouti

    ER

    Eritrea

    ET

    Etiopien

    GM

    Gambia

    GN

    Guinea

    GQ

    Ekvatorialguinea

    GW

    Guinea-Bissau

    HT

    Haiti

    KH

    Kambodja

    KI

    Kiribati

    KM

    Komorerna

    LA

    Demokratiska folkrepubliken Laos

    LR

    Liberia

    LS

    Lesotho

    MG

    Madagaskar

    ML

    Mali

    MM

    Burma/Myanmar

    MR

    Mauretanien

    MV

    Maldiverna

    MW

    Malawi

    MZ

    Moçambique

    NE

    Niger

    NP

    Nepal

    RW

    Rwanda

    SB

    Salomonöarna

    SD

    Sudan

    SL

    Sierra Leone

    SN

    Senegal

    SO

    Somalia

    ST

    São Tomé och Príncipe

    TD

    Tchad

    TG

    Togo

    TL

    Östtimor

    TV

    Tuvalu

    TZ

    Tanzania

    UG

    Uganda

    VU

    Vanuatu

    WS

    Västsamoa

    YE

    Jemen

    ZM

    Zambia

    Förmånsländer inom den särskilda ordning för de minst utvecklade länderna som avses i artikel 1.2 c, vilka tillfälligt avförts från den ordningen när det gäller samtliga eller vissa produkter med ursprung i dessa länder

    Kolumn A

    :

    Alfabetisk kod enligt den nomenklatur för länder och territorier som används för unionens utrikeshandelsstatistik

    Kolumn B

    :

    Namn

    A

    B

    MM

    Burma/Myanmar


    (1)  Denna förteckning kan omfatta länder för vilka tullförmånerna tillfälligt eller tills vidare har upphävts. Kommissionen eller de behöriga myndigheterna i det berörda landet kan tillhandahålla en uppdaterad förteckning.

    BILAGA V

    Förteckning över produkter som ingår i den allmänna ordning som avses i artikel 1.2 a

    Oavsett bestämmelserna för tolkning av den kombinerade nomenklaturen (KN) ska beskrivningen av produkterna anses vara vägledande, eftersom tullförmånerna bestäms av KN-numren. I de fall ”ex” KN-nummer anges ska tullförmånerna bestämmas genom en sammantagen tillämpning av KN-numret och beskrivningen.

    För produkter med KN-nummer markerade med en asterisk (*) gäller villkoren i relevant unionslagstiftning.

    I kolumnen ”Avdelning” förtecknas avdelningar enligt det allmänna preferenssystemet (artikel 2 h).

    I kolumnen ”Kapitel” förtecknas kapitel i den kombinerade nomenklaturen som omfattas av en avdelning enligt det allmänna preferenssystemet (artikel 2 i).

    I kolumnen ”Känslig/icke-känslig” avses produkter som omfattas av den allmänna ordningen (artikel 6). Dessa produkter är antingen uppförda som icke-känsliga (IK) i den mening som avses i artikel 7.1, eller som känsliga (K) i den mening som avses i artikel 7.2.

    För enkelhetens skull är produkterna uppförda i grupper. I dessa grupper kan ingå produkter som är befriade eller tills vidare befriade från tullar enligt Gemensamma tulltaxan.

    Avdelning

    Kapitel

    KN-nummer

    Beskrivning

    Känslig/icke-känslig

    avd. 1a

    01

    0101 29 90

    Levande hästar, som inte är renrasiga avelsdjur och som inte är avsedda för slakt

    K

    0101 30 00

    Levande åsnor

    K

    0101 90 00

    Levande mulor och mulåsnor

    K

    0104 20 10*

    Levande renrasiga avelsgetter

    K

    0106 14 10

    Levande tamkaniner

    K

    0106 39 10

    Levande duvor

    K

    02

    0205 00

    Kött av häst, åsna, mula eller mulåsna, färskt, kylt eller fryst

    K

    0206 80 91

    Ätbara slaktbiprodukter av häst, åsna, mula eller mulåsna, färska eller kylda, som inte är avsedda för framställning av farmaceutiska produkter

    K

    0206 90 91

    Ätbara slaktbiprodukter av häst, åsna, mula eller mulåsna, frysta, som inte är avsedda för framställning av farmaceutiska produkter

    K

    0207 14 91

    Lever, fryst, av höns av arten Gallus domesticus

    K

    0207 27 91

    Lever, fryst, av kalkon

    K

    0207 45 95

    0207 55 95

    0207 60 91

    Lever, fryst, av anka, gås och pärlhöns, dock inte fet lever av anka och gås

    K

    0208 90 70

    Grodlår

    IK

    0210 99 10

    Kött av häst, saltat, i saltlake eller torkat

    K

    0210 99 59

    Slaktbiprodukter av nötkreatur, saltade, i saltlake, torkade eller rökta, utom njurtapp och mellangärde

    K

    ex 0210 99 85

    Slaktbiprodukter av får eller get, saltade, i saltlake, torkade eller rökta

    K

    ex 0210 99 85

    Slaktbiprodukter, saltade, i saltlake, torkade eller rökta, utom lever av fjäderfä eller produkter från tamsvin, nötkreatur, får eller get

    K

    04

    0403 10 51

    Yoghurt, smaksatt eller innehållande frukt, nötter eller kakao

    K

    0403 10 53

    0403 10 59

    0403 10 91

    0403 10 93

    0403 10 99

    0403 90 71

    Kärnmjölk, filmjölk, gräddfil, kefir och annan fermenterad eller syrad mjölk och grädde, smaksatt eller innehållande frukt, bär, nötter eller kakao

    K

    0403 90 73

    0403 90 79

    0403 90 91

    0403 90 93

    0403 90 99

    0405 20 10

    Bredbara smörfettsprodukter med en fetthalt av minst 39 viktprocent, men högst 75 viktprocent

    K

    0405 20 30

    0407 19 90

    0407 29 90

    0407 90 90

    Fågelägg med skal, färska, konserverade eller kokta, utom från tamfåglar

    K

    0410 00 00

    Ätbara produkter av animaliskt ursprung, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

    K

    05

    0511 99 39

    Naturlig tvättsvamp av animaliskt ursprung, annan än rå

    K

    avd. 1b

    03

    ex kapitel 3

    Fisk och kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur, utom produkter enligt undernummer 0301 19 00

    K

    0301 19 00

    Levande saltvattenfisk för akvarium

    IK

    avd. 2a

    06

    ex kapitel 6

    Levande träd och andra växter; lökar, rötter och liknande; snittblommor och snittgrönt, utom produkter enligt undernummer 0603 12 00 och 0604 20 40

    K

    0603 12 00

    Snittblommor i form av nejlikor och knoppar av sådant slag som är lämpliga till buketter eller annat prydnadsändamål

    IK

    0604 20 40

    Kvistar av barrträd, färska

    IK

    avd. 2b

    07

    0701

    Potatis, färsk eller kyld

    K

    0703 10

    Kepalök (vanlig lök) och schalottenlök, färsk eller kyld

    K

    0703 90 00

    Purjolök och lök av andra Allium-arter, färsk eller kyld

    K

    0704

    Kål, blomkål, kålrabbi, grönkål och liknande ätbara kålsorter, färska eller kylda

    K

    0705

    Trädgårdssallat (Lactuca sativa) och cikoriasallat (Cichorium spp.), färsk eller kyld

    K

    0706

    Morötter, rovor, rödbetor, haverrot (salsifi), rotselleri, rädisor och liknande ätbara rotfrukter, färska eller kylda

    K

    ex 0707 00 05

    Gurkor, färska eller kylda, under tiden 16 maj–31 oktober

    K

    0708

    Baljväxter och baljväxtfrön, färska eller kylda

    K

    0709 20 00

    Sparris, färsk eller kyld

    K

    0709 30 00

    Auberginer, färska eller kylda

    K

    0709 40 00

    Bladselleri (blekselleri), färsk eller kyld

    K

    0709 51 00

    ex 0709 59

    Svamp, färsk eller kyld, utom produkter enligt undernummer 0709 59 50

    K

    0709 60 10

    Sötpaprika, färsk eller kyld

    K

    0709 60 99

    Frukter av arterna Capsicum eller Pimenta, färska eller kylda, andra än sötpaprika, för annat än för framställning av capsicin eller alkoholhaltiga oleoresiner av Capsicum och för annat än för industriell framställning av eteriska oljor eller resinoider

    K

    0709 70 00

    Vanlig spenat, nyzeeländsk spenat och trädgårdsmålla, färsk eller kyld

    K

    ex 0709 91 00

    Kronärtskockor, färska eller kylda, 1 juli–31 oktober

    K

    0709 92 10*

    Oliver, färska eller kylda, för annan användning än oljeframställning

    K

    0709 93 10

    Zucchini, färsk eller kyld

    K

    0709 93 90

    0709 99 90

    Andra grönsaker, färska eller kylda

    K

    0709 99 10

    Sallat, färsk eller kyld, med undantag av trädgårdssallat (Lactuca sativa) och cikoriasallat (Cichorium spp.)

    K

    0709 99 20

    Mangold och kardon, färsk eller kyld

    K

    0709 99 40

    Kapris, färsk eller kyld

    K

    0709 99 50

    Fänkål, färsk eller kyld

    K

    ex 0710

    Grönsaker (råa, ångkokta eller kokta i vatten), frysta, utom produkter enligt undernummer 0710 80 85

    K

    ex 0711

    Grönsaker tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas, saltlake, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar), men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd, utom produkter enligt undernummer 0711 20 90

    K

    ex 0712

    Torkade grönsaker, hela, i bitar, skivade, krossade eller pulveriserade, men inte vidare beredda, utom oliver och produkter enligt undernummer 0712 90 19

    K

    0713

    Torkade baljväxtfrön, även skalade eller sönderdelade

    K

    0714 20 10*

    Batater (sötpotatis), färska, hela och avsedda som livsmedel

    IK

    0714 20 90

    Batater (sötpotatis), färska, kylda, frysta eller torkade, hela eller i bitar och även i form av pelletar, andra än färska och hela och avsedda som livsmedel

    K

    0714 90 90

    Jordärtskockor och liknande rötter eller stam- och rotknölar med hög halt av stärkelse, färska, kylda, frysta eller torkade, hela eller i bitar och även i form av pelletar; märg av sagopalm

    IK

    08

    0802 11 90

    Mandel, färsk eller torkad, med eller utan skal, utom bittermandel

    K

    0802 12 90

    0802 21 00

    Hasselnötter (Corylus spp.), färska eller torkade, med eller utan skal

    K

    0802 22 00

    0802 31 00

    Valnötter, färska eller torkade, med eller utan skal

    K

    0802 32 00

    0802 41 00

    0802 42 00

    Kastanjer (Castanea spp.), färska eller torkade, med eller utan skal

    K

    0802 51 00

    0802 52 00

    Pistaschmandel, färsk eller torkad, med eller utan skal

    IK

    0802 61 00

    0802 62 00

    Macadamianötter, färska eller torkade, med eller utan skal

    IK

    0802 90 50

    Pinjenötter, färska eller torkade, med eller utan skal

    IK

    0802 90 85

    Andra nötter, färska eller torkade, med eller utan skal

    IK

    0803 10 10

    Mjölbananer, färska

    K

    0803 10 90

    0803 90 90

    Bananer, inbegripet mjölbananer, torkade

    K

    0804 10 00

    Dadlar, färska eller torkade

    K

    0804 20 10

    Fikon, färska eller torkade

    K

    0804 20 90

    0804 30 00

    Ananas, färsk eller torkad

    K

    0804 40 00

    Avokado, färsk eller torkad

    K

    ex 0805 20

    Mandariner (inbegripet tangeriner och satsumas), klementiner, wilkings och liknande citrushybrider, färska eller torkade, under tiden 1 mars–31 oktober

    K

    0805 40 00

    Grapefrukter, inbegripet pomelos, färska eller torkade

    IK

    0805 50 90

    Limefrukter (Citrus aurantifolia, Citrus latifolia), färska eller torkade

    K

    0805 90 00

    Andra citrusfrukter, färska eller torkade

    K

    ex 0806 10 10

    Bordsdruvor, färska, under tiden 1 januari–20 juli och 21 november–31 december, andra än av varieteten Emperor (Vitis vinifera cv.), under tiden 1–31 december

    K

    0806 10 90

    Andra vindruvor, färska

    K

    ex 0806 20

    Torkade vindruvor, utom produkter enligt undernummer ex 0806 20 30, i förpackningar med en nettovikt på mer än 2 kg

    K

    0807 11 00

    Meloner (inbegripet vattenmeloner), färska

    K

    0807 19 00

    0808 10 10

    Äpplen i lös vikt, för framställning av cider eller saft, under tiden 16 september–15 december

    K

    0808 30 10

    Päron i lös vikt, färska, under tiden 1 augusti–31 december

    K

    ex 0808 30 90

    Andra päron, färska, under tiden 1 maj–30 juni

    K

    0808 40 00

    Kvittenfrukter, färska

    K

    ex 0809 10 00

    Aprikoser, färska, under tiden 1 januari–31 maj och 1 augusti–31 december

    K

    0809 21 00

    Surkörsbär (Prunus cerasus), färska

    K

    ex 0809 29

    Körsbär, andra än surkörsbär (Prunus cerasus), färska, under tiden 1 januari–20 maj och 11 augusti–31 december

    K

    ex 0809 30

    Persikor, inbegripet nektariner, färska, under tiden 1 januari–10 juni och 1 oktober–31 december

    K

    ex 0809 40 05

    Plommon, färska, under tiden 1 januari–10 juni och 1 oktober–31 december

    K

    0809 40 90

    Slånbär, färska

    K

    ex 0810 10 00

    Jordgubbar, färska, under tiden 1 januari–30 april och 1 augusti–31 december

    K

    0810 20

    Hallon, björnbär, mullbär och loganbär, färska

    K

    0810 30 00

    Vinbär, svarta, vita eller röda och krusbär, färska

    K

    0810 40 30

    Bär av arten Vaccinium myrtillus, färska

    K

    0810 40 50

    Bär av arterna Vaccinium macrocarpon och Vaccinium corymbosum, färska

    K

    0810 40 90

    Andra bär av släktet Vaccinium, färska

    K

    0810 50 00

    Kiwifrukter, färska

    K

    0810 60 00

    Durian, färska

    K

    0810 70 00

    Persimoner

    K

    0810 90 75

    Annan frukt och andra bär, färska

    ex 0811

    Frukt, bär och nötter, råa, ångkokta eller kokta i vatten, frysta, med eller utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel, utom produkter enligt undernummer 0811 10 och 0811 20

    K

    ex 0812

    Frukt, bär och nötter, tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas, saltlake, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar), men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd, utom produkter enligt undernummer 0812 90 30

    K

    0812 90 30

    Papayafrukter

    IK

    0813 10 00

    Aprikoser, torkade

    K

    0813 20 00

    Plommon

    K

    0813 30 00

    Äpplen, torkade

    K

    0813 40 10

    Persikor, inbegripet nektariner, torkade

    K

    0813 40 30

    Päron, torkade

    K

    0813 40 50

    Papayafrukter, torkade

    IK

    0813 40 95

    Annan torkad frukt och andra torkade bär, utom frukt och bär enligt nr 0801–0806

    IK

    0813 50 12

    Blandningar av torkad frukt (utom frukt enligt nr 0801–0806) bestående av papayafrukter, tamarinder, cashewäpplen, litchiplommon, jackfrukter, sapodillafrukter, passionsfrukter, carambola och pitahaya, som inte innehåller plommon

    K

    0813 50 15

    Andra blandningar av torkad frukt (utom frukt enligt nr 0801–0806), som inte innehåller plommon

    K

    0813 50 19

    Blandningar av torkad frukt (utom frukt enligt nr 0801–0806), som innehåller plommon

    K

    0813 50 31

    Blandningar av enbart tropiska nötter enligt nr 0801 och 0802

    K

    0813 50 39

    Blandningar av enbart nötter enligt nr 0801 och 0802, andra än tropiska nötter

    K

    0813 50 91

    Andra blandningar av nötter och torkad frukt enligt kapitel 8, vilka inte innehåller plommon eller fikon

    K

    0813 50 99

    Andra blandningar av nötter och torkad frukt enligt kapitel 8

    K

    0814 00 00

    Skal av citrusfrukter eller meloner (inbegripet vattenmeloner), färska, frysta, torkade eller tillfälligt konserverade i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar

    IK

    avd. 2c

    09

    ex kapitel 9

    Kaffe, te, matte och kryddor, utom produkter enligt undernummer 0901 12 00, 0901 21 00, 0901 22 00, 0901 90 90 och 0904 21 10, nr 0905 00 00 och 0907 00 00 samt undernummer 0910 91 90, 0910 99 33, 0910 99 39, 0910 99 50 och 0910 99 99

    IK

    0901 12 00

    Kaffe, orostat, koffeinfritt

    K

    0901 21 00

    Kaffe, rostat, koffeinhaltigt

    K

    0901 22 00

    Kaffe, rostat, koffeinfritt

    K

    0901 90 90

    Kaffesurrogat som innehåller kaffe, oavsett mängd

    K

    0904 21 10

    Sötpaprika, torkad, varken krossad eller malen

    K

    0905

    Vanilj

    K

    0907

    Kryddnejlikor (hela, nejlikstjälkar och modernejlikor)

    K

    0910 91 90

    Blandningar av två eller flera produkter med olika nummer av nr 0904–0910, krossade eller malda

    K

    0910 99 33

    Timjan; lagerblad

    K

    0910 99 39

    0910 99 50

    0910 99 99

    Andra kryddor, krossade eller malda, andra än blandningar av två eller flera produkter med olika nummer av nr 0904–0910

    K

    avd. 2d

    10

    1008 50 00

    Quinoa (Chenopodium quinoa)

    K

    11

    1104 29 17

    Spannmål, skalad, med undantag av korn, havre, majs, ris och vete

    K

    1105

    Mjöl, pulver, flingor, korn och pelletar av potatis

    K

    1106 10 00

    Mjöl och pulver av torkade baljväxtfrön enligt nr 0713

    K

    1106 30

    Mjöl och pulver av produkterna i kapitel 8

    K

    1108 20 00

    Inulin

    K

    12

    ex kapitel 12

    Oljeväxtfrön och oljehaltiga frukter; diverse andra frön och frukter, utom produkter enligt undernummer 1209 21 00, 1209 23 80, 1209 29 50, 1209 29 80, 1209 30 00, 1209 91 80, och 1209 99 91; växter för industriellt eller medicinskt bruk, utom produkter enligt undernummer 1211 90 30, och utom produkter enligt nr 1210 och undernummer 1212 91 och 1212 93 00

    K

    1209 21 00

    Sockerbetfrön, av sådant slag som används som utsäde

    IK

    1209 23 80

    Andra svingelfrön, av sådant slag som används som utsäde

    IK

    1209 29 50

    Lupinfrön, av sådant slag som används som utsäde

    IK

    1209 29 80

    Frön av andra foderväxter, av sådant slag som används som utsäde

    IK

    1209 30 00

    Frön av plantor som huvudsakligen odlas för sina blommor, av sådant slag som används som utsäde

    IK

    1209 91 80

    Andra grönsaksfrön, av sådant slag som används som utsäde

    IK

    1209 99 91

    Frön av plantor som huvudsakligen odlas för sina blommor, av sådant slag som används som utsäde, andra än enligt undernummer 1209 30 00

    IK

    1211 90 30

    Tonkabönor, färska eller torkade, även skurna, krossade eller pulveriserade

    IK

    13

    ex kapitel 13

    Schellack och liknande; gummi, hartser samt andra växtsafter och växtextrakter, utom produkter enligt undernummer 1302 12 00

    K

    1302 12 00

    Växtsafter och växtextrakter av lakrits

    IK

    avd. 3

    15

    1501 90 00

    Fjäderfäfett, annat än sådant enligt nr 0209 eller 1503

    K

    1502 10 90

    1502 90 90

    Fetter av nötkreatur, får eller getter, andra än sådana enligt nr 1503 och annat än för industriellt bruk utom tillverkning av livsmedel

    K

    1503 00 19

    Solarstearin och oleostearin, annat än för industriellt bruk

    K

    1503 00 90

    Isterolja, oleomargarin och talgolja, inte emulgerade, blandade eller på annat sätt beredda, annan än talgolja för industriellt bruk, utom tillverkning av livsmedel

    K

    1504

    Fetter och oljor av fisk eller havsdäggdjur samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade, men inte kemiskt modifierade

    K

    1505 00 10

    Rått ullfett

    K

    1507

    Sojabönolja och fraktioner av denna olja, även raffinerad men inte kemiskt modifierad

    K

    1508

    Jordnötsolja och fraktioner av denna olja, även raffinerad, men inte kemiskt modifierad

    K

    1511 10 90

    Oraffinerad palmolja, annan än för tekniskt eller industriellt bruk, utom tillverkning av livsmedel

    K

    1511 90

    Palmolja och fraktioner av denna olja, även raffinerad, men inte kemiskt modifierad, annan än råolja

    K

    1512

    Solrosolja, safflorolja och bomullsfröolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade, men inte kemiskt modifierade

    K

    1513

    Kokosolja, palmkärnolja och babassuolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade, men inte kemiskt modifierade

    K

    1514

    Rapsolja, rybsolja och senapsolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade, men inte kemiskt modifierade

    K

    1515

    Andra icke flyktiga vegetabiliska fetter och oljor (inbegripet jojobaolja) samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade, men inte kemiskt modifierade

    K

    ex 1516

    Animaliska eller vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, som helt eller delvis härdats, omförestrats (även internt) eller elaidiniserats, även raffinerade, men inte vidare bearbetade, utom produkter enligt undernummer 1516 20 10

    K

    1516 20 10

    Hydrerad ricinolja, s.k. opalvax

    IK

    1517

    Margarin; ätbara blandningar och beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt kapitel 15, andra än ätbara fetter eller oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor enligt nr 1516

    K

    1518 00

    Animaliska eller vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, kokta, oxiderade, dehydratiserade, faktiserade, blåsta, polymeriserade genom upphettning i vakuum eller i inert gas eller på annat sätt kemiskt modifierade, utom produkter enligt nr 1516; oätliga blandningar eller beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt kapitel 15, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

    K

    1521 90 99

    Bivax och andra insektsvaxer, även raffinerade eller färgade, men inte råa

    K

    1522 00 10

    Ullfett

    K

    1522 00 91

    Bottensatser och avslemningsåterstoder; soapstocks, som inte innehåller olja med egenskaper som olivolja

    K

    avd. 4a

    16

    1601 00 10

    Korv och liknande produkter av lever samt beredningar av lever

    K

    1602 20 10

    Gås- eller anklever, beredd eller konserverad

    K

    1602 41 90

    Skinka och delar därav, beredd eller konserverad, av annat svin än tamsvin

    K

    1602 42 90

    Bog och delar därav, beredd eller konserverad, av annat svin än tamsvin

    K

    1602 49 90

    Kött och slaktbiprodukter, beredda eller konserverade på annat sätt, inbegripet blandade styckningsdelar, av andra svin än tamsvin

    K

    1602 90 31

    Andra beredda eller konserverade kött- eller slaktbiprodukter av vilt eller kanin

    K

    1602 90 69

    Andra beredda eller konserverade kött- eller slaktbiprodukter av får, getter eller andra djur, som inte innehåller rått kött eller slaktbiprodukter av nötkreatur eller kött- eller slaktbiprodukter av tamsvin

    K

    1602 90 91

    1602 90 95

    1602 90 99

    1602 90 78

    1603 00 10

    Extrakter och safter av kött, fisk, kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur, i förpackningar med en nettovikt av högst 1 kg

    K

    1604

    Fisk, beredd eller konserverad; kaviar och kaviarersättning som framställs av fiskrom

    K

    1605

    Kräftdjur, blötdjur och andra ryggradslösa vattendjur, beredda eller konserverade

    K

    avd. 4b

    17

    1702 50 00

    Kemiskt ren fruktos

    K

    1702 90 10

    Kemiskt ren maltos

    K

    1704

    Sockerkonfektyrer (inbegripet vit choklad), som inte innehåller kakao

    K

    18

    kapitel 18

    Kakao och kakaoberedningar

    K

    19

    ex kapitel 19

    Beredningar av spannmål, mjöl, stärkelse eller mjölk; bakverk, utom produkter enligt undernummer 1901 20 00 och 1901 90 91

    K

    1901 20 00

    Mixer och deg för beredning av bakverk enligt nr 1905

    IK

    1901 90 91

    Andra livsmedelsberedningar, som inte innehåller mjölkfett, sackaros, isoglukos, druvsocker eller stärkelse eller som innehåller mindre än 1,5 % mjölkfett, 5 % sackaros (inbegripet invertsocker) eller isoglukos, 5 % druvsocker eller stärkelse, utom livsmedelsberedningar i pulverform av varor enligt nr 0401–0404

    IK

    20

    ex kapitel 20

    Beredningar av grönsaker, frukt, bär, nötter eller andra växtdelar, med undantag av produkter enligt undernummer 2008 20 19, 2008 20 39, och utom produkter enligt nr 2002 och undernummer 2005 80 00, 2008 40 19, 2008 40 31, 2008 40 51–2008 40 90, 2008 70 19, 2008 70 51 och 2008 70 61–2008 70 98

    K

    2008 20 19

    Ananas, på annat sätt beredd eller konserverad, med tillsats av alkohol, inte nämnd eller inbegripen någon annanstans

    IK

    2008 20 39

    21

    ex kapitel 21

    Diverse ätbara beredningar, utom produkter enligt undernummer 2101 20 och 2102 20 19, samt med undantag av produkter enligt undernummer 2106 10, 2106 90 30, 2106 90 51, 2106 90 55 och 2106 90 59

    K

    2101 20

    Extrakter, essenser och koncentrat av te eller matte samt beredningar baserade på sådana extrakter, essenser eller koncentrat, eller baserade på te eller matte

    IK

    2102 20 19

    Annan inaktiv jäst

    IK

    22

    ex kapitel 22

    Drycker, sprit och vinäger/ättika, utom produkter enligt nr 2207 samt undernummer 2204 10 11–2204 30 10 och 2208 40

    K

    23

    2302 50 00

    Återstoder och avfall av liknande slag, även i form av pelletar, som erhållits vid malning eller annan bearbetning av baljväxter

    K

    2307 00 19

    Annan bottensats av vin

    K

    2308 00 19

    Andra återstoder från vindruvspressning

    K

    2308 00 90

    Andra vegetabiliska ämnen och vegetabiliskt avfall samt vegetabiliska återstoder och biprodukter, även i form av pelletar, av sådant slag som används vid utfodring av djur, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

    IK

    2309 10 90

    Hund- eller kattmat i detaljhandelsförpackningar, annan än sådan som innehåller stärkelse, druvsocker, maltodextrin, sirap eller andra lösningar av druvsocker eller maltodextrin enligt undernummer 1702 30 50–1702 30 90, 1702 40 90, 1702 90 50 och 2106 90 55 eller mjölkprodukter

    K

    2309 90 10

    Limvatten (”solubles”) av fisk eller havsdäggdjur, av sådant slag som används i foder

    IK

    2309 90 91

    Sockerbetspulp med tillsats av melass, av sådant slag som används i foder

    K

    2309 90 96

    Andra beredningar av sådant slag som används i foder, med eller utan högst 49 viktprocent kolinklorid på organisk eller oorganisk bas

    K

    avd. 4c

    24

    ex kapitel 24

    Tobak samt varor tillverkade av tobaksersättning, utom produkter enligt undernummer 2401 10 60

    K

    2401 10 60

    Soltorkad tobak av orientalisk typ, ostripad

    IK

    avd. 5

    25

    2519 90 10

    Magnesiumoxid, annan än bränt naturligt magnesiumkarbonat

    IK

    2522

    Osläckt kalk, släckt kalk och hydraulisk kalk, dock inte kalciumoxid och kalciumhydroxid enligt nr 2825

    IK

    2523

    Portlandcement, aluminatcement, slaggcement och liknande hydraulisk cement, även färgade eller i form av klinker

    IK

    27

    kapitel 27

    Mineraliska bränslen, mineraloljor och destillationsprodukter av dessa; bituminösa ämnen; mineralvaxer

    IK

    avd. 6a

    28

    2801

    Fluor, klor, brom och jod

    IK

    2802 00 00

    Svavel, sublimerat eller fällt; kolloidalt svavel

    IK

    ex 2804

    Väte, ädelgaser och andra ickemetaller, utom produkter enligt undernummer 2804 69 00

    IK

    2805 19

    Andra alkaliska jordartsmetaller än natrium och kalcium

    IK

    2805 30

    Sällsynta jordartsmetaller, skandium och yttrium, även blandade eller legerade med varandra

    IK

    2806

    Väteklorid (klorväte); klorosvavelsyra

    IK

    2807 00

    Svavelsyra; oleum (rykande svavelsyra)

    IK

    2808 00 00

    Salpetersyra; blandningar av svavelsyra och salpetersyra

    IK

    2809

    Fosforpentoxid; fosforsyra; polyfosforsyror, även inte kemiskt definierade

    IK

    2810 00 90

    Boroxider, med undantag av dibortrioxid; borsyror

    IK

    2811

    Andra oorganiska syror och andra oorganiska syreföreningar av ickemetaller

    IK

    2812

    Halogenider och halogenidoxider av ickemetaller

    IK

    2813

    Sulfider av ickemetaller; kommersiell fosfortrisulfid

    IK

    2814

    Ammoniak, vattenfri eller i vattenlösning

    K

    2815

    Natriumhydroxid (kaustiksoda); kaliumhydroxid (kaustikt kali); natriumperoxid och kaliumperoxid

    K

    2816

    Magnesiumhydroxid och magnesiumperoxid; oxider, hydroxider och peroxider av strontium eller barium

    IK

    2817 00 00

    Zinkoxid; zinkperoxid

    K

    2818 10

    Konstgjord korund, oavsett om den är kemiskt definierad eller inte

    K

    2818 20

    Aluminiumoxid (annan än konstgjord korund)

    IK

    2819

    Kromoxider och kromhydroxider

    K

    2820

    Manganoxider

    K

    2821

    Järnoxider och järnhydroxider; jordpigment innehållande minst 70 viktprocent bundet järn, räknat som Fe2O3

    IK

    2822 00 00

    Koboltoxider och kobolthydroxider; kommersiella koboltoxider

    IK

    2823 00 00

    Titanoxider

    K

    2824

    Blyoxider; mönja och orangemönja

    IK

    ex 2825

    Hydrazin och hydroxylamin samt oorganiska salter av dessa ämnen; andra oorganiska baser; andra metalloxider, metallhydroxider och metallperoxider, utom produkter enligt undernummer 2825 10 00 och 2825 80 00

    IK

    2825 10 00

    Hydrazin och hydroxylamin samt oorganiska salter av dessa ämnen

    K

    2825 80 00

    Antimonoxider

    K

    2826

    Fluorider; fluorosilikater, fluoroaluminater och andra fluorkomplexa salter

    IK

    ex 2827

    Klorider, kloridoxider och hydroxidklorider, utom produkter enligt undernummer 2827 10 00 och 2827 32 00; bromider och bromidoxider; jodider och jodidoxider

    IK

    2827 10 00

    Ammoniumklorid

    K

    2827 32 00

    Aluminiumklorid

    K

    2828

    Hypokloriter; kommersiellt kalciumhypoklorit; kloriter; hypobromiter

    IK

    2829

    Klorater och perklorater; bromater och perbromater; jodater och perjodater

    IK

    ex 2830

    Sulfider, utom produkter enligt undernummer 2830 10 00; polysulfider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

    IK

    2830 10 00

    Natriumsulfider

    K

    2831

    Ditioniter och sulfoxylater

    IK

    2832

    Sulfiter; tiosulfater

    IK

    2833

    Sulfater; alunarter; peroxosulfater (persulfater)

    IK

    2834 10 00

    Nitriter

    K

    2834 21 00

    Nitrater

    IK

    2834 29

    2835

    Fosfinater (hypofosfiter), fosfonater (fosfiter) och fosfater; polyfosfater, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

    K

    ex 2836

    Karbonater, utom produkter enligt undernummer 2836 20 00, 2836 40 00 och 2836 60 00; peroxokarbonater (perkarbonater); kommersiellt ammoniumkarbonat innehållande ammoniumkarbamat

    IK

    2836 20 00

    Dinatriumkarbonat

    K

    2836 40 00

    Kaliumkarbonater

    K

    2836 60 00

    Bariumkarbonat

    K

    2837

    Cyanider, cyanidoxider och komplexa cyanider

    IK

    2839

    Silikater; kommersiella silikater av alkalimetaller

    IK

    2840

    Borater; peroxoborater (perborater)

    IK

    ex 2841

    Salter av metalloxosyror och metallperoxosyror, utom produkter enligt undernummer 2841 61 00

    IK

    2841 61 00

    Kaliumpermanganat

    K

    2842

    Andra salter av oorganiska syror eller peroxosyror (inbegripet aluminiumsilikater, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte), andra än azider

    IK

    2843

    Ädla metaller i kolloidal form; oorganiska och organiska föreningar av ädla metaller, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte; amalgamer av ädla metaller

    IK

    ex 2844 30 11

    Kermeter innehållande utarmat U-235 eller föreningar av denna produkt, andra än kermeter i obearbetad form

    IK

    ex 2844 30 51

    Kermeter innehållande torium eller föreningar av torium, som inte är i obearbetad form

    IK

    2845 90 90

    Isotoper, andra än de som anges i nr 2844, och oorganiska och organiska föreningar av sådana isotoper, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte, andra än deuterium och föreningar av deuterium, väte och föreningar av väte anrikade på deuterium eller blandningar och lösningar som innehåller dessa produkter

    IK

    2846

    Oorganiska och organiska föreningar av sällsynta jordartsmetaller, yttrium eller skandium eller av blandningar av dessa metaller

    IK

    2847 00 00

    Hydrogenperoxid (väteperoxid), även i fast form (i förening med karbamid)

    IK

    2848 00 00

    Fosfider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte, utom järnfosfid (fosforjärn)

    IK

    ex 2849

    Karbider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte, utom produkter enligt undernummer 2849 20 00 och 2849 90 30

    IK

    2849 20 00

    Kiselkarbid (karborundum), oavsett om den är kemiskt definierad eller inte

    K

    2849 90 30

    Volframkarbid, oavsett om den är kemiskt definierad eller inte

    K

    ex 2850 00

    Hydrider, nitrider, azider och borider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte, andra än sådana föreningar som även utgör karbider enligt nr 2849

    IK

    ex 2850 00 60

    Silicider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

    K

    2852 00 00

    Oorganiska och organiska föreningar av kvicksilver, utom amalgamer

    IK

    2853 00

    Andra oorganiska föreningar (inbegripet destillerat vatten och ledningsförmågevatten samt vatten av motsvarande renhetsgrad); flytande luft (även med ädelgaserna avlägsnade); komprimerad luft; amalgamer, andra än amalgamer av ädla metaller

    IK

    29

    2903

    Halogenderivat av kolväten

    K

    ex 2904

    Sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av kolväten, även halogenerade, utom produkter enligt undernummer 2904 20 00

    IK

    2904 20 00

    Derivat med enbart nitrogrupper eller enbart nitrosogrupper

    K

    ex 2905

    Acykliska alkoholer samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana alkoholer, utom produkter enligt undernummer 2905 45 00, och med undantag av produkter enligt undernummer 2905 43 00 och 2905 44

    K

    2905 45 00

    Glycerol

    IK

    2906

    Cykliska alkoholer samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana alkoholer

    IK

    ex 2907

    Fenoler, utom produkter enligt undernummer 2907 15 90 och ex 2907 22 00; fenolalkoholer

    IK

    2907 15 90

    Naftoler och salter av naftoler, andra än 1-naftol

    K

    ex 2907 22 00

    Hydrokinon (kinol)

    K

    2908

    Halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av fenoler eller fenolalkoholer

    IK

    2909

    Etrar, eteralkoholer, eterfenoler, eteralkoholfenoler, alkoholperoxider, eterperoxider, ketonperoxider (oavsett om de är kemiskt definierade eller inte) samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

    K

    2910

    Epoxider, epoxialkoholer, epoxifenoler och epoxietrar med tre atomer i ringen samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

    IK

    2911 00 00

    Acetaler och hemiacetaler, även med annan syrefunktion, samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

    IK

    ex 2912

    Aldehyder, även med annan syrefunktion; cykliska polymerer av aldehyder; paraformaldehyd, utom produkter enligt undernummer 2912 41 00

    IK

    2912 41 00

    Vanillin (4-hydroxi-3-metoxibensaldehyd)

    K

    2913 00 00

    Halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av produkter enligt nr 2912

    IK

    ex 2914

    Ketoner och kinoner, även med annan syrefunktion, samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar, utom produkter enligt undernummer 2914 11 00, ex 2914 29 och 2914 22 00

    IK

    2914 11 00

    Aceton

    K

    ex 2914 29

    Kamfer

    K

    2914 22 00

    Cyklohexanon och metylcyklohexanoner

    K

    2915

    Mättade acykliska monokarboxylsyror samt deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

    K

    ex 2916

    Omättade acykliska monokarboxylsyror, cykliska monokarboxylsyror samt deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar, utom produkter enligt undernummer ex 2916 11 00, 2916 12 och 2916 14

    IK

    ex 2916 11 00

    Akrylsyra

    K

    2916 12

    Estrar av akrylsyra

    K

    2916 14

    Estrar av metakrylsyra

    K

    ex 2917

    Polykarboxylsyror och deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar, utom produkter enligt undernummer 2917 11 00, ex 2917 12 00, 2917 14 00, 2917 32 00, 2917 35 00 och 2917 36 00

    IK

    2917 11 00

    Oxalsyra samt salter och estrar av oxalsyra

    K

    ex 2917 12 00

    Adipinsyra och salter av adipinsyra

    K

    2917 14 00

    Maleinsyraanhydrid

    K

    2917 32 00

    Dioktylortoftalater

    K

    2917 35 00

    Ftalsyraanhydrid

    K

    2917 36 00

    Tereftalsyra och salter av tereftalsyra

    K

    ex 2918

    Karboxylsyror med annan syrefunktion samt deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar, utom produkter enligt undernummer 2918 14 00, 2918 15 00, 2918 21 00, 2918 22 00 och ex 2918 29 00

    IK

    2918 14 00

    Citronsyra

    K

    2918 15 00

    Salter och estrar av citronsyra

    K

    2918 21 00

    Salicylsyra och salter av salicylsyra

    K

    2918 22 00

    o-Acetylsalicylsyra samt salter och estrar av o-acetylsalicylsyra

    K

    ex 2918 29 00

    Sulfosalicylsyror, hydroxinaftoesyror; deras salter och estrar

    K

    2919

    Estrar av fosforsyra och deras salter, inbegripet laktofosfater; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

    IK

    2920

    Estrar av andra oorganiska syror av icke-metaller (med undantag av estrar av hydrogenhalogenider) och deras salter; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

    IK

    2921

    Föreningar med aminofunktion

    K

    2922

    Aminoföreningar med syrefunktion

    K

    2923

    Kvaternära ammoniumsalter och ammoniumhydroxider; lecitiner och andra fosfoaminolipider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

    IK

    ex 2924

    Föreningar med karboxamidfunktion, föreningar av kolsyra med aminofunktion, utom produkter enligt undernummer 2924 23 00

    K

    2924 23 00

    2-Acetamidobensoesyra (N-acetylantranilsyra) och salter av 2-acetamidobensoesyra

    IK

    2925

    Föreningar med karboximidfunktion (inbegripet sackarin och dess salter) och föreningar med iminofunktion

    IK

    ex 2926

    Föreningar med nitrilfunktion, utom produkter enligt undernummer 2926 10 00

    IK

    2926 10 00

    Akrylnitril

    K

    2927 00 00

    Diazo-, azo- och azoxiföreningar

    K

    2928 00 90

    Andra organiska derivat av hydrazin eller hydroxylamin

    IK

    2929 10

    Isocyanater

    K

    2929 90 00

    Andra föreningar med annan kvävefunktion

    IK

    2930 20 00

    Tiokarbamater och ditiokarbamater samt mono-, di- eller tetrasulfider av tiuram; ditiokarbonater (xantater)

    IK

    2930 30 00

    ex 2930 90 99

    2930 40 90

    Metionin, kaptafol (ISO), metamidofos (ISO) och andra svavelorganiska föreningar utom ditiokarbonater (xantater)

    K

    2930 50 00

    2930 90 13

    2930 90 16

    2930 90 20

    2930 90 60

    ex 2930 90 99

    2931 00

    Andra organiska-oorganiska föreningar

    IK

    ex 2932

    Heterocykliska föreningar med enbart syre som heteroatom(er), utom produkter enligt undernummer 2932 12 00, 2932 13 00 och ex 2932 20 90

    IK

    2932 12 00

    2-Furaldehyd (furfuraldehyd)

    K

    2932 13 00

    Furfurylalkohol och tetrahydrofurfurylalkohol

    K

    ex 2932 20 90

    Kumarin, metylkumariner och etylkumariner

    K

    ex 2933

    Heterocykliska föreningar med enbart kväve som heteroatom(er), utom produkter enligt undernummer 2933 61 00

    IK

    2933 61 00

    Melamin

    K

    2934

    Nukleinsyror och salter av nukleinsyror, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte; andra heterocykliska föreningar

    IK

    2935 00 90

    Andra sulfonamider

    K

    2938

    Glykosider, naturliga eller syntetiskt reproducerade, samt salter, etrar, estrar och andra derivat av glykosider

    IK

    ex 2940 00 00

    Sockerarter, kemiskt rena, andra än sackaros, laktos, maltos, glukos, fruktos, ramnos, raffinos och mannos; sockeretrar, sockeracetaler och sockerestrar samt salter av sockeretrar, sockeracetaler eller sockerestrar, andra än produkter enligt nr 2937, 2938 och 2939

    K

    ex 2940 00 00

    Ramnos, raffinos och mannos

    IK

    2941 20 30

    Dihydrostreptomycin, salter, estrar och hydrater därav

    IK

    2942 00 00

    Andra organiska föreningar

    IK

    avd. 6b

    31

    3102 21

    Ammoniumsulfat

    IK

    3102 40

    Blandningar av ammoniumnitrat med kalciumkarbonat eller andra oorganiska ämnen utan gödselverkan

    IK

    3102 50

    Natriumnitrat

    IK

    3102 60

    Dubbelsalter och blandningar av kalciumnitrat och ammoniumnitrat

    IK

    3103 10

    Superfosfater

    K

    3105

    Mineraliska eller kemiska gödselmedel som innehåller två eller tre av grundämnena kväve, fosfor och kalium; andra gödselmedel; varor enligt kapitel 31 i tablettform eller liknande former eller i förpackningar med en bruttovikt av högst 10 kg

    K

    32

    ex kapitel 32

    Garvämnes- och färgämnesextrakter; garvsyror och garvsyraderivat; pigment och andra färgämnen; lacker och andra målningsfärger; kitt och andra tätnings- och utfyllningsmedel; tryckfärger, bläck och tusch; utom produkter enligt nr 3204 och 3206, och utom produkter enligt undernummer 3201 90 20, ex 3201 90 90 (garvämnesextrakter av eukalyptus), ex 3201 90 90 (garvämnesextrakter som är derivat av gambir och myrobalaner) och ex 3201 90 90 (andra garvämnesextrakter av vegetabiliskt ursprung)

    IK

    3201 20 00

    Mimosaextrakt (wattleextrakt)

    IK

    3204

    Syntetiska organiska färgämnen, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte; preparat enligt anmärkning 3 till kapitel 32 baserade på syntetiska organiska färgämnen; syntetiska organiska produkter av sådant slag som används som optiska vitmedel eller som luminoforer, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

    K

    3206

    Andra färgämnen; preparat enligt anmärkning 3 till kapitel 32, andra än sådana enligt nr 3203, 3204 eller 3205; oorganiska produkter av sådana slag som används som luminoforer, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

    K

    33

    kapitel 33

    Eteriska oljor och resinoider; parfymerings-, skönhets- och kroppsvårdsmedel

    IK

    34

    kapitel 34

    Tvål och såpa, organiska ytaktiva ämnen, tvättmedel, smörjmedel, konstgjorda vaxer, beredda vaxer, puts- och skurmedel, ljus och liknande artiklar, modelleringspastor (dentalvax) samt dentalpreparat baserade på gips

    IK

    35

    3501

    Kasein, kaseinater och andra kaseinderivat; kaseinlim

    K

    3502 90 90

    Albuminater och andra albuminderivat

    IK

    3503 00

    Gelatin (inbegripet gelatinfolier med kvadratisk eller rektangulär form, även ytbehandlade eller färgade) och gelatinderivat; husbloss; annat lim av animaliskt ursprung, utom kaseinlim enligt nr 3501

    IK

    3504 00 00

    Peptoner och peptonderivat; andra proteinämnen samt derivat av sådana ämnen, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; hudpulver, även behandlat med kromsalt

    IK

    3505 10 50

    Företrad eller förestrad stärkelse

    IK

    3506

    Lim och klister, beredda, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; produkter lämpliga för användning som lim eller klister, förpackade för försäljning i detaljhandeln som lim eller klister, med en nettovikt av högst 1 kg

    IK

    3507

    Enzymer; enzympreparat, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

    K

    36

    kapitel 36

    Krut och sprängämnen; pyrotekniska produkter; tändstickor; pyrofora legeringar; vissa brännbara produkter

    IK

    37

    kapitel 37

    Varor för foto- eller kinobruk

    IK

    38

    ex kapitel 38

    Diverse kemiska produkter, utom produkter enligt nr 3802 och 3817 00, undernummer 3823 12 00 och 3823 70 00 samt nr 3825, och utom produkter enligt undernummer 3809 10 och 3824 60

    IK

    3802

    Aktiverat kol; aktiverade naturliga mineraliska produkter; djurkol, inbegripet använt djurkol

    K

    3817 00

    Blandningar av alkylbensener och blandningar av alkylnaftalener, andra än sådana som omfattas av nr 2707 eller 2902

    K

    3823 12 00

    Oljesyra

    K

    3823 70 00

    Tekniska fettalkoholer

    K

    3825

    Restprodukter från kemiska eller närstående industrier, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; kommunalt avfall; avloppsslam; annat avfall specificerat i anmärkning 6 till kapitel 38

    K

    avd. 7a

    39

    ex kapitel 39

    Plaster och plastvaror, utom produkter enligt nr 3901, 3902, 3903 och 3904, undernummer 3906 10 00, 3907 10 00, 3907 60 och 3907 99, nr 3908 och 3920 samt undernummer ex 3921 90 10 och 3923 21 00

    IK

    3901

    Polymerer av eten, i obearbetad form

    K

    3902

    Polymerer av propen eller av andra olefiner, i obearbetad form

    K

    3903

    Polymerer av styren, i obearbetad form

    K

    3904

    Polymerer av vinylklorid eller av andra halogenerade olefiner, i obearbetad form

    K

    3906 10 00

    Polymetylmetakrylat

    K

    3907 10 00

    Polyacetaler

    K

    3907 60

    Polyetentereftalat, utom produkter enligt undernummer 3907 60 20

    K

    3907 60 20

    Polyetentereftalat i obearbetad form, med en viskositetskvot av 78 ml/g eller mer

    IK

    3907 99

    Andra polyestrar, andra än omättade

    K

    3908

    Polyamider i obearbetad form

    K

    3920

    Andra slag av plattor, duk, film, folier och remsor, av plast, inte porösa och inte förstärkta, laminerade eller på liknande sätt kombinerade med andra material

    K

    ex 3921 90 10

    Andra slag av plattor, duk, film, folier och remsor, av polyestrar, utom porösa produkter och korrugerade dukar och plattor

    K

    3923 21 00

    Säckar, bärkassar och påsar (inbegripet strutar) av polymerer av eten

    K

    avd. 7b

    40

    ex kapitel 40

    Gummi och gummivaror, utom produkter enligt nr 4010

    IK

    4010

    Drivremmar eller transportband av mjukgummi

    K

    avd. 8a

    41

    ex 4104

    Hudar och skinn, garvade eller som crust, av nötkreatur (inbegripet buffel) eller av hästdjur, utan kvarsittande hår, även spaltade men inte vidare beredda, utom produkter enligt undernummer 4104 41 19 och 4104 49 19

    K

    ex 4106 31 00

    Hudar och skinn, garvade eller som crust, av svin, utan kvarsittande hår, i vått skick (inbegripet wet blue-läder), eller i torrt skick (crust), även spaltade men inte vidare beredda

    IK

    4106 32 00

    4107

    Läder, vidare berett efter garvning eller grundfärgning och torkning, även berett till pergament, av nötkreatur (inbegripet buffel) eller av hästdjur, utan kvarsittande hår, även spaltat, annat än läder enligt nr 4114

    K

    4112 00 00

    Läder, vidare berett efter garvning eller grundfärgning och torkning, även berett till pergament, av får eller lamm, utan kvarsittande ull, även spaltat, annat än läder enligt nr 4114

    K

    ex 4113

    Läder, vidare berett efter garvning eller grundfärgning och torkning, även berett till pergament, av andra djur, utan kvarsittande ull eller hår, även spaltat, annat än läder enligt nr 4114, utom produkter enligt undernummer 4113 10 00

    IK

    4113 10 00

    Av get eller killing

    K

    4114

    Sämskläder (inbegripet kombinationssämskläder); lackläder och laminerat lackläder; metalliserat läder

    K

    4115 10 00

    Konstläder baserat på läder eller läderfibrer, i plattor, skivor eller remsor, även i rullar

    K

    avd. 8b

    42

    ex kapitel 42

    Varor av läder; sadelmakeriarbeten; reseeffekter, handväskor och liknande artiklar; varor av tarmar utom produkter enligt nr 4202 och 4203

    IK

    4202

    Koffertar, resväskor, sminkväskor, attachéväskor, portföljer, skolväskor, fodral, etuier och väskor för glasögon, kikare, kameror, musikinstrument eller vapen samt liknande artiklar; ressäckar, isolerade väskor för mat eller dryck, necessärer, ryggsäckar, handväskor, shoppingväskor, plånböcker, portmonnäer, kartfodral, cigarettetuier, tobakspungar, verktygsväskor, sportväskor, flaskfodral, smyckeskrin, puderdosor, matsilveretuier och liknande artiklar, av läder eller konstläder, av plastduk, textilvara, vulkanfiber eller papp eller helt eller till största delen belagda med sådana material eller med papper

    K

    4203

    Kläder och tillbehör till kläder, av läder eller konstläder

    K

    43

    kapitel 43

    Pälsskinn och konstgjord päls; varor av dessa material

    IK

    avd. 9a

    44

    ex kapitel 44

    Trä och varor av trä, utom produkter enligt nr 4410, 4411 och 4412 samt undernummer 4418 10, 4418 20 10, 4418 71 00, 4420 10 11, 4420 90 10 och 4420 90 91; träkol

    IK

    4410

    Spånskivor, ”oriented strand board” och liknande skivor (till exempel ”waferboard”) av trä eller andra vedartade material, även agglomererade med harts eller andra organiska bindemedel

    K

    4411

    Fiberskivor av trä eller andra vedartade material, även innehållande harts eller andra organiska bindemedel

    K

    4412

    Kryssfaner (plywood), fanerade skivor och liknande trälaminat

    K

    4418 10

    Fönster (även franska) med tillhörande fönsterkarmar, av trä

    K

    4418 20 10

    Dörrar, dörrkarmar och dörrtrösklar, av tropiska träslag enligt kompletterande anmärkning 2 till kapitel 44

    K

    4418 71 00

    Sammansatt golvpanel för mosaikgolv, av trä

    K

    4420 10 11

    Statyetter och andra prydnadsföremål av tropiska träslag enligt kompletterande anmärkning 2 till kapitel 44; trä med inläggningar; skrin, askar, etuier och fodral för smycken, matsilver och liknande artiklar samt rumsinventarier av trä, inte inbegripna i kapitel 94, av tropiska träslag enligt kompletterande anmärkning 2 till kapitel 44

    K

    4420 90 10

    4420 90 91

    avd. 9b

    45

    ex kapitel 45

    Kork och varor av kork, utom produkter enligt nr 4503

    IK

    4503

    Varor av naturkork

    K

    46

    kapitel 46

    Varor av halm, esparto eller andra flätningsmaterial; korgmakeriarbeten

    K

    avd. 11a

    50

    kapitel 50

    Natursilke

    K

    51

    ex kapitel 51

    Ull, fina eller grova djurhår, utom produkter enligt nr 5105; garn och vävnader av tagel

    K

    52

    kapitel 52

    Bomull

    K

    53

    kapitel 53

    Andra vegetabiliska textilfibrer; pappersgarn och vävnader av pappersgarn

    K

    54

    kapitel 54

    Konstfilament; remsor och liknande av konstfiber

    K

    55

    kapitel 55

    Konststapelfibrer

    K

    56

    kapitel 56

    Vadd, filt och bondad duk; specialgarner; surrningsgarn och tågvirke samt varor av sådana produkter

    K

    57

    kapitel 57

    Mattor och annan golvbeläggning av textilmaterial

    K

    58

    kapitel 58

    Speciella vävda tyger; tuftade dukvaror av textilmaterial; spetsar; tapisserier; snörmakeriarbeten; broderier

    K

    59

    kapitel 59

    Impregnerade, överdragna, belagda eller laminerade textilier; textilvaror för tekniskt bruk

    K

    60

    kapitel 60

    Tyger av trikå

    K

    avd. 11b

    61

    kapitel 61

    Kläder och tillbehör till kläder, av trikå

    K

    62

    kapitel 62

    Kläder och tillbehör till kläder, av annan textilvara än trikå

    K

    63

    kapitel 63

    Andra konfektionerade textilvaror; satser; begagnade kläder och andra begagnade textilvaror; lump

    K

    avd. 12a

    64

    kapitel 64

    Skodon, damasker och liknande; delar till sådana artiklar

    K

    avd. 12b

    65

    kapitel 65

    Huvudbonader och delar till huvudbonader

    IK

    66

    kapitel 66

    Paraplyer, parasoller, promenadkäppar, sittkäppar, piskor och ridspön samt delar av sådana artiklar

    K

    67

    kapitel 67

    Bearbetade fjädrar och dun samt varor tillverkade av fjädrar eller dun; konstgjorda blommor; varor av människohår

    IK

    avd. 13

    68

    kapitel 68

    Varor av sten, gips, cement, asbest, glimmer eller liknande material

    IK

    69

    kapitel 69

    Keramiska produkter

    K

    70

    kapitel 70

    Glas och glasvaror

    K

    avd. 14

    71

    ex kapitel 71

    Naturpärlor och odlade pärlor, ädelstenar och halvädelstenar, ädla metaller och metaller med plätering av ädel metall samt varor av sådana produkter; oäkta smycken; mynt; utom produkter enligt nr 7117

    IK

    7117

    Oäkta smycken

    K

    avd. 15a

    72

    7202

    Ferrolegeringar

    K

    73

    kapitel 73

    Varor av järn eller stål

    IK

    avd. 15b

    74

    kapitel 74

    Koppar och varor av koppar

    K

    75

    7505 12 00

    Stång och profiler av nickellegering

    IK

    7505 22 00

    Tråd av nickellegering

    IK

    7506 20 00

    Plåt, band och folier av nickellegering

    IK

    7507 20 00

    Rördelar av nickel

    IK

    76

    ex kapitel 76

    Aluminium och varor av aluminium, utom produkter enligt nr 7601

    K

    78

    ex kapitel 78

    Bly och varor av bly, utom produkter enligt nr 7801

    K

    7801 99

    Annat bly i obearbetad form än raffinerat, innehållande, efter vikten räknat, huvudsakligen antimon som annat legeringsämne

    IK

    79

    ex kapitel 79

    Zink och varor av zink, utom produkter enligt nr 7901 och 7903

    K

    81

    ex kapitel 81

    Andra oädla metaller; kermeter; varor av dessa material, utom produkter enligt undernummer 8101 10 00, 8102 10 00, 8102 94 00, 8109 20 00, 8110 10 00, 8112 21 90, 8112 51 00, 8112 59 00, 8112 92 och 8113 00 20, utom produkter enligt undernummer 8101 94 00, 8104 11 00, 8104 19 00, 8107 20 00, 8108 20 00 och 8108 30 00

    K

    8101 94 00

    Volfram i obearbetad form, inbegripet stång som erhållits enbart genom sintring

    IK

    8104 11 00

    Magnesium i obearbetad form, innehållande minst 99,8 viktprocent magnesium

    IK

    8104 19 00

    Magnesium i obearbetad form, utom produkter enligt undernummer 8104 11 00

    IK

    8107 20 00

    Kadmium i obearbetad form; pulver

    IK

    8108 20 00

    Titan i obearbetad form; pulver

    IK

    8108 30 00

    Skrot av titan

    IK

    82

    kapitel 82

    Verktyg, redskap, knivar, skedar och gafflar av oädel metall; delar av oädel metall till sådana artiklar

    K

    83

    kapitel 83

    Diverse varor av oädel metall

    K

    avd. 16

    84

    ex kapitel 84

    Kärnreaktorer, ångpannor, maskiner, apparater och mekaniska redskap samt delar till dessa, utom produkter enligt undernummer 8401 10 00 och 8407 21 10

    IK

    8401 10 00

    Kärnreaktorer

    K

    8407 21 10

    Utombordsmotorer, med en cylindervolym av högst 325 cm3

    K

    85

    ex kapitel 85

    Elektriska maskiner och apparater samt delar till sådana artiklar; apparater för inspelning eller återgivning av ljud, apparater för inspelning eller återgivning av bilder och ljud för television samt delar och tillbehör till sådana apparater, utom produkter enligt undernummer 8516 50 00, 8517 69 39, 8517 70 15, 8517 70 19, 8519 20, 8519 30, 8519 81 11–8519 81 45, 8519 81 85, 8519 89 11–8519 89 19, nr 8521, 8525 och 8527, undernummer 8528 49, 8528 59 och 8528 69–8528 72, nr 8529 och undernummer 8540 11 och 8540 12

    IK

    8516 50 00

    Mikrovågsugnar

    K

    8517 69 39

    Apparater för mottagning av radiotelefoni eller radiotelegrafi, andra än bärbara mottagare för telefonsamtal, alarm eller textmeddelande

    K

    8517 70 15

    Antenner och antennreflektorer av alla slag, andra än antenner för radiotelegrafiska eller radiotelefoniska apparater; delar som går att använda tillsammans med dessa

    K

    8517 70 19

    8519 20

    Apparater som drivs med mynt, sedlar, bankkort, polletter eller andra betalningsmedel; skivspelare (andra än laserskivspelare)

    K

    8519 30

    8519 81 11 – 8519 81 45

    Apparater för ljudåtergivning (även kassettbandspelare), inte försedda med anordning för ljudinspelning

    K

    8519 81 85

    Andra bandspelare, försedda med apparater för ljudåtergivning, andra än av kassettyp

    K

    8519 89 11 – 8519 89 19

    Andra apparater för ljudåtergivning, inte försedda med anordning för ljudinspelning

    K

    ex 8521

    Apparater för inspelning eller återgivning av video, även med inbyggd videotuner, utom produkter enligt undernummer 8521 90 00

    K

    8521 90 00

    Apparater för inspelning eller återgivning av video (utom arbetande med magnetband); Apparater för inspelning eller återgivning av video, även med inbyggd videotuner (utom arbetande med magnetband samt videokameror)

    IK

    8525

    Apparater för sändning av rundradio eller television, även med inbyggd utrustning för mottagning, ljudinspelning eller ljudåtergivning; televisionskameror; digitala kameror och videokameror

    K

    8527

    Apparater för mottagning av rundradio, även med inbyggd utrustning för inspelning eller återgivning av ljud eller med inbyggd klocka

    K

    8528 49

    Monitorer och projektorer utan inbyggd utrustning för tv-mottagning, andra än av det slag som uteslutande eller huvudsakligen används i ett automatiskt databehandlingssystem enligt nr 8471; televisionsmottagare, även med inbyggd rundradiomottagare eller inbyggd utrustning för inspelning eller återgivning av ljud eller videosignaler

    K

    8528 59

    8528 69 – 8528 72

    8529

    Delar som är lämpliga att användas uteslutande eller huvudsakligen till apparater enligt nr 8525–8528

    K

    8540 11

    Katodstrålebildrör för televisionsmottagare, inbegripet katodstrålebildrör för videomonitorer, färg eller svartvit eller annan enfärgad mottagning

    K

    8540 12 00

    avd. 17a

    86

    kapitel 86

    Lok och annan rullande järnvägs- och spårvägsmateriel samt delar till sådan materiel; stationär järnvägs- och spårvägsmateriel samt delar till sådan materiel; mekanisk (inbegripet elektromekanisk) trafiksignaleringsutrustning av alla slag

    IK

    avd. 17b

    87

    ex kapitel 87

    Andra fordon än rullande järnvägs- och spårvägsmateriel samt delar och tillbehör till sådana fordon, utom produkter enligt nr 8702, 8703, 8704, 8705, 8706 00, 8707, 8708, 8709, 8711, 8712 00 och 8714

    IK

    8702

    Motorfordon för transport av minst tio personer, inbegripet föraren

    K

    8703

    Bilar och andra motorfordon, konstruerade huvudsakligen för personbefordran (andra än sådana enligt nr 8702), inbegripet herrgårdsvagnar och tävlingsbilar

    K

    8704

    Motorfordon för godsbefordran

    K

    8705

    Motorfordon för speciella ändamål, andra än sådana som är konstruerade huvudsakligen för person- eller godsbefordran (t.ex. bärgningsbilar, kranbilar, brandbilar, bilar med betongblandare, bilar med anordning för sopning eller spolning, verkstadsbilar och bilar med röntgenutrustning)

    K

    8706 00

    Underreden försedda med motor, till motorfordon enligt nr 8701–8705

    K

    8707

    Karosserier (inbegripet förarhytter) till motorfordon enligt nr 8701–8705

    K

    8708

    Delar och tillbehör till motorfordon enligt nr 8701–8705

    K

    8709

    Arbetstruckar, självgående, inte försedda med lyft- eller hanteringsutrustning, av sådant slag som används i fabriker, magasin, hamnområden eller på flygplatser för korta transporter av gods; dragtruckar av sådana slag som används på järnvägsperronger; delar till fordon enligt detta nummer

    K

    8711

    Motorcyklar (inbegripet mopeder) samt cyklar försedda med hjälpmotor, med eller utan sidvagn; sidvagnar

    K

    8712 00

    Tvåhjuliga cyklar och andra cyklar (inbegripet trehjuliga transportcyklar), utan motor

    K

    8714

    Delar och tillbehör till fordon enligt nr 8711–8713

    K

    88

    kapitel 88

    Luftfartyg och rymdfarkoster samt delar till sådana

    IK

    89

    kapitel 89

    Fartyg, båtar samt andra flytetyg

    IK

    avd. 18

    90

    kapitel 90

    Optiska instrument och apparater, foto- och kinoapparater, instrument och apparater för mätning eller kontroll, precisionsinstrument, medicinska och kirurgiska instrument och apparater; delar och tillbehör till sådana artiklar

    K

    91

    kapitel 91

    Ur, klockor och delar till dessa

    K

    92

    kapitel 92

    Musikinstrument; delar och tillbehör till musikinstrument

    IK

    avd. 20

    94

    ex kapitel 94

    Möbler; sängkläder, madrasser, resårbottnar till sängar, kuddar och liknande stoppade inredningsartiklar; belysningsarmatur och andra belysningsartiklar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; ljusskyltar, namnplåtar med belysning och liknande; monterade eller monteringsfärdiga byggnader, utom produkter enligt nr 9405

    IK

    9405

    Belysningsarmatur och andra belysningsartiklar (inbegripet strålkastare) samt delar till sådana artiklar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; ljusskyltar, namnplåtar med belysning, o.d. med fast, varaktigt monterad ljuskälla samt delar till sådana artiklar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

    K

    95

    ex kapitel 95

    Leksaker, spel och sportartiklar; delar och tillbehör till sådana artiklar; utom produkter enligt undernummer 9503 00 35–9503 00 99

    IK

    9503 00 35 – 9503 00 99

    Andra leksaker; skalenliga modeller och liknande modeller för förströelse, mekaniska eller icke mekaniska; pussel av alla slag

    K

    96

    kapitel 96

    Diverse artiklar

    IK

    BILAGA VI

    Bestämmelser för tillämpningen av artikel 8

    1.

    Artikel 8 ska tillämpas när den procentsats som avses i punkt 1 i den artikeln överstiger 17,5 %.

    2.

    Artikel 8 ska tillämpas för var och en av avdelningarna avd. 11a och avd. 11b enligt det allmänna preferenssystemet, i bilaga V, när den procentsats som avses i punkt 1 i den artikeln överstiger 14,5 %.

    BILAGA VII

    Bestämmelser för tillämpningen av kapitel III i denna förordning

    1.

    När det gäller kapitel III avses med ett sårbart land ett land

    a)

    från vilket importen till unionen av produkter i bilaga IX som ingår i de för landet sju värdemässigt största avdelningarna enligt det allmänna preferenssystemet överskrider 75 % av värdet av dess sammanlagda import av produkter i den bilagan, som ett genomsnitt under de tre senaste åren, och

    b)

    från vilket importen till unionen av produkter i bilaga IX uppgår till mindre än 2 % av värdet av den sammanlagda importen till unionen av produkter i den bilagan med ursprung i länder som förtecknas i bilaga II, som ett genomsnitt under de tre senaste åren.

    2.

    När det gäller artikel 9.1 a ska man vid tillämpningen av punkt 1 i denna bilaga använda de uppgifter som finns tillgängliga den 1 september året före det år då den ansökan görs som avses i artikel 10.1.

    3.

    När det gäller artikel 11 ska man vid tillämpningen av punkt 1 i denna bilaga använda de uppgifter som finns tillgängliga den 1 september året före det år då den delegerade akt som avses i artikel 11.2 antogs.

    BILAGA VIII

    Konventioner som avses i artikel 9

    DEL A

    FN- och ILO-konventioner om grundläggande mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter

    1.

    Konventionen om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord (1948)

    2.

    Internationella konventionen om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering (1965)

    3.

    Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (1966)

    4.

    Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (1966)

    5.

    Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (1979)

    6.

    Konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (1984)

    7.

    Konventionen om barnets rättigheter (1989)

    8.

    Konventionen angående tvångs- eller obligatoriskt arbete, nr 29 (1930)

    9.

    Konvention angående föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten, nr 87 (1948)

    10.

    Konventionen angående tillämpning av principerna för organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten, nr 98 (1949)

    11.

    Konventionen angående lika lön för män och kvinnor för arbete av lika värde, nr 100 (1951)

    12.

    Konventionen angående avskaffande av tvångsarbete, nr 105 (1957)

    13.

    Konventionen angående diskriminering i fråga om anställning och yrkesutövning, nr 111 (1958)

    14.

    Konvention om minimiålder för tillträde till arbete, nr 138 (1973)

    15.

    Konventionen om förbud mot och omedelbara åtgärder för att avskaffa de värsta formerna av barnarbete, nr 182 (1999)

    DEL B

    Konventioner med anknytning till miljön och principerna för goda styrelseformer

    16.

    Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (1973)

    17.

    Montrealprotokollet om ämnen som bryter ned ozonskiktet (1987)

    18.

    Konventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av riskavfall (1989)

    19.

    Konventionen om biologisk mångfald (1992)

    20.

    FN:s ramkonvention om klimatförändringar (1992)

    21.

    Cartagenaprotokollet om biosäkerhet (2000)

    22.

    Stockholmskonventionen om långlivade organiska föreningar (2001)

    23.

    Kyotoprotokollet till FN:s ramkonvention om klimatförändringar (1998)

    24.

    FN:s allmänna narkotikakonvention (1961)

    25.

    FN:s konvention om psykotropa ämnen (1971)

    26.

    FN:s konvention om bekämpande av illegal handel med narkotika och psykotropa ämnen (1988)

    27.

    FN:s konvention mot korruption (2004)

    BILAGA IX

    Förteckning över produkter som omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre som avses i artikel 1.2 b

    Oavsett bestämmelserna för tolkning av den kombinerade nomenklaturen ska beskrivningen av produkterna anses vara vägledande, eftersom tullförmånerna bestäms av KN-numren. I de fall ”ex” KN-nummer anges ska tullförmånerna bestämmas genom en sammantagen tillämpning av KN-numret och beskrivningen.

    För produkter med KN-nummer markerade med en asterisk (*) gäller villkoren i den relevanta unionslagstiftningen.

    I kolumnen ”Avdelning” förtecknas avdelningar enligt det allmänna preferenssystemet (artikel 2 h).

    I kolumnen ”Kapitel” förtecknas kapitel i den kombinerade nomenklaturen som omfattas av en avdelning enligt det allmänna preferenssystemet (artikel 2 i).

    För enkelhetens skull är produkterna uppförda i grupper. I dessa grupper kan ingå produkter som är befriade eller tills vidare befriade från tullar enligt Gemensamma tulltaxan.

    Avdelning

    Kapitel

    KN-nummer

    Beskrivning

     

    avd. 1a

    01

    0101 29 90

    Levande hästar, som inte är renrasiga avelsdjur och som inte är avsedda för slakt

     

    0101 30 00

    Levande åsnor, andra än renrasiga avelsdjur

     

    0101 90 00

    Levande mulor och mulåsnor

     

    0104 20 10*

    Levande renrasiga avelsgetter

     

    0106 14 10

    Levande tamkaniner

     

    0106 39 10

    Levande duvor

     

    02

    0205 00

    Kött av häst, åsna, mula eller mulåsna, färskt, kylt eller fryst

     

    0206 80 91

    Ätbara slaktbiprodukter av häst, åsna, mula eller mulåsna, färska eller kylda, som inte är avsedda för framställning av farmaceutiska produkter

     

    0206 90 91

    Ätbara slaktbiprodukter av häst, åsna, mula eller mulåsna, frysta, som inte är avsedda för framställning av farmaceutiska produkter

     

    0207 14 91

    Lever, fryst, av höns av arten Gallus domesticus

     

    0207 27 91

    Lever, fryst, av kalkon

     

    0207 45 95

    0207 55 95

    0207 60 91

    Lever, fryst, av anka, gås och pärlhöns, dock inte fet lever av anka och gås

     

    ex 0208

    Annat kött och ätbara slaktbiprodukter, färska, kylda eller frysta, dock inte produkter enligt undernummer 0208 40 20

     

    0210 99 10

    Kött av häst, saltat, i saltlake eller torkat

     

    0210 99 59

    Slaktbiprodukter av nötkreatur, saltade, i saltlake, torkade eller rökta, utom njurtapp och mellangärde

     

    ex 0210 99 85

    Slaktbiprodukter av får eller get, saltade, i saltlake, torkade eller rökta

     

    ex 0210 99 85

    Slaktbiprodukter, saltade, i saltlake, torkade eller rökta, utom lever av fjäderfä eller produkter från tamsvin, nötkreatur, får eller get

     

    04

    0403 10 51

    Yoghurt, smaksatt eller innehållande frukt, nötter eller kakao

     

    0403 10 53

    0403 10 59

    0403 10 91

    0403 10 93

    0403 10 99

    0403 90 71

    Kärnmjölk, filmjölk, gräddfil, kefir och annan fermenterad eller syrad mjölk och grädde, smaksatt eller innehållande frukt, bär, nötter eller kakao

     

    0403 90 73

    0403 90 79

    0403 90 91

    0403 90 93

    0403 90 99

    0405 20 10

    Bredbara smörfettsprodukter med en fetthalt av minst 39 viktprocent, men högst 75 viktprocent

     

    0405 20 30

    0407 19 90

    0407 29 90

    0407 90 90

    Fågelägg med skal, färska, konserverade eller kokta, utom från tamfåglar

     

    0409 00 00

    Naturlig honung

     

    0410 00 00

    Ätbara produkter av animaliskt ursprung, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

     

    05

    0511 99 39

    Naturlig tvättsvamp av animaliskt ursprung, annan än rå

     

    avd. 1b

    03

    kapitel 3 (1)

    Fisk och kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur

     

    avd. 2a

    06

    kapitel 6

    Levande träd och andra växter; lökar, rötter och liknande; snittblommor och snittgrönt

     

    avd. 2b

    07

    0701

    Potatis, färsk eller kyld

     

    0703 10

    Kepalök (vanlig lök) och schalottenlök, färsk eller kyld

     

    0703 90 00

    Purjolök och lök av andra Allium-arter, färsk eller kyld

     

    0704

    Kål, blomkål, kålrabbi, grönkål och liknande ätbara kålsorter, färska eller kylda

     

    0705

    Trädgårdssallat (Lactuca sativa) och cikoriasallat (Cichorium spp.), färsk eller kyld

     

    0706

    Morötter, rovor, rödbetor, haverrot (salsifi), rotselleri, rädisor och liknande ätbara rotfrukter, färska eller kylda

     

    ex 0707 00 05

    Gurkor, färska eller kylda, under tiden 16 maj–31 oktober

     

    0708

    Baljväxter och baljväxtfrön, färska eller kylda

     

    0709 20 00

    Sparris, färsk eller kyld

     

    0709 30 00

    Auberginer, färska eller kylda

     

    0709 40 00

    Bladselleri (blekselleri), färsk eller kyld

     

    0709 51 00

    Svamp, färsk eller kyld, utom produkter enligt undernummer 0709 59 50

     

    ex 0709 59

    0709 60 10

    Sötpaprika, färsk eller kyld

     

    0709 60 99

    Frukter av arterna Capsicum eller Pimenta, färska eller kylda, andra än sötpaprika, för annat än för framställning av capsicin eller alkoholhaltiga oleoresiner av Capsicum och för annat än för industriell framställning av eteriska oljor eller resinoider

     

    0709 70 00

    Vanlig spenat, nyzeeländsk spenat och trädgårdsmålla, färsk eller kyld

     

    0709 92 10*

    Oliver, färska eller kylda, för annan användning än oljeframställning

     

    0709 99 10

    Sallat, färsk eller kyld, med undantag av trädgårdssallat (Lactuca sativa) och cikoriasallat (Cichorium spp.)

     

    0709 99 20

    Mangold och kardon, färsk eller kyld

     

    0709 93 10

    Zucchini, färsk eller kyld

     

    0709 99 40

    Kapris, färsk eller kyld

     

    0709 99 50

    Fänkål, färsk eller kyld

     

    ex 0709 91 00

    Kronärtskockor, färska eller kylda, 1 juli–31 oktober

     

    0709 93 90

    0709 99 90

    Andra grönsaker, färska eller kylda

     

    0710

    Grönsaker (råa, ångkokta eller kokta i vatten)

     

    ex 0711

    Grönsaker tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas, saltlake, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar), men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd, utom produkter enligt undernummer 0711 20 90

     

    ex 0712

    Torkade grönsaker, hela, i bitar, skivade, krossade eller pulveriserade, men inte vidare beredda, utom oliver och produkter enligt undernummer 0712 90 19

     

    0713

    Torkade baljväxtfrön, även skalade eller sönderdelade

     

    0714 20 10*

    Batater (sötpotatis), färska, hela och avsedda som livsmedel

     

    0714 20 90

    Batater (sötpotatis), färska, kylda, frysta eller torkade, hela eller i bitar och även i form av pelletar, andra än färska och hela och avsedda som livsmedel

     

    0714 90 90

    Jordärtskockor och liknande rötter eller stam- och rotknölar med hög halt av stärkelse, färska, kylda, frysta eller torkade, hela eller i bitar och även i form av pelletar; märg av sagopalm

     

    08

    0802 11 90

    Mandel, färsk eller torkad, med eller utan skal, utom bittermandel

     

    0802 12 90

    0802 21 00

    Hasselnötter (Corylus spp.), färska eller torkade, med eller utan skal

     

    0802 22 00

    0802 31 00

    Valnötter, färska eller torkade, med eller utan skal

     

    0802 32 00

    0802 41 00

    0802 42 00

    Kastanjer (Castanea spp.), färska eller torkade, med eller utan skal

     

    0802 51 00

    0802 52 00

    Pistaschmandel, färsk eller torkad, med eller utan skal

     

    0802 61 00

    0802 62 00

    Macadamianötter, färska eller torkade, med eller utan skal

     

    0802 90 50

    Pinjenötter, färska eller torkade, med eller utan skal

     

    0802 90 85

    Andra nötter, färska eller torkade, med eller utan skal

     

    0803 10 10

    Mjölbananer, färska

     

    0803 10 90

    0803 90 90

    Bananer, inbegripet mjölbananer, torkade

     

    0804 10 00

    Dadlar, färska eller torkade

     

    0804 20 10

    Fikon, färska eller torkade

     

    0804 20 90

    0804 30 00

    Ananas, färsk eller torkad

     

    0804 40 00

    Avokado, färsk eller torkad

     

    ex 0805 20

    Mandariner (inbegripet tangeriner och satsumas), klementiner, wilkings och liknande citrushybrider, färska eller torkade, under tiden 1 mars–31 oktober

     

    0805 40 00

    Grapefrukter, inbegripet pomelos, färska eller torkade

     

    0805 50 90

    Limefrukter (Citrus aurantifolia, Citrus latifolia), färska eller torkade

     

    0805 90 00

    Andra citrusfrukter, färska eller torkade

     

    ex 0806 10 10

    Bordsdruvor, färska, under tiden 1 januari–20 juli och 21 november–31 december, andra än av varieteten Emperor (Vitis vinifera cv.), under tiden 1–31 december

     

    0806 10 90

    Andra vindruvor, färska

     

    ex 0806 20

    Torkade vindruvor, utom produkter enligt undernummer ex 0806 20 30, i förpackningar med en nettovikt på mer än 2 kg

     

    0807 11 00

    Meloner (inbegripet vattenmeloner), färska

     

    0807 19 00

    0808 10 10

    Äpplen i lös vikt, för framställning av cider eller saft, under tiden 16 september–15 december

     

    0808 30 10

    Päron i lös vikt, färska, under tiden 1 augusti–31 december

     

    ex 0808 30 90

    Andra päron, färska, under tiden 1 maj–30 juni

     

    0808 40 00

    Kvittenfrukter, färska

     

    ex 0809 10 00

    Aprikoser, färska, under tiden 1 januari–31 maj och 1 augusti–31 december

     

    0809 21 00

    Surkörsbär (Prunus cerasus), färska

     

    ex 0809 29

    Körsbär, andra än surkörsbär (Prunus cerasus), färska, under tiden 1 januari–20 maj och 11 augusti–31 december

     

    ex 0809 30

    Persikor, inbegripet nektariner, färska, under tiden 1 januari–10 juni och 1 oktober–31 december

     

    ex 0809 40 05

    Plommon, färska, under tiden 1 januari–10 juni och 1 oktober–31 december

     

    0809 40 90

    Slånbär, färska

     

    ex 0810 10 00

    Jordgubbar, färska, under tiden 1 januari–30 april och 1 augusti–31 december

     

    0810 20

    Hallon, björnbär, mullbär och loganbär, färska

     

    0810 30 00

    Vinbär, svarta, vita eller röda och krusbär, färska

     

    0810 40 30

    Bär av arten Vaccinium myrtillus, färska

     

    0810 40 50

    Bär av arterna Vaccinium macrocarpon och Vaccinium corymbosum, färska

     

    0810 40 90

    Andra bär av släktet Vaccinium, färska

     

    0810 50 00

    Kiwifrukter, färska

     

    0810 60 00

    Durian, färska

     

    0810 70 00

    Persimoner

     

    0810 90 75

    Annan frukt och andra bär, färska

    0811

    Frukt, bär och nötter, råa, ångkokta eller kokta i vatten, frysta, med eller utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel

     

    0812

    Frukt, bär och nötter, tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas, saltlake, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar), men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd

     

    0813 10 00

    Aprikoser, torkade

     

    0813 20 00

    Plommon

     

    0813 30 00

    Äpplen, torkade

     

    0813 40 10

    Persikor, inbegripet nektariner, torkade

     

    0813 40 30

    Päron, torkade

     

    0813 40 50

    Papayafrukter, torkade

     

    0813 40 95

    Annan torkad frukt och andra torkade bär, utom frukt och bär enligt nr 0801–0806

     

    0813 50 12

    Blandningar av torkad frukt (utom frukt enligt nr 0801–0806) bestående av papayafrukter, tamarinder, cashewäpplen, litchiplommon, jackfrukter, sapodillafrukter, passionsfrukter, carambola och pitahaya, som inte innehåller plommon

     

    0813 50 15

    Andra blandningar av torkad frukt (utom frukt enligt nr 0801–0806), som inte innehåller plommon

     

    0813 50 19

    Blandningar av torkad frukt (utom frukt enligt nr 0801–0806), som innehåller plommon

     

    0813 50 31

    Blandningar av enbart tropiska nötter enligt nr 0801 och 0802

     

    0813 50 39

    Blandningar av enbart nötter enligt nr 0801 och 0802, andra än tropiska nötter

     

    0813 50 91

    Andra blandningar av nötter och torkad frukt enligt kapitel 8, vilka inte innehåller plommon eller fikon

     

    0813 50 99

    Andra blandningar av nötter och torkad frukt enligt kapitel 8

     

    0814 00 00

    Skal av citrusfrukter eller meloner (inbegripet vattenmeloner), färska, frysta, torkade eller tillfälligt konserverade i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar

     

    avd. 2c

    09

    kapitel 9

    Kaffe, te, matte och kryddor

     

    avd. 2d

    10

    1008 50 00

    Quinoa (Chenopodium quinoa)

     

    11

    1104 29 17

    Spannmål, skalad, med undantag av korn, havre, majs, ris och vete

     

    1105

    Mjöl, pulver, flingor, korn och pelletar av potatis

     

    1106 10 00

    Mjöl och pulver av torkade baljväxtfrön enligt nr 0713

     

    1106 30

    Mjöl och pulver av produkterna i kapitel 8

     

    1108 20 00

    Inulin

     

    12

    ex kapitel 12

    Oljeväxtfrön och oljehaltiga frukter; diverse andra frön och frukter; växter för industriellt eller medicinskt bruk; halm och foderväxter, utom produkter enligt nr 1210 och undernummer 1212 91 och 1212 93 00

     

    13

    kapitel 13

    Schellack och liknande; gummi, hartser samt andra växtsafter och växtextrakter

     

    avd. 3

    15

    1501 90 00

    Fjäderfäfett, annat än sådant enligt nr 0209 eller 1503

     

    1502 10 90

    1502 90 90

    Fetter av nötkreatur, får eller getter, andra än sådana enligt nr 1503 och annat än för industriellt bruk utom tillverkning av livsmedel

     

    1503 00 19

    Solarstearin och oleostearin, annat än för industriellt bruk

     

    1503 00 90

    Isterolja, oleomargarin och talgolja, inte emulgerade, blandade eller på annat sätt beredda, annan än talgolja för industriellt bruk, utom tillverkning av livsmedel

     

    1504

    Fetter och oljor av fisk eller havsdäggdjur samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade, men inte kemiskt modifierade

     

    1505 00 10

    Rått ullfett

     

    1507

    Sojabönolja och fraktioner av denna olja, även raffinerad men inte kemiskt modifierad

     

    1508

    Jordnötsolja och fraktioner av denna olja, även raffinerad, men inte kemiskt modifierad

     

    1511 10 90

    Oraffinerad palmolja, annan än för tekniskt eller industriellt bruk, utom tillverkning av livsmedel

     

    1511 90

    Palmolja och fraktioner av denna olja, även raffinerad, men inte kemiskt modifierad, annan än råolja

     

    1512

    Solrosolja, safflorolja och bomullsfröolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade, men inte kemiskt modifierade

     

    1513

    Kokosolja, palmkärnolja och babassuolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade, men inte kemiskt modifierade

     

    1514

    Rapsolja, rybsolja och senapsolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade, men inte kemiskt modifierade

     

    1515

    Andra icke flyktiga vegetabiliska fetter och oljor (inbegripet jojobaolja) samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade, men inte kemiskt modifierade

     

    1516

    Animaliska eller vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, som helt eller delvis härdats, omförestrats (även internt) eller elaidiniserats, även raffinerade, men inte vidare bearbetade

     

    1517

    Margarin; ätbara blandningar och beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt kapitel 15, andra än ätbara fetter eller oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor enligt nr 1516

     

    1518 00

    Animaliska eller vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, kokta, oxiderade, dehydratiserade, faktiserade, blåsta, polymeriserade genom upphettning i vakuum eller i inert gas eller på annat sätt kemiskt modifierade, utom produkter enligt nr 1516; oätliga blandningar eller beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt kapitel 15, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

     

    1521 90 99

    Bivax och andra insektsvaxer, även raffinerade eller färgade, men inte råa

     

    1522 00 10

    Ullfett

     

    1522 00 91

    Bottensatser och avslemningsåterstoder; soapstocks, som inte innehåller olja med egenskaper som olivolja

     

    avd. 4a

    16

    1601 00 10

    Korv och liknande produkter av lever samt beredningar av lever

     

    1602 20 10

    Gås- eller anklever, beredd eller konserverad

     

    1602 41 90

    Skinka och delar därav, beredd eller konserverad, av annat svin än tamsvin

     

    1602 42 90

    Bog och delar därav, beredd eller konserverad, av annat svin än tamsvin

     

    1602 49 90

    Kött och slaktbiprodukter, beredda eller konserverade på annat sätt, inbegripet blandade styckningsdelar, av andra svin än tamsvin

     

    1602 50 31

    1602 50 95

    Kött eller slaktbiprodukter, beredda eller konserverade på annat sätt, kokta, av nötkreatur, även i lufttäta plastbehållare

     

    1602 90 31

    Andra beredda eller konserverade kött- eller slaktbiprodukter av vilt eller kanin

     

    1602 90 69

    Andra beredda eller konserverade kött- eller slaktbiprodukter av får, getter eller andra djur, som inte innehåller rått kött eller slaktbiprodukter av nötkreatur eller kött- eller slaktbiprodukter av tamsvin

     

    1602 90 91

    1602 90 95

    1602 90 99

    1602 90 78

    1603 00 10

    Extrakter och safter av kött, fisk, kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur, i förpackningar med en nettovikt av högst 1 kg

     

    1604

    Fisk, beredd eller konserverad; kaviar och kaviarersättning som framställs av fiskrom

     

    1605

    Kräftdjur, blötdjur och andra ryggradslösa vattendjur, beredda eller konserverade

     

    avd. 4b

    17

    1702 50 00

    Kemiskt ren fruktos

     

    1702 90 10

    Kemiskt ren maltos

     

    1704 (2)

    Sockerkonfektyrer (inbegripet vit choklad), som inte innehåller kakao

     

    18

    kapitel 18

    Kakao och kakaoberedningar

     

    19

    kapitel 19

    Beredningar av spannmål, mjöl, stärkelse eller mjölk; bakverk

     

    20

    kapitel 20

    Beredningar av grönsaker, frukt, bär, nötter eller andra växtdelar

     

    21

    ex kapitel 21

    Diverse ätbara beredningar, utom produkter enligt undernummer 2106 10, 2106 90 30, 2106 90 51, 2106 90 55 and 2106 90 59

     

    22

    ex kapitel 22

    Drycker, sprit och vinäger/ättika, utom produkter enligt undernummer 2204 10 11–2204 30 10 och 2208 40

     

    23

    2302 50 00

    Återstoder och avfall av liknande slag, även i form av pelletar, som erhållits vid malning eller annan bearbetning av baljväxter

     

    2307 00 19

    Annan bottensats av vin

     

    2308 00 19

    Andra återstoder från vindruvspressning

     

    2308 00 90

    Andra vegetabiliska ämnen och vegetabiliskt avfall samt vegetabiliska återstoder och biprodukter, även i form av pelletar, av sådant slag som används vid utfodring av djur, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

     

    2309 10 90

    Hund- eller kattmat i detaljhandelsförpackningar, annan än sådan som innehåller stärkelse, druvsocker, maltodextrin, sirap eller andra lösningar av druvsocker eller maltodextrin enligt undernummer 1702 30 50–1702 30 90, 1702 40 90, 1702 90 50 och 2106 90 55 eller mjölkprodukter

     

    2309 90 10

    Limvatten (”solubles”) av fisk eller havsdäggdjur, av sådant slag som används i foder

     

    2309 90 91

    Sockerbetspulp med tillsats av melass, av sådant slag som används i foder

     

    2309 90 96

    Andra beredningar av sådant slag som används i foder, med eller utan högst 49 viktprocent kolinklorid på organisk eller oorganisk bas

     

    avd. 4c

    24

    kapitel 24

    Tobak samt varor tillverkade av tobaksersättning

     

    avd. 5

    25

    2519 90 10

    Magnesiumoxid, annan än bränt naturligt magnesiumkarbonat

     

    2522

    Osläckt kalk, släckt kalk och hydraulisk kalk, dock inte kalciumoxid och kalciumhydroxid enligt nr 2825

     

    2523

    Portlandcement, aluminatcement, slaggcement och liknande hydraulisk cement, även färgade eller i form av klinker

     

    27

    kapitel 27

    Mineraliska bränslen, mineraloljor och destillationsprodukter av dessa; bituminösa ämnen; mineralvaxer

     

    avd. 6a

    28

    2801

    Fluor, klor, brom och jod

     

    2802 00 00

    Svavel, sublimerat eller fällt; kolloidalt svavel

     

    ex 2804

    Väte, ädelgaser och andra ickemetaller, utom produkter enligt undernummer 2804 69 00

     

    2805 19

    Andra alkaliska jordartsmetaller än natrium och kalcium

     

    2805 30

    Sällsynta jordartsmetaller, skandium och yttrium, även blandade eller legerade med varandra

     

    2806

    Väteklorid (klorväte); klorosvavelsyra

     

    2807 00

    Svavelsyra; oleum (rykande svavelsyra)

     

    2808 00 00

    Salpetersyra; blandningar av svavelsyra och salpetersyra

     

    2809

    Fosforpentoxid; fosforsyra; polyfosforsyror, även inte kemiskt definierade

     

    2810 00 90

    Boroxider, med undantag av dibortrioxid; borsyror

     

    2811

    Andra oorganiska syror och andra oorganiska syreföreningar av ickemetaller

     

    2812

    Halogenider och halogenidoxider av ickemetaller

     

    2813

    Sulfider av ickemetaller; kommersiell fosfortrisulfid

     

    2814

    Ammoniak, vattenfri eller i vattenlösning

     

    2815

    Natriumhydroxid (kaustiksoda); kaliumhydroxid (kaustikt kali); natriumperoxid och kaliumperoxid

     

    2816

    Magnesiumhydroxid och magnesiumperoxid; oxider, hydroxider och peroxider av strontium eller barium

     

    2817 00 00

    Zinkoxid; zinkperoxid

     

    2818 10

    Konstgjord korund, oavsett om den är kemiskt definierad eller inte

     

    2818 20

    Aluminiumoxid (utom konstgjord korund)

     

    2819

    Kromoxider och kromhydroxider

     

    2820

    Manganoxider

     

    2821

    Järnoxider och järnhydroxider; jordpigment innehållande minst 70 viktprocent bundet järn, räknat som Fe2O3

     

    2822 00 00

    Koboltoxider och kobolthydroxider; kommersiella koboltoxider

     

    2823 00 00

    Titanoxider

     

    2824

    Blyoxider; mönja och orangemönja

     

    2825

    Hydrazin och hydroxylamin samt oorganiska salter av dessa ämnen; andra oorganiska baser; andra metalloxider, metallhydroxider och metallperoxider

     

    2826

    Fluorider; fluorosilikater, fluoroaluminater och andra fluorkomplexa salter

     

    2827

    Klorider, kloridoxider och hydroxidklorider; bromider och bromidoxider; jodider och jodidoxider

     

    2828

    Hypokloriter; kommersiellt kalciumhypoklorit; kloriter; hypobromiter

     

    2829

    Klorater och perklorater; bromater och perbromater; jodater och perjodater

     

    2830

    Sulfider; polysulfider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

     

    2831

    Ditioniter och sulfoxylater

     

    2832

    Sulfiter; tiosulfater

     

    2833

    Sulfater; alunarter; peroxosulfater (persulfater)

     

    2834 10 00

    Nitriter

     

    2834 21 00

    Nitrater

     

    2834 29

    2835

    Fosfinater (hypofosfiter), fosfonater (fosfiter) och fosfater; polyfosfater, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

     

    2836

    Karbonater; peroxokarbonater (perkarbonater); kommersiellt ammoniumkarbonat innehållande ammoniumkarbamat

     

    2837

    Cyanider, cyanidoxider och komplexa cyanider

     

    2839

    Silikater; kommersiella silikater av alkalimetaller

     

    2840

    Borater; peroxoborater (perborater)

     

    2841

    Salter av metalloxosyror och metallperoxosyror

     

    2842

    Andra salter av oorganiska syror eller peroxosyror (inbegripet aluminiumsilikater, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte), andra än azider

     

    2843

    Ädla metaller i kolloidal form; oorganiska och organiska föreningar av ädla metaller, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte; amalgamer av ädla metaller

     

    ex 2844 30 11

    Kermeter innehållande utarmat U-235 eller föreningar av denna produkt, andra än kermeter i obearbetad form

     

    ex 2844 30 51

    Kermeter innehållande torium eller föreningar av torium, som inte är i obearbetad form

     

    2845 90 90

    Isotoper, andra än de som anges i nr 2844, och oorganiska och organiska föreningar av sådana isotoper, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte, andra än deuterium och föreningar av deuterium, väte och föreningar av väte anrikade på deuterium eller blandningar och lösningar som innehåller dessa produkter

     

    2846

    Oorganiska och organiska föreningar av sällsynta jordartsmetaller, yttrium eller skandium eller av blandningar av dessa metaller

     

    2847 00 00

    Hydrogenperoxid (väteperoxid), även i fast form (i förening med karbamid)

     

    2848 00 00

    Fosfider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte, utom järnfosfid (fosforjärn)

     

    2849

    Karbider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

     

    2850 00

    Hydrider, nitrider, azider, silicider och borider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte, andra än sådana föreningar som även utgör karbider enligt nr 2849

     

    2852 00 00

    Oorganiska och organiska föreningar av kvicksilver, utom amalgamer

     

    2853 00

    Andra oorganiska föreningar (inbegripet destillerat vatten och ledningsförmågevatten samt vatten av motsvarande renhetsgrad); flytande luft (även med ädelgaserna avlägsnade); komprimerad luft; amalgamer, andra än amalgamer av ädla metaller

     

    29

    2903

    Halogenderivat av kolväten

     

    2904

    Sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av kolväten, även halogenerade

     

    ex 2905

    Acykliska alkoholer samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana alkoholer, utom produkter enligt undernummer 2905 43 00 och 2905 44

     

    2906

    Cykliska alkoholer samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana alkoholer

     

    2907

    Fenoler; fenolalkoholer

     

    2908

    Halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av fenoler eller fenolalkoholer

     

    2909

    Etrar, eteralkoholer, eterfenoler, eteralkoholfenoler, alkoholperoxider, eterperoxider, ketonperoxider (oavsett om de är kemiskt definierade eller inte) samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

     

    2910

    Epoxider, epoxialkoholer, epoxifenoler och epoxietrar med tre atomer i ringen samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

     

    2911 00 00

    Acetaler och hemiacetaler, även med annan syrefunktion, samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

     

    2912

    Aldehyder, även med annan syrefunktion; cykliska polymerer av aldehyder; paraformaldehyd

     

    2913 00 00

    Halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av produkter enligt nr 2912

     

    2914

    Ketoner och kinoner, även med annan syrefunktion, samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

     

    2915

    Mättade acykliska monokarboxylsyror samt deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

     

    2916

    Omättade acykliska monokarboxylsyror, cykliska monokarboxylsyror samt deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

     

    2917

    Polykarboxylsyror och deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

     

    2918

    Karboxylsyror med annan syrefunktion samt deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

     

    2919

    Estrar av fosforsyra och deras salter, inbegripet laktofosfater; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

     

    2920

    Estrar av andra oorganiska syror av icke-metaller (med undantag av estrar av hydrogenhalogenider) och deras salter; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar

     

    2921

    Föreningar med aminofunktion

     

    2922

    Aminoföreningar med syrefunktion

     

    2923

    Kvaternära ammoniumsalter och ammoniumhydroxider; lecitiner och andra fosfoaminolipider, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte

     

    2924

    Föreningar med karboxamidfunktion, föreningar av kolsyra med aminofunktion

     

    2925

    Föreningar med karboximidfunktion (inbegripet sackarin och dess salter) och föreningar med iminofunktion

     

    2926

    Föreningar med nitrilfunktion

     

    2927 00 00

    Diazo-, azo- och azoxiföreningar

     

    2928 00 90

    Andra organiska derivat av hydrazin eller hydroxylamin

     

    2929 10

    Isocyanater

     

    2929 90 00

    Andra föreningar med annan kvävefunktion

     

    2930 20 00

    Tiokarbamater och ditiokarbamater samt mono-, di- eller tetrasulfider av tiuram; ditiokarbonater (xantater)

     

    2930 30 00

    ex 2930 90 99

    2930 40 90

    Metionin, kaptafol (ISO), metamidofos (ISO) och andra svavelorganiska föreningar utom ditiokarbonater (xantater)

     

    2930 50 00

    2930 90 13

    2930 90 16

    2930 90 20

    2930 90 60

    ex 2930 90 99

    2931 00

    Andra organiska-oorganiska föreningar

     

    2932

    Heterocykliska föreningar med enbart syre som heteroatom(er)

     

    2933

    Heterocykliska föreningar med enbart kväve som heteroatom(er)

     

    2934

    Nukleinsyror och salter av nukleinsyror, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte; andra heterocykliska föreningar

     

    2935 00 90

    Andra sulfonamider

     

    2938

    Glykosider, naturliga eller syntetiskt reproducerade, samt salter, etrar, estrar och andra derivat av glykosider

     

    2940 00 00

    Sockerarter, kemiskt rena, andra än sackaros, laktos, maltos, glukos och fruktos; sockeretrar, sockeracetaler och sockerestrar samt salter av sockeretrar, sockeracetaler eller sockerestrar, andra än produkter enligt nr 2937, 2938 och 2939

    Korrigerat enligt beskrivningen i KN

    2941 20 30

    Dihydrostreptomycin, salter, estrar och hydrater därav

     

    2942 00 00

    Andra organiska föreningar

     

    avd. 6b

    31

    3102

    Kvävegödselmedel, mineraliska eller kemiska

     

    3103 10

    Superfosfater

     

    3105

    Mineraliska eller kemiska gödselmedel som innehåller två eller tre av grundämnena kväve, fosfor och kalium; andra gödselmedel; varor enligt kapitel 31 i tablettform eller liknande former eller i förpackningar med en bruttovikt av högst 10 kg

     

    32

    ex kapitel 32

    Garvämnes- och färgämnesextrakter; garvsyror och garvsyraderivat; pigment och andra färgämnen; lacker och andra målningsfärger; kitt och andra tätnings- och utfyllningsmedel; tryckfärger, bläck och tusch; utom produkter enligt undernummer 3201 20 00, 3201 90 20, ex 3201 90 90 (garvämnesextrakter av eukalyptus), ex 3201 90 90 (garvämnesextrakter som är derivat av gambir och myrobalaner) och ex 3201 90 90 (andra garvämnesextrakter av vegetabiliskt ursprung)

     

    33

    kapitel 33

    Eteriska oljor och resinoider; parfymerings-, skönhets- och kroppsvårdsmedel

     

    34

    kapitel 34

    Tvål och såpa, organiska ytaktiva ämnen, tvättmedel, smörjmedel, konstgjorda vaxer, beredda vaxer, puts- och skurmedel, ljus och liknande artiklar, modelleringspastor (dentalvax) samt dentalpreparat baserade på gips

     

    35

    3501

    Kasein, kaseinater och andra kaseinderivat; kaseinlim

     

    3502 90 90

    Albuminater och andra albuminderivat

     

    3503 00

    Gelatin (inbegripet gelatinfolier med kvadratisk eller rektangulär form, även ytbehandlade eller färgade) och gelatinderivat; husbloss; annat lim av animaliskt ursprung, utom kaseinlim enligt nr 3501

     

    3504 00 00

    Peptoner och peptonderivat; andra proteinämnen samt derivat av sådana ämnen, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; hudpulver, även behandlat med kromsalt

     

    3505 10 50

    Företrad eller förestrad stärkelse

     

    3506

    Lim och klister, beredda, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; produkter lämpliga för användning som lim eller klister, förpackade för försäljning i detaljhandeln som lim eller klister, med en nettovikt av högst 1 kg

     

    3507

    Enzymer; enzympreparat, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

     

    36

    kapitel 36

    Krut och sprängämnen; pyrotekniska produkter; tändstickor; pyrofora legeringar; vissa brännbara produkter

     

    37

    kapitel 37

    Varor för foto- eller kinobruk

     

    38

    ex kapitel 38

    Diverse kemiska produkter utom produkter enligt undernummer 3809 10 och 3824 60

     

    avd. 7a

    39

    kapitel 39

    Plaster och plastvaror

     

    avd. 7b

    40

    kapitel 40

    Gummi och gummivaror

     

    avd. 8a

    41

    ex 4104

    Hudar och skinn, garvade eller som crust, av nötkreatur (inbegripet buffel) eller av hästdjur, utan kvarsittande hår, även spaltade men inte vidare beredda, utom produkter enligt undernummer 4104 41 19 och 4104 49 19

     

    ex 4106 31 00

    Hudar och skinn, garvade eller som crust, av svin, utan kvarsittande hår, i vått skick (inbegripet wet blue-läder), eller i torrt skick (crust), även spaltade men inte vidare beredda

     

    4106 32 00

    4107

    Läder, vidare berett efter garvning eller grundfärgning och torkning, även berett till pergament, av nötkreatur (inbegripet buffel) eller av hästdjur, utan kvarsittande hår, även spaltat, annat än läder enligt nr 4114

     

    4112 00 00

    Läder, vidare berett efter garvning eller grundfärgning och torkning, även berett till pergament, av får eller lamm, utan kvarsittande ull, även spaltat, annat än läder enligt nr 4114

     

    4113

    Läder, vidare berett efter garvning eller grundfärgning och torkning, även berett till pergament, av andra djur, utan kvarsittande ull eller hår, även spaltat, annat än läder enligt nr 4114

     

    4114

    Sämskläder (inbegripet kombinationssämskläder); lackläder och laminerat lackläder; metalliserat läder

     

    4115 10 00

    Konstläder baserat på läder eller läderfibrer, i plattor, skivor eller remsor, även i rullar

     

    avd. 8b

    42

    kapitel 42

    Varor av läder; sadelmakeriarbeten; reseeffekter, handväskor och liknande artiklar; varor av tarmar

     

    43

    kapitel 43

    Pälsskinn och konstgjord päls; varor av dessa material

     

    avd. 9a

    44

    kapitel 44

    Trä och varor av trä; träkol

     

    avd. 9b

    45

    kapitel 45

    Kork och varor av kork

     

    46

    kapitel 46

    Varor av halm, esparto eller andra flätningsmaterial; korgmakeriarbeten

     

    avd. 11a

    50

    kapitel 50

    Natursilke

     

    51

    ex kapitel 51

    Ull, fina eller grova djurhår, utom produkter enligt nr 5105; garn och vävnader av tagel

     

    52

    kapitel 52

    Bomull

     

    53

    kapitel 53

    Andra vegetabiliska textilfibrer; pappersgarn och vävnader av pappersgarn

     

    54

    kapitel 54

    Konstfilament; remsor och liknande av konstfiber

     

    55

    kapitel 55

    Konststapelfibrer

     

    56

    kapitel 56

    Vadd, filt och bondad duk; specialgarner; surrningsgarn och tågvirke samt varor av sådana produkter

     

    57

    kapitel 57

    Mattor och annan golvbeläggning av textilmaterial

     

    58

    kapitel 58

    Speciella vävda tyger; tuftade dukvaror av textilmaterial; spetsar; tapisserier; snörmakeriarbeten; broderier

     

    59

    kapitel 59

    Impregnerade, överdragna, belagda eller laminerade textilier; textilvaror för tekniskt bruk

     

    60

    kapitel 60

    Tyger av trikå

     

    avd. 11b

    61

    kapitel 61

    Kläder och tillbehör till kläder, av trikå

     

    62

    kapitel 62

    Kläder och tillbehör till kläder, av annan textilvara än trikå

     

    63

    kapitel 63

    Andra konfektionerade textilvaror; satser; begagnade kläder och andra begagnade textilvaror; lump

     

    avd. 12a

    64

    kapitel 64

    Skodon, damasker och liknande; delar till sådana artiklar

     

    avd. 12b

    65

    kapitel 65

    Huvudbonader och delar till huvudbonader

     

    66

    kapitel 66

    Paraplyer, parasoller, promenadkäppar, sittkäppar, piskor och ridspön samt delar av sådana artiklar

     

    67

    kapitel 67

    Bearbetade fjädrar och dun samt varor tillverkade av fjädrar eller dun; konstgjorda blommor; varor av människohår

     

    avd. 13

    68

    kapitel 68

    Varor av sten, gips, cement, asbest, glimmer eller liknande material

     

    69

    kapitel 69

    Keramiska produkter

     

    70

    kapitel 70

    Glas och glasvaror

     

    avd. 14

    71

    kapitel 71

    Naturpärlor och odlade pärlor, ädelstenar och halvädelstenar, ädla metaller och metaller med plätering av ädel metall samt varor av sådana produkter; oäkta smycken; mynt

     

    avd. 15a

    72

    7202

    Ferrolegeringar

     

    73

    kapitel 73

    Varor av järn eller stål

     

    avd. 15b

    74

    kapitel 74

    Koppar och varor av koppar

     

    75

    7505 12 00

    Stång och profiler av nickellegering

     

    7505 22 00

    Tråd av nickellegering

     

    7506 20 00

    Plåt, band och folier av nickellegering

     

    7507 20 00

    Rördelar av nickel

     

    76

    ex kapitel 76

    Aluminium och varor av aluminium, utom produkter enligt undernummer 7601

     

    78

    ex kapitel 78

    Bly och varor av bly, utom produkter enligt nr 7801 99

     

    7801 99

    Annat bly i obearbetad form än raffinerat, och annat innehållande, efter vikten räknat, huvudsakligen antimon som annat legeringsämne

     

    79

    ex kapitel 79

    Zink och varor av zink, utom produkter enligt nr 7901 och 7903

     

    81

    ex kapitel 81

    Andra oädla metaller; kermeter; varor av dessa material, utom produkter enligt undernummer 8101 10 00, 8101 94 00, 8102 10 00, 8102 94 00, 8104 11 00, 8104 19 00, 8107 20 00, 8108 20 00, 8108 30 00, 8109 20 00, 8110 10 00, 8112 21 90, 8112 51 00, 8112 59 00, 8112 92 och 8113 00 20

     

    82

    kapitel 82

    Verktyg, redskap, knivar, skedar och gafflar av oädel metall; delar av oädel metall till sådana artiklar

     

    83

    kapitel 83

    Diverse varor av oädel metall

     

    avd. 16

    84

    kapitel 84

    Kärnreaktorer, ångpannor, maskiner, apparater och mekaniska redskap samt delar till dessa

     

    85

    kapitel 85

    Elektriska maskiner och apparater samt delar till sådana artiklar; apparater för inspelning eller återgivning av ljud, apparater för inspelning eller återgivning av bilder och ljud för television samt delar och tillbehör till sådana apparater

     

    avd. 17a

    86

    kapitel 86

    Lok och annan rullande järnvägs- och spårvägsmateriel samt delar till sådan materiel; stationär järnvägs- och spårvägsmateriel samt delar till sådan materiel; mekanisk (inbegripet elektromekanisk) trafiksignaleringsutrustning av alla slag

     

    avd. 17b

    87

    kapitel 87

    Andra fordon än rullande järnvägs- och spårvägsmateriel samt delar och tillbehör till sådana fordon

     

    88

    kapitel 88

    Luftfartyg och rymdfarkoster samt delar till sådana

     

    89

    kapitel 89

    Fartyg, båtar samt andra flytetyg

     

    avd. 18

    90

    kapitel 90

    Optiska instrument och apparater, foto- och kinoapparater, instrument och apparater för mätning eller kontroll, precisionsinstrument, medicinska och kirurgiska instrument och apparater; delar och tillbehör till sådana artiklar

     

    91

    kapitel 91

    Ur, klockor och delar till dessa

     

    92

    kapitel 92

    Musikinstrument; delar och tillbehör till musikinstrument

     

    avd. 20

    94

    kapitel 94

    Möbler; sängkläder, madrasser, resårbottnar till sängar, kuddar och liknande stoppade inredningsartiklar; belysningsarmatur och andra belysningsartiklar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; ljusskyltar, namnplåtar med belysning och liknande; monterade eller monteringsfärdiga byggnader

     

    95

    kapitel 95

    Leksaker, spel och sportartiklar; delar och tillbehör till sådana artiklar

     

    96

    kapitel 96

    Diverse artiklar

     


    (1)  För produkter enligt undernummer 0306 13 ska tullen uppgå till 3,6 %.

    (2)  För produkter med undernummer 1704 10 90 ska den specifika tullen uppgå till högst 16 % av tullvärdet.

    BILAGA X

    JÄMFÖRELSETABELL

    Förordning (EG) nr 732/2008

    Denna förordning

    Artikel 1

    Artikel 1

    Artikel 2 a

    Artikel 2 a

    Artikel 2 g

    Artikel 2 b

    Artikel 2 h

    Artikel 2 c

    Artikel 2 b–f

    Artikel 2 i

    Artikel 2 j

    Artikel 2 k

    Artikel 2 l

    Artikel 3.1 och 3.2 första stycket

    Artikel 4.1

    Artikel 3.2 andra stycket

    Artikel 3.3

    Artikel 5.4

    Artikel 4.2 och 4.3

    Artikel 4

    Artiklarna 6.1 och 11.1

    Artikel 5.1 och 5.2

    Artikel 33.1 och 33.2

    Artikel 5.3

    Artikel 6.1–6.6

    Artikel 7.1–7.6

    Artikel 6.7

    Artikel 7.1 och 7.2

    Artikel 12.1 och 12.2

    Artikel 7.3

    Artikel 8.1

    Artikel 9.1

    Artikel 9.2

    Artikel 8.2

    Bilaga VII

    Artikel 8.3 första stycket

    Artikel 13.1

    Artikel 13.2

    Artikel 8.3 andra stycket

    Artikel 14.1

    Artikel 14.2 och 14.3

    Artikel 9.1 och 9.2

    Artikel 10.1 och 10.2

    Artikel 9.3

    Artikel 10.3

    Artikel 10.1

    Artikel 10.2

    Artikel 10.4

    Artikel 10.5

    Artikel 10.3

    Artikel 10.6

    Artikel 10.4

    Artikel 10.5

    Artikel 10.6

    Artikel 10.7

    Artikel 16

    Artikel 11.1–11.7

    Artikel 18

    Artikel 11.8

    Artikel 17

    Artikel 12

    Artikel 13

    Artikel 8 och bilaga VI

    Artikel 14

    Artikel 34

    Artikel 15.1

    Artikel 19.1

    Artikel 15.2

    Artikel 15.1

    Artikel 15.2

    Artikel 15.3

    Artikel 19.2

    Artikel 20

    Artikel 16

    Artikel 21

    Artikel 17

    Artiklarna 15.3 och 19.3

    Artikel 18

    Artiklarna 15.4–15.7 och 19.4–19.7

    Artikel 19

    Artiklarna 15.8–15.12 och 19.8–19.14

    Artikel 20.1

    Artikel 22

    Artikel 20.2 och 20.3

    Artikel 24.1–24.3

    Artikel 20.4

    Artikel 23

    Artikel 20.5

    Artikel 10.4

    Artikel 20.6

    Artikel 26

    Artikel 20.7

    Artikel 25

    Artikel 27

    Artikel 28

    Artikel 20.8

    Artikel 29

    Artikel 21

    Artikel 30

    Artikel 22.1

    Artikel 31

    Artikel 22.2

    Artikel 23

    Artikel 32

    Artikel 24

    Artikel 25 a

    Artiklarna 6.2 och 11.2

    Artikel 25 b

    Artiklarna 3.3 och 17.2–17.3

    Artikel 25 c

    Artikel 5.2

    Artikel 25 d

    Artikel 8.3

    Artikel 25 e

    Artikel 10.4

    Artikel 26

    Artikel 35

    Artikel 36

    Artikel 37

    Artikel 38

    Artikel 27.1 och 27.2

    Artikel 39.1

    Artikel 27.3

    Artikel 27.4 och 27.5

    Artikel 39.2–39.4

    Artikel 28

    Artikel 29

    Artikel 30

    Artikel 31

    Artikel 40

    Artikel 41

    Artikel 42

    Artikel 32.1

    Artikel 43.1

    Artikel 32.2

    Artikel 43.2 och 43.3

    Bilaga I

    Bilaga I

    Bilagorna II, III och IV

    Bilaga II

    Bilagorna V och IX

    Bilaga III del A

    Bilaga VIII del A

    Bilaga III del B

    Bilaga VIII del B

    Bilaga X


    Top